Zprávy

MF podá trestní oznámení na Zemanovu vládu kvůli IPB

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nařídil na základě prohrané arbitráže s ČSOB podat trestní oznámení na všechny členy bývalé vlády Miloše Zemana s výjimkou ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, na tehdejšího guvernéra ČNB Josefa Tošovského a na konkurzního správce zkrachovalé IPB Petra Staňka. Důvodem je nevýhodná smlouva s ČSOB o převodu IPB, která vedla k prohře státu a zaplacení necelých dvou miliard korun. Ministr to řekl na tiskové konferenci. Stát v těchto dnech prohrál s ČSOB arbitráž ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí zkrachovalé IPB. Banka má podle rozhodčího nálezu i nárok vůči ministerstvu financí na zaplacení záruky za pohledávku bývalé IPB za společností J.Ring ve výši 1,6 miliardy korun. Ministr Kalousek potvrdil, že vydal pokyn k úhradě částky 1,7 miliardy plus úroky. Ta se podle něj odrazí v letošním deficitu státního rozpočtu.

Zahraniční dluh ČR klesl na 1,672. bilionu Kč

Zahraniční dluh Česka se ve třetím čtvrtletí snížil o 9,1 miliardy korun na 1,672 bilionu korun. Představoval tak 45,7 procenta hrubého domácího produktu země. Meziročně se dluh zvýšil o 206,9 miliardy korun, uvedla Česká národní banka.

Právo: Policii dočasně povede ekonomický náměstek prezidia Novák

Nejvyšší post u policie bude po rezignaci dosavadního policejního prezidenta Oldřicha Martinů zastávat až do výběru jeho nátupce ekonomický náměstek prezidia Jiří Novák. Uvádí to deník Právo. Výběrové řízení na nového šéfa policie chce ministr vnitra Radek John (VV) vypsat po Novém roce, potvrdila listu mluvčí ministerstva vnitra Markéta Matlochová. Policejní prezident Martinů svůj odchod oznámil 22. prosince po schůzce s prezidentem Václavem Klausem, ve funkci skončí ke konci letošního roku. Odchod Martinů byl součástí politického obchodu, který straně Věci veřejné ministra Johna umožnil hlasovat proti vyslovení nedůvěry vlastnímu koaličnímu kabinetu.

Ve funkci končí Vesecká a Kučera spojovaní s kauzou Čunek

Ve funkci dnes po více než pěti letech končí nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle řady politiků i komentátorů přispívala díky několika kauzám spojeným například s politikou k nedůvěryhodnosti justice. Nahradí ji český delegát v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Do důchodu odchází místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Právě Vesecká i Kučera patří mezi lidi, které bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila za justiční mafii. Toto označení si vysloužili především v souvislosti s údajnou korupční kauzou někdejšího místopředsedy vlády Jiřího Čunka. V červnu 2007 Vesecká odebrala dohled nad vyšetřováním případu přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přidělila ho jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovi, který poté Čunkovo trestní stíhání zastavil. Postup Vesecké kritizovala tehdy opoziční ČSSD, která výměnu státního zástupce označila za snahu tehdejší vlády Mirka Topolánka (ODS) "zamést Čunkův případ pod koberec". Ministr spravedlnoti Jiří Pospíšil připustil, že Vesecká by se po svém odvolání mohla vrátit na místo šéfky Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. S jejím návratem ovšem nesouhlasí petice, pod níž se podepsalo 180 státních zástupců.

Odchody lékařů mohou ohrozit i místa sester

Odchody lékařů z nemocnic mohou ohrozit i pracovní místa pro sestry. Pokud se budou slučovat oddělení nebo i rušit celé nemocnice, přijdou také o práci. Česká asociace sester (ČAS) proto začala na svém webu zveřejňovat nabídky práce ve zdravotnictví, řekla mluvčí Irena Pejznochová. V ČR je zhruba 80.000 sester, z nich 15.000 je v ČAS. Pro sestry ale může být akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme i užitečná. Pokud totiž lékaři vybojují více peněz na platy, očekávají sestry, že dostanou také víc. Pokud se akutní nemocnice nebudou rušit, ale změní se na léčebny dlouhodobě nemocných a doléčovací ústavy, bude naopak sester potřeba ještě víc. Výpověď podle informací lékařských odborů podává 3650 lékařů. Na severu Moravy, ve Slezsku a na Vysočině chce odejít 60 procent lékařů, v brněnské Úrazové nemocnici dvě třetiny. Ministr Leoš Heger (TOP 09) se zatím se zástupci lékařských odborů nesešel.

Dušek nepodepíše kolektivní smlouvu s ČD

Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD) nepodepíše kolektivní smlouvu s Českými drahami na rok 2011. Potvrdil to šéf svazu Jaromír Dušek s tím, že chce dál jednat. Zbývajících osm odborových centrál už smlouvu s drahami podepsalo, jejich zástupci další jednání odmítají. Kolektivní smlouva tak na dráze zřejmě nezačne platit, což mimo jiné znamená kratší dovolenou pro zaměstnance a delší pracovní dobu ve všech profesích. SOSaD považuje za hlavní problém dohodnuté zmražení platů zaměstnanců drah pro příští rok. České dráhy jsou ochotné o nové podobě kolektivní smlouvy jednat, ale muselo by to být se zástupci všech devíti odborových organizací, uvedl mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský. Nepředpokládá však, že by ostatní odborové svazy chtěly na návrh SOSaD přistoupit. To přiznává i Dušek, z ostatních osmi odborových organizací podle něj reagovaly na výzvu SOSaD k dalšímu jednání o kolektivní smlouvě pouze tři, a to záporně.

CVVM: Češi negativně vnímají růst nezaměstnanosti a menší jistoty

Téměř tři čtvrtiny obyvatel Česka si podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) myslí, že letos se výrazně zhoršily sociální jistoty a nezaměstnanost. Negativně lidé hodnotí také letošní vývoj v oblasti korupce, hospodářství a zdravotnictví. Víc než polovina obyvatel Česka má za to, že se zhoršila i politická situace v zemi. Naopak se zlepšila nabídka zboží a služeb, ke zlepšení došlo podle 44 procent obyvatel Česka. Oproti obdobnému šetření z prosince 2009 se nejvýrazněji změnilo hodnocení zdravotnictví a školství, kde se teď podíl kritických vyjádření zvětšil o víc než deset procentních bodů.

Na severu Moravy byly překročeny limity prachu

Limity prachu jsou stále na většině měřících stanic v Moravskoslezském kraji překročeny. Nadále platí upozornění na možnost vzniku smogové situace na Třinecku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Limit 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový překročen na 15 z 16 stanic. Nejhorší byla situace ve Frýdku-Místku, kdy naměřili 101 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové nepředpokládají, že by se situace měla dnes výrazněji změnit. Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě mezi nejhoršími v Evropě. Rozptylové podmínky bývají velmi špatné hlavně v zimě. Město Ostrava dokonce kvůli ovzduší podalo žalobu na stát, který podle vedení města nepřijal dostatečná opatření pro zlepšení situace.

Na severu Čech zhoustl smog

Smog v Podkrušnohorské pánvi přes noc ještě zhoustl. Okamžitá koncentrace prachu na nejhůře postiženém Teplicku překročila limit osminásobně a stoupá i jinde. Vyplývá to ze záznamů měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Ústeckém kraji ve čtvrtek večer vyhlášen stav regulace, který omezuje největší znečišťovatele. Během dneška odvolán nebude. Výrazné zlepšení se čeká až na Nový rok.

Hajaja přináší posluchačům své pohádky již půl století

V neděli 2. ledna tomu bude 50 let, co se na vlnách Československého rozhlasu poprvé objevil Hajaja v pohádkovém příběhu na dobrou noc. Od té doby uvedla známá flétnová znělka v podání Václava Žilky na tisíce rozhlasových uspávanek, které inspirovaly i vznik televizního večerníčku. Prvním interpretem Hajaji byl Vlastimil Brodský. Pro Brodského bylo prý setkání s Hajajou až osudné, mnozí si ho s ním ztotožňovali natolik, že mu to v dobách největší slávy pořadu do určité míry bránilo objevit se v jakékoli jiné roli. K Brodskému se postupně přidávali další známí herci a herečky, Hajaju četli třeba Karel Höger, František Filipovský, Jan Tříska nebo Jana Brejchová. Na úspěchu nového pořadu, jehož popularita byla zejména v 60. letech obrovská, měl velkou zásluhu spisovatel Václav Čtvrtek. Právě z jeho pera vzešla nejen pohádka pro první vysílání (Jak Hajaja procitnul), ale i mnohé další pohádkové texty, mezi nimi například seriály o pirátovi Kolískovi, vodníku Čepečkovi, o Hrompaci a Tancibůrkovi; i slavná dvojice Křemílek a Vochomůrka měla svůj původ v pohádkách na dobrou noc. "Neviditelný" skřítek dnes přináší svou desetiminutovku denně na stanici Českého rozhlasu 2 - Praha od 19:00.

Ke vzpomínce na Mackerrase vyšla CD s českou hudbou

Ke vzpomínce na slavného dirigenta Charlese Mackerrase, příznivce a znalce české hudby, vyšly u Supraphonu dva komplety s nahrávkami skladeb klasiků české hudby - Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Britský dirigent australského původu zemřel letos v červenci ve věku 84 let. Byl jedním z nejobdivovanějších a nejrespektovanějších dirigentů posledních šesti desetiletí. Jeho celoživotní umělecké aktivity pomohly mezinárodnímu ohlasu české hudby. Často se vracel k českým filharmonikům, s nimiž spolupracoval přes 50 let. Mackerras měl poslední koncert v Česku před dvěma lety, kdy v premiéře uvedl nově nalezené Tři fragmenty z opery Julietta od Martinů. Živý snímek tehdejšího koncertu již získal několik mezinárodních cen.

Do Brna se chystají McFerrin, Scooter i Lord of the Dance

Slavný americký vokalista a improvizátor Bobby McFerrin a německá taneční skupina Scooter patří k největším hvězdám, které v Brně vystoupí v první polovině roku 2011. Brňany ale čeká řada dalších koncertních zážitků různých žánrů včetně swingu, kubánské hudby a heavy metalu. Zajímavostí je plánované lednové vystoupení britské rockové zpěvačky Deborah Bonhamové, sestry někdejšího bubeníka Led Zeppelin Johna Bonhama. Milovníci jazzu zamíří již 7. ledna do Janáčkova divadla na koncert souboru Glenn Miller Orchestra. Výpravnou zábavu slibuje návrat tanečního představení Lord of the Dance i japonská bubenická show Gocoo. Skupinu Gocoo tvoří sedm žen a čtyři muži, kteří na jevišti ovládají téměř 40 tradičních japonských bubnů taiko.

V Nízkých Tatrách se zranila Češka

V Nízkých Tatrách na Slovensku se ve čtvrtek zranila šestatřicetiletá Češka, která uklouzla na ledových plotnách při sestupu z tamní nejvyšší hory Ďumbier. Při pádu si způsobila četné pohmožděniny, napsala na svém webu slovenská horská služba. Záchranáři Češce pomohli sestoupit ke Štefánikově chatě, odkud ji převezli sněžným skútrem na chatu Trangoška. Odsud pak samostatně pokračovala na další ošetření. V pondělí se ve Vysokých Tatrách vážně zranil český horolezec, který se zřítil z 200metrové výšky. Na jeho záchranu byl povolán vrtulník, který ho transportoval do nemocnice v Popradě.

Ze sportu:

Čeští hokejisté podlehli ve třetím utkání na mistrovství světa hráčů do dvaceti let Švédsku 3:6 a v závěrečném zápase ve skupině B s Ruskem se budou snažit uniknout boji o udržení. Duel se sbornou čeká svěřence trenéra Miroslava Přerosta na Nový rok v 1:00 SEČ. Češi kvůli postupu do play off budou muset vyhrát.

Hokejisté vedoucích Vítkovic po pěti výhrách za sebou podlehli v 35. kole Tipsport extraligy doma Brnu 2:3 po samostatných nájezdech. I tak vstoupí do nového kalendářního roku se čtyřbodovým náskokem na druhý Třinec i třetí Liberec. Oceláři zdolali v prodloužení Karlovy Vary 4:3, Bílí Tygři také v nastavení uhráli výsledek 3:2 na ledě poslední Mladé Boleslavi.

Hokejisté Slavie prohráli v utkání 35. kola extraligy s Pardubicemi vysoko 1:5. Pražané ztratili body v domácím prostředí po předchozí sérii šesti výhrách, Východočeši je porazili poprvé v této sezoně. Pod výhru Eatonu se shodně třemi body podepsali útočníci Martin Bartek a Radovan Somík; Bartek si připsal dvě branky a asistenci, Somík tři finální přihrávky.

Hokejisté Petrohradu se čtyřmi Čechy postoupili do finále Spenglerova poháru, když zdolali Ženevu 4:3 v prodloužení. Tým trenéra Václava Sýkory a asistenta Jana Votruby prohrával po první třetině už 0:3, ale v druhém dějství vyrovnal a po akci Petra Čajánka rozhodl ve třetí minutě nastavení Anton But. O turnajový triumf se SKA utká na Silvestra s Kanadou.

Působení fotbalového trenéra Vítězslava Lavičky v týmu FC Sydney se podle australského tisku zřejmě chýlí ke konci. Obhájci titulu prohráli šest zápasů za sebou, jsou poslední v tabulce a český kouč prý po nejhorší sérii v historii klubu ve funkci nevydrží. List Sydney Morning Herald napsal, že už v pondělním utkání proti Newcastlu by mohl mužstvo vést současný asistent Tony Popovic.

Silvestrovské derby Slavie se Spartou tradičně uzavře český fotbalový rok. Také tentokrát se bude hrát v pražském Edenu a bývalí špičkoví fotbalisté obou klubů se střetnou ve dvou věkových kategoriích. V 11 hodin začne zápas týmů s hráči nad 45 let, v poledne má výkop utkání fotbalistů nad 35 let.

Mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar se ve třetím startu po návratu k závodům dočkal vítězství. Pětadvacetiletý Čech, jenž téměř celý prosinec nezávodil kvůli zranění kolena, vyhrál takzvaný Silvestrovský cyklokros v belgickém Bredene. Další start ho čeká už na Nový rok v Baalu.

V Česku žijící Kubánec Miguel Velozo se ve čtvrtek večer stal českým profesionálním šampionem v boxu v lehkotěžké váze. Na galavečeru v beznadějně vyprodané Lucerně porazil v těsném souboji Tomáše Adámka na body. Velozo se s Adámkem utkal již před čtyřmi lety a i tehdy jej rozhodčí nejprve označili za vítěze, ale chybně. Vzápětí byl verdikt opraven na remízu. Tentokrát Veloza dva ze tří rozhodčích určili vítězem poměrem 97:96, podle třetího skončil souboj nerozhodně 95:95.

Počasí

Zataženo až oblačno, teploty -4 stupně až nula, na horách kolem 1 stupně pod nulou.

Mrazy o silvestrovské noci v porovnání s minulými dny poleví, klesnou mezi minus dva až minus šest stupňů Celsia, ojediněle k minus osmi. Před studenou frontou postupující od severu, která ovlivní počasí na Nový rok, bude do Česka proudit teplejší vzduch od západu. Noc na přelomu roku bude oblačná až polojasná, ojediněle se objeví slabé sněžení nebo mrznoucí srážky. První den nového roku bude nejteplejší v prvním lednovém týdnu, silné mrazy by se ale v nejbližším období vrátit neměly. Nejnižší denní průměrnou teplotu předpovídají meteorologové na úterý, kdy klesne k minus pěti stupnům Celsia. Od středy pak začnou mrazy opět polevovat a druhá lednová sobota by měla být znovu na nule.