Zprávy

0:00
/
0:00

ČR po dvou letech uvítá velvyslance USA

Do Prahy po zhruba dvouletém čekání přijede nový velvyslanec Spojených států. Americký prezident Barack Obama využil své pravomoci a bez souhlasu Senátu přímo jmenoval velvyslancem v České republice Normana Eisena. Využil tak situace, kdy Kongres v původním složení končí a nový zasedne na začátku ledna, napsala agentura AP. Platnost takového jmenování je ale omezená, v tomto případě pravděpodobně na jeden rok. Eisen se na místo dlouho připravoval, a do Prahy by tak podle zdrojů z diplomatických kruhů mohl přijet v dohledné době. Dosavadní Obamův poradce má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odsud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holokaust. Eisen pracoval jako Obamův poradce pro etiku a původně se mělo zato, že jej senátoři hladce schválí. Jeho kandidatura se ale v Senátu zadrhla kvůli podezření, že se nezachoval příliš eticky při předloňském odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval spolupracovníky prezidenta. Šlo o generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina. Obama jej odvolal v červnu 2009.

Ministr Schwarzenberg jmenování velvyslance USA vítá

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvítal jmenování nového amerického velvyslance pro Českou republiku Normana Eisena. "Jsme za to vděčni, i když to má malou vadu na kráse," řekl ministr v souvislosti s tím, že Norman eisen byl jmenován velvyslancem jen na omezenou dobu. Také šéfa sněmovního zahraničního výboru Davida Vodrážku (ODS) a místopředsedu výboru Jana Hamáčka (ČSSD) zpráva o velvyslanci potěšila. Místo na zastupitelském úřadě USA je prázdné bezmála dva roky, což v Praze začalo vyvolávat podiv. "Zbytečně to komplikovalo vztahy s USA," uvedl Hamáček. Také Schwarzenbergovi situace připadala zvláštní, mimo jiné nespěchal kvůli tomu s oznámením kandidatury nového českého velvyslance v USA. Hovoří se o tom, že velvyslancem v USA by se měl stát bývalý generální konzul v New Yorku, exministr zemědělství a někdejší místopředseda ODS Petr Gandalovič.

MF podá trestní oznámení na Zemanovu vládu kvůli IPB

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nařídil na základě prohrané arbitráže s ČSOB podat trestní oznámení na všechny členy bývalé vlády Miloše Zemana s výjimkou ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, na tehdejšího guvernéra ČNB Josefa Tošovského a na konkurzního správce zkrachovalé IPB Petra Staňka. Důvodem je nevýhodná smlouva s ČSOB o převodu IPB, která vedla k prohře státu a zaplacení necelých dvou miliard korun. Ministr to řekl na tiskové konferenci. Stát v těchto dnech prohrál s ČSOB arbitráž ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí zkrachovalé IPB. Banka má podle rozhodčího nálezu i nárok vůči ministerstvu financí na zaplacení záruky za pohledávku bývalé IPB za společností J.Ring ve výši 1,6 miliardy korun. Ministr Kalousek potvrdil, že vydal pokyn k úhradě částky 1,7 miliardy plus úroky. Ta se podle něj odrazí v letošním deficitu státního rozpočtu.

Ve funkci končí nejvyšší státní zástupkyně Vesecká

Pátek bude posledním dnem ve funkci pro nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Od 1. ledna ji nahradí Pavel Zeman, dosud český delegát v organizaci Eurojust. Veseckou z funkce letos odvolala vláda Petra Nečase. Zůstává podle zákona státní zástupkyní, o jejím příštím působišti v soustavě státního zastupitelství bude spolurozhodovat Zeman. Vesecká by se podle šéfa svého sekretariátu Josefa Pavlíka mohla ke své další práci vyjádřit začátkem příštího týdne. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v listopadu řekl, že podle jeho názoru by Vesecká neměla vykonávat vedoucí funkci mezi žalobci. Podle něj není důvěryhodná pro veřejnost. Právě ji a exministra Pavla Němce označila někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová za zákulisní justiční mafii, která se snaží plně ovládnout justici, aby tak sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.

Dušek nepodepíše kolektivní smlouvu s ČD

Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD) nepodepíše kolektivní smlouvu s Českými drahami na rok 2011. Potvrdil to šéf svazu Jaromír Dušek s tím, že chce dál jednat. Zbývajících osm odborových centrál už smlouvu s drahami podepsalo, jejich zástupci další jednání odmítají. Kolektivní smlouva tak na dráze zřejmě nezačne platit, což mimo jiné znamená kratší dovolenou pro zaměstnance a delší pracovní dobu ve všech profesích. SOSaD považuje za hlavní problém dohodnuté zmražení platů zaměstnanců drah pro příští rok. České dráhy jsou ochotné o nové podobě kolektivní smlouvy jednat, ale muselo by to být se zástupci všech devíti odborových organizací, uvedl mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský. Nepředpokládá však, že by ostatní odborové svazy chtěly na návrh SOSaD přistoupit. To přiznává i Dušek, z ostatních osmi odborových organizací podle něj reagovaly na výzvu SOSaD k dalšímu jednání o kolektivní smlouvě pouze tři, a to záporně.

Někteří doktoři z pražských nemocnic už stáhli výpovědi

Pražské nemocnice budou mít celkové počty odcházejících lékařů i podle profesí počátkem ledna, podle Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) dá výpověď v akci Děkujeme, odcházíme 560 lékařů. Podle zjištění ČTK ale zatím všechny nedorazily a některé už také lékaři sami stáhli. Pro většinu je výpověď jen formou protestu, čekají na vstřícný krok vlády, chtějí v nemocnici zůstat. Výpovědi stahují lékaři například ve Fakultní nemocnici Motol. Nemocnice zatím nechystá žádná krizová opatření. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici dorazilo 110 výpovědí, odejde hodně anesteziologů. Nemocnice bude jednat se soukromou společností Anestar, která už teď zajišťuje anesteziology pro tamní porodnici. Z Fakultní nemocnice Bulovka chce podle odborů odejít 180 ze 421 lékařů. Odborářskou akci podporuje Česká lékařská komora (ČLK). Výpověď podává 3650 lékařů. Na severu Moravy, ve Slezsku a na Vysočině chce odejít 60 procent lékařů, v brněnské Úrazové nemocnici dvě třetiny. Ministr Heger se zatím se zástupci lékařských odborů nesešel. Pokud bude odliv lékařů tak velký, že péče bude ohrožena, chce využít krizového zákona k vyhlášení nouze. Lékaři by pak museli do nemocnic nastoupit pod hrozbou finanční sankce až 50.000 korun.

CVVM: Češi negativně vnímají růst nezaměstnanosti a menší jistoty

Téměř tři čtvrtiny obyvatel Česka si podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) myslí, že letos se výrazně zhoršily sociální jistoty a nezaměstnanost. Negativně lidé hodnotí také letošní vývoj v oblasti korupce, hospodářství a zdravotnictví. Víc než polovina obyvatel Česka má za to, že se zhoršila i politická situace v zemi. Naopak se zlepšila nabídka zboží a služeb, ke zlepšení došlo podle 44 procent obyvatel Česka. Oproti obdobnému šetření z prosince 2009 se nejvýrazněji změnilo hodnocení zdravotnictví a školství, kde se teď podíl kritických vyjádření zvětšil o víc než deset procentních bodů.

Na Silvestra končí regulace nájemného pro 400.000 bytů

Obyvatelé přibližně 400.000 bytů se budou muset od Nového roku vypořádat s koncem regulace nájemného. Jak se uvolněné nájemné bude v roce 2011 skutečně vyvíjet, zatím není jasné. Záležet bude například na ochotě nájemníků přistoupit na další zvyšování činží, na rychlosti a způsobu rozhodování soudů v případných sporech o určení nájemného nebo na vývoji poptávky po nájemním bydlení. Soudy se budou při rozhodování o nájemném obvyklém v daném místě a čase opírat o znalecké posudky. Pomůckou pro rozhodování soudů i pro lepší orientaci nájemníků a majitelů mají být cenové mapy nájemného, které připravuje MMR. Hotové mají být do konce února. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze deregulace skončí až 31. prosince 2012. Celkově je v Česku podle nedávných odhadů ministerstva pro místní rozvoj kolem 670.000 nájemních bytů s regulovaným nájemným. Všech nájemních bytů je celkem asi 920.000. Z nich je 470.000 bytů ve vlastnictví soukromých majitelů, 450.000 vlastní obce a stát.

Koncem ledna přijedou do ČR kanadští experti na migraci

Koncem ledna přijedou do Česka kanadští experti na imigraci, kteří mají zjistit, jak české úřady chrání menšiny a pomáhají jim v integraci. Uvedla to mluvčí kanadského velvyslanectví Petra Šedinová. Návštěva souvisí s českým úsilím o zrušení kanadských víz, která tato zaoceánská země loni zavedla v reakci na velké počty českých žadatelů o azyl. Do Kanady mířilo velké množství českých Romů. Stalo se tak opakovaně, a to v bezvízové době. Kanadský azylový systém bývá terčem kritiky kvůli tomu, že je prý příliš benevolentní, může tudíž být zneužíván kvůli sociálním dávkám. Kanada dosud nesdělila, kdy by mohla víza pro Čechy zrušit. Případná úprava vízové politiky možná připadá v úvahu, až Kanada zavede nový azylový systém, což by mělo být na konci roku 2011.

Právo: Česko hrozí Ukrajině, že zastaví vydávání víz

České velvyslanectví v Kyjevě prostřednictvím místního tisku pohrozilo Ukrajině, že zastaví vydávání víz, pokud ukrajinská strana nezakročí proti pouliční vízové mafii. Informuje o tom deník Právo. "Samozřejmě nechceme, aby se pro vaše krajany tato procedura stala složitější. Zároveň je ale nutné něco podniknout proti podvodníkům, kteří u našeho konzulátu operují," uvedl vedoucí úřadu Vítězslav Pivoňka. Dodal, že prostranství před úřadem je ukrajinským územím, a pouze ukrajinské úřady tam tedy mohou udělat pořádek. Milan Ekert z české ambasády v Kyjevě listu konstatoval, že před konzulátem například funguje síť samozvaných zprostředkovatelů, kteří žadatelům prodávají lístky na přednostní pořadí ve frontě. Na úřadu přitom žádný pořadník neexistuje, zaměstnanci vyřizují žádosti popořadě.

Thatcherová souhlasila s ututláním zpráv o britském agentovi StB

Bývalá britská konzervativní premiérka Margaret Thatcherová souhlasila v roce 1980 s ututláním informace o tom, že někdejší labouristický náměstek ministra letectví John Stonehouse byl agentem československé Státní bezpečnosti (StB). Informoval o tom deník The Guardian, podle kterého byl Stonehouse jediným britským politikem, který pracoval jako agent cizího státu v době svého vládního angažmá. Stonehouse byl náměstkem ministra letectví a ministra pošt a komunikací v 60. letech. V roce 1969 na něj po svém útěku na Západ upozornil československý špion Josef Frolík, kontrarozvědka ale podezření nakonec odmítla. O deset let později zprávy o Stonehouseovi potvrdil další československý přeběhlík, který doplnil i podrobnosti, že politik pracoval pro StB od roku 1962. Thatcherová se ale dohodla s vrcholnými představiteli vlády, že Stonehouse nebude trestně stíhat. Navíc si v té době odpykával ve vězení trest za podvod a byl krátce po operaci srdce.

MfD: Stát rozprodá část majetku, aby měl na důchody

Ministerstvo financí (MF) připravuje možná už poslední vlnu privatizace státního majetku. Týkala by se podniků, které už není nutné nadále státem řídit. Jsou to dosud netransformované státní podniky - Budějovický Budvar, Lesy ČR či Česká pošta, ale také zkušební a výzkumné ústavy nebo rekreační objekty z majetku policie a armády. Získané příjmy by měly jít na důchodovou reformu, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Podle náměstska ministra financí Zdeňka Zajíčka by prodeje menších státních podniků mohly vynést stovky milionů korun. V Lesích ČR či České poště si stát po jejich přeměně na akciovou společnost zřejmě ponechá většinu a bude čerpat dividendu.

Česká pošta zvyšuje ceny některých zásilek

Česká pošta zvyšuje od Nového roku ceny některých svých služeb. Více lidé zaplatí například za obyčejná i doporučená psaní nestandardních rozměrů, cenné balíky, pronájem poštovních přihrádek či služby SIPO. Na 14 Kč pošta zvyšuje cenu za obyčejné psaní do hmotnosti 50 gramů větších rozměrů a na 34 korun vyjde tatáž zásilka doporučeně. Ceny zásilek standardních rozměrů a gramáží se nemění. Posílání cenných balíků pošta zdražuje až o 12 korun. Za cenný balík o hmotnosti do 15 kg tak odesilatel od ledna zaplatí 103 Kč namísto nynějších 91 korun. Na 100 korun Česká pošta sjednotila příplatek za podání neskladných zásilek. Zvýší se také cena za pronájem zamykatelné poštovní přihrádky. V místě do 10.000 obyvatel za ni lidé zaplatí 100 Kč měsíčně, což je dvojnásobek nynější ceny. Na dvojnásobek se zvýší i v místě do 50.000 obyvatel, kde za ní dosud platili 110 korun za měsíc. Ve větších městech se zvyšuje ze současných 220 na 380 korun za měsíc. Dražší bude i platba prostřednictvím platebního dokladu SIPO. Od Nového roku se zvyšuje ze současných 12 na 15 korun.

Obnova pomníku v Lidicích by se mohla prodražit

Obnova Pomníku dětských obětí války v Lidicích na Kladensku, z kterého někdo v listopadu ukradl bronzovou sochu dívky, by se mohla prodražit. Manžel Marie Uchytilové a spoluautor sousoší Jiří Hampl totiž chce získat 100.000 korun za autorská práva. Vedení památníku doposud počítalo, že by nový odlitek i s pojištěním měl stát zhruba 70.000 korun. Ředitel památníku Milouš Červencl ČTK řekl, že jsou požadavky za autorská práva přemrštěné, a je připraven se kvůli nim soudit. Podle Červencla se nároku na honorář vzdala dcera Marie Uchytilové, její manžel ovšem požaduje 100.000, což ředitel označil jako nehoráznost. "Pan Hampl se zatím neozval. Ve veřejné sbírce jsme doposud vybrali kolem 100.000 korun, což by na obnovu sousoší mělo bohatě stačit," dodal Červencl. Hampl má na odměnu podle zákona nárok, což Mladé frontě Dnes potvrdil advokát ze společnosti Baker & McKenzie Jiří Čermák: "Z pohledu autorského práva je skutečně třeba získat k vytvoření kopie části sousoší souhlas autora, respektive jeho dědiců. A to přesto, že účelem je oprava původního díla," řekl advokát MF Dnes. Nový odlitek sochy v současné době vytváří slévač Oldřich Hejtmánek, jenž se vzdal nároků na honorář. Památník mu zaplatí jen za cenu materiálu a energií. Odlitek zhruba metr vysoké sochy by se na své místo měl vrátit 17. ledna, v den nedožitých 87. narozenin autorky sousoší Marie Uchytilové.

Vědci z Masarykovy univerzity vyrazí na antarktickou výpravu

Vědci z Masarykovy univerzity v Brně odcestují na další antarktickou expedici. Spolu s dalšími českými odborníky stráví dva měsíce na ostrově Jamese Rosse, kde sídlí univerzitní výzkumná stanice pojmenovaná po Johannu Gregorovi Mendelovi. Spolu s klimatology, geology a ornitology nově vyráží do Antarktidy také lékař a správce stanice, uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Lékař má za úkol nejen péči o zdravotní stav expedice, ale povede také samostatný vědecký program zaměřený na monitorování projevů zátěže členů výpravy při různých činnostech, zejména při dlouhodobém pobytu v terénu. Dalším nováčkem v týmu je správce stanice, jenž se spolu se dvěma techniky postará o bezchybný chod všech technických zařízení. Stanice zahájila činnost před třemi roky. Umožňuje výzkum antarktické živé i neživé přírody. Její vybudování stálo 60 milionů korun. Vědci ji využívají pouze sezónně - v době antarktického léta. V budoucnu by měli na stanici pobývat i badatelé z jiných států.

Muž zadržený v Turecku při policejní akci bude muset změnit práci

Řidič kamionu táborské firmy bude zřejmě muset kvůli nepovedené mezinárodní protidrogové akci vedené Slovenskem změnit pracovní zařazení, případně může přijít i o místo. Řidiče si bez jeho vědomí vybrala protidrogová policie ze Slovenska a dalších států jihovýchodní Evropy, aby v kamionu provezl látku, ze které lze vyrobit heroin. Řidič o skutečné povaze nákladu nevěděl, byl deklarován jako desinfekční prostředek pro turecký Červený půlměsíc. Vzhledem ke špatné komunikaci slovenské a turecké policie ale muž skončil před Vánoci v turecké vazbě a následně byl vyhoštěn ze země. Jeho zaměstnavatel Martin Pavlát, pro jehož firmu řidič pracuje, však jezdí jen do Turecka nebo tuto zemi využívá jako tranzitní. Majitel dopravní firmy uvažuje o tom, že podá trestní oznámení. Podle něj policie neudělala nic pro to, aby řidiči ve vazbě pomohla a postarala se o něj. O akci věděli policisté na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku i v Turecku. Celou akci prý koordinovala Evropská jednotka pro justiční spolupráci.

Policie: Požár na Florenci založila neúmyslně jedna z obětí

Říjnový požár opuštěné nádražní budovy na pražské Florenci nebyl založen úmyslně. Z nedbalosti ho způsobil čtyřicetiletý muž, který se posléze stal jednou z jeho devíti obětí. ČTK to sdělila pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Kriminalisté podle ní proto vyšetřování případu odložili. Dům obývali lidé bez domova. Ohnisko požáru se podle mluvčí nacházelo v jedné z bývalých kanceláří, v které žil právě muž, jenž oheň založil. Z výpovědí svědků, kteří v budově příležitostně přespávali, vyplynulo, že mezi sebou neměli žádné spory. Vyšetřovatelé podle mluvčí navíc zjistili, že bezdomovci používali svíčky, které si vyráběli z plastových lahví, vosku a toaletního papíru. "Právě použití takovéto svíčky se stalo devítičlenné skupině osudným," dodala Zoulová. Všechny oběti podle policie zemřely udušením. Šlo o tři ženy a šest mužů, všichni byli ve věku mezi 19 a 44 lety.

Policie zadržela muže, který vydíral rodinu zmizelé dívky

Ústecká policie zadržela a obvinila dvaačtyřicetiletého muže, který prý vydíral rodinu pohřešované Anny Janatkové. Mluvčí policie Jarmila Hrubešová informovala, že zadržený muž chtěl 500.000 korun za její náušnici. Kriminalisté nezjistili, že by muž měl něco s únosem dívky společného. Muž pochází z jižní Moravy a žije několik měsíců v Ústí nad Labem. Policie ho stíhá na svobodě, hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody. Devítiletá Anna Janatková se ztratila letos 13. října cestou ze školy v pražské Troji. Její rodiče už dvakrát vystoupili s výzvou, na třiapůlmilionovou odměnu zatím nikdo věrohodný nezareagoval.

Záchranáři během prosince ošetřili rekordní počet podchlazených

V Praze v prosinci zemřelo ve srovnání s loňským rokem třikrát více lidí, za jejichž smrt pravděpodobně může podchlazení. Je to 15 obětí, zatímco loni jich bylo v prosinci pět. Záchranáři také ošetřili 90 lidí, které s podchlazením odvezli do nemocnice. V porovnání s minulým rokem to je 2,5 krát více, a oproti roku 2008 dokonce pětkrát více. Uvedla to pražská záchranná služba na svém webu. Za vyšší počet podchlazených může mimořádně chladné počasí, které Česko v prosinci zasáhlo. Kombinace mokrého sněhu a mrazu trápí především bezdomovce, kteří tvoří většinu obětí.

Jižní Čechy letos přilákaly více turistů z Asie než v minulosti

Jižní Čechy letos přilákaly výrazně více turistů z Asie než v minulých letech. Počet návštěvníků z Číny nebo Jižní Koreje se v meziročním srovnání zdvojnásobil. Loni v září přijelo do jižních Čech přes 6000 turistů ze všech asijských zemí, letos v září to bylo více než 8600 lidí, sdělila ČTK ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavla Konopová. Jižní Čechy jsou tak nad celorepublikovým průměrem. Celkově přijelo do Česka za první tři čtvrtletí roku 456.000 turistů z Asie, to je meziročně o 22 procent víc. Korejců přijelo do Česka o 34 procent víc než loni, Číňanů o 32 procent a Japonců o 21 procent. Asiaté se tak zařadili za Němce, kterých do ČR jezdí nejvíce.

Ke vzpomínce na Mackerrase vyšla CD s českou hudbou

Ke vzpomínce na slavného dirigenta Charlese Mackerrase, příznivce a znalce české hudby, vyšly u Supraphonu dva komplety s nahrávkami skladeb klasiků české hudby - Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Britský dirigent australského původu zemřel letos v červenci ve věku 84 let. Byl jedním z nejobdivovanějších a nejrespektovanějších dirigentů posledních šesti desetiletí. Jeho celoživotní umělecké aktivity pomohly mezinárodnímu ohlasu české hudby. Často se vracel k českým filharmonikům, s nimiž spolupracoval přes 50 let. Mackerras měl poslední koncert v Česku před dvěma lety, kdy v premiéře uvedl nově nalezené Tři fragmenty z opery Julietta od Martinů. Živý snímek tehdejšího koncertu již získal několik mezinárodních cen.

Do Brna se chystají McFerrin, Scooter i Lord of the Dance

Slavný americký vokalista a improvizátor Bobby McFerrin a německá taneční skupina Scooter patří k největším hvězdám, které v Brně vystoupí v první polovině roku 2011. Brňany ale čeká řada dalších koncertních zážitků různých žánrů včetně swingu, kubánské hudby a heavy metalu. Zajímavostí je plánované lednové vystoupení britské rockové zpěvačky Deborah Bonhamové, sestry někdejšího bubeníka Led Zeppelin Johna Bonhama. Milovníci jazzu zamíří již 7. ledna do Janáčkova divadla na koncert souboru Glenn Miller Orchestra. Výpravnou zábavu slibuje návrat tanečního představení Lord of the Dance i japonská bubenická show Gocoo. Skupinu Gocoo tvoří sedm žen a čtyři muži, kteří na jevišti ovládají téměř 40 tradičních japonských bubnů taiko.

Ze sportu:

Hokejisté pražské Sparty prohráli ve čtvrtfinále Spenglerova poháru s týmem Kanady 3:4 v prodloužení a na turnaji tak skončili s bilancí tří porážek. Vítězný celek se ve čtvrtečním semifinále utká s pořádajícím Davosem.

Český tenista Tomáš Berdych vstoupil vítězně do nové sezony. Šestý hráč světa na exhibici Mubadala World Tennis Championship v Abú Zabí porazil ve čtvrtfinále Marcose Baghdatise z Kypru 6:3, 3:6 a 7:5. V semifinále proti Berdychovi nastoupí pravděpodobně Švýcar Roger Federer.

Šárka Záhrobská obsadila desáté místo ve slalomu Světového poháru v Semmeringu. Vyhrála Rakušanka Marlies Schildová. Záhrobská měla po první jízdě šanci na nejlepší výsledek sezony, neboť dosáhla pátého nejrychlejšího času, od stříbra ji navíc v tu chvíli dělilo jen 27 setin sekundy. Ve druhém kole ale za ostatními soupeřkami zaostala a propadla se na konec elitní desítky. Dosavadním maximem bronzové olympijské medailistky tak zůstává sedmá příčka z Levi.

Hokejový reprezentant do dvaceti let Petr Šenkeřík utrpěl v zápase základní skupiny mistrovství světa s Kanadou lehký otřes mozku. Potvrdilo to středeční lékařské vyšetření. Podle generálního manažera týmu Petra Komerse se už obránce prvoligového Havlíčkova Brodu cítí lépe, ale do dnešního zápasu proti Švédsku nezasáhne.

Plochodrážní jezdec Antonín Klatovský obsadil druhé místo v tradičním seriálu Santa Cup na švédských ledových oválech. Ze tří závodů byl Klatovský druhý v Avestě a při středečním finále v Gävle. Při premiérovém startu v Örnsköldsviku skončil až osmý, protože do něj zasáhl po pozdním příjezdu až v jeho druhé polovině.

Tradičně na Nový rok bude zahájen další ročník legendární soutěže Rallye Dakar, která se potřetí za sebou pojede v Jižní Americe. V letošním roce připravili organizátoři trať dlouhou zhruba 9500 kilometrů. Účastníky ve třinácti etapách čeká 4500 km měřených úseků. Start i cíl je v Buenos Aires a vedle Argentiny se pojede i v Chile. Na startu bude i početná skupina českých závodníků. Tradičně nejpočetnější zastoupení má Česká republika mezi kamiony. V minulém ročníku nejúspěšnější Martin Macek sice na své čtvrté místo navazovat nebude, protože se věnuje manažerskému zajištění svého týmu KM racing. Aleš Loprais by chtěl navázat na africký bronz z roku 2007. Historicky nejúspěšnějším českým jezdcem na startu bude Josef Macháček, který již pětkrát ovládl kategorii čtyřkolek. Před rokem ale do cíle nedojel, a tak si jako základní cíl pro rok 2011 stanovil rallye dokončit.

Desítky tisíc lyžařů v těchto dnech zaplnily střediska východních Krkonoš a Orlických hor. Parkoviště v hlavních střediscích Krkonoš jsou zcela plná, například do Pece pod Sněžkou se řidiči již nedostanou. Všechny lyžařské areály jsou v provozu a nabízejí výborné podmínky. Na sjezdovkách leží 40 až 130 centimetrů sněhu.

Počasí

V noci i zítra bude zataženo až oblačno, nejnižší noční teploty -8 až -12, při vyjasnění klesnou až k -16 stupňům. Přes den budou -4 stupně až nula, na horách kolem 1 stupně pod nulou.

Předposlední noc letošního roku byla na celém území Česka mrazivá, podle terénu a oblačnosti se nicméně teploty v jednotlivých místech značně lišily, a to i na horách. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo v pět hodin ráno nejchladněji na stanicích Kvilda - Perla a Jezerní Slať, a to minus 29,3 stupně Celsia.