Zprávy

ČR a další země vyzvaly EU k zastavení sbližování s Běloruskem

Ministři zahraničí Česka, Polska, Německa a Švédska vyzvali Evropskou unii, aby zastavila své sbližování s Běloruskem poté, co byl opět zvolen prezidentem Alexandr Lukašenko. Volby v Bělorusku považují za pochybné a kritizují zejména represe vůči opozici, k nimž došlo v minulých dnech. "Kombinace volebního podvodu a tvrdých represí nám připomíná zavedení stanného práva v Polsku v roce 1981," napsali ve společném dopise Karel Schwarzenberg, Radek Sikorski, Guido Westerwelle a Carl Bildt. Dopis zveřejnil list International Herald Tribune. Pokračování v diskusích s Lukašenkem považují za ztrátu času a peněz. Ve společném komuniké Evropská unie a Spojené státy už ve čtvrtek pohrozily "přezkumem" vztahů s Běloruskem a požadovaly okamžité osvobození prezidentských kandidátů a všech více než 600 demonstrantů, kteří byli po volbách uvězněni. Podle agentury AFP se vztahy s Běloruskem mají koncem ledna řešit na schůzce ministrů zahraničí Evropské unie.

Aerolinky kvůli počasí v Evropě zrušily některé lety do Prahy

Letecké společnosti na Štědrý den v souvislosti s nepříznivým počasím v Evropě opět zrušily několik letů mezi Prahou a některými evropskými městy. Omezení se týká zejména spojení s Paříží, Bruselem či Düsseldorfem. Na samotném pražském letišti je provoz plynulý a situace není nijak dramatická, sdělila mluvčí letiště Michaela Lagronová. Počty zrušených linek na Ruzyni se kvůli špatnému počasí v Evropě v posledních dnech pohybovaly kolem deseti. Nejvíce letů bylo zrušeno s Paříží. Již dopoledne své lety zrušily České aerolinie, Air France či Delta Air Lines, a to kvůli mrazivému počasí a sněhu na tamním letišti. Pařížské mezinárodní letiště Roissy-Charles de Gaulle zrušilo dokonce polovinu letů, které byly plánovány od dnešního rána do odpoledne. České aerolinie zrušily také plánovaný odlet do Bruselu, odvolány byly také některé lety německých aerolinek do Düsseldorfu.

Sever Čech trápí náledí, zavřena německá část D8

Dálnici D8 v pátek dopoledne zablokovala hromadná nehoda na německé části. Na německé straně se srazilo hned několik kamionů, byly zablokovány oba jízdní pruhy. Při nehodě zahynul řidič ukrajinského kamionu, dalších sedm lidí utrpělo různě těžká zranění, řekl dispečer dálniční policie. Policie zatím neví, zda šlo i o Čechy. Zbytek severních Čech trápí náledí a mlhy, hlavní silnice z České Kamenice na Varnsdorf musela být na chvíli zcela uzavřena kvůli hromadné nehodě. V kopcovitém úseku postupně vyjelo ze silnice několik aut a převrátil se tam kamion. Nikdo nebyl zraněn. Z kamionu začala vytékat nafta, kterou musí likvidovat i hasiči. Nehoda se stala během noci i na hlavním tahu z Ústí nad Labem na Lovosice. V místní části Vaňov najel kamion na poklop od kanálu, který se pod jeho vahou vymrštil a poškodil mu motor. Řidič kamionu to zjistil až po třech kilometrech. Vytékající ropné látky mezitím znečistily silnici.

Tragická nehoda kamionu blokovala sjezd z dálnice D11

Nehoda kamionu, při které zemřel jeho řidič, blokovala od čtvrtečního večera do pátečního rána sjezd z dálnice D11 na 62. kilometru u Olešnice u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku. Nyní je sjezd průjezdný bez omezení, řekl policista z dálniční policie v Pravech na Pardubicku. Příčinou nehody bylo podle policie zřejmě nepřizpůsobení rychlosti, řidič vyjel do zatáčky, kde ho náklad překloupil a kamion se převrátil. Nikdo další při nehodě zraněn nebyl. Řidič kamionu podle informací hasičů zůstal zaklíněný pod vozidlem. Příčina nehody i výše škody jsou předmětem vyšetřování. Řidiči jedoucí ve směru od Poděbrad na Hradec Králové museli využít jiné sjezdy z dálnice, dopravu v místě nehody řídila policie.

Ovzduší na severu Moravy se zlepšuje, regulace stále platí

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se dále zlepšuje. Stále jsou však na některých stanicích několikanásobně překročeny imisní limity. Proto pořád platí signál regulace pro největší znečišťovatele, který meteorologové vyhlásili ve středu. V Ostravě také lidé mohou jezdit městskou hromadnou dopravou zdarma. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejhorší byla situace u čtyřiadvacetihodinových koncentrací prachu dnes ve 13:00 v Bohumíně a Věřňovicích na Karvinsku, kde byl limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen několikanásobně. V Bohumíně naměřili 261 mikrogramů prachových částic na metr krychlový, ve Věřňovicích 214. Vysoké hodnoty také zjistili v Ostravě-Přívozu a Ostravě-Fifejdách. V Havířově, Karviné, Orlové nebo Českém Těšíně však hodnoty prachu v ovzduší klesly pod limit. Ten byl ve 13:00 překročen na pěti z 16 měřicích stanic.

Primátor Svoboda rozdával štědrovečerní rybí polévku

Lidé v dlouhé frontě čekali o Štědrém dnu na pražském Staroměstském náměstí na tradiční vánoční rybí polévku, kterou tam všem zájemcům naléval pražský primátor Bohuslav Svoboda. "Fronta mi dělá radost, znamená to, že lidi mají zájem," řekl primátor, pro kterého bylo letošní nalévání rybí polévky premiérou. S občanským demokratem Svobodou naléval polévku také jeho náměstek ze sociální demokracie Karel Březina. Rozlévání polévky je podle něj jedna z těch krásnějších a zajímavějších povinností pražského radního. Netušil prý ale, že je to tak fyzicky náročné. "Budu ale nalévat do úplného zmrtvění ruky," dodal. Připraveno bylo 2000 porcí podle staročeského receptu. Už dopoledne rozdával dárky na pražském Hlavním nádraží ministr dopravy Vít Bárta. Navštívil i dopravní kancelář, kde se zajímal například o zpoždění vlaků a debatoval se zaměstnanci. Přiznal se, že je v centrále nádraží poprvé.

Praha přispěla na další videopromítání na Staroměstskou radnici

Praha přispěla na další videopromítání na Staroměstskou radnici, konat by se mělo příští rok. Působivá videoprojekce se poprvé uskutečnila v říjnu při příležitosti 600. výročí vzniku orloje. Asi desetiminutový snímek pořadatelé promítali přímo na jižní stranu Staroměstské radnice. Diváci si mohli připomenout nejznámější mezníky v historii orloje, od umístění kamenné plastiky z hutě Petra Parléře až po instalaci kalendářní desky od Josefa Mánese a poškození orloje v roce 1945. Díky optickému triku mohli nahlédnout i do vnitřku orloje.Radní hlavního města rozhodli, že v rámci partnerství uvolní na přípravu dalšího promítání 1,25 milionu korun. Radní přidělili peníze i na kluziště na Ovocném trhu, a to 700.000 korun. Organizátoři festivalu Sen letní noci dostali od města dar ve výši 500.000 korun. Letos v jeho rámci na lodi uprostřed Vltavy vystoupil balkánský hudebník Goran Bregović. Stejnou částku dostala také akce Kouzelná flétna pražským seniorům, během které je důchodcům před Vánocemi nabízen cyklus deseti představení. Půl milionem korun radní podpořili i festival České doteky hudby.

Pravou vánoční atmosféru navodí v Praze i velká výstava betlémů

Přes dvě stě padesát betlémů z tradičních i kuriózních materiálů naleznou návštěvníci na výstavě českých a zahraničních betlémů v pražském Gymnáziu Jana Keplera na Pohořelci. Prohlédnout si mohou jesličky vyrobené například z keramiky, moduritu, sádry, slámy, kokosového ořechu nebo čokolády. Výstavu v prostorách gymnázia pořádá sběratelka Marie Dočekalová už osmým rokem. Některé z vystavených betlémů si sběratelka přivezla z exotických zemí. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout jesličky původem z Filipín, Argentiny, Nepálu, Kostariky a Hondurasu. Z Číny pochází betlém z voňavého kafrového dřeva, z Malty zase svítící betlém z alabastru. Zájem Čechů o betlémy se prý každým rokem zvyšuje. "Lidé se k betlémům opět vracejí. Mohou si tak připomenout své dětství," poznamenala Dočekalová. Mezi nejoblíbenější podle ní patří malované betlémy Josefa Lady, Mikoláše Alše a vyřezávané od Josefa Weniga. Výstava bude otevřena denně do 1. ledna, vždy od 10:00 do 17:00.

Kutná Hora řeší problém s autobusy u chrámu sv. Barbory

Vedení Kutné Hory trápí parkování autobusů u chrámu svaté Barbory, které způsobuje komplikace v dopravě. Radnice uvažuje o rozšíření parkoviště Na Valech, lidé by se pak k chrámu dostávali nově vzniklým parkem kolem soudu. Možností je i parkování u Voršilského kláštera nebo u nemocnice, řekl starosta Ivo Šanc. Autobusy u Barbory často turisty pouze vysadí a pak zase odvezou, aniž si návštěvníci prohlédnou centrum Kutné Hory. "Turisté tak městu ani jeho podnikatelům nic nepřinášejí," podotkl starosta.

Počasí

Zataženo, sněžení nebo sněhové přeháňky, na Moravě a ve Slezsku zpočátku dne srážky smíšené. Nejvyšší teploty -4 až 0 °C, na východě zpočátku 2 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 0 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, v nárazech kolem 15 m/s