Zprávy

0:00
/
0:00

Česko prožilo ledový víkend, mráz si vyžádal lidské životy

Česko prožilo mrazivý víkend, na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Na Jizerce v Jizerských horách naměřila stanice minus 26,1 stupně. Velmi hluboko spadla rtuť teploměrů také ve Stráži pod Ralskem, Doksech, Adršpachu nebo Brodu nad Dyjí. Rekord zaznamenalo přes 110 meteorologických stanic. V noci na neděli se teploty pod minus 20 stupni objevily většinou už jen na Moravě a na horách.

Chladné počasí si v Praze o víkendu vyžádalo zřejmě tři lidské životy. Už v noci z pátku na sobotu zemřel bezdomovec v Libni, večer pak našli dalšího mrtvého v centru Prahy. Nedělního rána se nedožila žena, která nocovala v lesoparku na pražském Jarově. Všichni patrně podlehli následkům podchlazení. Od čtvrtka patrně na podchlazení v metropoli zemřelo už šest lidí. Od poloviny října vzalo v Praze chladné počasí život zřejmě už devíti lidem.

Mráz zkomplikoval cestování po železnici. Doprava na vytížené trati mezi Prahou a Plzní kvůli zamrzlým výhybkám a stržené troleji v sobotu úplně zkolabovala. První ranní vlak do Norimberku odjel z Prahy se zpožděním 268 minut. Problémy byly i na dalších tratích. Podařilo se je sice odstranit už kolem poledne, po celý den ale vlaky nabíraly velká zpoždění. V neděli se na železnici cestovalo bez větších problémů. Bez výrazných komplikací se po celý víkend obešla doprava na silnicích. Hlavní tahy ve všech krajích jsou většinou holé a vymrzlé, někde mokré. Na vedlejších silnicích a na horách ale stále může ležet ujetá vrstva sněhu. Meteorologové vydali výstrahu před tvorbou ledovky platnou pro téměř celé území České republiky. Řidiči by měli být opatrní v pondělí a také ve středu.

Sever Čech a Moravy postihla zhoršená smogová situace. Smog zasáhl hlavně Ostravsko, Karvinsko a Třinecko. Ve východní části Ústeckého kraje se sice situace zlepšovala, na Chomutovsku a Mostecku jsou ale limity stále ještě výrazně překročeny. Špatně se dýchá také i ve Středočeském kraji, zlepšení hlásil v podvečer Pardubický kraj.

Odboráři jsou podle Nečase agresivní, protože jich ubývá

Premiér a šéf ODS Petr Nečas přičítá aktivitu odborových předáků mimo jiné tomu, že se jim nepodařilo zabránit poklesu počtu lidí organizovaných v odborech. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce tři dny před plánovanou stávkou zaměstnanců státní a veřejné sféry uvedl, že "chápe agresivitu odborářů", protože lidé z jejich organizací odcházejí. "Hlasují nohama," uvedl. Premiér nechce lidem upírat právo stávkovat. Důvody protestu nicméně pokládá za neopodstatněné. Zopakoval, že úsporná opatření připravují všechny státy napříč Evropou a s protesty se potýká také většina z evropských zemí. S chystanou stávkou státních zaměstnanců souhlasí podle průzkumu agentury Factum Invenio 54 procent obyvatel, u 37 procent lidí naopak podporu nemá. Většina Čechů ale soudí, že stávka nepřiměje vládu změnit názor a že od snižování objemu peněz na mzdy pracovníků ve veřejné sféře kabinet neustoupí.

Nečas: Johnova pozice na vnitru je dána jeho funkcí lídra VV

Premiér Petr Nečas (ODS) považuje spor mezi ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) a policejním prezidentem Oldřichem Martinů za citlivou věc, která může vedle vztahů ve vládní koalici ovlivnit i bezpečnost země. Pozice Johna je podle něho ale dána jeho funkcí předsedy koaličních Věcí veřejných. Spor chce premiér řešit na schůzkách s oběma muži zvlášť i na společném jednání. Nečas to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. S Johnem hodlá hovořit i o nutných změnách v policii a o protikorupčních opatřeních. Policie se podle něj změnit musí, nemůže se ale stát mocenským nástrojem, který lidi ničí. S policejním prezidentem, kterého John vyzval k rezignaci, se Nečas sejde v pondělí. V uplynulém týdnu oba aktéry sporu přijal na Hradě prezident Václav Klaus.

Vláda počítá s rušením nemocnic

Vláda počítá s uzavíráním nadbytečných nemocničních oddělení, slučováním menších nemocnic a přeměnou nemocnic akutní péče na zařízení dlouhodobé péče. Premiér Petr Nečas (ODS) v Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že reforma poskytování lůžkové zdravotní péče je nutný krok. Je přesvědčen, že tímto směrem musí vláda jít. Potvrdil, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v tom má jeho plnou podporu. V ČR jsou téměř dvě stovky nemocnic, polovina jich v prvním pololetí skončila se ztrátou. Čtvrtina nemocničních lékařů hrozí výpovědí ke konci roku, pokud nedostanou výrazně přidáno. Nemocnice na to ale nemají. Z 16.000 nemocničních lékařů zhruba 4000 se přihlásilo k výzvě lékařských odborů "Děkujeme, odcházíme". V těchto dnech dávají výpovědi s platností k 31. prosinci.

Havel a Tutu zopakovali výzvu k propuštění Liou Siao-poa

Bývalý český prezident Václav Havel a jihoafrický arcibiskup a nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu v britském listu The Observer opět vyzývají Čínu k tomu, aby propustila letošního laureáta ceny Liou Siao-poa. Ten by si měl cenu převzít příští pátek, Peking ale již několikrát uvedl, že jej propustit nehodlá. Havel a Tutu svou výzvu publikovali již v říjnu v deníku The Washington Post. Čína by tím podle nich ukázala svou sílu a připravenost čelit kritice. V nynějším článku pochválili Čínu za ekonomické a politické pokroky posledních let, zopakovali nicméně, že pokud chce být vnímána jako velký globální hráč, musí respektovat lidská práva. Čtyřiapadesátiletý Liou Siao-po byl v roce 1989 jedním z vůdců protestů na náměstí Brány nebeského klidu (Tchien-an-men). Během 90. let strávil tři roky v pracovním nápravném zařízení. Loni byl odsouzen k 11 letům vězení za sepsání výzvy Charta 08 k demokratizaci země.

ČNB: Podíl nesplácených úvěrů firem a domácností v říjnu klesl

Podíl nesplácených úvěrů od firem i domácností v říjnu mírně klesl. Zatímco letos v září podíl takzvaných úvěrů v selhání, tedy půjček nesplácených 90 a více dní, na celkovém objemu bankovních úvěrů činil 6,39 procenta, v říjnu to bylo 6,32 procenta. Vyplývá to z údajů České národní banky. Ke konci října 2009 činil tento podíl ale jen 4,99 procenta. V případě domácností podíl úvěrů v selhání ke konci října stoupl, a to na 5,12 procenta ze 5,10 procenta o měsíc dříve. U nefinančních podniků naopak podíl nehrazených půjček klesl na 8,93 procenta z předchozích 9,05 procenta.

Loni v Česku klesla spotřeba alkoholu i cigaret

Češi v loňském roce vykouřili méně cigaret a vypili menší množství alkoholu než v předchozích letech. Nižší byla loni zejména spotřeba piva, naopak konzumace lihovin a vína mírně vzrostla. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad. Spotřebu cigaret a alkoholu nepříznivě ovlivnila hospodářská krize, která přiměla Čechy šetřit. Spotřeba cigaret a piva v Česku klesá i kvůli jejich vyšší ceně. Průměrná roční spotřeba cigaret na osobu loni v Česku podle ČSÚ meziročně klesla o 1,7 procenta z 2107 cigaret v roce 2008 na 2071 cigaret. Pokles spotřeby byl také u alkoholu. Na každého Čecha loni v průměru připadlo 177,6 litru vypitého alkoholu, což je o 3,1 procenta méně než v roce 2008.

Na vánoční nákupy vyrazilo o víkendu víc lidí než loni

Druhý adventní víkend přilákal do obchodů až o 40 procent více lidí, než je běžné během roku. Na nákupy vyrazilo také více lidí než loni. Češi nakupovali například hračky a elektroniku, vybavení do domácnosti, kosmetiku, oděvy či zimní obuv, ale i pamlsky spojené s Mikulášem. Obchodníci po zkušenosti z minulých let očekávají, že s blížícími se svátky nápor nakupujících dále poroste. Vyvrcholit by měl o Zlaté neděli. Další nával pak očekávají po Vánocích, kdy lidé začnou tradičně vyhledávat zlevněné zboží. Lidé letos před Vánocemi podle nedávné ankety ČTK mezi tuzemskými největšími úvěrovými společnostmi nakupují o něco více zboží na splátky než v loňském roce. Se zlepšením ekonomické situace podle firem cítí více stability, a jsou tak ochotni utratit za dárky více peněz.

D8 byla uzavřena kvůli nehodě autobusu

Přes pět hodin byla v neděli uzavřena dálnice D8 ve směru z Německa na Prahu. Na 76. kilometru ji zablokovala nehoda autobusu, který prorazil svodidla a zapadl do příkopu vedle vozovky. Nikomu se nic vážného nestalo, nejhorším zraněním byla zlomená ruka a otřes mozku, řekl operační důstojník dálniční policie. Podle něj v autobuse cestoval tým karatistů, kteří se vraceli z turnaje v Německu. Nehoda se stala na 76. kilometru zhruba ve 02:00, příčinu policisté vyšetřují. Český autobus převážel 45 lidí. Záchranná služba odvezla do nemocnice v Ústí nad Labem 34 lidí. V péči lékařů zůstali jen čtyři zranění.

Richard Müller v Plzni odstartoval českou část svého turné

V neděli večer zahájil v Plzni Richard Müller své české turné nazvané Potichu Tour 2010. Oblíbený zpěvák, skladatel a textař nabídl starší i nové hity v netradičních intimních úpravách. V pondělí Müller vystoupí v Praze, 8. prosince v Ostravě a 11. prosince v Brně. Müllera budou na koncertech doprovázet osvědčení muzikanti - bubeník Juraj Kuchárek, kytarista Peter Markuljak, klávesák Vilo Vitéz, baskytarista Viktor Hidvéghy, hráč na dechové nástroje Michal Žáček a perkusista Štefan Bugala.

Čechomor zahajuje turné v Opavě

Skupina Čechomor v Opavě zahájila své předvánoční turné s Ewou Farnou. Zpěvačka doprovodí kapelu na všech sedmi koncertech po celé České republice. Čechomor na turné zahraje především zcela nové písně, posluchači ale uslyší i známé hity. Dalším hostem kapely bude dámský smyčcový kvartet Gadrew Way. Po koncertě v opavském kině Mír si návštěvníci užijí předvánoční Čechomor v pondělí v Ostravě. Následovat budou vystoupení ve Svitavách a Zlíně, dva koncerty v Národním divadle Praha; předvánoční série skončí v Brně. Nové písně, které na turné zazní, se objeví na nové studiové desce; Čechomor ji začne připravovat na jaře.

Festival outdoorových filmů vyhrál snímek The Asgard Project

Hlavní cenu Mezinárodního festivalu outdoorových filmů 2010 v Praze získal britský horolezecký film The Asgard Project od Alastaira Leeho. Udělovaly se i ceny za dobrodružný a extrémní sportovní film, cestopisný film a dobrodružný vodní sportovní film. V této kategorii zvítězil český snímek Poslední lovci, který pojednává o lovu velryb pomocí bambusových harpun v indonéské vesnici Lamalera. Přehlídka při svém letošním osmém ročníku navštívila třiadvacet měst. Diváky pozvala i do pražské Městské knihovny na besedy se sportovci a cestovateli. Vybíralo se z nabídky 130 titulů, z nichž se v soutěži objevilo na devět desítek. V Praze se uvádělo 67 snímků z téměř dvaceti zemí. Podle ředitele přehlídky Jiřího Kráčalíka zájem o atraktivní projekce vzrostl zhruba o třetinu.

V Egyptě vyplula na moře česká plachetnice

V sobotu byla v Suezu spuštěna na vodu replika korzárské plachetnice La Grace českého mořeplavce ze 17. století Augustina Heřmana. Plavidlo nesoucí stejné jméno nyní bude brázdit oceány jako školní loď. Zimu i s posádkou přečká v Rudém moři, v příštím roce popluje Středozemním mořem přes Atlantik. Příští zimu plachetnice stráví v Karibském moři. Oznámil to mluvčí projektu Jiří G. Souček. Plachetnice La Grace je dlouhá 32 metrů a široká šest metrů, stěžně o výši až 25 metrů nesou plachty o celkové ploše bezmála 400 metrů čtverečních. Loď je určena pro třicetičlennou posádku. Na moře vyplula po několikaletých přípravách, jen stavba v Egyptě trvala bezmála dva roky. Český námořník Augustin Heřman ve službách nizozemské Západoindické společnosti přeplul Atlantik několikrát. Později se usadil v dnešním New Yorku. Tam zakoupil korzárskou loď La Grace (Půvabná) a přepadal s ní španělské obchodní lodi v Karibiku. Stal se největším vývozcem indiga a tabáku v Americe, získal veliké panství v Marylandu a byl povýšen do šlechtického stavu.

Na horách se naplno rozjela lyžařská sezona

Ve všech velkých lyžařských centrech od Krušných hor až po Beskydy v sobotu naplno začala lyžařská sezona. Na svazích lyžovaly tisíce rekreantů. Ve středních Čechách byla zahájena sezóna na Monínci, v Kvasejovicích a na Šibeničním vrchu u Mnichovic. Zahájení se vydařilo i na Šumavě, podle provozovatelů tu bylo na Lipně asi 1500 rekreantů, na Zadově kolem 500. Dobré podmínky panují i na kopcích v Železné Rudě, na Božím Daru a na Neklidu. Tři velká sjezdařská střediska v Ústeckém kraji napočítala okolo 2000 návštěvníků. Tisíce lidí využily také sjezdovky v Krkonoších a v Orlických horách. Na kopcích ve Špindlerově mlýně, Černé hoře, Říčkách nebo Deštném leží až 80 centimetrů sněhu. Také v Beskydech čekají na víkendové lyžaře ideální sněhové podmínky. Na hřebenech leží až 40 centimetrů sněhu. Sezonu zahájili provozovatelé v Mostech u Jablunkova nebo areál Ski Mezivodí. První vleky se rozjely také ve střediscích Troják v Hostýnských vrších, Pustevnách v Beskydech či Kohútce v Javorníkách. Od čtvrtka se lyžuje ve Stupavě. Někde jsou již upravené i běžecké okruhy.

Ze sportu

Hokejistům Mladé Boleslavi údajně hrozí vyloučení z extraligy. Podle informací serveru Aktuálně.cz zástupci středočeského klubu před sezonou předložili vedení soutěže zfalšované vstupní dokumenty, konkrétně prohlášení, že nedluží žádné peníze jiným subjektům.

České házenkářky postoupily v kvalifikaci mistrovství světa do červnové vyřazovací fáze. V Oderzu svěřenkyně trenéra Jana Bašného zvítězily nad Litvou 37:21 a čtyřčlenný turnaj vyhrály bez ztráty bodu.

Čeští florbalisté rozdrtili v druhém vystoupení na mistrovství světa v Helsinkách Japonsko 25:1 a dosáhli svého rekordního výsledku v historii i rekordu letošního turnaje. Češi vedou tabulku skupiny D s čtyřmi body o skóre před Norskem. V pondělním utkání s Nory, které se hraje od 14:00, stačí svěřencům trenéra Tomáše Trnavského k prvnímu místu a lepšímu nasazení pro čtvrtfinále i remíza. Sedm bodů za tři trefy a čtyři asistence si připsal Milan Tomašík, čtyři góly a jednu přihrávku zaznamenal Tomáš Sladký.

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil v závodě Světového poháru v Lillehammeru osmé místo a druhý den po sobě zaznamenal nejlepší český výsledek v sezoně. Pro druhé vítězství si doběhl Francouz Jason Lamy-Chappuis a upevnil si vedení v průběžném pořadí. Bodoval i Tomáš Slavík na 19. místě. Do elitní třicítky se nevešli Pavel Churavý, který skončil na 36. příčce, a Lukáš Jančík (56.).

Skokan na lyžích Thomas Morgenstern získal vítězné double ve Světovém poháru v Lillehammeru. Do Harrachova, kde bude seriál pokračovat příští víkend, tak odjede jako lídr pořadí. Body si ve čtvrtém závodu ročníku připsali tři Češi. Sedmnácté místo obsadil lillehammerský vítěz z roku 2005 Jakub Janda a vyrovnal tak české maximum v sezoně, kterého dosáhl na úvod seriálu v Kuusamu. Poprvé v ročníku bodoval 28. Lukáš Hlava. Třicátý Jan Matura zaznamenal svůj nejhorší výsledek v sezoně, nicméně jako jediný z Čechů bodoval i ve čtvrtém dílu SP.

Čtvrtý závod Světového poháru cyklokrosařů vyhrál ve španělském Igorre při neúčasti zraněného Zdeňka Štybara jeho belgický rival Niels Albert. Sesadil tak českého mistra světa z čela průběžného pořadí. Štybar, jenž vyhrál první dva závody SP v sezoně, musí přibližně čtyři týdny odpočívat kvůli zranění kolena. Nejspíš tak vynechá i pátý díl za čtrnáct dní v Kalmthoutu a opět tak klesnou jeho šance na obhajobu pohárového prvenství. Jediným českým zástupcem v baskickém Igorre byl Radomír Šimůnek, jenž obsadil 26. místo se ztrátou dvou kol na Alberta.

Tenisová legenda Martina Navrátilová chce příští týden vystoupit na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro s cílem propagovat sportovní projekt Laureus a získat pro něj finanční prostředky. Ponese si s sebou i tenisovou raketu a míčky. Kilimandžáro je vysoké 5896 metrů a Navrátilová v keňské metropoli Nairobi přiznala, že zatím byla nejvýš ve 3660 metrech. Řekla ale, že výstup by neměl být obtížný, obavy má prý jen z řídkého vzduchu. Čtyřiapadesátiletá Navrátilová nedávno prodělala léčbu rakoviny prsu.

Počasí

Bude zataženo, občas sněžení nebo mrznoucí srážky. Teploty přes den -3 až +1 stupeň, na horách kolem nuly.

Mrznoucí srážky budou v pondělí odpoledne a večer místy vytvářet nebezpečnou ledovku. Jev se bude podle meteorologů zřejmě opakovat ve středu. Výstraha vydaná dnes Českým hydrometeorologickým ústavem platí téměř pro celé území České republiky do úterního rána, ledovatka se v pondělí vyhne pouze Libereckému a Ústeckému kraji. Později se zřejmě objeví i tam.