Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus podepsal novelu omezující státní podporu stavebního spoření

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona omezující státní podporu stavebního spoření. Státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak bude zdaňovat 50 procenty. V dalších letech příspěvek státu klesne z 15 na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 Kč ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření. ČSSD už dříve oznámila, že kvůli novele podá ústavní stížnost, sociální demokraté předloze mimo jiné vyčítají retroaktivitu. Podle ministerstva financí však předloha je v souladu s právem. Jde o poslední ze čtyř vládních úsporných zákonů. První tři Klaus podepsal v úterý. Celkem chce vláda pomocí této čtveřice zákonů ušetřit příští rok 35 miliard korun.

Klaus v Rakousku jednal s Fischerem o dálnici a Temelínu

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek v dolnorakouském klášteře Geras setkal se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem. Jednali spolu o dostavbě dálnice z Vídně do Brna a o Temelínu a shodli se na tom, že zásady energetické politiky leží ve vlastní zodpovědnosti každé země. Klaus poukázal na to, že česká energetika není jen atomová, ale že sleduje současné trendy. Zdůraznil, že v Česku se rozvíjí solární energetika. K vlekoucí se výstavbě dálnice z Vídně do Brna poznamenal, že by se jí rád vůbec dožil. "Pro nás je to velmi důležitá věc a já mohu jen doufat, že se podaří rychle překonat všechny překážky a že ani nezbytné rozpočtové škrty nebudou brzdou české části této dálnice," uvedl.

iDnes: Vyjednat výjimku na euro by šlo podle Nečase těžko

Česká republika by podle premiéra Petra Nečase jen těžko vyjednala změnu přístupové smlouvy k Evropské unii, která by znamenala výjimku pro zavedení eura. Uvedl to server iDnes.cz. Premiér tak reagoval na požadavek prezidenta Václava Klause. Zdůraznil, že Česko nyní nemá stanovený žádný termín pro přijetí eura. "Fakticky si sami rozhodujeme, zda a kdy tento krok uděláme, přestože jsme se k němu zavázali. Není časově nijak ohraničen," uvedl. Opt out na euro podle něj proto nemusí být napsán v přístupové smlouvě. O tom, že by si prezident výjimku přál, řekli ve čtvrtek serveru iDnes.cz pod podmínkou anonymity dva členové Nečasovy vlády. Nečas potvrdil, že prezident Klaus poslal určitý dopis, ale nechtěl jeho obsah blíže komentovat. Vláda nyní podle serveru řeší, jak se postaví k možnosti, že by se na záchranných plánech pro země eurozóny podílely i země, které eurem neplatí.

Odboráři napadli reformu zdravotnictví kvůli hrozbě větších plateb

Odbory na tripartitě odmítly zrušení paragrafu, který zakazuje připlácet na lepší péči, dokud nebude definován standard, který hradí pojišťovny. Varují, že jinak nekontrolovatelně stoupnou platby pacientů. Reformu v podobě předložené vládou odmítají, chtějí o ní dále jednat. Vláda je ochotná připomínky vyslechnout, ale na reformách trvá. Zaznělo to na tiskové konferenci po zasedání Rady hospodářské a sociální dohody. Premiér Petr Nečas potvrdil, že projednávání připomínek k zákonům pokračuje, v prosinci bude další zasedání tripartity, kam ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přinese analýzu situace týkající se lékařů. O platech lékařů ale tato tripartita nejednala.

Odbory: část nemocnic bude během stávky ve víkendovém režimu

Část nemocnic, které se 8. prosince připojí ke stávce, bude fungovat ve víkendovém režimu. Zdravotnické odbory chystají i protestní shromáždění ve větších městech. Odboráři však zatím počty nemocnic, které se ke stávce připojí, neznají. Neví ani počty stávkující odborářů. Po skončení sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky, který se od středy konal v Hradci Králové, to řekla jeho místopředsedkyně Ivana Břeňková. Sjezdu se účastnilo necelých 200 delegátů, kteří zastupují na čtyři stovky odborových organizací z nemocnic, záchranných služeb, zdravotních ústavů, psychiatrických léčeben či domovů důchodců. Odborový svaz sdružuje na 45.000 členů.

MF chce snížit rozdíly mezi obcemi ve výnosu daní

Ministerstvo financí chce v připravovaném novém zákonu o rozpočtovém určení daní snížit současný rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nebohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Nyní rozdíl činí až 4,5násobek, informovalo ministerstvo financí. MF také chce nastavit rovné podmínky pro financování statutárních měst, u Prahy by ovšem byl ponechán zvláštní příjmový koeficient, protože hlavní město je zároveň krajem. Praha má podle MF příjem ze sdílených daní na jednoho obyvatele kolem 30.000 korun, nejmenší obec kolem 7000 korun. Podle Sdružení místních samospráv ČR by nový zákon měl přinést systémové a odůvodněné rozdělování peněz samosprávám. Výsledek by se měl blížit stavu, který panuje ve srovnatelných evropských státech, a zvýšit příjmy obcí a měst do 100.000 obyvatel.

Pospíšil navrhuje poplatek za podání insolvenčního návrhu

Za podání insolvenčního návrhu by se mohl v budoucnu platit pětitisícový poplatek. Počítá s tím návrh novely, který na tiskové konferenci představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Soudy by podle něho měly mít také možnost insolvenční návrh odmítnout, když by byl zjevně bezdůvodný, a uložit v takovém případě i pokutu. Ochrana před takzvanými "šikanózními" návrhy je podle ministerstva důležitá, protože kvůli reakci veřejnosti může mít insolvenční návrh pro firmu likvidační účinky. Novelu, kterou ministerstvo připravilo na ochranu dlužníků před bezdůvodnými insolvenčními návrhy ze strany věřitelů, chce Pospíšil v nejbližší době poslat do připomínkového řízení.

Pražané chtějí v úterý demonstrovat proti koalici ODS a ČSSD na magistrátě

Pražský magistrát chystá kvůli úternímu zastupitelstvu, na kterém by měl být zvolen nový pražský primátor, zvýšenou ostrahu. Uvedl to mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Na jednání totiž chtějí přijít demonstranti, kteří nesouhlasí s dohodnutou koalicí ODS a ČSSD. Demonstrovat budou před radnicí už hodinu před začátkem zastupitelstva. Účast na akci na sociální síti Facebook přislíbilo asi 3000 lidí. Na začátku jednání chtějí organizátoři předat zastupitelům petici, která je žádá, aby koalici nepodpořili. Na internetu se k ní dosud přihlásilo téměř 15.000 lidí, mezi nimi i řada známých osobností. Proti dohodnuté koalici se konala demonstrace již minulý týden při výročí 17. listopadu. Na Václavské náměstí přišlo více než tisíc lidí.

STEM: Podle většiny lidí jsou starobní důchody nepřiměřené

Většina občanů si podle listopadového průzkumu agentury STEM myslí, že starobní důchody v Česku nejsou přiměřené a neumožňují dostatečně pokrýt základní potřeby důchodců. Současný systém důchodového zabezpečení tak neumožňuje lidem strávit důstojné stáří. Počet lidí, kteří se na výši důchodů dívají takto kriticky, ale v porovnání s rokem 2008 klesl zhruba o deset procent. Za přiměřené dnes nepovažuje aktuální starobní důchody 71 procent lidí. Ještě kritičtější jsou sami důchodci: 83 procent z nich považuje důchody za nepřiměřené, 80 procent je přesvědčeno, že současný systém nepřináší důstojné stáří, a 73 procent tvrdí, že průměrný důchod není dostatečný na pokrytí základních potřeb starých lidí. Nejméně kritičtí jsou naopak lidé do 30 let.

Šéf RWE Transgas: Plynová krize v zimě Česku nehrozí

Krize s dodávkami plynu, jaká postihla loni v lednu země střední a východní Evropy, České republice během nadcházející zimy nehrozí. Na konferenci Gas Business Breakfast to řekl šéf skupiny RWE v ČR Martin Herrmann. Největší plynárenská společnost v Česku podle něj provedla investice, které bezpečnost dodávek plynu výrazně posilují. Obavy kvůli dodávkám plynu nejsou namístě ani podle prezidenta České plynárenské unie (ČPU) Oldřicha Petržilky. Za plynové krize v lednu 2009 se kvůli rusko-ukrajinskému sporu o dodávky plynu ocitla bez této suroviny řada zemí střední a východní Evropy. Například Slovensko a Bulharsko tehdy zůstaly prakticky bez plynu, což silně zasáhlo jejich ekonomiky i obyvatele.

Výbuch varny drog zapálil dům v K. Varech

Výbuch varny drog způsobil v pátek ráno požár činžovního domu v Karlových Varech. Škoda byla vyčíslena na zhruba deset milionů korun. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala zasáhl oheň čtvrté, poslední patro objektu na náměstí Václava Řezáče ve čtvrti Drahovice. Policie poté u Sokolova zadržela dva Vietnamce, kteří z domu po vypuknutí požáru utekli. Podle statika hrozí, že by se mohla část poškozené střechy zřítit do ulice. Z bezpečnostních důvodů bylo proto okolí domu uzavřeno. Podobná událost se už letos v srpnu stala v Chebu. V Pivovarské ulici začal rovněž po explozi hořet byt a tři lidé přitom byli zraněni. Jeden z nich byl v ohrožení života a vrtulník ho převezl na popáleninové centrum. Kriminalisté potom v bytě objevili chemikálie k výrobě pervitinu.

Francouzští celníci zadrželi tunu marihuany v českém kamionu

Francouzští celníci objevili ve čtvrtek večer tunu marihuany v korbě kamionu s českou poznávací značkou. Zadrželi přitom dva muže, jejichž státní příslušnost nebyla upřesněna. Uvedl to francouzský list Le Dauphiné Libéré. Celníci z města Saint-Etienne provedli namátkovou kontrolu kamionu u mýtnice na dálnici A7 mezi Lyonem a Marseille na jihovýchodě země. Cena drog by odhadem mohla dosahovat kolem dvou milionů eur (50 milionů korun). Oba muže úřady stále zadržují. Jde o třetí případ odhalení takového množství ilegální drogy v údolí řeky Rhony za poslední měsíc, upozornila celní správa.

Marie Fišerová z Hořic oslavila 106. narozeniny

Jedna z nejstarších obyvatelek Česka Marie Fišerová z Hořic na Jičínsku se tento pátek dožila 106 let. Narozeniny oslavila na hořické radnici. Přes vysoký věk se ve svém domku dokáže sama obsloužit. Pečovatelská služba jí pouze vozí obědy a pomáhá s větším úklidem. Fišerová je podle dostupných údajů devátým nejstarším obyvatelem Česka. Podle České správy sociálního zabezpečení žilo letos v září v ČR 606 sto- a víceletých důchodců. Nejstarším obyvatelem ČR je Marie Smejkalová z Kroměříže, která 12. září oslavila 107. narozeniny.

Expremiér Fischer pokřtil knihu svých pamětí

Někdejší premiér ČR a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Jan Fischer si na pátečním křtu své životopisné knihy s názvem Ano, pane premiére aneb Rozhašená země nechal otevřená zadní vrátka pro návrat do české politiky. Ke svému návratu do politiky poznamenal "nikdy neříkej nikdy". V textu popisuje nejen období své vlády a kontakty s politiky, jako byli předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek, ale i své dětství a dlouholetou práci ve statistickém úřadu. Knihu, kterou vydalo nakladatelství Daranus, pokřtil i rektor VŠE Richard Hindels. Mezi návštěvníky bylo mnoho členů Fischerovy vlády, mimo jiné jeho ministři zahraničí a financí Jan Kohout či Eduard Janota. Dorazil také exministr obrany Martin Barták, který je v tyto dny jako náměstek ministra financí na neplacené dovolené v souvislosti s podezřením z možné korupce.

Cenu romského muzea v Brně dostane učitel v romské škole

Letošní cenu Muzea romské kultury v Brně dostane slovenský učitel Ján Sajko. Víc než 20 let učí výtvarnou výchovu v romské základní škole v Jarovnicích, největší romské osadě u Prešova. Sajko učí tak, že děti dokáže zaujmout nejen ve svých hodinách, ale vytváří ve škole příznivou atmosféru. Dětem to pak pomáhá i v ostatních předmětech, řekla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. Sajko neúnavně práce svých dětí rozesílá po světě. Jeho žáci díky tomu opakovaně získali ceny na dětských výtvarných soutěžích v Japonsku, Indii, Belgii, Norsku a jinde. Na ceremoniály vždy autory prací bere a ukazuje jim život mimo osadu. "Děti se bez jeho přičinění nedostanou ani do Prešova, který je vzdálený 20 kilometrů," dodala za muzeum Jana Poláková.

Lucerna aplaudovala charitativnímu koncertu Anny K.

Zcela zaplněný Velký sál pražské Lucerny aplaudoval zpěvačce Anně K., která vystoupila na charitativním koncertu v rámci kampaně zaměřené na podporu prevence rakoviny prsu s názvem Chceš žít jako já?. Těžce nemocná zpěvačka ho symbolicky pojmenovala Žiju, zpívám a děkuju. Výtěžek ze vstupného věnuje na koupi nového bioptického přístroje, který bude sloužit ke speciální diagnostice nádorů prsu. Tento přístroj bude prvním v České republice. "Takový koncert je velmi prospěšný, protože my v našem screeningovém programu bojujeme s počtem žen, které se účastní vyšetření. Výsledky programu za rok 2009 ukazují, že ve srovnání s rokem 2008 poklesl počet žen, které chodí na vyšetření. Pořád se pohybujeme někde kolem padesáti procent," řekl ČTK zakladatel screeningového programu v ČR profesor Jan Daneš.

Režisér Francois Ozon uvedl v Praze Festival francouzského filmu

Projekcí filmu Profesionální manželka v pražském kině Lucerna začal ve čtvrtek večer Festival francouzského filmu. Snímek uvedl režisér Francois Ozon a herečka Judith Godrecheová. Přehlídka se koná už potřinácté. Letos uvede 49 filmů ve 180 projekcích. Potrvá do 1. prosince a některé ze snímků uvidí diváci v sedmi městech České republiky. "Film je o situaci žen ve Francii v 70. letech, ale i o ženách vůbec," řekl Ozon. Dodal, že je v Praze poprvé a je šťastný, že tu může uvést svůj nový film. Slavnostního zahájení festivalu se zúčastnili francouzský velvyslanec Pierre Lévy a režiséři Gilles Marchand a Jean-Paul Salomé. Marchand přijel uvést novinku z letošního festivalu v Cannes Druhý svět. Salomé bude soutěžit o Cenu diváků s filmem Chameleon.

"Polský Don Giovanni" barytonista Kwiecien si získal Pražany

Velkým úspěchem skončil galakoncert slavného polského barytonisty Mariusze Kwieciena, který poprvé zazpíval v Praze. V ne zcela zaplněné Smetanově síni Obecního domu přednesl árie z italského a ruského repertoáru, neopomněl ani na svou oblíbenou tvorbu Wolfganga Amadea Mozarta. Doprovodili jej Pražští symfonikové pod taktovkou jeho krajana Lukasze Borowicze. Pěvec, který působí v prestižní newyorské Metropolitní opeře (Met), v závěru koncertu okamžitě zvedl publikum ze sedadel. Po několikaminutovém potlesku přidal árii z Mozartovy opery Don Giovanni, z titulní role, s níž se proslavil v Met i na dalších světových scénách. Po druhém přídavku z Donizettiho opery Don Pasquale sklidil druhé ovace vstoje, a díky tomu se nadšení posluchači dočkali i árie z Donizettiho Nápoje lásky.

Pro veřejnost se otevřela rozsáhlá výstava Karel Škréta: Doba a dílo

Ve Valdštejnské jízdárně a v Jízdárně Pražského hradu v Praze se v pátek pro veřejnost otevřela rozsáhlá výstava Karel Škréta: Doba a dílo. Výstava potrvá do 10. dubna. Lidé na ní spatří více než 400 exponátů, převážně maleb Škréty a jeho současníků. Výstava přibližuje i Škrétův život a dobu, v níž působil. "Karel Škréta je považován za největšího malíře, který se narodil v Čechách mezi závěrem středověku a 19. stoletím," domnívá se hlavní kurátor výstavy Vít Vlnas z Národní galerie (NG). Na výstavě jsou vzácná plátna z litoměřické katedrály, z Týnského chrámu na Staroměstském náměstí, ze sbírek Arcibiskupství pražského a z muzeí a galerií. Zhruba pětinu škrétovských děl na velkou výstavu zapůjčili soukromí, zejména zahraniční sběratelé.

Konkurz na koncertního mistra ČF vyhrál houslista Josef Špaček

Konkurz na koncertního mistra České filharmonie (ČF) vyhrál čtyřiadvacetiletý houslista Josef Špaček. K přednímu českému orchestru by měl nastoupit příští rok v září, počátkem sezony 2011/2012. ČF zatím smlouvu se Špačkem, který v současné době studuje v New Yorku, neuzavřela. Podle Wagnerové se tak stane až po 1. únoru 2011, kdy nastoupí nový generální ředitel ČF David Mareček. "Do druhého kola konkurzu postoupili pan Špaček a japonský houslista Kei Širai. Oba podali naprosto fenomenální výkon, pan Špaček nakonec získal o pár bodů víc," uvedla Wagnerová. Konkurz se uskutečnil počátkem listopadu a o výběru koncertního mistra rozhodovali všichni stálí členové orchestru a šéfdirigent Elijahu Inbal. Houslista Špaček patří k nejvýraznějším představitelům mladé české houslové generace. Již po druhém roce na Pražské konzervatoři byl přijat na prestižní školu Curtisův institut ve Filadelfii. Několikrát vystoupil v Carnegie Hall jako koncertní mistr New York String Orchestra a Orchestru Curtisova Institutu.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych si nezahraje semifinále Turnaje mistrů. Český hráč prohrál v posledním utkání skupiny A se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska 6:7, 1:6 a je jisté, že nepostoupí. Pro Berdycha skončil Turnaj mistrů stejně jako před osmi lety pro předchozího kvalifikovaného Čecha Jiřího Nováka. Oba jednou vyhráli, dvakrát prohráli a do semifinále nepostoupili.

V Krkonoších se bude lyžovat na Černé hoře a v Mísečkách

V krkonošských areálech na Černé hoře a v Horních Mísečkách se v sobotu rozjedou první vleky a začne tak zimní sezona. Na sjezdovkách by tam mělo ležet 30 až 40 centimetrů většinou technického sněhu, který vlekaři vyrobili díky nynějšímu mrazivému počasí. Další střediska v Česku plánují spuštění vleků o prvním prosincovém víkendu. Na vrcholu Černé hory u Janských lázní bude v provozu vlek Anděl v délce 500 metrů. Cena denního skipasu bude pro dospělého 250 korun a pro děti do deseti let 150 korun. K vleku se lyžaři dostanou kabinovou lanovkou na Černou horu. Výjezd a sjezd lanovkou bude v ceně skipasu. Loni se poprvé mohlo v Krkonoších na Černé hoře lyžovat již o víkendu 17. a 18. října po mimořádně silném sněžení v polovině října, kdy napadl na hřebenech Krkonoš téměř metr sněhu.

Meteorologové varují před náledím

Meteorologové varují před náledím a ledovkou. Kluzké cesty hrozí od pátečního podvečera do soboty ráno v celých Čechách a na Vysočině. Podle Českého hydrometeorologického ústavu by měli být opatrní zejména řidiči. Předpověď na víkend a následující týden už počítají s nejvyššími denními teplotami mezi -4° až 1° Celsia. V noci pak přituhne na -5° až -10° C, v neděli může při vyjasněné obloze klesnout rtuť teploměru až k -14° C.

Počasí v České republice

V noci bude zataženo až oblačno a místy má sněžit. Ochladí se na -1 až -5 stupňů. Zataženo bude i v sobotu, teploty maximálně -2 až +2 stupně, na horách -4.