Zprávy

0:00
/
0:00

Drábek: O důchodové reformě budeme jednat i s ČSSD

Důchodová reforma je podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) natolik stěžejní záležitostí, že o ní chce vláda diskutovat v tripartitě i s ČSSD. Drábek to řekl po jednání porady ekonomických ministrů, která diskutovala právě o podobě reformy penzí. Podle ministra dopravy Víta Bárty (Věci veřejné) se porada shodla na "jízdním řádu" reformy. Podle Bárty by měl být návrh hotov k 1. lednu 2012. Klíčová koaliční jednání o podobě reformy však očekává až v lednu příštího roku. Věci veřejné zopakovaly svůj návrh na zřízení mezigeneračního fondu, který by měl vytvořit dostatečnou finanční rezervu pro výplaty penzí. Pro VV je klíčové, aby se penze nesnižovaly. Jejich ministři zdůrazňují také podporu rodin s dětmi. Podle ministra Drábka to je jedna z posuzovaných variant, má ale podstatné nevýhody. Drábek předpokládá, že diskusi o důchodové reformě na politické úrovni v první fázi povedou předsedové stran. Je ale připraven jednat s opozicí, pokud k tomu sociální demokracie pověří někoho ze členů svého vedení.

iDnes: Vláda tajně řeší, zda se přidá k plánu na záchranu eurozóny

Vláda tajně jedná o tom, zda se Česko bude podílet na chystaném evropském záchranném plánu pro země eurozóny. Jednání v důvěrném režimu kabinet přerušil. Uvedl to server iDnes.cz. Dva členové vlády pod podmínkou anonymity serveru řekli, že prezident Václav Klaus by si přál, aby vláda vyjednala tzv. opt out na přijetí eura. To by znamenalo, že Česko by podobně jako Dánsko či Velká Británie nemuselo euro přijmout, i když bude splňovat všechny podmínky. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že "je velmi zdrženlivý" k plánu, že by se Česko podílelo na krizovém plánu pro záchranu zemí eurozóny. "Pokud zaznívá, že bychom snad měli vyjednat opt out na euro, tak to není pozice české vlády," dodal Kalousek. K zapojení do evropského plánu je zdrženlivá i centrální banka. Premiér a předseda ODS Petr Nečas ale na otázku k materiálu, který měla na stole vláda v utajeném režimu, serveru sdělil, že žádná taková věc na vládě nebyla projednávána.

Senátní rozpočet má být o asi 43 milionů korun nižší než letos

Senát má mít příští rok na své výdaje zhruba 508,6 milionu korun, což je asi o 43 milionů méně než letos. Počítá s tím vládní návrh, který sněmovní rozpočtový výbor doporučil schválit. Kancléř horní komory parlamentu František Jakub upozornil na to, že v senátním rozpočtu bude chybět 12 milionů korun pro odvody na zdravotní a sociální pojištění z náhrad zákonodárců, pokud parlament schválí jejich zdaňování. Šetřit bude muset v příštím roce i sněmovna a prezident. Náklady dolní komory se mají snížit v porovnání s jejím letošním skutečným rozpočtem o 65 milionů, sněmovna musí vyjít s 1,081 miliardy korun. Prezident by měl mít v příštím roce v rozpočtu 339 milionů korun, což je o asi 37 milionů korun méně než letos.

Sněmovní výbor navrhl přidat miliardu vysokým školám

Sněmovní školský výbor navrhl přidat do rozpočtu školství na příští rok miliardu korun vysokým školám. Podle vládního návrhu má ministerstvo školství hospodařit s částkou 126,1 miliardy korun. Letos mělo schválený rozpočet 125,2 miliardy korun. Navýšení rozpočtu pro příští rok navrhl Ivan Ohlídal (ČSSD). Částku pro veřejné vysoké školy pokládá za největší problém návrhu. "Tam je obrovský deficit na vzdělávací činnost, ve srovnání s letoškem má být nižší o 2,3 miliardy korun," řekl ČTK Ohlídal. Podle něj by hrozilo, že veřejné vysoké školy by nebyly schopny zajistit kvalitu výuky, musely by zřejmě propouštět, zbavovat se studentů, případně dokonce přerušit výuku. Jeho návrh na přidání miliardy na úkor vládní rozpočtové rezervy podpořil výbor jednomyslně, tedy i koaliční poslanci, uvedl Ivan Ohlídal.

ČSSD chce znovu navrhnout dvě miliardy pro hasiče a policii

Rozpočet pro policii a hasiče na příští rok je podle ČSSD nereálný a postavený na "nafixlovaných číslech". Sociální demokraté se proto pokusí ještě při jednání sněmovny hasičům přidat 700 milionů korun a policii 1,3 miliardy korun. Uvedl to exministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Stejný návrh uplatňoval už při středečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, avšak proti většině vládní koalice neuspěl. Vnitro má příští rok vyjít s 52,9 miliardy korun, což je o téměř sedm miliard korun méně v porovnání se schváleným letošním rozpočtem. Policie má dostat 28,6 miliardy proti letošním 33,5 miliardy a hasiči 6,9 miliardy, letos to je 8,1 miliardy. Policisty čeká snížení platů o 6,3 procenta, hasiče o deset procent.

Ministr Heger: Snížení úhrad o dvě procenta nezpůsobí rušení nemocnic

Navržená úhradová vyhláška, podle které mají pojišťovny platit za léčení v příštím roce o dvě procenta méně, nepovede k rušení nemocnic. Na sjezdu zdravotnických odborů v Hradci Králové to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Připustil ale, že jde o krizovou situaci, protože do zdravotnictví poprvé za posledních 20 let půjde méně peněz než v předchozím roce. Riziko pro některá oddělení představuje podle Hegera výzva lékařů Děkujeme, odcházíme. "Pokud oni z té výzvy neustoupí, tak pak by bylo riziko uzavření některých menších oddělení. Potom by kraje a ministerstvo musely hledat způsoby jak péči koncentrovat," řekl ministr Heger. Výzvu Děkujeme, odcházíme, ve které se lékaři zavazují, že ke konci roku dají výpověď, už podepsalo v ČR přes 4100 nemocničních lékařů. Jejich hlavním cílem je, aby základní plat doktora stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu.

Při maturitách bude až 15 pct škol podprůměrných

Až 15 procent škol bude mít při státní maturitě výrazně podprůměrné výsledky. Oznámilo to ministerstvo školství. Náročnost zkoušek ale snižovat nehodlá, pouze upraví některé náležitosti testování. Nově se budou moci žáci při psaní testů napít nebo je bude moci učitel pustit na toaletu. Hodnotitele testů na školách také čekají další školení. Při říjnové maturitní generálce se totiž kvůli nesprávnému zpracování objevily chyby ve 12.000 testů. Jednotné srovnání prý ukáže, které školy výrazně zaostávají v celorepublikovém průměru, nyní je neúspěšnost na všech školách zhruba stejná. Úřad už dříve sdělil, že nejhorší výsledky budou mít patrně některé nástavbové a dálkové obory, stejně jako soukromé školy. Celková neúspěšnost studentů se očekává mezi 15 až 21 procenty, při generálce přitom propadla třetina dětí.

V Liberci vzniknou dvě výzkumná centra za 1,5 miliardy

V Liberci vzniknou dvě špičková výzkumná centra za 1,5 miliardy korun. Technická univerzita (TUL) zahájila letos stavbu Centra pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Výstavbu Centra rozvoje strojírenského výzkumu Liberec připravuje Výzkumný ústav textilních strojů (VÚTS). Obě by měla stát v příštím roce, uváděna do provozu budou do roku 2013. Centra byla financována za pomocí dotací 800 milionů a 750 milionů korun z unijního Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. V Liberci to však nejsou první podobné projekty. První výzkumné a vývojové centrum otevřela už v lednu 2009 v severní průmyslové zóně firma Elmarco, která je světovým lídrem v oblasti nanovláken. I tento projekt spolufinancovala Evropská unie, která na projekt za 190 milionů korun dala zhruba 75 milionů.

Onkologie v Krči má špičkový ozařovač

Onkologické centrum ve Fakultní Thomayerově nemocnice v Krči rozšiřuje vybavení o nový špičkový ozařovač. První pacienti s rakovinou na něm budou léčeni v lednu 2011, do té doby se musí přístroj seřídit v ověřovacím provozu. Na nový ozařovač stejně jako na další potřebné vybavení a rekonstrukci pavilonu onkologie dostalo centrum 80 milionů korun, z nich většina je z peněz EU. Nový lineární urychlovač je už druhým ozařovačem ve vybavení centra. Výrazně rozšíří možnosti léčby pacientů s rakovinou. Je vhodný pro všechny moderní radioterapeutické ozařovací postupy a pro všechny typy rakoviny. Urychlovač umožňuje zvolit energii ozařovacího svazku podle toho, jakou silou a ve kterém místě těla je třeba na nádor působit. Mnohalamelový zaměřovač přesně vymezí oblast ozařování na postiženou tkáň, léčba tak je maximálně šetrná k okolním zdravým tkáním.

Evropská komise šetří investiční pobídku pro Škoda Auto

Evropská komise šetří investiční pobídku pro největší českou automobilku Škoda Auto. Uvedl to první místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Hynek Brom. Šetření EK se týká dvou projektů. Podle informací ČTK jde konkrétně o rozšíření výroby motorů a převodovek. Jedná se o investici v řádu stovek milionů korun. Podpora se týká možného snížení daní v případě její alokace v České republice. Mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler informaci o šetření EK potvrdil. Plánovanou investici nechtěl upřesnit, podle něj se jedná o rozšíření výroby komponentů. "V současnosti probíhají jednání mezi Evropskou komisí a ministerstvem průmyslu a obchodu a ÚOHS o těchto projektech," uvedl Dreithaler.

ÚOHS potvrdil pokutu za kartel výrobců obrazovek

Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 51,7 milionu Kč za kartel výrobců obrazovek. Pokutováno bylo pět firem, mají zaplatit do 90 dnů. Jde o nejvyšší sankci, jakou letos ÚOHS uložil. Řekl to předseda ÚOHS Petr Rafaj. O existenci kartelu poskytl úřadu informace Samsung, vyvázl tak zcela bez pokuty. Platit nebudou ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený. Největší pokutu má platit Technicolor, dále pak Toshiba Corporation, Panasonic Corporation, MT Picture Display a Chunghwa Picture Tubes. Kartel výrobců obrazovek trval celkem šest let.

Ukrajinský exministr Danylyšyn zůstává v české vazbě

Někdejší ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, který je na Ukrajině obviněn ze zneužívání pravomocí při sjednávání státních zakázek a v Česku byl zhruba před měsícem zadržen na základě mezinárodního zatykače, i nadále zůstává v české věznici. Vrchní soud v Praze totiž nevyhověl jeho stížnosti proti vzetí do předběžné vazby. Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, v jejíž vládě Danylyšyn působil, koncem minulého týdne uvedla, že exministr v Česku požádal o politický azyl. Ministerstvo vnitra to odmítlo potvrdit. Ukrajinská opozice označuje kriminalizaci Danylyšynova ministerského působení za projev politického pronásledování, jemuž chce nynější vláda prezidenta Viktora Janukovyče vystavit vlivné reprezentanty opozice.

Zemřel veterán RAF Jan Wiener

Ve středu zemřel jeden z posledních veteránů československé bombardovací perutě RAF plukovník Jan Wiener. Účastník vzdušných bitev druhé světové války podlehl dlouhé nemoci ve věku 90 let v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Potvrdilo to ministerstvo obrany. V roce 2001 převzal Wiener od prezidenta Václava Havla vyznamenání za zásluhy o Českou republiku. Wiener byl jedním z posledních žijících pamětníků práce 311. československé bombardovací perutě v RAF. Po komunistickém převratu v roce 1948 byl stejně jako mnoho jeho spolubojovníků vězněn v pracovním táboře. V šedesátých letech odešel do exilu. V roce 1989 se aktivně podílel na práci Občanského fóra. V posledních letech přednášel o československých a českých dějinách mimo jiné na New York University v Praze. Byl autorem několika historických knih.

Počet Čechů na internetu v říjnu přesáhl šest milionů

Počet Čechů s přístupem na internet v říjnu poprvé překonal hranici šesti milionů. Proti září se internetová populace rozrostla o téměř šest procent na 6,1 milionu. Vyplývá to z měření NetMonitor. Internetoví uživatelé z ČR strávili v říjnu na internetu v průměru 25 hodin a tři minuty, během kterých si zobrazili 6,82 miliard webových stránek, tedy o 7,2 procenta více než za celé září. Oproti předchozímu měsíci uživatelé na internetu strávili o 22 minut více.

Nejoblíbenějším turistickým cílem Čechů byla v létě Šumava

Nejoblíbenějším tuzemským turistickým regionem Čechů byla letos Šumava. V létě 2010 dokázala ze všech krajů přilákat nejvíc návštěvníků, kteří přijeli ze vzdálenosti větší než 100 kilometrů. Na druhém místě jsou Krkonoše, Podkrkonoší a západočeské lázně. Vyplývá to z výsledků průzkumu domácího cestovního ruchu společnosti Ipsos Tambor a agentury CzechTourism. Na Šumavu přijelo v létě ze vzdálenosti nad 100 kilometrů 74 procent návštěvníků z Česka. Do Krkonoš a dalších regionů na druhém místě to bylo 59 procent. Do Prahy přijelo ze vzdálenosti nad 100 kilometrů 43 procent oslovených návštěvníků z Česka. Celkem ze vzdálenosti nad 100 kilometrů přicestovalo letos v létě 42 procent dotázaných, což je téměř dvojnásobek cestování na takovou vzdálenost v zimě.

Na festival adventní a vánoční hudby se sjede 40 sborů ze 13 zemí

Na 40 sborů ze 13 zemí Evropy a Singapuru se sjede 26. listopadu do Prahy na Mezinárodní sborový festival adventní a vánoční hudby. V Národním domě na Smíchově bude v pátek a v sobotu o cenu významného českého skladatele Petra Ebena soutěžit téměř 1500 zpěváků. Pocházejí například z Dánska, Finska, Chorvatska, Maďarska, Německa či Ruska. ČTK to sdělila Barbora Sládková z pořádající agentury. "Soutěžní přehlídka se uskuteční ve čtyřech kategoriích - sbory velké homogenní a smíšené, sbory komorní a dětské. Program je zaměřen na duchovní, adventní a vánoční hudbu. Vystoupení jsou zdarma přístupná veřejnosti," uvedla Barbora Sládková.

Výstava v Kutné Hoře upozorní na násilí páchané na ženách

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře připravila expozici k mezinárodnímu dni násilí na ženách, který připadá na 25. listopadu. Ve svých prostorách umístila instalaci organizace Amnesty International nazvanou Připravena k ukamenování. Ta má upozornit na to, že v některých zemích jsou ženy ještě stále usmrcovány tímto způsobem, sdělila ČTK Kateřina Šaldová z Amnesty International. Instalace Připravena k ukamenování se skládá z plechového modelu hlavy a trupu ženy připomínajícího střelecký terč a hromady kamení, která leží před ním. Celá scéna tak evokuje chvíli před zahájením kamenování, kdy je žena zahrabána po pás v zemi. Kameny k popravě jsou obvykle vybírány se zvláštní pečlivostí, aby ublížily, ale ihned nezabily. Instalovaný objekt má konfrontovat návštěvníky s realitou tohoto středověkého trestu.

V kuřimské věznici se koná výstava o Anně Frankové

V kuřimské věznici začala výstava o Anně Frankové, židovské dívce, která se v Amsterodamu ukrývala za druhé světové války před nacisty a transportem do koncentračního tábora. Prostřednictvím fotografií a kopií dopisů se mohou odsouzení seznámit s jejím pohnutým osudem, který zaznamenala do svého deníku. Jde o první výstavu uskutečněnou v kuřimské věznici, řekl její mluvčí Milan Novotný. S nápadem vytvořit výstavu za mřížemi přišla členka židovské obce, která nápravné zařízení navštěvuje, protože učí jednoho z odsouzených hebrejsky. Součástí expozice je i kopie pokoje, v němž se Anna ukrývala. Akce potrvá do příští středy. Z Kuřimi bude výstava přestěhována do ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.

Na Janáčkův festival v Brně přišlo už 10.000 lidí

Hudební festival Janáček Brno, který o víkendu vyvrcholí, dosud navštívilo téměř 10.000 lidí. Už nyní tak přehlídka výrazně překonala minulý ročník. V roce 2008 se celková návštěvnost blížila 7000 lidí. Finále přehlídky o víkendu obstará světová premiéra opery Leoše Janáčka Šárka v původní verzi z roku 1887 a uvedení opery Albana Berga Lulu v podání Divadla a filharmonie Essen. K vyprodaným večerům festivalu patří úvodní vystoupení moskevské Helikon-Opery s Věcí Makropulos, koncerty Ivy Bittové a Zuzany Lapčíkové nebo matiné Jana Jiraského s klavírem, na který hrával skladatel Leoš Janáček. Úplný závěr festivalu tvoří nedělní koncert Filharmonie Brno s dirigentem Zsoltem Nagyem a klavíristou Kirillem Gernsteinem. Zazní skladby Janáčka, Albana Berga a Arnolda Schönberga.

V Duncan Centre začne festival a choreografická soutěž

V branické konzervatoři Duncan Centre začíná taneční Festival nové Evropy spojený s choreografickou soutěží o Cenu Jarmily Jeřábkové. Festival zahájí držitelka loňské Ceny Sazky za objev v tanci Kateřina Stupecká s představením Sunyata. V pátek své choreografie předvedou vítězové Ceny Jarmily Jeřábkové za rok 2009 Maďaři Zoltán Grecsó a Ágnes Fülöpová. Galakoncert s vyhlášením vítězů se chystá na příští pondělí. Soutěž, kterou od roku 1999 organizuje občanské sdružení Cena Jarmily Jeřábkové a Duncan Centre, je určena tanečníkům a choreografům do 35 let z oblasti současného tance a tanečního divadla ze zemí středoevropského a východoevropského regionu.

V Obecním domě vystoupil polský barytonista Mariusz Kwiecień

Polský barytonista Mariusz Kwiecień, hvězda ze slavné newyorské Metropolitní opery (Met), poprvé zazpíval v Praze. Ve Smetanově síni Obecního domu jej doprovázel Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, který řídil jeho krajan Lukasz Borowicz. Mariusz Kwiecień je v současnosti kritiky považován za jednoho z nejlepších interpretů Mozartova Dona Giovanniho. Svou oblíbenou roli, s níž se proslavil v Met i dalších prestižních operních domech, by si Mariusz Kwiecień chtěl zazpívat také ve Stavovském divadle. Jedná prý o tom již s vedením Národního divadla. Novou operní produkci chystá ND zřejmě již na příští sezonu.

Komora architektů ocení architekta Rudiše

Česká komora architektů (ČKA) se rozhodla udělit Poctu ČKA 2010 brněnskému architektovi Viktoru Rudišovi. Rudiš navrhl například sídliště Lesná v Brně a pavilon pro EXPO 70 v japonské Ósace. Kromě toho realizoval řadu staveb, například dostavbu pavilonu G na brněnském výstavišti (1995 -1996), stavbu bytových domů A1 a A4 v Litomyšli nebo rekonstrukci Uměleckoprůmyslového muzea v Brně z let 1998 až 2001 (s Ivanem Kolečkem a Zdenkou Vydrovou). Poctu České komory architektů získává od roku 2000 významná osobnost v oboru. Pětičlenná porota letos posuzovala 13 nominovaných osobností.

Ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych porazil ve svém druhém utkání na Turnaji mistrů v londýnské O2 Areně Američana Andyho Roddicka 7:5, 6:3 a udržel si ve skupině A naději na postup do semifinále. V pátek se pětadvacetiletý Berdych v posledním utkání střetne se Španělem Rafaelem Nadalem, který ve večerním utkání porazil Novaka Djokoviče 7:5 a 6:1.

Deblisté Lukáš Dlouhý a Leander Paes se rozloučili s Turnajem mistrů porážkou. Česko-indická dvojice dnes v Londýně nestačila na dvojčata Mika a Boba Bryanovy a světovým jedničkám podlehla 3:6, 4:6.

Hned úvodní den plaveckého mistrovství Evropy v krátkém bazénu překonala Barbora Závadová vlastní český rekord na polohové dvoustovce. Maximum z loňské sezony, kdy ještě mohli plavci využívat celotělové plavky a revoluční materiály, vylepšila v nizozemském Eindhovenu téměř o sekundu na hodnotu 2:11,83. Sedmnáctiletá Závadová dosáhla sedmého nejrychlejšího času a postoupila přímo do finále. Ve stejné disciplíně si postup mezi muži vybojoval osmým časem i Tomáš Fučík, jenž za vlastním českým rekordem zaostal o 24 setin. Postup do semifinále vybojovali v rozplavbách také Petra Chocová (50 metrů prsa), Simona Baumrtová (100 m znak), Petr Bartůněk (100 m prsa) a Jan Šefl (100 m motýlek), jenž dokonce rozplavby vyhrál.

Brankář Petr Čech je po roční přestávce znovu v pětičlenné nominaci do ideální fotbalové jedenáctky světa, která bude vyhlášena 11. ledna na galavečeru FIFA v Curychu. Nejlepší tým volí sami profesionální fotbalisté a organizátoři ankety z hráčské asociace FIFPRO zveřejnili seznam 55 jmen, z nichž budou hlasující vybírat.

Hokejisté pražské Slavie dokázali v předehrávce 24. kola otočit nepříznivý stav 1:3 s vedoucím Třincem a po výhře 4:3 po samostatných nájezdech se posunuli na deváté místo o skóre před Litvínov. Ocelářům stačil první hattrick v extralize útočníka Ladislava Kohna jen na bod, protože v páté sérii rozstřelu rozhodl Vladimír Růžička mladší. Třinec i tak zvýšil svůj náskok v čele před druhými Vítkovicemi na tři body.

České basketbalové reprezentantky povede dál trenér Lubor Blažek, který je přivedl ke stříbru na mistrovství světa na přelomu září a října v České republice. Luboru Blažkovi po šampionátu skončila smlouva, ale dnes se s výkonným výborem České basketbalové federace dohodl na další dvouleté spolupráci. ČTK to řekl předseda federace Miroslav Jansta.

Třetí výhru za sebou získaly v Evropské lize basketbalistky USK Praha, které doma porazily Galatasaray Istanbul 84:56. Pražanky mají stejně jako druhý Spartak Moskva bilanci tří výher a dvou porážek. Příští středu hraje USK na palubovce vedoucí Salamanky.

Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály v pátém kole Evropské ligy ve španělské Valencii s vedoucím týmem skupiny D Ros Casares 74:82. Brňanky sice favorizovanému týmu dlouho vzdorovaly, ale o jejich čtvrté porážce rozhodla třetí čtvrtina, po níž získal španělský tým důležitý desetibodový náskok. České mistryně zůstaly v tabulce skupiny s jedním vítězstvím a čtyřmi porážkami na posledním místě.

Basketbalisté Prostějova vyhráli ve druhém utkání Vyzývacího poháru v německém Bonnu nad domácím týmem Telekom Basket 81:75 a vedou bez porážky tabulku skupiny E. Hanáci sice ve vyrovnaném souboji po tři čtvrtiny zápasu dotahovali místy až pětibodový náskok soupeře, ale o výsledku rozhodla osmibodová šňůra českého týmu na začátku poslední čtvrtiny.

Liberečtí volejbalisté postoupili do 3. kola Vyzývacího poháru. V domácí odvetě oplatili bulharskému Gabrovu týden starou porážku 1:3, a proto o postupujícím rozhodl zlatý set, který domácí vyhráli 15:10. Letos na jaře se liberecká Dukla probojovala až do závěrečného turnaje Vyzývacího poháru a skončila čtvrtá.

Ostravští volejbalisté vypadli z Poháru CEV. V odvetě prvního kola prohráli s Lokomotivem Charkov 0:3. Alespoň set neuhráli s ukrajinským protivníkem ani před týdnem doma. Z evropské klubové soutěže číslo dvě se Ostrava nyní přesune o úroveň níž, do Vyzývacího poháru.

V březnu přijede do Prahy na druhý pokus někdejší hvězda profesionálního boxu Mike Tyson. Potvrdili to promotéři celé akce Ladislav Kutil a Pavol Mucha. Dohodu s českou dvojicí, která pořádá galavečery bojových sportů, potvrdil i anglický manažer bývalého světového šampiona v těžké váze Carl Holness. Tyson do české metropole přiletí 24. března a zůstane zde dva dny. Zúčastní se galavečera Heroes Gate, následné VIP party a na vlastní žádost zavítá i do motolské nemocnice.

Krátce o počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy slabé sněhově nebo smíšené přeháňky. Teploty 0 až 4 stupně Celsia.