Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas: Jsme členskou zemí OSN, proto musíme nést i náklady

Česká republika jako členská země OSN musí nést svůj podíl výdajů na práci této organizace. Po jednání vlády, která schválila zvýšení českého příspěvku na mírové mise OSN na 117,4 milionu korun, to řekl premiér Petr Nečas. Příslušnou finanční částku prý vláda bude muset v rozpočtu pro příští rok nalézt. ČR musí od příštího roku platit do rozpočtu světové organizace o 38,4 milionu korun více, protože byla zařazena do skupiny bohatších zemí. Loni činil český příspěvek na mírové mise OSN 78,9 milionu korun, uvedlo ministerstvo zahraničí. Zařazení země do vyšší skupiny vychází ze statistických údajů OSN o vývoji hrubého domácího produktu HDP v České republice. Český příspěvek se zvýší i kvůli tomu, že OSN navýšilo rozpočet některých mírových misí - na Haiti a v súdánském Dárfúru.

Aktuálně.cz: Senátoři napadnou u Ústavního soudu 12 nových zákonů

Dva noví senátoři zvolení za hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová a Jaroslav Doubrava poslali k Ústavnímu soudu stížnost na zákony, které schválil Senát ve starém složení. Podle serveru Atuálně.cz požadují zrušení 12 usnesení, mezi jinými i nasazení českých vojáků v Afghánistánu. Jejich podání k Ústavnímu soudu je mnohem rozsáhlejší než před týdnem avizovaná stížnost poslanců ČSSD. Ti hodlají napadnout dva ze zákonů schválených ve sněmovně v režimu legislativní nouze. Senátorka Alena Dernerová, která byla zvolena v Mostě, nevylučuje, že se k ní a Jaroslavu Doubravovi přidají i další nově zvolení senátoři. Stěžovatelé tvrdí, že Senát porušuje Ústavu. O zákonech totiž hlasují končící senátoři a noví, kteří mají právoplatný mandát, se hlasování zúčastnit nemohou. Odvolávají se přitom na 19. článek Ústavy, podle kterého vzniká mandát senátora zvolením. Zároveň připomínají, že podle článku 16 má horní komora 81 senátorů. Z toho podle nich logicky vyplývá, že zvolením nových senátorů ztrácejí mandát ti, kteří končí. Na 24. schůzi, která se uskutečnila pět dnů po senátních volbách, tak hlasovalo 17 senátorů bez mandátu, míní Dernerová a Doubrava. Ze 27 nově zvolených senátorů jich bylo přítomno pouze šest, kteří obhájili svůj předchozí mandát. Vítězstvím v letošních volbách získala v horní komoře nadpoloviční většinu ČSSD.

Vláda nepodpoří návrh ČSSD na zdanění elektřiny z fotovoltaiky

Vláda podle očekávání ve sněmovně nepodpoří návrh ČSSD, který má zavést 50procentní daň z příjmů za každou kilowatthodinu vyrobené elektřiny ze solárních elektráren. Podle návrhu usnesení vlády není zdanění navrhované ČSSD nezbytné. Kabinet už totiž přijal jiný návrh, který zdanění fotovoltaiky upravuje a který v úterý podpořila sněmovna. Vláda proti schválení novely navrhované ČSSD argumentuje také tím, že předloha obsahuje celou řadu legislativně technických nedostatků. ČSSD návrh připravila proto, aby zamezila očekávanému růstu cen energií v příštím roce. Elektřina by podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zdražila příští rok až o skoro 13 procent pro domácnosti a přes 18 procent pro firmy. Vládní opatření počítá s tříletým zdaněním elektřiny ze slunečních elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010 daní 26 procent, darovací daní 32 procent z emisních povolenek přidělených v letech 2011 a 2012 a zvýšením poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren. Získané peníze mají státu umožnit, aby dotacemi pro distributory udržel zdražení elektřiny v příštím roce na 5,5 procenta.

Tzv. pásmové odměňování se má týkat všech kromě učitelů

Pásmové odměňování, tedy možnost stanovit tarifní plat bez ohledu na počet odpracovaných let, se má týkat všech zaměstnanců ve státní a veřejné správě s výjimkou pedagogů. Počítá s tím návrh novely nařízení vlády. Návrh také upravuje podmínky, za kterých bude možné ve státní správě zavést smluvní platy. Budou je moci dostat zaměstnanci zařazení do 13. a vyšší platové třídy. Kvůli výše zmíněným návrhům, které vycházejí z novely zákoníku práce schválené v Poslanecké sněmovně, se přitom chystají 8. prosince odbory stávkovat. Návrh nařízení vlády počítá i s dalšími změnami. Kromě jiného zavádí dvě samostatné tarifní tabulky pro pedagogy. Tabulky jsou koncipovány pro 16 platových tříd a pět platových stupňů. Tabulky pro nepedagogické zaměstnance ve státní a veřejné správě mají tarify stanovené ve 12 stupních. Od původního návrhu ministerstva školství se přitom návrh nařízení vlády drobně odlišuje v tom, že jsou v některých platových třídách tarifní platy o něco vyšší. Návrh také mění podmínky pro odměňování zaměstnanců na pozicích, na které nemají potřebnou kvalifikaci, ale zaměstnavatel nemůže najít vhodného zaměstnance. Nově bude moci zaměstnanec na tomto místě a ve vyšší platové třídě setrvat neomezenou dobu, pokud podle návrhu prokázal schopnost k výkonu požadované práce.

Sněmovní výbor chce nižší platy politiků jen příští rok

Ústavně právní výbor doporučil sněmovně schválit vládní návrh na snížení platů politiků, soudců a státních zástupců o pět procent. Na návrh Stanislava Křečka (ČSSD) ale i hlasy několika koaličních poslanců doporučil, aby opatření platilo jen pro příští rok. Kabinet předpokládá, že mzdy politiků a státních zástupců by zůstaly nižší po tři roky. Kdyby novela platila, stát by v roce 2011 ušetřil asi 156 milionů korun. Už dříve novelu podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Přidal k ní jen doporučení, aby poslanci zrušili výhodu bezplatného cestování městskou hromadnou dopravou. Vládní novela počítá s tím, že se platy politiků sníží o pět procent a zůstanou stejné do roku 2014. Základní plat poslanců a senátorů by tak měl v příštích letech dosahovat asi 56.000 korun. To je o 3000 méně než letos. Základní plat ministrů by pak měl klesnout ze 112.500 na 106.800 korun. Soudcům by se měly platy snížit pouze pro příští rok. Základní plat soudce okresního soudu bude dosahovat asi 47.600 korun a následně by se měl zvýšit zhruba na 50.100 korun. Základní platy státních zástupců s nižší než pětiletou praxí u okresního státního zastupitelství by byly po tři roky na úrovni asi 41.100 korun.

Papež přijal v Římě české poutníky

Středečním setkáním poutníků s papežem Benediktem XVI. v chrámu svatého Petra vyvrcholil třídenní program české Národní pouti do Vatikánu. Papež na generální audienci česky poděkoval za milé přijetí, kterého se mu dostalo při jeho loňské návštěvě v ČR, a udělil celé české zemi zvláštní požehnání. Biskupové mu předali darem drahocennou bibli se zlatotiskem, informovala mluvčí České biskupské konference Irena Sargánková. Přijetí u papeže byla přítomna i vládní delegace, vedená ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Zúčastnila se ho i manželka prezidenta Livia Klausová. Papež přijal na 1300 českých poutníků v aule Pavla VI. v bazilice svatého Petra společně s jednou skupinou z italské diecéze. Česká skupina vybavená pestrobarevnými vlaječkami přivítala papeže potleskem. Dobrovolníci z řad chrámových hudebníků Čech a Moravy poté zazpívali pod vedením Františka Macka mladšího dvě skladby. Odpolední program pokračoval děkovnou bohoslužbou v chrámu svatého Petra, kterou vedl pražský arcibiskup a český primas Dominik Duka.

Do Prahy přijíždí nový ruský velvyslanec

Nový ruský velvyslanec Sergej Kiseljov se v úterý ujme své funkce. Pověřovací listinu na Pražském hradě předá prezidentu Václavu Klausovi. Kiseljov nahradí odcházejícího ruského velvyslance Alexeje Fedotova. Dosud působil na vysokých postech ruského ministerstva zahraničních věcí, jako člen kolegia ministra a ředitel generálního sekretariátu ministerstva. Byl také velvyslancem na Seychelských ostrovech a v Singapuru. Mezi klíčové otázky, o kterých bude jednat, patří zakázka na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o níž má zájem ruský Atomstrojexport. Soupeří s americkou firmou Westinghouse a francouzskou Arevou. Kiseljov by měl také připravit návštěvu ruského prezidenta v ČR, která by se měla odehrát v příštím roce či roce a půl. Medveděv navštívil Prahu letos v dubnu, kdy zde společně s americkým prezidentem Barackem Obamou na Pražském hradě podepsal novou odzbrojovací dohodu.

Ombudsman kritizoval ministerstva za nevyplácení odškodnění

Ombudsman Pavel Varvařovský kritizoval ministerstva za to, že poškozeným nepřiznávají náhradu za chyby státu a na banální soudní spory si berou právní zastoupení. Dopadá to například na lidi, kteří byli za komunismu protiprávně vězněni a odškodnění se domáhali deset let. Když pak po státu žádali zadostiučinění za desetileté starosti s vymáháním odškodnění, nedočkali se odezvy. Přitom jako zadostiučinění chtěli mnohdy banální částky, řekl ombudsman. Veřejný ochránce práv prověřoval situaci na ministerstvech spravedlnosti a práce a sociálních věcí. Podle Varvařovského byly často resorty při vyřizování žádostí pomalé. I když mají rozhodnout a odpovědět v šestiměsíční lhůtě, někdy se žadateli úředníci neozvali ani za rok. Laik pak mohl promeškat lhůtu pro soudní řešení, protože žalobu musí podat v půlroce po vypršení první půlroční lhůty. Varvařovský zdůraznil, že částky, které lidé vymáhali, by stát nezruinovaly. "Člověk chce například 1500 korun a stát se s ním soudí a na souzení si najme advokáta, ač ministerstvo má právní odbor, kde nepochybně právníků je dost," popsal. Spor pak stát, který prohrál, stál třeba desetkrát tolik, než kolik činila na počátku žádaná částka. Podle ombudsmanových poznatků také lidé na ministerstvech naráželi na neuctivost a nevlídné chování. Mnohdy šlo přitom o lidi starší. Část z nich se zadostiučinění nedožila.

Paroubek zlomil hůl nad Sobotkou a Haškem

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek po přečtení programových vizí kandidátů na křeslo šéfa sociální demokracie, nynějšího úřadujícího předsedy strany Bohuslava Sobotky a jihomoravského hejtmana Michala Haška, nedává naději na úspěch ani jednomu z nich. "Po přečtení obou materiálů nabývám stále většího dojmu, že má dobrou šanci se uplatnit v soutěži o předsedu ČSSD ještě někdo třetí," uvedl ve svém článku na www.vasevec.cz. Lépe Paroubek hodnotí Sobotkovu vizi, které sice leccos vytýká, ale považuje ji alespoň za podklad k diskusi. Haškův materiál není podle něj ani na této úrovni a doporučuje mu ho přepracovat. U obou postrádá zmínku o mezinárodním rozměru sociálnědemokratické politiky. Paroubek se o jiných kandidátech na předsedu nezmiňuje. Objevila se ale dvě další jména: místopředseda Lubomír Zaorálek a exministr vnitra Martin Pecina. Nad Zaorálkovými ambicemi Paroubek na dotaz novinářů jen krčil rameny.

Šojdrová bude kandidovat na předsedkyni lidovců

Úřadující předsedkyně lidovců Michaela Šojdrová potvrdila, že bude na mimořádném sjezdu ve Žďáru nad Sázavou usilovat o vedení KDU-ČSL. O funkci se prý bude ucházet kvůli tomu, že nekandidují nové tváře s dostatkem zkušeností. Petr Šilar, Petr Pithart ani Daniel Rychnovský kandidaturu nepřijali. Šojdrová se hlásí k odpovědnosti za volební debakl lidovců v květnových sněmovních volbách. Vinu na tom podle ní nesou hlavně chyby strany. Při přípravě lidovců na komunální a senátní volby Šojdrová podle svých slov vsadila na důvěryhodnost, otevřenost a komunikaci. Chce také, aby posílila odbornost vedení. Zatím se do volby předsedy KDU-ČSL přihlásili dosavadní místopředseda Jiří Carbol, pedagožka Masarykovy univerzity a předsedkyně Moravskoslezské křesťanské akademie z Vysočiny Jiřina Štouračová a komunální politik Pavel Bělobrádek, o jehož podpoře uvažuje silná jihomoravská organizace KDU-ČSL. O podpoře jednotlivých kandidátů budou lidovci ještě rozhodovat na krajských konferencích.

Zelení chystají na víkend volební sjezd

Bez mediálního zájmu, který je provázel během vládního angažmá, chystají čeští zelení na tento víkend volební sjezd. O další mandát delegáty požádá předseda strany Ondřej Liška, i když se mu nepodařilo v květnových volbách obhájit pozici zelených ve sněmovně. Oslovit je chce s nabídkou znovuvybudování strany odspoda a směřování úsilí na krajské volby, které se odehrají za dva roky. Dát své funkce k dispozici slíbilo celé předsednictvo SZ ihned po oznámení výsledků voleb. Po debaklu museli zelení nejen vyklidit poslanecké lavice, ale i omezit své výdaje, poslední straníci zmizeli z ministerstev, kam byli nominováni za koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a SZ Mirka Topolánka. Totálním přerodem od té doby prošla i vlajková loď zelených - ministerstvo životního prostředí. Opačným směrem než bývalý šéf zelených a vicepremiér Martin Bursík ho nyní řídí průmyslu nakloněný místopředseda ODS Pavel Drobil. Vedle Lišky zájem o nejvyšší stranickou funkci před zasedáním projevili vedoucí analytické sekce SZ Karel Helman z Prahy 4 a Giuseppe Maiello, předseda základní organizace Strany zelených v Klánovicích.

ODS v Brně schválila koaliční smlouvu s ČSSD

Klub zastupitelů za ODS v Brně schválil text radniční koaliční smlouvy s ČSSD. Strany už se dříve dohodly, že primátorem zůstane Roman Onderka (ČSSD). ODS jako druhý koaliční partner získá většinu v radě. Strany se na rozdělení postů i o tom, kdo je obsadí, dohodly už před několika dny. V koaliční smlouvě chtěly doladit program. Rozcházely se například v názoru, kam umístit víceúčelovou halu s ledovou plochou. Onderka prosazoval její stavbu na západě Brna; zamýšlel spolupracovat se soukromým investorem, který by v objektu provozoval nákupní centrum, a radnici tak snížil náklady na stavbu i provoz. Občanští demokraté prosazovali tradiční lokalitu za Lužánkami u fotbalového stadionu.

iDnes: Ministr Bárta odvolal náměstkyni Schautovou

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) odvolal náměstkyni pro družicové systémy Ditu Schautovou a post náměstka zrušil. Novým náměstkem pro zahraniční vztahy je Jakub Hodinář. Uvedl to server iDnes.cz s odvoláním na náměstka ministra Radka Šmerdu. Podle servru bude mít Hodinář pod sebou jakožto náměstek pro zahraniční vztahy i družicové systémy. Spadat pod něj budou finální jednání o umístění centrály navigačního projektu Galileo v Praze. Podle deníku Právo nebyla Schautová odvolána proto, že by o umístění Galilea vyjednávala špatně, ale po intervenci ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09) u Bárty. Besser si údajně stěžoval, že Blanka Kosinová, která je jeho partnerkou, nemůže se svou nadřízenou Schautovou vyjít.

Ministr Kocourek odvolal šéfy energetické inspekce a SÚRAO

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek odvolal ředitele Státní energetické inspekce Petra Holoubka a ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů Vítězslava Dudu. Holoubka v čele SEI nahradí dosavadní ředitel technické sekce Státní energetické inspekce Pavel Maďar. Řízením SÚRAO byl pověřen dosavadní vedoucí oddělení provozu úložišť Jiří Faltejsek. Kocourek uvedl, že ředitele Státní energetické inspekce odvolal v souvislosti s její transformací, kterou předpokládá novela Energetického zákona. Také SÚRAO má podle něj před sebou náročné úkoly, zejména hledání lokality pro hlubinné úložiště vyhořelého paliva.

Rozšíření mýtného v ČR vyvolalo spor mezi Kapschem a SkyToll

Plánované rozšíření mýtného systému v České republice se stalo předmětem sporu mezi firmou Kapsch a slovenskou konkurenční společností SkyToll. Zástupci SkyTollu prezentovali svou satelitní technologii jako lepší a levnější, Kapsch si zároveň zadal kritické inzeráty vůči SkyTollu v tisku. Podle prezentace ředitele SkyTollu Mateje Okáliho firma nabídla českému ministerstvu dopravy zpoplatnění více než 9000 kilometrů silnic první a nižších tříd satelitní technologií za 3,6 miliardy korun. Podle stejné prezentace nabídl Kapsch svůj mikrovlnný systém na 2500 km "jedniček" za 4,8 miliardy Kč. Podle prezentace vychází slovenský systém výhodněji i v dalších parametrech. Kapsch si naopak zaplatil vydání celostránkových inzerátů v novinách; inzeráty obsahují výběr zpráv kritických ke SkyTollu ze slovenských médií.

Erste: Podniky v ČR a SR jsou v Evropě nejproduktivnější

Podniky v zemích střední a východní Evropy dosahují dvakrát vyšších kapitálových výnosů než firmy u západních sousedů a jsou i výrazně méně zadlužené. Česko a Slovensko disponují nejméně zadluženým a nejproduktivnějším nefinančním podnikovým sektorem. Vyplývá to z makroekonomické zprávy Erste Group. Vysoká rentabilita podniků zemí střední a východní Evropy se odráží ve špičkových kapitálových výnosech přibližně 15 procent. Nejproduktivněji využilo kapitál v nefinančním podnikovém sektoru Slovensko, kde bylo dokonce i během propadu konjunktury docíleno hrubé výnosnosti kapitálu zhruba 26 procent a čistého výnosu vlastního kapitálu po zdanění 19 procent. V západní Evropě se podařilo pouze Německu držet co do efektivity krok s podniky zemí tohoto regionu.

Sasko kvůli jezu u Děčína zvažuje i žalobu na ČR

Německá země Sasko je připravena zažalovat Česko kvůli plánované stavbě labského jezu u Děčína. Listu Sächsische Zeitung to řekl saský ministr životního prostředí Frank Kupfer. Jeho úřad v Drážďanech podle něj v současnosti prověřuje, jaké má možnosti. Dlouho diskutované vodní dílo má umožnit splavnost dolního toku Labe 345 dní v roce lodím s ponorem 140 centimetrů. Jez má podle českého Ředitelství vodních cest stát kolem 4,2 miliardy korun a vodní elektrárna, s jejímž vybudováním se také počítá, další jednu miliardu korun. Děčín si od něj slibuje pomoc pro rozvoj podnikání v regionu, zlevnění přepravy zboží a ulehčení přetížené silniční a železniční dopravě. Projekt už schválilo tamní městské zastupitelstvo, zatím ale na něj nejsou finance. Podle Kupfera však plánovaný jez ovlivní zbytek toku Labe. Ohrožena podle něj bude druhová rozmanitost v řece a hrozí i pokles množství vody přitékající do její německé části. Chystané dílo kritizují i čeští ekologové.

Nejvyšší soud zrušil trest 12,5 roku vězení za paličský útok

Nejvyšší soud zrušil v neveřejném řízení Davidu Křížovi trest 12,5 roku vězení za loňské zapálení rodinného domu na Brněnsku, v němž spal jeho jedenáctiletý syn a bývalá tchýně. Vrchní soud v Olomouci se bude muset kauzou zabývat znovu a vydat nové rozhodnutí. Kříž vypověděl, že založením požáru se chtěl pomstít bývalé manželce, s níž se před požárem rozvedl. Olomoucký vrchní soud by měl podrobně zjistit zejména to, nakolik Kříž věděl, že může paličským útokem ohrozit zdraví a život svého syna a jeho babičky. Nutný bude opětovný výslech souseda, který dvojici z hořícího objektu zachránil. Nejvyšší soud nečekaně rozhodl o zrušení trestu v neveřejném řízení. Na něj hned navázalo veřejné řízení, v němž senát Nejvyššího soudu rozhodoval o žádosti Kříže o jeho propuštění z vazby a stíhání na svobodě. Nejvyšší soud požadavek zamítl. Kříže k činu podle spisu dohnalo to, že se nedokázal smířit s rozchodem s exmanželkou. Nejprve jí zasílal výhružné textové zprávy, později se rozhodl založit požár.

Policisté znovu hledali pohřešovanou Aničku

Stovky policistů se den po uveřejnění výzvy rodičů pohřešované Anny Janatkové opět vydaly do terénu. Policisté pátrali severně od Troji, kde byla holčička téměř před měsícem naposledy spatřena, v Drahaňském údolí, Bohnicích i v blízkém okolí Prahy. Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová řekla, že policisty na nová místa přivedly výsledky dosavadního vyšetřování. Na případ je ale stále uvaleno informační embargo. Rodiče devítileté holčičky v úterý odpoledne nabídli odměnu ve výši 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za zmizením dívky. Rodina podle Zoulové přijala na zveřejněné telefonní číslo už několik telefonátů. Pražská policie v souvislosti se zmizením dívky stíhá jedenačtyřicetiletého muže, kriminalisté jej koncem října obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž je vyšetřován na svobodě, soud neakceptoval návrh na uvalení vazby. Podle dřívějších informací policistů se k činu nepřiznal, kriminalisté proti němu mají jen nepřímé důkazy.

Policie v Brně zadržela uprchlého vězně

Policie zadržela v Brně jednatřicetiletého recidivistu Jiřího Peška, který utekl 26. října vězeňské eskortě z budovy prostějovského soudu. Potvrdila to mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Pešek byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost na osm let do vězení. Z budovy prostějovského soudu utekl oknem z místnosti, v níž čekal na převoz do věznice. Velitele eskorty vězeňské služby, které Pešek utekl, postavili nadřízení mimo službu. Vyšetřují, zda velitel či další strážní nezanedbali své povinnosti.

Tradice Svatomartinského vína láká stále více vinařů

Milovníci vín si podle tradice mohou poprvé připít letošním vínem poprvé na svatého Martina, tedy ve čtvrtek. Mladých vín pod značkou Svatomartinské letos na trh míří i přes slabou úrodu rekordní množství, bude jich více než 1,6 milionu. Největší košt v zemi začíná 11. listopadu v 11:00 na brněnském náměstí Svobody, ochutnávky a oslavy se ale budou konat i v dalších městech. Vůbec poprvé se ve stejný den objeví Svatomartinské také v Japonsku. Tradice Svatomartinského vína prý vychází už z 18. století. Šlo však spíše o lokální záležitost některých vinařských oblastí. Vinařský fond ČR tuto známku koupil před čtyřmi lety od vinaře Jiřího Kopečka z Valtic a začal ji prosazovat po celé republice. Počet vinařů, kteří mají o společnou propagaci mladých vín zájem, od té doby neustále roste. Letos o ni požádalo 98 firem, loni jich bylo 97, předloni 83 a o rok dříve 67.

V Lednici na řece Dyji vznikl rybí přechod

V Lednici na Břeclavsku dokončili vodohospodáři na řece Dyji výstavbu rybího přechodu, který umožní pravidelný tah ryb proti jejímu proudu. Dříve jim v něm bránil jez Jamborův práh. Nyní nová rybí komunikace umožní mníkům, jeseterům, candátům a ostruchám dostat se do klidných vod Zámecké Dyje v parku lednického zámku. Projekt přišel na 3,5 milionu korun. Rybí přechod je betonový žlab v korytě, v němž je umístěna balvanitá kaskáda spojující horní a dolní část řeky. Systém je vytvořen tak, aby se při mírnějších průtocích ryby bez problémů dostaly s využitím těchto výstupů v toku proti proudu.

Ze sportu

České volejbalistky obsadily na mistrovství světa patnácté místo. V Nagoji v posledním utkání čtvrtfinálové skupiny prohrály s Thajskem 1:3 a šampionát pro ně skončil. O konečné 15. místo se Česko dělí s Peru, posledním celkem tokijské čtvrtfinálové skupiny.

Tenista Tomáš Berdych porazil ve druhém kole turnaje série Masters v Paříži domácího Florenta Serru 6:3, 6:1 a stále má vynikající výchozí pozici v boji o postup na Turnaj mistrů. Dařilo se i Radku Štěpánkovi, jenž prošel do třetího kola po vítězství 7:6, 6:4 nad Španělem Nicolasem Almagrem. Berdychovým příštím soupeřem bude lepší ze zápasu Thomaz Bellucci - Nikolaj Davyděnko.

Rychlobruslařce Martině Sáblíkové v pátek oficiálně začíná nová sezona. V nizozemském Heerenveenu odstartuje nový ročník Světového poháru na dlouhých tratích, ve kterém bude česká rychlobruslařka usilovat o pátý celkový triumf za sebou. Dvojnásobná zlatá medailistka z olympiády ve Vancouveru si pro nadcházející sezonu stanovila stejné cíle jako v minulosti - umístění na stupních vítězů.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar si upevnil pozici jedničky světového žebříčku. Vítěz obou dosavadních závodů Světového poháru a dvou podniků Superprestige nasbíral od začátku sezon 780 bodů a má v čele pořadí UCI suverénní náskok 308 bodů. V ženském žebříčku klesla Kateřina Nashová o jedno místo na pátou pozici, v čele je nově dosud pátá Daphny van den Brandová z Nizozemska.

Nejlepší český profesionální boxer současnosti Lukáš Konečný se v pátek 3. prosince představí v Praze. V hale pražské Sparty se utká s Arménem Hamletem Petrosjanem a ve hře bude obhajoba pásu evropského šampiona v lehké střední váhové kategorii. Jedná se o dobrovolnou obhajobu, ta povinná proti Ryanu Rhodesovi by měla být až v roce 2011, uvedl Konečný na svých internetových stránkách. Pětatřicetiletý Petrosjan byl v minulosti držitelem interkontinentálních titulů IBF a WBA.

Fotbalistky Sparty Praha končí v Lize mistryň. V odvetě osmifinále se švédským Linköpings FC prohrály doma 0:1 a po porážce 0:2 v úvodním duelu pro ně účinkování v pohárové Evropě skončilo. Nepomohl jim ani skvělý výkon teprve čtrnáctileté brankářky Barbory Majerové. Sparťanky dohrály v osmifinále i v minulé sezoně, před rokem podlehly londýnskému Arsenalu.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, zpočátku místy přeháňky, od vyšších poloh smíšené nebo sněhové. Noční teploty 5 až jeden stupeň, odpoledne vystoupí na 3 až 7.