Zprávy

0:00
/
0:00

Senátní volby skončily, zvítězila ČSSD

Letošní senátní volby vyhrála ČSSD, získala 12 senátorů. ODS obhájila jen osm z 18 mandátů, TOP 09 pouze dva z šesti. Věci veřejné propadly, nezískaly ani jednoho senátora. Uspěli naopak dva lidovci, dva kandidáti Severočechů.cz a nestranička Miluše Horská na Pardubicku. K volbám ve druhém kole přišlo necelých 25 procent voličů.

Přehled nově zvolených 27 senátorů podle strany, za kterou byli zvoleni:

ČSSD (12 senátorů): Zdeněk Besta (Nový Jičín), Petr Gawlas (Frýdek-Místek), Miloš Malý (Kroměříž), Antonín Maštalíř (Ostrava-město), Jaroslav Palas (Bruntál), Jozef Regec (Blansko), Jaromír Strnad (Kutná Hora), Zdeněk Škromach (Hodonín), Josef Táborský (Jičín), Dagmar Terelmešová (Plzeň-město), Martin Tesařík (Olomouc), Jan Žaloudík (Brno-venkov; bezpartijní),

ODS (8 senátorů): Petr Bratský (Praha 6), Pavel Eybert (Tábor), Tomáš Jirsa (Český Krumlov), Jiří Oberfalzer (Beroun), Milan Pešák (Praha 11), Přemysl Sobotka (Liberec), Veronika Vrecionová (Mělník), Miloš Vystrčil (Jihlava)

KDU-ČSL (2 senátoři): Stanislav Juránek (Brno-město), Petr Šilar (Ústí nad Orlicí)

TOP 09 (2 senátoři): Jan Horník (Karlovy Vary; člen STAN), Jaromír Štětina (Praha 10; bezpartijní)

Severočeši.cz (2 senátoři): Alena Dernerová (Most; bezpartijní), Jaroslav Doubrava (Ústí nad Labem)

Nestraníci (jeden senátor): Miluše Horská (Pardubice; bezpartijní)

ČSSD ovládla Senát, a tím rychlost reforem

Opoziční sociální demokracie má po vítězství ve volbách do třetiny Senátu šanci významně zasahovat do vládních reforem. Poprvé v historii totiž získala v horní komoře většinu. Senát se tak dostává do opozice vůči sněmovně, kde má koaliční vláda jasnou převahu 118 hlasů. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se dokonce dneškem zrodil "nový, sociálnější senát". Sociální demokraté dali najevo, že nebudou automaticky odmítat vládní reformy. Premiér Petr Nečas stejně jako po komunálních volbách minulý týden, kdy propadly vládní Věci veřejné, zdůrazňoval, že uvnitř vládní koalice se nic "ani o milimetr" nezměnilo. Přesto jsou volby zklamáním nejen pro VV, které nezískaly ani jednoho senátora, ale do určité míry i pro TOP 09.

ČSSD: V Senátu nebude nulová tolerance vládních návrhů

Vítězství ČSSD v senátních volbách podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky znamená, že horní komora bude sociálněji orientovaná a bude vyvažovat pravicovou sněmovnu. Sociální demokraté slibují, že nebudou razit nulovou toleranci vládních návrhů. Návrhy zákonů bude ČSSD posuzovat věcně a bude korigovat vládní reformy, řekl Sobotka. Úřadující šéf sociální demokracie zdůraznil důchodovou reformu. Podle něho by měla být schválena tak, že získá souhlas obou parlamentních komor, nikoli tak, že ji Senát zamítne a ve sněmovně projde. "Jsme připraveni jednat s vládou o reformách," zdůraznil Sobotka a vládní koalici vyzval, aby podle výsledků voleb do Senátu připravované reformní návrhy přehodnotila. Volby podle Sobotky ukázaly, že velká část veřejnosti s chystanými reformami nesouhlasí a vládní politika je znepokojuje. Úřadující předseda ČSSD navíc poukázal na to, že kabinet ještě s reformami ani nezačal.

Nečas: Vláda je připravena jednat s opozicí o reformách

Vláda je podle premiéra Petra Nečase připravena jednat s ČSSD o klíčových reformách. Na sociální demokracii podle něj nyní bude záležet, zda vypukne válka ústavních institucí, nebo svou pozici v Senátu využije pozitivně. Premiér a předseda ODS tak reagoval na výsledky senátních voleb, v nichž opozice získala většinu v horní komoře. Zisk občanských demokratů, kteří uspěli v osmi volebních obvodech, podle Nečase odpovídá představám, které strana měla. ODS potvrdila pozici jedné ze dvou nejsilnějších stran, uvedl. Nynějšího šéfa Senátu Přemysla Sobotku, který obhájil svůj mandát na Liberecku, si Nečas dovede představit jako kandidáta na prezidenta, počítá ale spíše s přímou volbou prezidenta v roce 2013. Vedení ODS se podle něj nyní prezidentskými kandidáty nezabývá.

Škromach: Výsledek voleb dává šanci na přímou volbu prezidenta

Výsledek senátních voleb dává velkou šanci, že bude už v roce 2013 přímá volba prezidenta, soudí místopředseda vítězné ČSSD Zdeněk Škromach. Sociální demokraté získají v horní komoře většinu a koalice svého kandidáta v parlamentu lehce neprosadí. "Zřejmě usoudí i vládní strany, že to pro ně nemusí být výhodné volit prezidenta parlamentem," řekl Škromach, který uspěl v obvodu Hodonín. Vládní koalice má přitom přímou volbu prezidenta ve svém programu. Nástupce Václava Klause na Hradě se bude volit za tři roky. Všechny strany jsou sice pro přímou, nikoli parlamentní volbu, nikdy se ale neshodly na jejím způsobu. Koalice se zavázala, že předlohu k přímé volbě podá, ve sněmovně leží i sociálnědemokratický návrh. Ještě před volbou prezidenta se ale v roce 2012 uskuteční další volby do třetiny Senátu.

Kalousek: Odhodlání vlády k nezbytným reformám se nezmění

Výsledek senátních i komunálních voleb nemůže nic změnit na odhodlání vlády provést nezbytné reformy, které se nedají odkládat. Na tiskové konferenci TOP 09 k výsledkům senátních voleb to prohlásil první místopředseda této strany a ministr financí Miroslav Kalousek. Podotkl, že vláda je povinna jednat o reformních zákonech nejen s opozicí, ale i se sociálními partnery. Podle něj se ale nezbytné reformy v České republice už nedají odkládat. Řekl také, že záleží na opozici v Poslanecké sněmovně, která bude mít nyní většinu v Senátu, zda bude chtít být opozicí na každou cenu a bude blokovat všechny reformní zákony. "V takovém případě ... prostě musíme počítat s tím, že všechny zákony se budou schvalovat o pět týdnů déle, než by tomu bylo v případě, že Senát bude rovněž proreformní," dodal. Kalousek také omluvil neúčast předsedy strany Karla Schwarzenberga ve volebním štábu. Schwarzenberg se podle něj účastnil pohřbu zesnulého scénáristy Jiřího Křižana.

Předseda Senátu Sobotka se do horní komory probojoval počtvrté

Přemysl Sobotka (ODS) si v letošních senátních volbách na Liberecku připsal již čtvrté vítězství. Ve druhém kole voleb porazil hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera z ČSSD. Šestašedesátiletý Sobotka, o kterém se často spekuluje jako o kandidátovi prezidentské volby za tři roky, je od roku 1991 členem ODS a od dubna 2000 předsedou občanských demokratů v Libereckém kraji. V minulosti byl také členem Výkonné rady ODS, v červnu 2002 ale z této funkce odstoupil kvůli neshodám se stranickou radou, která podle něj nehodlala řešit neúspěch ODS v parlamentních volbách 2002.

Lidovci slaví dvě senátorská místa

Lidovci mají důvod k oslavě. Získali totiž dvě senátorská křesla a zvýšili tak počet svých zástupců v horní parlamentní komoře na pět. Budou tak mít i vlastní senátorský klub. "Je to velký úspěch, velká vzpruha a také povzbuzení před sjezdem, který nás čeká, jde o bytí a nebytí křesťanské demokracie v České republice," řekla šéfka strany Michaela Šojdrová. Volby podle ní byly pro KDU-ČSL křižovatkou, na které rozhodovali voliči, a ti dali najevo, že si přejí, aby křesťanská demokracie zůstala na politické scéně. KDU-ČSL bude chtít obhájit pro Petra Pitharta post místopředsedy Senátu. Podle Šojdrové se hodně zasloužil o nynější lidovecký volební úspěch. Lidovci také respektují, že by předsedou Senátu měl být senátor vítězné strany, tedy sociální demokrat.

Příznivci Národní odporu demonstrovali v Praze

Více než stovka příznivců a členů extremistického uskupení Národní odpor v sobotu odpoledne zhruba 1,5 hodiny demonstrovala v Praze 1 proti údajným politickým procesům. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová řekla, že akce byla bez problémů, policisté neznamenali žádný incident. Na demonstraci upozornil server Novinky.cz. Podle webových stránek pražského magistrátu ji ohlásil Viktor Ďurík a aktivisté se podle uvedených informací měli vydat z náměstí Republiky na pochod přes ulici Na Příkopě, Václavské náměstí, ulici 28. října a Národní ulici do ulice Na Perštýně. Mluvčí doplnila, že policisté byli na akci připraveni.

Desítky policistů pátraly po devítileté Anně, opět bezúspěšně

Pátrání po zmizelé devítileté Anně Janatkové pokračuje už jedenáctým dnem, policisté ji ale ani v sobotu nenalezli. Místo v pražské Troji, kde byla dívka naposledy spatřena, prohledávaly od ranních hodin desítky policistů. Do pátrání se na rozdíl od pátku zapojila i vojenská policie. Spolu s ní dívku hledali hasiči, kriminalisté a speciální pořádkové jednotky pražské policie. Pomáhali i lezci z řad hasičů, kteří s lany slaňovali do nepřístupných prostor, třeba studní. Policisté budou pokračovat v pátrání znovu od nedělních přibližně 09:00. Přes noc bude místo monitorovat několik policistů. Dívka byla naposledy spatřena 13. října odpoledne, když se vracela ze školy. Se spolužačkami se rozloučila v ulici Pod Písečnou, poté se stopa děvčete ztrácí. V souvislosti s jejím zmizením policie zadržela a obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody jedenačtyřicetiletého muže, který ale odešel neznámo kam poté, co soudce zamítl vazbu. Policisté jsou přesvědčeni, že má zmizení Anny na svědomí.

Z lešení v tunelu Blanka spadl dělník

V pražském tunelu Blanka se v sobotu odpoledne zranil dělník. Mluvčí stavební společnosti Metrostav František Polák ČTK řekl, že muž spadl z lešení uvnitř tunelu na úrovni ulice U Sparty v Praze 7. Muže se zlomenou nohou a s podezřením na úraz páteře odvezla záchranná služba do nemocnice, řekla ČTK mluvčí záchranky Jiřina Ernesová. Doplnila, že muž spadl z výšky, nepotvrdila se tedy původní informace o tom, že ho zavalily kameny. Příčiny nehody podle Poláka zjistí vyšetřovací komise. Tunel Blanka se během stavby propadl už třikrát. Dvakrát vznikl kráter ve Stromovce, naposledy se půda propadla letos v červenci u ministerstva kultury v Praze 6. Případ vyšetřuje i policie.

Nové CD Magdaleny Kožené nabízí barokní písně

Italské kompozice raného baroka od známých i méně známých autorů přináší nové album s názvem Lettere Amorose (Dopisy lásky) světově uznávané mezzosopranistky Magdaleny Kožené. Vybrala si kupříkladu skladby od známého Claudia Monteverdiho, Tarquinia Meruly, Giulia Cacciniho, i méně známého Biaggia Mariniho, Girolama Kapsbergera nebo skladatelky, zpěvačky a gambistky Barbary Strozziové. Na dobové nástroje doprovází nejúspěšnější českou pěvkyni současnosti soubor Private Musicke pod vedením Pierra Pitzla. Album vyšlo u Deutsche Grammophon a Kožená ho pokřtí na svém letošním jediném vystoupení v Česku, které se uskuteční 15. listopadu na holešovském zámku v rámci koncertní řady nového festivalu Musica Holešov.

Zuzana Lapčíková natočila adventní a vánoční písně z Moravy

Cimbálová virtuoska a zpěvačka Zuzana Lapčíková vydá v listopadu album Marija Panna přečistá - Písně adventu a Vánoc z Moravy. Skladby z její autorské dílny nejsou tradiční vánoční hudbou, folkloristka, scenáristka a hudební aranžérka je totiž natočila s jazzovým kvintetem. Na nahrávce se podíleli kontrabasista Josef Fečo, saxofonista Rostislav Fraš, houslista a violista Ivan Herák, klavírista Ondrej Krajňák a bubeník Kamil Slezák, s nimiž Lapčíková zároveň vystupuje na koncertech. Album pokřtí 9. listopadu v pražském klubu Jazz Dock. Lapčíková vystupuje a nahrává s dalšími cimbálovými muzikami. Věnuje se také sběratelské činnosti moravských lidových písní. Nahrává i se soubory z oblasti vážné hudby, jako je Státní filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie nebo soubor Virtuosi di Praga. V roce 1993 založila s jazzovým klavíristou a skladatelem Emilem Viklickým a primášem folklorního souboru Hradišťan Jiřím Pavlicou volné muzikantské seskupeni Ad lib Moravia. S Emilem Viklickým a jeho jazzovým triem vystupuje pravidelně doma i v zahraničí.

O knižní veletrh v H. Brodě byl mimořádný zájem

Knižní novinky z více než 150 českých nakladatelství přilákaly do Havlíčkova Brodu více návštěvníků než v minulých letech. Podle prvních odhadů se v kulturním domě Ostrov od pátku do sobotního podvečera vystřídalo kolem 15.000 lidí. Přispěl k tomu bohatý doprovodný program letošního jubilejního 20. Podzimního knižního veletrhu. Na veletrhu se letos představilo kolem šesti desítek spisovatelů a osobností. Přijel i prezident Václav Klaus, který v pátek podepisoval svoji knihu Zápisky z cest. S velkým úspěchem se setkaly také například autogramiády spisovatelů Ludvíka Vaculíka, Michala Viewegha a Ireny Obermannové. Letošní novinkou veletrhu byl autorský prodej knih, který zahájil předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček, celkem se zúčastnily skoro tři desítky spisovatelů. Výtěžek připadne Výboru pro vězněné spisovatele mezinárodního PEN klubu. V Havlíčkově Brodě se knižní veletrh koná od roku 1991. Je nejstarším knižním veletrhem v Česku a po pražském Světu knihy druhým největším. Na příštím ročníku se představí i někteří zahraniční spisovatelé. Ve spolupráci s mezinárodním PEN klubem se totiž brodský veletrh zapojí do festivalu Osvoboďte slovo.

Noc reklamožroutů přilákala na 3000 lidí

Pátý ročník Noci reklamožroutů pojatý jako "noc filmových zázraků" přilákal do pražského multikina Palace Cinemas Slovanský dům na 3000 milovníků filmové reklamy. Pořadatelé jim připravili bezmála šestihodinový blok projekcí pěti stovek reklam v deseti kinosálech; byly mezi nimi nejlepší i nejhorší reklamy z celého světa. Potlesk sklidila zejména reklama na kávovary a kávu s herci Georgem Clooneym a Johnem Malkovichem, velký ohlas měly ale i automobilové reklamy a spoty upozorňující na sociální a humanitární projekty. Mladí diváci dávali troubením na malé trumpety najevo, že se jim reklamy líbily. Lidé přecházeli mezi sály a "lovili" zajímavé reklamy vytvořené různými světovými agenturami v různých obdobích.

V Praze se oslavoval den kuchařů

V sobotu kuchaři na Staroměstském náměstí v Praze oslavili svůj svátek. Slavnost pro všechny milovníky dobrého jídla připravila Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Lidé mohli ochutnat například srnčí ragú s brusinkami, kančí maso se šípkovou omáčkou, grilované vepřové žebro s kukuřicí nebo jehněčí guláš. Akce, která byla zaměřena na podporu české kuchyně, nabídla produkci zhruba tří desítek gastronomických firem a restaurací. Soutěžilo se přitom v kategorii teplé a sladké jídlo. Celkovým vítězem letošního ročníku se stal tým hotelu Corinthia Towers Praha. Jejich jelítka, jitrnice a lívance nejlépe prezentovaly českou kuchyni, řekla Zuzana Albrechtová z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Profesionálové se utkali také v prvním mistrovství ČR ve filetování (porcování) čerstvých lososů. Mezi kuchaře zavítala i manželka prezidenta Livia Klausová, která nad akcí převzala záštitu. Výtěžek z akce půjde Nadaci manželů Livie a Václava Klausových. Přispěje projektu Start do života určeného pro děti z dětských domovů.

V Praze proběhly Králodvorské slavnosti

Králodvorské slavnosti se konaly už podesáté u příležitosti výročí uzavření sňatku Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Letos to je 700 let. V zaplněném kostele Panny Marie a svatého Jeronýma v prostorách Benediktinského opatství lidé přihlíželi svatbě tohoto historického páru. Odpoledne mohli návštěvníci zhlédnout šermířské klání a školu šermu, kejklíře, středověkou hudbu i orientální tanečnice. Po celý den se návštěvníci mohli těšit na výjevy ze života šlechty na panovnických dvorech nebo těžké služby královských žoldnéřů. V refektáři kláštera se konala královská hostina, v klášterní zahradě byly už dopoledne připraveny středověká střelnice a hry pro děti. Roku 1410 král a nově zvolený císař Svaté říše římské Jindřich VII. Lucemburský ustanovil českým králem svého jediného syna, čtrnáctiletého syna. Dal mu za manželku osmnáctiletou dědičku českého trůnu a dceru přemyslovského krále Václava II.

Ze sportu

Český tenista Lukáš Dlouhý se počtvrté za sebou kvalifikoval na Turnaj mistrů ve čtyřhře. Účast v Londýně si potřetí zajistil spolu s Indem Leandrem Paesem, v roce 2007 hrál ještě s krajanem Pavlem Víznerem.

Hokejisté Českých Budějovic porazili ve 14. kole extraligy Vítkovice 3:2 v prodloužení a dostali se opět do čela soutěže. O výhře Jihočechů, kteří po dvou třetinách prohrávali 0:2, rozhodl v 65. minutě Milan Gulaš.

Hokejisté Třince podlehli ve 14. kole extraligy Brnu 0:3 a opustili vedoucí příčku extraligové tabulky. Hosty k vítězství nasměroval dvěma prvními brankami sezony Radek Dlouhý.

Hokejisté posledního Kladna zvítězili ve 14. kole extraligy v Mladé Boleslavi 2:0 a na šestý pokus v sezoně získali první body na ledě soupeře. Čistým kontem přispěl k třetí výhře Vagnerplastu v sezoně Martin Falter.

Volejbalisté mistrovského Kladna prohráli v repríze finálového duelu minulého ročníku extraligy s Libercem hladce 0:3.

Česká lyžařka Šárka Záhrobská nepostoupila do druhého kola obřího slalomu v Söldenu, jímž startuje sezona Světového poháru. Pětadvacetiletá slalomová specialistka zajela v prvním kole 53. čas a zůstala daleko za bodovanou třicítkou.

Český taneční pár Lucie Myslivečková, Matěj Novák obsadil v úvodním závodu krasobruslařské Grand Prix v Nagoji šesté místo. Svěřenci ruských trenérů Rostislava Synicyna a Natalie Karamyševové tak zaznamenali svůj nejlepší výsledek v tomto elitním seriálu.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. K ránu se mohou vytvořit ojedinělé mlhy. Nejvyšší denní teploty 8 až 12, na horách kolem 5 stupňů.