Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus na pracovní návštěvě Británie

Český prezident Václav Klaus v úterý navštívil Velkou Británii. Na programu měl setkání s britským ministrem zahraničí Williamem Haguem a přednášku v institutu The Global Warming Policy Foundation. Tam hodlal kritizovat "doktrínu klimatické změny". Během jednodenní cesty se také setkal s bývalým britským ministrem financí a zakladatelem The Global Warming Policy Foundation Nigelem Lawsonem. Klaus se měl sejít rovněž s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou. Thatcherová ale musela kvůli nemoci odřeknout minulý týden i slavnostní večeři, kterou k jejím 85. narozeninám pořádal premiér David Cameron.

Prahu navštíví maďarský premiér Viktor Orbán

Na krátkou pracovní návštěvu přijede ve středu odpoledne do Prahy maďarský premiér Viktor Orbán. Jeho cesta souvisí s přípravou maďarského předsednictví EU v první polovině příštího roku. Maďarský premiér představí na setkání se svým českým protějškem Petrem Nečasem priority maďarského předsednictví a zajímat se má i o české zkušenosti s vedením sedmadvacítky. Nečas se s Orbánem setkal při své první zahraniční cestě do Bratislavy a Budapešti letos v červenci na jednání skupiny V4. Premiéři zemí Visegrádu se tehdy dohodli, že před významnými evropskými jednáními začnou koordinovat své postupy, například vzhledem k rozpočtovým pravidlům unie.

Nečas před druhým kolem voleb pohrozil Paroubkem na Hradě

Premiér a předseda ODS Petr Nečas pohrozil před druhým kolem senátních voleb možností, že sociální demokraté získají v horní parlamentní komoře převahu a zablokují změnu volebního zákona, která by vedla k přímé volbě prezidenta. "Kdo nechce (bývalého šéfa ČSSD Jiřího) Paroubka na Hradě", má podle předsedy občanských demokratů jít v sobotu k volbám a hlasovat pro kandidáty vládní koalice, případně další nelevicové politiky, kteří do druhého kola voleb postoupili. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na Nečasova slova reagoval ujištěním, že sociální demokraté budou trvat na přímé volbě prezidenta, jako jednoho z možných kandidátů vidí ekonoma Jana Švejnara, který neuspěl v minulých prezidentských volbách. Nečase označil za populistu a přirovnal ho k jeho předchůdci Mirkovi Topolánkovi. První kolo senátních voleb o víkendu vyhrála ČSSD. Její zástupci postoupili do finále ve 22 ze 27 obvodů. Sociální demokracie tak má možnost získat v horní komoře parlamentu nadpoloviční většinu, stačí jí vyhrát ve 12 obvodech. Druhá ODS uspěla v 19 obvodech, a má tak šanci za týden v závěrečném volebním kole obhájit všech svých 18 mandátů.

Za pražskou ODS bude o koalici jednat i Blažek

Za pražskou ODS bude o koalici s TOP 09 vyjednávat i dosavadní náměstek primátora Rudolf Blažek. Nově zvolení zastupitelé Blažka zvolili předsedou zastupitelského klubu. Funkci by měl zastávat do poloviny prosince. TOP 09 přitom podmiňovala možnou spolupráci s ODS na pražské radnici tím, že občanské demokraty nebudou zastupovat lidé, kteří na radnici dosud působili.

Vítěz tendru na Temelín bude vybrán v roce 2013

Premiér Petr Nečas po jednání Bezpečnostní rady státu potvrdil, že vítěz tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín by měl být vybrán v roce 2013. Provozovatel Temelína, společnost ČEZ, původně plánoval uzavřít smlouvu s vítězem tendru na začátku roku 2012. Nečas na tiskové konferenci zároveň sdělil, že o harmonogramu výběrového řízení může rozhodovat jen stát, který má v dozorčí radě ČEZ rozhodující slovo. "Tendr na dostavbu Temelína s sebou nese bezpečnostní, ekonomická a zahraničně-politická rizika," uvedl Nečas. "O tak zásadní věci nemohou rozhodovat orgány ve vedení jakékoli společnosti," dodal. Podle Nečase dostanou uchazeči o zakázku na dostavbu Temelína zadávací dokumentaci k výběrovému řízení v příštím roce. V roce 2012 by měli podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Proces ale podle Nečase může také skončit tím, že nebude vybrán ani jeden z uchazečů. Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Odbory a zaměstnavatelé odmítli plán na danění fotovoltaiky

Zástupci odborů a zaměstnavatelů na jednání tripartity odmítli plány na zdanění fotovoltaických elektráren, kterým chce vláda omezit zdražení elektřiny v příštím roce. Nelíbí se jim ani další vládní návrhy týkající se solárních elektráren. O cenách elektřiny chtějí dále jednat na pátečním zasedání předsednictva tripartity. Podle premiéra Petra Nečase je v tripartitě shoda na tom, že na problematiku fotovoltaických elektráren je nutné reagovat. Energetický regulační úřad (ERÚ) na konci září odhadl zdražení elektřiny pro firmy příští rok v důsledku rozvoje fotovoltaických elektráren o 17 procent, u domácností by to byl nárůst o 12 procent. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl následně odhadl, že ceny elektrické energie příští rok stoupnou maximálně o pět procent. ERÚ a SP ČR se totiž neshodují v odhadech, jaký výkon solárních elektráren bude do konce letoška připojen do sítě. Právě od tohoto výkonu se bude odvíjet výše příspěvků na fotovoltaiku v příštím roce, které se promítají do cen elektřiny.

Výroba aut v Česku do září stoupla o 13 pct

Tuzemská výroba osobních a lehkých užitkových vozů od ledna do září stoupla o 13 procent na 803.846 aut. Růst zaznamenaly Škoda Auto a Hyundai, naopak produkce kolínské TPCA mírně poklesla. Sdělilo to Sdružení automobilového průmyslu. Tuzemský prodej za tři čtvrtletí vzrostl o 9,5 procenta na 47.662 aut, vývoz stoupl téměř o 16 procent. Výrobci očekávají, že letos produkce dosáhne rekordních hodnot. Podle prezidenta sdružení Martina Jahna by letos mohla růst do pěti procent a přesáhnout jeden milion vyrobených motorových vozidel.

Soud ve středu vynese rozsudek za žhářský útok na Romy ve Vítkově

Ostravský krajský soud ve středu vynese rozsudek za žhářský útok na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Při požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ani ne dvouletá Natálie. Utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a bude mít doživotní následky. Čtyřem mladým neonacistům žalobkyně navrhla tresty v rozmezí od 15 do více než 20 let. Naopak advokáti tří stíhaných žádají mírnější potrestání, čtvrtý dokonce zproštění obžaloby. Čtyři mladí muži na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý čekal v autě. Poté ujeli. Policie je zadržela v srpnu. Předtím je asi tři měsíce sledovala. Celkem zatkla 12 lidí, čtyři z nich obvinila, zbylé propustila.

Česká policie zadržela bývalého ukrajinského ministra

Česká policie zadržela v pondělí večer v Praze 6 mezinárodně hledaného bývalého ukrajinského ministra hospodářství Bohdana Danylyšyna. Danylyšyn je na Ukrajině stíhán za zneužívání služebního postavení a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Bývalý ministr, který působil ve vládě premiérky Julije Tymošenkové, se podle dostupných informací zabýval koordinací státních zakázek. V této činnosti se měl dopouštět neoprávněného plýtvání a neefektivního využívání státních prostředků. Způsobil tím údajně státu škody ve výši 13,9 milionu hřiven (31 milionu korun). Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká uvedla, že zadržený měl v roce 2007 zvýhodnit firmu, která dodávala státu maziva a paliva. Kopecká informaci o Danylyšynově zadržení potvrdila. Uvedla, že hledaného muže zadrželi v pondělí kolem 22:00 na ulici v Praze 6 policisté z oddělení cíleného pátrání - takzvaní "lovci lebek". Zadržen byl na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou. Podle informace uvedené na webových stránkách české nadace Člověk v tísni Danylyšyn veškerá obvinění odmítá, v zahraničí je na léčebném pobytu a na Ukrajinu se hodlá vrátit.

Český pavilon na Expo přivítal již osm milionů návštěvníků

Český pavilon na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji překonal hranici osmi milionů návštěvníků. Jubilejní návštěvnicí se stala osmatřicetiletá Li Čchaj-pching z Šanghaje. V pondělí přitom českou expozicí Plody civilizace prošel rekordní počet lidí za jeden den - přes 73.000. Do konce výstavy zbývá dvanáct dní, podle výkonné ředitelky české účasti na Expo Miloslavy Kumbárové je však zájem o český pavilon v těchto dnech mimořádný. Důvodem může být podle ní i to, že českou národní expozici se jako první na Expu podařilo prodat, a to československo-čínské farmě přátelství za zhruba 33 milionů korun. Expozice zůstane v Číně.

Slovanská epopej je vyhlášena kulturní památkou

Soubor pláten Alfonse Muchy Slovanská epopej se stal kulturní památkou. Nikdo se proti návrhu ministerstva kultury (MK) na prohlášení epopeje památkou neodvolal, řekl mluvčí MK Stanislav Brunclík. Znamená to, že vlastník, tedy Praha, musí oznamovat veškeré změny užívání a nakládání s památkou obecnímu úřadu, tedy Praze. V tomto konkrétním případu budou v kontaktu především památkový odbor pražského magistrátu a Galerie hl. města Prahy (GHMP). Nutnost vydávat stanovisko se nicméně netýká přesunu z jednoho veřejného místa na druhé. To, že se epopej stává památkou, tedy s největší pravděpodobností nezastaví stěhování obrazů z Moravského Krumlova do Prahy. Podle ředitele galerie Milana Bufky by efekt mohl být spíše opačný. "Pomůže nám to natlačit Moravský Krumlov k tomu, aby epopej vydal, nebo aby něco udělal se zámkem," řekl Bufka.

MfD: Epopej se nemá stěhovat, myslí si pražský vítěz voleb

Vedení TOP 09, která vyhrála volby v Praze, podle Mladé fronty Dnes (MfD) nesouhlasí se stěhováním Slovanské epopeje. Představitelé pražské TOP 09 si myslí, že gigantické Muchovo dílo má zůstat v Moravském Krumlově do té doby, než hlavní město postaví důstojnou budovu pro jeho trvalé vystavení, uvádí deník. "Chceme dát Krumlovu čas. Muchova plátna sice patří hlavnímu městu, ale nelíbí se nám způsob, jakým měla být do Prahy přemístěna," cituje list předsedu pražské TOP 09 Františka Laudáta. S ním však nesouhlasí dosavadní radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS). "Radnice už zaplatila dost za přesun díla, bude těžké to teď zastavit," řekl Pecha. Deník připomíná, že Krumlov se stěhování brání, přestože část obrazů je už srolovaná a čeká jen na odvoz. V Krumlově se o budoucím starostovi zatím jedná, ale nejpravděpodobnějím adeptem je podle MfD právě šéf místní TOP 09 Tomáš Třetina. Ten listu řekl, že chce Epopej zachovat na zámku. "Ať by volby vyhrál kdokoli, podpořil by její setrvání tam, kde je," prohlásil Třetina.

Havel: Ve sporu o Muchovu epopej jsem na straně M. Krumlova

Exprezident Václav Havel se ve sporu mezi Prahou a Moravským Krumlovem o Slovanskou epopej Alfonse Muchy postavil na stranu moravského města. Praha si podle něj na Muchovo dílo desetiletí nevzpomněla a nyní udělala podivný manévr. V souvislosti s chystaným stěhováním epopeje kritizoval také ředitele Národní galerie Milana Knížáka. Bývalý prezident má dojem, že Knížák umístěním epopeje v budově Národní galerie nahrazuje kvalitní výstavy, které nedokáže uspořádat. "Já mám dojem, že Milan Knížák nemá čím smysluplným naplňovat velkou spodní halu Veletržního paláce, že nedovede oslovit nejlepší světové umělce, aby se tam střídaly výstavy, a tak chce situaci řešit tím, že tam bude natrvalo viset tato epopej. Možná to je dohad, a křivdím-li mu, tak se mu omlouvám," uvedl Havel.

LN: Klaus 28. října udělí medaili i Jágrovi a Knížákovi

Prezident Václav Klaus udělí 28. října při příležitosti výročí vzniku Československa medaili Za zásluhy mimo jiné hokejistovi Jaromíru Jágrovi a řediteli Národní galerie (NG) Milanu Knížákovi. Píšou to Lidové noviny (LN) s odvoláním na zdroj blízký Hradu. Oficiální seznam vyznamenaných prezidentská kancelář tají. "Nebylo by fér zveřejňovat jednotlivá jména ani konkrétní počet oceněných," řekl LN mluvčí Pražského hradu Radim Ochvat. LN připomínají, že prezidenta a ředitele NG pojí dobré vztahy. Knížák společně s manželkou Marií se chystá na slavnostní ceremoniál do Vladislavského sálu. "Chodíme tam pravidelně, ani letos nevynecháme," připustila Marie Knížáková. Zda si pro medaili dorazí osobně i legendární hokejista Jágr, není jasné. "Něco jsem o tom slyšel, ale přesně to nevím. Museli by ho totiž uvolnit v klubu, v té době se v Rusku ještě hraje liga," odpověděl na dotaz LN jeho otec Jaromír Jágr starší.

Kandidátem na rektora zlínské univerzity se stal Sáha

Kandidátem na jmenování rektorem zlínské univerzity se stal dosavadní prorektor a bývalý rektor školy Petr Sáha. Od členů akademického senátu dostal 24 z 36 možných hlasů. Ve funkci nahradí bývalého rektora Ignáce Hozu, kterého v květnu na návrh akademického senátu odvolal prezident Václav Klaus. Sáha vedl zlínskou univerzitu po dvě volební období od jejího vzniku, nyní ve škole působí jako prorektor pro strategii a rozvoj univerzity. V letech 2006 až 2007 byl předsedou České konference rektorů, a to jako první mimopražský rektor v historii.

Výstava připomíná 90 let česko-bulharských diplomatických vztahů

Výstavu věnovanou 90. výročí navázání diplomatických styků mezi Bulharskem a Československem zahájili v Černínském paláci v Praze ministři zahraničí Nikolaj Mladenov a Karel Schwarzenberg. Expozice mapuje počátky vzájemných vztahů od roku 1919 v dokumentech zapůjčených ze státních archivů. "Je to stručný průřez toho, jak se styky vyvíjely v období první Československé republiky," řekl ČTK kurátor výstavy Jan Rychlík. Sedmnáct panelů obsahuje mimo jiné dokumenty, které dosud nebyly publikovány. Jde například o první obchodní smlouvu mezi Československem a Bulharskem. Mezi dalšími historickými doklady je například blahopřejný dopis od bulharského cara Borise III. T. G. Masarykovi k jeho znovuzvolení československým prezidentem či pověřovací listina pro bývalého rakouskouherského atašé Rudolfa Kinzl-Jizerského, který se stal prvním československým diplomatem v Sofii. Podle Rychlíka se ovšem nepodařilo dohledat nótu o navázání diplomatických styků.

Výstava dobových fotografií připomíná historii Ateliéru Langhans

Jak šly dějiny kolem domu ve Vodičkově ulici č. 37 a jakými prošel proměnami, dokládá nejen prostřednictvím dobových snímků výstava s názvem Od roku 1880/Jedno jméno, jedno místo, jedno téma. Už 130 let je totiž tento objekt sídlem fotografického ateliéru Langhans, přičemž fotografie z něj nikdy nezmizela. Expozice dokládá také inovativní pojetí reklamy a grafiky; její součástí jsou ukázky portrétů z Galerie osobností i doklady architektonických proměn domu. Janu Langhansovi bylo 29 let, když v něm svůj ateliér v roce 1880 otevřel. Kurátor expozice Dušan Šimánek postavil koncept výstavy na hodnotách řemesla, které se časem změnilo v umění, a obchodní koncepce, které styl Ateliéru Langhans určovaly. "Langhansovy fotografie slavných osobností, ať už umělců či politiků, podle mě dokazují, že byl fotografem světové kvality," řekl Šimánek. Upozornil i na to, jak firma fungovala. Například měla dokonalou reklamu; výrazné firemní auto bylo zároveň mobilním reklamním panelem. Langhans se nebránil novinkám. Když zjistil, že nové technologie fungují, začal je používat. Například byl první, kdo využil elektrické osvětlení.

U Dolních Věstonic vznikne archeopark

U Dolních Věstonic na Břeclavsku by měl do tří let vzniknout archeopark věnovaný lovcům mamutů. Propagovat bude známou lokalitu, v níž kdysi badatel Karel Absolon nalezl sošku Věstonické Venuše. Návštěvníci v moderním výstavním pavilonu spatří nejen nalezené kosterní vykopávky, ale i pozůstatky po osídlení a četné umělecké předměty z pravěku. Uvedl to ředitel muzea v Mikulově Petr Kubín. Projekt přijde na asi 60 milionů korun. Peníze na projekt se pokusí jeho tvůrci získat z evropských dotací. Pokud uspějí, mohly by začít stavební práce již v příštím roce. O vybudování archeskanzenu se jedná již léta. Stát by měl v lokalitě Pavlovských vrchů, které patřily v době kamenné k nejobydlenějším částem Evropy. Kvůli četným objeveným sídlištím ji dokonce archeologové dali přezdívku paleolitický New York.

Na Moravu dotáhli havrani; potvrzuje to předpovědi o kruté zimě

Kromě meteorologů také ornitologové předpovídají, že nadcházející zima začne brzy a bude neobvykle krutá. Do Brna totiž v uplynulých dnech přitáhli poslové zimy - havrani. Jejich hejna dorazila s desetidenním předstihem, což se za uplynulých 30 let ještě nikdy nestalo, řekl ornitolog Zdeněk Machař z Ptačího centra, které pomáhá zraněným ptákům. "Tahy havranů sleduji velmi bedlivě již od 17 let. Vždy přilétávají 20. nebo 21. října. Pokud dotáhnou dříve, tak s předstihem dne či dvou. To, že si nyní tak pospíšili, je neklamným znamením, že zima je za dveřmi," uvedl Machař. Hejna havranů lze pozorovat nedaleko letiště v Brně-Tuřanech. Na jih Moravy táhnou z Polska a Ruska před přicházejícím chladem. Nejprve se živí spadanými ořechy v okolí Brna, pak se po stovkách stěhují do městských parků, kde přes zimu hledají potravu.

Sport

Český tenista Radek Štěpánek postoupil na turnaji v Moskvě po výhře nad Rumunem Victorem Haneskem do druhého kola. Dalším soupeřem 37. hráče světa bude Michail Kukuškin z Kazachstánu.

Česká tenistka Klára Zakopalová vypadla v prvním kole turnaje v Moskvě po porážce 6:3, 3:6, 5:7 s ukrajinskou hráčkou z kvalifikace Marií Korytcevovou. Osmadvacetiletá Češka tak potvrdila, že se jí od zářijového postupu do finále v Soulu nedaří - na následujících čtyřech turnajích vyhrála jen jeden zápas.

Tenista Iveta Benešová porazila v prvním kole turnaje v Lucemburku kvalifikantku Kathrin Wörleovou z Německa 6:1, 6:2. Připsala si na konto letošní pětadvacátou vítěznou dvouhru, ale zároveň má i stejný počet proher. Ve druhém kole Benešovou čeká sedmá nasazená slovenská rodačka Jarmila Grothová reprezentující Austrálii. Z českých hráček jsou v pavouku dvouhry ještě Lucie Hradecká, jež postoupila z kvalifikace, a Barbora Záhlavová-Strýcová, s kterou Benešová plní roli nejvýše nasazeného páru čtyřhry.

Bez sedmi basketbalistek z minulé soupisky a s výrazně omlazeným kádrem vstoupí do nové sezony tým českých mistryň Frisco Sika Brno. Kouč Jan Bobrovský se musí obejít bez českých reprezentantek Hany Horákové, Petry Kulichové a Evy Vítečkové, Američanek DeWanny Bonnerové a Taj McWilliamsové, Slovenky Zuzany Žirkové a Australanky Hollie Grimmaové. Největší problém vidí trenér v zacelení mezery po odchodu Hany Horákové, nejužitečnější hráčky MS, jež odešla do Fenerbahce Istanbul.

Počasí

Ve středu nás čeká zatažená nebo oblačná obloha, na většině území občas s deštěm nebo přeháňkami, od středních poloh může sněžit. Teploty maximálně 5 až 9 stupňů, na horách kolem dvou.