Zprávy

0:00
/
0:00

Premiér Nečas: Summit EU bude také o kanadských vízech pro Čechy

Premiér Petr Nečas (ODS) chce na čtvrtečním summitu EU v Bruselu otevřít i otázku vízové povinnosti, kterou loni Kanada zavedla pro české občany. Nadcházejícího jednání se totiž zúčastní i ministři zahraničí členských zemí. Podle názoru Prahy by měla unie reagovat na fakt, že část jejích občanů je ve srovnání s jinou částí občanů diskriminována. Kanada zavedla pro občany ČR víza loni v červenci ve snaze omezit počet žadatelů o azyl z řad romské menšiny. Praha takový postup dlouhodobě a ostře kritizuje. Kanada naznačuje, že změní svůj postoj až poté, co schválí novou azylovou legislativu. To ale může trvat i několik let.

Summit se má ale zabývat především hospodářskou problematikou, ke konci spějí jednání o nových unijních rozpočtových pravidlech. Týkají se i případných sankcí a měla by zabránit opakování nedávné řecké krize.

Barroso: Evropskou komisi kanadská víza pro Česko znepokojují

Evropská komise je znepokojena, že Kanada stále žádá od českých občanů víza. Novinářům to řekl v Bruselu šéf Evropské komise José Barroso po schůzce s českým premiérem Petrem Nečasem. Ten chce otázku víz otevřít i na čtvrtečním summitu EU. "O tomto tématu jsme samozřejmě mluvili. Je to citlivé téma pro Českou republiku a její občany, protože v rámci Evropské unie samozřejmě nechceme být děleni na občany první a druhé kategorie," řekl Nečas. Evropská komise v reakci na zavedení víz pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty. Zatím k tomu ale nepřistoupila. Podle Barrosa nicméně komise dodržuje seznam úkolů, které mají vést k odstranění víz pro Čechy a na němž se v minulosti shodla celá Evropská unie. "Sám jsem toto téma vznesl při jednání s kanadským premiérem," uvedl Barroso.

Schwarzenberg se počátkem října v USA setká s Clintonovu

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pojede počátkem října na návštěvu USA, kde se mimo jiné setká s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. ČTK to řekl důvěryhodný diplomatický zdroj. Šéf české diplomacie pojede do USA rovněž příští týden, kdy doprovodí prezidenta Václava Klause na jeho cestě na zasedání Valného shromáždění OSN. Klaus povede českou delegaci. Mezi témata zářijového setkání světových politiků v OSN by měla patřit role OSN v globálním vládnutí.

Vláda zruší podporu solárních elektráren na volných plochách

Vláda schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která ukončí podporu pro solární elektrárny postavené na volných plochách. Úprava má zmírnit zdražování elektřiny pro spotřebitele kvůli podpoře solárních zdrojů, uvedl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Omezení se týká solárních zdrojů připojených do sítě od příštího roku. Podle premiéra Petra Nečase chce vláda novelu zákona prosadit ve zrychleném řízení. Kocourek doufá, že novela umožní příští rok zabránit připojení solárních elektráren o výkonu až 700 megawatt, což podle něho výrazně přispěje ke zbrzdění zdražování elektřiny. U solární energetiky by se podpora v budoucnosti podle MPO měla vztahovat pouze na elektřinu vyrobenou prostřednictvím solárních panelů umístěných na střešních konstrukcích nebo na obvodových zdech budov.

Náklady na solární zdroje přesáhnou 650 mld., tvrdí odborníci

Čisté náklady na výstavbu a provoz fotovoltaických a větrných elektráren v České republice budou během příštích dvaceti let činit přes 650 miliard korun. V důsledku toho vzrostou ceny elektřiny pro konečné spotřebitele o deset až 30 procent. Vyplývá to výsledků studie Vysoké školy ekonomické v Praze, jejíž zástupci je představili na tiskové konferenci. Politici se v současnosti snaží prudkému zdražení elektřiny od příštího roku v důsledku rozvoje obnovitelných zdrojů zabránit. Tím ale podle ředitele Laboratoře experimentální ekonomie Miroslava Zajíčka řeší politici jen část problému. Vysoké náklady se budou odvíjet především od prudce rostoucí výstavby solárních a větrných elektráren do konce tohoto roku.

Vláda odvolala Kocába z funkce zmocněnce pro lidská práva

Vláda odvolala z funkce zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Kabinet zařadil rozhodnutí o Kocábovi do programu vlády dodatečně. Kocáb nedávno po jednáních s Nečasem nabídl rezignaci, chtěl ale odejít až ke dni jmenování svého nástupce. Toho vláda zatím nevybrala, je ale možné, že nový zmocněnec bude jmenován už příští týden. "Já jsem předpokládal, že pokud mě vláda odvolá, že bude jmenovat okamžitě nového zmocněnce," řekl ČTK Kocáb. "Pan premiér mě ubezpečil, že počítá s novým zmocněncem," dodal. Pokud se tak nestane, Kocáb očekává problémy, které se v krátké době na poli lidských práv objeví. Kromě toho, že bude stagnovat práce na agendě úřadu, bude podle Kocába znamenat uvolněná funkce vládního zmocněnce problém s obsazením různých už nasmlouvaných konferencí a dalších akcí. Kocáb za svého nejlepšího nástupce považuje bývalého náměstka Czeslava Walka, jako vhodného zmínil také bývalého poslance Oldřicha Kužílka. Premiér prohlásil, že má okruh lidí, ze kterých je možné nástupce vybírat. Jména chce představit TOP 09 a Věcem veřejným, tedy partnerům ve vládní koalici.

Pospíšil představí plánované novely ústavy

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil představí ve čtvrtek několik novel ústavy, kterými se bude jeho úřad v nejbližší době zabývat. Podle mluvčí ministerstva Veroniky Ludvíkové by mělo jít například o návrh na zavedení přímé volby prezidenta či takzvaného klouzavého mandátu zákonodárců. Na těchto změnách se již dohodly koaliční ODS, TOP 09 a Věci veřejné (VV) v programovém prohlášení vlády.

Lékařské odbory v kampani Děkujeme, odcházíme žádají větší platy

Kampaň nespokojených lékařů "Děkujeme, odcházíme" požaduje, aby základní plat lékaře bez přesčasů činil 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Požadavek podepsalo na 3000 nemocničních lékařů. Lékařské odbory žádají odpovídající mzdy i kvalitní a finančně dostupné vzdělávání pro mladé lékaře, jinak hrozí hromadnými výpověďmi ke konci roku. Odboráři tvrdí, že lékaři podfinancování zdravotnictví nezpůsobili. Novinářům to řekl předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. S nynějšími návrhy ministerstva práce a sociálních věcí na změny a snížení tarifních platů státních zaměstnanců kampaň nesouvisí. Odboráři totiž už v květnu, tedy před oznámením chystaných změn v tarifech, prohlásili, že dají na konci roku hromadnou výpověď, pokud nedostanou přidáno.

Prezident Klaus: Nové kraje si zaslouží vznik všech krajských institucí

Nové kraje prokázaly za deset let trvání životaschopnost. Měly by proto získat všechny krajské instituce a stát se plnohodnotnými. Prezident Václav Klaus to při třetím dnu své návštěvy Vysočiny. "Jakkoli jsme na počátku při vzniku krajů mysleli, že je možné něco uspořit a něco nemít v každém kraji bez výjimky, myslím, že desetiletá existence potvrdila, že kraje jsou zřetelné entity, které si zaslouží mít celek těchto věcí," řekl Klaus. Podle ředitele krajského úřadu Vysočiny Zdeňka Kadlece by pro řádný chod kraje bylo důležité, aby se krajské struktuře přizpůsobily zejména soudy a státní zastupitelství. Přineslo by to podle něj výhody stejně jako vznik krajského policejního ředitelství. To začalo na Vysočině stejně jako v dalších pěti nových krajích pracovat od 1. ledna 2010 bez jakýchkoliv provizorií. Nové policejní ředitelství přineslo vedle zvýšení počtu policistů také zrychlení práce kriminalistů, kteří jsou schopni dojet k trestnému činu na kterémkoli místě kraje do 70 minut. Ještě loni, kdy byla Vysočina začleněna pod jihomoravské krajské ředitelství v Brně, se výjezdová skupina dostala na místo spáchání trestného činu zhruba za čtyři až pět hodin.

Nový ombudsman chce institut ochránce práv zakotvit v ústavě

Institut veřejného ochránce práv by podle nového ombudsmana Pavla Varvařovského měl být zakotven v ústavě. Novinářům řekl, že by pak byl lépe chráněn proti náhlým změnám politických nálad a preferencí i hůř zrušitelný. Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové se institut za zhruba deset let stabilizoval a získal si své místo mezi institucemi demokratického státu. Stal se také respektovaným na ministerstvech a v krajích a obcích, s nimiž jedná a které nezřídka přesvědčuje o nutných změnách zákonů, vyhlášek i nařízení. Podle Varvařovského zvolili cestu dodatečného doplnění institutu ombudsmana do ústavy v Nizozemsku. I tam podle něj kancelář veřejného ochránce práv fungovala asi deset let, než se do nejvyššího zákonného předpisu země dostala.

Varvařovský nastoupil do funkce v pondělí. Od bývalého ombudsmana Otakara Motejla prý z osobních rozhovorů ví, že on měl zprvu o institutu skeptické mínění. Později se prý přiklonil k názoru, že je dobře, že existuje. "Jsem rád, že to postavil na mladých lidech, to je jeho nehynoucí zásluha," řekl o Motejlovi Varvařovský. Kancelář se podle něj i díky tomu posunula vzhůru v očích veřejnosti a dnes se na ni s důvěrou obracejí.

Legislativní rada vlády podpořila změny ve stavebním spoření

Legislativní rada vlády (LRV) doporučila vládě schválit zákon měnící podmínky u stavebního spoření s tím, že i případné retroaktivní změny neodporují ústavě a právnímu řádu. Vyplývá to ze zprávy rady na internetových stránkách vlády. Zákon u stavebního spoření mimo jiné sníží státní podporu a zdaní úroky, státu má ušetřit peníze. Některé navrhované změny se nelíbí třeba bankám nebo odborům.

Připravovaná změna zákona počítá s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření, včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.

Podle legislativní rady snížení státního příspěvku je takzvanou nepravou retroaktivitou, která je v demokratickém státě přípustným řešením. Zároveň ve zprávě uvádí, že tímto návrhem je dotčena ústavní zásada ochrany oprávněného očekávání v rámci již existujících právních vztahů. Na druhou stranu návrh také sleduje oprávněný zájem státu na ozdravení veřejných financí ve prospěch celé společnosti, tedy je ve veřejném zájmu.

Vláda schválila rozpočet fondu rozvoje bydlení na příští rok 1,3 miliardy Kč

Vláda schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok ve výši 1,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas s tím, že vláda diskutovala i o případném zrušení fondu. Letos fond hospodařil s rozpočtem 3,5 miliardy korun. Premiér upozornil, že z fondu budou letos prakticky vyčerpány všechny disponibilní prostředky nashromážděné z předchozích let. Fond tak nebude příští rok například uzavírat žádné nové smlouvy v programu Nový panel. Ten původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů. Zůstane ovšem například program na odstraňování povodňových škod.

MZe uvolní 22 mil.Kč na nejnutnější opravy v kladrubském hřebčíně

Ministerstvo zemědělství uvolní 22,3 milionu korun ze svých rezerv na nejnutnější opravy v Národním hřebčíně Kladruby. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková. Ministerstvo kultury po jednání s MZe slíbilo, že získá peníze pro svou část Integrovaného operačního programu. V jeho rámci měl chátrající hřebčín získat 300 milionů korun na opravy. Deník E15 v pondělí informoval, že tyto peníze v dohledné době nebudou. Podle ředitele hřebčína Jana Höcka použije organizace peníze na dílčí opravu kanalizace v rozsáhlém areálu a na zřízení odchovny hříbat. Vláda Jana Fischera v květnu schválila transformaci hřebčína Kladruby ze státního podniku na příspěvkovou organizaci. Důvodem bylo právě to, aby hřebčín mohl čerpat evropskou dotaci, která by pomohla k záchraně chátrající národní kulturní památky.

Experti chtějí nové řidiče pustit do ostrého provozu až po roce

Řidičský průkaz na zkoušku se snaží prosadit do nového zákona nejen policie, ale v příštích týdnech o něm chce jednat také nově ustavená meziresortní dopravní komise. Experti navrhují pustit mladé řidiče do "ostrého" provozu po jednom až dvou letech praxe. Policie i odborníci také požadují, aby se současně změnil systém výuky v autoškolách. Podle mluvčího ministerstva dopravy a také člena komise Karla Hanzelky je model výuky zastaralý. I dopravní policisté by uvítali změny. Podle Veroniky Hodačové z policejního prezidia navrhují například to, aby bylo více hodin praktické výuky nebo aby se vyučovala psychologie řidičů. "Představuju si, že by například byly kvalitnější závěrečné zkoušky, " řekl ČTK poslanec a šéf meziresortní dopravní komise Stanislav Huml (VV). Navrhuje také řidičský průkaz na zkoušku, a to na jeden až dva roky. "Pak teprve by byl řidič puštěn do ostrého provozu," dodal Huml.

Řidičský průkaz na zkoušku funguje už v některých zemích EU, uvedl dopravní expert Jaroslav Hořín. V praxi to znamená, že začátečník smí řídit pouze za dohledu zkušeného řidiče. Po uplynutí zkušební doby projde novou zkouškou a získá časově neomezený řidičský průkaz. Mluvčí ministerstva dopravy už dříve ČTK řekl, že legislativní proces může trvat až rok. V případě, že by nový zákon prošel všemi schvalovacími procesy, mohl by vstoupit v platnost v roce 2012. Meziresortní komise, která vznikla dohodou ministerstev dopravy a vnitra, nemá rozhodovací pravomoc. Nabízí jen doporučující stanoviska a návrhy.

Rakouské odbory nabízejí pracovní poradenství česky a slovensky

Rakouské odbory nabízejí Čechům a Slovákům, kteří se rozhodnou pracovat ve Vídni či v příhraničních Dolních Rakousech, pracovní poradenství v češtině a slovenštině. Zájemci získají zdarma informace o podmínkách zaměstnávání, příjmech či svých povinnostech. Služba má už nyní připravit případné uchazeče z nových členských zemí EU na otevření rakouského pracovního trhu v příštím roce. ČTK to ve Vídni řekl prezident Rakouského odborového svazu (ÖGB) Erich Foglar. Rakousko v roce 2004 po rozšíření EU nechalo svůj pracovní trh uzavřený a evropské nováčky na něj pouští jen po získání pracovního povolení. Bariéry alpská republika spolu s Německem zachová po maximální možnou dobu, tedy až do května příštího roku. Ostatní staré státy EU svůj pracovní trh už zpřístupnily. Podle Foglara bylo sedmileté období rozhodně správné a zabránilo ohrožení rakouského pracovního trhu kvůli možnému přílivu levnějších sil. "Na druhou stranu to měla být samozřejmě také ochrana pracovního trhu v Česku, na Slovensku či v Maďarsku, aby neztratily tolik odborných sil. Bylo by to škodlivé pro jejich hospodářství," míní šéf ÖGB. Že by Češi, Slováci či Maďaři v příštím roce rakouský trh práce po jeho otevření vzali útokem, odborový předák ale nepředpokládá. "Neočekáváme žádnou obrovskou vlnu. Čekáme sice nárůst nabídky pracovních sil, ale ne v nezvladatelném množství," uvedl.

Smlouva napraví špatnou péči o hroby českých vojáků v Rusku

Napravit někdy neuspokojivý stav péče o válečné hroby má nová smlouva mezi Českou republikou a Ruskem, kterou v Praze podepsali zástupci ministerstev obrany obou zemí. Cílem je zejména zajistit dostatečný přísun financí na opravy a údržbu pietních míst, řekl ČTK po podpisu memoranda náměstek ministra obrany Michael Hrbata. Češi v minulosti nebyli úplně spokojeni s péči, kterou jejich hrobům v zahraničí poskytovala ruská strana. Neinvestovali tolik peněz, kolik si Česká republika představovala, vysvětlil Hrbata. "Proto jsme dohodli určitý kompromis, jak by situace měla být v budoucnu řešena," dodal náměstek. Všechny aktivity, které jsme dohodli v rámci podepsaného dokumentu, mají zajištěno potřebné množství peněz. Vše jsme naplánovali tak, abychom z obdržených finančních prostředků pokryli vše, co potřebujeme," uvedl šéf ruské komise pečující o válečné hroby Dmitrij Bulgakov. Hrbata ČTK prozradil, že si obě strany dohodly pietní místa spojená s českou minulostí, která je třeba na ruském území v první řadě rekonstruovat. "Nejdůležitější je teď Samara. Následovat budou další místa, vesměs na trase Buzuluk - Praha," vysvětlil Hrbata. Zástupci ministerstev obrany řešili také některé případy vandalství namířeného proti válečným hrobů či pomníkům, které se v obou zemích přihodily. V Česku se za uplynulé období vyskytly v Terezíně, Chebu a Kolíně.

Studie: Největší kvalita života v ČR je v Hradci Králové

V žebříčku českých měst zkoumajícím kvalitu života zvítězil Hradec Králové, následovaný Prahou a Pardubicemi. Do první desítky se probojovala ještě tři jihočeská města Písek, České Budějovice a Tábor, doplněna o Plzeň, Mladou Boleslav, Brno a Havlíčkův Brod. Výsledky studie, která hodnotila 50 největších českých měst, oznámila na tiskové konferenci společnost MasterCard. "Hradec Králové vykázal téměř ve všech ukazatelích velmi dobré výsledky, což mu vyneslo první místo v žebříčku kvality života. Celkově žebříček ovládl Jihočeský kraj, protože všechna jeho hodnocená města skončila v první desítce nejlepších měst," uvedl ředitel kanceláře MasterCard Europe pro ČR Pavel Javorský. O velké překvapení se podle něj postaral Havlíčkův Brod, který je třetím nejmenším hodnoceným městem. V rámci studie byla města hodnocena ze tří hledisek, a to ekonomické kondice, rozvojových projektů realizovaných v daných městech v končícím volebním období 2006 až 2010 a podle kvality života.

Vláda Ostravě půl miliardy korun na vědeckou knihovnu nedá

Vláda na žádost ministerstva kultury zrušila slib přidat ze státního rozpočtu příští rok 490 milionů na výstavbu vědecké knihovny v Ostravě. "Musím říct, že stát nepřijal definitivní stanovisko, že knihovna nebude, pouze konstatovala, že objem téměř půlmiliardy korun v rozpočtu ministerstva kultury nebude," uvedl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas s tím, že financování projektu poškodilo rozhodnutí kraje vzdát se na tuto stavbu evropských dotací. Stát v současné době nemůže podle Nečase podobnou investici podpořit. Knihovna se měla původně stavět za přispění Evropské unie. Přislíbených 600 milionů korun se ale nové vedení kraje (ČSSD a KSČM) rozhodlo použít ve zdravotnictví a školství. Besserovi vadí také fakt, že vláda Jana Fischera o příspěvku ve výši až 490 milionů korun rozhodla necelé tři týdny před sněmovními volbami.

Novostavba knihovny podle návrhu brněnského ateliéru KUBA & PILAŘ architekti, přezdívaná 'černá kostka', má již vydané stavební povolení. Za přípravy včetně projektové dokumentace kraj zaplatí celkem přes 56 milionů korun.

Český les otevře novou stezku, součástí je i pozorovatelna bobrů

Nová atrakce přibližující život vodních živočichů se otevře návštěvníkům Českého lesa. V severní části oblasti na Tachovsku vznikla naučná stezka Vodní svět. Jako jedno z největších lákadel nabídne bobří pozorovatelnu. Srub s průhledem na nádrž umožní sledovat bobří hrad, okusy i samotné hlodavce. Asi kilometrový úsek se oficiálně otevře 3. října, je i dárkem k pátému výročí Chráněné krajinné oblasti Český les (CHKO), řekl ČTK ředitel správy Jindřich Horáček.

K nové terénní stezce musejí návštěvníci dojít pěšky asi pět kilometrů. Trasa Vodní svět je poté provede kolem zanikajících vodních nádrží na Kolmu. Součástí jsou vzdělávací tabule, ale i atraktivní pozorovatelny, například vodní plošina pro sledování žab a čolků a pozorovatelna vodního ptactva. Největší zájem ale zřejmě vzbudí srub sloužící k pozorování bobrů. "Pravděpodobnost, že lidé bobra uvidí, je skutečně veliká. Kdo tam zatím byl, tak ho viděl," uvedl Horáček. Právě oblast kolem Kolmu se soustavou bývalých rybníků a sádek je významnou lokalitou, v níž se bobr evropský usídlil. Na území Českého lesa žije 44 rodin tohoto hlodavce. Podle zooložky CHKO Petry Cehlárikové tam počet bobrů zůstává v posledních letech stabilní. Zvyšovat se už výrazně nebude, protože hlodavci už obsadili veškerá vhodná teritoria. "Bobři se do Českého lesa dostali z Bavorska, kde byli v 60. letech minulého století uměle vysazeni. Základ jejich populace se nachází na Kateřinském potoce. V Českém lese jsou stabilně od roku 1992, v prvních letech se jejich populace zvyšovala jen velmi pomalu," uvedla zooložka. Ročně přibývají jedno až dvě teritoria a jinde zase mizí.

Sport

Fotbalový svaz bude po bývalém vedení ČMFS vymáhat škodu až do výše 24 milionů korun, která podle auditu vznikla jeho špatným hospodařením ve třech případech. Představitelé svazu to oznámili po jednání výkonného výboru. Nyní pověří advokátní kancelář, aby po bývalých statutárních zástupcích svazu škodu vymohla. Bývalý místopředseda svazu Vlastimil Košťál, jehož jméno v případech také figuruje, všechna obvinění rázně odmítá.

Česká fotbalová reprezentace se po kvalifikační prohře s Litvou propadla v žebříčku FIFA na 37. pozici, což je nejhorší umístění od roku 1994. Oproti minulému měsíci si svěřenci kouče Michala Bílka pohoršili o šest příček a nyní mají stejný počet bodů jako Kamerun. Český národní tým na tom ve světovém žebříčku byl hůře pouze v době, kdy se éra samostatného výběru po rozpadu federace teprve rozjížděla, takže neměl dostatek odehraných zápasů. Od předloňského mistrovství Evropy vykazuje žebříček trvalý pokles české reprezentace. Nyní se v těsném sousedství objevily už i exotické výběry Burkiny Faso (39.) a Gabonu (31.) či tým Černé Hory (40.), který hrál první zápas až v roce 2007. V čele pořadí zůstávají suverénně mistři světa Španělé, úvod kvalifikace ale výrazně pomohl Slovákům. Ti si polepšili o 11 příček na 16. místo, což je jejich historické maximum.

Počasí ve čtvrtek

Polojasno až oblačno, místy s přeháňkami. Odpolední teploty 14 až 20 stupňů Celsia.