Zprávy

0:00
/
0:00

Úřad vlády organizuje promítání Svatého Václava v Rudolfinu

Úřad vlády chystá na oslavy 28. září obnovenou premiéru filmu z roku 1930 Svatý Václav v titulní roli se Zdeňkem Štěpánkem. V pražském Rudolfinu před promítáním, které doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Jana Kučery, promluví premiér Petr Nečas a arcibiskup Dominik Duka. Slavnost bude přenášet v přímém přenosu Česká televize. Společně s přípravou obnovené premiéry filmu Svatý Václav vznikl dokumentární film Svatý Václav (světec - kníže - legenda). Snímek má zachytit postup renovace filmu a vyprávět legendu o Václavovi. DVD s filmem, který také odvysílá Česká televize, nabídnou autoři školám jako učební pomůcku.

Filip: Vondra byl lobbistou, měl by rezignovat

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) je spojen s lobbistickou společností a v souvislosti s vyšetřováním pochybných armádních zakázek by měl dát k dispozici svou funkci. Uvedl to předseda KSČM Vojtěch Filip. Vondra byl jednatelem lobbistické firmy Dutko World Wide v České republice. Z lobbingu ve prospěch této americké firmy, majitele výrobce transportérů Pandur, už dříve Vondru nařkl jeho kolega v koaliční vládě a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Komunisté podporují návrh ČSSD na svolání mimořádné schůze sněmovny o armádních zakázkách a jsou i pro vznik poslanecké vyšetřovací komise v této věci. Ministr Vondra Filipova tvrzení v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi "rozhodně odmítl". Je i proti schůzi poslanců a ustavení vyšetřovací komise. V sekci vyzbrojování svého ministerstva ale nařídil hloubkovou kontrolu, na ministerstvu také probíhá forenzní audit v majetkové sekci. Jeho první výsledky má mít Vondra k dispozici ještě do konce tohoto měsíce.

Ministerstvo financí propustí 911 úředníků

Ministerstvo financí a jeho podřízené organizace, jako je třeba daňová nebo celní správa, opustí ještě do konce roku 911 zaměstnanců. Samotné ministerstvo opustí 135 úředníků. V televizi Prima to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). To je však podle něj jenom první fáze, kdy se pouze ruší pracovní místa. Druhou, reformní fázi podle něj přinese až projekt jednotného inkasního místa. To znamená, že místo čtyř současných správců daně bude jen jeden. "Daňový poplatník to také bude mít daleko jednodušší, protože bude odvádět své přímé odvody jenom na jedno místo a také jen z toho jednoho místa mu bude chodit kontrola," řekl ministr. Tento krok podle něj přinese úspory v řádu tisíců lidi, a to nejen na ministerstvu financí, ale i na ministerstvu práce a ve zdravotních pojišťovnách. Propouštění v rámci úspor avizovala již dříve další ministerstva. K 1. září dostalo například výpověď 55 úředníků na ministerstvu životního prostředí. Ministerstvo zahraničí propustí na 250 zaměstnanců, kvůli škrtům ve státním rozpočtu není vyloučeno ani zavírání dalších zastupitelských úřadů. Ministerstvo zemědělství propustí do konce roku 140 zaměstnanců ze svého ústředí a z regionálních poboček; z podřízených organizací odejde celkově zhruba deset procent lidí.

V penzijním systému chybí téměř 20 miliard korun

Na důchody letos chybí v penzijním systému už 19,2 miliardy korun. Právě o tolik se totiž do konce července vybralo méně, než se vyplatilo. Propad celého účtu sociálního pojištění, ze kterého se platí kromě penzí i nemocenská, zmírnil výběr pojistného na dávky nemocenského pojištění. Ten byl 0,7 miliardy v plusu. Na účtu tak chybělo 18,5 miliardy. Sdělila to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Celkem se na důchodové a nemocenské pojištění vybralo v prvním pololetí 190,6 miliardy korun a vydalo 209,1 miliardy. Příjmy z pojistného na důchodové zabezpečení byly 176,8 miliardy korun. Na důchody se ovšem vydalo 196 miliard. Na nemocenské pojištění úředníci správy sociálního zabezpečení vybrali 13,8 miliardy korun. Lidem, kteří v tu dobu čerpali nemocenskou, odeslali 13,1 miliardy. Podle dřívějších vyjádření ČSSZ může za deficit zejména dopad ekonomické krize.

Začaly kontroly nelegálních zahraničních zaměstnanců

Úřady práce a Státní úřad inspekce práce začaly se zostřenými kontrolami, které jsou zaměřeny na nelegální zaměstnávání cizinců. Například ve Zlíně byly v průběhu jednoho dne kontrolovány čtyři firmy, u šesti zaměstnanců bylo zjištěno porušení pracovněprávních a dalších předpisů. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí. Zahájení intenzivních kontrol oznámilo MPSV počátkem září. Zaměřeny jsou na stavebnictví, pohostinství, cestovní ruch i další činnosti. Celkem by se jich v průběhu září mělo uskutečnit zhruba 40. Kontrolováni budou i Češi, u kterých bude podezření z práce na černo. "V tomto směru byly již vydány rozsudky, kdy byl příjemce dávek, který neuvedl při žádosti pravdivé informace o svém majetku, odsouzen ve věci podvodu," upozornil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

V Praze chybí nejmíň 4000 lůžek pro seniory

Ve zdravotnictví i v sociální péči se Praha potýká s obdobnými problémy jako zbytek země. V metropoli chybí nejméně 4000 lůžek pro seniory, v celém Česku 53.000. Podle znalců schází lékaři některých odborností, třeba anesteziologové a zubaři. Od komunálních voleb v roce 2006 byly zrušeny některé pohotovosti. S nedostatkem lékařů se potýká i pražská záchranná služba. Podle evidence neuspokojených žadatelů o sociální služby je na území Prahy nejvýraznější nedostatek domovů pro seniory. Ministerstvo práce eviduje v roce 2007, kdy začala platit novela zákona o sociálních službách, v pražských domovech pro seniory 2817 lůžek, v roce 2009 pak 2202 lůžek. V roce 2007 neuspělo se svou žádostí 3660 lidí, roku 2008 už 4143 lidí. Podle magistrátu byla v roce 2006 čekací doba na umístění do domova důchodců od dvou do šesti let. Od ledna 2007 s účinností zákona o sociálních službách se změnila kritéria a čekací doba se pohybuje kolem dvou let.

V Mostě se střetli pravicoví extremisté s levicí

Střetem mezi levicovými a pravicovými extremisty skončil v sobotu večer levicový protest proti prolomení těžebních limitů v Mostě. Mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková řekla, že policisté zadrželi pět pravicových extremistů, kteří protestující napadli. Zadrženi byli i tři účastníci levicového pochodu, protože poškodili oplocení kolem opravované sportovní haly. Skupina asi 15 pravicových extremistů se pokusila napadnout levicové odpůrce prolomení limitů, rvačku ale ukončila policie. Během protestu byli zraněni i dva lidé.

Hasiči zcela zlikvidovali požár v otrokovické průmyslové zóně

Hasičům se v neděli ráno podařilo zcela zlikvidovat rozsáhlý požár, který v pátek večer zasáhl jeden z objektů v průmyslovém areálu v Otrokovicích. Místo převzala policie. Příčina požáru a výše škod se stále vyšetřuje, řekl Vít Rušar z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Podle předběžných odhadů půjde škoda do desítek milionů korun. Požár zachvátil členitou budovu, ve které bylo několik provozoven, a to například autoservis, autovrakoviště, výroba tvárnic, výroba laminátu, sklad hořlavých kapalin. Hasičům se rozsáhlý požár podařilo lokalizovat až v sobotu ráno, do nedělního rána se na místě vystřídalo několik jednotek, které ohniska požárů dohašovaly.

Bělohlávek s orchestrem BBC uzavřel festival BBC Proms

Áriemi z oper Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, ale také britskými vlasteneckými evergreeny a slavným fotbalovým chorálem zakončil český dirigent Jiří Bělohlávek se Symfonickým orchestrem BBC v sobotu večer v Londýně jeden z největších festivalů klasické hudby na světě, letní přehlídku BBC Proms. Letošní 116. ročník BBC Proms měl na programu 89 koncertů. Přišel na ně rekordní počet 313.000 diváků. Bělohlávek, který je šéfdirigentem Symfonického orchestru BBC od roku 2006, letos festival uzavíral i končil. Před třemi lety dirigoval závěrečný koncert jako první dirigent z neanglicky mluvící země. Loni si při něm spolu s dalšími celebritami "zahrál" na vysavač v komickém kuse britského skladatele Malcolma Arnolda. Povinností dirigenta při závěrečném večeru je k divákům i promluvit a Bělohlávek se před festivalem netajil, že se na veřejnou promluvu netěší. "Pro mě je to na celém koncertu to nejtěžší. Ale patří to k věci a musím se s tím vyrovnat," řekl Bělohlávek.

Pianista Košárek chce oživit hudební tradici na zámku Holešov

Známý pianista Karel Košárek by chtěl oživit hudební tradici na zámku Holešov. Za několik dnů tam zahájí novou hudební událost nazvanou Musica Holešov. Její součástí je festival, který potrvá od 23. do 26. září, a následný podzimní a jarní koncertní cyklus. K nejatraktivnějším pozvaným umělcům patří mezzosopranistka Magdalena Kožená. Půjde o její jediné letošní vystoupení v České republice a zároveň závěrečný koncert jejího evropského turné, na němž uvádí své poslední CD Lettere Amorose. Před holešovským publikem nové album také pokřtí. Pro první ročník se Košárkovi podařilo získat i další významné umělce, jako jsou například houslista Pavel Šporcl, dirigent Václav Luks se svým souborem Collegium 1704 nebo soubor Epoque Quartet. Košárek chce navázat na zámeckou tradici, v níž měla své místo i zámecká kapela. Jeden den festivalu se bude proto věnovat tvorbě místního barokního skladatele Františka Xavera Richtera a jeho novodobým premiérám.

V Praze začíná 13. ročník festivalu Kytara napříč žánry

V pražské Národní technické knihovně v neděli začíná 13. ročník festivalu Kytara napříč žánry. Do 19. listopadu se koncerty uskuteční v Praze, Benešově, Táboře a dalších městech. Úvodní koncert nabízí různé přístupy žen ke kytarové hře. Vystoupení dvou tuzemských hudebnic Lenky Filipové a Dagmar Andrtové-Voňkové doplňuje rodačka z Kalifornie Janet Robinová. Vrcholem festivalu bude podle pořadatelů vystoupení australského kytaristy Tommyho Emmanuela, který svůj osobitý styl předvede na závěrečném koncertu v pražském Kulturním centru Vltavská. Jako hosta si pozval devatenáctiletého kytaristu Joe Robinsona, vítěze soutěže Austrálie má talent. Na 18 koncertech se představí celkem dvě desítky hudebních interpretů, kteří zahrají blues, jazz, ragtime, flamenko, world music nebo i latinskoamerickou, folkovou a rockovou hudbu.

Na Hradčanském náměstí zazpívali čeští krajané

Tradiční české a moravské lidové písně zpívali v neděli dopoledne na Hradčanském náměstí čeští krajané, kteří přijeli do Prahy na Mezinárodní krajanský festival. V průvodu se vydali z Toskánského paláce přes Hradčanské náměstí k soše T. G. Masaryka, kde stejně jako v minulých ročnících nakonec zazpívali jeho oblíbenou píseň Ach synku, synku. Na festivalu vystoupily soubory z Kanady, Chorvatska, Ukrajiny, Maďarska, Slovenska, Rumunska nebo Srbska. Nejvíce krajanů letos přijelo na festival z Chorvatska, ze Záhřebu a z Kaptolu. Spolu s kapelou do Prahy přijelo také 36 děvčat a asi dvacetiletých chlapců z brazilského města Nová Petropolis. Rozpočet festivalu je kolem 400.000 korun a je o polovinu nižší než u loňské přehlídky, v porovnání s financemi na jiné podobné akce je však pětinový. Festival se tak daří uspořádat díky sponzorským darům, podpoře některých státních institucí a pomoci dobrovolníků.

Filmový Román pro muže měl premiéru v Tatrách

Netradiční premiéru nového českého filmu Román pro muže podle předlohy Michala Viewegha vidělo v sobotu večer pod otevřeným nebem u skokanských můstků v severoslovenském Štrbském Plese asi tisíc lidí. Místo premiéry nevybrali producenti náhodou, většina filmu se totiž natáčela právě v Tatrách. Na promítání, které se kvůli husté mlze opozdilo, přišli autoři snímku i herci Miroslav Donutil či Táňa Pauhofová. Smutná komedie o třech sourozencích, kteří se před smrtí jednoho z nich vydají na společný výlet do Tater, se návštěvníkům líbila. Filmovou adaptaci svého románu ocenil i samotný Viewegh. Uvedení filmu na Slovensku předchází o deset dní českou premiéru v Praze. Obvykle přitom české filmy přicházejí na Slovensko s několikaměsíčním zpožděním. Netradiční rozhodnutí mělo být podle producenta filmu Rudolfa Biermanna gestem pro Tatry a jejich obyvatele.

Divadlo ABC zahájilo sezonu Králem Learem

Hrou Williama Shakespeara Král Lear zahájilo v sobotu večer novou sezonu Divadlo ABC. Nastudoval ji režisér Petr Svojtka. V titulní roli Leara se představil Jan Vlasák. Podle Divadla ABC je Vlasák pravděpodobně pětadvacátým Learem české divadelní historie posledních 50 let. Do Městských divadel pražských se Král Lear vrátil po 12 letech, kdy jej v překladu Aloise Bejblíka na prknech Komedie inscenoval Michal Dočekal. V novém překladu Jiřího Josky si v příběhu o panovačném starci, který na svém trůnu postupně ničí sebe i ostatní, zahráli také Veronika Gajerová, Barbora Lukešová, Máša Málková či Jan Szymik.

V Jičíně skončil pohádkový festival

Letošní ročník festivalu Jičín - město pohádky podle odhadů organizátorů navštívilo na 70.000 návštěvníků. 20. ročník festivalu byl věnovaný klasickým českým pohádkám. Během šesti dnů festival nabídl divadelní i hudební vystoupení či autogramiády, například ve středu se uskutečnilo slavností uvedení nové knihy spisovatelky Renaty Štulcové a ilustrátorky Renáty Fučíkové nazvané Mojmír - cesta pravého krále. Ve čtvrtek organizátoři udělili režiséru Václavu Vorlíčkovi čestné občanství pohádkového města Jičína. Ten se stal tak čtvrtým občanem pohádkového města, v minulosti toto ocenění získali spisovatelka Marie Kubátová, spisovatel Václav Čtvrtek a výtvarník Radek Pilař, tvůrci postav z pohádkových příběhů o Rumcajsovi.

Sport

Maročan Múrad Marofit a Zakia Mrishová z Tanzanie vyhráli běžecký silniční závod Grand Prix v Praze na Staroměstském náměstí. Marofit byl na desetikilometrové trati v času 28:27 v cíli o dvě sekundy dříve než obhájce loňského vítězství Dickson Marwa z Tanzanie. Mrishová dosáhla v o polovinu kratším závodu výkonu 15:41 a zaostala za rekordem trati Maďarky Aniko Kalovicsové z roku 2002 o 11 sekund. Nejlepší z českých běžkyň byla podle předpokladů Petra Kamínková, která doběhla v času 17:14 sedmá. Hned za ní skončila se ztrátou sedmi sekund Ivana Sekyrová. Nejrychlejším z tuzemských mužů byl na jedenáctém místě v času 30:18 Jan Kreisinger, který mimo jiné porazil i svého kouče Róberta Štefka, v cíli čtrnáctého. Mezi ně se ještě v času 30:56 vklínil Milan Kocourek.

Kajakář Vavřinec Hradilek získal na mistrovství světa ve vodním slalomu ve slovinském Tacenu stříbrnou medaili. Třiadvacetiletý český reprezentant nestačil jen na Itala Daniela Molmentiho. Pro Hradilka je to premiérový cenný kov z individuálního závodu na světovém šampionátu, loni se stal mistrem světa v hlídkách.

Skifař Ondřej Synek splnil na mistrovství Evropy ve veslování v portugalském Montemor-o-Velho roli favorita a získal zlatou medaili. Vítěz letošních všech závodů Světového poháru porazil druhého Švéda Lasseho Karonena o téměř tři sekundy. Skifařka Miroslava Knapková vybojovala stříbro, nestačila jen na běloruskou favoritku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou. Dvojskif David Jirka, Petr Vitásek a čtyřka bez kormidelníka Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček a Jan Gruber byli bronzoví. Dvojka bez kormidelníka Jakub Makovička, Jakub Houska, kteří v sobotu společně s Oldřichem Hejduškem získali bronzové medaile v neolympijské disciplíně dvojka s kormidelníkem, byli v neděli druzí a celkově tak obsadili osmé místo. Dvojskif lehkých vah Adam Kapa, Petr Čabla byl šestý a v konečném hodnocení mu tak patří dvanáctá pozice.

Čeští stolní tenisté podlehli v druhém utkání soutěže družstev na ME v Ostravě Německu 1:3. V posledním utkání proti Polsku budou hrát o postup. České tenistky porazily v utkání skupiny C na ME Švédsko 3:0, ale nepostoupily vinou horšího poměru setů..

Adam Lacko dojel třetí v závodě mistrovství Evropy tahačů v belgickém Zolderu. Navázal tak na svá úspěšná vystoupení ve Smolensku a v Mostu, kde mu rovněž patřilo umístění v první trojici. V úvodním závodu skončil Lacko sedmý. Zato obhájce mistrovského titulu David Vršecký zažil jeden z nejméně vydařených dnů své závodní kariéry. V prvním pohárovém závodu dojel pátý, následovala však penalizace za překročení maximální povolené rychlosti 160 km/h a pokles o tři místa.

Český tým Škoda Auto obsadil třetí místo ve slavném extrémním závodu Red Bull Dolomitenmann 2010 v rakouském Lienzu. Čtveřice Robert Krupička, Jan Škrabálek, Kamil Mrůzek a Jaroslav Kulhavý, která v roce 2003 tento závod vyhrála, dojela v sobotu do cíle v času 4:01:09 a za vítězi zaostala o více než deset minut. V amatérské kategorii obhájil vítězství český tým Eurofoam v sestavě Petr Losman, Michal Krysta, Ondřej Zajíc a Matouš Ulman. Náročného štafetového závodu se zúčastnilo 119 čtyřčlenných týmů.

Český judista Pavel Petřikov skončil na mistrovství světa v Tokiu ve třetím kole a napodobil sobotní výsledek svého reprezentačního kolegy Jaromíra Ježka. V nejnižší váhové kategorii do 60 kilogramů nestačil Petřikov na Japonce Hiroakiho Hiraoku.

Překvapivým vítězem Zlatého poháru se v pražské Velké Chuchli stal osmiletý valach Fiftynine. Nejstarší účastník lukrativního dostihu přes proutěné překážky o 400 tisíc korun se prosadil v dramatickém finiši. Druhý doběhl favorizovaný vítěz minulých dvou ročníků Amber Hill a třetí skončila klisna Fantastyka.

S odhodláním zopakovat postup do finále Davisova poháru odletěli čeští tenisté do Srbska. V semifinále se v Bělehradu střetnou od pátku s domácím týmem, který proti nim povede Novak Djokovič. Ten v sobotu postoupil do finále na grandslamovém US Open v New Yorku. Strach z Djokoviče ovšem čeští hráči před Davis Cupem neměli. "Chceme domů přivézt tři body," vyhlásila česká jednička Tomáš Berdych. Do Bělehradu společně s Berdychem odletěli i Radek Štěpánek a Jan Hájek, čtvrtý člen týmu Ivo Minář se k týmu připojí na místě.

Počasí

V noci bude většinou polojasno, teploty klesnou na 12 až 8 st.C.V pondělí bude oblačno, na většině území přeháňky. Teploty 19 až 23 st.C.