Zprávy

0:00
/
0:00

Kalousek: Úspory vlády jsou podle prezidenta nezbytné

Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že úsporné snahy nynější vlády jsou nezbytné. Po setkání s hlavou státu to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. S Klausem mluvil i o reformách, které chce koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných prosadit v roce 2011 a které ovlivní státní rozpočet a ekonomiku v roce 2012. Úspory se dotknou i hospodaření prezidenta republiky a jeho platu. Na dotaz, zda o tom politici mluvili, Kalousek řekl, že o tom nepadlo "ani půl slova". Klaus před zhruba hodinovou schůzkou uvedl, že Kalousek je v současné nepříznivé rozpočtové situaci jednou z klíčových osobnosti vlády premiéra Petra Nečase. Setkáním s Kalouskem Klaus pokračoval v sérii schůzek se členy nové vlády. Prezident se chce více seznámit s působením nových ministrů v jejich úřadech. Zatím se setkal s premiérem Petrem Nečasem (ODS), ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS), ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a ministrem dopravy Vítem Bártou (VV).

Policie navrhla obžalovat šéfa NKÚ Dohnala kvůli luxusním bytům

Policie navrhla postavit před soud prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Užíval podle ní za státní peníze nepřiměřeně luxusní byty. Uvedla to mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová, podle které detektivové protikorupční policie podali návrh na obžalobu šéfa NKÚ z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. V případě odsouzení hrozí Dohnalovi až pět let vězení.

Sněmovna by měla ombudsmana zvolit do 7. září

Poslanecká sněmovna by měla nejpozději do konce příštího týdne obdržet od Senátu a prezidenta návrhy na nového ombudsmana. Veřejného ochránce práv by měla zvolit nejpozději do 7. září. Termíny potvrdil tiskový odbor sněmovny. Nový ombudsman by měl nahradit zesnulého Otakara Motejla. Senátorské kluby ČSSD a TOP 09 zatím nominovaly bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou. Definitivně Senát zvolí dva uchazeče na schůzi 25. srpna. Sněmovna bude veřejného ochránce práv volit už podruhé. Naposledy horní parlamentní komora doporučila Šabatovou a předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Prezident pak nominoval exposlankyni ODS Evu Dundáčkovou a občanského aktivistu Johna Boka. Ačkoliv většina poslaneckých klubů deklarovala podporu Šabatové, ta nakonec v tajné volbě nezískala dostatečný počet hlasů pro zvolení. Volba tak začala znovu od začátku.

Unijní země včetně ČR chtějí změnu výpočtu rozpočtových deficitů

Devět zemí Evropské unie převážně ze střední a východní Evropy včetně České republiky a Slovenska požádalo EU, aby se ve způsobu výpočtu rozpočtových deficitů a státních dluhů přihlédlo k nákladům uskutečněných důchodových reforem. Sdělilo to maďarské ministerstvo hospodářství. Pokud by se tyto náklady zohlednily, mohly by tyto země mít podle analytiků o něco vyšší schodky. Vedle Česka, Slovenska, Polska a Maďarska jsou členy iniciativy Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Švédsko. Tyto země říkají, že současná unijní metodika výpočtu rozpočtového schodku nespravedlivě trestá země, které provedly reformy, v nichž některé západoevropské ekonomiky stále zaostávají. Reformy, jejichž cílem je snížit budoucí zátěž důchodů na rozpočty, však nesou počáteční vysoké náklady, které za současné metodiky zvyšují deficity a dluhy. Česká republika zatím důchodovou reformu neuskutečnila. Nová koaliční vláda ji však má v programu.

Papež daruje 25.000 eur na pomoc po povodních v severních Čechách

Papež Benedikt XVI. daruje z vlastních prostředků 25.000 eur (asi 620.000 korun) na pomoc lidem, které v minulých dnech na severu Čech postihly povodně. Mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková řekla, že o tom litoměřického biskupa Jana Baxanta informovala pražská apoštolská nunciatura. Peníze mezi potřebné rozdělí litoměřická diecézní charita. Podle Michálkové papeže s prosbou o pomoc minulý týden oslovil litoměřický biskup. Papež již před několika dny povodně, které postihly zdejší region, vzpomenul ve svých veřejných prohlášeních. Litoměřická diecéze zahrnuje území Ústeckého a Libereckého kraje. Povodně v Libereckém kraji postihly asi třetinu měst a obcí. Škody jsou zde zatím odhadovány na pět miliard korun. V Ústeckém kraji se odhadují na 1,5 miliardy korun. V oblastech postižených povodněmi stále s odstraňováním následků pomáhají hasiči, armáda, která staví třeba provizorní mosty, a řada dobrovolných organizací.

Stát obcím uhradí jen škody na majetku, který nešel pojistit

Stát bude obcím a krajům proplácet povodňové škody jen na majetku, který nelze běžně pojistit, například silnicích a chodnících. Pokud někdo majetek, například budovu školy či radnice, pojištěný neměl, nedostane na něj od státu ani korunu, řekl po jednání s ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou (ČSSD) náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba. Stát podle něho nebude proplácet veškeré škody, obce a kraje se na nich budou muset podílet. Kolik přesně bude na obnovu škod uvolněno peněz, ještě není jasné, škody se teprve budou muset přesně sečíst. Podle Janeby bude stát obcím za červnové i srpnové povodně proplácet 90 procent nákladů tam, kde byl vyhlášený stav nebezpečí, a 70 procent tam, kde stav nebezpečí vyhlášený nebyl.

Zemědělcům na Liberecku způsobila voda škody za 106 milionů

Zemědělci v Libereckém kraji zmírnili odhady škod po srpnových záplavách a přívalových deštích. Podle ministerstva zemědělství dosáhly 106 milionů korun. Původní odhady byly třikrát vyšší. Vyčísleny zatím nebyly škody na mechanizaci, není totiž jasné, zda se ji podaří opravit, řekl ředitel krajské agentury ministerstva zemědělství Martin Mrázek. Největší škody jsou na orné půdě, které zemědělci vyčíslili na 60 milionů korun. Podle Mrázka se musí odepsat úroda z 1843 hektarů polí. Záplavy se navíc zřejmě promítnou i do příštího roku, protože některá pole nebude možné včas osít ozimými plodinami. Poškozeno je také zhruba 350 hektarů luk a pastvin. O život přišlo 713 zvířat, většinu z nich tvoří krůty zemědělského družstva v Brništi na Českolipsku.

Povodně na majetku státních lesů způsobily škody za 350 milionů

Povodně během prvních dvou srpnových víkendů způsobily na vodních tocích a dalším majetku ve správě státního podniku Lesy ČR škody za více než 350 milionů korun. Podnik největší škody zaznamenal na 61 vodních tocích, které se nacházejí na území čtyřech desítek obcí v Libereckém a Ústeckém kraji. Informoval o tom mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Podnik původně škody odhadoval na nejméně 200 milionů korun.

Záplavy způsobily Skupině ČEZ škody 30 milionů

Povodně na severu Čech způsobily energetické Skupině ČEZ škody na distribučním zařízení zhruba 30 milionů korun. Uvedla to mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová s tím, že částka bude upřesňována v příštích dnech. Původně ČEZ škody odhadoval na deset milionů Kč. Dodávky elektřiny a plynu byly v postižených oblastech o víkendu již zcela obnoveny, bez energie zůstalo jen několik domů. Při povodních odřízla voda od proudu asi 2000 odběrných míst.

Diplomacie: v Iráku a Pákistánu nelze mít mise bez policie

Fungování velvyslanectví v Iráku a Pákistánu bez policejní ostrahy je nepředstavitelné. Uvedlo to ministerstvo zahraničí. Obě ambasády hlídají čeští policisté, což stojí ročně 60 milionů korun. Policie nechce ambasádu dál střežit a ostrahu platit ze svého rozpočtu, protože to nevyplývá ze zákona. V neděli to uvedl policejní prezident Oldřich Martinů. Rozpor bude muset rozhodnout vláda. Irák je považován za nebezpečnou zemi, Bagdád je častým terčem teroristů, atentáty ale hrozí i v Pákistánu. V Islámábádu zemřel v roce 2008 při teroristickém útoku český velvyslanec Ivo Žďárek. Hlídáno je také velvyslanectví v Afghánistánu, to ale mají na starosti čeští vojáci, kteří pracují současně v mezinárodní vojenské operaci. Mluvčí ministerstva Jiří Beneš ale uvedl, že zajištění vstupu vojáků na území cizího státu je vždy problematičtější než vstup ozbrojených policistů. Vyslání vojáků musí totiž schvalovat parlament a jejich přítomnost v zahraničí se musí dojednávat s příslušnou zemí zvláštní smlouvou.

Kvůli úsporám hrozí rušení dalších poboček Českých center

Kvůli úsporám hrozí rušení některých dalších poboček Českých center, která v zahraničí propagují zemi a její kulturu. Pro příští rok totiž dostanou o deset procent méně peněz než v roce letošním. Na nadcházející rok předběžně počítají s 80 miliony korun, ovšem tato částka nemusí být konečná. "Je možné, že by mohla být ve finále i nižší. S ohledem na výši příspěvku na příští rok nemůžeme vyloučit ani případné rušení některých zahraničních poboček Českých center," řekl ČTK mluvčí center Jiří Rosenkranz. Podle něj není vyloučeno také propouštění zaměstnanců a snižování mezd. Letos v březnu již skončilo centrum v Drážďanech. V současnosti funguje 24 poboček v 21 zemích světa na třech kontinentech. Mimoevropská centra jsou v USA, Japonsku, Argentině a Izraeli. Posláním center je rozvíjet dialog se zahraniční veřejností v kultuře, vzdělávání, obchodu a turismu a spoluvytvářet tak image České republiky jako moderní a dynamické země. Centra spadají pod ministerstvo zahraničí.

Praha chce zřídit tábor pro bezdomovce

Pražští radní schválili akční plán bezdomovectví. Počítá se zřízením kontroverzního tábora pro lidi bez přístřeší, zavedením jednotné evidence bezdomovců nebo zvláštního týmu městské policie. Radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS) by chtěl tábor zřídit v v Průmyslové ulici v Malešicích, místo ale ještě není schválené. V táboře by se podle něj mohli usídlit bezdomovci, kteří nechtějí spolupracovat na svém návratu do normálního života a o které se v současné době nikdo nepostará. Pobyt na vymezených pozemcích by nebyl povinností, bezdomovce by ale k jejich obývání měli dotlačit sociální pracovníci. Zatím se objevily tři varianty, kde by mohl být tábor zhruba do půl roku otevřen. Podle Janečka je nejreálnější variantou Průmyslová ulice v Malešicích. Jako další lokality se objevily pozemky u ďáblické skládky nebo na Jižním Městě. Vznik tábora vzbudil nevoli u neziskových organizací, které se touto problematikou zabývají. Podle nich se takto zamezí návratu těchto lidí do společnosti. Janeček oponoval, že se magistrát snaží bezdomovcům všemožně pomoci, někteří z nich ale o spolupráci nestojí. Materiál kromě vzniku tábora počítá také se zřízením "jednotné evidence sociálně slabých osob". V ní by se měly shromažďovat údaje o bezdomovcích z jednotlivých organizací, které jim pomáhají. Magistrát tak chce zamezit zneužívání služeb, ke kterému prý v současné době dochází. Kolik žije v Praze bezdomovců, není známo. Není totiž přesně stanoven pojem bezdomovce. Zatímco tak v roce 2004 průzkum zjistil téměř 3100 lidí bez domova, jiný jejich počet v roce 2007 stanovil na asi 1800. Podle Janečka v současné době v hlavním městě žije asi 3500 lidí bez přístřeší.

Horní Rakousy dají na boj proti Temelínu pět milionů korun

Spolková země Horní Rakousy se chystá v příštích měsících investovat do boje proti jaderné energii 200.000 eur (4,96 milionu Kč). Peníze mají směřovat do kampaně a kroků proti dostavbě jihočeského Temelína a slovenských Mochovců a proti plánovanému prodloužení životnosti bavorské elektrárny Isar. Zemská vláda v Linci to uvedla na svých stránkách. Částku na kampaň schválila na svém letním zasedání. Horní Rakousy proti jaderné energii a Temelínu protestují léta. Loni od této spolkové země čeští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny dostali dotace 208.570 eur. V roce 2008 byla podpora o 5000 eur (zhruba 124.000 Kč) nižší. Podle zprávy zemského kontrolního úřadu daly Horní Rakousy od července 2006 do konce roku 2008 na boj proti jaderné energii, Temelínu či vzniku úložiště jaderného odpadu v Česku celkem 996.000 eur (24,71 milionu Kč). Českým organizacím z toho připadlo 519.200 eur (12,88 milionu Kč).

Zloděj ukradl vyplavené rodině sociální pomoc

Policie v Chrastavě na Liberecku dopadla zloděje, který vyplavené rodině ukradl 40.000 Kč ze sociální pomoci. Muž předstíral, že je dobrovolník, který jde rodině pomoci s úklidem. S penězi zmizel, ale policie ho rychle zadržela. Pětadvacetiletý muž je zkušený kriminálník, řekl krajský policejní ředitel Milan Franko. Za krádež muži hrozí až osm let vězení. Protože se jí dopustil v době živelní pohromy, je trest podstatně tvrdší bez ohledu na výši škody.

Soud zamítl žalobu Dětí Země kvůli stavbě mostu Oparno

Stavební povolení na stavbu mostu Oparno přes Oparenské údolí v úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku je platné. Rozhodl o tom pražský městský soud. Zamítl tak žalobu Dětí Země - Klubu za udržitelnou dopravu na ministerstvo dopravy. Proti rozsudku je možné podat kasační stížnost. Stavba je součástí dálnice D8. Organizace Děti Země za poslední tři roky podala proti ministerstvu dopravy kvůli stavbě dálnice D8 devět žalob. Soudy už žalobám čtyřikrát vyhověly, zbývajících pět se řeší, píše se na webu organizace.

Policie podala návrh na obžalobu náchodského starosty

Protikorupční policie podala v minulém týdnu Okresnímu státnímu zastupitelství v Náchodě návrh na podání obžaloby starosty Náchoda Oldřicha Čtvrtečky (ODS). Starosta je podezřelý ze dvou trestných činů, které údajně spáchal při prodeji městského pivovaru. Policie uvedla, že jeho jednáním vznikla škoda 35 milionů korun. V případě odsouzení mu hrozí až osm let vězení, informoval mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Obviněný Čtvrtečka řekl, že nadále trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil. Pivovar město prodalo vloni v březnu liberecké firmě LIF za 150 milionů korun. Prodej kritizovala opozice a výsledek výběrového řízení označil za nezákonný Pivovar Holba, který nabídl 185 milionů korun. Podle Čtvrtečky by však město při akceptování podmínek Holby za pivovar dostalo pouze 136,5 milionu korun.

Ve věku devadesáti let zemřel spisovatel Ludvík Kundera

Ve věku devadesáti let v úterý zemřel básník, dramatik, překladatel, literární historik a výtvarník Ludvík Kundera. Informovala o tom Česká televize. Tvorba držitele řady prestižních ocenění je spjata s avantgardními směry, především surrealismem. Je znám také jako znalec a editor díla Františka Halase a překladatel německé literatury. Je bratrancem spisovatele Milana Kundery. Kundera se narodil 22. března 1920 v Brně, studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (UK) v Praze a na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Po roce 1945 se stal jedním ze zakladatelů postsurrealistické Skupiny Ra, redaktorem časopisu Blok a pracovníkem brněnské pobočky Svazu československých spisovatelů. Za normalizace nesměl publikovat, literatuře se věnoval i nadále, například pod pseudonymem překládal německou poezii. V roce 2002 převzal na lipském mezinárodním knižním veletrhu Cenu za celoživotní dílo a přínos ke zprostředkovávání české a německé literatury. V roce 2007 mu prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Loni získal jednu z nejvýznamnějších tuzemských literárních poct - Cenu Jaroslava Seiferta udílenou Nadací Charty 77.

Jiřičná pokračuje v projektu Kaplického Rejnoka

Architektka Eva Jiřičná začala pracovat na dokumentaci koncertní síně, jíž ve tvaru rejnoka navrhl pro České Budějovice zesnulý Jan Kaplický. Řekl to předseda Jihočeské společnosti přátel hudby Antonín Kazil. Jubilejní Hudební slavnosti Emy Destinnové by se podle něj v roce 2014 už mohly konat v nové koncertní síni. Exteriér i interiér se bude budovat podle návrhu Kaplického, detaily, které ve studii nepostihl, vymyslí podle Kazila Jiřičná. Ta už se sešla také s architekty někdejšího Kaplického týmu. Podle propočtů by se cena stavby měla přiblížit ke dvěma miliardám korun. Bude trvat nejméně dva roky. Odpůrce projekt zatím nemá. Kongresové centrum Antonína Dvořáka má mít dva koncertní sály pro 1000 a 400 posluchačů. Ponesou jméno Emy Destinnové a Karla Ančerla a měl by se do nich vejít i stočlenný symfonický orchestr s velkým sborem. Projekt počítá také s tanečním parketem, restaurací, kavárnou a malými obchody. Kongresová a komerční činnost by měla sloužit k zabezpečení vyrovnaného provozního rozpočtu, aby bylo možné pořádat kulturní akce.

Český pavilon na EXPO v Šanghaji už navštívilo pět milionů lidí

Pavilon České republiky na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji už překonal hranici pěti milionů návštěvníků. Jubilejním hostem se stala desetiletá Číňanka Čang Ming. Dívka z města Chaj-kchou v provincii Chaj-nan si českou expozici přišla prohlédnout v doprovodu své matky. Český pavilon si návštěvnice vybraly kvůli exteriéru. Plášť českého pavilonu je bílý a je ozdoben černými hokejovými puky. Světovou výstavu Expo zhlédlo ve finanční metropoli Číny od 1. května na 41 milionů lidí. Do českého pavilonu si v konkurenci téměř dvou set zemí a dalších padesáti vystavovatelů našlo cestu téměř 12 procent návštěvníků. Generální komisař expozice Pavel Stehlík už vyjádřil obavy, zda český pavilon nečekaně velký nápor lidí vydrží až do konce října, kdy se brány Expa uzavřou. Podle manažera expozice Milana Sedláka budou muset především interaktivní exponáty projít generální opravou dříve, než se čekalo.

Projekt Autoškola národa chce snížit nehodovost na silnicích

Od televizního pořadu Autoškola národa, který se na obrazovkách objeví příští sobotu, si jeho tvůrci slibují mimo jiné i snížení nehodovosti o posledním prázdninovém víkendu. Diváci si budou moci ve 20 modelových příkladech vyzkoušet své řidičské znalosti a díky speciální 3D technologii si procvičí i dopravní situace s nízkou viditelností či bezpečné předjíždění, jež nelze prověřit v klasickém "papírovém" testu. Projekt má rovněž plnit funkci určitého sociologického průzkumu. Diváci totiž budou moci svá řešení dopravních situací odesílat textovými zprávami, a ačkoliv bude hlasování anonymní, zaznamená věk a pohlaví soutěžících. Po skončení pořadu se tak lidé dozví, jak jednotlivé řidičské situace zvládají mladí či starší a jak reagují muži či ženy. Česká televize pořad odvysílá 28. srpna ve 20:30. Podrobnější informace lze nalézt na www.autoskolanaroda.cz.

Sport

Česká tenistka Iveta Benešová porazila na turnaji v Montrealu Saru Erraniovou z Itálie 6:3 a 6:2 a postoupila do druhého kola.

Startovní listina golfového turnaje Czech Open v Čeladné získává definitivní podobu. Největší hvězdy včetně Španěla Miguela Ángela Jiméneze už jsou na místě a ve středu je čeká tradiční turnaj Pro-AM. V něm po boku špičkových golfistů startují rekreační hráči. Na poslední chvíli svoji účast nepotvrdili ze známějších hráčů Britové Ross Fisher, Darren Clarke a Chris Wood. Hlavní část turnaje začne ve čtvrtek ráno.

Čeští hokejisté vstoupí do mistrovství světa na Slovensku v příštím roce 30. dubna utkáním s Lotyšskem v Bratislavě. O dva dny později vyzvou obhájci titulu Dánsko a skupinu D zakončí zápasem s Finskem. Organizační výbor zveřejnil oficiální rozpis zápasů šampionátu, který odstartuje za 255 dní. Mistrovství na Slovensku zahájí 29. dubna souboje Německa s Ruskem a Švýcarska s Francií.

Teprve šestnáctiletá plavkyně Lenka Štěrbová má od úterý až do příštího pondělí rezervovaný termín k pokusu o překonání kanálu La Manche. Pokud by uspěla, stala by se nejmladší českou pokořitelkou průlivu mezi Velkou Británií a Francií. Dcera úspěšných dálkových plavců oslavila 8. srpna 16. narozeniny a tím splnila minimální věkové kritérium nezbytné k plavbě. Start zatím odložila kvůli špatnému počasí. Na lepší počasí čeká i několik dalších adeptů, mezi nimiž je úspěšný australský plavec Brendan Capell. La Manche dosud pokořilo 14 Čechů. Nejmladším byl v roce 2004 David Čech, kterému bylo v době pokusu osmnáct let.

Počasí

Oblačno až zataženo, nejvyšší denní teploty 16° až 22° Celsia.