Zprávy

0:00
/
0:00

V celé ČR hrozí od neděle velmi silné bouřky

Na celém území ČR hrozí od nedělních 10:00 do pondělního rána velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, očekává se vzestup hladin vodních toků. Místy může napršet kolem 50 mm, nelze však vyloučit ani úhrny vyšší, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky mohou ojediněle doprovázet i kroupy a místy silné nárazy větru kolem 25 metrů za sekundu nebo i silnější. Vzhledem k očekávaným srážkám a zejména k aktuálnímu nasycení povodí očekávají meteorologové v českých regionech vzestupy hladin na 1. a 2. stupeň povodňové aktivity.

Srážky opět rozvodnily řeky na severu Čech

Vydatné srážky v sobotu ráno a během dopoledne znovu zkomplikovaly situaci v oblastech zasažených nedávnými ničivými záplavami. V Libereckém kraji pršelo od časného rána, v Liberci spadlo 54 milimetrů vody za 24 hodin. Na Řasnici ve Frýdlantu-Řásnici a Smědé v Předláncích vyhlásili třetí povodňový stupeň. Řasnice už klesla na druhý stupeň. Druhý povodňový stupeň platí také na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem, na jedničce se drží Lužická Nisa v Liberci a Hrádku nad Nisou. V Hrádku nad Nisou a ve Višňové nařídili ráno starostové evakuaci z ohrožených částí obcí. V Hrádku bylo kvůli obavám ze záplav evakuováno 35 rodin, nyní se ale postupně vracejí zpět a dobrovolníci, hasiči a armáda se znovu pustili do úklidu. Preventivní evakuaci 60 lidí z osady Víska nařídila dopoledne také starostka obce Višňová Marie Matušková, protože hrozilo, že se nedaleká přehrada protrhne a osadu zaplaví. Voda už ale opadá, a tak se lidé zřejmě budou moci vrátit domů. Záplavami postižené části Ústeckého kraje naopak přestály déšť bez větších problémů. Zvedly se i hladiny řek v dalších částech Česka.

Hasiči, vojáci i policisté v zaplavených oblastech zůstanou

Obavy lidí z odchodu hasičů, armády a policistů ze zaplavených oblastí jsou zbytečné. Liberecký hejtman Stanislav Eichler ujistil, že pomoc zůstane v zasažených obcích, dokud ji bude potřeba. Reagoval tak na fámy o jejich odchodu, které se v městech a obcích Libereckého kraje začaly šířit. Hasiči a vojáci se podle něj jen potřebují vystřídat, protože na místech postižených záplavami jsou už týden. "Nejprve ale nastoupí nová směna, a teprve pak odejde ta stará, žádné místo nezůstane bez pomoci," ujistil hejtman. V Libereckém kraji pomáhá v současné době na 1080 hasičů, bezmála 720 vojáků a zhruba stejný počet policistů. S těžkou technikou pomáhají při úklidu a likvidaci následků povodní v 57 zasažených obcích. Policisté dohlížejí na pořádek a bezpečnost a také na dopravu. Také krajský vojenský velitel Josef Kulovaný ujistil, že vojáci v obcích zůstanou, dokud je tam bude třeba. Po sobotních deštích se dokonce na některá místa, která už opustili, musí vrátit. Například ve Višňové budovali v pátek provizorní silnici. Novou komunikaci ale další záplava poškodila, a tak ji musí znovu opravit. Připravují také výstavbu provizorních mostů v Rousínově na Českolipsku nebo v Chrastavě na Liberecku.

Vládní škrty postihnou i prezidenta Klause

Prezident Václav Klaus považuje škrty, které připravuje koaliční vláda Petra Nečase (ODS), v současné situaci za nezbytné. To, že z ústavních činitelů na ně nejvíce doplatí on, mu však připadá úsměvné. Jeho vyjádření přinesl server iDnes.cz. Prezident také upozornil, že úspory čekají i prezidentskou kancelář. Hospodářské noviny (HN) už v pátek informovaly, že vláda chce příští rok snížit čistý příjem Václava Klause o více než 64.000 korun měsíčně. Prezident ale prohlásil, že to není téma, o kterém by jakkoli diskutoval. Vláda chce Klausovi od začátku ledna o pět procent snížit jeho dosud nedaněný měsíční plat 196.600 korun a následně ho také zdanit patnáctiprocentní daní. Zároveň plánuje nově zdanit i jeho měsíční náhrady ve výši 190.500 korun. Prezident tak začne platit daně jako všichni ostatní a za rok přijde o tři čtvrtě milionu korun. Podle HN je to historicky největší škrt u jakéhokoli státem placeného politika od pádu komunismu. HN připomínají, že Klaus přijde o víc než 16,5 procenta svých čistých příjmů, zatímco premiér Petr Nečas i jeho ministři přijdou o necelých sedm procent čistého příjmu a poslanci o devět až 10 procent příjmů. Kromě Klause bude brát od státu méně i exprezident Václav Havel. Vláda mu nově zdaní jeho padesátitisícovou rentu i padesátitisícové náhrady. Havel tak přijde o 15.000 korun měsíčně.

Právo: Vznikne funkce státního tajemníka pro EU

V Česku zřejmě vznikne funkce státního tajemníka, který by měl mít na starosti agendu evropských záležitostí. Napsal to deník Právo, který připomíná, že nynější kabinet dříve zrušil post ministra pro evropské záležitosti. Podle informací listu má nové křeslo obsadit ODS. "Nebude to symbolická funkce, měl by mít kompetence na úrovni náměstka ministra zahraničí, bude však podřízen premiérovi," cituje list zdroj z vedení ODS. Koaličním partnerům, tedy TOP 09 a Věcem veřejným, se podle deníku zřízení nového postu nelíbí. Vládní mluvčí Martin Kupka vznik funkce potvrdil. "Jde o změnu kompetenčního zákona, jenž určuje funkci státního tajemníka, který by do budoucna měl na starosti agendu evropských záležitostí," uvedl. Příslušný materiál je podle něj až do začátku září v připomínkovém řízení. Kupka podle deníku odmítl, že by tajemník byl jen jinak pojmenovaný ministr pro EU. Mluvčí řekl, že tajemník by komunikoval i s ostatními ministerstvy, aby ČR vůči EU postupovala jednotně a čitelně.

Z indického Ladákhu bylo evakuováno asi 20 Čechů

Dvě hlavní silnice do severoindického Ladákhu postiženého před týdnem povodněmi se podařilo díky armádě zprovoznit. Ze 120 Čechů, kteří byli v Ladákhu v době záplav, bylo od pátku evakuováno 25 osob, v neděli chce odletět dalších deset až patnáct. Sdělil to český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek. Velvyslanectví nemá informace o osmi Češích. Asi 40 až 50 Čechů na severu Indie zůstává dobrovolně. Jsou to buď vědci, kteří pracují na dlouhodobých projektech, nebo turisté a lidé, kteří se rozhodli zůstat a pomoci postiženým. Situace v Indii se podle velvyslance zklidňuje, zlepšuje se doprava a uvolňují místa v letadlech.

U Hulína narazil vlak do mostní konstrukce, nikdo se nezranil

Na trati mezi Třeběticemi a Hulínem na Kroměřížsku v sobotu nad ránem narazil osobní vlak do uvolněné kovové části konstrukce místního mostu, která ležela na kolejích. Nehoda se obešla bez zranění. Konstrukce se mohla uvolnit po bouřce, řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Nehoda se stala ve 04:17. Provoz na trati musel být přerušen do 06:50. Dopravu zajišťovaly náhradní autobusy. Příčinu nehody kriminalisté šetří. Podle zlínské policejní mluvčí Jany Bartíkové prověřují i to, zda se kovová část konstrukce mostu nedostala na koleje cizím zaviněním.

Chodské slavnosti navštívil prezident Klaus

Tradiční Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť, jejíž 56. ročník začal v sobotu v centru Domažlic, jsou letos ve znamení oratoria O Markétě. Libreto k chodskému muzikálu napsala Marta Skarlandtová, hudbu složil Josef Kuneš. Premiéra se odehrála v sobotu u domažlické brány. Svátek Chodů navštívil během zahájení prezident Václav Klaus, který si z Domažlic odvezl na památku stylový hudební nástroj vozembouch. Klaus na náměstí pozdravil návštěvníky slavností v živém vysílání Českého rozhlasu Plzeň. Ten se letos vrátil k někdejší tradici přenosů z největšího českého svátku folkloru. Pořadatelé očekávají, že ani tentokrát neklesne návštěvnost slavností pod 50.000 lidí. Vstup na kulturní program je nadále bezplatný. Na několika scénách se vystřídá kolem 600 účinkujících. Součástí slavností jsou i tradiční poutní mše svaté v kostele sv. Vavřince a trh v centru města.

Bitevní scéna připomněla vítězství Brňanů nad Švédy

Slavné vítězství Brňanů nad početnými šiky švédského generála Torstersona si tuto sobotu připomněli obyvatelé moravské metropole. Do bitevní scény na Zelném trhu se zapojilo kolem 140 vojenských nadšenců v dobových kostýmech. "Byla to drsná řež. Brňané si opět své město statečně uhájili," řekl dramaturg Brněnského kulturního centra Jan Nováček. Akce má i duchovní rozměr. Již tradičně odslouží v neděli brněnský biskup Vojtěch Cikrle v katedrále na Petrově slavnostní mši za šťastnou budoucnost Brna. Jeho obyvatelům připomínají vítězství nad Švédy každý den zvony katedrály na Petrově, které již čtvrté století odbíjejí poledne v 11:00. Švédové obléhali Brno před 365 lety celé tři měsíce. Podle pověsti byli dlouhým obléháním rozmrzelí, proto jejich generál sezval důstojníky a prohlásil, že druhý den šiky zaútočí na hradby, a když do příchodu poledne neuspějí, odtáhnou. Útok Švédů velmi silný. Na mnoha místech již v 11:00 prolamovali městské hradby. Francouzský plukovník Raduit de Souchessi, který velel obráncům Brna, ale nechal na Petrově zvonit poledne. Švédové se stáhli a město se uchránilo.

Skanzen v Uhřínově přibližuje středověké výrobní postupy

Obdivovat různé středověké výrobní postupy mohou lidé, kteří navštíví archeologický skanzen Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku. Nadšenci během Víkendu archeologických technologií předvádějí například vypalování keramiky, výrobu dřevěného uhlí či pečení chleba. "Víkend archeologických technologií pořádáme již pojedenácté, každoročně dorazí několik stovek lidí," řekl organizátor akce Bohumír Dragoun. Lidé v areálu skanzenu najdou také ukázky vázání povřísel, zpracování textilu či si mohou vyzkoušet lukostřelbu. V areálu je možné navštívit několik objektů, například roubenou polozemnici, stodolu, kovárnu či chlévy. Občanské sdružení Villa Nova Uhřínov - středisko experimentální archeologie bylo založeno roku 1993, od té doby také buduje skanzen české středověké vesnice z 13. až 14. století. Dobové postupy si mohli tuto sobotu prohlédnout také návštěvníci skanzenu v Krňovicích na Hradecku, kde se konal den věnovaný hospodaření na vsi.

Na Vysočině začal týdenní cyklistický výlet

V Jihlavě začal týdenní cyklistický výlet za zajímavostmi Vysočiny. Na trase dlouhé asi 450 kilometrů účastníci projedou například CHKO Žďárské vrchy, navštíví želivský klášter i Jadernou elektrárnu Dukovany. Na start třetího ročníku putování Křížem krážem Vysočinou na kole se postavili zástupci organizace Vysočina Tourism, která se stará o podporu cestovního ruchu v kraji. Zájemci se k nim po cestě mohou přidávat. Cyklisté v sobotu zamířili do Kamenice nad Lipou. V dalších dnech navštíví Želiv, Golčův Jeníkov, Svratku a Bystřici nad Pernštejnem. Poslední ze sedmi etap začne v pátek na třebíčském Karlově náměstí a povede do Dalešic, kde je možné navštívit pivovar známý z filmu Jiřího Menzela Postřižiny. Pojede se po cyklotrasách i po místních cestách. Na Vysočině je vyznačeno kolem 2500 kilometrů cyklotras.

V Praze se sešli milovníci tai-či

Sestavu složenou ze 108 pohybů zacvičila v sobotu na Palackého náměstí v Praze asi sedmdesátka vyznavačů taoistického tai-či, tedy čínského protahovacího cvičení. Stejnou sestavu cvičily ve stejný čas také tisíce lidí na celém světě. Mezinárodní sdružení taoistického tai-či tak oslavilo 40 let od svého vzniku. Jen v České republice cvičí podle členky výboru spolku Petry Kučerové přes 2500 lidí. Na sobotní cvičení dorazili kromě Pražanů také cvičící z Ostravy nebo Brna. V České republice se taoistické tai-či učí od roku 1993, v současnosti je možné navštěvovat lekce ve více než 20 českých městech. Zájemci najdou informace na webu www.taoist.cz.

Ze sportu:

Oštěpařka Barbora Špotáková splnila to, co si před odjezdem na mítink Diamantové ligy v Londýně předsevzala: hodila jen v první sérii a vyhrála. Stačil jí k tomu pokus dlouhý 63,50 metru a světová rekordmanka tak ušetřila zraněný loket.

Česká atletka Zuzana Hejnová obsadila druhé místo na mítinku Diamantové ligy v Londýně. V závodu na 400 metrů překážek proběhla čtvrtá žena z letošního mistrovství Evropy v Barceloně cílem v času 55,11 sekundy. Dalším Čechům se nedařilo - výškař Jaroslav Bába a tyčkařka Jiřina Ptáčníková skončili sedmí, překážkář Petr Svoboda nepostoupil z nabitého rozběhu na 110 metrů.

Čeští deblkanoisté ve složení Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň a Lukáš Přinda s Janem Havlíčkem vyhráli na mistrovství Evropy vodních slalomářů v Čunovu závod hlídek. Na medaili dosáhli z českých vodáků také kanoisté Stanislav Ježek, Jan Mašek a Michal Jáně, kteří skončili druzí za vítěznými domácími favority ze Slovenska. Těsně přišli o medaili kajakáři Vavřinec Hradilek, Luboš Hilgert a Vít Přindiš, kteří skončili v konkurenci sedmi týmů čtvrtí o 1,06 sekundy za třetími domácími Slováky. Nedařilo se českým kajakářkám Štěpánce Hilgertové, Ireně Pavelkové a Marii Řihoškové, které dostaly penalizaci 50 sekund za neprojetí branky a obsadily poslední pátou pozici.

Tenista Tomáš Berdych vypadl na turnaji série Masters v Torontu ve čtvrtfinále. Český hráč svedl velkou bitvu s Rogerem Federerem, v které ho dělily dva míče od postupu. V třetí sadě vedl Berdych už 5:2, ale zápas prohrál 3:6, 7:5 a 6:7.

Český jezdec Karel Abraham obsadil druhé místo v tréninku třídy Moto2 před nedělní Velkou cenou silničních motocyklů v Brně. Na nejrychlejšího Španěla Fonsiho Nieta ztratil pouhé dvě tisíciny sekundy. Abrahamův čas přitom dnešnímu tréninku dlouho vévodil, Nieto jej těsně předstihl až v samém závěru.

Motocyklistům Peškovi ani Abrahamovi se nevydařila kvalifikace na Velkou cenu ČR v kategorii Moto2. Pešek byl v Brně 25., Abraham 34.

Jachtařka Veronika Fenclová obsadila druhé místo v konečném hodnocení Světového poháru olympijské třídy Laser Radial. Češka si stříbro zajistila pátým místem v závěrečném sedmém dílu seriálu, který v sobotu skončil v britském Weymouthu. Světový jachtařský pohár se počítá druhou sezonou a Fenclová před rokem obsadila čtvrté místo, když ve finále přišla o bronz.

Fotbalisté pražské Sparty v utkání 5. kola první ligy vyhráli v Příbrami 1:0 díky brance útočníka Wilfrieda, i když se téměř celý druhý poločas museli obejít bez vyloučeného Kladrubského. Úřadující čeští mistři tak po prohrách v Hradci Králové a Českých Budějovicích na třetí pokus v novém ligovém ročníku venku zabodovali a můžou jít klidnější do úterního úvodního duelu 4. předkola Ligy mistrů s Žilinou. Ten hodně napoví, jestli po pěti letech nahlédnou do milionové soutěže.

UEFA potrestala sparťanského záložníka Marka Matějovského za vyloučení ve třetím předkole Ligy mistrů zákazem startu ve třech pohárových zápasech. Libor Sionko, který dostal v odvetném duelu s Lechem Poznaň rovněž červenou kartu, si nezahraje jedno utkání. Letenský klub o tom informoval na svém webu.

Český fotbalový reprezentant Jan Polák bude nadále oblékat dres Anderlechtu Brusel. S belgickým celkem prodloužil smlouvu do roku 2012, a vyřešil tak spor s vedením klubu, které ho nechtělo v týmu, pokud by byl za rok volným hráčem. Anderlecht o prodloužení smlouvy informoval na svém webu.

Simona Baumrtová ani Alžběta Řehořková se na mistrovství Evropy v Budapešti neprobojovaly do finále znakařské padesátky. Baumrtová dnes doplavala v semifinále jedenáctá, Řehořková obsadila šestnácté místo.

České volejbalistky Hana Klapalová a Lenka Háječková obsadily na turnaji Světového okruhu v norském Kristiansandu páté místo. Dosáhly tak druhého nejlepšího výsledku ve společné kariéře a potvrdily, že se jim na norském písku daří: na začátku července byly na grandslamu ve Stavangeru čtvrté.

Český sdruženář Miroslav Dvořák skončil v třetím závodu Grand Prix v německém Oberwiesenthalu těsně pod stupni vítězů. Třiadvacetiletý člen Dukly Liberec obsadil čtvrté místo a zaznamenal v letním seriálu svůj nejlepší výsledek v kariéře.

Florbalisté Tatranu Střešovice a Chodova si zahrají čtvrtfinále mezinárodního turnaje Chance Czech Open v Praze. Úřadující český mistr ze Střešovic vyřadil v kvalifikaci play off nejdříve Spartu po výsledku 10:1 a následně i jednoho z favoritů Wiler-Ersigen. Chodov měl v cestě jen české soky - zdolal Future 5:4 a Bulldogs Brno 6:3. Tatran dnes narazí na švédský Falun, Chodov má za soupeře Pixbo Wallenstam ze stejné země.

Petra Chocová a Helena Pikhartová se na plaveckém mistrovství Evropy v Budapešti kvalifikovaly do semifinále závodu na 50 metrů prsa. V dopolední rozplavbě česká rekordmanka Chocová dohmátla v devátém čase 31,95 sekundy, kterým zaostala za svým loňským maximem o 26 setin. Pikhartová postoupila jako patnáctá výkonem 32,24.

Krátce o počasí v České republice:

V noci bude oblačno až polojasno, teploty 18 až 14 st.C. V neděli čekáme převážně oblačno, na většině území přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 26 až 30 st na horách kolem 21 st.C.