Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna bude o důvěře vládě jednat 10. srpna

Vláda by mohla důvěru sněmovny dostat 10. srpna. Na tento den svolala jednání dolní komory její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Koaliční kabinet premiéra Petra Nečase složily dohromady strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Předpokládá se, že vláda důvěru získá. Ve dvousetčlenné komoře má totiž koalice 118 poslanců. Naopak proti vládě budou jistě hlasovat poslanci KSČM i ČSSD. Jejich lídři to oznámili tento týden. Nečasova vláda si přezdívá "vláda rozpočtové odpovědnosti". Jejím hlavním programem je prosazování takových reforem, které by vedly ke snižování schodku státního rozpočtu a snižování státního dluhu. Další z vládních priorit je boj s korupcí a zprůhlednění veřejných zakázek. Strany se také shodly například na tom, že bude zavedeno školné na vysokých školách, bude zrušen poplatek za položku na receptu či maximálně se zprůhlední zadávání veřejných zakázek.

STEM: Většina lidí by dala důvěru nové vládě

Většina lidí by na konci června, tedy měsíc po sněmovních volbách, dala důvěru nové koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV). Zjistil to červnový průzkum agentury STEM. Určitě a spíše by dalo podle STEM svůj hlas vládě 53 procent občanů starších 18 let a 58 procent lidí, kteří se zúčastnili květnových voleb. Trojkoalici by podpořilo 96 procent voličů ODS, 95 procent voličů TOP 09 a 83 procent voličů VV, ale jen 11 procent voličů KSČM a devět procent voličů ČSSD.

Václav Klaus udělil dalších šest milostí

Prezident Václav Klaus udělil milost šesti lidem. Zdůvodnil to většinou humanitárními ohledy. U většiny případů přihlédl k tomu, že odsouzení pečují o své malé děti. Prezident například prominul Miroslavu Balašovi zbytek trestu za řízení bez řidičského průkazu a maření výkonu úředního rozhodnutí. Milost od prezidenta dostal také Jaroslav Procházka, stíhaný za ublížení na zdraví. Klaus přihlédl k vysokému věku a vážnému zdravotnímu stavu muže. Prezident také prominul zbytek trestu odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost ženě, která má ročního syna. Omilostnil i ženu odsouzenou za zanedbání povinné výživy a úvěrový podvod. Klaus prominul také dva tresty vyhoštění. Milost udělil Bělorusce a bulharskému občanovi. V obou případech to zdůvodnil tím, že v Česku mají rodinu.

Platy ústavních činitelů včetně soudců klesnou o pět procent

Stát sníží všem ústavním činitelům včetně soudců plat o pět procent. Při návštěvě vysokých soudů v Brně to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Závazek vyplývá už z koaliční smlouvy, kterou podepsali zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Premiér se neobává toho, že by soudci napadli snížení platů u Ústavního soudu, kde v minulosti s podobnými podněty uspěli. Věří, že většina soudců opatření pochopí, protože tentokrát se týká celého veřejného sektoru. Nečas i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v Brně navštívili Nejvyšší správní soud a Nejvyšší soud. Nejvyššímu soudu přitom ani jeden neslíbil peníze na jeho rozšíření o sousední bytový dům. Šlo by o investici 290 milionů korun. Podle Pospíšila se investice v resortu v příštím roce výrazně sníží. Uvedl také, že z postu nejvyšší státní zástupkyně by měla odejít Renata Vesecká. O jejím odchodu rozhodne vláda. Potvrdil také možné zrušení tendru na elektronické náramky pro domácí vězně.

Prvním náměstkem MF bude za ODS Ladislav Minčič

Prvním náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska bude za ODS Ladislav Minčič. Zdeněk Zajíček, o kterém se mluvilo jako o možném kandidátovi na tento post, bude řadovým náměstkem. On-line deníku Aktuálně.cz to potvrdil vysoce důvěryhodný zdroj. Minčič už jednou na ministerstvu financí pracoval, měl na starost daňovou politiku. Byl i hlavním ekonomem Mezinárodní investiční banky. Zajíček byl v minulých volebních obdobích náměstkem na ministerstvu vnitra a spravedlnosti.

Novým policejním prezidentem má být člověk, který působil u StB

Oldřich Martinů podle serveru iDnes končí ve funkci policejního prezidenta. Favoritem na jeho post je současný jihomoravský krajský ředitel Tomáš Kužel. Ten přitom v roce 1989 působil několik měsíců na IV. správě Sboru národní bezpečnosti, která spadala pod StB a měla na starost sledování lidí. Do ozbrojených složek státu se dostal už v roce 1984 jako technik federální správy Veřejné bezpečnosti. Návrh na jmenování Kužela už údajně neoficiálně dostal i premiér Petr Nečas. Ministr vnitra Radek John se ke jménu nového policejního prezidenta vyjádřit nechtěl.

Česko vyšle do Afghánistánu nový výcvikový tým

Česko vyšle do Afghánistánu novou jednotku - výcvikový a poradní tým, který se bude starat o výcvik afghánských vojáků. Padesátičlenný tým, který bude působit v provincii Vardak, odjede do asijské země v září. Předseda vojenského výboru NATO Giampaolo Di Paola po jednání s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem řekl, že Severoatlantická aliance bude do mezinárodní operace v Afghánistánu i nadále žádat hlavně příspěvek k výcviku tamních sil. Česko vysláním nového týmu nenavyšuje již schválený počet vojáků pro letošní rok. Armáda uvádí, že celkový počet nasazených vojáků v misi ISAF dosáhne v září 533 osob. Česká armáda na základě požadavku NATO posílí také skupinu, která má na starost výuku pilotů vrtulníků.

Hamáček představí volební strategii ČSSD

Ústřední volební manažer ČSSD Jan Hamáček představí strategii volební kampaně stranickým špičkám už za týden. Bude střídmá, věcná, postavená na osobnostech a převažovat bude její regionální charakter. Při komunálních volbách se lidé podle Hamáčka rozhodují podle osobností na kandidátce. Rozhodující proto je, aby kandidáti byli s to před voliče předstoupit s tím, co pro obec udělali. Hamáčkův štáb se z centra nejvíce zaměří na senátní volby. Důležité podle něj bude, aby kandidáti dokázali voliče přesvědčit, že jsou s to korigovat vládní politiku. ČSSD proto sází na prověřené politiky jako například na exministra sociálních věcí Zdeňka Škromacha a bývalého eurokomisaře pro sociální politiku Vladimíra Špidlu. Do volebního klání hodlá nasadit i krajské hejtmany, například olomouckého Martina Tesaříka, libereckého Stanislava Eichlera a hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase. S kandidaturou expředsedy Jiřího Paroubka se podle Hamáčka nepočítá a ani nemá nominaci od žádné okresní konference ČSSD.

Vláda dostane nominaci Dvořákové do čela Akreditační komise

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se sešel s předsedkyní Akreditační komise Vladimírou Dvořákovou kvůli tomu, že v brzké době je nutné zvolit nové členy komise. Mandát vyprší i Dvořákové. Exministryně školství Miroslava Kopicová připravila v květnu návrh, který se zvolením Dvořákové počítal. Vláda Jana Fischera ho však neprojednala. Proti Dvořákové vznesli námitku tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (za ODS) a ministr obrany Martin Barták (za ODS). Podle bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka byla Dvořáková "dlouhá léta hlásnou troubou Lidového domu". Dvořákové se naopak zastali nynější předseda vlády a šéf ODS Petr Nečas a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Vladimíra Dvořáková se jako předsedkyně Akreditační komise silně angažovala v kauze neoprávněně získaných titulů na Právnické univerzitě Západočeské univerzity v Plzni.

Podle nového posudku nelze odebrat tituly z plzeňských práv

Vedení Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni má nový právní posudek, podle něhož údajně není možné odebírat tituly pochybným studentům právnické fakulty. Uvedl to server Aktuálně.cz. Expert na správní právo a pedagog právnické fakulty František Korbel přitom ještě ve čtvrtek uvedl, že o titul zřejmě přijde asi deset lidí, u nichž má univerzita silnou argumentační pozici a důkazy. Největší část z nich tvoří absolventi magisterského studia. Podle nové analýzy advokátní kanceláře Jansta&Kostka ale ke zpochybnění studia nestačí podklady, které škola má, uvedl server. Práva si nechala před časem vypracovat právní rozbory včetně posudku ministerstva školství. Všechny dávaly šanci na odebrání titulů.

Radní Janeček navrhuje vystěhovat pražské bezdomovce k ďáblické skládce

Pražští bezdomovci by se mohli přestěhovat na pozemky u ďáblické skládky. Radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS) pro ně chce na nevyužívaných prostorách zřídit "bezdomoveckou oázu". V té by podle něj mohli žít podle svého stylu života. Se vznikem speciálních prostor pro lidi bez přístřeší počítá akční plán bezdomovectví. Kromě vzniku tábora chce také zavést jejich jednotnou evidenci. Janečkův návrh ale vzbudil nevoli u neziskových organizací, které se touto problematikou zabývají. Podle nich se tak zamezí návratu těchto lidí do společnosti. Není známo, kolik bezdomovců v Praze žije. Není totiž přesně stanoven ani pojem bezdomovce. Zatímco v roce 2004 průzkum zjistil téměř 3100 lidí bez domova, jiný průzkum jejich počet v roce 2007 stanovil na asi 1800. Asi 80 procent bezdomovců jsou muži. Lidé bez domova mají v Praze k dispozici v současné době pět nocleháren s kapacitou 350 lůžek, přes den fungují tři centra.

Temelín přechází z amerického na ruské palivo

Jaderná elektrárna Temelín přechází z amerického na ruské palivo. Během dvou měsíců ho vymění v prvním bloku. Druhý blok přijde na řadu příští rok na jaře, zatím využívá palivo americké firmy Westinghouse. Novým dodavatelem je ruský TVEL, který vyhrál výběrové řízení na dobu deseti let v roce 2006. Odstávka začíná tento pátek večer a potrvá 66 dní. Bude se na ní podílet 600 pracovníků ČEZ a asi 1000 pracovníků z 50 dodavatelských firem. Vymění všech 163 palivových souborů v reaktoru. Běžně se při plánovaných odstávkách vyměňovala zhruba čtvrtina palivových článků. Kvůli novému dodavateli je ale třeba vyměnit všechno palivo naráz. Při odstávce energetici zkontrolují turbogenerátor a další důležitá zařízení.

Vedrem poškozená D5 na Tachovsku bude zavřená do konce srpna

Vedrem poškozená dálnice D5 na Tachovsku ve směru na Prahu bude uzavřená asi do konce prázdnin. Silničáři rozhodli, že je třeba ji důkladně rekonstruovat, provizorní opravu zamítli. Práce začnou počátkem srpna a potrvají zhruba měsíc. Na 122. kilometru ve směru na Prahu se v pondělí večer vinou horka vzedmula vozovka. Vysoké teploty nadzvedly cementobetonovou desku v místě styku s asfaltem. Na vozovce vznikl zhruba 40 centimetrů široký hrbol, podobný zpomalovacímu prahu. Je uzavřených devět kilometrů dálnice ve směru na Prahu. Zatím se v tomto úseku jezdí po jedné polovině dálnice.

Škoda Auto prodala v pololetí 378.750 aut, nárůst o 15 procent

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto prodala v prvním pololetí 378.747 aut. Proti loňsku to bylo o 15 procent více. Zásluhu na nárůstu má hlavně čínský trh, kde se jen v červnu prodej meziročně zvýšil o více než polovinu na 15.158 vozů. Od ledna do června bylo v Číně prodáno 84.135 vozidel, což představuje meziroční nárůst o 83 procent.

ČT by měla dávat 80 procent příjmů z reklamy na kulturu

Česká televize by měla až 80 procenty svých příjmů z reklamy dotovat českou kulturu a především kinematografii. Počítá s tím zákon, který do sněmovny odeslal Senát. Cílem je zajistit stálé financování Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie a Státního fondu kultury. S koncem letošního roku totiž vyprší povinnost pro ČT dotovat měsíčně 12,5 milionu korun kinematografický fond. Podle autorů novely bude očekávaný příjem z reklamy 600 milionů korun ročně. Podle návrhu by tak přibližně po 240 milionech získaly oba fondy, zhruba 120 milionů by pak šlo na zvláštní účet, ze kterého by byly hrazeny výdaje související z digitalizací Archivu ČT.

Na Svatém kopečku byla opravena kaple Božího hrobu

Na Svatém kopečku v Mikulově byla dokončena oprava kaple Božího hrobu, která je s tamním zámkem známou dominantou města. Objekt z počátku 17. století je nejstarší kopií jeruzalémského Božího hrobu na Moravě. Rekonstrukce přišla na 1,5 milionu korun. Kaple by se měla stát v budoucnu opět známou turistickou atrakcí. Opětovně bude vysvěcena 31. července. První písemná zmínka o ní je z roku 1629, na stěnách kaple se také našly podpisy poutníků i s letopisem 1644. Mikulov se může pochlubit i dalšími památkami. Kromě kaple a zámku k nim patří například Ditrichštejnská hrobka, židovský hřbitov, kostel svatého Václava a četné historické domy v centru.

Moravská galerie poprvé vystavila vzácné premonstrátské oděvy

Moravská galerie v Brně v expozici vůbec poprvé vystavila vzácné oděvy z kolekce textilií, jež patřila premonstrátskému klášteru na Strahově. Jde zároveň o výstavu poslední - oděvy se díky restitucím vrátí z muzejních sbírek původním majitelům, oznámila galerie v tiskové zprávě. Výstava je přístupná bezplatně, galerie láká návštěvníky na mistrně zpracované oděvy s výšivkami, krajkami, perlami a drahými kameny, ale také na příjemné klima ve výstavní síni.

Novou galerii lipnického zámku otevře výstava o učiteli národů

První výstavou v nové galerii v západním křídle zámku v Lipníku nad Bečvou bude expozice inspirovaná životem a dílem Jana Amose Komenského. Představí díla známého uměleckého kováře Igora Kitzbergera. Galerie se otevře v sobotu 24. července a výstava potrvá do 30. září, sdělila ČTK Blanka Prudilová z odboru školství a kultury lipnické radnice. Výstava nabídne Kitzbergerovy figurální práce znázorňující učitele národů i například insignie, pamětní medaile nebo nejrůznější studie či náčrty. Výstavu Kitzbergerových prací věnovaných učiteli národů mohli před dvěma lety obdivovat i návštěvníci hradu Helfštýn, který pod přerovské muzeum spadá.

Galakoncertem Josého Cury začíná hudební festival v Č.Krumlově

Árie, duety a předehry z oper Verdiho, Pucciniho a Leoncavalla zazněly na pátečním zahajovacím koncertě Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Jeho hvězdou se po sopranistce Renée Flemingové letos stal světový tenorista José Cura. Partnery mu byly korejská sopranistka Kim In-hje a Symfonický orchestr Českého rozhlasu řízený italským dirigentem Mario de Rosem. Vedle dvou galakoncertů Josého Cury bude k vrcholům 19. ročníku festivalu patřit i představení Mozartovy opery Don Giovanni v režii Jiřího Menzela. V inscenaci budou účinkovat přední sólisté evropských operních domů. Festival od 16. července do 21. srpna nabízí 17 koncertů různých žánrů, na nichž se představí dva symfonické a 12 komorních orchestrů a souborů a více než dvě desítky umělců z různých končin světa.

Dva čeští horolezci zahynuli ve Švýcarsku na hoře Mönch

Dva čeští horolezci ze tříčlenné skupiny zahynuli ve Švýcarsku při sestupu z hory Mönch. Během návratu uklouzli a zřítili se. K neštěstí došlo pravděpodobně již ve středu, tělo jednoho z nich objevila švýcarská horská služba teprve ve čtvrtek. Dva Češi nejsou jedinými oběťmi švýcarských Alp. V jiné části hor u Piz Palü náhodně objevila letecká hlídka těla dvou italských horolezců, manželského páru, viset mrtvé na laně. Vše nasvědčuje tomu, že také Italové zahynuli již ve středu. Na vině jejich pádu je zřejmě zledovatělý sníh a kluzké skály.

Ze sportu

Fotbalisté Sparty se v případě postupu utkají ve 3. předkole Ligy mistrů buď s Interem Baku, nebo Lechem Poznaň. Rozhodl o tom los v Nyonu. Sparta však nejprve musí v domácí odvetě 2. předkola potvrdit postup přes Metalurg Liepaja, který v úvodním zápase porazila 3:0. Třetí předkolo se odehraje nejprve ve dnech 27. a 28. července, odvety 3. a 4. srpna.

Ostravský Baník si ve 3. předkole Evropské ligy zahraje buď s norským Stabaekem, nebo běloruským Dněprem Mogilev. Plzeň narazí ve stejné soutěži pravděpodobně na Besiktas Istanbul, který ještě musí postoupit přes faerský Vikingur Göta. Baník musí rovněž nejprve postoupit přes WIT Tbilisi, nad kterým vede po prvním utkání 6:0. Fotbalisté Jablonce změří síly s litevským Taurasem, či kyperským Apoelem Nikósie. Rozhodl o tom los v Nyonu.

Bývalý český fotbalový reprezentant Marek Jankulovski byl v Itálii zproštěn obvinění z nelegálních sázek. V případě praní špinavých peněz, kterého se měl obránce AC Milán také dopustit, soud rozhodl o tom, že čin nebyl spáchán. O zproštění viny rozhodl proto, že trestný čin nelegálních sázek byl promlčen. Jankulovski, který v Udine hrál v letech 2002 až 2005, vždy jakékoliv zapletení do nelegálního sázení odmítal. Bývalý reprezentant přitom už v minulosti podobnému obvinění čelil. Před třemi lety se jeho jméno objevilo mezi 21 fotbalisty, kteří prý v letech 1998 až 2005 prosázeli 10,5 milionu eur. Stejně jako nyní byl i tehdy očištěn.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová je ve hře o finále na turnaji ECM Prague Open. Turnajová osmička ve čtvrtfinále porazila Švédku Johannu Larssonovou 6:2, 4:6 a 7:5 a potřetí v kariéře si zahraje semifinále turnaje okruhu WTA. Soupeřkou 52. hráčky světa Záhlavové-Strýcové v sobotním utkání o finále bude Patty Schnyderová. Švýcarka v prvním čtvrtfinále zdolala Annu Tatišviliovou z Gruzie ve třech setech 2:6, 6:2 a 7:5. Tenistka Lucie Hradecká porazila Anabel Medinaovou-Garriguesovou ze Španělska 6:4, 7:5 a stala se druhou českou semifinalistkou Prague Open.

Hokejový klub Lev z Hradce Králové bude v nadcházející sezoně hrát Kontinentální ligu. Sídlit bude v Popradu, kde byla ve středu a ve čtvrtek na inspekci infrastruktury zvláštní komise z KHL. O přijetí klubu mezi účastníky ročníku 2010/2011 informovalo vedení soutěže na své internetové stránce.

Olympijský vítěz z Moskvy 1980 vzpěrač Ota Zaremba bude muset předstoupit před disciplinární komisi Českého svazu vzpírání. Vedení federace se bude zabývat jeho výroky na adresu Romů, které přinesl on-line deník Týden.cz. Zaremba řekl, že ze svého klubu v Horní Suché u Havířova propustil všechny vzpěrače romské národnosti a žádné nebude nabírat, protože jej jeden z jeho svěřenců prý okradl. Legendární vzpěrač to vyslovil v souvislosti se svým vstupem do Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), jež je nástupkyní soudem zakázané Dělnické strany. Vedení vzpěračského svazu se od Zarembových výroků ostře distancovalo. Zarembovy výroky odsoudil i Český olympijský výbor a označil je za xenofobní.

Počasí

V sobotu přes republiku bude přecházet zvlněná studená fronta. Přijdou intenzivní bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a silným větrem, který může v nárazech dosáhnout až 100 kilometrů v hodině. Teploty vystoupí na 33 stupňů Celsia.