Zprávy

0:00
/
0:00

Předsedové ODS, TOP 09 a VV podepsali koaliční smlouvu

Předsedové ODS, TOP 09 a Věcí veřejných Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John podepsali v Hrzánském paláci koaliční smlouvu "vlády rozpočtové odpovědnosti". Dokument potom signovali i další vyjednávači zúčastněných stran. "Čeká nás velký kus práce a jsem přesvědčen, že já a moji kolegové jsme si vědomi odpovědnosti, kterou neseme před občany," uvedl po podpisu Nečas. Kabinet je podle něj soudržný a všech 118 poslanců bude "kopat" za koalici. Podle lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga práce teprve začíná. Všem je jasné, že jednotlivé koaliční strany budou na nepopulární kroky doplácet. "Věřím, že při těchto těžkostech budeme držet pohromadě a že nikdo nevyužije situaci, aby zaútočil na druhého," konstatoval. John poznamenal, že koaliční smlouva je velmi podrobná. Teď už podle něj stačí jenom ji naplnit. Na rozdíl od svých koaličních partnerů nezdůraznil potřebu koaliční soudržnosti. Nový kabinet prezident Václav Klaus jmenuje v úterý.

Výkonná rada ODS schválila koaliční smlouvu s TOP 09 a VV

Výkonná rada ODS schválila koaliční smlouvu s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Po jednání širšího vedení ODS to novinářům oznámil předseda strany a premiér Petr Nečas. Koaliční dohodu dnes posvětilo i vedení TOP 09 a příznivci VV v internetovém referendu. Vzniku trojkoaliční vlády tak již nic nebrání.

TOP 09 schválila koaliční smlouvu s ODS a Věcmi veřejnými

Širší vedení TOP 09 podle očekávání schválilo koaliční smlouvu s ODS a Věcmi veřejnými. Rozhodnutí potvrdil i celostátní výbor spřízněného hnutí Starostové a nezávislí, oznámil jeho předseda Petr Gazdík. Širší vedení TOP 09 i Starostů a nezávislých podpořila koaliční smlouvu jednomyslně. ODS, TOP 09 a VV uvádějí, že vytvoří koalici rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci. Koalice chce provést zásadní reformu veřejných financí s cílem zastavit zadlužování státu, a také reformu důchodového systému a zdravotnictví.

"Véčkaři" v referendu posvětili koaliční spolupráci s ODS, TOP 09

Příznivci Věcí veřejných (VV) posvětili v internetovém referendu koaliční spolupráci s ODS a TOP 09. ČTK to řekl Viktor Paggio z VV po skončení víkendového hlasování "véčkařů". Účastnilo se 22 procent z 16.873 registrovaných "véčkařů", pro vstup do vlády se vyslovilo 78,13 procenta hlasujících. Zbytek byl proti. Hlasování "véčkařů" začalo v pátek, kvůli technickým problémům bylo přerušeno do sobotního dopoledne. Kuriózně se ho nezúčastnil předseda VV Radek John, který v neděli prohlásil, že se zapomněl registrovat v daném termínu. V České televizi John řekl, že by odstoupil, kdyby referendum nebylo úspěšné. Podle šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí se registrovaní "véčkaři" na internetu vyjadřovali k jediné otázce, a to zda jsou pro vstup do koalice s ODS a TOP 09 za dojednaných podmínek. Nečas uvedl, že proceduru koaličního partnera je nutné respektovat.

Fischer lituje, že nepokročila reforma státní služby

V pondělí se ve Strakově akademii naposledy sešel kabinet Jana Fischera. Po odcházející vládě podle něj zůstalo hodně koncepčních materiálů. Byla obnovena i činnost komise připravující důchodovou reformu. Premiér v demisi přesto lituje, že za jeho vlády nedošlo na reorganizaci státní služby. Fischer po zasedání své vlády řekl, že si cení komunikace mezi ministry. Ty do jeho úřednického kabinetu nominovaly ODS, ČSSD a Strana zelených. Přes vzájemné spory stran ale vztahy mezi ministry byly korektní a vláda svůj mandát zvládla. V úterý Fischerův kabinet nahradí nová vláda Petra Nečase. Prezident Václav Klaus ji jmenuje v 10.00 hodin na Pražském hradě. Fischer by jí chtěl popřát, ať se jí daří. "Je to i sobecké přání občana této země," uvedl. Osobně se se členy nastupujícího kabinetu setká při jmenování nových ministrů na Hradě. Ministři Fischerova kabinetu se ještě setkají v pondělí večer na slavnostní večeři v Poslanecké sněmovně, na kterou je zve její předsedkyně Miroslava Němcová.

TOP 09 dá na podzimní volby 28 milionů korun

TOP 09 investuje do kampaně před podzimními komunálními a senátními volbami celkem 28 milionů korun. Po pondělním jednání výkonného výboru strany to oznámil její místopředseda Miroslav Kalousek. Devět milionů korun podle něj strana dá na senátní volby a deset milionů korun na volby v Praze. Zde při sněmovních volbách předstihla ODS, svého největšího koaličního spojence a volebního konkurenta. Kandidátky TOP 09 zatím neuzavřela, rozhodnout o nich má na příštím zasedání výboru. To by podle mluvčího strany mělo být příští týden. Kalousek uvedl, že na Orlickoústecku bude mandát obhajovat Ludmila Müllerová, v Praze 10 Jaromír Štětina a v Praze 6 místo Schwarzenberga, který přestoupil do sněmovny, dosavadní kutnohorský senátor za ODS Bedřich Moldan. Z osmi členů senátorského klubu TOP 09 a Starostové o znovuzvolení podle dostupných informací usilují také Jan Horník a Igor Petrov, nikoliv už exministr kultury Václav Jehlička.

STEM: Po volbách přibylo lidí spokojených s vývojem v Česku

Po volbách do Poslanecké sněmovny je více lidí spokojeno s vývojem v Česku. Oproti květnu se počet spokojených zvýšil o 17 procent. O tom, že jde vývoj v Česku správným směrem, je přesvědčeno 32 procent lidí. Opak si myslí 35 procent a podle 33 procent nesměřuje nikam. Před volbami přitom situaci charakterizovala spíš nespokojenost. O obrat k lepšímu se postarali hlavně voliči stran vládní koalice. Vyplynulo to z červnového průzkumu agentury STEM. Podle analytiků jsou se situací spokojenější ti, kteří byli u voleb, jsou aktivní a mají vůli něco změnit. Naopak od těch, kteří v květnu nevolili, zaznívá více rezignace a skepse. Agentura provedla průzkum ve dnech 17. až 25. června a zúčastnilo se ho 1559 respondentů starších 18 let.

Česká diplomacie doufá v brzké zrušení kanadských víz

Česká diplomacie doufá, že Kanada víza pro Čechy a Moravany zruší dříve, než začne plně fungovat reformovaný azylový systém této země. Podle Ottawy se pravidla změní za 18 až 24 měsíců. Původní azylový systém Kanady byl obecně považován za snadno zneužitelný, proto v této zemi žádali čeští občané o azyl, i když by s tím jinde ve světě neuspěli. Kanada se proto už rok (od 14. července 2009) proti vlně českých migrantů brání vízy: českým turistům jich bylo za tu dobu vydáno více než 6200. "Pouze 1,5 procenta žádostí o vízum bylo zamítnuto a 234 staženo," sdělilo kanadské velvyslanectví v Praze. Zrušení víz se podle Kanady dá očekávat, "jak pro to nastanou vhodné podmínky". Počet žadatelů o azyl z Česka, hlavně z řad Romů, se po zavedení víz rapidně snížil, přesto tak od loňského srpna 2009 do letošního června učinilo ještě 74 českých občanů. Jen loni kanadské úřady ale měly mnohem více práce s českými azylovými žádostmi. Projednávání uzavřely v 900 případech, u 734 je žadatelé stáhli nebo nebyly obnoveny. U 90 žádostí ovšem zájemci uspěli, zamítnuto jich bylo 76.

O post ředitele ÚSTR se uchází devět lidí

O křeslo ředitele Ústavu pro studium totality (ÚSTR) se utká devět lidí, jsou mezi nimi i dvě kandidátky ze zahraničí - francouzská historička žijící ve Vídni Muriel Blaiveová a Eugenie Trüzschlerová, emigrantka a historička žijící v Německu. Rada ústavu v pondělí rozlepovala obálky s došlými přihláškami do výběrového řízení na nového šéfa ÚSTR. Mezi kandidáty je současný náměstek ředitele ÚSTR Marek Junek, Lubomír Augustin a Martin Pulec z Archivu bezpečnostních složek, který spadá pod ÚSTR, bývalý mluvčí České biskupské konference Daniel Herman, advokát a obhájce disidentů Milan Hulík, historik Antonín Kostlán, který se již hlásil v minulém výběrovém řízení, a náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová. Ředitel bude vybrán 12. srpna. Nahradí dočasného ředitele Zdeňka Hazdru, jehož radní pověřili vést ústav poté, co odvolali jeho předchůdce Jiřího Pernese.

Nezaměstnanost klesla na 8,5 pct, může ale opět růst

Nezaměstnanost v Česku se v červnu meziměsíčně snížila o 0,2 procentního bodu na 8,5 procenta. Koncem letošního června pracovní úřady evidovaly 487.733 lidí bez práce, na jedno volné pracovní místo připadlo v průměru 15,2 uchazeče. Z regionů stále zůstává nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém kraji, kde bylo v červnu bez práce 56.649 lidí. Největší podíl nezaměstnaných má stále Mostecko, a to 15,64 procenta. Oblastmi s nejnižší nezaměstnaností jsou Praha, Jihočeský kraj a Středočeský kraj. V okrese Praha-Východ nezaměstnanost dosahuje 3,8 procenta, v Praze 3,9 procenta. Analytici pokles nezaměstnanosti očekávali, avšak varují, že za ním stojí hlavně sezonní práce. V dlouhodobém horizontu podle nich volných pracovních míst příliš nepřibývá a nezaměstnanost se opět zvýší. Minulý rok ve stejném období míra nezaměstnanosti činila osm procent.

ČSÚ: Inflace v červnu dosáhla 1,2 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v ČR v červnu dosáhl stejně jako v květnu 1,2 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly. Informoval o tom Český statistický úřad. Vývoj ovlivnilo zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura, které bylo kompenzováno poklesem cen oblečení, obuvi, alkoholických nápojů a tabáku.

Rath: Kraj od srpna přejde na plzeňský model hrazení poplatků

Středočeský kraj změní systém hrazení zdravotnických poplatků za pacienty krajských nemocnic. Od 1. srpna přejde na takzvaný plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Uvedl to hejtman David Rath (ČSSD). Tento způsob placení tolik nezatěžuje krajskou pokladnu, navíc ho jako jediný v zemi nenapadalo ministerstvo vnitra. Kraj loni vynaložil na hrazení regulačních poplatků za pacienty přes 80 milionů korun a hejtman neskrývá, že je jejich úhrada pro krajskou pokladnu zátěží. Většina regionů už s proplácením poplatků za pacienty skončila, zvýhodnění dosud zůstává jen ve Středočeském a Plzeňském kraji. Rath řekl, že považuje za chybu a selhání Asociace krajů ČR, že ostatní regiony tento předvolební slib ČSSD tak rychle opustily.

ČEZ zrušil projekt výstavby elektrárny v rumunském městě Galati

Elektrárenská společnost ČEZ zrušila projekt výstavby paroplynové elektrárny o výkonu 400 megawattů ve východorumunském městě Galati. Důvodem byly "významné a nečekané" stavební náklady. Společnost podepsala s rumunskými společnostmi Termoelectrica a Electrocentrale Galati memorandum o modernizaci tepelné elektrárny a výstavbě nové paroplynové elektrárny v Galati v listopadu 2008. Po vypracování realizační studie se však podle ČEZ ukázalo, že projekt je vzhledem k vysokým nákladům spojeným s budováním plynovodu a nutností demolice některých staveb v majetku místní elektrárny technicky a ekonomicky neprůchodný. ČEZ má v Rumunsku podíl na společném podniku pro výstavbu dvou nových bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Kromě toho buduje poblíž rumunského pobřeží Černého moře větrnou farmu o instalovaném výkonu 600 MW.

Lesy ČR dostaly pokutu od antimonopolního úřadu

Lesy ČR chybovaly při nákupu osobních automobilů Audi pro vedení společnosti, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jim za to uložil pokutu 160.000 korun. ČTK to potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí je pravomocné. Lesy ČR uzavřely v únoru a březnu loňského roku smlouvy přímo se společností Import Volkswagen Group. "Zadavatel se dopustil dělení zakázky, čímž došlo ke snížení její ceny pod zákonné limity a následnému přidělení bez výběrového řízení," uvedl Rafaj. Lesy ČR uzavřely nejdříve smlouvu na šest automobilů Audi typů A4 a A6 za celkem 5,382 milionu korun bez DPH a o měsíc později od stejného dodavatele odebraly vůz Audi A8 za 1,651 milionu Kč bez DPH. Jednalo se o vozy pro management firmy a k jejich zadání došlo v rozmezí 4 týdnů. Zakázky tedy měly být uskutečněny dohromady a s veřejných výběrovým řízením.

Vesecká podala dovolání v kauze brněnské lékařky Brázdové

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká podala dovolání v případě brněnské lékařky Ludmily Brázdové, kterou soudy zprostily obžaloby za neposkytnutí pomoci. Vesecká se zprošťujícím verdiktem nesouhlasí a požaduje nové projednání případu. Brázdová podle obžaloby chybovala při ošetřování chlapečka, který zemřel v porodnici brzy po narození. Soudy ale dospěly k závěru, že Brázdová chybu neudělala. Vesecká žádá, aby Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí Městského soudu i Krajského soudu v Brně a vrátil případ k novému projednání. Hlavní výtkou v dovolání je to, že Brázdová včas nezařídila převoz dítěte na specializované pracoviště. Brázdová je primářkou novorozeneckého oddělení brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Dítě se narodilo s vážnými zdravotními problémy 12. července 2005, zemřelo druhý den v noci.

Minulé dva týdny byly na silnicích nejtragičtější za dva roky

Od 25. června, tedy od počátku prázdnin v některých školách, zemřelo na silnicích již 73 lidí. Minulé dva týdny tak byly nejtragičtější za poslední dva roky. Dopravní nehody si tak vyžádaly 4,3 oběti denně. Nejvíce lidí, 12, zahynulo 9. července. Tolik obětí neměly kolize od září 2006. Za sedmnáct prázdninových dní se stalo zhruba 3300 nehod. Skoro každých osm hodin zemřel v tomto období na silnicích jeden člověk. Nejvíce obětí bylo mezi řidiči osobních aut, zahynulo jich 22. Spolujezdců zahynulo deset. Havárie si vyžádaly také životy 16 řidičů motocyklů, deseti cyklistů a osmi chodců.

Začíná Bohemia Jazz Fest, účastníci budou z 12 zemí

Jazzmani ze 12 zemí budou letos hostovat na pátém ročníku Bohemia Jazz Fest. Začíná v úterý v Praze, kde zahraje i fenomenální basista Stanley Clarke. Festival skončí tradičně v Českých Budějovicích, které 25. července přivítají legendárního kytaristu Larryho Carltona. Uvedl to prezident a zakladatel festivalu Rudy Linka. Podle něj letos poprvé přijedou i hráči z Japonska, z Norska, z Lucemburska a také ze Španělska. Španělky Alba Carmonaová a Marina Alberová přivážejí na festival ojedinělou podobu flamenga, flamengo-jazz. Na festivalu se objeví jak Pražský Big Band Milana Svobody, tak sólový norský saxofonista Hakon Kornstad. Ocenění za přínos popularizaci jazzové hudby dostane v závěru festivalu texaský rodák Roy Hargrove. Festival je přístupný co nejširšímu diváckému publiku. Příznivci jazzové hudby se sejdou na historických náměstích v Praze, Domažlicích, Plzni, Brně, Prachaticích, Táboře a Českých Budějovicích. Program je na www.bohemiajazzfest.cz.

Letní scéna Vyšehradu nabídne 50 představení

Letní scéna Vyšehradu nabídne od pondělního večera do začátku září 50 představení festivalu Metropolitního léta hereckých osobností. Pod širým nebem tam představí pražské Studio Dva oblíbené komedie ze svého repertoáru. Bezmála dva měsíce budou moci diváci téměř denně navštívit některou z oblíbených komedií a vidět vynikající české a slovenské herce Annu Šiškovou, Janu Krausovou, Karla Rodena, Gabrielu Vránovou, Maroše Kramára, Hanu Maciuchovou, Filipa Blažka a další. Zvláštní večer bude patřit slovenské šansoniérce Szidi Tobias. Představení na Vyšehradě zahajuje komedie chorvatského autora Mira Gavrana Vše o mužích s Marošem Kramárem, Filipem Blažkem a Michalem Slaným. Dále diváci uvidí inscenaci z repertoáru Studia Dva Otevřené manželství s Janou Krausovou a Karlem Rodenem nebo dvě novinky loňské přehlídky - komedii Arnošta Goldflama o soužití hereček různých generací s názvem Dámská šatna.

Plzeňský festival Na ulici se vrátí ke svým kořenům

Zpět do zapadlých uliček se po 16 letech vrátí plzeňský festival Na ulici. Právě tam kdysi začínal, postupem let ale akce narostla, získala nádech komerce a přesunula se na náměstí. Za zásadní změnu koncepce může i výrazně nižší rozpočet akce. Informovala o tom mluvčí festivalu Martina Kurfirstová. Letošní 17. ročník akce se koná od 16. do 19. srpna a oproti uplynulým rokům byl zkrácen. Festival se uskuteční na čtyřech scénách, a to v Proluce, v amfiteátru Plzeň Plaza, klubu Zach´s Pub a na zahradě Měšťanské besedy. Vystoupí například Irena Budweiserová, Klára Vytisková, Pavel Žalman Lohonka, plzeňská kapela Strašlivá podívaná. Pro děti budou v Proluce připravena divadelní představení, nebude chybět ani tradiční výstava Barva na ulici neboli velkoformátové obrazy na zdech v Proluce vytvořených nejen českými umělci.

Chystá se další ročník Třebíčského židovského festivalu

Koncerty, filmy, divadelní představení, odborné přednášky a besedy budou náplní letošního sedmého ročníku Třebíčského židovského festivalu. Třídenního festivalu se každoročně účastní stovky lidí z Česka i zahraničí. Uvedla to ředitelka městského kulturního střediska Hana Štěpničková. Festival se uskuteční ve dnech 29. až 31. července. Program najdou zájemci na webových stránkách www.mkstrebic.cz. Jako každoročně bude festivalové dění pod zvýšeným dohledem policistů i městských strážníků. Město tak chce zabránit výtržnostem extremistů, ke kterým v minulosti docházelo. Třebíčský židovský festival je jedním z řady podobných přehlídek židovské kultury, které se v Česku pořádají. Velkou tradici má například festival v Boskovicích.

Muchova Slovanská epopej se stěhuje do Prahy

Moravský Krumlov se připravuje na stěhování Slovanské epopeje od malíře Alfonse Muchy, které by mělo téměř po půl století opustit město a přesunout se do Prahy. Kdy bude kolekce 20 rozměrných pláten sejmuta, srolována a odvezena, se ale ještě přesně neví, řekl starosta Jaroslav Mokrý. Záměr Prahy dílo odvézt, přestože pro něj nemá expozici požadovanou autorem, vyvolal vlnu nevole. Odpůrci projektu se patrně pokusí odvozu díla zabránit. Se stěhováním epopeje do Prahy za současných podmínek nesouhlasí ani Muchův vnuk John. Pokusil se mu zabránit. Se svým požadavkem u soudu ale neuspěl. V rozhovorech často připomíná, že epopej se dostala do Krumlova po druhé světové válce ve špatném stavu a jen s jeho pomocí byla kdysi zachráněna.

Ze sportu

Vítězka lednové juniorky na Australian Open Karolína Plíšková prohrála na Prague Open v 1. kole s Johannou Larssonovou ze Švédska dvakrát 4:6.

Tenistka Klára Zakopalová si nezahraje turnaj ECM Prague Open. Na Štvanici měla plnit roli čtvrté nasazené hráčky, se odhlásila kvůli nemoci a horečce. Místo Zakopalové se do turnaje dostala jako poražená z kvalifikace Eva Hrdinová, kterou v prvním kole čeká Alize Cornetová z Francie.

Český cyklista Roman Kreuziger z Liquigasu obsadil čtvrté místo v druhé horské etapě Tour de France, což pro něj značí nejlepší dílčí umístění ve slavném závodu. V celkovém pořadí se tak posunul po osmém dnu na sedmou příčku. Po 189 kilometrech se z prvenství radoval Lucemburčan Andy Schleck.

Fotbalová Sparta Praha je na startu šestizápasové série, na jejímž konci by měl být postup do milionářské Ligy mistrů. První dva díly kvalifikační minisérie přinese střet s lotyšským mistrem Metalurg Liepaja. První zápas sehrají sparťané v úterý v podvečer na soupeřově půdě. Sparťané vstoupí do pohárového léta nejčasněji ve své historii, ale v klubu se na to dostatečně nachystali. Fotbalisté českého mistra měli rekordně krátkou dovolenou a hned na úvod nové sezóny získali i sebevědomí díky výhře v Superpoháru, který zvládli přes Řepkovo vyloučení. Před sebou mají letos vizi výjimečně příznivého losu a žádná z překážek včetně čtvrtého kola by neměla být pro Spartu nepřekonatelná.

Mezeru za velkými atletickými mítinky v Ostravě a Praze by rádi vyplnili v Ústí nad Labem. Na severu Čech bude v úterý kromě velké části domácí špičky startovat i jamajský sprinter Lerone Clark, člen vítězné štafety z loňského mistrovství světa. V Ústí by chtěl atakovat desetivteřinovou hranici. Jeho letošním maximem je 10,10, osobním rekordem pak je 9,99 z loňského roku. Špičkový výkon slibuje i 110 metrů překážek, na nichž se představí aktuálně pátý muž světových tabulek Petr Svoboda. Zajímavou podívanou slibuje i vrh koulí, v jehož startovním poli se představí Američan Russel Winger, který je s výkonem 21,25 metru v tabulkách letos osmý. Soupeřit by s ním měla kompletní česká špička, tedy Antonín Žalský i Remigius Machura. Celkem by se mělo ve 13 disciplinách představit okolo 200 atletů.

Květoslav Svoboda z Komety Brno byl hlavní hvězdou závěrečného dne mistrovství republiky v plavání, když závod na 800 metrů volný způsob vyhrál v novém českém rekordu 8:10,75. Svoboda byl také nejúspěšnějším plavcem šampionátu, v bazénu v Praze-Podolí získal čtyři individuální a tři štafetové tituly. Jeho oddílový kolega Martin Verner triumfoval třikrát. Nejlepším klubem šampionátu byla Kometa Brno, která získala 16 prvenství.

Obhájce titulu Ondřej Polívka a čerstvý armádní mistr světa David Svoboda jsou hlavními esy nominace moderních pětibojařů na mistrovství Evropy v maďarském Debrecínu, které začne ve čtvrtek 15. července. Třetím v zúžené nominaci trenéra Jakuba Kučery je zatím s otazníkem Michal Michalík. Michal Sedlecký, mistr světa z roku 2002, také absolvuje individuální soutěž, ale jeho výsledek by se nezapočítával do závodu družstev. V soutěži žen budou české barvy hájit Lucie Grolichová, Lenka Bilková a Natálie Dianová. Na štafety přijede Sylvie Černá, mužskou by měl doplnit Jan Kuf.

Počasí

Na desítkách míst v ČR opět padaly teplotní rekordy. V Kopistech na Mostecku bylo 36,5 stupně. Rekordy se měnily mj. i v Praze a Plzni.

Meteorologové varují před velmi vysokými teplotami, nadále proto hrozí nebezpečí vzniku požárů.