Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas se s Klausem shodli na co nejrychlejším složení kabinetu

Lídr ODS Petr Nečas se s prezidentem Václavem Klausem shodl na potřebě ustavení nové vlády tak, aby připravila státní rozpočet na příští rok. Nečas hlavu státu informoval o práci expertních týmů, které mají najít shodu na společném vládním programu ODS, TOP 09 a VV. S Klausem probral také situaci ve sněmovně, která se poprvé sejde příští úterý. Klaus Nečase o informace o průběhu jednání požádal před 14 dny, když ho pověřil vedením rozhovorů o většinové vládě. Lídr ODS si ze schůzky s prezidentem odnesl dopis pro delegáty víkendového 21. kongresu občanských demokratů. Po schůzce je tak definitivně jasné, že zakladatel ODS Klaus na kongres nepřijde. Požádal však Nečase, aby s jeho dopisem osobně delegáty seznámil. "Není to pro mne zklamání, podobný krok jsem očekával," řekl po setkání na Pražském hradě novinářům Nečas, který se bude na kongresu ucházet o funkci předsedy strany. Připomněl, že Klaus už ve chvíli, kdy byl před několika týdny na kongres zván, upozorňoval na své časové zaneprázdnění.

ODS o víkendu zvolí nové vedení strany

Občanské demokraty čeká o víkendu přelomový volební kongres. Lídr strany Petr Nečas na něm s největší pravděpodobností bude zvolen předsedou strany. Výrazně se obmění i nejužší vedení ODS. Ze současných místopředsedů obhájí pozici v grémiu kromě Nečase zřejmě jen David Vodrážka. O složení nového vedení ale rozhodne až hlasování na kongresu a zákulisní dohody regionů. Nečasovi se nemusí podařit prosadit sestavu, která by plně odpovídala jeho představám. Podle Nečase musí být kongres začátkem cesty k obnovení důvěryhodnosti ODS jako nejsilnější pravicové strany v České republice. V sobotu je na programu vystoupení Nečase a hostů, mezi kterými by měli být lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda Věcí veřejných Radek John. Zazní tu i poselství expředsedů ODS Václava Klause a Mirka Topolánka.

Klasnová a Parkanová se utkají o post místopředsedkyně sněmovny

Věci veřejné by na pozici místopředsedkyně sněmovny rády viděly svou poslankyni Kateřinu Klasnovou. ČTK to řekl předseda strany Radek John. TOP 09 naopak na místopředsednický post navrhuje bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou, informoval server iDnes.cz. Návrhy ještě musí schválit devítičlenná skupina hlavních vyjednavačů ODS, VV a TOP 09. Kateřinu Klasnovou podle Johna zvolili členové poslaneckého klubu Věcí veřejných v korespondenčním hlasování. Parkanová svoji kandidaturu jednoznačně nepotvrdila. "Příslušné personální otázky jsme delegovali na pana předsedu (Karla Schwarzenberga)," řekla Parkanová.

Sjezd ČSSD bude zřejmě až v březnu 2011

Předsednictvo ČSSD na svém pátečním zasedání doporučilo, aby volební sjezd strany proběhl až 18. a 19. března příštího roku v Brně. S definitivní platností rozhodne o termínu sobotní jednání širšího vedení sociálních demokratů. Po schůzi předsednictva to řekl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdůraznil, že z krajů nezazněl oficiální požadavek na bližší termín sjezdu, na kterém by delegáti zvolili nástupce bývalého předsedy Jiřího Paroubka a celé nové vedení. Do čela ČSSD bude asi kandidovat více lidí. Přihlásil se už statutární místopředseda Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Jako o dalším kandidátovi se hovoří o místopředsedovi strany a brněnském primátorovi Romanu Onderkovi. Z Moravskoslezského kraje zaznělo i jméno ministra vnitra Martina Peciny.

Komunální a senátní volby budou letos 15. a 16. října

Komunální volby se letos budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 15. a 16. října. Termín vyhlásil prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Kandidátní listiny pro senátní i obecní volby tak budou muset být sestaveny a odevzdány nejpozději v úterý 10. srpna. Při senátních volbách budou voliči rozhodovat o obměně třetiny členů horní komory - budou tedy volit 27 senátorů. Pokud nikoho nezvolí hned v prvém kole, vítěze vyberou ze dvou finalistů o týden později ve druhém kole, které bude 22. a 23. října. Senát má celkem 81 členů, jejichž mandát je šestiletý. Každé dva roky se ve volbách mění třetina z nich.

Klaus jmenoval novým guvernérem ČNB Miroslava Singera

Prezident Václav Klaus v pátek na Pražském hradě jmenoval guvernérem České národní banky nynějšího viceguvernéra Miroslava Singera. Nový guvernér nahradí od 1. července ve funkci Zdeňka Tůmu, který v polovině dubna oznámil, že se vzdává svého mandátu. Singer je členem bankovní rady ČNB a viceguvernérem centrální banky od února 2005, předtím mimo jiné působil jako ředitel skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Tuzemské banky jsou podle testů ČNB zdravé a odolné vůči rizikům

Český bankovní sektor je podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, zdravý a odolný vůči rizikům. Jeho stabilita by neměla být ohrožena ani v případě výrazně nepříznivého ekonomického vývoje. Testy naznačují i dobrou odolnost pojišťoven a penzijních fondů. Pokud by se však ekonomika vyvíjela podle negativních scénářů, některé instituce by utrpěly ztráty, které by si mohly vyžádat kapitálové injekce od akcionářů. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou zveřejnila ČNB. Banka testovala odolnost finančního sektoru za použití tří alternativních scénářů budoucího vývoje. Největší dopady na český finanční systém by podle ČNB způsobil scénář "ztráta důvěry", který by vedl ke ztrátám ve výši kolem dvou procent aktiv celého finančního sektoru. Scénář by podle centrální banky vyžadoval relativně malé kapitálové injekce do celého finančního systému ve výši zhruba pěti miliard korun.

Evropská komise schválila Česku systém filmových pobídek

Evropská komise schválila České republice program finančních pobídek filmovým produkcím. Na základě tohoto programu bude moci stát vrátit filmovým producentům, kteří budou natáčet v Česku, část utracených peněz. Ministerstvo kultury požádalo Evropskou komisi o schválení pobídek už v lednu. Takzvaný program podpory filmového průmyslu v Česku má pomoci navrátit zejména zahraniční filmové štáby do českých exteriérů, a tak zastavit propad filmového průmyslu. Štáby by mohly dostávat zpět až 20 procent financí, které tu při natáčení prokazatelně utratí. Česko je jednou z posledních zemí, kde pobídky neexistují. Na program, který loni v říjnu schválila vláda, uvolní ministerstvo kultury půl miliardy korun. Vývoj objemu filmové produkce v České republice v letech 2002 až 2008 poznamenal prudký pokles zahraničních filmových produkcí.

Olomoucký kraj nebude od konce června hradit zdravotní poplatky

Olomoucký kraj zřejmě přestane na konci června hradit regulační poplatky, které proplácí pacientům krajských zdravotnických zařízení. V pátek to navrhla krajská rada. Konečné rozhodnutí budou mít zastupitelé, kteří návrh projednají 28. června. Loni kraj na poplatcích zaplatil 36,3 milionu korun, letos dalších 5,3 milionu Kč. Hrazení regulačních poplatků v krajských zařízeních prosadila do koaliční smlouvy ČSSD. Už několik krajů ale od proplácení ustoupilo. Jako první zrušil platby za pacienty 2. června Pardubický kraj, poté se přidaly i kraje Královéhradecký, Karlovarský, Liberecký, Zlínský, Moravskoslezský a Jihomoravský.

Loni v zahraničí zahynulo 414 Čechů

Loni v zahraničí zahynulo 414 českých turistů, což je o 18 méně než v roce 2008. Údaje zveřejnila česká diplomacie, podle níž nejvíce případů, 132, řešilo minulý rok české velvyslanectví v Bratislavě. Následuje Berlín s 33 případy, třetí je Vídeň, kde konzulové registrovali 21 úmrtí českých občanů. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že v meziročním srovnání se snížil i počet Čechů, kteří během zahraniční cesty skončili v nemocnici kvůli zdravotním potížím. V roce 2009 bylo hospitalizováno 347 osob, v roce 2008 to bylo 422. Méně bylo i dopravních nehod - loni česká velvyslanectví zaznamenala 287 kolizí s českou účastí, předloni to bylo o 84 více.

Ve světě je podle diplomatů ve vězení 623 Čechů

Počet Čechů uvězněných v zahraničí se loni snížil, vzrostl ale počet těch, kteří byli zadrženi ve světě kvůli pašování drog, a to zejména ve státech Latinské Ameriky nebo při cestách z nich. Ministerstvo zahraničí na tiskové konferenci informovalo, že ke konci loňského roku bylo v zahraničí ve vazbě a ve vězení 623 Čechů, což je o 125 méně než o rok dříve. Za drogové delikty bylo uvězněno 103 českých občanů, předloni to bylo 78. Ke konci loňského roku bylo za drogové delikty nejvíce Čechů, celkem 19, ve věznicích v Peru. Následuje Španělsko s 15 Čechy za mřížemi a Itálie s deseti. Letos navíc registruje ministerstvo zahraničí dalších 14 nových případů zadržených Čechů v souvislosti s drogami, jde o devět mužů a pět žen. Ministerstvo zahraničí proto stále upozorňuje české turisty, aby v žádném případě nereagovali na žádosti neznámých lidí o doručení zavazadel či jiných zásilek zejména při cestách z Latinské Ameriky do Evropy.

Muži, jenž pomohl odhalit žháře z Vítkova, kdosi vyhrožoval

Neznámý muž prostřednictvím starosty Otic vyhrožoval dvakrát svědkovi, jenž přivedl policisty na stopu žhářů z Vítkova. Svědek z Opavska už v minulosti ze strachu z pomsty odmítl u soudu vypovídat. V pátek soudce přečetl dokument, který výhrůžky potvrzuje. Podle soudu starostovi Otic, kde svědek bydlí, někdo telefonoval na služební telefon, který má doma. Výhrůžky na adresu svědka podle lidí padly i koncem května na společenské akci, kterou v Oticích pořádali tamní hasiči. Během večera na parket vstoupil muž, který začal pokřikovat směrem ke svědkovi, ať vyhoří, uvedl soudce.

V Letech byl zpřístupněn památník romským obětem

Pietní místo v Letech na Písecku vybudované poblíž bývalého romského sběrného tábora je již oficiálně zpřístupněno veřejnosti. Během čtyř měsíců tu vznikl přírodní amfiteátr, dvě repliky původních dřevěných ubikací s expozicí připomínající památku romských obětí nacismu, parkoviště a nové cesty. "Je to malý zázrak," označil vybudovaný památník ministr kultury Václav Riedlbauch na jeho pátečním otevření. Připomněl, že zásluhu na vzniku tohoto místa má současný zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. Ten uvedl, že je šťastný, že se mu podařilo splnit jedno ze svých předsevzetí. Ukázalo se podle něj, že veřejnost není lhostejná k osudu Romů za druhé světové války. I podle něj je však úkolem do budoucna odstranění velkokapacitního vepřínu v sousedství památníku.

Spor Romů s místními může v Ředhošti přerůst v další násilnosti

Spory mezi obyvateli Ředhoště na Litoměřicku a údajně nepřizpůsobivými Romy mohou přejít v další násilnosti. Řevnivost místních občanů po hromadné rvačce v hospodě vyústila v pozvání hlídek Dělnické strany sociální spravedlnosti, která svolala na sobotu do obce demonstraci. Přijet má na sto radikálů. Policisté při jednání zastupitelstva upozornili, že by mohlo dojít k nepředvídaným událostem, podobným loňským incidentům v Litvínově. V Ředhošti už delší dobu doutná spor necelých dvou set obyvatel se sedmičlennou romskou rodinou. Na 70 občanů si na zastupitelstvu několik hodin vzrušeně vyříkávalo spory jak s Romy, tak i se starostou Josefem Bížou, jehož viní z liknavosti. Společným jmenovatelem vyprávění byla agresivita a troufalost mladíků, kteří prý obec doslova terorizují.

Policie odvezla občanské průkazy z výstavy Ztohoven

Policie v pátek odpoledne odvezla z expozice výtvarné skupiny Ztohoven vystavené občanské průkazy všech jejích 12 členů. Důvodem je to, že mají zřejmě pozměněnou podobu takzvaným morphingem - na počítači se ze dvou tváří vytvoří obličej jeden, na němž jsou ale rozeznatelné rysy obou původních podob. Podle serveru Týden.cz policie zatkla i jednoho z členů skupiny, výtvarníka Romana Týce. Skupina výtvarníků svůj nový projekt nazvala Občan K. a chtěla prý upozornit na to, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Občanské průkazy jsou součástí vystaveného díla. Skupina Ztohoven je známá zejména díky akci, při níž se napojila simulovaným atomovým výbuchem do vysílání celoplošné televize.

Nejkrásnějším nádražím byla vyhlášena stanice Choceň

Vítězem letošního ročníku soutěže o nejkrásnější nádraží v České republice se stala stanice Choceň, která leží v Pardubickém kraji na hlavní trati z Prahy do České Třebové. V Senátu to oznámili pořadatelé z občanského sdružení Asociace Entente Florale - Souznění. Vítěz vzešel z deseti finalistů na základě hlasování veřejnosti, nádraží Choceň získalo přes 900 hlasů z celkových 3500. Lidé podle pořadatelů ocenili zdařilou rekonstrukci výpravní budovy v Chocni, která si i po modernizaci zachovala novorenesanční vzhled z konce 19. století. V létě je navíc budova vyzdobena květinami. V České republice je přibližně 2500 stanic a nádraží.

České centrum v NY rozeznělo skleněné didgeridoo

České centrum v New Yorku ve čtvrtek vpodvečer místního času rozeznělo skleněné didgeridoo designéra Bořka Šípka. Na tradiční hudební nástroj australských domorodců v netradičním provedení hrál Ondřej Smeykal. Svůj společný projekt, který měl na Manhattanu premiéru, představili na výstavě Talking Glass (Mluvící sklo). Její součástí byly i fotografie Jana Williama Drnka, které zachytil vznik skleněných "píšťal". Smeykal a Šípek společně od začátku letošního roku vytvořili čtyři nástroje v různých podobách, například ryby či stromu. Výstava bude v Českém centru na Manhattanu k vidění do 10. září. Měla by se představit i na dalších místech ve Spojených státech a Kanadě. Poté se možná objeví v České republice.

V Rudolfinu vystoupí vítězové Concertina Praga

Koncert vítězů 44. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga, který se koná 20. června v pražském Rudolfinu, zahájí turné mladých hudebníků. Talentovaní muzikanti se představí v rámci 42. ročníku putovního Jihočeského festivalu. Sólisty na turné doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) pod vedením Jana Kučery. Mladí hudebníci se vedle Prahy představí v Rytířské sále zámku Jindřichově Hradci, ve Vokově sálu zámku Bechyně, v Maškarním sále na zámku v Českém Krumlově a v Městském divadle Josefa Kajetána Tyla v Třeboni. Absolutní vítězkou Concertino Praga se letos stala Anastasia Vorotnaja z ruského Togliatti, která získala prvenství a Cenu Heleny Karáskové v kategorii klavír. Další reprezentant Ruska čtrnáctiletý Vsevolod Guzov získal první cenu v kategorii violoncello, v kategoriích housle a klasická kytara uspěly tuzemské zástupkyně patnáctiletá Julie Svěcená a osmnáctiletá kytaristka Veronika Hrdová.

Matuškův hrob ozdobil náhrobek od Kristiana Kodeta

Místo posledního odpočinku Waldemara Matušky na vyšehradském hřbitově ozdobil pomník od výtvarníka Kristiana Kodeta. Odhalen byl přesně rok po Matuškově pohřbu. Jednoduchý náhrobek z finské dočervena zabarvené žuly nese pouze zpěvákovo jméno, obrys kytary a nápis Sbohem lásko. Smuteční akce se zúčastnilo několik desítek známých Matušky i jeho příznivců. Kytici růží na hrob položila vdova Olga Matušková, která přišla v doprovodu nevlastního syna Miroslava.

Zemřel literární historik a editor Vladimír Justl

Ve věku 81 let zemřel v pátek v Praze editor, literární historik a bývalý dlouholetý redaktor nakladatelství Odeon Vladimír Justl. Širší veřejnosti je Justl znám především jako editor Sebraných spisů Vladimíra Holana a jako představitel pražské poetické vinárny Viola, kterou založil v 60. letech. Justl je autorem monografií Václava Klimenta Klicpery a bratří Mrštíků, životopisu Vladimíra Holana a stovek literárně-kritických studií a knižních doslovů. Jeho editorská činnost je spjata především s dílem Vladimíra Holana, Josefa Škvoreckého a Františka Langera. V druhé polovině minulého století Justl udržoval pracovní vztahy s mnoha významnými představiteli české kultury, kteří byli nuceni emigrovat. Justl také často zastupoval české literární vědce na mezinárodních sympoziích a konferencích. V roce 2007 dostal v soutěži Magnesia Litera cenu za přínos české literatuře.

Zahrada vily Tomáše Bati ve Zlíně se změnila na sochařský ateliér

Zahrada vily Tomáše Bati ve Zlíně se změnila na sochařskou dílnu. Šest studentů z vysokých škol z Polska, Slovenska, Rakouska, Čečenska a Česka přetvářejí stoleté dubové kmeny na umělecká díla. Mezinárodní sochařské sympozium Wood - Dřevo 2010 již podvanácté uspořádala Nadace Tomáše Bati. Studenti budou v areálu vily slavného obuvníka pracovat do 23. června, kdy se v podvečer uskuteční slavnostní vernisáž nových soch. Cílem nadace je v duchu bývalých baťovských tradic rozvíjet talent mladých umělců, dát jim prostor zrealizovat jejich myšlenky, vyzkoušet si práci s různými materiály a zařízením a představit svá díla veřejnosti.

Zoo Brno má deset arktických vlčat

Chloubou brněnské zoologické zahrady je deset mláďat vlka arktického. Zajímavostí je, že vlčata jsou v jedné noře, kde o ně pečují jejich dvě matky. Ve volné přírodě je tento způsob chování ojedinělý. Ve smečce se rozmnožuje totiž jen vůdčí samice. Vlčata přišla v zoo na svět již koncem dubna. Teprve dnes ale chovatelé při jejich očkování zjistili, kolik jich vlastně je, řekl ČTK mluvčí zoo Pavel Hrazdíra. Vlci arktičtí jsou nápadití svojí statností a bílým kožichem. V brněnské zoo mají moderní výběh, jehož součástí je také srub kanadských indiánů z kmene Haida, z něhož lze šelmy pozorovat.

Sport

Fotbalový útočník Matěj Vydra přestoupil z Ostravy do Udine. V italském klubu dnes osmnáctiletý talent podepsal pětiletou smlouvu. ČTK to řekl hráčův manažer Ondřej Chovanec. Ostrava podle zákulisních informací obdrží za přestup sumu pohybující se kolem 100 milionů korun.

Český cyklista Roman Kreuziger dojel v královské etapě závodu Kolem Švýcarska ve skupince s nejlepšími vrchaři a obsadil deváté místo. Po ztrátě z pondělní etapy se posunul průběžně na patnáctou pozic

Všechny české lodě postoupily z pátečních kvalifikací do prvního závodu Světového poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji. O nejlepší české umístění v kvalifikaci se postarala čtvrtým místem kajakářka Irena Pavelková, mezi postupující čtyřicítku se dostaly také devátá Štěpánka Hilgertová i sedmnáctá Marie Řihošková. Z kajakářů byl nejlepší pátý Vít Přindiš, Vavřinec Hradilek byl sedmý a Luboš Hilgert osmnáctý.

Tři české posádky postoupily ve druhém závodu Světového poháru ve veslování v Mnichově přímo do sobotního semifinále. Své první starty proměnily ve vítězství skifařka Miroslava Knapková, dvojskif David Jirka, Petr Vitásek a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Ondřej Vetešník. Svou úvodní rozjížďku vyhrál i skifař Ondřej Synek, jenž však kvůli vysokému počtu startujících ve své disciplíně postoupil jen do čtvrtfinále.

Tenista Tomáš Berdych si připsal před začátkem Wimbledonu na své konto na trávě cenný úspěch. Český hráč porazil v exhibici nazvané Tennis Classic v klubu Hurlingham bývalého prvního hráče světa Lleytona Hewitta z Austrálie 7:5 a 6:3. Výhra nad Hewittem je možná o to cennější, že vítěz Wimbleodnu z roku 2002 v neděli porazil na trávě ve finále turnaje v německém Halle Švýcara Rogera Federera.

Čeští plážoví volejbalisté Přemysl Kubala a Petr Beneš obsadili na turnaji Světového okruhu na pražské Štvanici 17. místo. V druhém kole oprav podlehli lotyšské dvojici Alexandrs Samoilovs a Ruslans Sorokins 16:21 a 18:21. Nejlepší český pár na domácí půdě nenavázal na výborné vystoupení z květnového turnaje v polských Myslowicích, kde vybojoval sedmou příčku.

V Novém Městě na Moravě se příští rok pojede závod Světového poháru v cross country horských kol. Předposlední šestý díl seriálu se uskuteční 13. a 14. srpna. Do České republiky se Světový pohár vrátí po čtrnácti letech, v roce 1997 byl dějištěm Špindlerův Mlýn.

Počasí

V sobotu čekáme oblačno až zataženo, teploty kolem 18 stupňů.