Zprávy

0:00
/
0:00

Velká voda na Moravě opadává

Hladiny rozvodněných moravských řek dál klesají, pro obyvatele postižených obcí tím ale záplavy nekončí. Hrozí jim sesuvy podmáčené půdy. Lidé se dali do úklidu a začínají sčítat škody. Rekapitulují i hasiči. Podle nich velká voda zasáhla 2100 objektů, 1198 lidí bylo evakuováno a 11 zraněno. Jedinou obětí povodní byla starší žena z Třince. V Jihomoravském kraji trvá nebezpečí záplav v Lanžhotě, hladina by mohla kulminovat v pátek. Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík prodloužil stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku do konce května.

Na severu Moravy pokračují sesuvy půdy

V Moravskoslezském kraji nadále pokračují sesuvy podmáčených svahů, jejich počet už překročil desítku. Půda se sesouvá na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nejrozsáhlejší sesuv nastal v Bukovci, kde ujíždí svah kopce Girová nad silnicí mezi Mosty u Jablunkova a Hrčavou. Na území o rozloze 1,5 kilometru čtverečního se vytvořila propast hluboká 50 metrů a utržená hmota se posunula o zhruba tři kilometry. Evakuováni byli čtyři obyvatelé dvou rodinných domů v okolí. Policie celý prostor uzavřela kvůli extrémnímu nebezpečí.

Do Troubek se vrátila většina evakuovaných

Do Troubek na Přerovsku se už vrátila většina lidí, kteří se evakuovali před záplavami. Obec byla ve čtvrtek odpoledne zaplavená už jen asi z jedné desetiny a lidé v místech, odkud voda ustoupila, pokračují s úklidem. V obci se průběžně přistavují kontejnery na vodou poničené věci a mezi obyvatele se distribuují dezinfekční nebo hygienické potřeby. Starosta Troubek Radek Brázda potvrdil, že v části obce šla už v odpoledních hodinách elektřina. V Troubkách jsou k dispozici i vysoušeče, podle Brázdy by ale lidé kvůli problémům s dodávkami elektřiny měli zatím vysoušení omezit. Přestože letošní záplavy zdaleka nezpůsobily takové škody jako ničivá povodeň před 13 lety, obyvatelé obce jsou skeptičtí. Mnozí navíc stále ještě splácí úvěry, které si před lety vzali na opravy nebo stavbu svých nemovitostí. Záplavy v roce 1997 v Troubkách zničily více než tři stovky domů a připravily o střechu nad hlavou polovinu obyvatel. Živel si v obci vyžádal devět lidských životů a způsobil škodu za zhruba 700 milionů korun.

Škody na železnici a silnicích přesahují půl miliardy

Předběžné odhady povodňových škod na železnici a státních silnicích v Moravskoslezském kraji dosahují zatím 550 milionů korun. Vyplývá to z informací Správy železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic. Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally se dá předpokládat, že číslo bude dále růst. Na železnici připadá zatím větší díl škod, celkem 350 milionů korun. Ministerstvo dopravy zatím nemá jasno, zda požádá o mimořádnou finanční pomoc vládu. Letošní povodně nebyly pro dopravní infrastrukturu tak zničující jako loňské červnové záplavy. Tehdy se škody na dráze a státních silnicích vyšplhaly na dvě miliardy korun, o stejnou částku následně vláda mimořádně navýšila rozpočet fondu dopravy.

Domácnosti zasažené povodněmi dostanou od státu peníze

Lidé v zaplavených oblastech dostanou na obnovení domácnosti od státu příspěvek 30.000 korun. Občané, které voda připravila o střechu nad hlavou, můžou dostat příspěvek 150.000 korun. Na tiskové konferenci to oznámil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Jednorázová dotace ve výši 30.000 korun má sloužit na obnovení základního vybavení domácností. Lidé o ni můžou požádat prostřednictvím formuláře u starosty své obce. Občané ze zatopených oblastí můžou žádat také o nízkoúročené úvěry ze Státního fondu rozvoje bydlení. Půjčky jsou určené na opravu a pořízení bydlení. Maximální výše úvěru je 150.000 a 850.000 korun.

Klaus: Lotyšsko ukázalo, že v krizi je možné šetřit

Lotyšsko dokázalo na rozdíl od Řecka reagovat na hlubokou hospodářskou krizi tím, že bez protestů veřejnosti "utáhlo opasky". Prezident Václav Klaus to řekl v Rize, kde jednal se svým lotyšským protějškem Valdisem Zatlersem. Podle Klause je rozdílný přístup obou zemí, které vážně postihly ekonomické problémy, způsoben tím, že Lotyšsko má za sebou zkušenost s komunismem. Řecko podle něj naopak těžko odvyká "snadnému životu" a přijímá úsporná opatření. Globální hospodářská krize zasáhla Lotyšsko nejvíc ze všech zemí Evropské unie. Loni zaznamenala jeho ekonomika pokles o 18 procent, nezaměstnanost vyšplhala přes dvacet procent. Česko přislíbilo krizí postižené zemi loni v únoru původně až 200 milionů eur (asi 5,2 miliardy korun). Vydalo dluhopisy za desítky milionů eur, zatím z nich ale Lotyšsku nepůjčilo nic. O podmínkách půjčky se dále jedná. Klaus po jednání v Rize řekl, že ministerstva financí obou zemí by měla v květnu definitivně dohodnout polovinu půjčky, tedy 100 milionů eur.

Zastupitelé Prahy 5 Jančíka neodvolali

Zastupitelstvo Prahy 5 neodvolalo starostu Milana Jančíka (ODS). Na zasedání se totiž dostavilo jen 19 z 43 členů, zastupitelstvo tak nebylo usnášeníschopné. Nepřišel ani Jančík, podle mluvčího smíchovské radnice Radovana Myslíka má neschopenku. První místostarosta Petr Horák (ODS), který odvolání Jančíka taktéž podporoval, musel kvůli nízkému počtu zastupitelů jednání ukončit. Jako nový termín konání stanovil 3. červen. Kromě opozice se proti Jančíkovi v současnosti staví i část jeho dosavadních podporovatelů z řad ODS a ČSSD.

V kauze Vítkov před soudem vypovídali členové poškozené rodiny

V kauze loňského žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově na Opavsku před ostravským soudem vypovídali členové poškozené rodiny. Soud vyslechl Vlastu Malou, babičku popálené Natálky. Ta odmítla tvrzení obžalovaných, že domek byl skladem kradených věcí. Uvedla, že zvenčí muselo být vidět, že v domku se svítí a hraje tam televize. Soud vyslechl i Natálčiny rodiče, Annu Sivákovou a Pavla Kudrika. Annu Sivákovou do soudní síně doprovázel psycholog, na její žádost byli v době její výpovědi obžalovaní umístěni do jiné místnosti. Dva z nich se Sivákové prostřednictvím mikrofonů omluvili. Siváková však prohlásila, že jejich omluvu nemůže přijmout. Obhájci obžalovaných se snaží nalézt rozpory ve výpovědi rodiny před soudem a v přípravném řízení.

V Česku jsou porušována práva cizinců, dětí a Romů

Loni v Česku dále narůstal extremismus, porušována nebo výrazně omezována jsou práva dětí vězněných rodičů, Romů a cizinců. Neuspokojivé je také postavení lidí se zdravotním postižením a duševně nemocných, vězňů, přetrvává diskriminace ve školství. Uvádí to zpráva o stavu lidských práv za loňský rok, kterou Český helsinský výbor (ČHV) zveřejnil na svých internetových stránkách. Podle zprávy v ČR není dostatečný respekt státu k mezinárodním závazkům. Problematický je také přístup ke spravedlnosti pro nemajetné. Chybí zákon o zajištění právní pomoci. I přes schválení antidiskriminačního zákona spousta lidí rezignuje na to domáhat se práva. V Česku podle zprávy narůstá xenofobie a netolerance, nepřijatelné výroky představitelů veřejného života údajně ukazují na institucionální rasismus. Zejména neonacisté se výrazně radikalizovali. Kvůli hospodářské krizi se zhoršilo postavení cizinců. Zaměstnávání cizinců se podle ČHV v mnoha případech vymklo českým zákonům i kontrole státu.

Nejvyšší správní soud zrušil část územního rozvoje Prahy

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil část zásad územního rozvoje Prahy, která se týká trasy okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí. Návrh podalo šest občanů a městské části Suchdol a Dolní Chabry, přes které měla silnice vést. Soud souhlasil s jejich námitkami, že zásady byly v prosinci 2008 schváleny nezákonně především kvůli špatnému vyhodnocení vlivů stavby na životní prostředí. "Pro nás je to velmi důležité rozhodnutí, které zabraňuje instalovat transevropskou dálnici v zastavěné oblasti. V současné době není v územním plánu okruh zakotvený," řekl ČTK suchdolský starosta Petr Hejl.

VZP dostala od ÚOHS pokutu za výběr mobilního operátora

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 100.000 korun. Důvodem je porušení zákona v tendru za téměř 11 milionů korun na telekomunikačního operátora. Pojišťovna neoprávněně zvýhodnila jednoho z uchazečů o zakázku, řekl předseda úřadu Petr Rafaj. VZP vypsala tendr, v němž jako jednu z podmínek uvedla, že vítězný uchazeč bude povinen doplatit stávajícímu poskytovateli mobilních a telekomunikačních služeb T-mobile částku 5,2 milionu korun jako smluvní pokutu za nedodržení původní dvouleté smlouvy. I v novém tendru však vyhrála společnost T-mobile a VZP s ní již podepsala smlouvu. Obě konkurenční společnosti, Telefónica O2 a Vodafone, VZP naopak požadavkem znevýhodnila. Pokuta antimonopolního úřadu není zatím pravomocná a VZP se proti ní může odvolat.

Senát schválil větší práva obcí při regulaci hazardu

Senátoři schválili novelu loterijního zákona, která od července obcím zajistí účast na povolování loterií, podobných her a nově i videoloterních terminálů na jejich území. Návrh dává obcím například právo rozhodovat o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Zakazuje, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které samy zřídily. Obce dosud mohly na svém území ovlivňovat pouze provoz starších typů hracích automatů, povolování nových videoloterních automatů spadalo do kompetence ministerstva financí. Předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák novelu podpořil. Je podle něj prvním krokem vedoucím k reálné regulaci hazardu na území obcí. Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů kurzových sázek Marka Hermana je ale novela velmi nekvalitní. "Nešlo o řešení loterií, ale o předvolební finiš. Státu teď reálně budou hrozit miliardové arbitráže ze zkrácení licencí. Divadla, muzea, nemocnice a školy přijdou o peníze," upozornil Herman. Největší loterijní firma Sazka podle informací Hospodářských novin kvůli této novele zvažuje odchod z ČR.

Senát potvrdil zdanění státních dluhopisů pro občany 15 procenty

Senát umožnil přijetí zákona, který zdaňuje výnosy ze státních dluhopisů pro občany sazbou 15 procent. Zákon také zřizuje Generální finanční ředitelství a soustavu územních finančních orgánů. Důvodem pro zavedení daně je snížit výhody státních dluhopisů, hlavně jejich vyšší zúročení, a zamezit tak nerovnostem na finančním trhu. Ministr financí Eduard Janota označil schválenou patnáctiprocentní sazbu za velmi nízkou. Podle původních předpokladů měl stát prodávat dluhopisy prostřednictvím bank. Schválená novela uvádí, že to bude přímo ministerstvo financí nebo jím zřízená společnost. Lidé budou moci s obligacemi volně obchodovat. Kupovat je budou přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování státního rozpočtu.

Pasy budou muset mít i malé děti

Vlastní cestovní doklady na cestu do ciziny budou muset mít od léta 2012 i děti mladší deseti let. Novelu, která ruší praxi zápisů dětí do cestovních pasů rodičů, schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident. Vládní novela vychází z nařízení Evropského parlamentu, podle něhož každý musí mít pro cestu do zahraničí svůj pas. Opatření má ztížit možnost únosů dětí do ciziny nebo obchodu s dětmi. Komplikace to však bude znamenat pro rodiče, kteří budou muset svým malým dětem vyřizovat pasy například pro dovolenou u moře nejspíš každoročně kvůli změně podoby dětí. Zatím lze do cestovních dokladů rodičů zapsat děti mladší deseti let.

Filharmonikům se nelíbí nový ředitel

Hudebníci České filharmonie (ČF) nejsou spokojeni se způsobem, jakým ministr kultury Václav Riedlbauch řeší situaci v orchestru. Filharmonikům se nelíbí, že nového ředitele jmenoval ve středu bez konkurzu. Nelíbí se jim ani osoba nového ředitele. "Je to týž Václav Kasík, který byl odvolán z funkce ředitele Českého rozhlasu pro závažná finanční pochybení," řekla předsedkyně Umělecké rady ČF Jana Brožková. Filharmonici stojí za odvolaným ředitelem ČF Vladimírem Darjaninem. Podle nich ale nejde o Darjanina, "ale o apel na celou naší společnost, která by neměla připustit, aby se podobná mocenská zvůle stala normou chování, v tomto případě provizorních ministerských úředníků," uvádějí filharmonici. Ministr bývalého ředitele ČF Darjanina odvolal tři týdny před parlamentními volbami a teoretickým koncem mandátu úřednické vlády. Kasík se s členy orchestru zatím nesetkal. Podle Brožkové zatím kontaktoval administrativní pracovníky, s hudebníky by se měl sejít při první možné příležitosti, tedy při nedělní zkoušce.

Karlovarští symfonikové vyhlásili stávkovou pohotovost

Hudebníci Karlovarského symfonického orchestru (KSO) vyhlásili stávkovou pohotovost. Od magistrátu, který je zřizovatelem orchestru, požadují odvolání ředitele Zdeňka Viktora, vyhlášení nového výběrového řízení na jeho místo a rovněž zlepšení podmínek pro práci. Stávkovou pohotovost podporuje 41 členů unie orchestrálních hudebníků v KSO z celkového počtu osmapadesáti členů tohoto tělesa, oznámil předseda unie Martin Petr. Páteční koncert i přes stávkovou pohotovost ale orchestr odehraje. Posluchačů se současná situace nedotkne, uvedl Petr. Hudebníci podle něj jen chtějí vyhlášením stávkové pohotovosti důrazně připomenout, že nejsou spokojeni s tím, jak jednání o vzniklé situaci pokračují. "Trváme na odvolání ředitele," podotkl Petr. Viktor uvedl, že rozhodně nehodlá ustoupit tomuto nátlaku a místo ředitele ze své vůle neopustí. O situaci v orchestru chce dále jednat.

Ruská pěvkyně Borodinová zazářila na Pražském jaru

Ruská mezzosopranistka Olga Borodinová z newyorské Metropolitní opery poprvé a s mimořádným úspěchem zazpívala na festivalu Pražské jaro. Ve Dvořákově síni Rudolfina ji pod taktovkou mladé kanadské dirigentky Keri-Lynn Wilsonové doprovodil přední tuzemský orchestr, Pražská komorní filharmonie. Pěvkyně pro svůj debutový recitál v Česku vybrala ukázky z ruské, italské a francouzské operní tvorby a dočkala se dvojích ovací vstoje. Koncert uzavřela árie kněžny z Bouillonu z tragické opery Adriana Lecouvreur od Francesca Cileai, v níž vynikl hluboce posazený hlas Borodinové vhodný pro dramatické role.

Scenáristka Hejdová byla oceněna na festivalu v Cannes

Scenáristka Irena Hejdová převzala na filmovém festivalu v Cannes zvláštní uznání za filmovou adaptaci knihy Paměť mojí babičce od spisovatelky Petry Hůlové. Děj románu se odehrává v Mongolsku a jeho osou je vyprávění žen tří generací o všem, co v životě viděly, zažily a protrpěly. Také samotná Hůlová za svou prvotinu vydanou v roce 2002 obdržela několik ocenění, mimo jiné cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Hejdová byla jako vůbec první český scenárista oceněna v rámci mezinárodního scenáristického workshopu ScripTeast. Loni v Cannes zabodovala režisérka Zuzana Špidlová, která si odsud přivezla cenu pro studenty filmových škol za svůj snímek Bába.

Do kin přijde dokument o urychlovači částic CERN

CERN neboli Továrna na absolutno se jmenuje nový český film, ve kterém režisér Jan V. Sacher časosběrným způsobem zmapoval pokus simulovat v největším hadronovém urychlovači na světě umístěném ve Švýcarsku podmínky krátce po takzvaném velkém třesku, získat tak základní informace o složení hmoty a odhalit poslední záhady vesmíru. Diváci se v něm setkají s hlavními informacemi o vědeckém experimentu LHC i s jeho kritikou. Podle společnosti Axman Production bude premiéra unikátního filmu 26. května v pražském kině Oko.

Nicholas Winton oslavil 101. narozeniny

Nicholas Winton, který před druhou světovou válkou zachránil stovky československých dětí, oslavil 101. narozeniny. Na rozdíl od série oslav, které loni provázely jeho "stovku", tentokrát slavil narozeniny na zahradě svého domu u Londýna, kam za ním přicházeli přátelé. Winton zorganizoval těsně před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání.

V Brně vznikne centrum restaurování za 232 milionů korun

Technické muzeum v Brně získá moderní depozitáře, dílny a laboratoře pro restaurování vzácných předmětů. Na centrum konzervace přestaví bývalé kasárny v Brně-Řečkovicích. Náklady dosáhnou 232 milionů korun, z toho 228 milionů korun pokryje evropská dotace, čtyři miliony zdroje muzea. Zbývající část bude financovat ministerstvo kultury. Nové centrum má být hotovo v roce 2013, řekl ČTK za muzeum Martin Mrázek. Muzeum bude konzervačním centrem pro celou republiku, bude restaurovat vzácné předměty zapsané v centrálním registru sbírek z celé ČR, a to včetně předmětů ze sbírek soukromých majitelů. Podle Mrázka muzeum práci zčásti vykonává už dnes, avšak v nevyhovujících a stísněných prostorách.

Pardubice budou mít další upomínku na průkopníka aviatiky Kašpara

Pardubice budou mít další upomínku na průkopníka aviatiky Jana Kašpara. Pamětní deska bude odhalena na domě v ulici Bratranců Veverkových, kde letec a jeho příbuzní žili. Na vytvoření desky přispěl Klub přátel Pardubicka, magistrát a Masarykova společnost. Potomek zámožné pardubické rodiny Jan Kašpar se podle představ rodičů měl stát stavebním inženýrem, nakonec ale převážila záliba v technice. Když byl po studiích na zkušené v Německu, seznámil se s létajícími aparáty a o jeho budoucnosti bylo rozhodnuto. Po neúspěšné snaze sestrojit vlastní aeroplán nakonec koupil z Francie osvědčený Blériotův stroj a před 100 lety, 16. dubna 1910, s ním v Pardubicích poprvé úspěšně vzlétl.

Po dvou letech se do Česka opět vrací kapela Kiss

Americká kapela Kiss, kterou proslavila nejen úderná hudba na pomezí glam rocku a hard rocku, ale i pomalované obličeje muzikantů a výstřední kostýmy, se po dvou letech vrací do Česka. Zastaví se zde v rámci turné k vydání své zatím poslední desky Sonic Boom. Na koncertech kromě novinek zazní i starší hity. Kiss vystoupí v pátek v Ostravě a v neděli v Praze.

Sport

Čeští hokejisté postoupili po čtyřech letech do semifinále mistrovství světa. V Kolíně nad Rýnem porazili Finsko 2:1 po samostatných nájezdech a jejich dalším soupeřem bude v sobotu Švédsko.

Střížkovští Bohemians Praha se pokusí v souvislosti s kauzou Bohemians proměnit červnovou valnou hromadu ČMFS ve volební. Chtějí na ní iniciovat hlasování o odvolání některých činovníků výkonného výboru v čele s předsedou fotbalového svazu Ivanem Haškem. Na tiskové konferenci o tom informovalo vedení střížkovského klubu. Představitelé Bohemians Praha znovu zopakovali, že se cítí poškozeni verdiktem disciplinární komise, která jim za nenastoupení k duelu 24. ligového kola proti konkurenčním Bohemians 1905 a nedostatečnou spolupráci v souvislosti s korupční kauzou Olomouc udělila trest ve výši šesti milionů korun a odečetla jim dvacet bodů. Střížkovští tvrdí, že jde o účelnou likvidaci jejich klubu ze strany ČMFS, který prý jedná v rozporu se stanovami a legislativními normami svazu.

Fotbalisty Slovácka povede i v další sezoně kouč Miroslav Soukup, který v závěru minulého ročníku mužstvo dovedl k záchraně v lize.

Jan Hájek podlehl Samu Querreymu na Světovém poháru tenisových družstev 3:6 a 5:7. Češi potřebují k postupu do finále vyhrát zbylé dva duely.

Olympijský vítěz David Kostelecký obsadil třetí místo na Světovém poháru brokové sportovní střelby v Dorsetu. V trapu jej porazil jen Rus Alexej Alipov a Číňan Jü Siao-kchaj, se kterým bojoval v rozstřelu o stříbro.

Počasí

Bude většinou oblačno, místy přeháňky nebo i bouřky. Odpolední teploty 16 až 20 stupňů. Foukat má mírný severní vítr.