Zprávy

0:00
/
0:00

Řízení letového provozu uzavřelo vzdušný prostor nad Českou republikou

Řízení letového provozu v pátek ve 13:00 uzavřelo vzdušný prostor nad Českou republikou. Důvodem je oblak sopečného prachu, který se šíří z Islandu. Jsou uzavřena letiště v Brně, v Ostravě i pražské Letiště Ruzyně. ČTK o tom informoval mluvčí ŘLP Richard Klíma. Podle něj jde zřejmě o vůbec největší uzavírku kvůli přírodním živlům v dějinách českého letectví. Oblak komplikuje leteckou dopravu v Evropě už druhý den. Popel z islandské sopky bude nad ČR asi i v sobotu, odhadovanou dobu jeho výskytu nad územím republiky odborníci prodlouží do soboty 12:00 SELČ. V letovém prostoru České republiky bude výskyt vulkanického popela zřejmě prodloužen do sobotního odpoledne.

Václav Klaus se pohřbu polského prezidenta zúčastní, pojede asi vlakem

Prezident Václav Klaus se v neděli pohřbu polského prezidenta Lecha Kaczynského zúčastní, i kdyby mrak sopečného prachu neumožnil jeho přepravu letadlem. Prezidentský pár by do Krakova na smuteční obřad odjel vlakem. Uvedl to hradní mluvčí Radim Ochvat. Celá česká delegace mířící na nedělní státní pohřeb by měla být čtyřčlenná. Druhá delegace z parlamentu, která se měla zúčastnit smuteční akce ve Varšavě, z Česka kvůli potížím v leteckém provozu nepojede. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS) totiž svou cestu zrušili. Ani další členka delegace místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na tryznu nepojede. Na sobotním smutečním obřadu v polském hlavním městě bude Česko zastupovat velvyslanec s vojenským přidělencem. Jasné zatím není, zda do Polska pojede v sobotu bývalý lídr ODS Mirek Topolánek, který cestu avizoval také.

Kvůli prachu se děti, senioři a chronici nemají zdržovat venku

Děti, senioři a lidé s nemocným srdcem a dýchacími obtížemi by se kvůli sopečnému prachu z Islandu, jehož oblak zasahuje i Českou republiku, raději neměli zdržovat venku. Lze doporučit omezení vycházek a větrání v budovách, stojí ve vyjádření Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu se určitý podíl prachových částic může dostat i do přízemních vrstev atmosféry, ne však ve vysokých koncentracích.

Duka odsloužil smuteční mši za oběti leteckého neštěstí

Ve zcela zaplněné pražské katedrále sv. Víta odsloužil v pátek pražský arcibiskup Dominik Duka smuteční mši za oběti letecké havárie, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczynski s manželkou. Bohoslužby se zúčastnil prezident Václav Klaus, předseda vlády Jan Fischer a polský velvyslanec Jan Pastwa. Mši přihlíželo více než tisíc věřících, Čechů i Poláků a dalších cizinců, někteří měli polské vlaječky. Před začátkem mše se v katedrále četla jména všech 96 obětí neštěstí. Prostor před oltářem zdobily české a polské státní vlajky a portrét polského prezidentského páru obklopený zapálenými svícemi. Bohoslužba se vedla v češtině, polštině a částečně angličtině. Arcibiskup Duka ve svém kázání uvedl, že katastrofu je možné chápat jako výzvu k zamyšlení, odpuštění a hledání spolupráce.

Ústavní soud zrušil od roku 2011 výpočet důchodů

Ústavní soud (ÚS) zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který je méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Soudci dali za pravdu názoru, že systém nebere dostatečně ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali, a tím pádem i odváděli státu do penzijního systému. Konkrétní dopad nálezu na státní rozpočet se bude odvíjet od nové zákonné úpravy, kterou musejí zákonodárci schválit do stanoveného data. Návrh na zrušení jednoho sporného ustanovení zákona o důchodovém pojištění podal Krajský soud v Ostravě. Výpočet procentní výměry důchodu je podle ÚS protiústavní, protože staví solidaritu nad zásluhovost a v kombinaci s ostatními parametry důchodového systému negarantuje dostatečně právo na přiměřené hmotné zabezpečení.

Politici: Situace kolem důchodů je po rozhodnutí ÚS velmi vážná

Velmi vážně vnímají politici výrok Ústavního soudu (ÚS) o zrušení způsobu výpočtu důchodů, který je nyní méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Ministr financí Eduard Janota v první reakci uvedl, že rozhodnutí soudu zatíží rozpočet desítkami, ale možná až stovkami miliard korun. Věc bude muset jako jeden ze svých prvních úkolů po květnových parlamentních volbách řešit nová politická vláda. Předseda ČSSD Jiří Paroubek rozhodnutí označil za aktivistické, neboť soudci ovlivnili i výši rozpočtového schodku bez toho, že by nesli politickou odpovědnost. Volební lídr ODS Petr Nečas vyzval k urychlení prací na důchodové reformě, neboť alternativou je podle něj přímá hrozba nižších penzí. Komunisté považují rozhodnutí soudu za průlomový krok, který zrušil solidaritu důchodového systému. Podle exministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je potřeba nejprve pečlivá analýza, co vlastně rozhodnutí ÚS znamená. Souhlasí ale s názorem soudu, že důchody byly pro lidi s vyššími příjmy počítány diskriminačně. Předseda zelených Ondřej Liška volá po podrobném zjištění dopadů rozhodnutí na výdaje rozpočtu. Věc podle něj musí rychle vyřešit politická vláda hned po volbách.

Z výnosů státních dluhopisů pro lidi se bude platit daň 15 pct.

Výnosy se státních dluhopisů určených občanům budou podléhat patnáctiprocentní sazbě daně z příjmů. Rozhodla o tom sněmovna. Lidé budou kupovat obligace přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování státního rozpočtu. Předloha nyní míří do Senátu. Poslanci současně s přijetím vládní novely zákona o daních z příjmů rozhodli, že opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení by mohly i po roce 2011 spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Od letošního ledna představuje deset procent.

Sněmovna: Šéf NKÚ musí zaplatit pokutu kvůli odmítnutí kontroly

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal podle sněmovny musí zaplatit pokutu 50.000 korun za to, že poslancům neumožnil kontrolu hospodaření úřadu. Poslanci se hospodařením NKÚ zabývají už víc než rok, od doby, kdy na údajné Dohnalovy chyby v hospodaření upozornilo širší vedení úřadu. Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) předpokládá, že vedoucí kontrolní skupiny Dohnala vyzve, aby sněmovně předložil podklady a prověrka mohla pokračovat. Je ale pravděpodobné, že do voleb už to poslanci nestihnou. Kontrolu tak zahájí zřejmě až nová sněmovna po volbách.

Vlček má dodat ČSSD podklady ke kauze s půjčkou

Politické grémium ČSSD požádalo předsedu Poslanecké sněmovny a lídra strany v Olomouckém kraji Miloslava Vlčka, aby do pondělí dodal podklady ke své kauze s dotací a půjčkou, o níž píše páteční Mladá fronta Dnes (MfD). Novinářům to řekl šéf oddělení PR a marketingu Lidového domu Petr Dimun. Strana se po obdržení podkladů hodlá podle něj věcí dále zabývat a vyjádřit se k ní. Podle deníku si Vlček v minulosti půjčoval peníze od svého bývalého asistenta, prostějovského advokáta Zdeňka Klapky. V jednom případě si měl půjčit milion korun, ovšem peníze šly na účet někoho jiného. O druhou, dvouapůlmilionovou půjčku se spolu dodnes soudí. Vlček druhý dluh neuznává.

Pražská ODS se v pondělí možná zbaví místopředsedy Jančíka

Pražská ODS na svém pondělním regionálním sněmu zřejmě rozhodne o tom, jestli jejím místopředsedou zůstane kontroverzní smíchovský starosta Milan Jančík. Podle některých členů strany by ale mohli odejít i další lidé z vedení. Spekuluje se o jménech místopředsedů Jiřího Janečka a Tomáše Chalupy. Jiní občanští demokraté ale tvrdí, že situace je nejasná a nikdo neví, jak vše dopadne. Pro odvolání Jančíka se v posledních dnech veřejně vyslovují mnozí členové včetně prvního místopředsedy ODS a starosty Prahy 13 Davida Vodrážky. Mnoha lidem prý vadí, že by kvůli setrvání Jančíka ve vedení pražské ODS mohla strana získat méně hlasů v květnových volbách do sněmovny. Jančík ale v médiích uvedl, že s ním o jeho možném odvolání nikdo nemluvil a on sám funkci nesloží

STEM: ČSSD vede, ODS opět ztratila, posílily TOP 09 a VV

ČSSD podle průzkumu agentury STEM z první dubnové dekády nadále vede žebříček stranických preferencí se zhruba desetiprocentním náskokem na ODS. ČSSD měla 27,8 procenta, ODS pak 18,6 procenta, což je její nejhorší výsledek od března 2006. Mírně klesla i podpora KSČM na 9,9 procenta. Posílily naopak TOP 09 na 9,3 procenta a Věci veřejné na 8,1 procenta. Do sněmovny by se podle STEM dostali i lidovci, přestože jejich preference byly těsně pod pětiprocentní hranicí. Průzkum se podle agentury uskutečnil mezi téměř 1200 respondenty od 1. do 10. dubna, tedy v době, kdy z funkce předsedy ODS odcházel kvůli svým kontroverzním výroků Mirek Topolánek, kterého jako lídr nahradil místopředseda občanských demokratů Petr Nečas.

Sněmovna navrhla zrušit 16 stran kvůli finančním zprávám

Poslanci požádali vládu, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu zrušení 16 stran nebo hnutí. Dalším čtyř desítkám subjektů by měl soud pozastavit činnost. Důvodem jsou chybějící, nebo neúplné finanční zprávy o jejich hospodaření za minulý rok. Strany, které jsou navrženy na zrušení, už mají pozastavenou činnost. Patří k nim Demokratická strana Československa, Agrární strana, Strana Rovnost Šancí nebo Romská demokratická sociální strana. Mezi stranami, které by měly mít podle sněmovny pozastavenu činnost, je i Demokratická strana zelených, Koruna Česká, Liberálové.cz, Strana svobodných občanů, Unie Svobody-DEU, Cesta změny a Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa.

CIA zveřejní stovky stránek dokumentů o invazi do Československa

Americká zpravodajská služba CIA zveřejní stovky stránek dokumentů o invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v srpnu 1968. Informovala o tom agentura AP. Mimo jiné půjde i o varování z 2. srpna 1968, že Sovětský svaz vytvořil rozsáhlou invazní sílu. Ta později v noci z 20. na 21. srpna okupovala Československo. CIA dokumenty zveřejní během sympozia v prezidentské knihovně tehdejšího šéfa Bílého domu Lyndona Johnsona. Konference se bude zabývat rolí zpravodajských služeb při varování před podobnými událostmi a poučením, jež si tajná služba z invaze vzala.

Památník v Brně se rozšíří na celý hromadný hrob vojáků

Pietní místo v Brně-Králově Poli, kde jsou pohřbeni vojáci Rudé armády, se rozšíří. Posudek pro magistrát ukázal, že hromadný hrob 326 válečných obětí leží sice pod dnešním památníkem, ale zároveň asi o čtyři metry přesahuje jeho hranici do místa s parkovou úpravou a lavičkami. Polohu hrobu zjišťovali odborníci dvou firem. Výsledek vyvrátil fámy, že vojáci pod památníkem vůbec pohřbeni nejsou, řekl novinářům primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Studii si magistrát objednal, aby vyvrátil pochybnosti ohledně polohy hrobu. Jeden z dřívějších posudků situoval pohřebiště zčásti za hranici parku do místa, kde lidé hrají pétanque a venčí psy. Magistrát potřeboval přesnou polohu znát i kvůli chystaným úpravám. Výsledek znamená, že pietní místo se zhruba o pět metrů rozšíří a jeho hranici bude vyznačovat živý plot. Z žulového pomníku, který v centru pohřebiště stojí, zmizí při úpravách také symbol srpu a kladiva. Právě diskusí o jejich přítomnosti je pomník známý.

Václav Klaus ocenil historika umění Františka Dvořáka

Prezident Václav Klaus na Pražském hradě vyznamenal historika umění Františka Dvořáka. Při příležitosti jeho 90. narozenin mu předal Zlatou plaketu prezidenta republiky. Dvořák dlouhá léta přednášel na Palackého univerzitě v Olomouci a na pražské Filmové fakultě AMU. Sám uvedl, že o historii umění přednáší už šedesát let. Do širšího povědomí vstoupil svým televizním cyklem o historii Karlova mostu. Je autorem více než tří desítek odborných monografií. Po své zatím poslední knize o pařížské galerií Louvre se nyní zaměří na italské Benátky. Je i autorem knih Po královské cestě a Po Pražském hradě a okolí. Řada Dvořákových publikací byla přeložena do světových jazyků, s mnoha umělci, o kterých psal, jej pojilo i osobní přátelství. Důvěrně se znal například s Františkem Tichým a Janem Zrzavým, dlouhá léta se přátelí i s Adolfem Bornem.

Struny podzimu zahájí Jan Garbarek

Letošní 15. ročník hudebního festivalu Struny podzimu zahájí 19. září v nově zrekonstruovaném Národním památníku na Vítkově jazzový saxofonista Jan Garbarek společně s vokálním kvartetem Hilliard Ensemble. Závěrečným koncertem bude 21. listopadu vystoupení vokalistky Dianne Reevesové, která za doprovodu svého comba a Pražské komorní filharmonie v Kongresovém centru Praha vzdá hold svému velkému vzoru Sarah Vaughanové. Sdělil to umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Již 21. dubna se v pražském Obecním domě uskuteční Jarní Gala pro Struny podzimu, jehož hlavní osobností se stane legendární zpěvák Bobby McFerrin. Výtěžek se stane jedním z nových zdrojů financování festivalu.

Komise pro výběr ředitele NG doporučila Jiřího Fajta

Výběrová komise, která posuzovala kandidáty na ředitele Národní galerie v Praze (NG), ve středu doporučila ministrovi ke jmenování historika umění Jiřího Fajta. ČTK to řekly dva dobře informované zdroje, nikoli však z řad členů komise ani kandidátů. Hlasovalo pro něj 10 z 12 členů komise. Fajt byl v 90. letech ředitelem Sbírky starého umění NG, později působil v zahraničí. Z Národní galerie odešel po nástupu Milana Knížáka, který se v roce 1999 stal generálním ředitelem celé instituce. Jiří Fajt patřil v posledních letech k jeho kritikům. V tuzemsku je známý především jako spoluautor úspěšné výstavy o Karlu IV. a gotickém umění, která před čtyřmi lety sklidila úspěch v newyorském Metropolitním muzeu a poté na Pražském hradě. Ministr kultury Václav Riedlbauch, který se jednání komise nezúčastnil, ve čtvrtek dostal její výsledky. Mluvčí ministerstva Jan Cieslar ale ČTK řekl, že ministerstvo nebude k výběrovému řízení zatím nic sdělovat.

Ministerstvo kultury chce digitalizovat 200 filmů za čtyři roky

Česká kinematografie by mohla během čtyř let mít 200 svých nejvýznamnějších děl v digitální podobě. Podmínkou je, že stát uvolní odhadem 500 milionů korun. K digitalizaci se bude 21. dubna konat seminář, kterého se zúčastní zástupci ministerstva kultury (MK), Národního filmového archivu (NFA) či Asociace producentů v audiovizi (APA), sdělila ČTK za jeho pořadatele Martina Reková. Proces digitalizace filmových děl zahájilo MK, které tak reaguje na doporučení Evropské komise z roku 2006. Vedle filmů se digitalizují například i fotografie nebo knihy. Většinu českých filmů vyrobených od počátků české kinematografie v roce 1898 do roku 1993, kdy byla privatizována státní filmová studia, spravuje stát prostřednictvím NFA a Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. Za digitalizaci fondu české kinematografie má tedy odpovědnost MK.

Výstava ukazuje, že Kaplický nebyl jen autorem knihovny pro Prahu

Představit architekta Jana Kaplického nejen jako autora nerealizované nové Národní knihovny chce výstava v centru současného umění DOX. Jmenuje se Vlastní cestou a ukazuje Kaplického práci od architektonických modelů přes šperky až po módu. Výstava potrvá do 2. srpna a doprovodit by ji měly například přednášky významných světových architektů. Autorka koncepce výstavy, Kaplického přítelkyně a architektka Eva Jiřičná přehlídku pojala jako cestu jeho životem a dílem. V duchu ideje, že architekt snad nikdy nepracoval s pravým úhlem, zaplnily výstavní sál pouze objekty zaoblené a zakřivené. Prostoru dominuje vysoká panelová stěna zakroucená do vlnovky, na níž jsou v chronologii Kaplického projekty ve fotografiích a nákresech.

Policie nepustí přes hranice do Polska kamiony nad 12 tun

Policie posílila dohled na silnicích a nepustí přes hranice do Polska kamiony nad 12 tun. Na celém území Polska platí od pátečního večera do pondělního rána zákaz provozu vozidel a jízdních souprav nad 12 tun. Důvodem je zajištění bezpečnosti silniční dopravy po dobu smutečních akcí k uctění památky obětí leteckého neštěstí u Smolenska. Výjimka platí jen pro vozy s živými zvířaty, mlékem nebo rychle se kazícími potravinami, řekla mluvčí semilské policie Soňa Šídová. Policie v Královéhradeckém kraji doporučuje řidičům kamionů, aby zákaz respektovali a vyhnuli se případnému čekání před hranicemi s Polskem. Moravskoslezská policie zatím žádná mimořádná opatření kvůli víkendovému omezení dopravy v Polsku nepřichystala, tvoření kolon na hranicích nepředpokládá.

V Rakousku nedaleko českých hranic vybuchl malý český letoun

Malé letadlo s českou značkou se v pátek kolem 11:10 zřítilo nedaleko rakouského Eidenbergu poblíž českých hranic. Pilot, kterým byl podle prvních zjištění Rakušan, neštěstí nepřežil. Uvedl to důstojník z policejního bezpečnostního ředitelství v Linci. Typ letounu neupřesnil. Příčina nehody se vyšetřuje, stroj měl zřejmě poruchu. Podle prvních sdělení očitých svědků nastal nízko nad zemí výbuch, letadlo zavadilo kvůli tomu o střechu statku a hořící se zřítilo na zem. Osmapadesátiletý rakouský pilot odstartoval z Welsu a letěl do Česka.

Ze sportu

Česká oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková je jedním ze čtrnácti ambasadorů nového atletického seriálu Diamantové ligy, který začne v pátek 24. května v katarském Dauhá. Mistryně světa z Ósaky a olympijská vítězka z Pekingu se tak zavázala ke startu na sedmi mítincích, kde je její disciplína zařazena, a dostala se tak mezi elitní atlety, jako je i jamajský sprinterský fenomén Usain Bolt.

Mistr Evropy v tahačích David Vršecký v pátek na zkušebním okruhu Dekra poblíž Drážďan překonal tři světové rekordy a napravil tak úterní neúspěšné pokusy. Pětatřicetiletý roudnický jezdec na voze českého týmu Buggyra zajel nejrychlejší časy na 100 kilometrů, 100 mil a v hodinovce. Vršecký byl už před pátečním pokusem držitelem světového rychlostního rekordu a na kilometr s pevným startem.

Vstup do Mogul Šumava rallye Klatovy zvládl nejlépe Pavel Valoušek. Pilot vozu Škoda Fabia S2000 je v čele druhého podniku mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích s minimálním náskokem necelých dvou vteřin před úřadujícím šampionem Romanem Krestou. Po čtyřech odjetých rychlostních zkouškách je třetí Václav Pech.

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v odvetě čtvrtfinále Ondrášovka Cupu na hřišti Sparty 1:0 a po stejném výsledku z úvodního duelu v Edenu postoupili do semifinále soutěže, kde se utkají s Jabloncem. Třetí pražské derby během dvou týdnů rozhodl v osmé minutě z penalty Jaroslav Černý. Slávisté si postupem udrželi naděje na účast v evropských pohárech, kam se už téměř s jistotou nemohou probojovat z ligy.

Disciplinární komise ve čtvrtek udělila pokutu šest milionů korun klubu Bohemians Praha a odečetla mu 20 bodů v prvoligové tabulce za to, že nenastoupil do sobotního utkání proti Bohemians 1905. Novinářům to řekl šéf Bohemians Praha Karel Kapr. Útočník Bohemians Praha Marek Kincl nesmí dva roky vykonávat funkci kapitána mužstva, Kapr nesmí dva roky působit v žádné funkci ve fotbale. Disciplinárka tak rozhodla kvůli tomu, že pražský klub se podle ní dopustil nekalého ovlivnění soutěže.

Další čtveřici hráčů si musel ze seznamu kandidátů na květnové mistrovství světa v Německu vyškrtnout definitivně trenér českých hokejistů Vladimír Růžička. Zdravotní problémy nepustí na světový šampionát obránce Romana Poláka z St. Louis, účastníka únorových olympijských her ve Vancouveru. Stejně tak vypadli útočníci Michael Frolík s Kamilem Krepsem z Floridy a Zbyněk Irgl z Jaroslavle. V minulých dnech se Růžičkovi už omluvily hvězdy Tomáš Kaberle z Toronta a Václav Prospal z New York Rangers.

Čeští hokejisté do 18 let na světovém šampionátu v Bělorusku postoupili do vyřazovací fáze turnaje, čímž zároveň odvrátili hrozbu účasti ve skupině o udržení. K postupu do play off pomohla svěřencům kouče Jiřího Kopeckého těsná výhra 5:4 nad Lotyšskem.

Po dvaceti letech bude mít v sobotu Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) nového předsedu. Nástupce Vladimíra Srba vzejde z trojice kandidátů - dosavadního místopředsedy Pavla Kořana, někdejšího generálního ředitele Českých radiokomunikací Miroslava Čuřína a bývalého kulturisty Stanislava Pešáta. Na valné hromadě v Nymburce se na další čtyřletý cyklus bude volit celý devatenáctičlenný výkonný výbor.

Počasí

Bude jasno až polojasno, teploty přes den vystoupí na 11 až 15, na horách bude kolem 7 stupňů.