Zprávy

0:00
/
0:00

Jednání Klause a Medveděva zahájí schůzky okolo summitu USA-Rusko

Prezidenti Ruské federace Dmitrij Medveděv a ČR Václav Klaus se sejdou na Pražském hradě ve středu ve 20:00. Schůzka obou politiků zahájí sérii setkání státníků, kteří se do Prahy sjíždějí v souvislosti s podpisem nové rusko-americké smlouvy o jaderném odzbrojení.

Barack Obama má do Prahy přijet ve čtvrtek, po příletu zamíří na Pražský hrad. Pak bude jednat s Medveděvem, s nímž následně v pravé poledne podepíše novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní mezi USA a Ruskem. Od 13:00 do 14:30 bude Obamu a Medveděva hostit prezident Václav Klaus, společně poobědvají. Medveděv odcestuje týž den zřejmě kolem 15:00. Od 19:00 do 21:00 Obama v bubenečské rezidenci amerického velvyslance povečeří s prezidenty a premiéry 11 středoevropských a východoevropských zemí.

Do Česka dorazila další letadla s vybavením pro summit USA-Rusko

Do Česka dorazila další letadla s vybavením pro chystaný summit USA-Rusko. Do metropole již podle dostupných informací doputovaly například obrněné limuzíny hlav států obou velmocí. Cadillac One je podle expertů vybaven neprůstřelnými skly, pancéřovou karosérií, samostatným zdrojem kyslíku a hermeticky uzavřeným interiérem, který chrání před chemickým útokem. Měl by vydržet i zásah z granátometu. Speciální limuzína prezidenta Medveděva byla podle dostupných informací do Česka dopravena již v pondělí. Podle serveru Týden.cz má auto přezdívku Hroch a je vybaveno nejmodernějšími technologiemi. Má například speciální zpevněné pneumatiky - auto by mělo být schopné jízdy rychlostí 100 km/h i v případě, že by byly proraženy.

Policejní prezident Martinů: Summit EU-Rusko bude střeženější než zasedání MMF či NATO

Bezpečnostní opatření kvůli návštěvě prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva budou rozsáhlejší než při akcích českého předsednictví Evropské unie či při zasedání Mezinárodního měnového fondu či představitelů NATO v Praze. Uvedl to policejní prezident Oldřich Martinů. Ve třech dnech bude v ulicích metropole nasazeno až 5000 policistů. Policie zatím nemá žádné informace o tom, že by Česku v souvislosti s návštěvou hrozilo bezpečnostní riziko. Chystají se uzavírky ulic, zákazy parkování a další opatření. Například areál Pražského hradu bude zcela uzavřen od 7. dubna až do poledne 9. dubna. Nasazena bude i česká armáda včetně stíhaček Gripen, protichemických expertů a dalších vojáků.

USA Today: Češi rozděleni kvůli odzbrojovací smlouvě USA-Rusko

Americký prezident Barack Obama zastihne při svém návratu do Prahy, kde podepíše novou odzbrojovací smlouvu s Ruskem, rozdělený národ. Na svém webu to píše list USA Today, který se zeptal na názor na novou smlouvu některých Čechů. Cituje například Milana Paumera, bývalého člena protikomunistické odbojové skupiny kolem bratří Mašínů, který se bojí, že Obama ustupuje Rusům. "S Ruskem je potřeba říct: 'Děláme toto a pokud se vám to nelíbí, máte smůlu'," řekl osmasedmdesátiletý Paumer. Češi, kteří v době komunistů neutrpěli šrámy, často tento názor nesdílejí, dodává USA Today. "Nemám osobní negativní zkušenost s Ruskem," cituje list sedmadvacetiletého architekta Vítězslava Petra, který chválí Obamův vstřícný postoj vůči Rusku. "To je důležitější než předsudky z minulosti," dodává. List také cituje sedmatřicetiletého organizátora kulturních akcí Davida Gajdečku, který sice vítá Obamovu pobídku k nastolení otevřenějších mezinárodních vztahů, ale některé jeho kroky v souvislosti s Ruskem nebo Íránem se mu zdají "naivní".

Nečas je proti současné podobně státních maturit

Volební lídr ODS Petr Nečas je proti současné podobě státní maturity. Uvedl to v diskusi se studenty Soukromého gymnázia Tábor. Podle něho by se měly zavést srovnávací zkoušky, které by byly zároveň vstupenkou na vysokou školu. Státní maturita je podle Nečase špatně připravena. Srovnávací zkoušky, které navrhuje, by měly být odlišné pro jednotlivé typy středních škol a mít také různé stupně obtížnosti. Osobně soudí, že povinná by měla být matematika. Státní maturita byla v minulosti několikrát odložena. Podle současného zákona by se měla konat poprvé příští rok.

ODS navrhne, aby Senát jednal o Pernesovi

ODS navrhne, aby Senát na své dubnové schůzi jednal o situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Oznámil to předseda senátorů ODS Tomáš Julínek. Obává se, že ústav pod vedením historika Jiřího Pernese ztratí smysl a účel, kvůli kterému vznikl. Senát, který jmenuje členy rady ústavu, by měl podle Julínka prošetřit spory o regulérnost Pernesova jmenování. Nový ředitel vyvolal rozruch poté, co se po jeho zvolení ukázalo, že navštěvoval Večerní školu marxismu-leninismu (VUML), ale neuvedl to do životopisu. Někteří zaměstnanci ústavu zpochybnili samotné výběrové řízení.

Na sedmdesát historiků a archivářů Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a Archivu bezpečnostních složek (ABS) naopak nového ředitele ústavu Pernese podpořilo. Ve stanovisku, které chtějí předat Radě ÚSTR, rovněž vyjádřili obavy z politizování posledních událostí kolem ústavu.

V Afghánistánu byl lehce zraněn český voják

Český voják utrpěl v pondělí v Afghánistánu lehké zranění. Jak informoval kapitán Jan Šulc z generálního štábu české armády, byl osmadvacetiletý muž zraněn střepinou z granátu do horní části pravé paže. Incident se stal při společné pěší hlídce českých, amerických a afghánských příslušníků ozbrojených sil v provincii Lógar jižně od metropole Kábulu. Zraněný voják, který patří k 5. kontingentu české armády, byl letecky přepraven na základnu v Lógaru, kde byl ošetřen a ponechán k dalšímu pozorování.

Analytici: Únorový růst vývozu i dovozu ukazuje na konec recese

Únorový růst českého vývozu i dovozuje ukazuje na definitivní konec ekonomické recese. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Únorový přebytek obchodní bilance 15,3 miliardy Kč je podle nich za tento měsíc nejvyšším v historii. Výraznou převahu exportu nad importem očekávají ekonomové i ve zbytku roku. "Důležité je, že jak export, tak import rostly rychleji, než se očekávalo," komentoval data hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Vývoz meziročně stoupl o 11 procent, dovoz o 7,9 procenta. "Zdá se tedy, že statistika průmyslu, která indikuje solidní růst nových průmyslových zakázek ze zahraničí, se již odráží i v růstu exportu a importu. V ekonomice je tak znát lehké oživení tažené zahraniční poptávkou," dodal.

Zatímco vývoz již roste čtyři měsíce v řadě, dovoz roste teprve druhým měsícem, připomněl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Tempa růstu jsou podle něj výrazná. Ukazuje se, že ekonomika doma i v zahraničí ožila. "Recese je definitivně za námi. Prudký růst vývozu indikuje rostoucí zahraniční poptávku a růst dovozu signalizuje, že u nás buď ožila spotřeba, nebo investice, nebo oboje zároveň," podotkl. Únor dovršil celý jeden rok, v průběhu kterého se obchodní bilance meziročně nepřetržitě zlepšovala, doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle něj se trochu překvapivě stále citelně zlepšuje bilance u silničních vozidel. Spekulace, že konec šrotovného v Německu výrazně vývoz aut poznamená, se tak zatím nenaplňují, dodal.

Analytici: Maloobchodní tržby i letos klesnou, ale méně než loni

Obchodníci i letos musejí počítat s poklesem maloobchodních tržeb, který by ale už neměl být tak výrazný jako loni. Shodují se na tom analytici, podle kterých spotřebitelskou poptávku v době hospodářské krize snižuje rostoucí nezaměstnanost, stagnující mzdy i horší dostupnost úvěrů. Celkové maloobchodní tržby v únoru bez sezonního očištění meziročně se snížily o 2,1 procenta, pokles tak zpomalil z lednových 4,7 procenta. Tuzemský maloobchod podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ještě nemá vyhráno. "Za celý rok očekáváme propad maloobchodních tržeb ve stálých cenách o 1,5 procenta, což by představovalo zlepšení proti loňskému propadu o 4,3 procenta," sdělil ČTK Sobíšek. Analytik Next Finance Vladimír Pikora letos předpokládá průměrný meziroční pokles maloobchodu o 0,9 procenta. "Šetření je hluboko v našich hlavách, o čemž svědčí suchý fakt, že Češi ignorovali povánoční slevy. Nálada se bude zlepšovat jen pozvolna," prohlásil Pikora, podle kterého nízká srovnávací základna zabrání jen rychlému propadu statistiky. "K růstu je třeba více pracovních příležitostí a růst mezd," uvedl.

OECD: ČR nesníží deficit pod 3 procenta dříve než v roce 2013

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je nepravděpodobné, že by Česko snížilo svůj deficit veřejných financí pod tříprocentní hranici dříve než v roce 2013. Hlavní výzvou pro novou vládu bude stabilizace veřejných financí a omezení zadlužování země. Termín přijetí eura pak bude záviset především na udržitelnosti plnění tohoto kritéria. Podle agentury Reuters OECD předpovídá české ekonomice v letošním roce růst hrubého domácího produktu o dvě procenta a v příštím roce o 2,8 procenta. Deficit veřejných financí loni stoupl na 5,93 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 2,72 procenta. Vláda přitom v Konvergenčním programu nastínila případná opatření na sníženích deficitu. Dlouhodobá udržitelnost českých veřejných financí totiž vzbuzuje obavy i v Evropské unii. Česká národní banka pro letošní rok odhaduje deficit veřejných financí na 5,9 procenta HDP. Pro příští rok očekává zhoršení na 6,5 procenta.

MMF rozlítily výroky viceguvernéra ČNB Hampla

Výroky viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla pro rakouský deník Der Standard rozlítily Mezinárodní měnový fond (MFF). Uvedl to server Týden.cz. Hampl obvinil fond z toho, že přiživoval finanční krizi ve východní Evropě. Důvodem měly být jeho ambice ve střední Evropě. MMF to podle Hmapla prý udělal proto, aby "v krizi a pod novým vedením obdržel víc prostředků". Hamplova slova museli řešit premiér Jan Fischer, ministr financí Eduard Janota a guvernér ČNB Zdeněk Tůma. ČNB se v pátek pro agenturu Reuters od Hamplových výroků distancovala. Hamplovy názory považuje za ryze soukromé, nikoliv za stanovisko centrální banky, uvedl guvernér Tůma.

Hampl zopakoval, že na jeho kritice fondu se nic nemění. "Trvám na tom, že svou činností nás MMF v době krize poškodil a průběh krize pro nás zhoršil, ne zjednodušil," řekl dnes Týdnu. "Pokud někdo neměl přidávat polínka do ohně - výroky typu 'region střední a východní Evropy je celý ohrožený', pak právě MMF," dodal. Hampl také poznamenal, že "naprosto stejnou myšlenku formuloval opakovaně a dávno, například před půl rokem v deníku New York Times," napsal server Týden.cz.

Ředitelství silnic a dálnic dalo na zimní údržbu rekordních 1,5 miliardy korun

Letošní tuhá zima vyšla Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na rekordní sumu 1,5 miliardy korun, o rok dříve činily náklady na zimní údržbu 1,2 miliardy Kč. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ŘSD. Ředitelství platí údržbu na dálnicích a silnicích první třídy. Sypače zatím najely 2,4 milionu kilometrů a spotřebovaly více než 140.000 tun soli. Kromě vyčíslování nákladů na zimní údržbu silničáři stále sčítají škody a odhadují náklady na odstranění výmolů a dalších hrozeb pro automobilisty. Celkem se v České republice v zimě udržuje 52.400 kilometrů dálnic a silnic, což je zhruba 96 procent sítě. Dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy jsou ve správě ŘSD, odpovědnost za silnice nižších tříd nesou kraje. Těm vláda mimořádně poslala na jarní nápravu škod 750 milionů korun.

ČSÚ: Projekt sčítání lidu, domů a bytů se dostává do časové tísně

Příprava celorepublikového sčítání lidu, domů a bytů plánovaného na březen 2011 se komplikuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž dosud nezveřejnil závěry přezkoumání tendru na generálního dodavatele informačních technologií. Český statistický úřad (ČSÚ), který má projekt na starosti, bez výsledku šetření antimonopolního úřadu nemůže podepsat smlouvu s vybraným dodavatelem.

V úterý začalo zkušební sčítání lidu, domů a bytů, které potrvá do 17. dubna 2010. "Jeho cílem je ověřit si dotazníky, abychom zjistili, zda jsou obyvatelstvu srozumitelné," řekl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. ČSÚ si chce dále ověřit i výběr dotazníků a další metodiku sčítání. Zkušebního sčítání se účastní 54.483 obyvatel České republiky v 63 sídlech. Kromě osobních údajů budou formuláře obsahovat například dotazy na vybavení domácnosti osobními počítači či připojením k internetu. Ve sčítacím formuláři se také objeví otázka na registrované partnerství. Naopak už nebudou obsahovat, zda domácnosti mají osobní automobil či rekreační objekt.

Tvrdková: Vymahatelnost pohledávek dlužníků v ČR jednoznačně klesá

Vymahatelnost pohledávek dlužníků v Česku klesá. Je to způsobeno jak zvýšením částky, která nesmí být dlužníku zabavena, tak tím, že v mnoha případech už u nich není "kde brát". Celkový počet exekucí v roce 2010 bude zhruba srovnatelný s rokem 2009, tedy zhruba na úrovni tři čtvrtě milionu nově nařízených exekucí, řekla v rozhovoru pro ČTK prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Roční počet nově nařízených exekucí v ČR se podle ní začíná stabilizovat, jednociferný nárůst lze přičítat hospodářské krizi a snaze zejména obcí a měst intenzivněji vymáhat své pohledávky. Mezi dlužníky jsou podle Tvrdkové všechny věkové kategorie, exekutoři zaznamenali jak 11letou dlužnici, tak 89letou. Stále častěji se prý setkávají s fenoménem, který by se dal nazvat "dluží celá rodina".

Vnitro už letos eviduje 32 stížností na bavorskou policii

Ministerstvo vnitra eviduje od počátku roku 32 stížností na bavorské policisty od českých řidičů na údajnou šikanu při silniční kontrole. Na rakouské policisty si letos nestěžoval ani jeden český řidič. Německá strana zatím nepotvrdila termín schůzky s Čechy, rakouská chce o problému jednat počátkem května, sdělila ČTK Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Ministerstvo celkem eviduje od ledna 2008 přes 117 stížností, z toho 25 na rakouskou policii. Zbývající stížnosti jsou směřovány hlavně proti bavorským policistům. Lidé si stěžují na důkladné prohlídky, k nimž patří i kontrola osobních věcí včetně osobní prohlídky, ale i na údajně arogantní chování policistů a celníků v civilu.

Soud vyměřil konkurznímu soudci Berkovi 9 let vězení

V kauze ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky padly v úterý u táborského krajského soudu tresty od 6,5 do 9 let. Berka byl odsouzen na devět let. Stejný trest soud udělil i konkurznímu správci Danielu Thonatovi a také Vladislavu Větrovci, který byl údajnou hlavou skupiny. Podle soudu byla obžalovaným prokázána účast na zločinném spolčení, ve kterém společným jednáním způsobili škodu velkého rozsahu. Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby způsobili škodu 264 milionů a dalších 202 milionů korun se z firem pokusili odčerpat.

Případ se táhne od roku 2003 a objevuje se v něm deset údajně zmanipulovaných konkurzů podniků. Skupina skoupila pohledávky podniků na hranici bankrotu, pak firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala. Vybírala si přitom podniky se sídlem v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka.

iDnes.cz: Policie v Praze dvakrát zasáhla proti cizineckému gangu

Policisté v rámci mezinárodní akce namířené proti organizovanému zločinu zasahovali na dvou místech v centru Prahy. "Akce probíhá na základě právní pomoci pro Rumunsko a zasahuje do více zemí," řekl mluvčí Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Roman Skřepek. Potvrdil, že oba zásahy spolu souvisejí. iDnes.cz píše, že akce byla zaměřena na rumunské zločince. Cizinci prý při zadržení vyhodili z okna počítače. Policie ve Zlatnické zadržela šest cizinců. Server tn.cz píše, že rozsáhlá zločinecká skupina z Rumunska měla vydělat 20 milionů korun podvodnými internetovými obchody a aukcemi. Zásah si vyžádalo rumunské ministerstvo pro vyšetřování organizovaného zločinu, poškozených je už 800. Server tn.cz píše, že skupina podezřelých operovala v celé řadě států po celém světě - ve stejnou dobu se zatýkalo i v Rumunsku a v USA.

Na horách se minulý týden zranilo 80 lidí, přibylo jedno úmrtí

V Jizerských horách zemřela minulý týden sedmatřicetiletá žena. Umrzla asi 200 metrů od chaty u Kořenova. Podle statistik jde o letošní 14. úmrtí na horách, tedy o jedno méně než během loňské zimy, informoval ČTK náčelník Jiří Brožek. V Krkonoších měli záchranáři plné ruce práce s pátráním po německé turistce a se záchranou skialpinisty nedaleko Labského dolu. Celkem bylo minulý týden na horách zaznamenáno 80 zranění, výrazně méně než ve vrcholné sezoně. Rekordem je druhý únorový týden, kdy zaznamenala horská služba 686 zranění. V letošní sezoně zatím došlo na horách k 6155 úrazům, což je meziroční pokles o osm procent.

Nynější etapa opravy Karlova mostu skončí později, asi až v září

Současná část opravy Karlova mostu skončí asi v září, původní termín byl stanoven na červen. Důvodem je pečlivější, a proto pomalejší oprava zbývajících úseků mostu. ČTK to řekl radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Ondřej Pecha. Provoz na jedné z nejdůležitějších pražských památek tak bude omezen i během hlavní turistické sezony.

Oprava Karlova mostu trvá už přes dva roky a práce kritizovala památková inspekce ministerstva kultury. Podle ní bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil průzkum. Inspektorům se nelíbil ani způsob, jakým byly opracovávány kameny v zábradlí mostu.

Obvinění úředníka kvůli opravě Karlova mostu bylo zrušeno

Státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo obvinění šéfa pražských památkářů Jana Kněžínka. ČTK to řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Kněžínek byl kvůli opravě Karlova mostu viněn z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Podle Hulana ale kriminalisté rekonstrukci mostu dál prošetřují, dosud nebyl obviněn nikdo jiný.

Studenti TUL budou na Šluknovsku zjišťovat, proč lidé odcházejí

Důvody postupného vylidňování Šluknovského výběžku budou od 19. do 30. dubna zjišťovat studenti v rámci průzkumu, který připravila Technická univerzita v Liberci (TUL). Počet obyvatel na Šluknovsku od posledního sčítání lidu trvale klesá, a to bez ohledu na příliv cizinců. Připravovaný socio-demografický průzkum se ale zaměří na důvody odchodu lidí v loňském roce. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Ve Šluknově žije 5500 obyvatel a nezaměstnanost tam na konci února dosáhla 20,24 procenta. "Za poslední tři roky se pokles počtu obyvatel zrychluje. Městští zastupitelé chtějí podle ní tento trend zastavit, proto šluknovská radnice požádala o pomoc Technickou univerzitu v Liberci. Ta připravila ve spolupráci s Českým statistickým úřadem dotazník. Obsahuje na tři desítky otázek pro 4296 obyvatel Šluknova starších 18 let. Speciální dotazník připravila univerzita pro 30 svých studentů, kteří na Šluknovsku žijí. Bude se ptát hlavně na to, zda se chystají po skončení studií do svého regionu vrátit.

Oslavy osvobození Plzně nabídnou asi největší historickou bitvu

Zřejmě vůbec největší ukázku historické bitvy amerických a německých vojáků na konci druhé světové války nabídnou letos plzeňské Slavnosti svobody. Připomenou 65. výročí osvobození města americkou armádou a konec druhé světové války. Letošní slavnosti nabídnou jako každoročně program s koncerty, přehlídkami historických vojenských kempů či ukázkami moderního vybavení české a americké armády. Tradičně velkou pozornost si zaslouží přes dvě desítky amerických a belgických veteránů, kteří Plzeň v květnu 1945 osvobozovali, řekli organizátoři slavností novinářům.

Jedním z vrcholů bude 1. května hodinová bitva Pekelný kotel s masivními pyrotechnickými efekty, řekl Michal Kindl z klubu 2. pěší divize. "Podařilo se nám dostat poprvé nejlepší světový 'reenactment', což jsou nadšenci z celého světa, kteří napodobují naprosto přesně v reálu 24 hodin denně život a chování tehdejší americké nebo německé armády. Stejní lidé se účastnili natáčení slavných filmů Zachraňte vojína Ryana či Bratrstvo neohrožených, dodal Kindl.

Festival Polička Jazz představí Rudy Linku i jazzové divadlo

Příští týden bude v Poličce patřit jazzu. Ve čtvrtek 15. dubna ve městě začíná 14. ročník hudebního festivalu Polička Jazz, který potrvá do neděle. Přehlídku zahájí ve čtvrtek v Divadelním klubu projekce dokumentů a celovečerního filmu s jazzovou tématikou. V pátek v poledne zahraje na témže místě skupina Phisbacher NY3 ze Spojených států. Hlavní program odstartuje česko-slovenská formace Vertigo Quintet & Dorota Barová večerním koncertem v Tylově domě. Po nich vystoupí největší hvězda festivalu, český kytarista Rudy Linka v duu s pianistou Bobo Stensonem.

Světelský oltář má šanci na zápis do UNESCO

Světelský oltář z kostela svaté Barbory v Adamově na Blanensku má podle odborníků šanci na zápis mezi památky UNESCO. O možném zápisu se začalo hovořit při jeho restaurování před třemi lety. Podle ředitele jihomoravských památkářů Petra Kroupy může ale uspět jen jako součást souboru obdobných památek střední Evropy. Oltář se od letošního 1. července stane národní kulturní památkou. Za komunismu nebyl propagován kvůli utajované zbrojní výrobě v adamovském podniku Adast.

Mohutné dílo pochází z dolnorakouského Zwettlu (Světlé), je 500 let staré a zobrazuje nanebevzetí Panny Marie. Je na něm 59 postav. Vytvořilo jej mezi lety 1515 a 1526 šest řezbářů. Původně byl pouze jednou částí mnohem většího oltáře zdobícího cisterciácké opatství ve Zwettlu. Část oltáře získal v roce 1857 pro Adamov kníže Alois Lichtenštejn.

Výstava o Karlu Škrétovi nabídne některá dosud neznámá díla

Téměř 400 exponátů, převážně maleb, nabídne od listopadu souborná výstava Karel Škréta - doba a dílo v Jízdárně Pražského hradu a ve Valdštejnské jízdárně. K vidění budou mnohé nově zrestaurované malby a také dosud neznámé nově objevené práce zakladatele českého barokního malířství. Karlu Škrétovi se v těchto letech věnuje rozsáhlý vědecký projekt Národní galerie (NG) podpořený grantem z takzvaných norských fondů. Díky projektu se například podařilo dohledat neznámá Škrétova díla nebo poopravit jeho životopisné detaily. Více informací k projektu lze nalézt na internetových stránkách www.skreta.eu.

Big Band Českého rozhlasu oslaví padesát let své existence

Zpěváci Karel Gott, Marta Kubišová i někdejší šéfdirigent Felix Slováček budou hosty oslav 50. výročí založení Big Bandu Českého rozhlasu. Jubileum připomene 14. dubna koncert v pražském Národním domě na Vinohradech. Těleso, jímž prošly desítky vynikajících muzikantů, bude řídit jeho současný šéfdirigent Václav Kozel. Na tento večer přizval také Ilonu Csákovou, Filipa Gondolána, Petra Maláska a Laca Decziho. Jako hosté zasednou v publiku mnozí další umělci, kteří své začátky a úspěšná léta kariéry prožili právě s tímto legendárním tělesem. Koncert bude ze záznamu vysílat Český rozhlas 2 - Praha. Jeho audiovizuální podobu naleznou posléze i návštěvníci nově připravovaných stránek Big Bandu Českého rozhlasu na adrese www.bigband.rozhlas.cz.

Želivský klášterní minipivovar bude po opravě vařit bylinné pivo

Želivský klášterní pivovar nabídne po rekonstrukci nová speciální piva. Bylinné pivo budou premonstráti připravovat podle historických receptů, vařit se bude například také pivo s příchutí borůvek, sdělil ČTK provisor kláštera Jáchym Jaroslav Šimek. Staletá pivovarská tradice v želivském klášteře byla obnovena v roce 2003, po šestadevadesáti letech. Zatím se tam vařily tři druhy piva - kromě klasického klášterního i medové a višňové. Minipivovary se v Česku rozvíjejí během posledních dvou desetiletí.

Kluby bez vyhřívaných trávníků nemůžou hrát ligu mimo své město

Fotbalové kluby se stadionem bez vyhřívaného trávníku nemůžou v příští sezoně hrát první ligu, pokud v jejich městě není náhradní hřiště s požadovanými parametry. Možnost hrát nejvyšší soutěž v jiném městě výjimečně obdrží jen ty kluby, které svazu do červnového losovacího aktivu doloží, že na svém stadionu opravdu začaly s budováním vyhřívaného trávníku. Kluby si to odsouhlasily na jednání ligového shromáždění v Praze. Nařízení se vztahuje i na postupující nováčky.

Počasí

Bude slunečno, denní teploty 13 až 17 stupňů Celsia.