Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus dnes jednal s Fischerem; vládu podle něj není potřeba měnit

Prezident Václav Klaus jednal s premiérem Janem Fischerem. Podle hlavy státu by bylo nezodpovědné měnit vládu pár týdnů před volbami do sněmovny. Volební lídr ODS Petr Nečas, který možnost stažení ministrů nominovaných jeho stranou naznačil v rozhovoru pro Lidové noviny, reagoval slovy, že ani ODS nepokládá za rozumné měnit vládu dva měsíce před volbami. Premiér Fischer však má dodržovat dohody uzavřené při vzniku úřednického kabinetu. ODS chce s premiérem Fischerem o věci jednat, uvedl politik, který ve čtvrtek jako nejvýraznější tvář strany nahradil předsedu Mirka Topolánka. Je podle něj povinností předsedy vlády držet dohodu, podle které měla být mezi ministry nominovanými ODS spolu se SZ a ČSSD rovnováha, má-li být dodržen nepolitický charakter kabinetu. "Odpověď na dopis premiéra je, že jsme připraveni jednat," podotkl Nečas.

"Již v pátek předseda ČSSD Jiří Paroubek odpověděl dopisem Janu Fischerovi, přičemž v tomto dopise vyjádřil prakticky shodný názor jako prezident Václav Klaus, totiž, že ke změně vlády není důvod," reagoval na Klausova slova pro ČTK šéf marketingu sociálních demokratů Petr Dimun. Podle něj není ve Fischerově vládě žádná "převaha ČSSD.

Ministr Kocáb vyslyší výzvu zelených a v pondělí podá demisi

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb vyslyší výzvu Strany zelených a v pondělí po zasedání kabinetu podá demisi. Oznámil to v tiskovém prohlášení. Premiér Jan Fischer ho prý ujistil, že vláda bude dál dbát o jeho agendu. Ještě v pondělí Kocáb na zasedání kabinetu ve Strakově akademii předloží několik dokumentů, mezi nimi například návrh nového statutu Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Poté se s úřadem rozloučí bilanční tiskovou konferencí.

Po demisi Kocába, jehož do vlády navrhli zelení, zůstanou ve vládě už jen ministři nominovaní ČSSD nebo ODS. Zelení Kocába požádali o rezignaci v úterý. Kabinet označili za zdiskreditovaný a odmítli ho nadále podporovat, s Fischerem se rozešli kvůli dosazení ministra zemědělství Jakuba Šebesty do čela ministerstva životního prostředí. Kocáb ale odmítl a chtěl, aby situaci ještě řešily strany podílející se na ustavení vlády na speciální schůzce - tedy ODS, ČSSD a SZ. Zelení se jí ale odmítli zúčastnit. Premiér proto požádal předsedy zbývajících stran o písemné návrhy na řešení situace. Zabývat odpověďmi se bude počátkem příštího týdne.

Podpis dohody Ruska a USA o jaderném odzbrojení v Praze označil Klaus za symbolickou poctu pro ČR

Podpis dohody Ruska a USA o jaderném odzbrojení v Praze označil Klaus za symbolickou poctu pro ČR. Detaily summitu prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva se podle české hlavy státu domlouvají právě nyní. Prezidenti chtějí dohodu, která nahrazuje smlouvu START, podepsat v české metropoli 8. dubna. Prezidentská kancelář tak nyní připravuje různé varianty průběhu schůzky, vybírá vhodná místa na Pražském hradě, prostory pro tiskové konference, lokace možné slavnostní večeře či oběda a podobně, přiblížil prezident.

Ministr Janota: ČR připravuje emisi dluhopisů za miliardu eur

Česká republika se chystá vstoupit na zahraniční trhy s emisí dluhopisů za miliardu eur (přes 25 miliard Kč), a využít tak možného zlepšení situace na finančních trzích poté, co se země eurozóny dohodly na pomoci zadluženému Řecku. Na okraji finančního semináře v Itálii to agentuře Reuters řekl ministr financí Eduard Janota. Dodal, že dohoda o záchranné finanční síti pro Řecko může být pro trhy velmi důležitou pozitivní informací a vést na nich ke snížení úrokových sazeb.

Ministerstvo financí si chce podle strategie financování a řízení státního dluhu letos půjčit 280 miliard korun. Z toho na zahraničním trhu chce stát získat maximálně 140 miliard korun.

Arcibiskup Duka se nechce vzdát oblíbené četby ani v novém úřadě

Nový pražský arcibiskup Dominik Duka o sobě říká, že je knihomol, oblíbené četby se prý nechce vzdát ani ve svém novém působišti. Z českých autorů čte Jaroslava Durycha, Jakuba Demla nebo Jana Zahradníčka, líbí se mu také francouzská a obecně románská literatura. Dukovou osudovou knihou je ale podle něj bible, která ho provázela od dětství. "Několik let jsem prožil v dětství v bytě, který před druhou světovou válkou obýval jeden z nejlepších překladatelů bible do češtiny Viktor Fischl," řekl Duka. Fischl, český židovský básník, překladatel a publicista, působil také jako tajemník ministra zahraničí Jana Masaryka. Zemřel v roce 2006 v Jeruzalémě.

Duka se stal v době komunismu jedním z iniciátorů překladu Jeruzalémské bible, jedinečného díla katolické biblistiky 20. století. Přínosná je mimo jiné rozsáhlým poznámkovým aparátem, který pomůže hlubšímu pochopení knihy a napoví i méně znalým, jak se zorientovat v textu. Na české verzi Jeruzalémské bible pracoval po dobu 30 let především překladatelský manželský pár František a Dagmar Halasovi společně s biblisty a teology. Kniha vyšla loni na podzim. Dominik Duka se úřadu ujme týden po Velikonocích při slavnostní bohoslužbě v chrámu sv. Víta.

Obyvatelé ostravské kolonie Bedřiška si zvolili radu

Obyvatelé ostravské kolonie Bedřiška, kde zatím neznámí žháři před časem zaútočili zápalnou lahví na domek romské rodiny, se sešli na prvním komunitním setkání a zvolili si radu. "Důležité je jednat s úřady," řekl ČTK Josef Polák, který získal nejvíce hlasů a skupinu povede. Lidé také upozornili na problémy, které kolonii trápí, chybí zde obchod se základními potravinami, dětské hřiště i stálá služebna městské policie, čtvrti by prospělo také větší promísení romských obyvatel se členy většinové společnosti. Podle Poláka je také důležité, aby obyvatelé kolonie měli práci. Do sporu se někteří obyvatelé dostali v okamžiku, kdy se začalo hovořit o potřebě nainstalovat v ulicích kolonie kamery.

V budově bývalého pneuservisu, která se v pátek odpoledne zřítil, nebyli žádní lidé

V budově bývalého pneuservisu, která se v pátek odpoledne zřítila ve Varnsdorfu, nebyli žádní lidé. Prohledávali ji hasiči a kynologové se psy. Existovalo podezření, že by uvnitř objektu mohly být děti. Hasiči sutiny prohledávali nejdříve ručně, později povolali techniku a místo zkoumali i za pomoci bagru. Měli k dispozici i bioradar, který slouží k vyhledávání zasypaných osob, a malou kameru, která prozkoumává trosky.

Zřícená bývalá provozovna dříve sloužila jako pneuservis. S firmou, která objekt vlastní, má město podle starosty Josefa Poláčka dlouhodobé problémy. Radnice údajně firmu mnohokrát vyzývala, aby objekt zabezpečila. Poláček uvedl, že v domě se již dlouho nic nedělo, v poslední době v něm někdo nejspíš vyřezával dřevěné trámy.

V Tečovicích na Zlínsku shořela bývalá ubytovna

Zlínští policisté při prvním ohledání trosek bývalé ubytovny v Tečovicích na Zlínsku, kterou v noci na dnešek zničil oheň, nenašli žádné stopy po případných obětech požáru. Stále však pátrají po bezdomovci, který v ubytovně přespával. Podrobné ohledání místa požáru policisté provedou v neděli, řekla ČTK mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Příčinu neštěstí vyšetřovatelé zatím neznají.

Obyvatelé Skuhrova u České Třebové odmítli stavbu větrné elektrárny

Obyvatelé Skuhrova, který je částí České Třebové na Orlickoústecku, odmítli v místním hlasování stavbu větrné elektrárny. Ze 189 lidí oprávněných hlasovat přišlo během pátku svůj názor vyjádřit 153 a z nich se 131 vyslovilo proti větrníku. ČTK to řekl starosta České Třebové Jaroslav Zedník. Hlasovat mohli všichni lidé starší 18 let, kteří mají ve Skuhrově trvalé bydliště nebo tam vlastní nemovitost. Podle starosty by radnice měla názor lidí respektovat, tedy od projektu ustoupit a pozemky blokované pro větrník vrátit zpět pro zemědělské využití. Hlavním argumentem odpůrců je narušení krajiny a obavy z nadměrného hluku.

Vodáci symbolickým odemčením zahájili sezonu na Lužnici

Tradičním rituálem odemykání řeky vodáci zahájili letošní sezonu na jihočeské Lužnici. Na osmikilometrovou plavbu ke známému jezu Pilař, nebo až do 13 kilometrů vzdálené Majdaleny, se pak ze Suchdola nad Lužnicí pustilo kolem 120 lodí a desítka raftů. Na řece, která platí za ráj českých vodáků, se oficiální zahájení prvního sjezdu konalo po jedenatřicáté. Na Lužnici se vodáci vydali poprvé od Vánoc. Kvůli jarnímu tání je čekala řeka s rychlejším proudem a vyšší hladinou vody. Rituál odemykání řeky začal tradičně zvoněním zvonu. Poté, co předseda suchdolského klubu Karel Böhm otočil v řece velkým klíčem, odrazily lodě od břehu.

Lužnice je poklidná nížinná řeka, od pramene k soutoku s Vltavou měří kolem 200 kilometrů. Proud bývá rychlejší jen při tání sněhu nebo po větších deštích. Vodáků přijíždějí v sezoně tisíce. Jejich zájem o tuto řeku dokládají různé akce - kromě zamykání poslední říjnovou sobotu a odemykání poslední sobotu v březnu to je i pravidelná Vánoční jízda. Hlavně o prázdninách sjíždějí Lužnici i méně zkušení vodáci. I na tomto toku jsou ale nebezpečná místa. Pověstný je jez Pilař, kterému se někdy říká jez smrti.

Zhruba 350 vodáků odemklo také řeku Sázavu. Poprvé se letos vydali z Týnce nad Sázavou na zhruba třicetikilometrový úsek do Pikovic. Tradiční, už sedmnácté, odemykání Sázavy za účasti nezbytného dědka Sázavy však komplikovala vysoká hladina, která pustila na vodu jen rafty. ČTK to řekla Maria Biolková z pořádajícího Biosportu. Na dobré náladě to však vodákům ani přihlížejícím neubralo. Dědek Sázava opět po zimě vylezl ze svého příbytku a klíčem z kynutého těsta Sázavu symbolicky odemkl. Sázava je jednou z mála řek, která nemá pramen. Vytéká z rybníku Velké Dářko.

V Olši se utopili dva Poláci, snažili se zachránit tonoucí ženu

Dva Poláci se v pátek večer utopili v řece Olši na česko-polské hranici. Neštěstí se stalo nedaleko Českého Těšína na Karvinsku. Těla mužů ve věku 25 až 26 let hledali hasiči i policisté několik hodiny na obou stranách hranice. Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela uvedl, že skupina Poláků na polském břehu řeky Olše pořádala v pátek večer grilování. Během sešlosti do vody, údajně pro mobilní telefon, skočila mladá žena. "Za ní skočili tři muži. Jednomu z nich a ženě se podařilo dostat v pořádku na břeh. Dva muži ale v řece zůstali," řekl Kůdela.

Na Výstavišti Brno začala výstava minerálů zaměřená na vltavíny

Vzácné vltavíny jsou hlavním tématem výstavy přírodnin Minerály Brno, která začala na brněnském výstavišti. Pořadatelé vybrali vltavíny především proto, že jde o český fenomén, který má mnoho příznivců mezi sběrateli. Lidé na výstavišti najdou vltavíny v přírodní formě, broušené i zasazené do šperků. Výstava Minerály Brno s bohatým doprovodným programem trvá do neděle, uvedla Dita Brančíková z Veletrhů Brno.

Podle geoložky Hany Laudátové patří vltavíny, zelená přírodní skla, k tomu nejpozoruhodnějšímu přírodnímu bohatství, jímž bylo české území obdařeno. "Nenajdete je nikde jinde na světě a jejich půvab obdivují laici i odborníci. Nejkrásnější z nich patří mezi drahé kameny a využívají se ve šperkařství," řekla ČTK Laudátová, která je autorkou či spoluautorkou několika článků o vltavínech. Podle geoložky málokdo tuší, že vltavíny jsou vlastně následkem obrovské kosmické katastrofy, která postihla území střední Evropy před téměř 15 miliony let. Takzvaná dopadová teorie totiž tvrdí, že vltavíny vznikly při dopadu velkého meteoritu nebo jádra komety na zemský povrch.

Na hradech a zámcích začala sezona, Křivoklát láká na Živé legendy

Slavnostním otevřením hradu Křivoklát byla zahájena letošní návštěvnická sezona na hradech a zámcích. Naváže na loňský projekt Oživlé památky, Národní památkový ústav (NPÚ) připravil pro návštěvníky také slevové pasy či dětskou malířskou soutěž. S novinkami novináře seznámili ministr kultury Václav Riedlbauch a zástupci NPÚ. Novou sezonu otevřel kastelán hradu Křivoklát Luděk Frencl symbolickým pověšením klíčů od hradu, řeky a cyklostezek. Křivoklát láká na Živé legendy. V rámci projektu se lidé setkají s postavami, které jsou historicky či legendou svázány s hrady a zámky v celých středních Čechách. Křivoklát letos slaví 900 let a ke svému výročí připravil výstavu Přemyslovské Křivoklátsko. Čeští panovníci si totiž na Křivoklátsko jezdili hlavně odpočinout a zalovit, protože se zde nacházel jeden z nejvýznamnějších loveckých revírů té doby.

V rámci projektu Oživlé památky se návštěvníci v květnu budou moci projít po hradech a zámcích přímo s kastelány, kteří je zavedou do míst, která nejsou běžně přístupná. V červnu pak na návštěvníky čekají běžně uzavřené a nepřístupné palácové a zámecké zahrady, v letních měsících si rodiny s dětmi mohou vyzkoušet rodinný život šlechty a v září zájemci nahlédnou pod pokličku restaurátorství.

Státní památky vloni navštívilo 4,8 milionu lidí, ubylo cizinců

Státní památky vloni navštívilo 4,8 milionu lidí, celkové tržby činily 421 milionů korun. Na tiskové konferenci to novinářům řekl náměstek generální ředitelky pro objekty ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) Milan Svoboda. Počet lidí, kteří vloni navštívili objekty pod správou NPÚ, se oproti roku 2008 nezměnil, tržby se meziročně zvýšily asi o 30 milionů korun. Podle památkářů vloni ubylo organizovaných zájezdů z ciziny, přibylo však domácích návštěvníků. Nejnavštěvovanějším objektem NPÚ v roce 2009 byl zámek v Lednici na Břeclavsku, který navštívilo 321.000 lidí. Dalšími taháky se staly jihočeské památky, Český Krumlov zhlédlo 309.000 lidí a zámek Hluboká 239.000 návštěvníků.

Novinkou letošního roku je projekt Živá legenda. Památkami budou hosty provádět vybrané postavy, které jsou s konkrétním místem svázány buď historicky či legendou. K projektu vytvořil NPÚ i internetové stránky se soutěží.

Bruntálský zámek ozdobily stovky velikonočních kraslic

Stovky zdobených velikonočních kraslic jsou ode dneška k vidění na zámku v Bruntále. Výstava je složená z kraslic, které do soutěže Bruntálská kraslice 2010 poslalo pět desítek autorů z celého Moravskoslezského kraje. Malá umělecká dílka jsou vyrobena nejrůznějšími technikami. Zájemci tak mohou spatřit velikonoční vajíčka malovaná, leptaná kyselinou, polepená slámou nebo vrtaná, řekla ČTK výtvarnice zámeckého muzea a zároveň organizátorka výstavy Kateřina Košnovská-Járková. Soutěž se v Bruntále koná už jedenáctým rokem. Historicky nejstarší účastnici bylo třiaosmdesát let a kraslici z největší dálky poslal Henri Penčík z kanadského Ontaria.

Kraslice jsou součástí jarní výzdoby už po staletí a jsou spojovány s oslavami nového zrození života. Už ve 12. století bylo zavedeno do církevní liturgie velikonoční svěcení vajec a kraslice pak přetrvala až dodnes jako symbol Velikonoc. Při odkrývání slovanských pohřebišť z 9. až 12. století archeologové často nacházejí vedle hliněných a glazurovaných skořápek i kamenná vejce. "Samotný název kraslice vznikl ze staročeského výrazu krásiti, což znamená okrášlovati. Na Moravě se naopak používá výraz malované vajíčko," poznamenala pracovnice muzea.

Od dubna se znovu otevřou pražské zahrady pod Hradem

I když slunné počasí minulých dní vybízelo k procházkám v zeleni, zahrady pod Pražským hradem budou znovu přístupné až od 1. dubna. Návštěvníky láká především komplex Palácových zahrad s přilehlou Valdštejnskou zahradou v areálu Senátu a zahrady Pražského hradu. Barokní palácové zahrady spojují Malou Stranu a Pražský hrad a skýtají jedny z nejkrásnějších pohledů na Prahu.

Čech Josef Karas se stal druhým nejkrásnějším mužem planety

Čech Josef Karas se stal druhým nejkrásnějším mužem planety. Obsadil druhé místo v soutěži krásy Mr. World, která se konala v jihokorejském Soulu. Vítěze nové české soutěže Mr. Czech, který je vůbec prvním českým reprezentantem ve světové soutěži mužské krásy, předstihl pouze Kamal Ibrahim z Irska. Na třetím místě skončil Kenneth Okolie z Nigérie. Soutěže Mr. World se účastnilo 80 mladých krasavců z celého světa. Vítěz získal roční kontrakt s prestižní modelingovou agenturou a odměnu 50.000 dolarů (asi 930.000 korun).

Karas se v únoru stal prvním vítězem soutěže krásy Mr.Czech, které se účastnili muži ve stáří 17 až 32 let. Organizátoři kladli důraz na dobrou fyzickou a psychickou kondici a jazykové znalosti. Dvaatřicetiletý sportovní konzultant z obce Obrnice na Mostecku tehdy zaujal porotu složenou z vítězek dívčí soutěže Česká Miss šarmem a také zpěvem. Před cestou do Soulu vsadil bývalý atlet zejména právě na fyzickou přípravu; zaměřil se také na základy korejštiny.

Václav Frič z Prahy se stal nejrychlejším otvíračem ústřic

Koncertem pro hromadu ústřic a dvě šikovné ruce by se dalo nazvat mistrovství České republiky v otevírání těchto drobných měkkýšů, který se konal před zraky stovek přihlížejících v rámci Velikonočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze. Vítězství mezi 24 kuchaři z českých hotelů a restaurací vybojoval zástupce Pražského kulinářského institutu Václav Frič a stal se šestinásobným mistrem republiky. I s penalizacemi dosáhl při otevření 30 ústřic času tři minuty 29 vteřin. "Českou gastronomii bude reprezentovat na světovém šampionátu, který se v září uskuteční v západoirském přístavním městě Galway," řekl ČTK Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, který klání pořádal.

Sport

Pražský půlmaraton vyhrál Keňan Joel Kimurer v čase 1:00:09, jímž zaostal o pouhé dvě sekundy za traťovým rekordem a svým soupeřům utekl o minutu a čtvrt. Nejlepším z Čechů byl jedenačtyřicetiletý veterán Róbert Štefko, který časem 1:06:07 obsadil desáté místo. Mezi ženami se z prvenství radovala Keňanka Rose Jerotich Kosgeiová. Startovali i bývalí fotbaloví reprezentanti Pavel Nedvěd, Vratislav Lokvenc a Tomáš Votava. Nedvěd proběhl cílem téměř padesát minut po vítězi. První vytrvalecký závod v životě si navzdory chladu a větru užil. Rád by si zkusil zaběhnout i Pražský maraton, ale není si jistý, jestli se pustí už do letošního ročníku, který se koná 9. května.

V hustém dešti si dojel Martin Jakš pro titul na mistrovství republiky v běhu na lyžích. V Harrachově vyhrál na volné desítce o osm desetin sekundy souboj s kolegou z bronzové olympijské štafety Martinem Koukalem. Suverénní vítěz páteční klasické patnáctky Lukáš Bauer doběhl pátý. Volnou pětku žen zajela nejrychleji Kamila Rajdlová a oslavila mezi kapkami deště svůj jubilejní desátý národní titul.

Jarmila Machačová skončila na světovém šampionátu v dráhové cyklistice v Kodani pátá ve scratchi. Tomáš Bábek byl devátý v závodě na kilometr s pevným startem. Machačová byla velmi blízko medaile. Osm kol před cílem se jí podařilo ujet spolu s Koedooderovou, po pěti kolech ale Nizozemka nestačila a osamocenou Machačovou dojely soupeřky dva okruhy před závěrečným spurtem. V něm měla nejvíce sil Pascale Jeulandová z Francie, stříbro získala světová šampionka z let 2007 a 2009 Yumari Gonzalezová z Kuby.

Petra Kvitová skončila na tenisovém turnaji v Miami v druhém kole. Čtrnácté nasazené Kim Clijstersové z Belgie v pátek podlehla dvakrát 1:6.

Počasí

Po dnech, které přinesly až o sedm stupňů teplejší počasí, než je koncem března obvyklé, v sobotu teploty klesly na normál. Ještě v pátek odpoledne ale padaly rekordy, a to i v pražském Klementinu. Meteorologové tam naměřili teplotou 21,7 stupňů Celsia, dosavadní rekord z roku 1955 činil kulatých 20 stupňů Celsia. Ještě tepleji bylo v pátek odpoledne v Plzni, a to 23,7 stupně Celsia. Za studenou frontou se citelně ochladilo, a tak se teploty vrátily do březnového normálu. Velikonoční neděle a pondělí zřejmě budou pod mrakem, deštivé a nepříliš teplé. Je oblačno až zataženo, teploty 10 až 14 stupňů, na horách kolem šesti stupňů Celsia.