Zprávy

Vlček svolal mimořádnou schůzi ke zdravotnictví

Předseda Poslanecké sněmovny Miroslav Vlček vyhověl žádosti ČSSD a na čtvrtek 18. března svolal mimořádnou schůzi sněmovny. Na programu bude mít čtyři body týkající se zdravotnictví. ČSSD chce probrat snahu ministerstva zdravotnictví o rušení zdravotních ústavů, výpověď pro bývalého šéfa Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka, prodej brněnské tkáňové banky a privatizací majetku fakultních nemocnic, především středočeských lázní Toušeň, kterých se prý ministerstvo před několika lety rozhodlo zbavit. Sociální demokraté své záměry popsali na tiskové konferenci. Příští týden sněmovna zasedá od úterý do pátku, poslanci chtějí dokončit předposlední plánovou schůzi před volbami. Poslední zasedání plánují na duben. Tento týden sněmovna posuzuje návrhy, na kterých se dohodla s vládou Jana Fischera.

Poslanci znovu přerušili projednávání zákona o nemocenské

Sněmovna počtvrté projednávala zákon, který by měl znovu zavést proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Zákonu se věnovala pouze několik minut, pak předsedající jednání přerušil, protože na řadu přišel pevně zařazený bod o stavu životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Novelu zákoníku práce předložili komunisté. Chtějí, aby zaměstnanci dostávali proplacenou nemocenskou i za první tři dny nemoci. Nyní totiž po tuto dobu nemají nárok na žádnou náhradu mzdy. Levice návrh obhajuje tím, že pacienti platí pojištění, tak mají nárok na kompenzaci. Navíc tvrdí, že sociálně slabší lidé se výpadkem příjmů mohou dostat do finančních problémů. Dále má návrh také zavést proplácení náhrady mzdy na všechny kalendářní dny. Podle nyní platné úpravy se platí náhrada mzdy v době pracovní neschopnosti jen za pracovní dny či placené státní svátky. Proti návrhu ovšem stojí strany ODS a TOP 09. Takzvanou čekací neboli karenční lhůtu zavedl exministr ODS Petr Nečas. Podle něho se osvědčila, protože výdaje státu na nemocenskou se ve srovnání s rokem 2007 snížily v roce 2009 téměř o deset miliard korun. Současně prý poklesl počet pracovních neschopností o 47 procent.

Poslanci podpořili návrh, aby Praha byla jeden volební obvod

Poslanci podpořili v prvním čtení návrh KDU-ČSL, aby Praha byla pro volby do pražského zastupitelstva jedním obvodem. Lidovci zdůvodňují novelu zákona o hlavním městě tím, že chtějí rovnou váhu hlasů. Podle občanských demokratů ale jde o účelovou věc a nesmysl. Neuspěli ale s návrhem na zamítnutí předlohy. Ta nyní míří do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Sněmovna zkrátila lhůtu pro její projednání ve výboru na jeden měsíc. Proti předloze se postavila rovněž vláda. V pražské ODS se diskutovalo o rozdělení Prahy na několik volebních obvodů už loni. V neoficiálních vyjádřeních se pražští občanští demokraté netajili tím, že jde o snahu eliminovat menší strany. Při minulých volbách do zastupitelstva byla metropole jedním obvodem; v roce 2002 jich bylo pět.

Sněmovna schválila další působení Britů u české armády

Britští vojenští odborníci budou ve Vyškově pomáhat s výcvikem našich armádních specialistů až do října 2015. Sněmovna bez problémů schválila prodloužení jejich mise o pět let. Britský poradní a výcvikový tým od roku 2000 pořádá kurzy pro vojáky ze zemí NATO. Britové ve Vyškově školí poddůstojníky z České republiky, z ozbrojených složek některých států NATO i zemí, které se účastní programu Partnerství pro mír. Podle ministra obrany Martina Bartáka půjde nejvýše o 30 lidí. Barták připomněl, že parlament schválil působení Britů ve Vyškově v minulosti už dvakrát. Proti byli poslanci KSČM, která podle Václava Exnera nesouhlasí s umístěním žádné cizí jednotky a základny v ČR. Exner podotkl, že Česko hradí náklady, které se týkají i vojáků třetích zemí, a kritizoval to, že předloha neobsahuje vyčíslení nákladů.

Sněmovna asi umožní přeměnu věznice v U. Hradišti na muzeum

Sněmovna přes odpor komunistů asi ještě před volbami umožní přeměnit Uherskému Hradišti budovu místní bývalé věznice na muzeum, připomínající období totalitních režimů. Lhůtu pro schválení zákona, kterým má město získat bezplatně budovu od státu, zkrátila na polovinu. Sněmovní výbory už normu projednaly a podpořily, dolní komora by tak o předloze mohla rozhodnout ještě v rámci nynější schůze. Z komunistů proti zákonu vystupoval hlavně bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček, jehož otec byl obžalován, že jako vyšetřovatel StB právě v uherskohradišťské věznici mučil v 50. letech politické vězně. Grebeníček připomněl, že normu nepodpořila ani vláda Jana Fischera. Podle kabinetu nesplňuje podmínky nakládání s majetkem státu. Bývalá věznice z konce 19. století je kulturní památkou, od roku 1962 není využívána a chátrá. Město by chtělo v části areálu vybudovat muzeum svědomí, další prostory by měly sloužit vzdělávání. Město chce využít dotace z EU.

V čele pražské kandidátky ČSSD je Pecina

Předsednictvo ČSSD rozhodlo o tom, že v čele pražské kandidátky pro květnové sněmovní volby bude ministr vnitra úřednické vlády Martin Pecina. Volební kampaň povedou společně s předsedou pražské ČSSD Petrem Hulinským, který byl dosud v čele kandidátky. Informoval o tom místopředseda strany Milan Urban. Z pražské kandidátky ČSSD vypadla předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová, která sociálním demokratům pomohla svrhnout vládu šéfa ODS Mirka Topolánka. Zubová se dostala na kandidátku těsně před loňským podzimním termínem a místo jí uvolnil bývalý poslanec a šéf poslanecké frakce Petr Ibl. Předsednictvo potvrdilo ještě další změny kandidátek, mezi nimi i zařazení jihomoravského hejtmana Michala Haška na 11. místo kandidátky. I z něj ale může být Hašek, který byl poslancem a předsedou klubu, zvolen do sněmovny díky preferenčním hlasům voličů.

Kohout do sněmovních voleb nepůjde

Sociální demokraté už nepočítají s ministrem zahraničí Janem Kohoutem do květnových voleb. Šéfa české diplomacie totiž odmítli do čela své kandidátky postavit plzeňští socialisté, i když si změnu přálo stranického vedení. Na úpravy kandidátky v jiném kraji už není podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka čas. Jedničkou na Plzeňsku zůstává předseda tamní krajské organizace ČSSD Václav Votava. Předseda ČSSD Jiří Paroubek rozhodnutí kraje akceptuje, myslí si ale, že záměr posílit krajskou kandidátku byl dobrý. Pokud po volbách vznikne menšinová vláda sociální demokracie, počítá předseda Jiří Paroubek s tím, že nynější ministr zahraničí by se v ní stal ministrem pro evropské záležitosti. Šéf ČSSD to řekl během pátečního jednání předsednictva sociální demokracie. Uvedl také, že ČSSD určitě Kohoutovi nabídne, aby za ni na podzim kandidoval do Senátu.

Dolejš zůstává volebním lídrem komunistů v Praze

Poslanec Jiří Dolejš zůstává pražským lídrem KSČM pro sněmovní volby. Výkonný výbor nevyhověl doporučení pražské krajské rady, aby Dolejše z kandidátky stáhl kvůli loňskému loterijnímu skandálu. Spolu s funkcionáři dalších stran Dolejš čelil podezření, že byl ochoten přijmout do stranické pokladny peníze za změkčení novely loterijního zákona. Dolejš potvrdil, že výkonný výbor v pátek pražskou kandidátku neměnil a on lídrem zůstává. Ve sněmovně má za sebou Dolejš druhé poslanecké období. Poprvé byl zvolen v roce 2002. Podle průzkumů veřejného mínění, které komunistům dávají stabilně kolem 12 procent, má z prvního místa kandidátky velkou šanci mandát obhájit.

ČSSD neporušila zákon zveřejněním fotografií svých odpůrců

Sociální demokraté samotným zveřejněním fotografií svých odpůrců na internetu zákon o ochraně osobních údajů neporušili. Nesmějí je ale použít k další identifikaci vyfotografovaných lidí. Informoval o tom Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl, že očekává omluvu od novin, které psaly, že tím ČSSD porušila zákon. Paroubek také očekává, že ÚOOÚ prošetří zveřejnění fotografií odpůrců ODS s jejich jmény, které jsou dosud na webových stránkách WWW.cssdprotivam.cz, jež ODS provozuje. Právníci ČSSD na to upozornili ÚOOÚ v dopise z 8. března, v němž požádali úřad o stanovisko ke zveřejnění fotografií narušitelů shromáždění sociální demokracie u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masyryka v Lánech. Postoj sociálních demokratů kritizovala ODS. ČSSD tak podle šéfa ODS Mirka Topolánka vytváří atmosféru strachu. Odpůrci Paroubka reagovali na facebooku založením skupiny s názvem Fotka pro Paroubka. Přihlásilo s k ní již téměř 45.000 lidí.

Únosci na Haiti týden zadržovali českou humanitární pracovnici

Česká pracovnice mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) a její belgická kolegyně strávily téměř týden v zajetí neznámých únosců. Obě ženy byly ve čtvrtek propuštěny na svobodu a podle MSF jsou v pořádku. Oznámily to tiskové agentury. Ženy, které v zemi pomáhaly po ničivém zemětřesení z 12. ledna, přepadli únosci ve vozidle na předměstí metropole Port-au-Prince. Šlo o první únos humanitárního pracovníka na Haiti od tragické katastrofy. Pachatelé zajali i řidiče, kterého brzy propustili, aby úřady a MSF informoval tom, že požadují výkupné. Organizace udržovala incident v tajnosti, aby nezkomplikovala vyjednávání o jejich propuštění, sdělil agentuře AFP mluvčí MSF Michel Peremans. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda bylo zaplaceno nějaké výkupné. Dodal, že není ve zvyku MSF výkupné platit. Propuštění obou pracovnic potvrdil deníku Právo český velvyslanec ve Venezuele Stanislav Slavický, který má na starosti i Haiti. Podle Slavického se jednání zúčastnili zástupci haitské vlády a Španělska jako předsednické země EU.

Práva v Plzni dají výpověď Teleckému, jsou připravena i na soud

Vedení plzeňských práv připravilo výpověď pro odvolaného šéfa akademického senátu a učitele na fakultě Daniela Teleckého. Dostane ji v nejbližších dnech, dokument čeká už jen na podpis děkana Jiřího Pospíšila. Výpověď pošle Teleckému i přesto, že na fakultě nedávno založil vlastní odborovou organizaci s názvem Přívětivá škola, a to ho údajně před výpovědí chrání. Fakulta je připravena řešit spor s Teleckým u soudu. Telecký je zastáncem bývalého vedení a veřejně se mnohokrát postavil za exproděkana Milana Kindla, jenž bývá označován za hlavního aktéra kolem skandálů na plzeňských právech. Zažaloval také Západočeskou univerzitu a stejně tak žaluje šéfku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Vedení fakulty se s Teleckým snažilo nejprve dohodnout. Na to nepřistoupil a dokonce navrhl, že bude na škole učit zdarma. Fakulta ale trvá na tom, že je nadbytečný a výuku už zajistila jinými kantory.

Karlovy Vary chtějí zaměstnat bývalého děkana Kindla

Karlovarští radní budou příští týden rozhodovat o tom, jestli na právní služby najme magistrát bývalého děkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla. Uvedl to server Denik.cz. Kindl je jedním z hlavních aktérů skandálu na plzeňské právnické fakultě, kde se opisovaly diplomové práce a studovalo v rekordně krátkých časech. Návrh na uzavření smlouvy o právní pomoci, takzvané mandátní smlouvy s advokátem Kindlem předkládá radě města Dana Sárová, vedoucí právnického odboru karlovarského magistrátu. "Jeho odborné kvality jsou naprosto nesporné a ve svém oboru patří mezi nejlepší. Cena, kterou bude město jeho právní kanceláři platit, je navíc podle informací našeho právního odboru pro město velmi výhodná," uvedl náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner (ČSSD). Kindl byl v minulosti spojen i s Vysokou školou Karlovy Vary, kde byl členem akademické rady. Nyní ale školu převzalo nové vedení. Kindl po propuknutí skandálu v Plzni loni v září rezignoval.

Bakala opustil dozorčí radu OKD

Finančník Zdeněk Bakala opustil dozorčí radu největší tuzemské důlní firmy Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Spolumajitel OKD nyní omezuje působení v orgánech řady společností. V dozorčí radě OKD ho nahradil k 18. únoru bývalý kanadský ministr Otto Jelinek. Podle Bakalovy mluvčí Dity Fuchsové bude finančník činnost OKD sledovat prostřednictvím kolegů z dozorčí rady. Protože po dřívější rezignaci bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje a současného europoslance Evžena Tošenovského (ODS) byla dozorčí rada bez místopředsedy, zvolili do této funkce nově Jana Hanouska. Předsedou dozorčí rady je v současné době Luboš Řežábek.

Zadlužení českých domácností od roku 2000 vzrostlo osmkrát

Zadlužení českých domácností u bank za uplynulých devět let vzrostlo osminásobně. Na konci loňského roku dlužily bankám 973,5 miliardy korun, přitom ještě v roce 2000 to bylo 121,5 miliardy korun. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že relativní zadluženost českých domácností přes rychlý růst zůstává oproti eurozóně jen poloviční a není riziková. Relativní zadluženost je poměrem půjček k hrubým příjmům domácnosti. Ještě v roce 2000 však velká část zadlužení domácností připadala na živnosti, samotné obyvatelstvo bankám dlužilo jen 39,7 miliardy korun. Zatímco tehdy měly živnosti napůjčovány téměř dvě třetiny objemu půjček sektoru domácností, loni to bylo již jen 7,8 procenta. Celkové zadlužení českých domácností však ke konci roku 2009 bylo ještě o 104,1 miliardy korun vyšší. Tyto peníze si lidé půjčili od leasingových společností a poskytovatelů splátkového prodeje. Přes 70 procent objemu úvěrů obyvatelstvu již od roku 2002 tvoří úvěry na bydlení. Nejvíce půjčky na bydlení vzrostly v roce 2007, kdy přírůstek činil téměř 140 miliard korun, loni byl již meziroční přírůstek oproti této sumě pouze poloviční.

Centrální úložiště receptů nerespektuje ochranu osobních údajů

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) centrální úložiště receptů stále dostatečně nerespektuje ochranu osobních údajů a je nešetrné k soukromí pacientů, lékařů i lékárníků. ČTK to sdělila mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Popřela tak informace, že ministerstvo zdravotnictví zapracovalo všechny dřívější připomínky ÚOOÚ vůči centrálnímu úložišti do novely zákona o léčivech, kterou se mají na své současné schůzi zabývat poslanci. Ministerstvo ale trvá na tom, že připomínky zapracovalo a novela je v pořádku. Podle ní by lékárny hlásily vydané léky do centrálního úložiště, které spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Úložiště už je vybudováno, ale nevyužívá se, protože ÚOOÚ loni v říjnu nařídil údaje o pacientech zničit. Požadoval úpravy toho, kdo smí s daty zacházet. SÚKL tvrdí, že je v navržené novele provedl. Podle ÚOOÚ jsou ale nedostatečné.

V Příbrami byla nalezena novorozená holčička

Ve sněhu u garáží v Příbrami byla nalezena nahá novorozená holčička. Záchranáři ji převezli na novorozenecké oddělení příbramské nemocnice. Mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková zatím nemá bližší informace o zdravotním stavu dítěte. Po matce pátrá policie. Hrozí jí stíhání za opuštění dítěte. Podobný případ se šťastným koncem se stal loni v Praze. Na Karlově náměstí tam našla pracovnice úklidové služby podchlazenou holčičku. Dítě někdo odložil u kostela svatého Ignáce na rohu Karlova náměstí a Ječné ulice. Bylo zabaleno v mokrém zakrváceném ručníku a v igelitové tašce.

Inspekce navrhla obvinit policisty, kteří nepomohli zraněnému

Policejní inspekce navrhla, aby státní zastupitelství obvinilo dva policisty z Jablonecka, kteří nepustili lékaře k vážně zraněnému muži. Mysleli si, že je mrtvý. Muž ale ještě žil, zemřel až později v sanitce. Policistům hrozí trestní stíhání za maření úkolu veřejného činitele a za neposkytnutí pomoci. Sazba je až jeden rok vězení nebo zákaz činnosti. Zranění muže podle listu byla vážná a zemřel by i v případě, kdyby se k němu lékař dostal dříve. Policisté našli muže loni v prosinci v Kořenově na Jablonecku u chaty. Ležel tam na zemi. Pátrali po něm skoro celý den. Považovali ho mylně za zavražděného, báli se o poškození stop na místě činu, a lékař k němu nejdříve nesměl. O vraždu však nešlo. Policisté zůstávají ve službě.

Dva řidiči dostali titul gentlemanů za záchranu života

Letošními prvními držiteli titulu gentleman silnic se stali řidiči kamionů Marek Bilík a Michal Lehký. Loni v říjnu vytáhli na dálnici D1 u Brna Ondreje Karpaše z jeho hořícího vozu, a tím mu zachránili život. Uvedl to mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Titul gentleman silnic uděluje již od roku 2004 Česká pojišťovna společně a policií, a to vzorným řidičům za jejich mimořádné počiny. Bilík a Lehký jsou 60. a 61. oceněným motoristou.

Akademie literatury ocenila Párala, Stýblovou a Vašáka

Zástupci Akademie literatury české v pátek v Praze popáté předali své výroční ceny. Letos je obdrželi Vladimír Páral, jemuž porota udělila Cenu Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře, a Valja Stýblová. Jí akademie udělila Cenu Boženy Němcové za trilogii Lužanská mše. V ní podle porotců v letech 2005 až 2009 vytvořila kvalitní životopisný román stavitele a mecenáše Josefa Hlávky. Cenu Máchova růže, kterou v předchozích ročnících dostávali autoři prvotin, dostal literární badatel Pavel Vašák. Porota se v roce 200. výročí Máchova narození rozhodla ocenit jeho vydání Šifrovaného deníku Karla Hynka Máchy (2007) a přihlédla i k jeho dalším pracím věnovaným tomuto básníkovi. Akademie literatury české vznikla před čtyřmi lety, chce pomáhat rozvoji české literatury. Má necelé čtyři desítky členů, jejím současným prezidentem je Jiří Žáček. Cenu Ladislava Fukse v minulých letech dostali Jan Trefulka, Eva Kantůrková, Milan Kundera a Alexandr Kliment.

Víkendový Jeden svět v Praze nabídne stovku projekcí

Víkendový program festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět nabídne v Praze stovku projekcí a diskuse s tvůrci a odborníky. Divadlo Archa se zaměří na filmy o ochraně přírody a snižování emisí, v Atlase se bude promítat snímek o osudech Romů v Itálii a kinosálem Lucerny se v sobotu v noci ponese hudba snímků Afghánská superstar a Zrod islámského punku. V neděli diváci po filmu z Barmy až na Mars v kině Světozor mohou diskutovat o situaci v zemi s ředitelkou Barmského centra Praha Sabe Soe. Cenu Václava Havla na letošním ročníku festivalu získá snímek Slunce za mraky o Čínou okupovaném Tibetu. Bývalý prezident České republiky ocenění předá poslední den festivalu, ve čtvrtek 18. března v Lucerně. Cenu si ve čtvrtek převezme tibetská režisérka Ritu Sarin a režisér Tändzin Sonam. Autoři dávají ve filmu prostor dalajlamovi a tibetským intelektuálům. Využívají unikátní archivní záběry, přibližují čínskou okupační politiku a zamýšlejí se nad budoucností Tibetu. Stejně jako loni se festival těší zájmu diváků. Za první dva dny ho navštívilo přes 4000 lidí, řekl mluvčí přehlídky Filip Šebek. Program a aktuální informace k festivalu lze nalézt na webových stránkách http://jedensvet.cz/2010.

Rozptylové podmínky na severu Moravy se znovu zhoršují

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se znovu výrazněji zhoršily. Na většině měřících stanic v regionu dosahují hodnoty polétavého prachu opět více než dvojnásobku imisního limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Stav ovzduší se zřejmě nezlepší ani během noci. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Limit pro polétavý prach je nyní překročen na všech měřících stanicích, z nichž jsou údaje aktuálně k dispozici. Na deseti ze 14 stanic je nyní mezní hranice dvojnásobně nebo i více překročena. Hodnoty denních koncentrací prašného aerosolu se aktuálně pohybují v rozmezí od 69 do 110 mikrogramů na metr krychlový. Nejvíce prachu v ovzduší je znovu v Bohumíně na Karvinsku.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala počtvrté za sebou celkovou vítězkou Světového poháru na dlouhých tratích. Dvojnásobná olympijská vítězka svou pozici korunovala pátečním triumfem v závěrečném závodu na 3000 metrů v nizozemském Heerenveenu.

Vícebojař Roman Šebrle zvládl na halovém mistrovství světa v atletice v Dauhá i skok vysoký a úspěšný pokus přes laťku ve výšce 209 cm ho udržel v boji o medaili po prvním dnu sedmiboje. Český reprezentant se posunul z páté pozice o jedno místo výš a na bronzovou medaili má manko pouze 12 bodů.

Výškařka Iva Straková a tyčkař Michal Balner se na halovém mistrovství světa v atletice v Dohá probojovali do finále. Straková výkonem 192 centimetrů vyrovnala své letošní maximum, Balner jako jeden ze čtyř závodníků skočil všechny výšky napoprvé. Z rozběhů postoupili do semifinále čtvrtkařka Denisa Rosolová a Jakub Holuša v závodu na 800 metrů. V kvalifikacích naopak vypadli nečekaně výškař Jaroslav Bába a Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů, a také půlkařka Lenka Masná a koulař Jan Marcell.

Český skikrosař Tomáš Kraus skončil pátý v závodu Světového poháru ve švýcarském Grindelwaldu. V semifinále po kontaktu se soupeři vyjel z trati, finále B potom vyhrál. Vítězem se stal Nor Audun Grönvold. Druhým místem si upevnil vedoucí příčku v seriálu domácí Michael Schmid, Kraus je průběžně šestý.

České tenistky Petra Kvitová a Barbora Záhlavová-Strýcová postoupily na turnaji v Indian Wells do druhého kola. Dvacetiletá Kvitová ve svém úvodním duelu zdolala Italku Albertu Briantiovou z Itálie 6:3, 6:4, o tři roky starší Záhlavová-Strýcová si poradila s Němkou Andreou Petkovicovou dvakrát 6:3. Postup Záhlavové-Strýcové s Kvitovou vylepšil bilanci českých tenistek v Indian Wells. Přes první kolo totiž neprošly Lucie Šafářová, Iveta Benešová ani Lucie Hradecká.

Zatěžkávací zkouškou projdou v 19. kole první ligy fotbalisté Teplic, kteří vedou soutěž s tříbodovým náskokem. Prověří je zápas na půdě Slavie Praha, která obhajuje titul a k čelu tabulky se začíná dotahovat. Tradičně vyhrocený zápas se očekává v Mladé Boleslavi, kam přijede Sparta. Jedním z klíčových duelů pro rozluštění sestupové tajenky může být utkání posledních Bohemians Praha proti čtrnáctému Slovácku.

Veslař Václav Chalupa a hokejista Josef Černý obdrželi hlavní ceny Českého klubu fair play za celoživotní postoj. Sedmdesátiletý hokejista Černý, bývalý kapitán národního mužstva, dostal cenu za příkladné vystupování v celém průběhu své kariéry. Pověst velmi férového sportovce si v dlouholeté kariéře vysloužil i dvaačtyřicetiletý Chalupa, stříbrný z olympiády v Barceloně. Na pátečním slavnostním vyhlášení v Praze převzal hlavní cenu roku 2009 za čin reprezentant v orientačním běhu Michal Smola, který se na mistrovství světa v Maďarsku podílel na záchraně života jednoho ze soupeřů.

Ředitel hokejové extraligy Stanislav Šulc rezignoval na post předsedy disciplinární komise. Zdůvodnil to mediálním tlakem kolem případu libereckého útočníka Milana Bartoviče, kterému komise udělila za zranění obránce Martina Tůmy z Českých Budějovic trest na jeden zápas a sklidila za to vlnu kritiky. Šulce v čele komise vystřídal Karel Holý.

Počasí

V sobotu čekáme zataženo až oblačno, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, teploty 1 až 5 stupňů, na horách dva pod nulou.