Zprávy

Rakouský prezident odsoudil Benešovy dekrety jako těžké bezpráví

Rakouský prezident Heinz Fischer ve čtvrtek v písemném pozdravu pro rakouské sudetské Němce označil československé poválečné dekrety bývalého prezidenta Edvarda Beneše jako "těžké bezpráví" a zdůraznil, že země EU tyto dekrety "nelegalizovaly" ani výjimkou z Listiny základních práv Evropské unie, kterou vyjednal český prezident. Český ministr zahraničí Jan Kohout v reakci označil otázku dekretů za uzavřenou pro Česko. "Skutečnost, že český prezident Václav Klaus si pro svůj podpis lisabonské smlouvy dal jako podmínku, že evropská charta lidských práv se na Českou republiku nevztahuje, nemá na Benešovy dekrety ve skutečnosti žádný vliv," uvedl Fischer. Český prezident Václav Klaus vzápětí reagoval politováním, že se "bolavá historická témata" opět "zneužívají v rakouské předvolební kampani". Heinz Fischer poselství landsmanšaftu adresoval u příležitosti událostí z 4. března 1919, kdy sudetští Němci demonstrovali za odtržení pohraničí od vznikajícího Československa. Střelba vojska do davů v Karlových Varech, Kadani, Šternberku, Chebu a Stříbře si tehdy vyžádala 54 životů. Dekrety označované jako Benešovy po druhé světové válce upravovaly v Československu mimo jiné vyvlastnění majetku části německého obyvatelstva. Vysídlenecké svazy je označují za "právní podklad k vyhnání", ačkoli vysídlení jako takové tyto dokumenty neřeší, ba vesměs ani nezmiňují.

Čeští politici: Benešovy dekrety jsou součástí právního řádu

Takzvané Benešovy dekrety jsou součástí českého právního řádu, zdůrazňují čeští politici. Někteří z nich soudí, že Česká republika by se měla ohradit vůči vyjádřením rakouského prezidenta Heinze Fischera. Předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) překvapilo, že vysoký představitel Rakouska ještě nyní napadá rozhodnutí velmocí, které Beneš dekrety provedl. Dekrety byly součástí poválečného řešení. ČSSD podle svého předsedy Jiřího Paroubka pokládala dekrety vždy za platnou součást právního řádu. "Jejich zpochybňování odmítáme jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni," sdělil ČTK Paroubek. Doufá, že Fischer nepoužil výrok "těžké bezpráví" ve vztahu k dekretům a nezpochybňoval je. V opačném případě by to byl podle Paroubka "politováníhodný exces, který může zbytečně poškodit česko-rakouské vztahy". Podle místopředsedy sněmovny Jana Kasala (KDU-ČSL) je Fischerovo vyjádření na vážné ohrazení se ze strany České republiky. Podobně se vyjádřil předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Podle OSN Romové v Česku a na Slovensku trpí diskriminací

Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové Romové v Česku, na Slovensku a v Itálii trpí diskriminací a tato situace se asi zhoršuje. Uvedla to agentura AFP. Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb ČTK řekl, že podle něj prohlášení o zhoršení situace českých Romů neodpovídá realitě. "Zatímco Evropská unie a některé evropské vlády se snažily situaci Romů zlepšit, v mnoha dalších zemích včetně Slovenska a České republiky se jejich postavení patrně zhoršuje," citovala AFP z vystoupení komisařky, která v Ženevě představovala svou výroční zprávu Radě OSN pro lidská práva. Navi Pillayová také řekla, že Romové nadále čelí neskrývanému rasismu a rasistickým útokům ze strany obyvatel. V Evropě se to podle ní týká i přistěhovalců a dalších menšin. Sdělila, že situaci bude v prvé řadě řešit s úřady v Itálii, kam jede příští týden. O ČR a Slovensku se v této souvislosti nezmínila.

Ministr Kohout: Kontroly Čechů v Německu mohou odporovat duchu Schengenu

Kontroverzní kontroly českých řidičů, které německá policie provádí v německém pohraničí, neporušují schengenskou dohodu, některé případy ale odporují jejímu duchu. Shodli se na tom ve čtvrtek ministři zahraničí Německa a Česka Guido Westerwelle a Jan Kohout. Šéf německé diplomacie přislíbil, že se berlínská vláda těmito případy bude zabývat. Německo zavedlo kontroly v třicetikilometrovém pásmu od hranic s Českem poté, co ČR vstoupila do schengenského prostoru bez hraničních kontrol uvnitř EU. České ministerstvo od té doby dostalo okolo 100 stížností českých řidičů na údajně přehnaně důkladné prohlídky zejména v Bavorsku, k nimž patří i kontrola osobních věcí včetně osobní prohlídky, ale i na arogantní chování policistů a celníků v civilu. Předseda ODS Mirek Topolánek kvůli tomu v úterý obvinil německé orgány z šikany Čechů a žádal omluvu bavorské nebo německé vlády. Německé úřady ale již dříve kritiku odmítly. Jan Kohout předal svému německému kolegovi jednu ze stížností, při níž byl český občan přinucen při kontrole odevzdat vzorek tělních tekutin.

Generál USA: Přínos Čechů afghánskému letectvu je neocenitelný

Přínos českých odborníků je pro rozvoj samostatného afghánského vojenského letectva neocenitelný, říká americký generál Michael Boera zodpovědný za vytvoření vzdušných sil Afghánistánu. Češi mají od roku 2008 na letišti v Kábulu speciální tým, který učí Afghánce pilotáž a údržbu vrtulníků Mi-17 a Mi-24. Česká republika zároveň stojí v čele iniciativy, která má zvýšit využití ruských helikoptér pro potřeby NATO. "Český tým má pro NATO unikátní schopnost. Dokáže pracovat s třicet let starou ruskou technikou a přitom udržet profesionální úroveň, která je dnes zvykem na západě," řekl ve čtvrtek v pražském Americkém centru novinářům Boera. U českých letců v Afghánistánu ocenil zejména znalost ruského jazyka a techniky. Afghánské letectvo je z velké části tvořeno právě třicet a více let starými ruskými vrtulníky. Disponuje 25 helikoptérami Mi-17 a devíti stroji Mi-24. Dvanáct vrtulníků přitom pochází z daru České republiky afghánské vládě. Češi a jejich koaliční partneři z mise ISAF nyní napínají síly k tomu, aby do roku 2016 mohli Afghánci plně převzít zodpovědnost za své vzdušné síly. Podle Boery je důležité hlavně zavedení západních standardů.

V Hradišti cvičí 1800 belgických vojáků na zahraniční mise

Na 1800 belgických vojáků se účastní jednoho z největších cvičení za poslední roky ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku. Vojáci se zde připravují především na zahraniční mise, kterých se belgická armáda účastní, aktuálně v Afghánistánu, řekl velitel cvičení Pierre Pirson. Podle mluvčího vojenského újezdu Hradiště Stanislava Stebila je cvičení belgických vojáků ze 7. mechanizované brigády Ozbrojených sil Belgie počtem lidí i techniky zřejmě největší za posledních šest let. "Je tu asi 600 kusů vojenské techniky. Cílem cvičení jsou ostré střelby s nasazením vrtulníků, taktického letectva a pozemních sil, sladěnost taktického výcviku tankové jednotky a mechanizované pěchoty," popsal Stebil. Do Hradiště přijela vojenská technika v nebývalém rozsahu - vrtulníky Augusta, tanky Leopard, transportéry Pandur, Piranha, Iveco, Dingo a nad prostorem monitorují stíhačky F16. Ty ale na českém území nepřistávají a po přeletech se zase vracejí na základnu do Belgie.

Klaus a Topolánek drží příměří, je prý pro oba výhodné

Mezi prezidentem Václavem Klausem a nynějším vedením ODS i přes dlouhodobou antipatii v posledních měsících panuje politické příměří. Vzájemné útoky vystřídal smířlivý tón. Klaus sice ODS přímo nechválí, jeho postoje například k rozpočtu, levicovým návrhům ve sněmovně či stávce v dopravě ale souzní s názory občanských demokratů. Klaus i Topolánek údajně dospěli k tomu, že pro ně vzájemné střety teď nejsou výhodné, a chovají se k sobě obezřetně. Podle jednoho z poslanců ODS, který nechtěl být jmenován, vztahy Topolánka s Klausem vyostřil především loňský pád Topolánkovy vlády, z nějž šéf ODS obvinil mimo jiné i Klause. Prezident prý zase citlivě vnímal útoky Topolánkova vedení strany, které mělo představu, že Klaus po znovuzvolení prezidentem hlasy ODS bude k Topolánkovi více loajální. Pokud jde o návrat Klause do ODS, jsou ale občanští demokraté zatím opatrní. Strana by prý musela projít zásadní proměnou, což se dá očekávat jen v případě volebního neúspěchu. Boj o nové vedení ODS by se pak odehrával hned po volbách a pro Klause, který před sebou bude mít ještě několik let v prezidentském úřadu, nebude výhodné do toho přímo vstupovat.

Bohuslav Sobotka: ODS a Janota škodí ČR srovnáváním její situace s Řeckem

ODS a ministr financí Eduard Janota škodí České republice tím, že srovnávají její rozpočtovou a hospodářskou situaci se situací Řecka, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v Lidovém domě místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. "Česká republika žádným rozpočtovým Řeckem není a ani žádným rozpočtovým Řeckem nebude," řekl Sobotka. Ministerstvo financí Sobotkovo obvinění odmítlo. "Kritika ČSSD ministra Janoty není opodstatněná. Pan ministr pouze upozorňuje, že pokud se současné problémy českých veřejných financí nebudou dlouhodobě řešit, může se (Česko) dostat do situace, ve které se nachází některé státy Evropské unie," uvedl Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva. Sobotka ale tvrdí, že taková veřejná srovnávání mají negativní vliv na zahraniční investory, na uchazeče o české dluhopisy i na obyvatelstvo a strašení bankrotem zhoršuje chuť spotřebitelů utrácet. Podle něj je srovnávání Česka s Řeckem stejně nekorektní, jako kdyby někdo tvrdil, že rozpočtovým Řeckem je Slovensko, Rakousko, Polsko, Německo nebo kterákoli jiná země, která má stejnou nebo horší pozici veřejného dluhu než ČR.

Ministr Šimerka: Žádosti o vrácení pojistného bude ČSSZ zamítat

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude zamítat žádosti firem o vrácení pojistného na sociální zabezpečení za první polovinu roku 2007. Po jednání se zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Firmy chtěly využít nedostatků tehdy platného zákona. Nejvyšší správní soud (NSS) před týdnem zrušil předchozí průlomové rozhodnutí liberecké pobočky krajského soudu, podle něhož firma Ježek software nemusela kvůli chybě v zákonu platit pojistné na sociální zabezpečení za rok 2007. Podle Šimerky je tak tento případ uzavřen. Stát tak zřejmě nebude muset firmám vracet desítky miliard korun, které po něm požadují. Firma Ježek software u soudu poukázala na to, že ze zákona vypadla pasáž určující vyměřovací základ; podle ní proto nebylo z čeho vypočítat výši pojistného. Podle NSS se však vyměřovací základ dal vyvodit z jiných ustanovení zákona. Celkové požadavky o vrácení peněz by podle některých odhadů mohly přesáhnout 100 miliard korun. Podle Šimerky nyní budou okresní správy sociálního zabezpečení všechny žádosti o vrácení pojistného za první polovinu roku 2007 postupně zamítat, stejně bude v případě odvolání následně postupovat ČSSZ. Předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner uvedl, že konfederace svým členům již nedoporučí podávání dalších žádostí o vrácení peněz; případné stažení dosavadních žádostí však nechá na jejich rozhodnutí.

Komise AV radí zachovat limity těžby uhlí, ložiska ale neodepsat

Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR (AV) doporučuje minimálně v příštích 20 letech zachovat současné územní ekologické limity těžby hnědého uhlí. Nepovažuje naopak za systémově správné a logické trvat na úplném odpisu zásob uhlí za limity. Měly by být převedeny do nebilančních zásob pro jiné využití než jen jako paliva. Vyplývá to ze středečního stanoviska komise. Vláda schválila usnesení bránící v další těžbě uhlí za limity v roce 1991. Členové komise reagovali na současný tlak na prolomení limitů v souvislosti s úvahami o řešení hospodářské krize, o konkurenceschopnosti, energetické bezpečnosti domácího hospodářství a rostoucí nezaměstnanosti. Akademici odhadují, že v dalších desetiletích lze očekávat útlum uhelné energetiky, uhlí by mělo získat ve stále větší míře charakter cenné chemické suroviny pro inteligentnější využití než masivní pálení s nízkou účinností a vývoz elektřiny a tím i životního prostředí kraje do zahraničí. Prolomení limitů by si vyžádalo likvidaci Horního Jiřetína a sousedních Černic na Mostecku.

Ministru Janotovi se nezamlouvá půjčení zlata od ČNB na Expo 2010

Vláda možná neschválí záměr na zapůjčení zlata od České národní banky pro českou expozici na světové výstavě Expo 2010 v Číně. Ministrovi financí Eduardu Janotovi se to totiž nezamlouvá. Generální komisař Pavel Stehlík ČTK řekl, že u ministrů nevidí vůli k bezúplatnému půjčení tuny zlata, které je nutné pro provoz jednoho z exponátů. Vláda si podle Stehlíka klade příliš podmínek. "Nejsme tomu příliš nakloněni," uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. V pondělí bude o zápůjčce jednat kabinet na svém zasedání. Pokud ji neschválí, je prý Stehlík připraven na náhradní řešení, které ale ČTK nepřiblížil. Zlato od státu si chce půjčit pro exponát nazvaný Czeknowlogy, který umožní převádět lidské emoce do podoby tvarů, barev, zvuků nebo vůní. Kancelář připravující českou účast na světové výstavě plánuje, že návštěvníci si v modulu sednou na senzorické křeslo, které zaznamená jejich pocity při pohledu na obří kapku z ryzího zlata.

V Krkonoších zřejmě žije několik rysů, odhalily je stopy

V Krkonoších zřejmě žije nebo jimi občas prochází několik rysů ostrovidů. Svědčí o tom stopy, které po sobě šelmy v minulých týdnech a měsících zanechaly. Minulý týden byl dokonce rys ve východních Krkonoších přímo spatřen. Zatím ochranáři přímo v terénu hledali stopy rysa bez úspěchu. ČTK to řekl mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný. Rys se v krkonošských lesích vyskytoval ještě v 18. století, od začátku 19. století byl považován za vyhynulého. Prvním jasným důkazem výskytu rysa v Krkonoších byl loni v říjnu nález zabité srny, a to způsobem typickým pro rysa. "Pak následovaly další nálezy pobytových stop této kočkovité šelmy," uvedl Drahný. Obyvatelé hor ani turisté se ale podle něj nemusejí bát, že by výskyt rysa v Krkonoších pro ně byl nějakou hrozbou. Rys není pro člověka nebezpečný. Navíc je tak plachý, že jej málokdo uvidí.

V rakouském příhraničí vzniknou díky unii ekologické zahrady

Ve třech krajích blízko Rakouska by měly začít vznikat přírodní zahrady, na nichž se bude hospodařit šetrným způsobem. Jejich majitelé nebudou používat rašelinu, minerální hnojiva ani pesticidy. Několik ukázkových zahrad, včetně bylinkových, se již připravuje na jihu Čech, Moravy a také na Vysočině. Jsou součástí tříletého projektu, který se s podporou unie uskutečňuje na obou stranách hranice. Jeho úvodní konference se ve čtvrtek konala v Jihlavě. Česko-rakouský projekt Přírodní zahrady bez hranic navazuje na desetiletou zkušenost zahrádkářů, zahradníků a ochránců přírody v Dolních Rakousích. "Přispívá ke zvýšení ekologického povědomí obyvatel," řekl Wolfgang Sobotka, náměstek hejtmana Dolních Rakous. Z 330.000 zahrádek v této části Rakouska je jich už asi 6800 přírodního typu. "Došlo k výraznému zlepšení kvality půdy a spodních vod a prospívá to také ekonomice. Přírodní produkty z těchto zahrad se dobře prodávají," vypočítal jejich přínosy Sobotka. Na 160 přístupných přírodních zahrad podle něj navštívilo za minulý rok 2,9 milionu lidí.

V Praze a Brně bude týden rakouské architektury

Rakouskou architekturu meziválečné doby i současnou přiblíží výstavy a přednášky, které se v příštím týdnu budou konat v Praze a Brně. Týden rakouské architektury pořádají kulturní instituce obou zemí, přiblíží také společné vazby, například účast českých architektů v rakouských soutěžích či rakouské investice do architektury v Česku. V pondělí začne v prostorách Fakulty architektury ČVUT výstava Rakouská meziválečná architektura - Architektura rudé Vídně. Na fotografiích Waltera Zedniceka představí vídeňská architektonická díla z let 1919 až 1939, která zformovala podobu rakouského hlavního města. Fotografie architektury obytných staveb, mateřských škol, úřadů a lázní v kombinaci s architektonickými plány a dobovými plakáty ukazují rozmanitost komunální architektury ve Vídni. Další informace o zmiňované architektuře jsou na adrese www.dasrotewien.at. V Brně začne další výstava 11. března v Galerii architektury a bude se jmenovat 99+ příběhů architektonických soutěží. Bude se zabývat tím, jakou roli hrají architektonické soutěže v současné evropské kultuře, jak ovlivňují práci a myšlení architektů, jaký dopad mají na inovativnost a komplexitu vítězných návrhů.

Do Lán dorazila Masarykova jezdecká socha

Do Lán na Kladensku ve čtvrtek dorazila jezdecká socha představující prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Náklad ráno vyjel z umělecké slévárny v Horní Kalné na Trutnovsku a přes pražskou Jižní spojku se bez komplikací dostal až do letního sídla českých prezidentů. Sochu v mírně nadživotní velikosti jeřáb umístil na připravený podstavec před lánským muzeem. Slavnostní odhalení se uskuteční při sobotních oslavách 160. výročí Masarykova narození. Dílo vytvořil sochař Petr Novák z Jaroměře na Náchodsku. Původně prý uvažoval o dynamičtějším pojetí, a sice o "anglickém klusu ve stromovce, kdy by jezdec vysedal v rytmu". Nakonec ale zvítězila verze "rekreačního jezdce Masaryka". "Se svou kobylou po tom cvalu někde přes pole, přes luka zastaví. Protože se zahřál, tak si sundá čepici a něco ho napadne. Napadne ho nějaká myšlenka a u Masaryka to byly myšlenky vesměs velice dobré," řekl sochař ČTK.

Premiérový Motosalon v Brně nabídne 21 značek od 90 vystavovatelů

Devadesát vystavovatelů se představí na prvním ročníku veletrhu motocyklů, příslušenství a oblečení Motosalon Brno. Nabídnou značky jako Honda, Harley Davidson, Triumph, Kawasaki nebo BMW. Světovou premiéru si ale také odbude "velorex 21. století", moderní varianta legendární hadrové tříkolky. Veletrh začne ve středu 10. března odborným dnem, od čtvrtka do neděle 14. března se otevře i široké laické veřejnosti. ČTK to řekla mluvčí veletrhu Jana Hraběová. Veletrh chce být největším v Česku, větší, než veletrh Motocykl Praha na výstavišti v Praze-Holešovicích. Ten ve stejném termínu pořádá společnost Incheba. Motosalon nabídne 21 značek, Motocykl Praha ale podle svých webových stránek o devět více. Součástí Motosalonu je i mnoho doprovodných akcí, mezi nimi například autogramiády a besedy motocyklových závodníků Karla Abrahama, Jakuba Kornfeila nebo Petr Kuchaře.

Slavný trumpetista Truffaz v Praze představí vokalistu Johnsona

Slavný trumpetista Erik Truffaz, kterého kritika přirovnává k jazzovému géniovi Milesi Davisovi i k průkopníkovi ambientu Brianu Enovi, zahraje v pátek v pražském Paláci Akropolis. Švýcarský hudebník žijící ve Francii vystoupí s francouzským zpěvákem Sly Johnsonem a dubstepovým bubeníkem Philippem Garciou. ČTK to za pořadatele sdělila Markéta Švecová. Truffaz, který na konzervatoři v Ženevě začínal s klasickým repertoárem, se do pražské Akropole vrací po třech letech. V roce 2007 zcela zaplněný sál nadchl nejen Truffaz a trojice jeho spoluhráčů, ale i trumpetistova krajanka, předskokanka Sophie Hungerová. V České republice vystoupil již několikrát. Truffaz se také představí se svým Paris Project v létě na festivalu Colours of Ostrava.

Ze sportu:

Tomáš Berdych rozehraje utkání tenistů v prvním kole Davisova poháru proti Belgii. Soupeřem české dvojky bude v pátek na měkké antuce v Bree Olivier Rochus. Druhou dvouhru obstarají Radek Štěpánek a Xavier Malisse. Pořadí zápasů určilo čtvrteční losování. "Přijeli jsme sem vyhrát a těžko se můžeme vymlouvat na to, že bude kurt měkký a budou tam díry," řekl kapitán Jaroslav Navrátil v Belgii. Do čtyřhry Navrátil tradičně nahlásil zbývající členy týmu Lukáše Dlouhého a Jana Hájka, ale v sobotu tým určitě změní. Belgičané spoléhají na dvojici Olivier Rochus, Steve Darcis.

Drobné zdravotní problémy sužují českou tenisovou jedničku Radka Štěpánka před pátečním zahájením zápasu prvního kola Davisova poháru s domácí Belgií. Kvůli zvýšené teplotě ve středu vynechal oficiální večeři. Věří však, že v pátek na utkání s Xavierem Malissem už bude v pořádku. Kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil podle průběhu a výsledku pátečního zápasu Štěpánka s Malissem rozhodne, zda českou jedničku nasadí i do sobotní čtyřhry.

Závodní kombinéza rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, ve které jezdila po ledovém oválu při zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru, se ve čtvrtek prodala v charitativní dražbě za 272.000 korun. Novým majitelem se stal poslanec a pražský radní Jiří Janeček. Výtěžek aukce půjde na sportovní pomůcky pro tělesně postižené. Dražba se uskutečnila na serveru iDnes.cz.

Jediný den volna měla po olympijských hrách bronzová slalomářka z Vancouveru Šárka Záhrobská. V pondělí odpočívala doma v Praze, ale opět musela balit. V úterý totiž zamířila do švýcarské Crans Montany, kde ji čeká v pátek superkombinace. Příští týden pak odjede na trénink do Rakouska a v závěru týdne zakončí sezonu ve finále Světového poháru v Garmisch-Partenkirchenu.

Fenomenální ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se předvede českým fanouškům. Na ledě po jeho boku v revue nazvané Ice Olympic Tour vystoupí mladá domácí hvězda mezi krasobruslaři Michal Březina. Lední show bude dubnu hostit Praha, Karlovy Vary a Ostrava. Kromě samotného Pljuščenka a Březiny se v exhibičním představení objeví Švýcar Stéphane Lambiel, německá sportovní dvojice Aliona Savchenková a Robin Szolkowy a řada dalších známých krasobruslařských jmen. Špičkové výkony na ledě hudebně doprovodí maďarský houslista Edvin Marton, a to na originálních houslích z dílny Antonia Stradivariho.

Start na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 je jedním z hlavních cílů cyklokrosového mistra světa Zdeňka Štybara. Nejlepší jezdec uplynulé sezony, v níž ovládl i Světový pohár, se chce na olympiádu probojovat v cross country horských kol. K horským kolům si odskočil už v loňském roce a dokonce startoval na mistrovství Evropy, kde závod nedokončil. Na domácím šampionátu dojel čtvrtý.

Přední čeští boxeři v čele s domácí jedničkou Lukášem Konečným se příští týden v pátek představí v Praze na galavečeru profesionálního boxu Night of Heroes, který má podtitul Box pro Haiti. Sportovci i diváci na něm přispějí na pomoc zemi, kterou v lednu postihlo ničivé zemětřesení. Akci zastřešuje organizace UNICEF. Součástí galavečera bude sedm duelů a v nejhodnotnějším z nich se představí Konečný. Jedenatřicetiletý boxer se měl původně utkat s Maďarem Attilou Kovacsem, ale nakonec nastoupí proti Ionutovi Trandafiru Iliemu z Rumunska.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Převážně oblačno, na většině území sněhové přeháňky. Teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.