Zprávy

Vedení ODS bude debatovat o černých duších

Vedení ODS se v pondělí vrátí k debatě o novém klíči pro výběr delegátů na stranický kongres, který má bránit nabírání takzvaných černých duší. V současném systému se počet zástupců oblasti na celostátním sněmu odvíjí pouze od počtu jejích členů. Posiluje to vliv regionálních bossů, kteří seženou straně v oblasti členy. O systému výběru delegátů na stranické kongresy debatovalo vedení občanských demokratů už před měsícem, ale nerozhodlo. Návrhy narazily na odpor v některých regionech. ODS bude také diskutovat o programovém dokumentu Vize 2020 a chystat ideovou stranickou konferenci, která se uskuteční příští sobotu. Oznámil to místopředseda ODS David Vodrážka. Výkonná rada ODS by mohla také jednat o korupční aféře v Brně, do níž jsou údajně zapleteni starosta Brna-Žabovřesek Aleš Kvapil a jeho přítel Radovan Novotný. Oba patří k vlivným členům brněnské ODS. Policie je zatkla a hrozí jim až 12 let vězení.

Filip a Liška: Poslanci by měli projednat solární zdroje a korupci

Místopředseda sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip se v nedělní televizní debatě Otázky Václava Moravce v České televizi shodl s předsedou zelených Ondřejem Liškou na tom, že poslanci by měli na příští březnové schůzi projednat body nezbytně nutné pro chod státu - například protikorupční balíček nebo zákon umožňující snížení výkupní ceny elektřiny ze solárních zdrojů. Filip chce projednat i mateřskou a třinácté důchody, Liška si ale myslí, že tyto návrhy budou i nadále provázet obstrukce. Podle něj záleží především na tom, zda dvě nejsilnější strany ODS a ČSSD budou mít vůli "odstoupit od předvolebních taktických excesů" ve sněmovně. Liška se s Filipem neshodl na možném navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu. Filip prohlásil, že ve sněmovně nikdo nemůže počítat s hlasy komunistů. Podle něj jde o "vietnamizaci" afghánského problému.

Zelení schválili nové kandidátky, pražskou povede Liška

Republiková rada Strany zelených schválila s konečnou platností kandidátky pro sněmovní volby. V Praze je lídrem stranický předseda Ondřej Liška, na Ústecku poslanec a bývalý předseda Martin Bursík. Širší vedení zelených provedlo změny na listinách v západních a ve východních Čechách. Socioložku Jiřinu Šiklovou, která měla vést kandidátku v Karlovarském kraji, přesunulo na první místo v královéhradeckém regionu. Ve středních Čechách se stal lídrem první místopředseda SZ František Pelc. Od loňského podzimu zelené opustilo několik nestraníků, kteří měli přilákat voliče. V Olomouckém kraji tak vypadl z čela kandidátky evropský úředník Jan Jařab a v Jihočeském právník Svatomír Mlčoch. Místo Jařaba zelení nasadili předsedu Hnutí Brontosaurus Tomáše Hradila a místo Mlčocha ekologa Aloise Pavlíčka. Preference zelených se pohybují okolo pěti procent a jejich vstup do sněmovny není jistý. Liška bude pokládat za historický úspěch, pokud Strana zelených do dolní komory vstoupí. Nyní má po odchodu Věry Jakubkové a Olgy Zubové čtyři poslance.

ČSSD navrhne odvolat starostu Kvapila z ODS

Sociální demokraté ve čtvrtek na řádném zasedání zastupitelstva městské části Brno-Žabovřesky navrhnou odvolat starostu Aleše Kvapila (ODS), pokud tak neučiní sama ODS. Uvedl to místostarosta Žabovřesek Marek Šlapal (ČSSD). Důvodem je kauza kolem úplatku, který měl Kvapil požadovat a kvůli němuž je od soboty ve vazbě. Kvůli údajné korupci na radnici policie v pátek zadržela dva lidi. Po starostovi Kvapilovi také bývalého dlouholetého tajemníka Brna-střed Radovana Novotného. Podle dosud spíše neoficiálních informací si starosta řekl o úplatek firmě Sono Records. Společnost chtěla v proluce vedle domu Platinium ve Veveří ulici postavit multifunkční centrum. Kvapil měl kandidovat do Poslanecké sněmovny ze šestého místa kandidátky, vedené na jižní Moravě předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Podle ODS se na kandidátce ale budou dělat škrty a vedení strany předpokládá, že Kvapil ODS opustí. Starostou v Žabovřeskách je od roku 2002. Čtyři roky zasedá v městském zastupitelstvu.

ODS Brno: Kvapil by neměl být na kandidátce do sněmovny

Brněnská ODS nechce na kandidátce do sněmovny starostu městské části Brno-Žabovřesky Aleše Kvapila stíhaného pro korupci. Městští občanští demokraté doporučili regionálního sněmu, aby ho na listinu nezařadila. V případu ale nevylučují "určitou provokaci", ale nikoli ze strany policie, řekli zástupci ODS Brno-město. Kandidátku do sněmovních voleb bude schvalovat sněm 22. února. Podle občanských demokratů konečná listina teprve vznikne, ač výkonná rada ODS ponechala pro jarní volby kandidátky připravené pro plánované předčasné volby.

Olomoucký ples TOP 09 narušil anonym oznamující bombu

Anonym v sobotu večer přerušil zábavu na plese strany TOP 09 ve Slovanském domě v Olomouci. Neznámý pachatel prostřednictvím linky 158 oznámil, že v budově je bomba. Policisté dům i přilehlé prostory prohledali, bombu ani výbušný systém ale našli. Kolem půlnoci tak mohl ples pokračoval dál, řekla olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová. Účastníky plesu čin neznámého pachatele pobouřil. Ples byl navíc přerušen v okamžiku, kdy se konala dobročinná dražba dýmky předsedy strany Karla Schwarzenberga a peněženky prvního místopředsedy Miroslava Kalouska. "Je nepochopitelné, že v situaci, kdy vybíráme peníze pro lidi postižené katastrofou na Haiti, ale také pro lidi, kteří pomoc potřebují i v naší republice, zavolá blázen a naši akci ukončí," uvedla Jitka Chalánková, která je lídrem TOP 09 v parlamentních volbách v Olomouckém kraji.

Ministr chce zkrátit funkční období ředitele Národní galerie Knížáka

V úterý ministerstvo kultury oznámí složení komise, která by měla vybrat nástupce Milana Knížáká v čele Národní galerie v Praze. Ministr Václav Riedlbauch jedná z odborníky v oblasti výtvarného umění nejen o samotné komisi, ale i o kritériích konkurzu. Ministr by chtěl konkurz na šéfa nejvýznamnější české sbírkového instituce v oblasti výtvarného umění vyhlásit ještě do konce působení současné vlády. Knížák by rád vedl NG ještě do konce příštího roku, ministr podle svých vyjádření i podle členů poradního sboru chce ale stanovit nástup nového ředitele na dobu dřívější. V poradním sboru ministra jsou vesměs kritici Knížákova působení v čele NG. Řídí ji od roku 1999. Kritiku části odborné obce Knížák sklízel léta, v poslední době zaznívaly i hlasy volající po jeho odvolání. Ministr Riedlbauch by chtěl do konce svého funkčního období posoudit ještě mandáty šéfů dalších organizací: ředitelů Uměleckoprůmyslového muzea, filmového archivu a Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici. Ředitel Národního muzea v Praze Michal Lukeš již konkurzem úspěšně prošel.

Týden.cz: ČEZ postavil mimo službu další dva kontrolory

Po šéfovi kontroverzního útvaru kontrolorů ČEZ Karlovi Vanišovi postavila energetická společnost mimo službu i dva další členy útvaru. Uvedl to server Týden.cz. Důvodem je to, že se muži při kontrolách vydávali za policisty. Do terénu jezdili s reflexní policejní vestou a v černých kombinézách, na kterých měli policejní číslo nebo nášivku policie. "Dospěli jsme k závěru, že u těchto lidí mohlo dojít k zneužití znaků policie při pracovním výkonu," uvedl mluvčí ČEZ Martin Pavlíček. Muži teď budou vykonávat kancelářskou práci až do doby, než jejich případ prošetří vnitřní komise ČEZ. Jejich nadřízený Vaniš byl už předtím dočasně odvolán kvůli tomu, že měl u sebe při pracovním výjezdu zbraň. Policie tento týden navrhla obžalovat celkem 26 členů útvaru kvůli vydírání odběratelů elektřiny. Kontroloři prý vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajně neoprávněný odběr. Firma ČEZ je přesvědčena, že se její zaměstnanci vydírání nedopustili a že budou zproštěni viny.

Zelení žádají zastavení obřího tendru na těžbu v lesích

Strana zelených žádá, aby ministerstvo zemědělství zastavilo tendr Lesů ČR na těžbu dřeva. Vítězové obří soutěže v hodnotě asi 16 miliard korun získají až desetileté smlouvy. Podle zelených může výběrové řízení připravit tunelování lesů a jejich skrytou privatizaci. Po jednání Republikové rady SZ to řekl místopředseda František Pelc. Zelení tendr kritizovali už v době, kdy se připravoval. Soutěž se nelíbí ani lidovcům. Jejich předseda Cyril Svoboda před časem vyzval vládu, aby ji zastavila a nahradila řízením ve prospěch malých a středních firem. Svoboda se obává, že v tendru vyhrají nejvýše tři firmy, které vytvoří monopol. Lesy ČR kritiku odmítají. Tendr je vypsán jako jedna zakázka rozdělená na 108 částí, proto je prý otevřen i pro menší společnosti.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se výrazně zlepšilo

Téměř na všech měřících stanicích klesly čtyřiadvacetihodinové koncentrace prachových částic ve vzduchu pod limit, jen na některých ho mírně překračují. Podle informací ze stránek Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou imisní limity mírně překročeny ještě v Karviné, Českém Těšíně a Věřňovicích na Karvinsku. Meteorologové už v pátek večer ale odvolali signál regulace pro podniky, které by měly přijmout ekologická opatření. Předpovídají, že během neděle se vzhledem k nynějšímu počasí celková imisní situace mírně zhorší. Hodnoty průměrných denních koncentrací prašného aerosolu se však budou s velkou pravděpodobností nadále pohybovat kolem hodnoty a místy nad hodnotou imisního limitu. Smogovou situací v regionu se již začala zabývat i zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová. Chce prošetřit, zda stát využívá všech zákonných opatření pro zlepšení situace.

Provoz na D8 na Ústecku byl obnoven

Provoz na dálnici D8 na Ústecku, který byl od rána omezen kvůli odklízení sněhu, silničáři po 13:30 znovu plně obnovili. Silničáři od rána pracovali v tunelech od 82. do 86. kilometru u Petrovic a Ústí nad Labem, dopravu pouštěli v 20 minutových intervalech. Jinak jsou silnice v Ústeckém kraji průjezdné. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. Silnice ale lemují sněhové mantinely, které ztěžují výhled hlavně na křižovatkách, a silničáři proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrností.

Splavnost Labe byla loni nejlepší za poslední tři roky

Nákladní dopravci na Labi měli loni příznivý rok. Příhraniční plavba se kvůli nedostatku vody zcela zastavila jen na 52 dní, což je nejméně za poslední tři roky. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva dopravy. Přesto ministerstvo i rejdaři označují za největší problém kolísání hladiny. Podle šéfa plavební společnosti ČSPL Milana Raby se přes hospodářskou krizi vozilo po Labi loni stále dost zboží, především zemědělské produkty. Ředitel odboru plavby na ministerstvu dopravy Vít Šimonovský zůstává však skeptický. "Vypadá to příznivě pouze relativně vzhledem k minulým hubeným rokům, ale představte si, že nějaký silniční dopravce nemůže ekonomicky podnikat téměř 200 dnů v roce," řekl Šimonovský. Narazil tak na problém zdymadla, které by mělo vzniknout v příhraničním úseku u Děčína. Jde o poslední úsek dolního Labe, kde jsou rejdaři stoprocentně závislí na srážkách. Jez se stal nedávno i jádrem politického sporu, který hrozil rozpadem vlády. Dokument vzešlý z jednání tripartity totiž označuje dostavbu jezu za jedno z protikrizových opatření. S tím však zásadně nesouhlasí zelení, kteří mají ve vládě dva ministry.

České dráhy loni opravily čtyři jihočeská nádraží

České dráhy loni v Jihočeském kraji vložily do oprav železničních stanic zhruba deset milionů korun. ČTK o tom informoval mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Větších oprav se dočkaly čtyři stanice. Dráhy za tři miliony korun opravily střechu a fasádu výpravní budovy v Blatné a za milion korun restauraci v Plané nad Lužnicí. Tři miliony korun stála obnova železniční stanice v Třeboni a těsně před dokončením je rekonstrukce objektu v Písku za 3,2 miliony korun. České dráhy letos chtějí v obnově stanic dále pokračovat. Některé projekty mají již připravené, ale čekají na jejich schválení.

Meziváleční čeští surrealisté vzbudili v Německu ohlas

S pozitivním ohlasem se setkala výstava děl nejslavnějších meziválečných surrealistů působících v Paříži a Praze, která tuto neděli končí v německém Ludwigshafenu. ČTK to řekla Dorothea Volkeová z pořádající agentury. Pořadatelé jsou však trochu zklamáni návštěvností. Původně očekávali až 100.000 milovníků výtvarného umění. Expozice nazvaná "Proti všemu rozumu. Surrealismus Paříž - Praha" představila od poloviny listopadu přes 300 prací od Salvadora Dalího, Maxe Ernsta, Reného Magritta, Karla Teigeho, Jindřicha Štyrského nebo Toyen. Výstava byla rozdělena na dvě části. Ta první v muzeu Wilhelma Hacka představovala díla světoznámých evropských surrealistů Dalího, Magritta, Ernsta či Giorgia de Chirika a vedle nich české autory Štyrského, Teigeho, Mikuláše Medka, Františka Hudečka a Jindřicha Heislera. Zvláštní prostor byl vyhrazen malířce Toyen. Druhá část expozice v kulturním prostoru Kunstverein Ludwigshafen prezentovala fotografie a fotomontáže od Štyrského a Teigeho, ale i Emilie Medkové, Jaromíra Funkeho, Mana Raye, Hanse Bellmera nebo Brassaie. Cílem bylo zasadit pařížské a pražské surrealisty do kontextu doby a vývoje tohoto směru.

Cenu poroty na cirkusovém festivalu získali Biker Acrobats

Cenu poroty na prvním cirkusovém festivalu v České republice v pražské Incheba Aréně získala skupina ukrajinských akrobatů na nafukovacích pneumatikách Biker Acrobats. Po svém vystoupení na mezinárodní přehlídce cirkusového umění Cirkus Cirkus získali nejvíce bodů od poroty v čele s hercem Bolkem Polívkou. O další ceny bojovalo celkem 13 týmů. Cenu diváků, o které publikum rozhodlo potleskem měřeným decibelometrem, získala hravá drezura lachtanů vedená Angličanem Ingem Stiebnerem. Stejná show si odnesla také Cenu novinářů. Televizní cenu si svým výkonem vysloužil bleskový žonglér Rudolf Janeček. Cenu za celoživotní přínos českému cirkusovému umění organizátoři věnovali Čechu Jacku Bremlovi, prvnímu žonglérovi, který vystupoval se sedmi kužely a je zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Český lyžař přežil v Rakousku pád do strže

Český lyžař v neděli přežil pád do asi 40 metrů hluboké strže v oblasti hory Krippenstein v Horních Rakousích. Čechovi z rokle pomohlo devět rakouských záchranářů, napsala agentura APA. Dva Češi se při sjezdu ve volné krajině přiblížili k místu zvanému Ďáblova díra. Jeden z lyžařů se dokázal včas zachránit, druhý se však do rokle zřítil. Měkká vrstva sněhu ale zabránila těžkým zraněním. Podle Alfreda Hölla z tamní horské záchranné služby měl Čech dokonce dvojnásobné štěstí, protože v rokli byl východ. Záchranáři k němu slanili a ze strže ho vyvedli.

ZOH ve Vancouveru: Zraněná lyžařka Sudová skončila šestnáctá

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová, závodící s přetrženým křížovým vazem v levém koleni, obsadila na olympijských hrách šestnácté místo. Ve finále doplatila na to, že se jí po druhém skoku, saltu vzad s pozicí, nevydařil dopad. Zlatou medaili získala Američanka Hannah Kearneyová. Risk se Sudové nevyplatil. Na prvním skoku helikoptéru ještě zvládla, jízda mezi boulemi po technické stránce byla naprosto bez chyby, která ale přišla na druhém můstku. Navzdory bolesti, kterou mírnila speciálně vyrobená ortéza i umrtvující obstřiky, se pokusila o salto vzad s krosem, což se jí vymstilo. Nestačila vrátit lyže z překřížení do původní polohy a dopad se jí vůbec nevydařil. Sudová dokonce měla co dělat, aby neupadla a v cíli bylo z jejího obličeje znát, že trpí bolestí.

Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká na olympiádě ve Vancouveru první start. Největší česká medailová naděje nastoupí k závodu na tříkilometrové trati, na které je úřadující vicemistryní světa. Na start závodu se postaví s číslem 63 ve čtvrté rozjížďce od konce. Její soupeřkou bude Japonka Masako Hozumiová. Vítězka by měla být známa krátce před půlnocí. Pro Sáblíkovou sice bude hlavním závodem až ten na pět kilometrů, ale už na "trojce" je jednou z horkých adeptek na stupně vítězů. Na tříkilometrové trati se v roce 2007 stala mistryní světa, v lednu v Hamaru na ní nenašla přemožitelku ani na evropském šampionátu.

Česká rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná postoupila na olympijských hrách ve Vancouveru z kvalifikačních rozjížděk na 500 metrů do čtvrtfinále. Mistryně Evropy ve víceboji skončila ve třetí rozjížďce s časem 44,614 sekundy druhá za obhájkyní zlaté medaile Wang Meng z Číny, která vytvořila olympijský rekord 43,926.

Olympijskou soutěž skokanů na středním můstku ve Vancouveru vyhrál Švýcar Simon Ammann, který triumfoval na hrách už potřetí v kariéře. Nejlepším z českých závodníků byl dvanáctý Roman Koudelka, o dvě příčky horší byl Jakub Janda. Ani jeden z nich neudržel pozici v první desítce po prvním kole.

Českým sáňkařům Ondřeji a Jakubu Hymanovým patří po dvou jízdách olympijského závodu ve Whistleru 25., respektive 29. místo. Vede dvojnásobný mistr světa Felix Loch z Německa. Po páteční tragické nehodě, při níž zemřel gruzínský reprezentant Nodar Kumaritašvili, zkrátili organizátoři trať pro muže o zhruba 170 metrů. Sáňkaři vyjeli z nižšího startu pro ženy, aby nedosahovali příliš vysokých rychlostí. Závodníci před startem uctili památku zesnulého kolegy minutou ticha. Nastoupili také s černými pruhy na přilbách, trenéři pak měli pásky na rukávech. Závěrečné dvě jízdy jsou na programu v neděli.

První závod Lukáš Bauera a souboj všech dalších běžkařů s favorizovaným Petterem Northugem z Norska bude z českého pohledu tahákem pondělního programu na olympijských hrách ve Vancouveru. Muži pojedou 15 kilometrů volnou technikou a vedle Bauera by se na start měli postavit také Martin Koukal, Jiří Magál a Martin Jakš. Ženy čeká desetikilometrový závod stejnou technikou a bude mezi nimi také Ivana Janečková.

Do boje o medaile budou chtít zasáhnout i snowboardcrossaři Michal Novotný a David Bakeš, které však trápí zdravotní neduhy. A jet by se měl také ze soboty přeložený sjezd mužů se čtyřmi českými reprezentanty. V závodě si má odbýt premiéru i české kvarteto Ondřej Bank, Petr Záhrobský, Kryštof Krýzl a Filip Trejbal. Krýzl s Trejbalem ale sjezd pojedou hlavně jako trénink na kombinaci.

Cyklokrosový mistr světa Štybar vyhrál i seriál Superprestige

Mistr světa v cyklokrosu a vítěz Světového poháru Zdeněk Štybar vyhrál i seriál Superprestige. Český reprezentant v neděli zvítězil v závěrečném závodě v belgickém Vorselaaru a zajistil si celkový triumf o jediný bod před Belgičanem Nielsem Albertem. Štybar v cílové rovince slavil s rukama nad hlavou třetí prestižní triumf v sezoně a vůbec první vítězství v duhovém trikotu světového šampiona. Třetí skončil další český jezdec Radomír Šimůnek, který ve spurtu porazil obhájce celkového prvenství Svena Nijse z Belgie.

Dále ze sportu

Tenistka Lucie Šafářová ani napodruhé turnaj v Paříži nevyhrála. V nedělním finále podlehla nejvýše nasazené Rusce Jeleně Dementěvové 7:6, 1:6 a 4:6. Rozhodující utkání o titul prohrála i před třemi lety.

Tenistky Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou vyhrály čtyřhru v Paříži. Jejich soupeřky Blacková s Huberovou do finále nenastoupily. Blackovou na kurt nepustilo podle informací pořadatelů krvácení z nosu. Benešová i Záhlavová-Strýcová vyhrály shodně šestý turnajový titul ve čtyřhře, spolu se radovaly už loni v Lucemburku a předloni ve Stockholmu.

Novým trenérem hokejistů Mladé Boleslavi se stal Jan Tlačil, jenž povede mužstvo s dosavadním asistentem Jiřím Šejbou. Klub o tom informoval na svém webu. Po nedávném odvolání Vladimíra Čermáka vedl dva týdny jedenáctý tým extraligy dočasně sportovní manažer Luděk Bukač mladší.

Dluhy po loňském mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se nyní pohybují okolo 111 milionů korun. Pořadatelé neuhradili svým obchodním partnerům více než 81 milionů, dalších asi 30 milionů jsou smluvní pokuty za opožděné platby a úroky z prodlení. ČTK to řekl Ivan Brambaški, likvidátor občanského sdružení, které mistrovství světa pořádalo.

Kouč Vítězslav Lavička vyhrál s FC Sydney základní část australské fotbalové ligy. V rozhodujícím souboji závěrečného kola jeho tým porazil Melbourne Victory 2:0 a svého soupeře v tabulce o bod přeskočil. O první gól domácích se postaral střelou z 25 metrů slovenský záložník Karol Kisel.

Počasí

V pondělí bude oblačno až zataženo, ojediněle může slabě sněžit, místy se přechodně vyjasní. Teploty mezi -4 stupni až nulou, na horách bude kolem -6.