Zprávy

Fischer: Evropská unie se bez pomoci Řecku neobejde

Evropská unie se podle českého premiéra Jana Fischera neobejde bez určité pomoci silně zadluženému Řecku. Řekl to před začátkem summitu EU v Bruselu, který se má zabývat právě řeckou situací. Podle Fischera bude ovšem konečná podoba řešení do jisté míry záviset na stanovisku šéfa eurozóny a lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera a šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta. Ministři financí eurozóny se ve středu večer shodli, že EU Řekům pomůže, pokud země přijme další úsporná opatření. Dohoda rovněž potvrzuje, že Řekům nepomůže Mezinárodní měnový fond (MMF).

Europoslanci odmítli dohodu s USA o sdílení bankovních dat

Evropský parlament odmítl kontroverzní dohodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy o sdílení dat o bankovních převodech. Američané před takovým krokem varovali, neboť dokument považují za neoddělitelnou součást boje proti terorismu. Přechodná dohoda umožnila Američanům nahlížet do evropských záznamů o bankovních převodech prostřednictvím mezinárodní bankovní sítě SWIFT. I po hlasování europarlamentu ale mohou Spojené státy bankovní data získat na základě bilaterálních dohod s jednotlivými zeměmi Evropské unie. "Bez (unijní) dohody budou mít naši spojenci nadále přístup k citlivým informacím, ale bez bezpečnostních záruk obsažených ve SWIFTu," řekl europoslanec ODS Jan Zahradil.

Sněmovna chce spolu s vládou schvalovat státní energetickou koncepci

Poslanci podpořili návrh, aby státní energetickou koncepci schvalovala vedle vlády Poslanecká sněmovna. Příslušnou novelu z pera poslanců ČSSD projednali ve druhém čtení a odeslali ji do závěrečného hlasování. Zatím není jisté, kdy by se mělo odehrát. Cílem návrhu je podle předkladatelů zajistit lepší energetickou bezpečnost ČR. Nyní státní energetickou koncepci schvaluje vláda. Nově by ji měla předkládat také poslancům. Pokud by ji sněmovna neschválila, musela by ji vláda přepracovat. Odpůrci návrhu z řad ODS ale poukazují na to, že státní energetická koncepce je příliš odborný materiál na to, aby o něm rozhodovala sněmovna. Tvrdí také, že jde o nepřípustný zásah do rozdělení moci mezi moc výkonnou a vládní. Jde již o třetí pokus sociálních demokratů změnit pravidla schvalování koncepce. Dva předchozí byly neúspěšné.

Poslanci nerozhodli o zrušení anonymních akcií

Poslanci ani po dvou hodinách sporů nedokázali schválit návrh ČSSD a Strany zelených na zrušení anonymních akcií. Rozhodnou zřejmě až v příštích dnech. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že anonymita vlastníka listinné akcie je často zneužívána k účelovému zakládání anonymních akciových společností. K návrhu má ale kromě vlády výhrady ODS, podle níž by plošné zrušení listinných akcií na majitele bylo zásahem do soukromoprávních vztahů. Zpřehlednit vlastnickou strukturu by bylo třeba podle občanských demokratů jen u firem, které jsou napojeny na veřejný sektor. Zrušení anonymních akcií na majitele doporučují nevládní protikorupční organizace Oživení a česká pobočka Transparency International.

Princ Charles s chotí přijede v březnu do Česka

Britský korunní princ Charles a jeho manželka Camilla zavítají mezi 15. a 23. březnem do Polska, Maďarska a Česka. Informaci o návštěvě potvrdilo britské velvyslanectví v Praze. Česká metropole bude poslední zastávkou na osmidenní cestě prince a jeho choti, vévodkyně z Cornwallu, po střední Evropě. Jejím hlavním tématem bude ochrana společného kulturního a přírodního dědictví. V Praze je čeká mimo jiné přijetí na Pražském hradě u prezidenta Václava Klause a operní představení ve Stavovském divadle, kde měla v roce 1787 premiéru Mozartova opera Don Giovanni. Jeden den stráví princ na Moravě, kde se seznámí s projekty trvale udržitelného rozvoje a zúčastní se diskuse o ochraně životního prostředí s vysokoškolskými studenty v Brně. Princ z Walesu navštívil Českou republiku čtyřikrát. Princ Charles přijel mimo jiné v roce 1991 do tehdejšího Československa se svojí první manželkou, již zesnulou princeznou Dianou.

Senátor Štětina doufá, že kauza Borčašvili ovlivní azylovou politiku ČR

Azylová politika ministerstva vnitra nepomáhá lidem z Kavkazu, kterým hrozí ze strany Ruska pronásledování či dokonce smrt. Uvedl to senátor Jaromír Štětina. Doufá také, že případ Gruzínce čečenské národnosti Timura Borčašviliho, který nedostal azyl a musel by do neděle 7. února opustit ČR, obrátí pozornost veřejnosti k této problematice. Štětina se proto neúspěšného žadatele o azyl ujal a pomáhá ho ukrývat v ČR. Senátora podpořil i jeho kolega a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Štětina novinářům řekl, že požádal příslušný senátní výbor, aby jej v souvislosti s Borčašvilim zbavil imunity, pokud o to orgány činné v trestním stíhání požádají. Zdůraznil také, že on sám Borčašviliho neskrývá.

K programu integrace Romů se připojí Havířov, Jirkov či Chomutov

K projektu vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách, která se zabývá integrací Romů do většinové společnosti, se v letošním roce připojí například města Havířov, Chomutov, Jirkov a Kutná Hora. Komise vedená ministrem pro lidská práva a menšiny Michaelem Kocábem vybrala celkem deset obcí, které dostanou možnost získat na integraci Romů až desítky milionů korun z prostředků EU. Do projektu se nově zapojí také Bílina, Bruntál, Jáchymov, Obrnice u Mostu, Toužim u Karlových Varů a Trmice u Ústí nad Labem. V letošním roce mohou obce s vyloučenými lokalitami získat z fondů EU na projekty zaměřené na začlenění Romů do společnosti až 750 milionů korun, až 550 milionů mohou radnice obcí využít na výstavbu infrastruktury sociálních služeb. Za tyto peníze mohou například stavět azylové domy, kluby pro děti a mládež i zázemí pro terénní sociální služby.

Skupina státních zástupců napadla u soudu snížení svých platů

Skupina státních zástupců napadla u soudu snížení svých platů. V žalobě, kterou za ně podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 5 jejich právní zástupce Pavel Uhl, se domáhají doplacení mzdy za leden. Soudu zároveň navrhují, aby žalobu předložil Ústavnímu soudu. Opatření považují za protiústavní. Platy se od ledna snížily o čtyři procenta ústavním činitelům včetně soudců a státních zástupců v důsledku schválení takzvaného protikrizového balíčku. Že je snížení platů soudců a státních zástupců od letošního 1. ledna údajně v rozporu s ústavním pořádkem, uvedla Soudcovská unie a Unie státních zástupců již loni v prosinci. Ústavní soud podle nich již v minulosti uvedl, že mzdy soudců mají být kráceny až v poslední řadě.

iDnes: Policie v Brně zadržela starostu za ODS

Policisté ve čtvrtek přímo na radnici zatkli starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila (ODS). Politika, který je na volitelném místě kandidátky do Poslanecké sněmovny, zadrželi podle serveru iDnes kvůli podezření z přijímání úplatku. Mluvčí jihomoravské policie Jitka Zelená serveru řekla, že zadržení nejspíš souvisí se zásahem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, který se ve čtvrtek v kraji odehrál. Uvnitř ODS se mluví o tom, že policejní zátah souvisí s Kvapilovým působením na radnici. Žabovřesky patří k nejžádanější čtvrtí pro bydlení v Brně a pozemky, na nichž lze stavět, jsou pro developery velkým lákadlem. Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, byl prý starosta zadržen při přijímání úplatku.

Průmyslovou výrobu může ohrozit konec šrotovného

Prosincovému růstu průmyslové výroby podle analytiků oslovených ČTK pomohlo šrotovné v zahraničí. Odborníci se ale obávají, že po ukončení protikrizových programů se problémy v průmyslu znovu vrátí. Za růstem stojí podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka téměř výlučně výroba motorových vozidel. To ale představuje riziko pro další měsíce, protože peníze na šrotovné v zahraniční již došly. Celkově by ale letos měla průmyslová výroba mírně vzrůst. Za celý loňský rok se propadla podle údajů Českého statistického úřadu o 13,4 procenta, v prosinci meziročně vzrostla o 1,8 procenta.

Škoda Auto chystá od března omezit také výrobu Octavií

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chystá po omezení výroby Fabie a Roomsteru další snížení produkce, které se tentokrát dotkne loňského nejprodávanějšího modelu Octavie. Od března se jich bude v boleslavském závodě vyrábět 441 denně místo současných 574. Bude to zřejmě znamenat nutnost přesunů personálu, což se může dotknout i kmenových zaměstnanců. Snížení výroby Octavií bylo naplánováno již v prosinci.

Analytici: Další růst stavebnictví ovlivní menší veřejné investice

Stavebnictví se ve srovnání se zbytkem ekonomiky stále daří, shodují se analytici v reakci na zveřejněná čísla Českého statistického úřadu o vývoji odvětví za rok 2009. V dalším období ale růst odvětví pravděpodobně ovlivní omezování veřejných investic. Stavební produkce ve stálých cenách byla podle údajů ČSÚ za celý rok 2009 nižší o procento, v prosinci se meziročně zvýšila o 3,5 procenta. "Ve srovnání s řadou jiných odvětví je to stále ještě velmi solidní výsledek," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Další výhled už ale tak optimistický není. Podle Dufka bude růst odvětví nadále záviset hlavně na dopravních stavbách.

Zelené dotace by se měly podle KSČM rozšířit i na veřejné budovy

Komunisté chtějí, aby mohly být peníze z programu Zelená úsporám využívány i na zateplování veřejných budov, nemocnic a škol. Nyní mohou o dotace žádat jen soukromí vlastníci. Podle poslankyně Kateřiny Konečné ale nebudou schopni peníze z programu vyčerpat. S podobným návrhem přišly v minulosti i další strany, například zelení. Do programu jdou peníze z prodeje emisních povolenek. Stát z nich dosud získal kolem 17 miliard korun. Z programu Zelená úsporám, který začal loni v dubnu, lidé zatím vyčerpali asi půl miliardy korun. Peníze nejsou určeny jen na zateplování domů, ale také na pořízení ekologického vytápění.

Leasing loni klesl o 53 procent

Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) loni klesl meziročně o 53,3 procenta na 44,2 miliardy Kč. Leasing nemovitostí se propadl o 72,2 procenta na 3,21 miliardy Kč. Informovala o tom ČLFA. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o 24,5 procenta na 41,06 miliardy Kč.

Heineken chce v Brně zvýšit výrobu piva

Společnost Heineken chce v brněnském pivovaru Starobrno postavit novou stáčecí linku a zvýšit výstav o téměř polovinu na 1,7 milionu hektolitrů za rok. Instalace linky by měla začít v březnu a hotova by měla být v květnu. Linku dodá německá firma KHS. Podle dostupných informací bude zaměřena na stáčení piva do plastových PET lahví. Počet zaměstnanců brněnského pivovaru po spuštění linky do provozu stoupne o deset na 96. Vzrůstající zájem o pivo v plastových lahvích dokládá i průzkum společnosti Nielsen, podle něhož loni od května do října pětinásobně vzrostl prodej piva baleného v PET lahvích.

ČOI našla závady u čtvrtiny kontrolovaných rekreačních zařízení

Česká obchodní inspekce (ČOI) objevila závady u téměř čtvrtiny z 31 zkontrolovaných rekreačních zařízení v Jihomoravském a Zlínském kraji. Inspektoráty ČOI v obou krajích proto uložily osm pokut v celkové hodnotě 9000 korun. Inspektoři se zaměřili na kontroly poskytování služeb ubytování, veřejného stravování, půjčoven sportovního vybavení, provozu vleků. Nejčastějším porušením bylo používání měřidel s neplatným úředním ověřením, neoznačení provozovny a vydání dokladu bez předepsaných náležitostí.

Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se zhoršuje

V Moravskoslezském kraji stále zůstávají špatné rozptylové podmínky a množství polétavého prachu se drží vysoko nad imisním limitem 50 mikrogramů na metr krychlový. Nejvyšší hodnota byla naměřena ve Věřňovicích na Karvinsku - 299 mikrogramů na metr krychlový, což je šestinásobek mezní hodnoty. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Česká inspekce životního prostředí ve středu schválila první firmě z osmi regulační řád, kterým se budou muset firmy řídit v případě nepříznivé smogové situace a vysokých koncentrací polétavého prachu v ovzduší. Regulační řád inspekce schválila akciové společnosti ENERGETIKA TŘINEC, další firmy by měly následovat.

Legionářská obec představí projekt péče o válečné veterány

Nový projekt péče o válečné veterány představí v Praze Československá obec legionářská. Na základě vítězství ve výběrovém řízení ministerstva obrany se bude starat o více než 2500 vysloužilců. Jsou mezi nimi účastníci druhé světové války i vojáci z první války v Perském zálivu z počátku devadesátých let. ČTK to řekl mluvčí legionářské obce Milan Řepka. Cílem programu je napomáhat válečným veteránům při plnohodnotném zapojení do společnosti a bránění jejich sociálnímu vyloučení. Přitom je třeba brát ohled na jejich fyzické i psychické schopnosti, neboť se často jedná o seniory, uvedl Řepka.

Lékař ze Zlína vrátil zrak muži po 53 letech

Lékaři ve Zlíně vrátili zrak sedmdesátiletému Karlu Pavelovi z Teplic nad Bečvou, který byl 53 let slepý. Muž oslepl v 17 letech po výbuchu ve slévárně, kde pracoval. Jako nevidomý se oženil, svou manželku tak nikdy neviděl, stejně jako své děti a vnuky. Píše o tom server www.sedmicka.cz. Komplikovaná operace se uskutečnila před čtyřmi měsíci. Její výsledky nebyly zpočátku podle primáře zlínské oční kliniky Gemini Pavla Stodůlky příliš zřejmé. "Týden od týdne se ale vidění pana Pavely lepší. Je to i díky tomu, že je velký bojovník," podotkl Stodůlka. Zároveň upozornil, že lidé, kteří jsou slepí déle než 20 let, často ani po podobné operaci už nikdy nedokážou vidět. Zaznamenal jediný případ, kdy se podařilo díky umělé rohovce vrátit zrak po 40 letech. To byl pravděpodobně dosavadní světový rekord, který Karel Pavela překonal, píše server.

Brněnská výstava dala dohromady Nizozemce a Čechy

Tři nizozemské a stejný počet českých umělců představuje nová výstava One on One v Domě pánů z Kunštátu v Brně. Připravil ji brněnský Dům umění s uměleckým centrem a nadací Stroom v Haagu. Kurátor Radek Váňa vytvořil tři česko-nizozemské páry, jejichž díla se v expozici doplňují a prolínají. Výstava představuje Marleen Sleeuwitsovou, Rachel Baconovou a Zegera Reyerse. K Nizozemcům vybral kurátor české výtvarníky Jana Nálevku, Kateřinu Šedou a Milana Housera. Všichni tři Nizozemci působí v Haagu, trojice Čechů je spojena s Brnem.

Na pražském Staroměstském náměstí zahájily masopustní trhy

Tradiční klobásy, grilovanou šunku, cmundu a zabijačkové pochoutky nabízejí od čtvrtka trhovci na Staroměstském náměstí v Praze. V dřevěných stáncích tam celé tři týdny budou lákat na masopustní pokrmy, které mají Pražanům připomenout tradici českého masopustu. Součástí akce bude příští týden vystoupení cimbálové muziky, harmonikářů a staročeské písničky v podání "frajerů z galerky". Podle pořadatelů trhů má lidová veselice prodloužit oslavy masopustu v Praze. Zatímco většina podobných akcí skončí 16. února, hlavní zábava na Staroměstském náměstí teprve začne. Právě v úterý příští týden se chystá masopustní průvod masek.

Noční sněžení zkomplikovalo dopravu v Česku

Noční sněžení komplikuje na celém území Česka dopravu. Policie řeší řadu drobných nehod, většina se ale obešla bez zranění. Nesjízdných je několik cest na Královéhradecku, další na Olomoucku. Silniční tah mezi Prahou a Chomutovem byl kvůli sněhu a ledu zcela zablokovaný kamiony. Vlaky nejezdí na dvou tratích. Noční sněžení způsobilo problémy v pražské dopravě. Od rána se tvořily kolony na hlavních tazích, až o půl hodiny se zpožďovaly i autobusy městské hromadné dopravy.

Na Rychnovsku platí kvůli sněhu kalamitní stav

Silničáři na Rychnovsku vyhlásili ve čtvrtek v 10:30 kalamitní stav. Kvůli silným závějím a sněhovým jazykům zůstává neprůjezdných několik silnic. Silničáři po vyhlášení kalamity budou udržovat pouze silnice v takzvaném první a druhém pořadí důležitosti, informoval výrobní náměstek královéhradeckých silničářů Petr Zima. Uzavřené jsou například silnice mezi Rokytnicí v Orlických horách a Souvlastním, spojnice mezi Liberkem a Bělou, úsek Prorubky - Kačerov či cesta mezi Říčkami a Zdobnicí. V Královéhradeckém kraji silný nárazový vítr tvoří sněhové jazyky a závěje také v dalších oblastech, uzavřena je například také cesta Bohuslavice - Velké Svatoňovice na Trutnovsku.

Hřebejk chtěl inspiroval spolupracovníky StB, aby promluvili

Režisér Jan Hřebejk chce svým filmem Kawasakiho růže inspirovat známé lidi, kteří spolupracovali s komunistickou tajnou policií StB, aby o tom veřejně promluvili nebo se omluvili. Hřebejk to uvedl před premiérou svého filmu v Bratislavě. Právě v něm se podobné téma řeší. Hrdinou filmu je uznávaný profesor a neotřesitelná morální autorita, který za komunismu pomohl řadě lidí. Krátce před tím, než za to má převzít ocenění, se však odhalí jeho udavačská minulost. Otevřenou zpovědí dosud překvapila pouze disidentka a herečka Vlasta Chramostová. Ve svých pamětech přiznala, že nátlaku tajné služby podlehla ještě jako mladá herečka. Později však ve spolupráci nepokračovala, naopak, stala se signatářkou protirežimního dokumentu Charta 77.

Ze sportu

Vlajkonošem české výpravy na pátečním slavnostním zahájení zimních olympijských her ve Vancouveru bude hokejová hvězda Jaromír Jágr, olympijský vítěz z Nagana 1998. Novinářům to ve středu řekl šéf mise František Dvořák.

Už jen poslední dva dny zbývají v tréninkovém deníku české rychlobruslařské hvězdy Martiny Sáblíkové do prvního startu ve Vancouveru. Startuje v neděli v závodě na 3000 metrů. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se do dějiště her přesunula v sobotu z Calgary, kde absolvovala závěrečnou část přípravy.

Slalomářka Šárka Záhrobská se ve středu večer připojila k české výpravě ve Vancouveru. Světová šampionka ve slalomu z roku 2007 se do dějiště her přesunula z nedaleké Nakisky, kde absolvovala závěrečnou část přípravy. Už v neděli ji čeká první disciplína - superkombinace.

S plným nasazením chce česká boulařka Nikola Sudová jet až v nedělním ostrém závodě. Sedmadvacetiletá závodnice si začátkem ledna přetrhla vaz v levém koleně, od té doby se léčí a jen lehce trénuje. Ve Vancouveru zatím absolvovala jen jeden trénink, ve kterém musela řešit menší problémy s ortézou. Kvůli svému zdravotnímu stavu by uvítala, kdyby trať byla co nejměkčí. Pořadatelé mají v akrobatickém parku velký problém se sněhem, který museli navážet, a podklad je hodně tvrdý.

Úmorné čtyřhodinové čekání místo sjezdu mají za sebou čeští sjezdaři na olympijských hrách ve Vancouveru. Všech pět českých závodníků ve středu marně čekalo na start, který půlce pole zrušila mlha. "Škoda, ale slyšeli jsme, že počasí tady bývá divočejší," řekl novinářům Petr Záhrobský, když místo na lyžích sjel dolů lanovkou. Češi strávili u startu a v přilehlé restauraci čekáním čtyři hodiny. Na trať ve Whistleru se vydalo jen 42 z 87 závodníků. Z českých jezdců měl nejblíže ke startu Záhrobský s číslem 45.

Tak trochu ve stínu olympijských her se uskuteční od pátku do neděle 72. ročník mezinárodního závodu Zlatá lyže Českomoravské vrchoviny. Letos je pouze součástí kontinentálního seriálu Slavic Cup. Novoměstský závod se nevešel do kalendáře Světového poháru, takže na rozdíl od minulých let budou na startu běžci nastupující generace v kategorii do 23 let a nadějní junioři. Vedle českých závodníků se na start postaví ještě reprezentanti Polska a Slovenska. Ve stejném termínu se totiž ještě uskuteční závod FIS v italském Forni di Sopra, kterému dali přednost lyžaři z alpských zemí. Cílem novoměstských pořadatelů je vrátit Zlatou lyži do seriálu Světového poháru.

Tenistka Lucie Šafářová ve 2. kole turnaje v Paříži porazila nasazenou čtyřku Italku Francescu Schiavoneovou 7:5 a 6:2. Přehrála tak možnou soupeřku dubnového semifinále Fed Cupu, v němž česká reprezentace změří síly právě s Itálií. Zároveň vyrovnala vzájemnou bilanci zápasů se Schiavoneovou na 2:2.

Počasí

Bude zataženo, na většině území s občasným sněžením. Teploty přes den se budou pohybovat mezi -4 stupni až nulou, na horách bude kolem -5.