Zprávy

Hlavní hygienik Vít má pravděpodobně prasečí chřipku

Hlavní hygienik Michael Vít má s největší pravděpodobností prasečí chřipku. Léčí se doma. Informoval o tom server Novinky.cz. "Mám svalové potíže, bolí mě hlava, prostě všechny příznaky chřipky. A protože 95 procent populace má letos prasečí chřipku, jsem naprosto přesvědčen, že jsem ji dostal i já," řekl. Hlavní hygienik má přitom rozhodovat o tom, kdy bude nutné povinně očkovat proti této nemoci lidi důležité pro chod státu. Vít se loni nechal očkovat proti sezónní chřipce. V nejbližších dnech měl být očkován proti prasečí. "Už tehdy jsme říkali, a to platí dodnes, že vakcína proti sezónní chřipce nechrání proti prasečí. Já jsem toho živým důkazem," řekl Vít. Proti prasečí chřipce se už zřejmě očkovat nedá.

Prezident Klaus zásadně nesouhlasí s povinným očkováním proti chřipce

Prezident Václav Klaus zásadně nesouhlasí s možností, že by vláda nařizovala povinné očkování proti prasečí chřipce. Klaus to řekl během návštěvy Ostravy. Snahu vlády označil za pošlapávání lidské svobody. Navíc vyloučil, že by do skupiny, která by měla očkování povinné, patřil i on sám. Klaus minulý týden kritizoval původní armádní záměr naočkovat ihned a povinně 16.000 vybraných vojáků a civilních zaměstnanců armády. Bezpečnostní rada státu pak počet povinných očkování snížila na 8000. Prezident při té příležitosti řekl, že vojáci nejsou pokusní králíci. "V této chřipce vidím stejnou bublinu jako v různých globálních oteplováních," řekl Klaus. V Česku je podle údajů z minulého týdne 2340 laboratorně potvrzených nákaz pandemickým virem chřipky. Na 100.000 obyvatel je hlášeno 1016 případů, hranicí epidemie je 2000 případů na 100.000 obyvatel. Česko nyní eviduje 95 případů úmrtí na prasečí chřipku.

Vláda schválila posílení kontingentu v Afghánistánu

Vláda schválila zvýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu až o 55 osob. S výcvikem místní afghánské policie má pomáhat 15 lidí, čtyři desítky vojáků se dvěma dělostřeleckými radiolokátory Artur mají pomoci s ostrahou polské základny v provincii Ghazní. "Nejedná se o bojové jednotky, pouze o výcvik, podporu a ochranu," řekl novinářům na letišti ve Kbelích před odletem do Izraele ministr obrany Martin Barták. Poslanecká sněmovna pro letošní rok schválila v Afghánistánu nasazení celkem až 535 vojáků, většina z nich působí v Provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v provincii Lógar. Posilování jednotek v Afghánistánu je součástí strategie USA a Severoatlantické aliance jak vyřešit nejednoduchou bezpečnostní situaci v zemi. Pro ČSSD je nepřijatelné, aby Česko poslalo do Afghánistánu tanky, bitevníky L-159 a radiolokátor Arthur, řekl předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Vláda schválila nasazení radiolokátoru Arthur, tanky a letouny L-159 nikoli. Rozšíření české účasti v Afghánistánu podpořil v lednu i ministr zahraničí Jan Kohout, kterého do úřednické vlády nominovala ČSSD. Svou podporu ale podmínil tím, že to nebude znamenat oslabení aktivit českého rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Lógar, jehož rozpočet už byl zkrácen o 15 milionů korun.

Poslanci budou rozhodovat o zvýšení mateřské

Sněmovna by ve středu měla rozhodnout o zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Na pořadu bude mít hned dvě předlohy - KDU-ČSL a KSČM, jejímž hlavním cílem je proplácení prvních tří dnů nemoci. Komunistická předloha na zrušení zdravotnických poplatků na programu sněmovní schůze nebude. Zařazení návrhu ve druhém čtení na úterý vetovaly kluby ODS a Strany zelených, navíc se o něm nemohlo hlasovat kvůli nedodržení zákonných lhůt. Na středu poslanci zařadili rovněž návrh na zdanění náhrad ústavních činitelů, tedy i svých. Zdanit náhrady sněmovna chtěla už loni při jednání o návrhu na snížení platů.

Fischer s Paroubkem se shodli na protikorupčních opatřeních

Vláda se shoduje se sociálními demokraty například v názoru na protikorupční opatření či v tom, jak zefektivnit chod státní správy. Po schůzce s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem to řekl premiér Jan Fischer. Materiál, který chce vláda schválit v pondělí, je podle něj především obecným rámcem. Fischer podotkl, že program zavazuje stát ke "krocení schodku", jak to konkrétně udělat bude ale na vládě, která vzejde z voleb. Premiér od předsedy sociálních demokratů převzal stranický materiál Cesta z krize. Paroubek potvrdil, že si na jednání vyjasnil s ministrem financí Eduardem Janotou spory ohledně vládního konvergenčního programu. Podle tohoto programu by bylo možné euro přijmout v letech 2016 nebo 2017. Sociální demokraté hovoří už o roce 2015.

Tripartita se dohodla na protikrizových opatřeních

Vrcholní zástupci tripartity se dohodli na 38 krátkodobých protikrizových opatřeních. Patří k nim například zlepšení podnikatelského prostředí, snížení administrativní náročnosti podnikání, modernizace elektrárny Prunéřov, dostavba Temelína či výstavba jezů na Labi. Zástupci tripartity to oznámili po svém mimořádném úterním jednání. Vláda by podle premiéra Jana Fischera měla finální dokument schvalovat 8. února. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch ocenil, že se účastníci tripartity dokázali dohodnout. Také podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka jsou odbory, zaměstnavatelé i vláda schopni se shodnout na krátkodobých opatřeních, která nevyžadují legislativní změny. To je například podpora zaměstnanosti nebo zrychlené čerpání z fondů Evropské unie. Rada hospodářské a sociální dohody je iniciativní a dohadovací orgán vlády ČR, jsou v něm zástupci vlády, zástupci odborových organizací a zástupci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Bursík: Czech Coal proti mně vede diskreditační kampaň

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) tvrdí, že proti němu uhelná společnost Czech Coal vede diskreditační kampaň. Její vedení prý má vazby na poradce premiéra Jana Fischera Vladimíra Mlynáře, řekl na tiskové konferenci. Diskreditační kampaň je podle Bursíka reakcí na jeho otázky, proč vláda stáhla ze sněmovny novelu horního zákona, která měla umožnit odpis zásob hnědého uhlí pod severočeskými obcemi. Bursík na tiskovou konferenci přivedl svého bývalého poradce Daniela Vondrouše a Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha. Oba tvrdili, že Bursík nepracoval jako poradce současně pro ministerstvo životního prostředí a pro Mosteckou uhelnou společnost, jejímž majitelem je Czech Coal. "Tvrzení, že jsem byl dvojitým agentem, mě poškozuje," prohlásil Bursík, který uvažuje o kandidatuře do sněmovny za Stranu zelených v Praze. Už dříve obvinil premiéra Fischera, že je pod vlivem uhelných lobbistů, naznačil i možnost korupce. Premiér to v pondělí rozhodně popřel. Proti podobným nařčením se prý hodlá bránit všemi prostředky včetně právních. Bursík řekl, že se na jeho výroky vztahuje poslanecká imunita, protože je přednesl na plénu sněmovny.

Reedová bude kandidovat na primátorku Prahy za Věci veřejné

Bývalá předsedkyně SNK ED Markéta Reedová povede pražskou kandidátku Věcí veřejných do podzimních komunálních voleb. Její ambicí je stát se primátorkou hlavního města. Reedová oficiálně vyplnila přihlášku do Věcí veřejných, členkou se stane po uplynutí měsíční čekací lhůty. "Chci změnit způsob, jakým je Praha řízena," řekla Reedová novinářům. SNK ED opustila v pondělí. Kolegům ze strany však svůj záměr oznámila již v polovině ledna. Bývalá předsedkyně SNK ED byla členkou rady hlavního města do prosince, kdy rezignovala. Důvodem podle ní bylo, že se jí nepodařilo prosadit protikorupční strategii. S úplatky a byrokracií by ráda bojovala, pokud se jí podaří získat primátorský post, řekla.

Sunny Days si sama zrušila koncesi na provoz cestovní kanceláře

Společnost Sunny Days ukončila dohady o tom, zda může bez pojištění proti úpadku vypravovat zájezdy. Podle sdělení živnostenského úřadu pro Prahu 5 si Sunny Days sama zrušila koncesi na provoz cestovní kanceláře a změnila se na cestovní agenturu. Jak uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Martin Ayrer, Sunny Days od této chvíle nemůže vypravit žádný vlastní zájezd. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury má Sunny Days k 2. 2. prodáno zhruba 150 zájezdů, z toho v neděli má odlétat asi 30 lidí. Cestovní kancelář Sunny Days byla pojištěna proti úpadku u pojišťovny Generali do neděle, na letošní rok však pojišťovna smlouvu neprodloužila. MMR proto požádalo živnostenský úřad o odebrání koncese, řízení přitom trvalo jen krátce. Vedení Sunny Days se podle vlastních vyjádření snaží sehnat pojištění v zahraničí, tuzemské ústavy se s kanceláří nedohodly.

Letiště Praha loni přišlo o milion pasažérů

Pražské letiště loni odbavilo 11,64 milionu cestujících. Meziročně to znamená osmiprocentní pokles, v absolutních číslech letiště přišlo oproti roku 2008 o téměř milion pasažérů. Úbytek pasažérů připisuje ředitel letiště pro letecký obchod Stanislav Zeman ekonomické krizi. Od listopadu však cestující opět přibývají. Trend potvrdil i leden, kdy letištěm prošlo o 5,5 procenta cestujících více než před rokem. Podle Zemana by měl růst pokračovat i nadále. Největší podíl na pražském trhu si loni udržely České aerolinie. Jejich podíl na celkovém počtu odbavených osob činil podobně jako rok předtím téměř 43 procent. Na dalších místech žebříčku jsou společnosti Travel Service, easyJet a Lufthansa.

Třísetmilionový tendr na státní maturity vyhrála firma Logica CR

Tendr na státní maturity vyhrála firma Logica Czech Republic. Oznámila to ministryně školství Miroslava Kopicová. Na příštích pět let tak firma za 300 milionů korun zajistí digitalizaci a logistiku zkoušek. Zakázka se bude týkat třeba dohledového centra, které umožní sledovat průběh maturit v jednotlivých školách. Další dvě zakázky za 82 milionů mají zajistit třeba rozvoz zkušebních testů z řídicího centra do škol. Tyto testy budou do škol ještě převáženy fyzicky, další komunikace mezi školami a centrem už ale bude elektronická. Vítěz tendru proto bude muset zajistit i bezpečné spojení mezi školami a centrem tak, aby logistika maturit nebyla ničím narušena. Příprava státních maturit stála od roku 2000 celkem 342 milionů korun. Do roku 2011 pak spolkne ještě dalších 285 milionů, provoz bude ročně stát čtvrt miliardy. Maturity měly původně začít v roce 2008, poté letos. Kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti byly ale odloženy až na příští rok. V prvním roce by se jednotných zkoušek mělo zúčastnit přibližně 107.000 studentů z asi 1300 škol. Odklad zkoušek podle ministryně Kopicové už nehrozí, vše běží podle plánu. Jednotné maturity ale kritizuje třeba ČSSD, požaduje časově flexibilnější standardizované zkoušky. Státní maturity se tak zřejmě stanou součástí předvolebního boje.

E&Y: Tři čtvrtiny firem monitorují přístup pracovníků na internet

Více než tři čtvrtiny tuzemských firem monitorují své pracovníky při používání internetu. Celkem 58 procent podniků přístup zaměstnanců na internet omezuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst&Young mezi 280 firmami s více než 100 zaměstnanci. V celkem 46 procentech podniků má na internet přístup 81 až 100 procent pracovníků a ve dvou třetinách firem mají PC alespoň čtyři z pěti zaměstnanců. U téměř pětiny českých firem tráví zaměstnanci na internetu více než 30 minut denně mimopracovními aktivitami a u 48 procent firem je to mezi 15 a 30 minutami. Výlučně pracovně na internet přistupují zaměstnanci ve 12 procentech podniků. Stejně jako před dvěma lety zástupci firem jako nejčastější hrozbu pro podnikové informační systémy uvádějí spamové útoky, výpadky proudu a poruchy hardwaru. Ekonomická krize ukončila období velkých investic do rozvoje informačních systémů a řada společností je nucena rozvíjet stávající aplikace a věnovat zvýšenou pozornost nízkému bezpečnostnímu povědomí mezi zaměstnanci.

ÚOOZ chce obžalovat pracovníky ČEZ

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) chce podat návrh na obžalobu zaměstnanců společnosti ČEZ, kteří údajně vydírali odběratele elektřiny. Informaci servru iDnes.cz potvrdil mluvčí policejního útvaru Pavel Hanták. ÚOOZ obvinil v listopadu 2008 celkem 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření s.r.o. z toho, že údajně vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů elektřiny a nutili je k zaplacení vysokých částek za "černý odběr". Pracovníci útvaru netechnických ztrát firmy se trestné činnosti údajně dopustili v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve středních a severních Čechách. Firma nesouhlasí s tím, že by její zaměstnanci postupovali při kontrolách protiprávně. Tiskový mluvčí ČEZ Martin Pavlíček uvedl, že někteří ze zaměstnanců již byli zproštěni všech podezření.

První odsouzený v Česku nastoupil trest domácího vězení

První odsouzený v Česku si začal odpykávat trest domácího vězení. Šestačtyřicetiletý Štefan Rolník z Loučovic na Českokrumlovsku musí strávit doma jeden rok vždy od 20:00 do 05:00 a musí se také vyhýbat alkoholu. Za napadení v opilosti ho v lednu odsoudil českokrumlovský okresní soud. Pokud podmínky nesplní, může strávit osm měsíců ve vězení, řekl regionální vedoucí Probační a mediační služby na jihu Čech Martin Pilný. Rolník, který nastoupil také ambulantní protialkoholní léčbu, si trest začal odpykávat v pondělí ve 20:00, vzápětí za ním dorazila první kontrola. Dosud totiž chybí elektronické náramky, které pomohou domácí vězně hlídat. Domácí vězení zavedl od ledna nový trestní zákoník. Soudy zatím tento trest podle dostupných informací uložily v jednom případě. Odsouzené bude hlídat do zavedení elektronických náramků probační a mediační služba.

Soud zamítl restituci zámeckého parku ve Světlé nad Sázavou

Městu Světlá nad Sázavou zůstane rozlehlý zámecký park. O jeho vrácení usilovali potomci bývalých vlastníků - rodiny Morawetzovy. Jejich nároky zamítl okresní soud a tento verdikt pak potvrdil i Krajský soud v Hradci Králové, řekl místostarosta města Josef Böhm. Morawetzovi nedostanou ani světelský zámek, který je v majetku kraje. V zámku má třídy integrovaná střední škola. Šestnáctihektarový zámecký park je podle místostarosty oblíbenou rekreační zónou. Město se o něj stará od konce 90. let. Do roku 2002 byl s pomocí státní dotace revitalizován. Pak se ale kvůli sporu o jeho vlastnictví prováděly jen udržovací práce. Rodina Morawetzova koupila světelský velkostatek včetně zámku v roce 1914. Vzhledem ke svému židovskému původu její členové v roce 1938 emigrovali a v cizině zůstali i po válce. Teď žijí v Kanadě.

Roste zájem o adopci na dálku haitských dětí

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), která již několik let zajišťuje adopci dětí na dálku na ostrově Haiti, zaznamenává v těchto dnech zvýšený zájem tuzemských lidí o tento projekt. Nové zájemce ale zatím vyzývá k trpělivosti, v zemi postižené zemětřesením dosud není čas na vytipování dalších dětí. Podle mluvčího ACHO Marka Navrátila nyní humanitární pracovníci Charity zabezpečují hlavně pomoc při zajišťování základních potřeb postižených lidí. Adopci na dálku v nejchudší zemi západní polokoule zahájila Arcidiecézní charita v roce 2005. Zatím se projektu zúčastnilo zhruba 500 dětí. O osudu 30 až 50 z nich, které žily v nejpostiženějších oblastech, nemá zprávy. Škola v hlavním městě, kde charita pomáhala, byla podle Navrátila hodně poničená. Peníze věnované lidmi, školami či firmami v rámci adopce na dálku slouží zejména na školní pomůcky a studium.

Hlučínsko si připomíná 90. výročí připojení k Československu

Devadesáté výročí připojení k Československu si v těchto dnech připomínají obyvatelé Hlučínska Tato oblast se podle některých pozorovatelů dosud nedokázala úplně vyrovnat se svou německou minulostí. Obyvatelé po dlouhé roky sice mluvili českým jazykem, říkali si Moravci, ale myšlením se považovali spíše za Němce, řekl ředitel Muzea Hlučínska Metoděj Chrástecký. Hlučínsko je oblast mezi Ostravou a Opavou, která je vymezena na severu hranicí s Polskem, na jihu a západě řekou Opavou a na východě korytem řeky Odry. V roce 1742 se jej Marie Terezie na základě vratislavského míru musela vzdát a Hlučínsko připadlo na 178 let Prusku, později Německu. Po vzniku samostatného Československa v roce 1918 prezident T. G. Masaryk začal usilovat o připojení tohoto území k nově vzniklému státu. 4. února 1920 je zabrala československá armáda. Složitou historií Hlučínska se ve středu bude zabývat konference v Hlučíně.

Záštitu nad literárním festivalem v Brně převzal starosta Paříže

Starosta Paříže Bertrand Delanoe převzal záštitu nad festivalem Měsíc autorského čtení, který letos v Brně představí také 31 francouzských autorů. Brněnský primátor Roman Onderka při pondělní návštěvě Paříže pozval francouzského politika na osobní návštěvu do Brna. Literární přehlídka Měsíc autorského čtení se po loňských oslavách desetiletého jubilea vrátí ke dvěma dramaturgickým liniím, v nichž představí autory z Česka a z Francie. Festival vznikl jako nadšenecká akce, brzy se ale začal rozrůstat a získal věhlas mezi spisovateli i čtenáři. Nyní jde podle pořadatelů o největší literární festival v Česku. Díky Měsíci autorského čtení již do Brna přijelo mnoho desítek zahraničních spisovatelů, například z Běloruska, Kanady a Berlína. Pravidelně zde vystupují také nejznámější čeští prozaici, básníci i publicisté.

Irglová a Hansard zahájili v pražské Lucerně evropské turné

Markéta Irglová a Glen Hansard před plným sálem pražské Lucerny odstartovali evropské turné. Česko-irská dvojice vystupující pod hlavičkou The Swell Season pražskému publiku představila nové album Strict Joy, součástí vystoupení jsou ale i písně z oscarového soundtracku k filmu Once. Spolupráce Hansarda a Irglové začala v roce 2003, v roce 2006 vyústila v nahrání alba The Swell Season pojmenovaného podle knihy Hansardova oblíbeného spisovatele Josefa Škvoreckého. Ve stejném roce se oba hudebníci podíleli na nízkorozpočtovém filmu Once, který se stal hitem po celém světě. Hansard s Irglovou napsali nejen soundtrack, ale ve snímku hráli i hlavní role. V únoru 2008 získali za píseň Falling Slowly Oscara v kategorii Nejlepší původní píseň. Jejich postavy se také později objevily v jedné epizodě seriálu Simpsonovi.

Ptákem roku 2010 vybrali ornitologové kukačku obecnou

Ptákem roku 2010 zvolila Česká společnost ornitologická kukačku obecnou. I kukaček ubývá, aniž se ví příčina, vysvětlili ornitologové výběr. Kukačka obecná je známa především kvůli způsobu hnízdění. Samice kukačky snášejí vejce do hnízd jiných ptáků a mládě po vylíhnutí vyhazuje jejich vlastní vejce z hnízda. Pěstoun potom krmí pouze mládě kukačky. Ptáka roku vyhlašuje Česká společnost ornitologická od roku 1992. Kampaní upozorňuje nejen na existenci vybraného druhu, ale i na problémy, se kterými se potýká. Loni ornitologové vyhlásili ptákem roku skorce vodního, o rok dříve racka chechtavého. Od zahájení celé kampaně zpopularizovali také například skřivana, rorýse nebo orla.

Ze sportu

Čeští sportovci by měli na zimních olympijských hrách ve Vancouveru podle prognózy americké tiskové agentury AP získat čtyři zlaté a dvě bronzové medaile. Pokud se předpověď naplní, vrátí se z Kanady jako olympijští vítězové běžec na lyžích Lukáš Bauer, skikrosař Tomáš Kraus a rychlobruslařka Martina Sáblíková, která má slavit triumfy na tratích 3000 a 5000 metrů. Třetí místa by měli vybojovat slalomářka Šárka Záhrobská a Bauer ve skiatlonu. Zlatou medaili prý český lyžař získá v závodu na 15 kilometrů volnou technikou. Na této trati skončil Bauer druhý na olympiádě v Turíně i loni na mistrovství světa v Liberci, kde se však pokaždé běželo klasicky. S českými hokejisty AP na stupně vítězů nepočítá.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová i s poraněným kolenem na olympijské hry pojede. Česká medailová naděje dostala ke startu ve Vancouveru souhlas ošetřujícího lékaře Vladislava Hospodára. Na základě jeho stanoviska její účast schválil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Zdravotní stav nemocné tenistky Lucie Šafářové se před víkendovým utkáním Fed Cupu s Německem zlepšil. Ve středu by se měla jednička českého týmu zapojit do společné přípravy. Na doporučení týmového lékaře Vlastimila Voráčka v úterý ještě odpočívala.

Zraněními zdecimovaný tým českých snowboardistů by měl být na olympiádě kompletní. Snowboardcrossař David Bakeš si léčí lehce poraněné koleno z X-Games, jeho kolega Michal Novotný si doléčuje zraněné kotníky a freestylistka Šárka Pančochová si v zámoří dává minimálně týden odpočinku kvůli vykloubenému loktu. Do Vancouveru ale všichni odjedou.

Pokutu 100.000 korun zaplatí Sparta a Zlín za hromadnou bitku hokejistů v nedělním vzájemném extraligovém utkání. Disciplinární komise rovněž potrestala tři aktéry rvačky. Zlínský obránce Jiří Kučný si nezahraje ve čtyřech utkáních a jeho spoluhráč Jan Švrček ve dvou. Sparťan René Vydarený nesmí nastoupit v zápase v Karlových Varech.

Počasí:

Bude zataženo, od západu se sněžením. Přes den teploty vystoupí na -1 až +3 stupně.