Zprávy

Paroubek Klausovi představil protikrizovou strategii ČSSD

Předseda ČSSD Jiří Paroubek seznámil prezidenta Václava Klause s připravovanou protikrizovou strategií ČSSD a návrhy, které přednesou sociální demokraté premiérovi Janu Fischerovi. Opatřeními proti krizi jsou podle něj například audity provozních nákladů ministerstev a vypisování veřejných zakázek na internetu. Soubor návrhů sociální demokraté představí po konferenci, která se má odehrát 21. ledna. Podle Paroubka by tak mohl stát uspořit až desítky miliard korun. Paroubek s prezidentem hovořil i o termínu voleb. Prezident podporuje co nejzazší datum, 28. a 29. května 2010. Paroubek by dal přednost dřívějšímu, nepovažuje to ale za zásadní problém. Setkáním s Paroubkem ukončil prezident sérii pracovních novoročních obědů s vrcholnými politiky. Minulý týden se postupně sešel s premiérem Fischerem, s předsedy Senátu a sněmovny Přemyslem Sobotkou a Miloslavem Vlčkem a s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

Štefan Füle má uznání poslanců z EU

Český kandidát na eurokomisaře pro rozšíření Evropské unie Štefan Füle po svém úterním vystoupení před europoslanci sklidil úspěch napříč politickými stranami. Vyplývá to z odpovědí poslanců všech důležitých parlamentních frakcí. Podle některých byl bývalý český ministr pro evropské záležitosti dokonce lepší než unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová, která v parlamentu vystupovala v pondělí. Prakticky jediná kritika na Füleho adresu zazněla z úst nizozemského krajně pravicového europoslance Barryho Madlenera. Ten se kandidáta přímo zeptal na jeho členství v komunistické straně a vyzval jej, aby se omluvil. Füle tak ale přímo před europoslanci neučinil, v českých médiích se však již několikrát omluvil. Barry Madlener prý ale nemá pochyby, že Füle funkci eurokomisaře zvládne.

Schwarzenberg: TOP 09 nepodpoří levicové návrhy

TOP 09 nepodpoří ve sněmovně žádný návrh, který by prohloubil schodek státního rozpočtu. Premiérovi Janu Fischerovi to na středeční schůzce ve Strakově akademii slíbil šéf uskupení Karel Schwarzenberg. S předsedou vlády se tak shodl v názoru na předlohy, které chce na lednové schůzi sněmovny předložit levice a KDU-ČSL. Schwarzenberg ostře kritizoval například úmysl ČSSD vyplatit tzv. 13. důchody. Schwarzenberg také potvrdil, že jeho strana podpoří ve sněmovně vládu při projednávání protikorupčního balíčku. TOP 09 má podle něj problém pouze s případným zavedením agenta v boji s korupcí, jeho ustavení v legislativě ale vládní návrh ani nepředpokládá. Politikové se během zhruba hodinové schůzky zmínili také o boji s extremismem, evropských otázkách a čerpání strukturálních fondů.

ÚOOZ zřejmě znovu zasáhl proti příznivcům krajní pravice

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve středu zřejmě znovu zasáhl proti příznivcům krajní pravice. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták informaci odmítl potvrdit, ČTK pouze řekl, že útvar právě provádí "několik realizací". Šéf místní organizace Dělnické strany ve Vlašimi Jiří Bárta řekl, že má zatím potvrzeno, že se zásah týká dvou lidí. Podle serveru Novinky.cz policisté hledali neonacistické symboly, které podezřelí údajně propagovali a prodávali. Zásah nemá souvislost s hudebními koncerty a podobnými akcemi, napsal server. Podle serveru Týden.cz policie zadržela několik lidí v Praze a v Brně, podle serveru iDnes.cz zasáhla i v Prostějově. Rozsáhlý zásah proti přívržencům krajní pravice provedl útvar loni v říjnu, kdy při řadě domovních prohlídek na různých místech České republiky zadržel 24 lidí. Celkem 18 z nich poté obvinil z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Někteří ze zadržených přitom byli původně podezřelí z přípravy teroristického útoku na území Česka.

Šéf DS nevidí na spolupráci s německou radikální NPD nic špatného

Styky s nacionalisty v Německu i na Slovensku musel při středečním jednání Nejvyššího správního soudu (NSS) o budoucnosti Dělnické strany (DS) vysvětlovat její předseda Tomáš Vandas. Na spolupráci s Národně demokratickou stranou Německa (NPD) Vandas nevidí nic špatného. Odmítl se také distancovat od výroku řečníka Slovenské pospolitosti na akci DS v Hradci Králové v roce 2008. Slovák tam uvedl, že současný systém je "prošpikovaný sionisty". Karel Bačkovský z bezpečnostního odboru ministerstva vnitra označil NPD před soudem za velmi radikální politickou sílu. Podle vlády DS spolupracuje také s mnohem radikálnějšími německými uskupeními. V úterý soud projednával předloňskou prvomájovou akci Dělnické strany v Praze. Vystoupil tam zástupce Svobodného odporu Dortmund Steffen Pohl. Hovořil například o "sionisty okupované Evropské unii".

Svědek předložil soudu fotografie s hajlujícími kandidáty DS

Policejní specialista na extremismus Jan Novák jako svědek předložil Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) fotografie, na nichž někteří kandidáti Dělnické strany (DS) v krajských volbách v roce 2008 zdraví nacistickým pozdravem. Novák dokazoval spojitost kandidátů DS s neonacisty také řadou dalších snímků a údajů z vyšetřovacích spisů. Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas zpochybnil původ fotografií, u některých tvrdil, že vznikly ještě před vstupem osob do DS. Novák zmínil například Jiřího Šlégra, jenž v krajských volbách v Ústeckém kraji zaujal na kandidátce DS místo číslo 13. Policie má snímky Šlégra v uniformě nacistických úderek Sturmabteilung (SA), s páskou s hákovým křížem a při hajlování. Podle Nováka je to sympatizant krajní pravice a příslušník skinheads. Na předložené fotografii ze soukromí hajluje také Lucie Šlégrová, jež byla ve volbách číslem čtyři.

Moldan končí v ODS, má o něj zájem TOP 09

Senátor za Kutnohorsko a někdejší ministr životního prostředí Bedřich Moldan na jaře v ODS skončí. Zůstane pouze členem jejího senátorského klubu. Zvažuje, že bude mandát obhajovat za jinou stranu, ovšem nikoliv na Kutnohorsku. O Moldana a jeho zkušenosti má prý velký zájem strana TOP 09. Za ODS na Kutnohorsku by měla kandidovat současná místopředsedkyně sněmovny a partnerka stranického předsedy Mirka Topolánka Lucie Talmanová. Moldan je mezinárodně uznávaným odborníkem na ekologickou problematiku. Od roku 1997 je profesorem v oboru ochrana životního prostředí. Je zakladatelem a ředitelem Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Účastnil se mezinárodních vědeckých projektů pod patronací UNESCO a dalších mezinárodních organizací.

Některé kraje chtějí hradit poplatky za pacienty jen do voleb

Několik krajů počítá s úhradou regulačních poplatků za pacienty jen do jarních parlamentních voleb. Pak je buď sněmovna zruší, pokud ČSSD volby vyhraje, nebo je kraj hradit přestane. Ve středu to uvedl liberecký hejtman Stanislav Eichler. Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek ale považuje jeho vyjádření za silně předčasné. Hejtmani podle něj dosud o ničem podobném nejednali. Postup krajů v úhradě poplatků bude podle něj vycházet z legislativy a nikoli z výsledků voleb. Krajům však na úhradu poplatků chybí v rozpočtu peníze. Liberecký kraj loni za poplatky vydal 22 milionů, letos na ně má jen deset. Královéhradecký kraj počítá v rozpočtu s poplatky jen v prvním čtvrtletí a vyčlenil na ně 8,5 milionu korun. Změnu systému úhrady poplatků po volbách nevyloučil středočeský hejtman David Rath. Pokud si voliči budou přát změnu a poplatky budou chtít hradit sami, kraj podle něj jejich proplácení zruší.

Žáčkův ústav hledá nového ředitele

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) rozhodla o vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele. Jeho funkční období by mělo být pětileté. Předpokládaný nástup nového šéfa ústavu je 1. duben letošního roku. Po zasedání rady to řekl její místopředseda Patrik Benda. Podle něj ale toto rozhodnutí není projevem nespokojenosti rady s prací dosavadního ředitele. Pavel Žáček byl jmenován do funkce bez výběrového řízení k 1. lednu 2008. Od června 2007 byl zmocněncem vlády pro řízení ústavu a Archivu bezpečnostních složek. V čele ústavu sklidil kritiku zejména za to, že odmítl zveřejnit databázi zhruba 770.000 osob, o které se zajímala komunistická Státní bezpečnost (StB). Aktivista Stanislav Penc zorganizoval loni petici za jeho odvolání. Žáček petici považuje za pokus o cenzuru ústavu. Již dříve potvrdil, že se do výběrového řízení na nového ředitele chce přihlásit.

Policie se začne zabývat opencard

Policie se začne zabývat případem projektu pražské karty opencard. Městské státní zastupitelství policistům nařídilo, aby ve spolupráci s ministerstvem financí a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začali shromažďovat listinné důkazy. Rozhodlo se tak po prostudování trestního oznámení pražské opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové. Ryšlinková podala trestní oznámení kvůli opencard v prosinci. Vycházela prý z výsledků forenzního auditu, který zastupitelé dostali. Zastupitelka podezírá neznámého pachatele ze sedmi trestných činů. Již dříve uvedla, že se může jednat o organizovanou skupinu. Projekt opencard podle auditu stál už 888 milionů korun, příjmy byly ale nulové. Náklady podle prověrky neodpovídají stavu, ve kterém se projekt nachází. Druhý audit, který si zadal primátor Pavel Bém (ODS), potvrdil výhrady předchozích auditorů. Chybou bylo prý zejména zavedení projektu na základě nereálného hospodářského plánu a jeho nekvalitní řízení. Magistrát přesto chce v projektu pokračovat.

Exministr vnitra Obzina by měl být stíhán za akci Norbert

Předlistopadový federální ministr vnitra Jaromír Obzina podle policie spáchal trestný čin v souvislosti s akcí Norbert. V jejím rámci měly represivní složky komunistické ČSSR při vyhlášení branné pohotovosti izolovat lidi, kteří podle tehdejšího režimu ohrožovali vnitřní pořádek a bezpečnost státu. Policie by Obzinu obvinila ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, avšak vzhledem k tomu, že v lednu 2003 zemřel, byl případ odložen. Obzina vydal v roce 1977 jako federální ministr vnitra v rámci akce Norbert směrnici "pro provádění zajištění osob ohrožujících vnitřní pořádek a bezpečnost státu". Další směrnici pro evidenci těchto lidí vydal o rok později. Odhaduje se, že akce Norbert se v roce 1989 týkala asi 9000 lidí. Na seznamy lidí, které by akce Norbert postihla, se měli dostat ti, kteří svým jednáním nebo postoji mohli ohrozit obranyschopnost republiky a veřejný pořádek. Také mělo jít o lidi, kteří se opakovaně dopustili úmyslného kriminálního činu.

Soud svěřil oba týrané hochy z kauzy Kuřim do péče otce

Krajský soud v Brně svěřil týrané hochy z kuřimské kauzy do péče otce. Skončí tak jejich pobyt v brněnském dětském krizovém centru Klokánek, v němž jsou umístěni od odhalení případu v květnu 2007. Uvedla to mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Děti by podle ní mohly být předány otci do měsíce. Soud nad chlapci ustanovil dohled - budou je navštěvovat sociální pracovníci. Chlapci sami mají zájem žít u otce. V době, kdy byli týrání, je matka od něj zcela izolovala. Neměl ponětí, jak je s jeho dětmi nakládáno. Později syny v centru Klokánek pravidelně navštěvoval. Psychický stav obou chlapců se podle odborníků výrazně zlepšil. Chodí do školy a na pobyt u otce se těší. Podle psychologů se ale budou vyrovnávat s následky týrání celý život.

O vízum do Kanady požádalo 4.120 Čechů

Pro české občany platí už půl roku povinnost požádat o vízum do Kanady, podle statistik ambasády tak učinilo už 4120 lidí. Zamítnutí žádosti vyslechlo zhruba jedno procento z nich. Znovuzavedení vízové povinnosti zdůvodnila Kanada tím, že za oceánem čeští občané především z řad Romů hromadně žádali o azyl. Nyní podle médií Kanada ze stejného důvodu zvažuje obdobný krok vůči Maďarsku, a to i přesto, že na ni na žádost Česka tlačí EU. Zrušení povinnosti pro občany ČR se v brzké době zřejmě očekávat nedá.

Humanitární organizace uvolnily první peníze na pomoc Haiti

Organizace Člověk v tísni a Arcidiecézní charita Olomouc vyhlásily ve středu finanční sbírky na pomoc obětem úterního ničivého zemětřesení na Haiti. Katastrofa si vyžádala možná tisíce mrtvých. Člověk v tísni na okamžitou pomoc uvolnil 300.000 korun ze svého humanitárního fondu, Charita ČR poskytne 500.000 korun. Na Haiti chce vyrazit s pomocí liberecká společnost Hand for Help. Společnost Člověk v tísni očekává, že rozměr následků zemětřesení poroste. Uvítá proto jakoukoli finanční účast veřejnosti. Peníze lidé mohou posílat na konto 40954095/0300 u ČSOB. Od středy začnou fungovat dárcovské SMS ve formě "DMS SOS HAITI" odesílané na číslo 87777. Přispět mohou zájemci rovněž na konto Arcidiecézní charity Olomouc, která na Haiti již několik let řídí humanitární projekty. Číslo konta u Komerční banky je 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999. Dárcovská SMS pro charitu má tvar DMS_HAITI na číslo 87777. Charita se zatím kvůli nefunkčnosti telekomunikační sítě nemůže spojit se svými partnery.

Maloobchodní tržby v listopadu meziročně klesly o 4,9 procenta

Celkové maloobchodní tržby loni v listopadu bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,9 procenta. Tempo poklesu se tak proti říjnu prohloubilo, v říjnu byly maloobchodní tržby meziročně o 4,7 procenta nižší. Listopadový pokles tržeb ovlivnil stejně jako v říjnu zejména propad prodeje motorových vozidel a nepotravinářského zboží, oznámil Český statistický úřad.

Výroba motorových vozidel loni stoupla na rekordních 975.111 vozů

Výroba motorových vozidel v Česku loni vzrostla o 2,85 procenta na rekordních 975.111 vozů. Největší část tvořily osobní vozy. Jejich produkce se zvýšila o 3,2 procenta na 970.410 vozů, což je nejvíce v historii. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Výroba tuzemských hutí loni klesla na úroveň konce 50. let

Hutnictví v České republice zasáhla ekonomická krize naplno, výroba klesla v roce 2009 více než o čtvrtinu na úroveň konce 50. let dvacátého století. Předseda a výkonný ředitel společnosti Hutnictví železa Jaroslav Raab však řekl, že hutě krizi zvládly dobře. Oživení by podle šéfa Hutnictví železa, které sdružuje ocelářské podniky, mohlo přijít v roce 2011. Výroba surového železa podle předběžných výsledků společnosti Hutnictví železa v loňském roce klesla o 26,5 procenta na 3,48 milionu tun, u surové oceli se snížila o 28,1 procenta na 4,59 milionu tun. Produkce válcovaného materiálu loni poklesla o 26 procent, ocelových trubek o 34,8 procenta.

Dušek: Drahám se loni ztratilo osm miliard Kč od státu

Českým drahám loni údajně zmizelo z účetnictví zhruba osm miliard korun, které jim zaplatil stát za majetek převedený na Správu železniční dopravní cesty. Uvedl to na tiskové konferenci odborový předák Jaromír Dušek. Dráhy to odmítají, prostředky podle mluvčího Petra Šťáhlavského vynaložily na nákup železničních vozů. Podle bývalého předsedy dozorčí rady drah a náměstka ministra dopravy Zdeňka Žáka nebylo vedení ČD na začátku minulého roku schopné vysvětlit, kam se peníze poděly. Dozorčí rada přitom k jejich čerpání musela dát souhlas. Žáka tehdejší ministr dopravy Petr Bendl loni v dubnu po třech měsících odvolal z funkce pro ztrátu důvěry. Na začátku roku 2009 přitom vedení drah žádalo od státu dotace na dofinancování osobní železniční dopravy a kvůli nedostatku financí následně zrušilo část spojů. V červnu tak například v Královéhradeckém kraji vyjelo o 8,5 procenta méně vlaků.

Karlovarské minerální vody dostaly pokutu pět milionů korun

Karlovarské minerální vody dostaly pokutu od Úřadu pro hospodářskou soutěž ve výši pěti milionů korun. Antimonopolnímu úřadu se nelíbí uzavírání nedovolených dohod s distributory o zákazu exportu. Potvrdil to šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Firma s ÚOHS v této kauze spolupracovala, původně zvažovanou pokutu tak ÚOHS nakonec snížil o polovinu.

Praha rok po smrti Kaplického definitivně odmítá blob na Letné

Město Praha se poněkolikáté distancuje od návrhu Národní knihovny Jana Kaplického na pražské Letné. Radnice hlavního města již dříve uvedla, že neplatí usnesení z roku 2006 o prodeji pozemků na Letné, a v novém územním plánu tu část Letné, která byla dlouho určena pro stavbu kulturního charakteru, chce změnit na plochu pro park. Sám architekt za stavbu, s níž vyhrál mezinárodní soutěž, už bojovat nemůže. Ve čtvrtek tomu bude rok, co v Praze náhle zemřel. O stavbu však bude podle svých slov dále usilovat vdova Eliška Kaplický. Stavbu propaguje i Nadační fond Pro knihovnu, který před několika měsíci přišel s novou cenovou rozvahou. Podle ní by se knihovna nemusela několikanásobně prodražit, jak dlouho tvrdí její odpůrci, ale vešla by se i dnes do původního rozpočtu kolem dvou miliard. Vývoj v posledních měsících naznačuje, že ani samotná NK se na rozdíl od předchozí doby nesoustředí na stavbu nové budovy. Plánuje spíše dostavbu depozitáře na okraji Prahy a lepší využití historického Klementina. Případná veřejná stavba tak velkého významu je ale do značné míry věcí politickou a do parlamentních voleb se o jejím osudu pravděpodobně jednat nebude.

Galerie Rudolfinum vystavuje fotografie Herberta Tobiase

Do 28. března potrvá v pražské Galerii Rudolfinum výstava prací předního německého fotografa Herberta Tobiase. Se zhruba 150 snímky je nejobsáhlejší prezentací životního díla umělce, který zemřel v roce 1982 ve věku 57 let na AIDS. Tobias byl koncem 50. let minulého století rebelem i hvězdou německé fotografické scény. Hlavní období jeho tvorby spadá do let 1951 až 1965, kdy pracoval pro časopis Vogue a dělal portréty pro gay magazíny. Snímky zachycují pomíjivé chvíle v Paříži, Berlíně či New Yorku, pózy profesionálních manekýnek i mužských modelů. Výstavu Tobiasových fotografií připravila Berlínská galerie, která spravuje velkou část jeho odkazu, celkem 46.000 negativů a 3500 obrázků.

Pražský koncert Depeche Mode: opět vyprodáno

Slavná britská kapela Depeche Mode, která patří k největším legendám světové elektronické hudby, se ve čtvrtek opět vrátí před pražské publikum. Po necelých sedmi měsících od vystoupení na vyprodaném fotbalovém stadionu ve vršovickém Edenu se soubor představí v O2 areně. Podle pořádající agentury Live Nation již příznivci Depeche Mode rovněž předem vykoupili všechny vstupenky na koncert. Zpěvák Dave Gahan, kytarista Martin Gore a klávesista Andy Fletcher zahrají českým fanouškům stejně jako loni koncem června skladby z nového alba Sounds of the Universe i hity z dřívějších období jejich třicetileté kariéry.

Nino Machaidzeová představila repertoár, kterým dobývá světové scény

Gruzínská sopranistka Nino Machaidzeová v téměř zaplněné pražské Smetanově síni Obecního domu představila repertoár, s nímž v současné době dobývá nejpřednější světové scény. Za doprovodu Pražské komorní filharmonie pod taktovkou italského dirigenta Marca Zambelliho zazpívala spolu s jeho krajanem, barytonistou Guidem Loconsolem. Machaidzeová, jejíž talent je přirovnáván k Marii Callasové, na svém prvním vystoupení v České republice s velkým úspěchem zazpívala árie především z italských a francouzských oper.

Pražské kino Aero připomene nedožité Felliniho devadesátiny

Pražské kino Aero připomene nedožité devadesátiny italského filmového klasika Federika Felliniho. Od 20. do 24. ledna uvede snímky, v nichž hráli například Giulietta Masinová, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinalová, Anthony Quinn a Anita Ekbergová. Úvodním filmem přehlídky bude ve středu 20. ledna Silnice, jeden z jeho filmů oceněných Oscarem. Festival uzavře v neděli 24. ledna snad nejznámější Felliniho snímek Sladký život z roku 1960, ve kterém si zahrál Mastroianni roli reportéra. Film při prvním uvedení v Miláně vyvolal skandál, především u katolické církve. Poté ale získal Zlatou palmu v Cannes a Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film a stal se kasovním trhákem.

České filmové centrum zastoupí filmaře v Německu i ve Francii

České filmové centrum (ČFC), jehož úkolem je propagovat český film a filmový průmysl na zahraničních festivalech a trzích, bude letos už poosmé zastupovat domácí filmaře a filmový průmysl na jubilejním ročníku Berlinale. Poprvé oficiálně zastoupí Českou republiku i na 32. ročníku filmového festivalu a 25. trhu krátkých snímků, který se uskuteční na přelomu ledna a února ve francouzském městě Clermont-Ferrand. Společný stánek ČFC a dalších filmových institucí ze Slovinska, Polska a Slovenska bude v Berlíně otevřen pod názvem Central European Cinema. Vytvoří zázemí pro distributory, producenty a prodejce filmů ze zmíněných zemí.

Ze sportu

Skikrosař Tomáš Kraus získal osmdesát bodů do pořadí Světového poháru za druhé místo ve francouzském Alpe d'Huez. Výsledky pořadatelé vyhlásily na základě časů z úterní kvalifikace, jelikož středeční závod nemohli kvůli přívalům sněhu připravit. Skikrosaře nyní česká přesun z Evropy za oceán. Před olympijskou premiérou ve Vancouveru ještě mají na pořadu Světové poháry v kanadském Blue Mountain a v americkém Lake Placid.

Basketbalisté Nymburka vyhráli v utkání Evropského poháru ULEB ve Ventspilsu 85:59 a poprvé si zajistili účast mezi 16 nejlepšími týmy soutěže. Nymburk čeká dalších šest zápasů ve čtyřčlenné skupině. První zápas by Středočeši měli sehrát 26. ledna.

Basketbalistky USK Praha podlehly v utkání Evropské ligy Košicím 75:89. O postup do play off tak budou muset bojovat až v posledním utkání skupiny v Šoproni příští středu. Naopak Košice se už v předstihu mohou těšit na vyřazovací část soutěže.

Volejbalisté Českých Budějovic prohráli i pátý zápas v Lize mistrů. Obhájci trofeje Trentinu doma podlehli 1:3 na sety. Proti italskému favoritovi uhráli alespoň druhý set v soutěži.

Volejbalistky Prostějova zvítězily v předposledním kole základní části Ligy mistryň v Bilesko-Biale 3:2 a zajistily si účast v play off. Hanačkám se v Polsku podařil po dvou prohraných setech dokonalý obrat a v tabulce skupiny C už nemohou přijít o třetí místo.

Lyžařka Šárka Záhrobská obsadila sedmé místo ve slalomu Světového poháru ve Flachau, po první jízdě přitom útočila na stupně vítězů. Záhrobské patřilo po první jízdě čtvrté místo, nadějnou pozici ale neudržela. Přesto i v šestém slalomu sezony skočila v elitní desítce.

Český tenista Tomáš Berdych nezvládl na turnaji v Sydney úvodní zápas. Ve druhém kole prohrál s Australanem Peterem Luczakem 6:1, 4:6 a 2:6. Berdych tak v Sydney nenavázal na dobré výkony z minulého týdne, kdy na úvod sezony dokázal postoupit v Brisbane do semifinále.

Kapitáni českých tenisových týmů se pro letošní rok nemění. Daviscupový výběr nadále povede Jaroslav Navrátil a ženy ve Fed Cupu Petr Pála.

Fotbalista Libor Sionko skončil v dánském klubu FC Kodaň. Český reprezentant se pravděpodobně vrátí do Sparty Praha, se kterou bude ve čtvrtek na Letné jednat. Okamžité ukončení Sionkovy smlouvy v Dánsku oznámil na klubovém webu kodaňský sportovní ředitel Carsten V. Jensen. Sparťanský personální ředitel Jakub Otava potvrdil, že s hráčem jedná.

Automobilový jezdec Martin Rada se podruhé v životě postaví na start Rallye Monte Carlo. Před rokem skončil závodník Agrotec Hustopeče v absolutní klasifikaci na 21. místě a druhý ve skupině N3. Ve voze Alfa Romeo mu tentokrát nebude dělat spolujezdce Roman Petr, kterého nepustilo na start pracovní zaneprázdnění, ale Jaroslav Jugas. Ten na předchozích dvou ročnících dělal navigátora Milanu Liškovi.

Zdeňka Vejnarová dosáhla nejlepšího výsledku českých biatlonistek v sezoně. Ve sprintu SP v Ruhpoldingu skončila dvacátá. Zvítězila Olofssonová.

Počasí

Zataženo nízkou oblačností, místy slabé sněžení. Teploty minus 5 až minus 1 stupeň Celsia.