Zprávy

Klaus zve po Novém roce na Hrad jen ODS a ČSSD

Prezident Václav Klaus zahájí volební rok 2010 sérií schůzek s vrcholnými politiky. Kromě tradičních novoročních setkání s premiérem a předsedy parlamentu plánuje také oběd s předsedou ODS Mirkem Topolánkem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Lídři ostatních politických stran pozvání k prezidentovi nedostali. Předáci KSČM, TOP 09 a zelených na to reagovali ostrou kritikou Klause. Nahrává podle nich ODS a ČSSD a připravuje půdu pro velkou koalici. Klaus v rozhovoru pro deník Právo nedávno uvedl, že procedurální dohoda mezi ODS a ČSSD o dalším vývoji na politické scéně je nezbytná a musí k ní dojít co nejdříve. Neznamená to ale prý, že by volal po velké koalici. Klausova role na politické scéně s blížícími se volbami roste. Vyhlašuje jejich termín, bývá jedním z aktérů povolebních vyjednávání a jmenuje nového premiéra. Sněmovní volby musejí být nejpozději 28. a 29. května, nejdříve by se v řádném termínu mohly konat 7. a 8. května. Na podzim pak budou komunální a senátní volby.

Trestní zákoník přinese zpřísnění trestů

Zpřísnění trestů za nejzávažnější kriminální činy, zavedení nových druhů trestních sankcí či dělení trestných činů na přečiny a zločiny přinese od 1. ledna nový trestní zákoník. Kodex nahrazuje nesčetněkrát novelizovanou normu z roku 1961 a na první místo staví ochranu života a zdraví. Zároveň klade důraz na mimosoudní prostředky při řešení protiprávního jednání a uvádí, že se trestní právo má používat až v krajních případech. Trestní zákoník na jedné straně zvyšuje trestní sazbu u závažných zločinů, jako je vražda, na druhé straně umožňuje postihovat pachatele méně závažné kriminální činnosti alternativními tresty, např. domácím vězením. Odlišuje tak především trestné činy proti životu a zdraví, proti svobodě a proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti od majetkové a hospodářské kriminality.

Úmyslné usmrcení bude od počátku příštího roku možné trestat až 18 lety vězení. Výjimečným trestem bude kromě doživotí i dvacetileté až třicetileté vězení. Naopak snížení trestní sazby se týká například krádeže nebo podvodu, při kterých pachatel způsobí škodu velkého rozsahu, tedy více než pětimilionovou. Soudci, státní zástupci a policisté se budou od ledna také zabývat novými kriminálními činy. Jde například o zabití nebo ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Oba tyto činy musí člověk spáchat v silném rozrušení ze strachu, úleku nebo zmatku. Nově se do kodexu dostalo také nebezpečné pronásledování. Zákoník se také více zabývá drogovou kriminalitou.

Náhubkový zákon bude více chránit identitu obětí

Takzvaný náhubkový zákon bude od ledna díky novému trestnímu zákoníku chránit oběti vyššího počtu trestných činů než doposud. Zákon především zakazuje zveřejňování identity obětí některých trestných činů a citace z policejních odposlechů. Zákaz zveřejnit informace, které umožní zjistit totožnost poškozeného, se týká lidí mladších 18 let a obětí některých trestných činů. V rámci nového trestního zákoníku jde podle ministerstva spravedlnosti o oběti trestných činů proti životu a zdraví, proti svobodě, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti a proti rodině a dětem. Náhubkový zákon kritizovala média, díky této kritice byly již vypracovány jeho novely. Například vládní novela, kterou se začali poslanci zabývat v prosinci, upravuje poměr mezi právem na soukromí a na svobodu projevu, neboť takzvaný náhubkový zákon dává prvnímu z těchto práv přednost. Novela by měla také snížit na pětinu pokuty za porušení jinak platného zákazu, který se měl původně týkat hlavně obětí trestných činů. Zákaz zveřejňování informací z policejních odposlechů, které nebyly použity jako důkaz v řízení před soudem, novela zachovává.

ČSÚ: Průmysl poprvé od loňského září vzrostl

Tuzemská průmyslová produkce se v listopadu poprvé od loňského září meziročně zvýšila, a to o 0,2 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně vyšší o 8,1 procenta, z toho zakázek ze zahraničích o 11,1 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). V říjnu průmyslová produkce meziročně klesla podle revidovaných údajů o 7,2 procenta. "Tento výsledek byl do určité míry ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, po očištění se produkce stále nachází v červených číslech. Produkce se dostala do černých čísel zejména díky nízké srovnávací základně, když z meziroční dynamiky postupně mizí propady z konce loňského roku," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Úroveň průmyslové výroby se podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka nalézá tam, kde byla před rokem - tedy o přibližně 15 procent pod svým vrcholem ze třetího čtvrtletí loňského roku. "K obnovení dynamiky má tak český průmysl pořád daleko a v průběhu roku 2010 budou průmyslová čísla jen o málo lepší," dodal.

ČR v lednu vstoupí do systému radarových letadel NATO

Česká republika bude od 1. ledna členem systému včasné vzdušné výstrahy AWACS. O vstupu do programu rozhodla vláda v polovině prosince. Česko se tak zařadí k dosavadním 17 státům, které jsou chráněny letouny AWACS s charakteristickým více než devítimetrovým "talířem" nad trupem. Český roční příspěvek do programu s názvem NAPMO bude činit téměř 290.000 eur (zhruba 7,5 milionu korun) z rozpočtu ministerstva obrany. Vstupem do programu se podle vojáků zkvalitní a posílí celková obranyschopnost Česka a také se upevní jeho postavení v Severoatlantické alianci. O přistoupení do systému Praha s partnery v NATO poměrně dlouho vyjednávala.

Od ledna se bude zvyšovat věk pro odchod do penze

Od 1. ledna příštího roku se začne postupně o několik měsíců ročně prodlužovat věk, po jehož dosažení budou mít lidé nárok na starobní důchod. V platnost vstoupí loni přijatá novela zákona o důchodovém pojištění, která upravuje první fázi důchodové reformy zamýšlené předchozím kabinetem premiéra Mirka Topolánka (ODS). Norma změní i další parametry důchodového systému. Doba povinného odvádění pojistného vzroste postupně z 25 na 35 let a změní se kritéria vyplácení invalidních důchodů. Důchodový věk se v Česku začal postupně zvyšovat již od roku 1996. Muži předtím do důchodu odcházeli v 60 letech a ženy podle počtu dětí ve věku 53 až 57 let. Zvyšování bylo před zavedením reformní novely naplánováno pouze do 63 let u mužů a bezdětných žen a 59 až 62 let u žen s dětmi. Nyní muži do důchodu obvykle odcházejí přibližně ve věku 62 let. Důchodový věk se postupně každoročně zvyšuje o dva měsíce u mužů a čtyři měsíce u žen. Stejným tempem by měl růst až do roku 2031 na konečných 65 let pro muže a ženy bez dětí nebo s jedním dítětem. Ženy s dvěma a více dětmi budou do důchodu po zavedení plánovaných změn odcházet v 62 až 64 letech. V EU Česko nyní patří k zemím s nižším penzijním věkem; v 65 letech již teď chodí lidé do penze ve více než polovině států unie.

Nárůst případů prasečí chřipky v ČR klesá

V Česku se tento týden zmírnil nárůst počtu případů prasečí chřipky. Národní referenční laboratoř potvrdila 57 nových nákaz, celkem v této sezoně 1264. Zemřelo osm lidí, dohromady 56. Sdělil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podle pondělního hlášení epidemiologů výrazně klesly i počty akutních respiračních infekcí a běžné chřipky. Epidemie není v žádném kraji. Podle mluvčího za tím stojí vánoční prázdniny a dovolené. Teprve vývoj v první polovině ledna ukáže skutečný trend pandemické vlny, upozornil Sršeň. Také očkování proti prasečí chřipce podle něj brzdí vánoční a novoroční volno. Lidé chodí méně k lékaři a méně lékařů ordinuje. Očkování se tedy naplno rozběhne zase až v lednu. Nové údaje o počtech očkovaných proti prasečí chřipce zveřejní ministerstvo až 13. ledna.

ÚZIS: Poplatky neodradily od zubaře, snížily pohotovost a recepty

Lidé podle statistiků nepřestali chodit k zubaři ani po zavedení regulačních poplatků, protože tam byli zvyklí platit už dříve. Výrazně ale omezili návštěvy na pohotovosti i v běžných ambulancích. Počty hospitalizací klesly jen mírně, ale výrazně klesly počty receptů na léky hrazené ze zdravotního pojištění. Analýzy spotřeby zdravotnických služeb v letech 2005 až 2008 zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na svém webu.

Od ledna musí VŠ zaměstnávat některé akademiky na neurčito

Od Nového roku budou muset vysoké školy zaměstnávat některé akademiky na dobu neurčitou. Novela se týká těch akademiků, kteří už na škole pracují čtyři až deset let. Návrh ve sněmovně prosadila ČSSD. Podle jejího poslance Ivana Ohlídala tak konečně začne platit zákoník práce i pro akademické pracovníky. Vedení vysokých škol se ale norma nelíbí, budou tak prý muset zaměstnávat i vyučující, pro které nemají práci. Akademiky mohly dosud zaměstnávat vysoké školy na dobu určitou, zpravidla na pět let bez dalšího omezení. Od příštího roku však mohou školy tyto smlouvy uzavírat maximálně na deset let, přičemž akademici by měli smlouvu nejméně na dva roky. Po deseti letech by škola mohla mít s akademickým pracovníkem smlouvu jen na dobu neurčitou. Akademici by navíc mohli o změnu smlouvy předem sami požádat. Podle Ohlídala totiž dávaly omezené pracovní smlouvy šéfům univerzit "klacek" na akademiky. Zaměstnávání na dobu neurčitou prý bude navíc motivovat i asistenty na vysokých školách. "Ti mladí pracovníci musí teprve na té vysoké škole ukázat, jestli tam patří, jestli jsou schopni vykonávat funkci učitele a zároveň vědecky pracovat. To neprokážou za rok, za půl roku už vůbec ne," řekl ČTK Ohlídal. Takto se prý budou moci za čtyři až deset let habilitovat a pak získat práci nastálo. Zaměstnání na dobu určitou je navíc podle odborářského předáka Milana Štěcha (ČSSD) problematické, například když si vysokoškolský učitel žádá o půjčku nebo hypotéku.

Ministerstvo chce mít data o žácích déle, než požaduje Úřad pro ochranu osobních údajů

Ministerstvo školství se zřejmě odvolá proti námitce Úřadu pro ochranu osobních údajů, aby data o žácích neuchovávalo s rodnými čísly déle než tři roky. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Ondřej Gabriel. Podle něj ale nejspíš bude třeba vyhovět požadavku ochránců soukromí na zlepšení způsobu anonymizace údajů o žácích a studentech se speciálními vzdělávacími potřebami. Mluvčí tak reagoval na výsledky kontroly, kterou Úřad pro ochranu osobních údajů prováděl kvůli shromažďování dat o žácích a studentech Ústavem pro informace ve vzdělávání, ministerstvu podřízené organizaci. Ústav čelil kritice za shromažďování statisíce citlivých údajů o žácích a studentech, neboť by tato data mohla být komerčně zneužita. Mluvčí ústavu již dříve ČTK řekla, že shromažďovaná data jsou důležitá pro další rozhodování ve vzdělávací politice, protože se například sledují obory, kterými jednotlivý student prochází. Z toho je pak možné určit, o které obory je zájem, data slouží i jako podklad pro financování škol, podotkla mluvčí. Úřad pro ochranu soukromí ale považuje vytvoření databáze žáků za neúčelné a nepotřebné, neboť pro podobné účely je prý v EU zcela běžné používat anonymizovaná data.

Ruzyňské letiště vydává dluhopisy za 650 milionů Kč

Letiště Praha vydává svou historicky první emisi neveřejných dluhopisů v rámci desetiletého dluhopisového programu. Objem emise dvouletých dluhopisů činí 650 milionů Kč, celkem může ruzyňské letiště v příštích deseti letech vydat dluhopisy až za 15 miliard korun. Letiště získané prostředky využije na financování svých rozvojových projektů, včetně výstavby druhé ranveje. Informovala o tom mluvčí letiště Michaela Lagronová společně s Monikou Klucovou, mluvčí Komerční banky, která dluhopisový program zajišťuje. Mezi nejvýznamnější projekty patří paralelní dráha.

Zbraněmi odevzdanými při amnestii nebyl spáchán trestný čin

Se zbraněmi, které lidé odevzdali úřadům v rámci letošní takzvané zbraňové amnestie, nebyl podle dosavadních expertiz spáchán žádný trestný čin. Policie však dosud neukončila zkoumání všech téměř 8000 nelegálně držených zbraní. ČTK to řekla Dagmar Bednarčíková z policejního prezidia. Původně policie předpokládala, že prověřování uzavře do konce roku. Zbraňová amnestie trvala od 1. února do 31. července. Už v červnu čelila policie kritice, že expertizy odevzdaných zbraní trvají déle, než zákon stanoví. Podle prezidia ale nestačily kapacity policejních pracovišť, která musí zvládat v první řadě běžný provoz, tedy prověrky zbraní vztahujících se k trestným činům. Letošní amnestie předčila očekávání policistů. Lidé odevzdali 7897 nelegálně držených zbraní. Zbraňová amnestie byla vyhlášena také v letech 1996 a 2003, poprvé lidé donesli 3704 nelegálních zbraní a podruhé 4192. Každý, kdo zbraň v rámci amnestie přinese, dostane od policie potvrzení o převzetí do úschovy. Policisté ověří, zda zbraň nemá jiného vlastníka, zjišťuje původ odevzdané zbraně a zároveň kriminalisté prověřují, zda se zbraní někdo nespáchal trestný čin nebo přestupek. Jsou-li výsledky šetření negativní, považuje policie člověka, který zbraň odevzdal, za vlastníka. Do dvou měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy může požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících k držení zbraně. Pokud o zbraň nestojí, stává se majetkem státu.

V brněnském HaDivadle uvedou inscenaci podle filmu Ucho

Novou inscenaci Ucho, inspirovanou stejnojmenným trezorovým filmem režiséra Karla Kachyni, dokončuje v těchto dnech Ondřej Elbel v brněnském HaDivadle. Filmový scénář Jana Procházky upravila pro divadlo jeho dcera Lenka Procházková. Inscenace je součástí cyklu Proměny 20. století v HaDivadle. HaDivadlo v něm postupně mapuje jednotlivé dekády minulého století. Ucho je návratem do 60. let. Natáčelo se totiž v roce 1969, ačkoliv se odehrává v 50. letech v období vnitrostranických čistek. Cenzoři snímek nepustili do kin a nadlouho skončil v trezoru. Díky osobě Procházky má Ucho vazbu k jižní Moravě. Významný spisovatel a scénárista se narodil v Ivančicích na Brněnsku. Premiéru osmdesátiminutové inscenace plánuje HaDivadlo na 6. ledna.

Lidé mohou opět přivítat nový rok výstupem na hrad Helfštýn

Přivítat nový rok v prostorách středověké památky mohou první lednovou sobotu lidé na hradě Helfštýn na Přerovsku. Správa hradu tradiční novoroční výstup organizuje již více než tři desetiletí ve spolupráci s Klubem českých turistů. Návštěvníkům se tak nabízí ojedinělá šance vidět hrad a jeho okolí v zimní atmosféře, řekla ČTK správkyně hradu Marcela Kleckerová. Hrad bude během zimy otevřen výjimečně, lidé si jej mohli naposled prohlédnout o listopadových víkendech. Návštěvníky opět uvítá až o březnových sobotách a nedělích, hlavní sezona začne počátkem dubna. Podle Kleckerové je pravidelně o novoroční výstup velký zájem, a to i mrazivého počasí. Loni na Helfštýn dorazilo kolem 1500 lidí.

V Krkonoších připadl sníh

Vleky a lanovky ve všech hlavních střediscích východních Krkonoš jsou před nadcházejícím silvestrovským víkendem v provozu. Podmínky sice v noci na středu vylepšilo až 15 centimetrů přírodního sněhu, přesto nejsou všechny sjezdovky otevřené. Na hřebenech Krkonoš leží kolem 35 centimetrů sněhu. Lavinové nebezpečí je na nejnižším prvním stupni z pětibodové stupnice. Teplota na Sněžce se ve středu dopoledne přiblížila k nule, zatímco v úterý se pohybovala deset stupňů pod bodem mrazu.

Ze sportu:

Nečekaně mladý tým nominoval trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička na olympijské hry ve Vancouveru. Ve třiadvacetičlenné nominace jsou i zástupci nastupující generace Ondřej Pavelec, Roman Polák nebo David Krejčí, někteří zkušení a starší hráči v ní naopak chybí. Oproti obecným předpokladům Růžička nenominoval z různých důvodů například Jaroslava Špačka, Václava Prospala nebo Milana Hejduka. Věkový průměr týmu je pod třicet let, například Rusové, Švédové či Slováci tuto hranici přesahují. V nominaci na hry ve Vancouveru je jediný šampion z roku 1998 z Nagana - hvězda Omsku Jaromír Jágr.

Česká hokejová dvacítka ve třetím vystoupení na mistrovství světa v Kanadě poprvé zabrala a zdolala outsidera z Rakouska 7:1. Svěřenci trenéra Jaromíra Šindela vstřelili pět ze sedmi branek v přesilových hrách a mají stále ještě teoretickou šanci na postup do čtvrtfinále. Čtyři body za gól a tři asistence si připsal obránce Vladimír Roth.

Dušan Uhrin se po odchodu z Mladé Boleslavi stal trenérem fotbalistů AEL Limassol. V novém působišti na Kypru už také vedl první trénink.

Basketbalisté Nymburka utrpěli první ligovou porážku v sezoně. V Prostějově prohráli 58:87 a v domácí soutěži našli přemožitele přesně po roce.

Lukáš Bauer nehodlá před Tour de Ski ubírat ze svých cílů, i když se na začátku olympijské sezony potýkal se zdravotními problémy. Nejlepší český běžec na lyžích chce skončit do třetího místa celkového pořadí i proto, že se aktuálně cítí dobře a zdráv. Do seriálu vstoupí na Nový rok prologem v německém Oberhofu.

Počasí

Bude zataženo, místy s občasným deštěm, denní teploty 4 až 8, na severu Čech kolem 2 a na horách slabě nad nulou.