Zprávy

Vláda má podporu ODS, pokud bude bojovat proti schodku

Vláda může podle premiéra Jana Fischera nadále počítat s podporou ODS, pokud bude kabinet bojovat s deficitem veřejných financí. Fischer to řekl s odvoláním na slova předsedy ODS Mirka Topolánka při jejich ranní schůzce. Premiér chtěl slyšet, zda má jeho vláda nadále podporu ODS, která do úřednického kabinetu nominovala část ministrů. Fischerova vláda se v pondělí rozhodla využít všech možností, aby schodek státního rozpočtu udržela na hranici 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Využít chce i dividendy ČEZ. Podle premiéra bude nyní velmi záležet na sněmovně, která na lednové schůzi může v dalších zákonech rozpočtový deficit ještě prohloubit.

ODS: Vláda musí odmítnout levicové návrhy prohlubující schodek

Vláda se musí negativně vyjádřit k levicovým návrhům prohlubujícím schodek státního rozpočtu, řekl předseda ODS Mirek Topolánek. Kdyby některý z členů vlády podporoval další levicové návrhy, které schodek údajně zvýší až o 20 miliard korun, nebude mít ODS problém s tím, že jej Fischer v kabinetu vystřídá. "Očekáváme proto, že vláda svým rozhodnutím zmrazí rozpočtové změny socialistů a komunistů a o jejich uvolnění se rozhodne až podle vývoje státního rozpočtu ve druhé polovině roku," zdůraznil předseda ODS po dopoledním jednání grémia strany. ODS premiéra Fischera podle Topolánka podpoří v případě, že se rozhodne vyměnit právě ty ministry, kteří se "neztotožňují s jeho základní prioritou, jíž je boj proti deficitu".

Prezident nepodepíše zákon o fondu rozvoje bydlení

Prezident Václav Klaus oznámil, že nepodepíše novelu, podle níž má Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) dostávat peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací. Novelu před dvěma týdny prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli Senátu, který navrhoval, aby se dotace odvíjely podle objemu uzavřených smluv. "Ta myšlenka je stejná: Vytknout další, již padesátou věc před závorku a říct, že bez ohledu na to, co se bude dít s naší ekonomikou, bude automatický každoroční nárůst prostředků do SFBR," zkritizoval normu prezident. Novela se tak nyní opět vrací do Poslanecké sněmovny. K přehlasování hlavy státu bude nyní potřeba nejméně 101 hlasů.

Prezident: Akademie věd si bude muset zvyknout na omezení příjmů

Financování vědy je třeba podle prezidenta Václava Klause vnímat v kontextu ekonomické situace země. Prohlásil to na sněmu Akademie věd (AV). "Na omezení příjmů si bude muset zvyknout i Akademie věd," konstatoval Klaus. Podle něj je také třeba začít diskutovat o systémové změně akademie. Prezident zdůraznil, že kvůli celosvětovému hospodářskému poklesu bude méně peněz na všechny rozpočtové kapitoly. Položil také otázku, zda byla reforma AV provedená v minulosti dostatečná. Podle něj je poměr mezi základním a aplikovaným výzkumem AV ve srovnání se západními zeměmi vychýlen směrem k základnímu výzkumu. Peníze by podle něj neměly směřovat k institucím, ale k jednotlivcům a k vědeckým týmům. Předseda Akademie věd (AV) Jiří Drahoš na sněmu kritizoval vládní Radu pro výzkum, vývoj a inovace za změnu systému na podporu vědy. Akademie systém kritizuje jako nevyvážený, protože podle ní podporuje aplikovaný výzkum na úkor základního, a snižuje tak příspěvky pro pracoviště AV. Drahoš ve svém projevu zdůraznil, že AV nikdy nestála s nataženou rukou k veřejným prostředkům, ale naopak se snaží vracet společnosti to, co jí dává. Ocenil také podporu zahraničních i domácích osobností, kterou akademici získali při své snaze zajistit financování v následujících letech.

Fischer: Zkáza šumavských lesů kvůli kůrovci nehrozí

Lýkožrout smrkový je na Šumavě skutečně přemnožen, ne však celoplošně a rozhodně nehrozí obávaná zkáza všech šumavských lesů. Premiér Jan Fischer to napsal jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD). Reagoval tak na výzvu zastupitelstva Jihočeského kraje, aby vláda řešila situaci na Šumavě v souladu se zájmy obcí a Jihočeského a Plzeňského kraje. Hejtmanova expertní skupina označila přemnožení kůrovce na Šumavě za pandemii. Hejtman pohrozil, že vyhlásí stav nebezpečí. Podle premiéra lze však většinu závěrů komise vyvrátit a lze je považovat za účelové a zkreslené. Premiér hejtmanovi připomněl, že lesy v národních parcích nejsou lesy hospodářskými, cílem péče o lesy v národních parcích není produkce dřeva, nýbrž ochrana přírody a zajištění přirozených procesů. Mezi ně patří i přirozený rozpad stromů po vichřici nebo působení lýkožrouta smrkového. Ministerstvo životního prostředí i správa NP postupovaly v souladu s legislativou. Inspekce neshledala pochybení.

Kandidáty do Štrasburku jsou Brožová, Fremr a Hofmannová

Výběrová komise ministerstva spravedlnosti vybrala za kandidáty na funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, soudce Nejvyššího soudu Roberta Fremra a Mahulenu Hofmannovou z katedry mezinárodního práva pražské právnické fakulty. Uvedla to mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Podle ní musí uchazeče za Českou republiku ještě schválit vláda. Soudce ESLP pak bude volit Parlamentní shromáždění Rady Evropy pravděpodobně v dubnu. Zvolený český kandidát nahradí k 1. listopadu 2010 soudce Karla Jungwierta, který na ESLP působí od roku 1993.

Náměstkyně Reedová odstoupila z pražské rady

Náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová (SNK ED) rezignovala na svou funkci v radě hlavního města. Důvodem je podle ní to, že se jí nepodařilo prosadit protikorupční strategii. Klub ODS, který má v pražském zastupitelstvu většinu, ale už minulý týden rozhodl, že chce Reedovou odvolat. Kromě ní má být tento čtvrtek odvolán také radní Petr Štěpánek (SZ), rada pak zůstane pouze v rukou ODS. Reedová se pokoušela protikorupční strategii dvakrát v radě prosadit, ODS ji ale zamítla. Podle některých občanských demokratů je materiál nekvalitní. Reedová se ale domnívá, že na radnici není zájem dokument schválit, protože by mohl odhalovat některé nepravosti například při zadávání zakázek. Zastupitelé a radní za ODS kritizují Reedovou i Štěpánka především za to, že v některých záležitostech nezastávají názor radnice a hlasují proti většinové ODS. Reedová měla na starosti evropské fondy, zahraniční politiku a protikorupční opatření. Štěpánek se zabýval oblastí životního prostředí, odpady, prosazoval také rozšíření možností pro cyklisty.

Kubice se nemusí omlouvat Paroubkovi

Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se nemusí omlouvat předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi a nemusí mu platit odškodné 50.000 korun. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který tak potvrdil červnový verdikt Městského soudu v Praze. Politik v žalobě tvrdil, že takzvaná Kubiceho zpráva zasáhla do jeho práva na ochranu soukromého života a dobrého jména. Jednání soudu se nezúčastnil, Kubice byl přítomen. Kubiceho zpráva, která byla zveřejněna v roce 2006 těsně před parlamentními volbami, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tvrdila, že tehdejší premiér se Paroubek snažil ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh. Soudce městského soudu v červnu upozornil na to, že v dřívějším kárném řízení s Kubicem nebylo zjištěno, že by bývalý šéf ÚOOZ vybočil ze svých práv a povinností.

Soud opět osvobodil Srbu v kauze Český dům

Pražský městský soud i napodruhé osvobodil bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, kterého obžaloba vinila z nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. Stejně rozhodl také u dalších dvou dřívějších zaměstnanců ministerstva, šéfa akciové společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie a hlavního účetního moskevského komplexu Miroslava Karla. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Muži měli podle žalobce způsobit státu pronájmem lukrativního komplexu - Českého domu v Moskvě - škodu přes 26 milionů korun. Obžaloba je vinila z trestných činů zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Všichni tři vinu popírají.

U dalších držitelů titulu JUDr. z Plzně byly nedostatky

Speciální komise Západočeské univerzity v Plzni prověřila dokumentaci dalších 207 držitelů titulu JUDr. z plzeňských práv. Zcela bez problémů shledala průběh rigorózního řízení ve 129 případech, dokumentaci 78 lidí bude muset kvůli nedostatkům nadále prošetřit, a to v různém rozsahu. Informovala o tom prorektorka školy a předsedkyně komise Eva Pasáčková. Výsledky sobotní kontroly jsou podobné předchozím kontrolám, počet sporných případů se vždy pohyboval kolem třetiny. Například minulý týden komise ze 145 držitelů titulu JUDr. odhalila nedostatky ve 47 případech. Předcházející týden prověřila 124 absolventů rigorózního řízení a nesrovnalosti byly u 47. Celkem musí zkontrolovat dokumentaci 830 absolventů rigorózního řízení a dále 560 absolventů magisterského studia. Konečné výsledky včetně konkrétních adeptů na odebrání titulu zveřejní ZČU zřejmě v lednu 2010.

Všechny mimopražské školy mohou dostat dotace na vzdělání

Statisíce z Evropské unie na zlepšení vzdělávání mohou dostat všechny mimopražské základní školy, které o ně zažádají. Pomocí zjednodušeného systému takzvaných šablon mohou školy v následujících třech letech čerpat 4,5 miliardy korun. Peníze dostanou podle počtu žáků, v průměru dostane každá škola 1,2 milionu korun. Dotace budou moci využít na sedm oblastí vzdělávání, třeba na podporu výuky jazyků, zlepšení čtenářské gramotnosti nebo vzdělávání učitelů. Uvedla to ministryně školství Miroslava Kopicová. Projekt měl být spuštěn už od ledna 2010, protože však není dosud upraven v českých zákonech, několik měsíců se pravděpodobně zdrží.

Koruna v úterý prudce oslabila

Koruna v úterý prudce oslabila vůči euru i dolaru. V 17:00 byl její kurz vůči euru nižší oproti pondělnímu závěru o 38 haléřů, stál na hodnotě 26,15 Kč/EUR. K dolaru pak česká měna ztratila 33 haléřů na úroveň 17,96 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. V pondělí česká měna uzavírala na úrovni kolem 25,77 Kč/EUR a 17,63 Kč/USD.

MF: Státní dluh ke konci září stoupl na 1,168 bilionu Kč

Státní dluh České republiky stoupl ke konci září na 1,168 bilionu korun. Od počátku roku se tak zvýšil o zhruba 169 miliard korun. Údaje z počátku října na základě metodiky Mezinárodního měnového fondu potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha a Moravana tak připadá dluh více než 111.000 korun. Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky. Vnitřní zadlužení státu se letos do konce září zvýšilo o téměř 127 miliard na 941 miliard korun. Zahraniční dluh státu stoupl o 41,2 miliardy korun na 226,7 miliardy korun.

ČSÚ: Ceny výrobců v průmyslu v listopadu klesly o 2,4 procenta

Ceny průmyslových výrobců v listopadu opět klesly. Meziročně se snížily o 2,4 procenta po poklesu o 4,6 procenta v říjnu. Ceny zemědělských producentů se v listopadu snížily o 16 procent. Ceny stavebních prací byly naopak vyšší o 0,2 procenta a tržních služeb 0,9 procenta, uvedl Český statistický úřad. Změny výrobních cen naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele, protože se obvykle časem projeví také v obchodech.

Mikronésie se chce vyjádřit k modernizaci prunéřovské elektrárny

Tichomořské ostrovy chtějí zaslat své připomínky k modernizaci elektrárny v Prunéřově. Mikronésie se obrátila na české ministerstvo životního prostředí, aby se mohla zapojit do procesu, ve kterém se posuzuje vliv modernizace uhelné elektrárny na životní prostředí. Potvrdila to mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Ostrovní státy kvůli změně klimatu ohrožuje hlavně stoupající hladina oceánu. A k tomu podle nich přispěje i Prunéřov, řekla mluvčí. Podle ekologů z hnutí Greenpeace je prunéřovská elektrárna 18. největším zdrojem emisí oxidu uhličitého v Evropě.

Česká společnost pro větrnou energii podala na ČR stížnost u EK

Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) podala u Evropské komise stížnost proti České republice, která prý neplní svou povinnost vytvářet podmínky pro větší využívání obnovitelných zdrojů energie. Informovala o tom ČSVE. Usiluje hlavně o jednodušší a kratší povolování výstavby větrníků. Stížnost poukazuje na fakt, že v ČR jsou pravidla na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů neprůhledná a diskriminační. Společnost upozorňuje na "nepřehlednou změť koncepcí a metodik" na celostátní i krajské úrovni. Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů je však zároveň regulována směrnicí Evropského parlamentu a Rady.

Práce v Česku zdražuje téměř nejrychleji v celé Evropské unii

Hodinové náklady na práci rostou v Česku téměř nejrychleji v Evropské unii. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se zvýšily meziročně o 6,4 procenta, rychleji přitom práce zdražovala jen v Rumunsku (o 9,6 procenta) a Bulharsku (o 10,4 procenta). Novináře o tom informoval Eurostat. V celé EU náklady na práci vzrostly ve třetím čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 3,1 procenta a v eurozóně o 3,2 procenta. Růst v Česku je tak v rámci evropské sedmadvacítky silně nadprůměrný, což zjednodušeně řečeno znamená, že česká ekonomika rychle ztrácí ve srovnání s ostatními státy konkurenceschopnost. Na sousedním Slovensku například práce zdražuje jen velmi mírně, ve třetím čtvrtletí meziročně o 1,9 procenta. Slovensko tak vykazuje až 15. nejrychlejší růst.

Vedení Hyundai se při jednání s odbory dohodlo na většině bodů

Vedení nošovické automobilky Hyundai se dohodlo s odbory na většině bodů. V úterý mají podepsat společnou dohodu. Odbory poté chtějí odvolat stávkovou pohotovost. ČTK o tom informovali mluvčí automobilky Petr Vaněk a předseda odborů Hyundai Radek Kuchař. Odbory kritizovaly špatné pracovní podmínky, množství povinných přesčasů a protestovaly proti hrozbě potrestání dělníků, kteří na začátku prosince spontánně stávkovali. Přesčasy již firma zrušila, ale chce vyjednat dobrovolnou pracovní směnu na sobotu 19. prosince.

Propuštění z brněnského Alstomu dostanou až 24 platů

Více než třetina lidí ze 400, kteří příští rok přijdou o práci v Alstomu v Brně, získá odstupné 24 platů. Po setkání vedení a zaměstnanců firmy to řekl šéf tamních odborů Jaromír Machala. Maximální odstupné - dosud nejvyšší v ČR - dostanou ti, kteří budou mít pět let do důchodu. Průměrná výše odstupného přepočítaná na všechny propuštěné zaměstnance je 16,6 platů. Alstom brněnský závod zavře příští rok kvůli hospodářské krizi. Kvůli výši odstupného odbory nedávno vyhlásily i stávkovou pohotovost.

Vrcholí přípravy na první transplantaci tenkého střeva v ČR

V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) vrcholí přípravy na vůbec první transplantaci tenkého střeva v Česku a v zemích bývalého východního bloku. Vedoucí programu Martin Oliverius řekl, že ověřili metodu v experimentu na zvířatech a byli při operacích pacientů na předních světových klinikách. IKEM má na čekací listině jednu pacientku. Až zahájí transplantace tenkého střeva, budou tamní lékaři schopni nahradit už šestý orgán lidského těla. Transplantace pomohou lidem, kteří nemohou kvůli nefunkčnímu tenkému střevu přijímat potravu ústy a jsou závislí na umělé výživě do žíly. Ročně to bude jen několik nemocných, mezi nimi i děti.

Kroměříž od státu získala budovu knihovny

Kroměřížská radnice získala do svého vlastnictví budovu, v níž už řadu let sídlí příspěvková organizace Knihovna Kroměřížska. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) objekt za více než 37 milionů na město převedl bezúplatně. Budova současné knihovny byla postavena v 70. letech minulého století jako stavba osvětového zařízení. Nacházelo se v ní kino Slovan. V roce 1996 bylo spolu s Okresní správou kin Kroměříž zrušeno a následně přestavěno okresním úřadem na knihovnu.

Ze sportu

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková by mohla dodatečně dostat olympijský bronz ze závodu na 5000 metrů v roce 2006 v Turíně. Podle německého listu Die Welt by Mezinárodní olympijský výbor mohl odebrat stříbro Němce Claudii Pechsteinové a česká rychlobruslařka by se tak ze čtvrtého místa posunula na bronzový stupínek. Pechsteinová si v současné době odpykává dvouletý trest za krevní doping při letošním mistrovství světa v Hamaru a vede soudní spor za jeho zrušení. Předseda MOV Jacques Rogge prohlásil, že by sedmatřicetiletá Němka mohla přijít i o olympijské medaile.

Česká tenistka Nicole Vaidišová se po čtyřech měsících vrátila na kurty. Bývalá sedmá hráčka světa, které nyní patří v žebříčku 187. místo, porazila na turnaji ITF v Dubaji Maďarku Katalin Marosiovou 2:6, 6:4 a 6:4. Příští soupeřkou české tenistky na turnaji s dotací 75 tisíc dolarů bude další Maďarka Aniko Kaprosová.

Počasí

Ve středu bude oblačno až zataženo, teploty maximálně -6 až -2 stupně, na horách -8.