Zprávy

V pondělí budou jmenováni tři noví ministři

Noví ministři životního prostředí, pro evropské záležitosti a šéf legislativní rady vlády budou jmenováni do funkcí v pondělí 30. listopadu. Řekl to premiér Jan Fischer s tím, že jejich jména oznámí ve čtvrtek. Do funkce šéfa legislativní rady už dříve ČSSD navrhla právníka Pavla Zářeckého. Novým ministrem životního prostředí by se zřejmě měl stát náměstek dosavadního ministra Ladislava Mika Jan Dusík. Miko odchází do Bruselu, protože mu vypršela doba, na kterou byl uvolněn ze svého úřednického místa v Evropské komisi. Nejasnosti panovaly především kolem funkce ministra pro evropské záležitosti, kterého podle dohody stran měla vybrat ODS. Premiér Fischer o něm už jednal s předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem. Nový ministr pro evropské záležitosti nahradí Štefana Fülleho, který se stal českým kandidátem na eurokomisaře. Média spekulovala o tom, že by funkci mohl převzít český velvyslanec v Austrálii Juraj Chmiel, Topolánek ale tyto dohady nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil.

Sněmovní výbor neschválil žádosti o dotace ze státního rozpočtu

Sněmovní rozpočtový výbor neschválil žádosti obcí a různých organizací o dotace ze státního rozpočtu pro příští rok za 2,5 miliardy korun. Z požadavků dalších sněmovních výborů podpořil jen návrh zemědělského výboru.Ten chce dát 250 milionů korun na dotační programy a na podporu regionálních potravinářských výrobků na úkor provozních výdajů. O 169 milionů se mají snížit provozní výdaje organizací spadajících pod ministerstvo zemědělství, peníze se mají použít na platy v těchto organizacích. Rozpočtový výbor například neschválil zvýšení dotace na poskytování sociálních služeb o 3,8 miliardy korun, jak chtěl sociální výbor. V návrhu rozpočtu jsou na tyto účely tři miliardy korun, což údajně nestačí. Členové výboru doporučili sněmovně schválit výzvu krajům, aby zvýšily výdaje na sociální služby ze svých rozpočtů. Poslanci podle očekávání neschválili ani jednu z 256 žádostí o dotace, čemuž se často říká porcování medvěda. Hlasovali o všech najednou. Jediný, kdo pro žádosti zvedl ruku, byl Petr Braný (KSČM). Ostatních 19 členů výboru se zdrželo.

Policisté chtějí demonstrovat kvůli platům

Policisté budou demonstrovat kvůli plánovanému snížení platů. Demonstraci svolali na středu 9. prosince před sídlo vlády. Datum i místo potvrdil šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Policisty podpoří i další odborové svazy. Předseda hasičského odborového svazu Zdeněk Jindřich Oberreiter zopakoval, že hasiči se k protestu připojí. Akci podpořil i sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Proti snižování platů se chtějí postavit i školští odboráři. Odbory budou požadovat po poslancích při projednávání státního rozpočtu na příští rok sedm miliard korun na platy státních zaměstnanců. Vláda schválila balíček úsporných opatření, který od 1. ledna předpokládá mimo jiné i čtyřprocentní snížení platů státních zaměstnanců. Platy ve státní sféře by se však podle odborů neměly snižovat, protože kvůli vládnímu úspornému balíčku příští rok porostou ceny. Poslední velký protest policejních a hasičských odborů se konal loni 1. října před budovou ministerstva vnitra, kde zhruba hodinu demonstrovaly stovky členů bezpečnostních sborů z celé republiky za zvýšení platů. Pořadatelé tehdy odhadli účast až na dva tisíce lidí.

Poslanec Wolf podal stížnost proti svému obvinění

Nezařazený poslanec Petr Wolf (dříve ČSSD) podal stížnost proti svému obvinění ze zneužití státní dotace. Řešit ji bude Vrchní státní zastupitelství Olomouc. Wolf čelí podezření z úvěrového podvodu, zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování autorských práv. Podle informací ČTK připravuje státní zastupitelství Wolfův výslech. Poslanec byl obviněn v souvislosti s kauzou údajného zneužití milionových státních dotací firmou UT 2002. Firma získala státní dotace na projekty zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Výsledná studie má ale podle policie mnohem nižší hodnotu. Navíc část finančních prostředků měla být neoprávněně zneužita. Wolfovi hrozí v případě prokázání viny pět až 12 let vězení.

NS nechce řešit rozhodování o výživném

Nejvyšší soud (NS) nechce řešit nejednotný postup české justice při rozhodování o výši výživného na dítě zvláštním sjednocujícím stanoviskem. Jde prý o příliš složitou a proměnlivou problematiku. "Jde o problematiku velmi širokou, která zahrnuje více aspekty sociologické než aspekty právní. Variabilita života totiž neumožňuje plošně nastavit jednotnou praxi ve věcech výživného," uvedl Nejvyšší soud v tiskovém prohlášení. Soud zdůraznil potřebu individuálního rozhodování jednotlivých případů. Ministerstvu spravedlnosti doporučil vypracovat informační materiál pro veřejnost, který by sloužil jako podklad při uzavírání dohod o výživném. O stanovisko nedávno požádala soud ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Vadilo jí, že různí soudci rozhodují o výživném podle rozdílných kritérií.

NSS zrušil územní plán Břeclavska se spornou silnicí do Vídně

Nejvyšší správní soud zrušil územní plán Břeclavska, jehož nejspornější částí je trasa silnice R52 mezi Brnem a Vídní. Potvrdil to mluvčí soudu František Emmert. Silnice R52, která má spojit Brno s Vídní, patří ke kontroverzním dopravním stavbám. Spory se vedou především o to, zda rozšířit silnici I/52 z Brna do Mikulova, nebo využít dálnici D2 z Brna do Břeclavi a odtud postavit přípojku na státní hranice. Variantu přes Břeclav dlouhodobě prosazují ekologové, kteří se bojí poškození přírody u novomlýnských nádrží a Chráněné krajinné oblasti Pálava. Na vyjádření Nejvyššího správního soudu čekala Evropská komise, která již dříve postup českých úřadů při schvalování územního plánu Břeclavska kritizovala. Do vyjasnění celé věci na soudní úrovni proto odmítla spoluúčast evropských peněz na projektu. Rakouská vláda letos v létě avizovala, že svou část rychlostní silnice dokončí podle plánu i přes dopady krize a škrty v rozpočtu.

Kubišová nemusí platit odškodné za zrušené turné Golden Kids

Zpěvačka Marta Kubišová nemusí zaplatit odškodné 1,3 milionu korun za zrušené turné Golden Kids. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, rozsudek zatím není pravomocný. Odškodné požadoval producent Martin Michal se svou manželkou, zpěvačkou Helenou Vondráčkovou. Kubišová od počátku svou odpovědnost odmítala s tím, že smlouvu na koncertování nepodepsala a nic hradit nehodlá. Stejně tak ji nepodepsal ani třetí člen skupiny Václav Neckář. Michal s Vondráčkovou však trvali na tom, že smlouvu všichni uzavřeli ústně. Soud však jejich žalobu zamítl s tím, že se jim uzavření smlouvy nepodařilo prokázat. Turné Golden Kids se mělo uskutečnit loni ke 40. výročí tria, zpěváci se ale nakonec nedohodli na podmínkách. Podle Kubišové byla příprava turné chaotická. Michal se nakonec rozhodl turné nahradit samostatnými koncerty Vondráčkové s hosty.

Plzeňská práva mají pozastavit přijímání doktorandů

Akreditační komise chce pozastavit přijímání uchazečů o doktorská studia na plzeňských právech Západočeské univerzity (ZČU) a udělovat titul Ph.D. Současní studenti je ale mohou dokončit. Fakulta, která se potýká s následky nedávných skandálů s plagiátorstvím a nestandardní délkou studia, má rovněž dočasně ztratit právo udělovat v rámci rigorózního řízení titul JUDr. V magisterském programu bude ale moci fakulta pokračovat. Ve středu to řekla předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Prověrka komise potvrdila závažné chyby ve fungování školy. Fakulta, která čelí největšímu skandálu vysokého školství od roku 1989, už na svou záchranu provádí reformu. Pod vedením nového děkana Jiřího Pospíšila sestavila mimo jiné novou vědeckou radu, přešla na kreditní systém, zavádí jiné přijímací řízení, provedla inventarizaci diplomových i dalších prací.

Ministerstvo školství přispěje na výuku Romů

Ministerstvo školství (MŠMT) rozdělilo na podporu rovných příležitostí ve vzdělávání 200 milionů korun z fondů EU. Nyní rozděluje dalších 800 milionů korun. Celkem do projektu pro základní školy půjde 4,5 miliardy korun. Uvedla to ministryně školství Miroslava Kopicová. Výsledky podpory však podle ní budou zřejmě vidět až po letech. Zavést opatření proti diskriminaci romských žáků na školách uložil Česku před dvěma lety Evropský soud pro lidská práva. Ministerstvo v lednu příštího roku připraví národní akční plán inkluzivního vzdělávání, který by měl pomoci dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. Hodlá také rozeslat metodické doporučení poradnám a školám, jak mají těmto dětem pomáhat. Ministerstvo chce také novelizovat vyhlášku o vzdělávání žáků se speciálními potřebami. Zejména chce detailněji stanovit, co je to sociální znevýhodnění, s nímž se romské děti potýkají. Tím by se mělo zamezit tomu, aby sociální znevýhodnění bylo nadále chybně spojováno se zdravotním nebo s mentálním postižením.

V Česku už je sedm potvrzených úmrtí na prasečí chřipku

V České republice dosud zemřelo na prasečí chřipku sedm lidí. Šest úmrtí potvrdil hlavní hygienik Michael Vít. Dodal, že k těmto případům možná přibude sedmý, pokud se ukáže, že prasečí chřipka byla příčinou úmrtí i u pacienta plzeňské fakultní nemocnice. Prasečí chřipku jako příčinu jeho úmrtí vzápětí potvrdila mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Lékaři by si měli nechat podepsat revers při odmítnutí vakcíny

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková doporučila zdravotníkům, kteří očkují pacienty proti prasečí chřipce, aby si od nich nechali podepisovat informovaný souhlas s aplikací vakcíny nebo revers v případě, že pacient očkování odmítno. Ve smlouvě s výrobcem vakcíny je uvedeno, že za případné nežádoucí účinky očkování přebírá záruku stát. Právní záruka platí v případě, že očkovací látku aplikuje orpávněné zdravotnické zařízení. Ministerstvo pověřilo očkováním proti prasečí chřipce vybraná vakcinační centra a praktické lékaře. Očkovací látka musí být použita v souladu s příbalovým letákem a doporučením výrobce. Dodrženy musejí být také skladovací podmínky, upřesnila Jurásková. Pokud budou splněna všechna tato pravidla, případné nežádoucí účinky vakcíny hradí při prokázání škody stát.

Při epidemii mohou lékaři psát neschopenky pět dní zpětně

V krajích, kde už je překročena hranice epidemie, mohou lékaři vystavovat neschopenky zpětně až za pět kalendářních dnů. Rozhodla o tom ministerstva práce a zdravotnictví. Potvrdil to hlavní hygienik Michael Vít. Na tomto opatření se dohodl v úterý s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou. Podle Víta by nemocní přesto měli svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem. Zároveň mají zákonnou povinnost informovat o nemoci svého zaměstnavatele. Epidemie se vyhlašuje, když je nemocnost vyšší než 2000 lidí na 100.000 obyvatel. V Česku zatím tuto hranici překročily tři kraje - Karlovarský, Moravskoslezský a Zlínský. Velmi se jí blíží také Středočeský kraj. Zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí přišel letos podle Víta asi o 1,5 měsíce dříve než jindy.

Ostrava je konečně napojena na celorepublikovou dálniční síť

Na severomoravské části dálnice D1 se otevřely dva úseky mezi Bělotínem, Hladkými Životicemi a Bílovcem. Zprovozněním nových 30 kilometrů za 7,6 miliardy korun se Ostravsko napojilo na celostátní dálniční síť. Dálnice doposud nazývaná D47 se oficiálně přejmenovala na D1. Po slavnostním otevření úseků bude obousměrně průjezdná kolem 20:00, řekla ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Martina Vápeníková. Díky dvěma novým úsekům bude bývalá D47 sjízdná od Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji až po Bohumín na Karvinsku. Po dálnici tak bude možné dojet z Ostravy, kolem níž vede už od prosince 2007, až do Prahy. Poslední chybějící část z Bohumína k česko-polské hranici se kvůli nedostatku peněz dostaví zřejmě s dvouletým zpožděním v roce 2012. Kromě dvou úseků se otevřel také osmikilometrový obchvat Hladkých Životic postavený za 785 milionů Kč, který ulehčí obci i zastavěné části města Fulnek. Zároveň bude zprovozněna část takzvaného Severního spoje v Ostravě za 966 milionů Kč, která napojí na dálnici centrum města.

Hradec Králové, Hodonín a Tišnov jsou obce přátelské rodině

Ocenění Obec přátelská rodině letos získala města Hradec Králové, Hodonín a Tišnov u Brna; v kategorii menších měst bodovala Police nad Metují, mezi obcemi Lysice na Blansku a Hrušovany na Chomutovsku. Zástupcům měst a obcí cenu ve středu v Praze předal ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Cílem cen je motivovat obce a města k podpoře rodin. Letos organizátoři rozšířili počet kategorií určených podle velikosti obce na šest a ocenili peněžní částkou první tři obce v každé kategorii. Na projekty na podporu rodin mezi ně rozdělí částku sedm milionů korun. Loni se do premiérového ročníku přihlásilo 218 měst a obcí. Mezi největšími městy připadlo prvenství Brnu. Z menších měst a obcí první ceny tehdy převzali představitelé Jablonce nad Nisou, Dobříše, Darkovic na Opavsku a Dubu u Prachatic. Také letos se přihlásily asi dvě stovky měst a obcí.

Oslavy 100. výročí kina Lucerna vyvrcholí 3. prosince

Oslavy stého výročí pražského kina Lucerna vyvrcholí slavnostním podvečerem pro zvané hosty 3. prosince. Diváci budou moci už v poledne zdarma shlédnout dva atraktivní snímky. Nejprve muzikál Mamma Mia! a pak životopisný film Edith Piaf, který se v Lucerně zčásti natáčel. "Na večerní hodiny jsme pro zvané připravili projekci filmu, který si při vstupu do kina sami vyberou. U vchodu totiž obdrží míček, který vhodí do jednoho ze tří košů, představujících nabízené tituly," řekl vedoucí kina Lucerna Bedřich Němec. Půjde o film Tomáše Mašína Tři sezony v pekle a dva snímky francouzské - Galimatyáš od tvůrce proslulé Amélie z Montmartru Jeana-Pierra Jeuneta a komedii Mikulášovy patálie režiséra Laurenta Tirarda. Oslavy jubilea kina Lucerna začaly koncem května koncertem Pražského jara, kdy byl promítnut klenot české a československé kinematografie, Machatého Erotikon, za doprovodu hudebníků FOK a pod taktovkou Mária Klemense. Po letní přestávce oslavy pokračovaly Přehlídkou filmů ke 100. výročí, která obsahuje deset titulů. Představují uplynulé dekády až po současnost a jsou vybrány tak, aby měly s Lucernou vždy něco společného.

Muzeum umění Olomouc se představí v Paříži

Muzeum umění Olomouc se počátkem prosince představí v Centru Pompidou v Paříži. Jeho prezentace bude součástí osmého ročníku festivalu autorské knihy Artistbook International. Návštěvníci si budou moci prohlédnout zhruba 50 knih z olomoucké sbírky, sdělil mluvčí Muzea umění Petr Bielesz. Do Paříže poputují díla českých a slovenských autorů, která nejsou ve Francii známá. Muzeum představí také výběr dvou desítek autorských knih z nakladatelství Rainer Verlag. Jako jediná instituce na světě totiž díky daru nakladatele Rainera Pretzella vlastní úplnou produkci tohoto nakladatelství. Přehlídka Artistbook International je hlavní evropskou událostí v oblasti autorské knihy. Jejím cílem je představit tvůrce autorských knih a zprostředkovat jejich produkci publiku i výstavním institucím.

Unikátní nahrávky představí lidovou hudbu z meziválečných let

Etnologický ústav Akademie věd vydává unikátní kolekci nahrávek lidové hudby z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Lužice a Podkarpatské Rusi. Pořídila je v letech 1929 až 1937 Fonografická komise České akademie věd a umění. Na práci komise se podíleli významní národopisci, lingvisté a lidé z dalších vědeckých oborů. Jejím cílem bylo zmapovat lidovou hudbu a zpěv, ale také nářečí, uměleckou hudbu i proslovy významných osobností tehdejšího Československa. Etnologický ústav nyní představuje na pěti CD reprezentativní výběr z lidové hudby. Nahrávky k vydání připravil Matěj Kratochvíl, který je také autorem odborné studie doprovázející CD.

Sdružení žádá zastavení převozu vzácných nosorožců z dvorské zoo

Občanské sdružení Safari Archa 2007 vyzvalo ředitelku Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku Danu Holečkovou, aby zastavila přípravy transportu vzácných severních bílých nosorožců z dvorské zoo do Afriky. Sdružení má k transportu několik výhrad, například tvrdí, že převoz nedoporučují někteří světoví odborníci. Podle sdružení není dostatečně zpracována a eliminována hrozba úhynu těchto vzácných zvířat dlouhým transportem, aklimatizací a vystavením novým mikroorganismům a parazitům. Hradecký kraj v říjnu vyměnil tři ze sedmi členů představenstva dvorské zahrady. Důvodem byl údajně jejich zdrženlivý postoj k transportu, kraj však tvrdí, že změna má zlepšit komunikaci mezi vedením zoo a zastupiteli. Představenstvo zoo letos v září přesun zvířat pozastavilo.

Nejlepší českou restaurací je dle Maurerova výběru La Degustation

Pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, v jejíž kuchyni působí šéfkuchař Oldřich Sahajdák, získala prvenství v české restauratérské obci. V žebříčku nejnovějšího vydání gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant 2010 obsadila první místo. Loňský vítěz hodnocení restaurace Alcron se letos posunul na devátou příčku. Žebříček byl sestaven na základě hlasování nezávislých hodnotitelů. Pavel Maurer gastronomické žebříčky vydává již třináct let. Podle něj se lidé v současné době trochu obávají hotelových restaurací. "Ať nabízejí cokoli, mají image drahých podniků, kde se utratí mnoho peněz," uvedl. Znalci letos předpovídali restauraci La Degustation, která se nachází v Haštalské ulici, že získá hvězdičku ve francouzském kulinářském průvodci Michelin. Tu však v Praze obhájila pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Do Top 10 průvodce Grand Restaurant, který bude oficiálně zveřejněn 1. prosince, se dostala pouze jedna hotelová restaurace, kterou je Alcron. Nově se tam objevila také rodinná restaurace Diana z okrajové části Prahy, která se nachází v penzionu.

V Klementinu padl teplotní rekord

V pražském Klementinu ve středu ve 14:00 naměřili 14,5 stupně Celsia, padl tak teplotní rekord z roku 1944, kdy bylo 13,2 stupně. Na svých stránkách to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rekordy padaly i na jiných místech v Česku. Letošní listopad je mimořádně teplý a tabulky s teplotními maximy se přepisovaly i v minulém týdnu.

Ze sportu

Vedení teplického fotbalového klubu zatím nepožádalo o odklad víkendového ligového utkání s Viktorií Plzeň. Ve středu odpoledne jednalo se zástupci svazu o zdravotním stavu svého chřipkou postiženého mužstva. Situace se však může změnit podle toho, jak dopadnou testy dalších ohrožených teplických hráčů. Pokud ve čtvrtek přinesou špatné výsledky, Severočeši se prý na svaz obrátí s další žádostí o odložení.

Český šachista Viktor Láznička se postaral o největší překvapení Světového poháru v ruském Chanty-Mansijsku. V druhém kole vyřadil jednoho z favoritů, čtvrtého nasazeného Rusa Alexandra Morozeviče. Desátého hráče světového žebříčku porazil dokonce v obou partiích. David Navara uhrál s Američanem Alexandrem Shabalovem v první partii černými remízu.

Česko-slovenský pár František Čermák a Michal Mertiňák na tenisovém Turnaji mistrů poprvé vyhrál. V Londýně porazil kanadsko-srbské obhájce Daniela Nestora a Nenada Zimonjiče 6:3 a 6:4. Dvojice si o postup ve čtvrtek zahraje s polskou dvojicí Mariusz Fyrstenberg, Marius Matkowski.

Basketbalisté Nymburka zažili smolný vstup do Evropského poháru. Na půdě italského Lauretana Biella soupeři podlehli 77:78.

Dvě druhá místa vytěžili čeští koně z účasti na dostizích v Grossetu. Ty byly posledním velkým překážkovým mítinkem v Itálii v letošním roce. V dostihu přes proutěné překážky o 46.000 eur doběhl na druhé pozici Gilmour, jehož vedl Josef Váňa mladší. Pětiletý svěřenec Václava Luky zaostal o pouhé tři čtvrtě délky za vítězným domácím Ramonem. V cross country na 4500 metrů o 46.000 eur obsadil druhé místo i Josef Bartoš v sedle svěřence Josefa Váni staršího Lutin des Bordes. O šest a půl délky zvítězil domácí outsider Manacerace.

Počasí

Bude oblačno až polojasno, teploty 8 až 12 stupňů.