Zprávy

Fischerovým kandidátem do Bruselu je Tůma

Předseda vlády Jan Fischer navrhl jako společného kandidáta vlády, ODS a ČSSD na funkci eurokomisaře současného guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmu. Sdělil to mluvčí vlády Roman Prorok. Tůma podle Fischera splňuje všechny nároky a má šanci na podporu napříč politickými stranami. Podle Ochvata o této nominaci informoval Jan Fischer prezidenta republiky Václava Klause i předsedy ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Tůmu prý Fischer oslovil 2. listopadu pro případ, že by politické strany nedospěly ke shodě na společném kandidátovi. ODS a ČSSD se shodovaly na Fischerovi, který ale kandidaturu odmítl. Chce být dál premiérem, což přivítal prezident Václav Klaus. Fischerova úřednická vláda má rozhodnout o tom, koho vyšle Česká republika do Evropské komise, v pondělí.

ODS Tůmu jako eurokomisaře nechce

ODS nechce guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmu za eurokomisaře. Sdělil to předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. Tvrdí, že s ním premiér Jan Fischer málo komunikuje. Premiér se mu zdá "přehnaně aktivní" na to, že podle Topolánka chtěl být nejprve eurokomisařem, nabídku přijal, pak uvedl, že bude respektovat dohodu stran, a později přišel s vlastním kandidátem. Překvapena je také ČSSD, protože ČR by údajně měla mít v Evropské komisi na starosti kulturu. Tůmu ale jako kandidáta do Evropské komise neodmítá. Pokud se v době hospodářské krize mění klíčový post guvernéra ČNB, měl by ale Fischer dát jméno, kdo Tůmu nahradí, uvedl za ČSSD Petr Dimun. Šéfové ODS a ČSSD mají s Janem Fischerem o kandidátovi ještě jednat.

Odchod premiéra Fischera do EK si nepřeje 82 procent lidí

Premiér Jan Fischer i jeho vláda mají rekordní přízeň obyvatel ČR. Zřejmě i proto si 82 procent účastníků internetového průzkumu společnosti SANEP nepřeje odchod premiéra do funkce evropského komisaře. Téměř stejný počet lidí, 81 procent, zároveň v průzkumu vyjádřil spokojenost s prací předsedy vlády. O něco menší podporu má i vláda, důvěřuje jí 65 procent účastníků průzkumu. Premiér Fischer je zároveň podle průzkumu společnosti SANEP pro 55 procent jeho účastníků nejdůvěryhodnějším politickým reprezentantem, který nejlépe hájí zájmy ČR. Bleskový průzkum na téma Fischerův případný odchod do Bruselu se uskutečnil 6. a 7.listopadu, tedy v době, kdy se o premiérovi začalo v souvislosti s údajnou shodou ČSSD a ODS mluvit jako o kandidátovi na českého zástupce v Evropské komisi.

Kovářová: Justice dluží na nevrácených poplatcích 300 milionů

Ministerstvo spravedlnosti dluží na nevrácených soudních poplatcích až 300 milionů korun. V diskusním pořadu Partie televize Prima to řekla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Může za to podle ní nedostatek peněz v justici a změna systému vybírání a vracení soudních poplatků, která platí od letošního roku. Systém se má podle Kovářové od ledna vrátit do původního stavu. Její úřad také vypracoval novelu, která má některé soudní poplatky zvýšit. Novela počítá se zvýšením nejnižší hranice soudního poplatku z 600 na 1000 korun a nejvyšší hranice z milionu na 1,5 milionu korun. Podle autorů by se tak mohlo předejít zbytečným projednáváním kauz před soudem. Návrh ale rozšiřuje i možnosti osvobození od soudního poplatku. Novela má jít podle Kovářové v pondělí do připomínkového řízení. Deník Mladá fronta Dnes koncem září napsal, že české soudy dluží i advokátům, překladatelům nebo soudním znalcům. Údajně má jít o téměř 129 milionů korun, z nichž 86 milionů je po lhůtě splatnosti. Některým soudům proto hrozí exekuce, uvedl deník.

Rychetský zpochybnil právo plzeňské fakulty na existenci

Právnická fakulta v Plzni zpochybnila své právo na existenci, soudí předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Na možnost odebírat tituly, jak o tom hovořil rektor Josef Průša, nemá ale Rychetský konečný názor. Podle některých právníků není možné titul odejmout, protože rektor je podle zákona pouze uděluje, ale nesmí odnímat. Podle Rychetského věc může skončit u správního soudu a v konečné instanci u ÚS. Skandály na fakultě označil Rychetský za nebetyčnou ostudu, která degraduje právníky před veřejností. Předseda ÚS přiznal, že má jen informace z médií, hovořil ale o "doslova podvodném jednání". Mezi nejznámější případy patří poslanec Marek Benda (ODS), který obhájil údajně nedostatečnou rigorózní práci, škola by mu chtěla odejmout titul JUDr. O magisterský titul by mohla přijít chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), škola nemá záznamy o jejím studiu. Řápková kvůli tomu podala trestní oznámení. Bez titulu by mohl být i bývalý ředitel plzeňských strážníků Luděk Hosman.

Vláda posoudí prodloužení lhůty k vypořádání podílů v družstvech

Vláda v pondělí posoudí návrh, podle něhož by měla být lhůta pro vypořádání majetkových podílů v předlistopadových zemědělských družstvech prodloužena o pět let. Prodloužení lhůty z původních deseti let na patnáct navrhl Senát. Desetiletá lhůta by měla skončit letos, avšak ne všichni se svých podílů domohli. S podobným návrhem loni přišla bývalá vláda Mirka Topolánka, podle níž se počet oprávněných osob pohyboval kolem 100.000 a výše jejich nevypořádaných podílů činila zhruba deset miliard korun. Ministerstvo spravedlnosti ale nepokládá další prodloužení lhůty za vhodné "s ohledem na jistotu v právních vztazích" a ani za nutné. "Uplynutí promlčecí lhůty nijak nevylučuje možnost mimosoudního řešení a stejně tak stávající právní stav stranám nebrání uplatňovat svoje práva před soudem," uvádí se ve zprávě Legislativní rady vlády.

Bém navrhne pro dopravce zálohu 900 milionů, aby se vyhnul stávce

Primátor Prahy Pavel Bém (ODS) navrhne v úterý městské radě, aby Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) dostal zúčtovatelnou zálohu ve výši 900 milionů korun. Záloha má pomoci zmírnit současnou napjatou situaci, řekl Bém v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Město a dopravní podnik se v současnosti neshodnou především na provozních výdajích. Firmě chybí peníze na investice i na běžný provoz. Odbory kvůli tomu připravují stávku. Ta ale zřejmě do úterý nezačne. V diskusním pořadu to nepřímo připustil předseda Nezávislých odborů strojvedoucích, dozorčích dep a provozních pracovníků Oldřich Schneider. V úterý totiž pražská Občanská demokratická strana volí nové vedení a podle odborářů by to mohlo stávku nežádoucím způsobem zpolitizovat. Podobným způsobem se vyjádřil také generální ředitel DPP Martin Dvořák. Vstřícnost odborářů přivítal i Bém.

Plzeň si připomene dobovou atmosféru roku 1989

Celodenní program, do něhož zapadá mimo jiné i státní bezpečnost, veksláci či podpultové zboží za socialistické ceny, připravila na 17. listopadu Plzeň. Část města se ocitne zpět v roce 1989. Pěší zóna ve Smetanově ulici se například na jeden den promění v "Ulici totality". Náměstí Republiky bude patřit koncertům. V kině Měšťanské besedy se chystají projekce filmu Několik plzeňských dnů, v malém sále odehraje Divadelní spolek Kašpar hru Václava Havla Audience. Ve velkém sále Měšťanské besedy se setkají zastupitelé, členové prvního porevolučního vedení města, přímí účastníci listopadových událostí a další významné osobnosti. Vyvrcholením dne bude velkoplošná projekce nejvýznamnějších událostí v Plzni za posledních 20 let a premiérová laserová show promítaná na katedrálu sv. Bartoloměje.

Cenu Senior Prix dostaly čtyři desítky umělců

Pětatřicet umělců starších 70 let dostalo tuto neděli cenu Senior Prix za celoživotní mistrovství. Jsou mezi nimi třeba moderátor Eduard Hrubeš, herec Jan Pohan, tanečník a choreograf Otto Šanda nebo loutkoherci z Divadla Spejbla a Hurvínka Bohuslav Šulc a Radko Haken. Dalších pět umělců dostalo zvláštní cenu nadace za dlouholetou uměleckou spolupráci s Českým rozhlasem, například herečka Věra Kubánková nebo herec a ředitel Lyry Pragensis Milan Friedl, který cenu dostal in memoriam. Ocenění udílí Nadace Život umělce od roku 1993 jako poděkování za celoživotní uměleckou činnost hercům, tanečníkům, operním, populárním i sborovým zpěvákům, orchestrálním i sólovým muzikantům. Spolu s letošními laureáty se počet držitelů ceny dostal již k osmi stům. Nadace také každoročně rozděluje zhruba tři miliony korun různým neziskovým kulturním projektům v Praze i v regionech.

Loutkářskou cenu Erik získalo Naivní divadlo z Liberce

Prestižní loutkářskou cenu Erik získala v sobotu večer v pražském Divadle Minor inscenace Pohádka o Raškovi z tvůrčí dílny Naivního divadla z Liberce. Stalo se tak v rámci oborové přehlídky Přelet nad loutkářským hnízdem, která opět soustředila nejzajímavější inscenace uplynulé sezony. Začala projektem hostitelské scény Konžert režiséra Jiřího Jelínka s podtitulem Výchova dítek v Čechách. O vítězné inscenaci se rozhoduje na základě ankety minimálně třiatřiceti členů zastupujících amatérské, profesionální a nezávislé soubory včetně odborníků specializujících se na loutkářskou tvorbu. Loni cenu vyhrálo Divadlo bratří Formanů za inscenaci Obludárium.

Občané Klánovic se vyslovili proti golfovému hřišti

Obyvatelé Klánovic se v sobotu vyslovili proti výstavbě golfového hřiště v místním lese. Proti bylo 80 procent voličů. Referendum je platné, hlasování se zúčastnilo 62,5 procenta voličů. Uvedl to člen výboru pro referendum Jiří Karban. S výstavbou golfového hřiště souhlasilo 18 procent lidí. Společnost Forest Golf Club Klánovice (FGCK) chce už od 90. let v místním lese postavit devítijamkové hřiště. Golfové hřiště bylo v Klánovicích poprvé otevřeno za první republiky. Po válce stát pozemky znárodnil a zalesnil. Místní obyvatelé tvrdí, že by golfu musely ustoupit desítky let staré stromy.

Stovky lidí hrály v Nepomuku stolní hry

Na osm stovek lidí, dětí i dospělých se o víkendu zúčastnilo 4. ročníku nepomuckého festivalu deskových her Goliáš a David. V základní škole pro ně připravili organizátoři ze sdružení Goada stovky her, horkých novinek i osvědčených kusů. Návštěvníci si je mohli prohlédnout, zahrát, koupit, ale mohli se i pokusit vytvořit nové. Dražbou her a příspěvky se zároveň podařila shromáždit část peněz na pomůcku pro postiženou dívku.

Na Opavsku se poprali fotbaloví fanoušci

Na nádraží v Děhylově na Opavsku se v neděli ráno poprali fotbaloví fanoušci opavského klubu a ostravského Baníku. Při potyčce poničili osobní vlak jedoucí do Ostravy. Vlak musel být odstaven, uvedl mluvčí opavské policie René Černohorský. Při rvačce se podle něj pravděpodobně nikdo vážně nezranil. Policie případ nadále vyšetřuje. Obvodní oddělení v Hlučíně chce vyslechnout co nejvíce účastníků incidentu. Mohou být případně obviněni z trestného činu či přestupkového jednání.

Sport

Čeští hokejisté prohráli i ve svém třetím zápase na turnaji Karjala, tentokrát s Ruskem 3:4 v prodloužení. V konečné tabulce druhého dílu Euro Hockey Tour obsadí čtvrté místo se ziskem jednoho bodu. Sborná naopak klání na severu Evropy počtvrté za sebou vyhrála a vystřídala Česko v čele průběžného pořadí evropské tour.

Oštěpařka Barbora Špotáková je potřetí za sebou nejlepší českou atletkou sezony. Vicemistryně světa zvítězila v tradiční anketě Atlet roku o 147 bodů před překážkářem Petrem Svobodou. Třetí skončil výškař Jaroslav Bába. Trenérem roku byl v Praze vyhlášen kouč Špotákové Rudolf Černý, který vyhrál počtvrté po sobě a vyrovnal rekordní bilanci bývalého kouče vícebojařů Zdeňka Váni. Olympijská vítězka a světová rekordmanka Špotáková vybojovala v srpnu na mistrovství světa druhé místo a byla jedinou českou medailistkou. Svoboda skončil v Berlíně šestý a na halovém ME v Turíně byl třetí.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková potvrdila vynikající formu v úvodu olympijské sezony druhým místem na trati 1500 metrů v prvním dílu Světového poháru v Berlíně. Vítězka pátečního závodu na 3000 m nestačila jen na Kanaďanku Christine Nesbittovou a vyrovnala na patnáctistovce své nejlepší umístění v kariéře.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar obsadil druhé místo v závodě SP ve francouzském Nommay a i ve třetím dílu seriálu dosáhl na stupně vítězů. Vyhrál opět belgický suverén Niels Albert, třetí byl jeho krajan Sven Nijs. Česká cyklokrosařka Kateřina Hanušová-Nashová dojela ve třetím závodu Světového poháru v Nommay pátá. Vyhrála Američanka Katie Comptonová.

Tepličtí fotbalisté porazili ve šlágru podzimu Jablonec 1:0. V čele soutěže mají před svým sobotním soupeřem tříbodový náskok a navíc o dvanáct branek lepší skóre. Rozhodnutí přinesla střela Mahmutoviče, kterou si v 48. minutě srazil do branky jablonecký gólman Špit.

Český hokejový obránce Radek Martínek z New York Islanders si přetrhl zkřížený vaz v pravém koleni a v této sezoně dohrál. Zranění utrpěl dvojnásobný mistr světa v pátečním utkání na ledě New Jersey. Třiatřicetiletý Martínek byl v širší šedesátičlenné nominaci na únorové olympijské hry ve Vancouveru, ale nyní si jej musí kouč Vladimír Růžička ze seznamu kandidátů vyškrtnout.

Česko-slovenská dvojice František Čermák, Michal Mertiňák získala titul na tenisovém turnaji ve Valencii a je blízko účasti na Turnaji mistrů. Třetí nasazený pár porazil v nedělním finále 6:4, 6:3 španělské duo Marcel Granollers, Tommy Robredo. Dvaatřicetiletý Čermák s o dva roky mladším Mertiňákem získali ve své první společné sezoně už pátý titul, po čtyřech antukových premiérový v hale na tvrdém povrchu. Deblový specialista Čermák si připsal 21. turnajový triumf v kariéře.

Plzeňští házenkáři remizovali v devátém kole extraligy s pražskou Duklou 22:22. Hosté se mohli v případě vítězství posunout do čela tabulky, po nerozhodném výsledku jsou druzí o skóre za Karvinou. Plzni patří s odstupem jednoho bodu čtvrté místo.

Sportovní gymnastka Jana Komrsková zvítězila v přeskoku na Světovém poháru kategorie A v chorvatském Osijeku. Český úspěch podtrhla Jana Šikulová druhým místem na bradlech. Ve svém posledním vystoupení před páteční operací kolenních vazů si vedl v kvalifikaci na hrazdě dobře i Martin Konečný, který se probojoval do finále pátým nejlepším výkonem.

Žokej Václav Janáček vyhrál v letošní sezoně rekordních 82 rovinových dostihů. Na závěrečném nedělním mítinku v pražské Chuchli přidal tři vítězství, v hlavním dostihu však neuspěl. Mílovou cenu Lucky Money o 85.000 korun vyhrál svěřenec Romana Vítka Blesk s jezdcem Pavlem Hlavatým, který suverénně porazil favorizovaného Devil's Stara, jehož vedl právě Janáček.

České florbalistky prohrály i poslední třetí zápas na turnaji Euro Floorball Tour ve finském Hyvinkää. Švýcarsku podlehly 3:6. Svěřenkyně trenéra Jaroslava Markse tak skončily na posledním čtvrtém místě s jediným bodem za výhru v dodatečných samostatných nájezdech se Švédskem. Turnaj byl generálkou na mistrovství světa ve Švédsku, které se hraje od 5. do 12. prosince ve Västeras.

Třetí místo ve Světovém poháru ve sportovním lezení na obtížnost v Brně obsadil Tomáš Mrázek. Hlavní favorit Adam Ondra nečekaně vypadl už v kvalifikaci a skončil jedenáctý. Vítězství vybojoval Rakušan Jakob Schubert a v soutěži žen si vedla nejlépe Korejka Kim Ča-in. Nejlepší z českých závodnic Nelly Kudrová skončila osmnáctá.

Počasí

V pondělí má být zataženo, srážky mají ustávat. Teploty 8 až 12 stupňů.