Zprávy

Fischer: Prezident podepíše Lisabon po splnění své podmínky

Český prezident Václav Klaus nebude klást další podmínky a odkládat podpis lisabonské smlouvy, pokud bude splněn jeho poslední požadavek na výjimku pro ČR z Listiny základních práv EU. Musí také počkat na rozhodnutí Ústavního soudu. Novinářům to řekl premiér Jan Fischer. Dostal prý od Klause takové ujištění. Vláda udělá vše pro to, aby výjimku na nadcházejícím Evropském summitu prosadila, uvedl Fischer po mimořádném jednání kabinetu. Vláda podle něho posoudila text výjimky. Protože ji formulovalo švédské předsednictví EU, Fischer jej nezveřejnil. Text podle něj neredukuje problém na retroaktivitu a Benešovy dekrety. V platnost by vstoupil s nejbližší přístupovou smlouvou, řekl premiér. K výjimce, jakou už má Polsko a Velká Británie, se ozvala kritika z Maďarska a Rakouska. Fischer uvedl, že Česko důsledně dodržuje princip, že s dalšími zeměmi vyjednává švédské předsednictví.

Klaus a Fischer zahájili oslavy státního svátku na Vítkově

Český prezident Václav Klaus společně s premiérem Fischerem zahájili oslavy 91. výročí vzniku Československa u Národního památníku na pražském Vítkově. Krátce po deváté hodině ráno u něj položili věnce. Pietní akce se zúčastnili také předsedové obou komor parlamentu Přemysl Sobotka (ODS) a Miloslav Vlček (ČSSD), ministr obrany Martin Barták, pražský primátor Pavel Bém (ODS), další politici, zástupci politických vězňů a váleční veteráni. Prezident po krátkém pietním aktu odjel na Pražský hrad, kde jeho program pokračoval přijetím členů diplomatického sboru. Ještě dopoledne pak na Hradě jmenoval nové generály a odhalil nový památník u Paccassiho brány Pražského hradu. Oslavy státního svátku již tradičně vyvrcholily slavnostním večerem ve Vladislavském sále Hradu, kde prezident vyznamenal asi dvacítku osobností. Fischer se zúčastnil slavnostního shromáždění v Pantheonu Národního muzea. Odpoledne se mimořádně sešla vláda, aby projednala, s čím pojede na nadcházející summmit EU. Evropští lídři tam mají řešit Klausův požadavek k lisabonské smlouvě.

Klaus: ČR stojí před otázkou, zda se vzdát suverenity kvůli EU

Dvacet let po obnovení demokracie stojí podle prezidenta Václava Klause Česká republika znovu před otázkou, zda se vzdát pozice suverénního státu a přenést rozhodování o svých záležitostech na evropské instituce. Češi by o tom podle něj měli rozhodnout svobodně. Klaus si ale prý uvědomuje i politickou realitu dnešní Evropy a to, že země není v politickém vakuu. Uvedl to v souvislosti s ratifikací lisabonské smlouvy v projevu k zahraničním diplomatům, které na Pražský hrad pozval u příležitosti oslav vzniku samostatného Československa. Horké evropské téma podpisu lisabonské smlouvy provázelo Klause nejen při setkání se zahraničními diplomaty. Při položení věnců u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, kde se sešly desítky občanů, dávalo několik lidí hlasitě najevo své názory na smlouvu. Na Klause volali mimo jiné, aby "vydržel" a smlouvu nepodepisoval.

Topolánek: Češi si sami zpochybňují základní hodnoty

Předseda ODS Mirek Topolánek v souvislosti se státním svátkem varoval občany Česka, že sami zpochybňují hodnoty, na nichž stojí demokracie v zemi. Podle něj se étos sametové revoluce vytrácí v koalicích s komunisty, v opětovné snaze nahradit svobodu státním poručníkováním a odpovědnost populismem a také v obdivu k autoritativnímu ruskému režimu. Topolánek ve svém prohlášení pro ČTK připomněl historické zvraty v dějinách Československa, mimo jiné vývoj na konci 30. let, kdy byly zpochybněny základní hodnoty masarykovského státu a svobodu a odpovědnost začala vytlačovat snaha přimknout se k silnému autoritativnímu režimu. Zmínil i události spjaté s nástupem komunistů k moci ve druhé polovině 40. let, kdy cestu komunistům umetli demokraté, kteří se účastnili zákazu demokratické pravice, útoku na soukromé vlastnictví a honu na čarodějnice. Podle Topolánka se i dnes nacházíme "v jakémsi demokratickém poločase". Právě svoboda a odpovědnost jsou podle něj hlavním odkazem 28. října.

V Praze se sešly dvě stovky odpůrců lisabonské smlouvy

Na pražském Malostranském náměstí se ve středu odpoledne sešly asi dvě stovky odpůrců lisabonské smlouvy. Poté se vydaly přes Karlův most na Jungmannovo náměstí. Na akci nazvanou "Pochod na obranu svobody a státní suverenity", kterou svolala iniciativa D.O.S.T., dohlížela policie. Účastníci průvodu vykřikovali hesla: "Nechceme Lisabon!, Nechceme Brusel!, Lisabon je Mnichov! nebo Ať žije Klaus". Kromě příznivců iniciativy D.O.S.T. se do průvodu zapojili také členové Strany svobodných občanů včetně svého předsedy a prezidentova exporadce Petra Macha. Přišli také národní socialisté nebo bývalá europoslankyně Jana Bobošíková.

V Praze demonstrovala asi stovka příznivců Dělnické strany

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se ve středu po poledni sešla zhruba stovka příznivců krajně pravicové Dělnické strany (DS). Akce trvala přes hodinu. Účastníci si vyslechli projevy několika řečníků, kolem 14:30 se začali rozcházet. Shromáždění pod názvem "Den národní jednoty" provázela bezpečnostní opatření, na náměstí byly desítky policistů včetně členů antikonfliktního týmu. Podle pražské policejní mluvčí Andrey Zoulové však k žádnému zákroku dojít nemuselo, protože shromáždění proběhlo naprosto v klidu. Nad náměstím kroužil policejní vrtulník, v okolí projížděli policisté na koních. Příznivce strany, kteří přicházeli na náměstí, policisté legitimovali. Proti shromáždění se vyslovila například iniciativa Studenti proti rasismu. Její členové na náměstí před akcí vylepili plakáty s výzvou, aby se lidé aktivně stavěli proti rasismu, fašismu a neonacismu.

Do Otrokovic přijelo pět desítek radikálů

Přibližně pět desítek pravicových radikálů se v den státního svátku sešlo na nádraží v Otrokovicích na Zlínsku. V nedalekém parku proti nim protestovala asi stovka příznivců hnutí Antifa. Skupiny se nestřetly, anarchisty starostka města Radoslava Matuzsková vyzvala, aby se rozešli. Na klidný průběh akce, kterou radikálové avizovali na svých internetových stránkách, dohlíželo několik stovek policistů. Extremisté si Otrokovice nevybrali poprvé. Shromáždění takřka vždy provázejí potyčky s anarchisty, jejichž početná skupina ve městě působí.

Sudetští Němci žádají Merkelovou, aby odmítla "Klausovu výjimku"

Sudetští Němci žádají kancléřku Angelu Merkelovou, aby odmítla výjimku z Listiny základních práv Evropské unie, kterou kvůli ratifikaci lisabonské smlouvy o reformě EU požaduje český prezident Václav Klaus. Podle Johanna Slezaka z vedení Sudetoněmeckého krajanského sdružení je "jednoduše nepřijatelné", aby byly výjimkou pro Českou republiku dodatečně potvrzovány "zločiny proti lidskosti" na sudetských Němcích a německých vojácích. Slezak podle DPA zdůraznil, že vysídlenci se vzdali "pomsty a odplaty", "jejich naděje ale směřovaly k Evropě, která chrání základní práva všech občanů".

Václav Havel zahájí listopadové zasedání Evropského parlamentu

Bývalý český prezident Václav Havel zahájí zasedání Evropského parlamentu v půli listopadu. Poslanci ho pozvali k projevu u příležitosti 20. výročí pádu komunismu. "Evropský parlament se rozhodl pozvat pana Havla, protože všechny politické frakce rozhodly, že je to ta pravá osobnost. Jeho osobní cesta a to, čeho dosáhl, jsou velmi symbolické," řekla mluvčí předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka Inga Rosinská. Kromě Havla zákonodárci do Bruselu pozvali k jubileu roku 1989 symbolicky i skupinu 89 mladých lidí narozených v tomto roce. Akci by měla také doprovodit výstava fotografií připomínající události, jakými byly pád Berlínské zdi či sametová revoluce v Československu.

Dalších šest osob z českobudějovického gymnázia má chřipku

U dalších šesti lidí z českobudějovického Gymnázia J. V. Jirsíka byla prokázána chřipka typu A. Podle Františka Kotrby z krajské hygienické stanice však zatím není jisté, zda je to chřipka prasečí nebo sezonní. Testy už potvrdily prasečí chřipku u osmi studentů a dvou zaměstnanců školy. Vyšetřeno bylo celkem 20 lidí, u nichž se projevily příznaky nemoci. Všichni se účastnili se zájezdu do partnerské školy v bavorském příhraničí. "Druh chřipky by mohl být přesněji určen nejdříve ve čtvrtek," řekl Kotrba ČTK. Podle mluvčího českobudějovické nemocnice Jana Duška se zatím nikdo další ze studentů a zaměstnanců školy k ošetření do nemocnice nedostavil. Dosud bylo včetně tohoto případu v souvislosti s virem Pandemic (H1N1) 2009 vyšetřeno 117 Jihočechů a nemoc byla zatím potvrzena u 32 osob s bydlištěm v regionu. V Česku onemocnělo přes 300 lidí.

SB: Ekonomika východoevropských zemí EU letos klesne o 4,2 pct

Světová banka očekává v letošním roce pokles ekonomiky deseti bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy, které jsou členy Evropské unie, o 4,2 procenta. V květnovém odhadu banka předpovídala snížení ekonomiky regionu o tři procenta. V příštím roce však má již hrubý domácí produkt těchto zemí stoupnout o jedno procento, uvedla agentura Reuters.

Škoda Power dodá zařízení pro elektrárnu Mochovce

Osm kondenzátorů za 650 milionů korun dodá plzeňská Škoda Power pro dva nově budované bloky slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Strojírny už v srpnu získaly v Mochovcích kontrakt na výrobu čtyř turbín za tři miliardy korun. O nové zakázce informoval šéf Škody Power Jiří Zapletal. Práce už začaly, první titanový kondenzátor, tedy tepelný výměník, dodá firma na podzim příštího roku. Zakázka podle Zapletala dokazuje připravenost českého průmyslu na rozsáhlé investice do jaderné energetiky, jako je dostavba Temelína. V tendru na Slovensku plzeňský podnik uspěl díky ceně a technickému řešení, doplnil Zapletal.

Ústecká Spolchemie propustí pětinu zaměstnanců

Ústecká Spolchemie do konce roku propustí 200 ze současných 950 zaměstnanců. Informoval o tom mluvčí společnosti Zdeněk Rytíř. Firma se tak chce dostat ze špatné situace způsobené hospodářskou krizí. Management společnosti podle Rytíře získal pro svůj plán restrukturalizace banky a věřitele společnosti. Tím se mu podařilo vyhnout se případné insolvenci.

V Praze byl odhalen pomník Milady Horákové

Na pražském náměstí Hrdinů byl ve středu odhalen pomník Milady Horákové. Kromě Horákové, kterou komunistický režim popravil v r. 1950 ve vykonstruovaném procesu, připomíná pomník dalších 234 obětí komunismu. Při slavnostním aktu vystoupili s projevy zástupci České strany národně socialistické a předseda ČSSD Jiří Paroubek, kteří na pomník nejvíc přispěli. Krátký projev měl i předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Od akce se ale kvůli příspěvkům komunistů na pomník distancovali političtí vězni. Podle předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděždy Kavalírové je komunistický finanční dar na pomník jen drzost a urážka Horákové.

Na Hradčanech stojí vagón, který vozil Židy do Terezína

Železniční vagon, který za druhé světové války převážel československé Židy do Terezína, instalovali v noci na středu technici na pražské Hradčanské náměstí. Stal se tak součástí výstavy My jsme to nevzdali aneb Příběhy 20. století. Ta má připomínat osudy lidí, kteří se postavili oběma totalitám minulého století. Výstava se koná na jedenácti místech Prahy od Hradčanského až po Václavské náměstí. Tvoří ji 150 panelů, na kterých je vyprávěn osud asi osmdesáti lidí, kteří se postavili nacistickému a komunistickému režimu, a jejich vzpomínky na pád komunismu v roce 1989. Umístěny jsou od Hradčanského náměstí, přes Klárov, Kampu, Národní třídu až po Václavské náměstí. Na Klárov pořadatelé kromě informativních panelů umístili také repliku strážní věže z komunistického pracovního tábora Vojna u Příbrami.

Vandalové pomalovali teplický památník obětem holokaustu

Neznámí vandalové ve středu ráno pomalovali teplický památník v Lipové ulici, který připomíná židovské oběti holokaustu. Uvedl to Oldřich Látal z teplické židovské obce. Případ vyšetřuje policie. Podle mluvčího severočeské policie Ladislava Cvika však policisté zatím nemají poznatky, že by čin měl rasový podtext. Památník je jen pomalovaný, není na něm žádný hanlivý nápis. Podle Látala je hanebné, že pomník vandalové poničili v den, kdy si Česko připomíná výročí založení státu. Židé chtějí památník co nejdříve opravit. Památník stojí na místě bývalé synagogy z roku 1885, která ve své době byla největší synagogou v Čechách. V noci na 15. března 1939 ji tepličtí nacisté vypálili. Teplice před druhou světovou válkou obývalo asi 5000 Židů, většina z nich zahynula v koncentračních táborech.

V pražském klubu SaSaZu vystoupila britská kapela Kosheen

Electro-popová formace Kosheen zahrála v úterý v holešovickém klubu SaSaZu. Pětičlenná koncertní sestava v čele se zpěvačkou Sian Evansovou představila zcela zaplněnému sálu průřez ze svých tří desek. Zazněly i největší hity, jako Catch, Hide U, All In My Head či Hungry. Koncert v SaSaZu, který má kapacitu přes 2000 lidí, byl dva týdny předem vyprodán. Kosheen do Prahy přijeli v rámci svého evropského turné. V SaSaZu vystoupili poprvé, v minulosti několikrát hráli v Roxy. Kosheen se ale do Česka vracejí často a rádi. Před časem byli jednou z hvězd letní přehlídky Sázavafest, posluchači je slyšeli také na festivalu v Táboře nebo v brněnském klubu Fléda.

V Jihlavě začal festival filmových dokumentů

V Jihlavě začal 13. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Hned v úvodu rozdali organizátoři první ocenění. Cenu za přínos světové kinematografii dostal dánský režisér, básník a spisovatel Jorgen Leth. Cenu týdeníku Respekt pro nejlepší audiovizuální reportáž za uplynulý rok si odnesl režisér David Macháček za reportáž Bezdlužníci z pořadu Reportéři ČT. Hostem slavnostního zahájení byl režisér Vojtěch Jasný. Diváci zhlédli v české premiéře film Život a film, jehož autorem je španělský režisér a bývalý Jasného student Arkaitz Basterr Zalbide. Jasný ve filmu postupně rekapituluje svůj soukromý i tvůrčí život. Film už se promítal na festivalech v Montrealu a San Sebastianu. Letošní novinkou festivalu dokumentů je projekt Váš domácí festival. Zřejmě poprvé v ČR přenáší festivalové projekce také do domácností lidí, kteří jsou ochotni k sobě pozvat i další filmové fanoušky. Uskuteční se celkem osm projekcí. Festival potrvá do 1. listopadu. Kromě filmů nabídne i doprovodný program.

Polná chystá divadelní festival spojený s Bohumilem Hrabalem

Šest divadelních souborů a sedm inscenací uvidí návštěvníci pátého ročníku divadelního festivalu Hrabalova ostře sledovaná Polná, který se během víkendu uskuteční v Polné na Jihlavsku. Jednotícím prvkem festivalu je uvedení alespoň jedné inscenace podle Hrabalovy předlohy. Letos jí bude dramatizace novely Příliš hlučná samota v provedení divadelního souboru Zdrhovadlo z Klášterce nad Ohří. Uvedl to Petr Vaněk z pořádajícího souboru Duha Polná. Hostem festivalu bude herec Josef Somr, který diváky provede svými filmovými setkáními s Hrabalem. Festival Hrabalova ostře sledovaná Polná se každoročně koná koncem října. Pro příští léta však organizátoři uvažují o změně termínu na konec září, aby přehlídka nekolidovala s jihlavským festivalem dokumentárních filmů.

Díky restaurátorům se znovu rozezní 200 let starý lesní roh

Díky úsilí restaurátorů se v Brně v listopadu po dvou stoletích znovu rozezní unikátní lesní roh ze sbírek Moravského zemského muzea. Zahraje na něj německý specialista na historické horny Stephan Katte, informovala cembalistka Barbara Maria Williová, která jej doprovodí na historický kladívkový klavír z počátku 19. století. Muzeum zapůjčilo nástroj německým restaurátorům se svolením ministerstva kultury. Odborníci se shodují, že jde o zvláště cenný nástroj. Vzešel z vídeňské dílny Antona Kernera, který na něm pracoval někdy kolem roku 1810. Kerner a jeho otec byli nejslavnějšími výrobci lesních rohů doby Haydna, Mozarta a Beethovena. Brněnská horna patří ke čtyřem dochovaným nástrojům mladšího Kernera. Ostatní exempláře jsou v Salcburku, ve Vídni a Štýrském Hradci, uvedla Williová.

Sport

Vedení hokejové Sparty odvolalo trenérskou trojici Hynek, Výborný, Dušek. Tým nově převezmou David Volek, Miloš Holaň a Petr Bříza.

Na lavičce hokejistů Českých Budějovic končí trenér Jan Tlačil, kterého od 2. listopadu nahradí František Výborný. Ve dvou zápasech do reprezentační pauzy povedou Mountfield sportovní manažer Jaroslav Jágr a Tlačilův asistent Milan Kupka.

Liberečtí fotbalisté částečně napravili dosud nepříliš vydařenou sezónu postupem do jarního čtvrtfinále domácího poháru. Ve středeční domácí odvetě 4. kola Ondrášovka Cupu proti Bohemians 1905 si po remíze 1:1 pohlídali náskok, který měli z prvního duelu díky výhře 2:1.

Fotbalisté Jablonce vyhráli v odvetě 4. kola Ondrášovka Cupu 5:1 nad divizními Živanicemi a postoupili do jarního čtvrtfinále. Severočeši měli před středečním duelem bezpečný náskok z prvního zápasu, který vyhráli před třemi týdny na půdě soupeře 6:3.

Tenista Radek Štěpánek splnil na halovém turnaji ve Vídni roli favorita. Druhý nasazený hráč porazil v prvním kole Poláka Lukasze Kubota hladce 6:4 a 6:1 za hodinu a 23 minut.

Basketbalistky týmu Frisco Sika Brno prohrály v prvním utkání nového ročníku Evropské ligy v Moskvě se Spartakem 71:95. Nejlepší střelkyní Brna byla Fröhlichová s 20 body.

Pardubický gólman Dominik Hašek, jenž se zranil v nedělním utkání extraligy, má natažený úpon stehenního svalu. Léčit se bude tři až šest týdnů.

Čeští šachisté dokázali na mistrovství Evropy družstev v 6. kole nečekaně porazit favorizované Bulharsko 2,5:1,5 a v průběžném hodnocení se tak posunuli na desáté místo. K vítězství šachistů nad Bulhary přispěl výrazně David Navara, který dokázal remizovat s aktuální světovou jedničku Veselinem Topalovem. Nerozhodně hráli i Zbyněk Hráček a Robert Cvek a rozdílovou výhru českému týmu zajistil Viktor Láznička v partii s Ivanem Čeparinovem. V Novém Sadu vyhrály rovněž české reprezentantky, které zdolaly Německo 3:1. Češky si poradily s Němkami 3:1 díky výhrám Evy Kulované a Soni Pertlové a v hodnocení jsou momentálně na šesté pozici.

Počasí

Bude zataženo až oblačno, teploty 10 až 13 stupňů.