Zprávy

Vláda schválila úsporný balíček, schodek rozpočtu má klesnout na 155,3 mld korun

Vláda s podporou odborů i zaměstnavatelů schválila návrh balíčku úsporných opatření, který by měl příští rok snížit rekordní schodek státního rozpočtu z 230 miliard na 155,3 miliardy korun. K opatřením avizovaným v pátek přibylo snížení platů ústavních činitelů o čtyři procenta. Oba návrhy má sněmovna projednat ve stavu legislativní nouze. Parlamentní strany dosud ale shodu na opatřeních nenašly. Premiér Jan Fischer se proto s jejich šéfy chce sejít ještě před zahájením čtvrteční schůze. Přijetí balíčku bude podle premiéra Jana Fischera testem důvěry vlády. "Po jeho projednání se rozhodneme, zda pokračovat, či ne," uvedl na tiskové konferenci. Opatření navrhuje vláda přijmout na jeden rok, což umožní podle premiéra lepší východisko z hospodářské krize.

Sociální demokraté potvrdili, že navrhnou v balíčku změny při zachování sníženého schodku. Podle prvního místopředsedy Bohuslava Sobotky se ČSSD nelíbí zvýšení nižší sazby DPH, spotřební daně u pohonných hmot a škrty směřující k rodinám s dětmi. Tyto věci chtějí kompenzovat zvýšením daní právnických osob o dvě procenta a zavedením daňové progrese u příjmů fyzických osob. Komunisté pro balíček v nynější podobě ruku nezvednou.

Před změnami v Janotově balíčku, které prosazuje levice, varoval místopředseda ODS Petr Nečas. "Pokud by se z něj opravdu měl stát trhací kalendář a výsledkem by bylo pouze jednorázové, plošné, masivní navýšení daní, tak to bychom ho mohli podpořit jen s obrovskými potížemi," řekl. Už nyní podle něj úsporná opatření na straně příjmů a výdajů rozpočtu nejsou vyvážená. Výsledkem je podle Nečase nejvýznamnější navýšení daní v Česku za posledních deset let.

Lídr TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek nabádá ostatní strany, aby nepodporovaly žádné pozměňovací návrhy. TOP 09 podle něj také žádné změny proti návrhu nepodpoří. Poslanec KSČM Petr Braný v tiskovém prohlášení uvedl, že jako celek soubor úsporných opatření jeho strana nepodpoří. Zopakoval, že KSČM navrhla využít na pokrytí 60 miliard schodku zisk společnosti ČEZ a České národní banky.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory je Janotův přístup k balíčku čistě účetní. "Není ekonomický, nemá filozofický rozměr. Týká se pouze roku 2010 a tím pádem problém neřeší, ale pouze ho odsouvá. Navíc jej odsouvá na lepší časy, kdy světová ekonomika bude v lepší kondici, což bude politiky svádět k tomu, aby problém opět odsunuli," uvedl. Zajímavé podle Pikory je, že vláda se rozhodla snížit deficit včetně omezení sociálních položek. Pokud by se totiž podle něho zvýšily daně u tabáku, alkoholu a pohonných hmot dvojnásobně, než se nyní navrhuje, nebylo by třeba sahat na rodičovský příspěvek, porodné, sociální služby ani nemocenskou a ještě by se schodek rozpočtu snížil skoro o čtyři miliardy korun.

Na úsporná opatření reagovaly školské odbory, pivovary i prodejci pohonných hmot

Učitelům může v příštím roce klesnout plat až o 2000 korun. ČTK to řekl předseda školských odborů František Dobšík. Průměrný plat učitele v regionálním školství je 23.968 korun. Při snížení o čtyři procenta by jejich měsíční výplata klesla asi na 23.000. Podle Dobšíka znamená 1,2 miliardy, o které se sníží rozpočet ministerstva, pokles na platech o dalších zhruba tisíc korun. Ministerstvo školství se snaží úbytek peněz z rozpočtu zčásti nahradit financemi z EU.

Zdražením pohonných hmot o korunu na litru po přijetí úsporného balíčku ministra financí by přišla o práci polovina z tisíce zaměstnanců čerpacích stanic na hranicích s Německem. Snížil by se počet turistů, kteří v příhraničí tankují naftu a benzin a využívají služeb pohostinství, kadeřnictví a jiných, řekl ČTK mluvčí iniciativy prodejců a distributorů pohonných hmot Pavel Trůka. Šestnáct firem dopisem vyzvalo vládu, parlament a Senát, aby tento krok odmítly. Podle Tůrky vláda přijde o zhruba 50 procent daní z částky deseti miliard vybraných v současnosti na spotřební dani a DPH.

Zvýšení spotřební daně o 50 haléřů z jednoho půllitru piva, se kterým počítá úsporný balíček vlády, může ohrozit existenci malých pivovarů. V otevřeném dopise adresovaném členům obou komor parlamentu to tvrdí prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. U hektolitru desetistupňového piva se tím podle něj spotřební daň zvýší ze 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další zdražování piva přinese plošné zvýšení DPH o jedno procento. Vládou navržené změny podle něj dopadnou především na malé pivovary, které mají oproti velkým nadnárodním koncernům omezené ekonomické možnosti. Jejich situaci dále zhoršuje špatná platební morálka obchodních řetězců.

Vláda schválila navýšení pojistné kapacity EGAP o 700 mil. Kč

Vláda schválila snížení garancí pro firmy o 700 milionů korun; o tuto částku bude posílena kapacita státní pojišťovny EGAP, která pojišťuje české exportéry. Ministerstvo průmyslu a obchodu vládě původně navrhlo, aby 700 milionů korun bylo použito na podporu technologických center a zahlazení následků hornické činnosti. ČTK to řekl mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Vláda rozhodla o navýšení kapacity EGAP krátce poté, co exportéři varovali, že ve státní pojišťovně nebude příští rok dostatek peněz na pojištění exportu a přijdou o miliardové zakázky.

Nezruší-li Kanada letos víza pro ČR, navrhne prý Evropská komise protiopatření

Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by se jednat o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do Evropské unie. Novinářům to po jednání unijních ministrů vnitra řekla náměstkyně českého ministra Lenka Ptáčková Melicharová. Kanada víza zavedla letos v červenci. Zdůvodnila to stejně jako při podobné situaci před několika lety velkým počtem českých žadatelů o azyl. Situace vyvolala diplomatické napětí mezi oběma zeměmi.

"Situace není přijatelná, nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropskou unii," řekl eurokomisař Jacques Barrot, pod něhož v EK spadá problematika víz. Barrot byl oproti interpretaci české náměstkyně ve svém vyjádření zdrženlivější pokud jde o to, v jakém případě by přišel s návrhy protiopatření. Věc má prý dvě roviny - jde o to zřídit konzulární pobočku v ČR, aby Češi nemuseli kvůli vízům jezdit do Vídně, a pak celkové zrušit vízovou povinnost. Pokud by k žádnému pokroku nedošlo, pak by prý přišla EK s návrhy protiopatření. Otázkou je, jak by se nakonec k případným návrhům postavily jednotlivé země EU.

Politici se vyjadřují opatrně k novému plánu na rozmístění raket

Politici se staví opatrně k novému plánu americké administrativy prezidenta Baraka Obamy na rozmístění mobilních protiraket v Evropě. V úvahu přichází i Česká republika. Politici vesměs říkají, že o novince nemají dost informací. Zásadně proti se staví KSČM, vyplynulo z ankety ČTK. Spojené státy ustoupily od výstavby protiraketového štítu v Česku a Polsku, nahradí jej protiraketovým systémem na lodích. Pozemní obranný systém chtějí USA začít rozmisťovat okolo roku 2015.

Rusko se nezřeklo plánů rozmístit rakety v Kaliningradské oblasti

Rusko se zatím nezřeklo plánů na rozmístění raketového komplexu Iskander v Kaliningradské oblasti v reakci na rozhodnutí Spojených států ustoupit od budování protiraketového štítu v Česku a Polsku. Moskva k tomu dosud nepřijala politické rozhodnutí, prohlásil náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Nikolaj Makarov. Dodal, že Američané se protiraketového štítu nezřekli a nahradili jej námořními komponenty.

Několik desítek mladých přívrženců prokremelského hnutí Mladé Rusko demonstrovalo před českým velvyslanectvím v Moskvě, a to na protest proti mezitím zrušeným americkým plánům vybudovat v Česku radar jako součást protiraketové obrany. "Je to trošku nepochopitelné," poznamenal na adresu 'protiradarové' demonstrace chargé d'affaires českého velvyslanectví Hynek Pejcha. Velvyslanectví podle něj nebylo předem na demonstraci upozorněno, jen krátce před akcí se ozvala policie.

V OSN bude konference o klimatu, účastní se i Václav Klaus

V OSN se v úterý za přítomnosti zhruba stovky světových státníků uskuteční summit o změnách klimatu. Setkání, jež svolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun, by mělo být přípravou na prosincovou konferenci Organizace spojených národů o klimatu v Kodani. Na summitu se čeká především na postoj Spojených států a Číny. Obě země jsou největšími světovými producenty skleníkových plynů, které jsou podle převažujícího mínění vědců příčinou globálního oteplování.

Prezident Václav Klaus by se měl na summitu zúčastnit jednoho z kulatých stolů. Je jedním z mála vrcholných politiků, kteří ostře vystupují proti snahám o celosvětovou dohodu na opatřeních proti globálnímu oteplování. Debatě o klimatické změně podle něj dominuje hysterie, která není vědecky podložená. Daleko větší hrozbou než změny podnebí jsou prý centrálně řízené zásahy do svobody a prosperity.

Prezidentovi věří 63 procent, zůstává nejdůvěryhodnější institucí

Prezidentu Václavu Klausovi důvěřuje 63 procent lidí, což je o čtyři procentní body víc než v srpnu. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici. Hlava státu tak z pohledu veřejnosti zůstává nejdůvěryhodnější ústavní institucí, další jsou v tomto ohledu obecní zastupitelstva, jimž aktuálně důvěřují bezmála tři pětiny lidí (58 procent). Úřednické vládě důvěřovala v září více než polovina respondentů (54 procent). To je téměř třikrát více, než kolik lidí důvěřovalo v dubnu předchozímu koaličnímu kabinetu Mirka Topolánka.

Propuštění liberečtí vojáci budou pracovat u policie a hasičů

Možnost pracovat u policie nebo hasičského záchranného sboru využije část propouštěných zaměstnanců liberecké 31. protichemické brigády, jejíž specialisté chránili olympijské hry v Aténách i summity NATO. Kvůli nutným úsporám v rozpočtu ministerstva obrany opustí liberecké chemiky ke konci letošního roku několik desítek lidí. Podle mluvčí severočeské policie Jarmily Hrubešové však v současnosti neexistuje žádná písemná dohoda, která by přijetí bývalých vojáků do řad policistů potvrdila.

Příslušníci 31. protichemické brigády působí například v mírové misi KAIA v afghánském Kábulu. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka propouštění účast jednotky v zahraničních misích neohrozí.

Aktuálně.cz: Protikorupční policie prověřuje víza na Ukrajině

Protikorupční policie prověřuje způsob, jakým se udělovala česká víza na generálním konzulátu v ukrajinském Lvově. Uvedl to server Aktuálně.cz. Ukrajinci se museli na schůzku k udělení víza objednávat telefonicky přes call centrum a poplatky za telefon platili soukromé firmě z Česka. V této souvislosti by se do hledáčku detektivů mohl dostat i velvyslanec Jaroslav Bašta a bývalý generální konzul Ladislav Hradil, napsal server. Podle informací Aktuálně.cz začala policie kauzu prověřovat minulý týden. Kriminalisté prý nyní zkoumají, zda se někdo nedopustil korupčního jednání a kdo všechno v případu figuruje.

Česká televize nedávno odvysílala zprávu, podle níž kvůli telefonickému objednávání požaduje po České republice odškodnění 161 Ukrajinců. Jejich žalobou se bude zabývat pražský městský soud. V minulosti fungovalo na celém světě na českých konzulátech dohromady pět call center. Ale pouze na Ukrajině jej provozovala česká firma, ostatní měla na starosti mezinárodní společnost, dodal server.

O dostavbu Temelína projevilo zájem 21 firem

Kvalifikační dokumentaci pro tendr na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín si vyzvedlo 21 firem. Většina z nich jen proto, aby se ujistila, za jakých podmínek se na zakázce za zhruba půl bilionu korun bude moci podílet. Uvedl to server E15. "Vyzvednutí kvalifikační dokumentace v žádném případě neznamená přihlášení do soutěže," uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Jména zájemců odmítl upřesnit. Soutěž bude mít několik kol. V posledním zůstanou dvě firmy, z nichž vzejde vítěz, který by měl s dostavbou Temelína začít na konci roku 2011.

Pliva-Lachema na konci roku končí, propustí 400 zaměstnanců

Brněnská farmaceutická firma Pliva-Lachema na konci roku ukončí provoz. Výroba léků tak v Brně zanikne. Firmě se podařilo najít kupce jen pro část závodu, která vyrábí diagnostická zařízení. O práci přijdou čtyři stovky lidí. Izraelská Teva koupila Plivu-Lachemu jako součást americké skupiny Barr Pharmaceuticals na sklonku minulého roku. Ponechat si ji ale nechtěla a hledala pro ni kupce.

Výrobci balených vod bojují o zákazníky s vodárnami

Mezi výrobci balených vod a vodárenskými firmami se rozpoutal souboj o zákazníky. Obě konkurenční strany se na internetu i pomocí novinových inzerátů snaží spotřebitele přesvědčit, že právě jejich voda je pro ně nejlepší variantou. Češi v posledních letech pijí čím dál méně balené vody a raději si ji načepují doma z vodovodního kohoutku. Ta je totiž přes své každoroční zdražování stále mnohonásobně levnější než balená voda.

Na otevření obchodního domu My čekalo jen pár desítek lidí

Jen několik desítek lidí postávalo před bývalým obchodním domem Máj na Národní třídě v Praze, který po zhruba tříměsíční rekonstrukci poprvé otevřel své brány pod novým názvem My Národní. Zatímco otevírání velkoplošných prodejen či nových nákupních center zpravidla doprovázejí velké tlačenice nedočkavých zákazníků a zmatky, v případě šestipatrového pražského My Národní panoval klid. Většinu lidí totiž na otevření obchodního domu zřejmě přivedla především zvědavost a ne lákadlo velkých slev. Interiéry pražského obchodního domu My díky rekonstrukci ztratily punc předlistopadové éry a slova chvály byla slyšet hlavně od mladších zákazníků.

Máj před rokem 1989 patřil společně s Kotvou a Bílou labutí mezi trojlístek pražských obchodních domů, jejichž návštěva tehdy patřila k pravidelným rituálům každého návštěvníka hlavního města. Slavnou éru klasických obchodních domů však v posledních letech nemilosrdně ukončila nákupní centra budovaná především na okrajích velkých měst.

Letošní 20. ročník veletrhu For Arch bude o úsporném bydlení

Letošní jubilejní 20. ročník stavebního veletrhu For Arch se ponese ve znamení energeticky úsporného bydlení. Veletrh začne ve výstavním areálu v pražských Letňanech v úterý a potrvá do soboty. Počet vystavovatelů se proti roku 2008 snížil zhruba o desetinu na 943 firem a institucí z 15 zemí světa. Příčinou slabších výsledků je hlavně rekordní loňský ročník, řekla ČTK mluvčí ABF Markéta Macounová.

Kazašské firmy v Praze jednají o obchodu i investicích

O investicích i obchodních příležitostech přiletěli do Prahy jednat zástupci několika kazašských podniků. Ministerstvo průmyslu a obchodu letos Kazachstán zařadilo na seznam prioritních zemí, na které je zaměřena státní podpora exportu. České firmy na tamním trhu mohou uspět například v oblasti energetiky a těžby surovin. Perspektivní je prý také zdravotnictví či školství. Kazachstán chce totiž postavit sto škol a stejný počet nemocnic.

Vodičková z FOD: Finanční tíseň Klokánků by měl řešit stát

Zařízením pro děti v tísni, které zřizuje nestátní Fond ohrožených dětí a které jsou ve špatné finanční situaci, by podle předsedkyně fondu Marie Vodičkové měl pomoci stát. Podle ní dětské domovy, kojenecké ústavy a další státní zařízení dostávají na jedno dítě ročně 402.000. Pro Klokánky, které zřizuje fond, to je v průměru 250.000 korun, řekla Vodičková novinářům. Pracovnice fondu připustily, že většina z jeho 430 zaměstnanců dostává pozdě výplaty. Vodičková však věří, že se díky změně zákona, a tudíž vyšším příspěvkům od státu podaří situaci vyřešit.

České oběti nacismu mohou brát za práci v ghettech německý důchod

Čeští občané, kteří za druhé světové války museli pracovat v nacistických ghettech, mají šanci na získání německého důchodu. ČTK to řekl místopředseda nadačního fondu Česká rada pro oběti nacismu (ČRON) Tomáš Jelínek. Podle rozhodnutí německých soudů z letošního června již mají nárok na výplatu německého důchodu první tři lidé. Celkem by se kompenzace mohlo dočkat asi sedm stovek lidí, především Židů.

Německé úřady dosud českým obětem nacismu nároky na získání důchodu odmítaly přiznat. Lidé, kteří pracovali v nacistických ghettech, totiž získali nárok na odškodnění na základě českého zákona z roku 1946 spolu s osvědčením o účasti v odboji nebo pobytu v nacistických táborech. Podle dosavadního názoru německých úřadů tím byly odškodněny dostatečně. Změnu postoje již v prvních případech potvrdila německá správa důchodového pojištění v Landshutu.

Městští exekutoři v Litvínově začali zabavovat majetek dlužníků

Pracovníci finančního odboru litvínovské radnice za asistence strážníků začali exekučně zabavovat majetek dlužníků města v problémovém sídlišti Janov. Současně působí v sídlišti i dva týmy soudního exekutora z Plzně. Pracovníci radnice vymáhají pohledávky z neuhrazených pokut a přeplatků sociálních dávek, exekutor se řídí soudním rozhodnutím a může zabavit také majetek ve výši pohledávky z nezaplaceného nájemného. Pohledávky sedmadvacetitisícového Litvínova činí 50 milionů korun.

Na ČVUT začali studium budoucí designéři "bagrů i cukřenek"

Na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) se začal vyučovat nový obor - průmyslový design. Podle Jiřího Horského z ČVUT je studium určeno pro návrháře vzhledu průmyslových výrobků, ať už cukřenek nebo třeba bagrů. O obor na Fakultě architektury byl mimořádný zájem, mezi studujícími převažují ženy. Na obor se hlásilo čtyři sta lidí, nastoupit však mohla jen desetina.

Ekonom Švejnar dostal při oslavách výročí VUT v Brně čestný doktorát

Ekonom a někdejší kandidát na prezidenta Jan Švejnar převzal čestný doktorát brněnského Vysokého učení technického (VUT). Škola jej ocenila za vědecké dílo i přednáškovou spolupráci s brněnskou technikou. Na akademickém shromáždění, jež připomíná 110. výročí založení VUT, dostali čestné doktoráty také vědci Petr Lukáš a Jaroslav Doležal.

V Brně budou papeže vítat také zástupy krojovaných poutníků

Papeže Benedikta XVI. budou v neděli na letišti v Brně-Tuřanech vítat také zástupy poutníků v moravských lidových krojích. Dosud pořadatelé bohoslužby, které by se mělo účastnit asi 100.000 věřících, evidují bezmála 400 krojovaných z Podluží, Kyjovska a Hané. Mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová připomněla, že lidové kroje se nosí na Moravě jen při těch nejvýznamnějších událostech.

Do Brna se dostaly tři nové zvony, které při nedělní mši na letišti v Tuřanech požehná papež Benedikt XVI. Byly přivezeny z německého Pasova, kde byly odlity ve zvonařské dílně Rudolfa Pernera. Je mezi nimi i městský zvon Martina Středy, kněze a jezuity, který se vyznamenal při obraně města před švédskými vojsky v roce 1645. Všechny tři zvony nahrazují podle kněze Jana Martina Bejčka původní zvony, které německé úřady zabavily za druhé světové války a použily je na výrobu zbraní.

Nízká hladina vody omezuje lodní dopravu na dolním Labi

Nízká hladina řeky Labe omezuje v posledních dnech lodní dopravu hlavně mezi Ústím nad Labem a hranicí s Německem. Jde o nevytíženější úsek vodní cesty v ČR, běžně na něm plují desítky lodí denně. V Ústí nad Labem se výška hladiny Labe pohybuje nyní mezi 140 a 150 centimetry, běžně mívá přes dva metry. Nízký stav vody v Labi ovlivňuje i provoz přístavů, kterým podobně jako rejdařům přináší každodenní ztráty.

Film Tatínkova holčička vyhrál na festivalu v La Rochelle

Cenu pro nejlepší snímek v sekci evropské televizní tvorby získal na 11. mezinárodním festivalu ve francouzském městě La Rochelle film Tatínkova holčička z úspěšného cyklu TV Nova Soukromé pasti. "V sekci evropské televizní tvorby byly dále zastoupeny pořady z Velké Británie, Německa, Itálie, Švédska, Portugalska a dalších zemí. Drama režiséra Petra Slavíka odvážně upozornilo na jeden z nejbolestnějších společenských problémů - sexuální zneužívání dětí," uvedla mluvčí novy Michaela Fričová.

Hlavní postavy příběhu o zneužívání patnáctileté dívky nevlastním otcem ztvárnili Berenika Kohoutová a Miroslav Etzler. Snímek, který vzbudil mimořádnou pozornost už při televizní premiéře loni v říjnu, se stal nejlepším televizním dílem v evropské sekci festivalu.

Do Žďárských vrchů se vracejí původní odrůdy jabloní i hrušní

Na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy se ochránci přírody starají o zachování starých odrůd ovocných stromů - jabloní, hrušní i třešní. V uplynulých dvou letech jich pomohli vysadit kolem 200, letos přibude dalších 175 stromků. Výsadbu dotuje stát řádově desítkami tisíc korun ročně, řekl ČTK Ondřej Bystřický ze Správy CHKO. Projekt pomáhá udržet odrůdy, které se na Žďársku běžně pěstovaly před 100 a 200 lety, některé i dřív. Jsou dobře přizpůsobeny tamním přírodním podmínkám a mohou být využity i při šlechtění nových odrůd.

Novým exponátem Muzea rekordů je půlmetráková homole cukru

Přes půl metráku vážící homole cukru s průměrem základny 35 centimetrů a výškou 71 centimetrů je novým exponátem Muzea rekordů v Pelhřimově. Jejím autorem je sedmadvacetiletý student pražské Akademie výtvarných umění Jan Trejbal. Rekordní homole je součástí Trejbalova studentského projektu, v jehož rámci vytvořil 15 stejných objektů a rozmístil je do krajiny. Novinářům to řekl Luboš Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den spravující české rekordy.

Sport

Fotbalisté Slavie Praha udrželi i ve dvacátém ligovém zápase v novém Edenu neporazitelnost, když v 8. kole první ligy otočili utkání s Baníkem Ostrava a zvítězili 3:1. Hosté vedli gólem Martina Lukeše, obhájcům titulu zajistily tříbodový zisk dva góly Adama Hlouška. Pojistku přidal minutu před koncem Peter Grajciar.

Čeští tenisté se po postupu do finále Davisova poháru posunuli v žebříčku této týmové soutěže na čtvrté místo. Při středečním losování Světové skupiny pro rok 2010 tak budou nasazeni a vyhnou se papírově nejtěžším soupeřům. Pořadí vévodí úřadující šampioni Španělé, kteří budou v prosinci posledním soupeřem Čechů v letošních bojích o "salátovou mísu".

Český hokejista Jaromír Jágr z Omsku byl vyhlášen nejlepším útočníkem uplynulého týdne v KHL. Sedmatřicetiletá hvězda Avangardu si připsala za toto období ve třech zápasech čtyři body za tři góly a jednu asistenci. Jágr zazářil především v pondělí na ledě Dinama Riga, kde nastřílel při výhře 5:4 mezi osmou a 21. minutou hattrick.

Žokej Filip Minařík má za sebou v Německu vydařený víkend. Po sobotních dvou vítězstvích v Brémách vyhrál o den později na mítinku v Düsseldorfu dokonce tři dostihy. Minaříkovi patří v německém šampionátu profesionálních jezdců třetí místo za vedoucím Eduardem Pedrozou a druhým Andreasem Suboricsem. Český žokej letos vyhrál 63 dostihů.

Počasí

Polojasno, ráno mlhy, nejvyšší teploty 21 až 25 stupňů Celsia.