Zprávy

USA upouštějí od radaru v Brdech

Premiér Jan Fischer ve čtvrtek oznámil, že Spojené státy upustily od záměru postavit v Česku radarovou základnu, která měla být součástí amerického protiraketového štítu. Budou ale nadále spolupracovat s ČR na doprovodných dohodách o vědeckotechnické a vojenské spolupráci mezi Washingtonem a Prahou. Fischera o tom krátce po středeční půlnoci telefonicky informoval americký prezident Barack Obama. Česko to podle Fischera vzalo na vědomí. Informace o zrušení plánů na umístění prvků protiraketového štítu v Česku a Polsku se objevila v americkém deníku The Wall Street Journal, české diplomatické zdroje ji poté potvrdily. V ČR měla být umístěna radarová základna, v Polsku protiraketové střely. Dohodu uzavřeli před více než rokem tehdejší ministři zahraničí USA a ČR Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg, český parlament ji ale dosud neratifikoval. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta se nyní ratifikační proces zastaví.

Klaus: Rozhodnutí USA ustoupit od radaru není ochlazením vztahů

Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že rozhodnutí USA ustoupit od umístění protiraketového radaru v ČR neznamená ochlazení vztahů mezi oběma zeměmi. Krok americké administrativy ho prý nepřekvapil, protože pro něj byl již delší dobu signalizován. Klaus to řekl novinářům po setkání s premiérem Janem Fischerem. "Já jsem stoprocentně přesvědčen, že tento krok americké vlády neznamená žádný výraz ochlazení vztahů mezi Spojenými státy a Českou republikou, věřím, že budou stejně jako dosud dostatečně přátelské a partnerské," řekl Klaus. Uvedl také, že ho Fischer o rozhovoru s Obamou bezprostředně poté informoval. Premiér podobně jako Klaus zdůraznil, že strategická spolupráce s USA pokračuje a Spojené státy považují ČR za jednoho z nejbližších spojenců. Také on tvrdil, že kabinet nebyl krokem americké vlády zaskočen.

Paroubek a KSČM rozhodnutí USA o radaru vítají

Za vítězství českého lidu označili krok americké administrativy, která opouští plány na vznik radaru v Brdech, předseda ČSSD Jiří Paroubek i Jan Májíček z hnutí Ne základnám! "Já jsem rád, že vývoj nám dal za pravdu. To, co říkáme téměř tři roky, se potvrdilo - že neexistují důvody pro to, aby tady ten protiraketový štít USA vznikl," řekl ČTK Paroubek. Podle jeho názoru neexistuje reálné nebezpečí ze strany Íránu, proti kterému byl štít podle amerických vyjádření zamýšlen. Podle předsedy ČSSD se také potvrdilo, že technicky nebyl štít na dostatečné úrovni a také nebyl součástí kolektivní obrany NATO. Politici jako exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), exprezident Václav Havel či předseda ODS a někdejší premiér Mirek Topolánek by se podle Paroubka měli "nad sebou zamyslet, do jakého dobrodružství zemi hnali".

ODS: Stop radaru zpochybňuje dohodu o bezpečnosti

Ukončení programu americké protiraketové obrany ve střední Evropě znamená podle senátorů ODS zpochybnění dohody o zajištění bezpečnosti evropských spojenců. Senátorský klub ODS tak poměrně ostře zareagoval na rozhodnutí USA upustit od stavby radaru v Česku. "Je to otočka v americké zahraniční politice," řekl k americkému rozhodnutí senátor, někdejší vicepremiér a bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra. Podle něj se zdá, že současná americká administrativa se rozhodla vsadit na jednání s Ruskem, které si rozšiřování protiraketového deštníku do Evropy nepřálo, a na dialog s Íránem. "Pokud ta jednání nepovedou ke kýženým výsledkům, a realismus v nás velí k opatrnosti, tak je nutné žádat, aby byly dodrženy všechny další závazky, které Američané učinili. Předpokládám, že totéž budou žádat i Poláci," uvedl Vondra.

Schwarzenberg: Konec radaru je vstřícný krok USA k Íránu a Rusku

Hlavním důvodem nynějšího rozhodnutí USA opustit plány na vznik radaru v Česku je pokus Spojených států udělat vstřícný krok vůči Moskvě i Teheránu. Myslí si to exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Já jsem to (protiraketovou obranu) vždycky viděl pouze v souvislosti s americkou politikou vůči Íránu a Střední Asii. Teď jsem čekal, že něco podobného přijde, když jsem se dočetl, že začínají rozhovory v Turecku s Íránem," řekl senátor. Washington podle něj doufá, že Rusové, kteří proti umístění protiraketového systému v ČR a Polsku ostře protestovali, se nyní projeví jako "kladní spoluhráči", kteří s Íránem Američanům pomohou. Podobně se vyjádřila exministryně obrany Vlasta Parkanová. Obrat amerického postoje podle ní nesouvisí s reálným hodnocením hrozeb nebo funkčnosti systému.

Kohout: Nový protiraketový systém vznikne v rámci NATO

USA chtějí vytvořit nový systém protiraketové obrany, který už nepočítá s umístěním radaru na českém území. Chtějí ho budovat na půdorysu Severoatlantické aliance a Česko se do něj bude v případě svého zájmu moci zapojit. Po jednání s americkou delegací to řekl ministr zahraničí Jan Kohout. Nový systém by podle něj měl být flexibilnější, účinnější a levnější. Vychází prý především z obrany proti střelám krátkého a středního doletu, bude jej ale možné v budoucnu rozšířit i na střely dlouhého doletu. Chránit by měl celou Evropu. USA místo plánovaného protiraketového štítu v ČR a v Polsku rozmístí v Evropě lodě s protiraketovým systémem. Oznámil to ve čtvrtek americký ministr obrany Robert Gates. Pozemní obranný systém začnou rozmisťovat v druhé fázi okolo roku 2015.

Barták: Konec radaru neovlivní spolupráci mezi ČR a USA v misích

Rozhodnutí Američanů nestavět v Brdech radar nijak neovlivní spolupráci mezi Českem a USA v zahraničních vojenských misích a při výměně informací. V České televizi to prohlásil vicepremiér a ministr obrany Martin Barták. Řekl také, že Česko je připraveno zvážit "rozumnou nabídku" na jiné zapojení do budování protiraketové obrany. Podle Bartáka ani nebude třeba nic přehodnocovat na doprovodných dohodách ke smlouvě o umístění radaru, které se týkaly vědeckotechnické spolupráce mezi USA a Českem.

Moskva vítá rozhodnutí USA nestavět štít

Zrušení projektu amerického protiraketového štítu v Česku a Polsku je dobrá zpráva. Spojené státy tak vzaly v úvahy námitky, které proti základnám ve střední Evropě mělo dlouhodobě Rusko. Zrušení plánu na vznik deštníku přispěje k rozvoji rusko-amerických vztahů. Uvádí se to v prvních reakcích ruských diplomatů, které ve čtvrtek zveřejnily moskevské agentury. "Pokud Spojené státy mají skutečně v úmyslu zrušit své plány na rozmístění protiraketového štítu v Polsku a Česku, je to zcela zjevně dobrá zpráva," řekl agentuře Interfax zdroj z ruského ministerstva zahraničí, který nechtěl být jmenován. "Očekáváme oficiální potvrzení této informace z Washingtonu. Pokud bude takové rozhodnutí skutečně přijato, znamená to, že ruské znepokojení bylo (ve Washingtonu) vzato v potaz; to přispěje k dalšímu rozvoji rusko-amerických vztahů," dodal obdobný zdroj pro agenturu ITAR-TASS.

Brdští starostové uvítali odstoupení USA od stavby radaru v ČR

Starostové brdských obcí, kteří dlouhodobě kritizovali zamýšlenou výstavbu americké radarové stanice, uvítali rozhodnutí administrativy Spojených států, že od projektu ustupuje. Zároveň poukázali na to, že brdské obce dostaly jen zlomek sumy, kterou jim vláda kvůli radaru slibovala. Peníze přitom měly dostat i v případě, že radarová základna u Míšova na Plzeňsku nakonec nevznikne. "Po třech letech je to velice příjemná a dobrá zpráva a je vidět, že jsme proti tomu monstru nebojovali nadarmo," prohlásil starosta Trokavce Jan Neoral, jeden z největších odpůrců stavby. Příbramský starosta Josef Řihák považuje celou věc za neúspěch bývalé vlády, která podle něj radar arogantním způsobem prosazovala, aniž vše dobře vysvětlila. "Takže jsem určitě rád, že tady radar nebude," dodal. Podle starosty Mirošova Vlastimila Sýkory je dobře, že skončí "šílenství", které obce odtahovalo od práce. "Rád bych ale jako český občan věděl, jak bude zajištěna ochrana naší země před cizími raketami, tedy jaká je alternativa," podotkl.

Klaus: Shoda politických stran na cestě z krize je minimální

Shoda politických stran na řešení politické krize je velmi nízká, řekl po čtvrtečním setkání s šéfem ODS Mirkem Topolánkem prezident Václav Klaus. Je proto podle něj jen malá šance na uspořádaní předčasných voleb. "Můj závěr po schůzkách s předsedy dvou nejsilnějších stran je, že nějaká shoda mezi těmito stranami na to, jak vyřešit situaci po rozhodnutí Ústavního soudu, je velmi, velmi nízká," uvedl Klaus. Prezident řekl, že by byl rád, kdyby politici našli elementární shodu na tom, aby vláda Jana Fischera dostala pocit, že může vládnout a nemusí se bát dělat důležitá rozhodnutí. S Topolánkem se shodl na tom, že rozpočet má být maximálně úsporný. Klaus Topolánka pozval na Hrad spolu s Paroubkem už na středu, Topolánek se však omluvil kvůli plánované návštěvě brněnského veletrhu. Prezident se ve středu s Paroubkem shodl, že volby by se měly konat jen tehdy, bude-li jisté, že nebudou zpětně zpochybněny.

Senátoři ODS: Nevypočitatelná ČSSD ohrožuje stabilitu země

Senátoři ODS obvinili sociální demokracii pod vedením Jiřího Paroubka, že zablokováním předčasných sněmovních voleb ohrozila stabilitu země a kompromitovala celou politickou scénu v očích veřejnosti. Senátorský klub ODS se chce nyní aktivně podílet na legislativních změnách, které by snížily státní výdaje, a tím i schodek státního rozpočtu na příští rok.

Sněmovna bude jednat o rozpočtu příští čtvrtek

Sněmovna bude jednat o vládním úsporném balíčku ve čtvrtek 24. září ve stavu legislativní nouze. Znamená to, že se bude schvalovat v jednom čtení. Poslanci ale budou moci předkládat pozměňovací návrhy. Uvedl to předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Vlček jednal o tomto postupu ve čtvrtek s premiérem Janem Fischerem. Vládní úsporný balíček má snížit v návrhu rozpočtu pro příští rok schodek 230 miliard na nejvýše 170 miliard korun. Podle zákona musí vláda předložit rozpočet sněmovně do 30. září. Šéfové parlamentních stran budou o škrtech v rozpočtu jednat s ministrem financí Eduardem Janotou tento pátek. Návrhy jednotlivých stran se ale diametrálně liší. Od páteční schůzky si lídři stran slibují alespoň to, že jim Janota svůj úsporný balíček oficiálně představí. Podle dosavadních postojů stran se však nedá očekávat shoda. Definitivně chce vláda soubor návrhů omezených na rok 2010 schválit v pondělí.

Fischer: Nebude-li schodek do 170 miliard, je to pro mě kritické

Nepodaří-li se dohodnout rozpočet se schodkem do 170 miliard korun, bude to pro premiéra Jana Fischera "velmi kritické" a zváží další kroky. Novinářům to řekl po čtvrteční schůzce s prezidentem Václavem Klausem. Vláda podle Fischera ale úsporný balíček přímo nespojí s hlasováním o své důvěře. "Pokud se použije institut legislativní nouze a jiný použít v tomto čase nejde, nelze jej spojit s hlasováním o důvěře," řekl. Předseda ODS Mirek Topolánek vládu původně vyzval, aby s hlasováním o balíčku spojila otázkou své důvěry ve sněmovně. Ve čtvrtek ale naznačil, že netrvá na tom, aby vláda hlasování o důvěře přímo spojila s rozpočtem. Měla by si podle něj říci o nový mandát, může to ale případně udělat i jiným způsobem.

KSČM se znovu pokusí zrušit zdravotnické poplatky

Komunisté se znovu pokusí zrušit zdravotnické poplatky. Tento týden předložili jejich poslanci sněmovně příslušnou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Návrh KSČM počítá s tím, že by se poplatky zcela zrušily, ponechal by se ale ochranný limit 2500 korun. ČTK to řekla předkladatelka novely poslankyně Soňa Marková (KSČM). Komunisté se už jednou snažili poplatky zrušit jinou novelou. Sněmovna ji sice schválila, Senát ji ale odmítl a dolní komoře vrátil s pozměňujícími návrhy. Senátoři stejně přistoupili také k sociálnědemokratické novele, která poplatky výrazně omezovala.K oběma návrhům přidali možnost bezplatného očkování proti pneumokoku. Minulý pátek se ale v dolní komoře nenašlo dost hlasů pro schválení senátní verze ani původní poslanecké. Poplatky proto zůstaly v takové podobě, která platí od letošního dubna.

Euro.cz: Kandidátem ODS na eurokomisaře by mohl být Vondra

Kandidátem ODS na eurokomisaře by mohl být senátor a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Podle servru Euro.cz to ve středu při zasedání stranické výkonné rady uvedl předseda občanských demokratů Topolánek. Vondra později v Českém rozhlase naznačil, že by o funkci za určitých podmínek zájem měl. Muselo by to ale podle něj být portfolio s určitými pravomocemi, ne jako "Špidlovo komisařství", řekl Vondra. S otázkou, zda by stál o nominaci do Evropské komise, za ním prý nedávno přišel předseda ODS Mirek Topolánek. Podle Vondry by mělo být o českém kandidátu na eurokomisaře rozhodnuto do poloviny října. ODS podle něj bude hledat širší politickou shodu v této věci, když se ji ale nepodaří najít, bude rozhodnutí na vládě premiéra Jana Fischera.

Ministerstvo chce kvůli úsporám rušit či slučovat školy

Ministerstvo školství musí šetřit, chce proto slučovat či rušit základní a střední školy. Dětí totiž ubývá, a školy jsou tak zbytečně nenaplněné. Uvedla to ministryně školství Miroslava Kopicová. Za posledních deset let klesl počet dětí na prvním stupni základních škol o 28 procent. Učiliště pak před deseti lety přijala 58.000 žáků, letos to bylo jen 35.000. Ministerstvo by mělo v příštím roce hospodařit s rozpočtem o 1,2 miliardy nižším, utlumí proto třeba výstavbu a rekonstrukce na školách. O restrukturalizaci škol však nemůže rozhodovat samo ministerstvo, školy spadají pod obce či kraje. V minulém školním roce bylo v ČR 4133 základních a 1438 středních škol.

Petici zemědělců na podporu cen mléka podepsalo téměř 16 tisíc lidí

Pod petici, která má pomoci zemědělcům v boji s nízkými výkupními cenami mléka, se během jednoho měsíce podepsalo již 15.808 lidí. Zemědělci v ní požadují rovné dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Ve čtvrtek ji i s podpisy předali předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). Protože pod peticí je víc než 10.000 podpisů, bude se jí horní komora zabývat na některé své schůzi. "Naším cílem určitě není dosáhnout nějaké regulace cen v České republice," řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, když Sobotkovi předával petiční archy. "Nestojíme ani o to, aby nám někdo dával nějaké peníze navíc. Nám jde jenom o to, aby se udělal pořádek v zákoně o cenách, aby ho všichni dodržovali," dodal.

V průmyslových kovárnách v ČR klesla výroba až o 70 procent

Výroba v tuzemských průmyslových kovárnách klesla kvůli krizi v letošním roce o 30 až 70 procent. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to řekl ředitel Svazu kováren České republiky Pavel Horečka. O práci kvůli propadu výroby přišla nejméně pětina lidí, což představuje zhruba 1200 zaměstnanců. Na propadu se podílel jak tuzemský trh, tak zahraniční. Část kováren je napojena na automobilový průmysl, kterému alespoň na nějaký čas pomohlo šrotovné. Podle Horečky ale vliv šrotovného na firmy propojené s automobilovým průmyslem není nijak výrazný. Svaz kováren ČR sdružuje v současné době 18 velkých podniků, mezi nimi Moravské železárny v Olomouci, Ostroj Opava, Pilsen Steel v Plzni či Poldi Hütte v Kladně.

Sklárny Kavalier propustí čtvrtinu z 1000 zaměstnanců

Ze sklárny Kavalier Sázava odejde do dvou měsíců čtvrtina z tisícovky zaměstnanců. Podnik, který jako jediný ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) nepřerušil výrobu, čeká ale i rozšíření výrobního sortimentu. Novým majitelem Skláren Kavalier se v srpnu stala společnost Ojgar ovládána průmyslovým holdingem Otakara Moťky. Razantní zásah do výrobního programu, který tvoří technické, takzvané domácenské sklo a trubky, nepředpokládá. "Musíme udržet maximum výrobkové škály, měli bychom ji rozšířit, abychom co nejvíc zabránili propadu tržeb. Lidi tu jsou, stroje tu jsou a musíme se snažit na trhu přežít," řekl Moťka.

Gumárny Rubena zrušily výrobu v zahraničí

Gumárenská společnost Rubena uzavřela kvůli poklesu zakázek v době krize výrobní závod na Slovensku. O práci tam přišlo asi 80 lidí. Výrobu ze Slovenska firma přesunula do závodů v Hradci Králové a Náchodě. Rubena také uzavřela své obchodní zastoupení ve Francii. Prodeje si tam bude řídit z Čech. Uvedl to mluvčí společnosti Milan Zítko. Přesuny výroby s cílem snížit náklady provedla Rubena v létě i mezi svými českými závody. Produkci technické pryže přesunula z Náchoda do svého hlavního závodu v Hradci Králové. Současně převedla výrobu klínových obalovaných řemenů ze Zlína na volné místo v Náchodě. Ve Zlíně kvůli tomu ztratilo práci 30 až 40 lidí.

Ahold zmenší 11 největších hypermarketů Albert až o polovinu

Společnost Ahold, která má v ČR 226 supermarketů a 56 hypermarketů Albert, na podzim zmenší plochu 11 největších hypermarketů až o polovinu. Zatímco nyní se jejich plocha pohybuje od 8000 do 10.000 metrů čtverečních, tak od listopadu by i největší hypermarkety Albert měly zabírat nejvýše 5000 metrů čtverečních. ČTK to dnes řekl mluvčí Ahold Czech Republic Libor Kytýr.

Papeže uvítá v Brně zvuk zvonů

Papeže Benedikta XVI. uvítá při jeho příjezdu do Brna v neděli 27. září zvuk kostelních zvonů. Rozezní se v celé diecézi, řekl biskup Vojtěch Cikrle. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) se v tutéž dobu ozvou i salvy střílené z brněnského hradu Špilberk. Příjezd papeže se očekává v 09:20, v 10:00 začne mše na tuřanském letišti. Papež si z návštěvy v Brně odveze řadu darů. Biskup Cikrle mu dá kopii nejstaršího kříže nalezeného na jižní Moravě. Podle historiků pochází stříbrný originál z doby kolem roku 850 a našel se v Mikulčicích na Hodonínsku. Od Brna dostane papež liturgické nádobí, od kraje obraz, dřevěnou plastiku svatého Václava a víno. Dárky Benediktovi XVI. připravili i věřící. Brněnské františkánky mu věnují bílý ornát a soupravu na oltář, tuřanští věřící malbu na skle s motivem Panny Marie Tuřanské. Papež si dary nepřevezme přímo, nejdřív je prověří odborníci na bezpečnost a pak budou předměty dopraveny do Vatikánu. Většina darů poslouží jako výzdoba tamních oficiálních prostor.

Začal mezinárodní krajanský festival

Počet účastníků letošního krajanského folklorního festivalu se v porovnání s loňským ročníkem zdvojnásobil. V sídle Senátu to ve čtvrtek při slavnostním zahájení čtyřdenního festivalu uvedla jeho ředitelka Věra Doušová. Na přehlídku se přijelo představit 19 tanečních a pěveckých souborů z deseti zemí, tedy na 560 krajanů. Své taneční umění předvedou krajané především ze sousedních evropských zemí, z Balkánu a také z Ukrajiny a USA. Mezi nováčky patří podle Doušové soubory z Polska a Bosny a Hercegoviny. Představení se uskuteční v Martinickém paláci na Hradčanech, kde bude také festival dokumentárních filmů s krajanskou tematikou a autorské čtení z děl českých krajanů. Vyvrcholením bude nedělní krojovaný průvod po Hradčanském náměstí a před polednem vyhlášení vítězů přehlídky.

Do Prahy už podevatenácté dorazila výstava World Press Photo

Nejlepší reportážní fotografie oceněné v soutěži World Press Photo dorazily už podevatenácté do Prahy. Návštěvníci výstavy si je budou moci v prostorách Karolina prohlédnout od pátku do 11. října. Vítězné snímky tradičně zachycují výrazné události loňského roku, například konflikt mezi Ruskem a Gruzií, cyklon v Barmě či letní olympiádu v Pekingu. Absolutním vítězem posledního ročníku soutěže se stal Anthony Suau ze Spojených států, který pro časopis Time vyfotografoval ozbrojeného amerického policistu zasahujícího v domě dlužníka. Na dalších oceněných snímcích se objevuje mimo jiné prezidentská kampaň Baracka Obamy, vzácní sněžní levharti z Himálaje, masajští válečníci bojující luky a šípy, elektrické výboje nad chilskou sopkou Chaitén, světový rekord jamajského sprintera Usaina Bolta na dvousetmetrové trati, zemětřesení v Číně, útok brazilských policistů na squattery či návštěvníci bývalého koncentračního tábora Osvětim-Březinka v Polsku.

Divadlo na Vinohradech zaplní "klasika v uvozovkách"

Jako "klasiku v uvozovkách" označil náplň nadcházející sezony umělecký šéf pražského Divadla na Vinohradech Martin Stropnický. Na velkém jevišti se objeví Felliniho Zkouška orchestru, Schillerova Marie Stuartovna, Gogolova Ženitba a Tylova Fidlovačka. Stropnický představil i nové členy souboru. Je mezi nimi i Dagmar Havlová, která vytvoří v režii Daniela Špinara koncem roku skotskou královnu Marii Stuartovnu. "Dvakrát jsem tu v posledních letech hostovala - ve Višňovém sadu a v Horovitzově Chvíli pravdy," řekla Havlová. Na Vinohradech hrála od roku 1979. "Vracíme se vlastně oba k divadlu. A ta naše domácnost je radostnější než ta prezidentská," dodala herečka a připomněla, že hra jejího manžela, dramatika a exprezidenta Václava Havla Odcházení je součástí repertoáru prakticky všech domácích velkých scén. Filmový přepis, ve kterém se objeví, se má podle ní točit až za rok, takže na své divadelní aktivity má čas.

Výstava v Obecním domě představí housle čtyř století

Kolekci unikátních houslí čtyř století ze soukromých evropských sbírek představí od 30. září na výstavě v pražském Obecním domě houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Bude kurátorem expozice, kterou v den vernisáže otevře koncertem ve Smetanově síni. Zahraje přitom na některé z vystavených exponátů a koncert doplní průvodním slovem. Vzácné nástroje zazní ve skladbách Vivaldiho, Telemanna, Bacha a Kreislera. Podle něj jde o projekt, který připravoval dva roky. "Vystavíme pět desítek exponátů, z nich na čtyřicet mistrovských houslí, a také kolekci smyčců. Cena těch nejvzácnějších z francouzské provenience několikrát předčí cenu domácích nástrojů. Hodnota houslí se pohybuje v několikamilionových částkách, historická cena je ale nevyčíslitelná," řekl Svěcený. Výstava potrvá v Obecním domě do 29. listopadu, kdy ji opět uzavře galakoncert.

Výstava Ostrava? má potěšit odborníky i laiky

Celkem 220 výtvarných objektů spjatých s Ostravou mohou od pátku vidět návštěvníci, kteří zavítají do pavilonu A na výstavišti Černá louka. Výstava nazvaná Ostrava? se koná u příležitosti kandidatury moravskoslezské metropole na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Expozice by měla uspokojit odborníky, ale zároveň zpřístupnit umění i nejširší veřejnosti. "Je to nekunsthistorický postmoderní mix všech médií od obrazu, přes objekt, instalaci, archiv, fotku, video, komiks až k animaci a kuriozitám. Pokusili jsme se pro diváka vytvořit prostředí, kde nebude v úctě k velkému umění unuděn, ale pobaví se. Proto zde kombinujeme vysoké s nízkým a posvátné ironizujeme," vysvětlila kurátorka výstavy Lenka Lindaurová.

Po zápasu v Opavě jsou dva obvinění fotbaloví fanoušci

Po středečním utkání fotbalového poháru mezi SFC Opava a Baníkem Ostrava byli z trestného činu výtržnictví obviněni dva muži - osmatřicetiletý fanoušek polské národnosti a třiatřicetiletý muž z Opavy. Jejich prohřešky jsou řešeny ve zkráceném řízení. Dalším dvěma mužům pak bude v nejbližší době sděleno obvinění z trestných činů výtržnictví a útoku na veřejného činitele, řekl opavský policejní mluvčí René Černohorský. Čtveřici fanoušků policie zadržela při šarvátce mezi příznivci obou celků při opouštění stadionu. Problémy s fanoušky však byly i během samotného utkání. Kvůli chuligánům obou stran, kteří vnikli na hrací plochu, musel být zápas v 55. minutě zhruba na čtvrt hodiny přerušen a hráči odešli do kabin. Příznivci obou klubů se na hřišti vzájemně napadali. Zápas, které po penaltovém rozstřelu vyhrál Baník, sledovalo přibližně 5500 diváků, přičemž větší polovinu tvořili příznivci druholigové Opavy.

Ze sportu

Cyklista Roman Kreuziger dojel druhý v 18. etapě Vuelty. Na velkém třítýdenním závodu se třiadvacetiletý český jezdec prosadil na stupně vítězů poprvé v kariéře. V závěrečném spurtu podlehl Irovi Philipu Deignanovi, s nímž jel závěrečné kilometry v rozhodujícím úniku.

Radek Štěpánek rozehraje semifinále tenistů v Davisově poháru proti Chorvatsku. Česká jednička nastoupí v pátek na antuce v Poreči od 14:00 proti Ivu Karlovičovi. Ve druhé dvouhře se utkají Tomáš Berdych a Marin Čilič.

Olomoucký fotbalista Michal Hubník si nezahraje ve čtyřech zápasech první ligy. Disciplinární komise mu zastavila činnost kvůli tomu, že v pondělní ligové dohrávce v přerušené hře loktem udeřil boleslavského obránce Marka Djaloviče. Za své jednání byl vyloučen. O trestu informoval mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Počasí v České republice

Bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty vystoupí na 19 až 23, na horách bude kolem 14 stupňů. Mírný východní až severovýchodní vítr bude mít rychlost do 20 km za hodinu.