Zprávy

ÚS zrušil ústavní zákon, volby budou později

Ústavní soud (ÚS) na návrh poslance Miloše Melčáka zrušil ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Volby tak budou později, pravděpodobně v listopadu. Původně vyhlášený říjnový termín definitivně padl. Rozhodnutí ÚS má okamžitou platnost. Ústavní soud v průlomovém rozhodnutí poprvé zrušil normu, která je označovaná jako ústavní zákon. Poslanecká sněmovna již kvůli případnému zrušujícímu rozhodnutí Ústavního soudu rozpracovala změnu ústavy. Schválí ji možná už v pátek. Novela umožní prezidentovi, aby na návrh ústavní většiny poslanců rozpustil sněmovnu. Volby se možná uskuteční 6. a 7. listopadu.

Klaus: ÚS prohloubil politickou krizi

Prezident Václav Klaus míní, že Ústavní soud svým rozhodnutím prohloubil politickou krizi v zemi. Aby se podobným situacím do budoucna předešlo, bude podle něj nutné přijmout novou definici pravomocí Ústavního soudu. V tiskovém prohlášení to sdělil mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Politici teď začnou jednat o rychlém přijetí ústavních změn

Lídři šesti politických stran se sejdou v pátek na pozvání předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je potřeba posoudit relevantnost návrhů, které nyní leží ve sněmovně a které by měly umožnit rozpuštění současné dolní komory parlamentu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že rozhodnutí Ústavního soudu zrušit jednorázový ústavní zákon zkracující funkční období nynější sněmovny respektuje. Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda podle ČT výsledek jednání soudu ocenil. "Respektujeme rozhodnutí ÚS a jsme rádi, že nepodlehl politickému tlaku," řekl. Podobně hodnotí rozhodnutí soudu i šéf Strany zelených Ondřej Liška. Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí ústavního soudu na vědomí. Jeho úřednická vláda nyní povede zemi déle, než se čekalo. Fischer je přitom přesvědčen, že se český parlament shodne na ústavně konformním řešení, které zemi dovede k předčasným volbám v náhradním termínu.

Parlament by měl rozhodnout o novele ústavy do dvou dnů

Parlament má nyní jen dny na schválení rozhodnutí, mají-li se nové předčasné volby uskutečnit počátkem listopadu. Měly by se konat na základě ústavní novely o rozpuštění sněmovny, kterou by měla dolní komora schvalovat v pátek dopoledne. Uvedla to místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Novelu spolu se změnami volebního zákona musí poté schválit ještě Senát. Může o ní rozhodovat až poté, co obě novely obdrží ze sněmovny podpisem s jejího předsedy. Stát by se to podle Němcové mohlo během pátečního odpoledne. Schůze Senátu byla ovšem svolána už na páteční ráno, bude proto muset být přerušena. Podle některých informací není vyloučeno, že se Senát bude moci ke schvalování norem sejít nejdříve v sobotu.

Vláda kývla rozpočtu se schodkem 230 miliard

Vláda ve středu večer přijala návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 230 miliard korun, diskusi o úsporných legislativních změnách neuzavřela. Balíček úsporných legislativních změn, který by měl schodek srazit na 160 či 165 miliard, podle premiéra Jana Fischera vyžaduje ještě jedno kolo rozpravy. Hlasovat o něm kabinet bude příští středu. Některým resortům se přesto podařilo získat určité peníze navíc. Ministr financí Eduard Janota večer novinářům řekl, že například policie a záchranné služby by měly získat o tři miliardy více, ministryně školství vybojovala miliardy dvě, dvě miliardy získal také resort zemědělství. Ministr financí navrhuje zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty o dvě procenta a horní sazby o jedno procento, nyní je to devět a 19 procent. Mezi další Janotovy návrhy na snížení schodku rozpočtu patří zdvojnásobení daně z nemovitosti, snížení příspěvku na stavební spoření o třetinu u všech smluv. Ministr plánuje také zvýšit spotřební daň nejen u benzinu a nafty, ale i u alkoholu a cigaret. Dále ministerstvo navrhuje zvýšit úroveň, od které se už neplatí sociální a zdravotní pojištění, ze čtyřnásobku průměrné mzdy na šestinásobek. Hranice, kdy se už nebude platit pojistné, se tak dostane asi na 145.000 korun měsíční mzdy. Vedle opatření na straně příjmů státní pokladny Janota počítá i se snížením výdajů. Ušetřit osm miliard chce zmrazením plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Dále odmítá valorizaci důchodů. Stagnovat mají platy ve státní správě a úspory se navrhují i u investic a výdajů ministerstev, čímž by se uspořilo 25 miliard. Na mandatorních výdajích hodlá Janota ušetřit 16,4 miliardy. Škrtat by se mohlo podle dosavadních návrhů na přídavcích na děti, nemocenských, mateřské i rodičovské a příspěvcích na sociální služby.

Fischer: Prezident podporuje vládní balíček na snížení deficitu

Prezident Václav Klaus označil připravovaný balíček opatření, kterým chce vláda snížit schodek rozpočtu na rok 2010 o 70 miliard korun, za racionální. Po schůzce s ním to řekl premiér Jan Fischer. Podle Fischera prezident vyjádřil pochopení pro vládní soubor opatření na snižování výdajů a růst některých daní. Prý ho označil za "vlastně jedinou cestu, jak se makroekonomicky racionálně v této zemi alespoň pro příští rok zachovat". Bez schválení balíčku bude deficit rozpočtu v roce 2010 činit 230 miliard korun.

Nečas: Janotův balíček se nestihne projednat

Debata o vládním balíčku legislativních změn, který by měl snížit schodek státního rozpočtu, je podle místopředsedy ODS Petra Nečase bezpředmětná. Balíček, který připravuje ministr financí Eduard Janota, se stále mění a je jasné, že současná sněmovna ho nestihne do voleb projednat. ODS i ČSSD dosud Janotův balíček odmítaly jako celek přijmout. Jeho šance ve sněmovně se tak jevily jako nízké. Čtvrteční Hospodářské noviny ale uvedly, že ODS by nakonec mohla prakticky celý úsporný plán podpořit. Nečas podle HN uvedl, že se mu Janotův soubor opatření sice nelíbí, ODS by pro něj ale mohla "se skřípěním zubů" hlasovat, aby zabránila deficitu 230 miliard.

Vláda hledá 220 milionů korun na očkování

Vláda nyní hledá 220 milionů korun na zajištění očkování proti dětským nemocem na zbytek roku 2009. Při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně to řekl ministr financí Eduard Janota. Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) upozorňoval na to, že některým lékařům se nedostává očkovacích látek. Ministerstvo zdravotnictví počítalo se systematickou změnou v oblasti očkování, plány mu ale zkřížila Poslanecká sněmovna, která neodhlasovala některé z reformních zákonů. Na očkování tak nejsou peníze a hledají se dodatečně. Podle ministra financí Eduarda Janoty bylo z rozpočtu na rok 2007 vyčleněno na očkování celkem 943 milionů korun, na rok 2008 pak 767 milionů korun. Na rok 2009 prý ministerstvo zdravotnictví prostředky z rozpočtu nezajistilo, protože předpokládalo, že sněmovna přijme novely, které zajistí, že očkování budou hradit zdravotní pojišťovny.

Premiér se sejde s dopravními odboráři kvůli chystané stávce

Premiér Jan Fischer se sejde se zástupci dopravních odborů, které na říjen chystají rozsáhlou stávku ve veřejné dopravě. Schůzka se má uskutečnit 23. září. Odborům vadí absence zákona o veřejné dopravě, který ministerstvo dopravy slibuje již několik let. Odmítavě se odboráři stavějí také k chystanému otevření trhu v osobní železniční dopravě nebo převádění některých činností v pražské městské hromadné dopravě na externí firmy. Právě železnici a pražskou dopravu by stávka zasáhla zřejmě nejvíce, odboráři protest chystají na říjen.

Rektoři: vysoké školy dostanou navíc miliardu

Vysoké školy dostanou oproti původním návrhům rozpočtu o jednu miliardu korun navíc. Po jednání s premiérem Janem Fischerem to ve čtvrtek oznámili rektoři českých vysokých škol. Tento krok podle České konference rektorů odvrátí část propadu financování vysokých škol. I po navýšení prý ale bude univerzitám chybět nejméně půl miliardy. Dotace na studenta klesnou o 25 procent v porovnání s rokem 2007. Kvůli ekonomické krizi měl původně klesnout rozpočet ministerstva školství v příštím roce až o 3,2 miliardy korun. Vláda však ve středu přislíbila přidat na vzdělávání ještě dvě miliardy. Polovina z těchto peněz zamíří na vysoké školy, polovina do regionálního školství. Pro příští rok by tak podle předsedy ČKR Petra Fialy mohly vysoké školy hospodařit s částkou asi 23,3 miliard korun. Ministryně školství Miroslava Kopicová ale upozornila, že se do budoucna musí změnit celý systém financování školství.

Vědci požadují v petici novou reformu vědy a vysokého školství

Vědci požadují v petici novou reformu vědy a vysokého školství a odvolání vládní Rady pro výzkum a vývoj. Petici sestavili lidé sdružení kolem iniciativy akademických senátů vysokých škol Pro vzdělanost a ve fóru akademických pracovníků Věda žije. Reagují tak na ohrožení české vědy a vzdělanosti za posledních vlád, uvádějí v textu petice, kterou poskytli ČTK. Mezi prvními desítkami signatářů petice jsou známí čeští vědci a vysokoškolští pedagogové astrofyzik Jiří Grygar, filozof a bývalý ministr školství Jan Sokol, právník na Cardiffské univerzitě Jiří Přibáň, logik Pavel Materna, fyzik Jiří Bičák a další představitelé české vědy a vzdělanosti, uvedl člen petičního výboru Josef Šlerka.

ČP: Škody zemědělců byly letos nejhorší v novodobé historii

Zemědělské škody klientů České pojišťovny, která má na trhu tohoto pojištění tříčtvrtinový podíl, jsou letos nejhorší v novodobé historii pojišťovnictví. Zemědělci ČP oznámili letos přes 2400 škod na plodinách a zvířatech, jejichž výše přesáhne 800 milionů korun. O rok dříve vyplatila ČP 500 milionů Kč, v roce 2007 to bylo 400 milionů Kč. Uvedl to ředitel zemědělského pojištění ČP Jiří Havelka. Za zvyšujícím se počtem a objemem škod v zemědělství stojí podle Havelky extrémní výkyvy počasí. Ztráty způsobené živly u jednotlivých klientů jsou obrovské, desítky z nich mají škodu větší než pět milionů, nejvyšší škoda způsobená krupobitím přesahuje u jednoho klienta dokonce 20 milionů Kč, rekapituloval letošní kalamitní stav Havelka. Ceny zemědělského pojištění však podle něj ČP nezvyšuje.

Cestovní kanceláře budou asi muset zveřejňovat úplné ceny zájezdů

Cestovní kanceláře budou muset zveřejňovat konečnou cenu zájezdů. Ukládá jim to novela zákona o cenách, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Nyní ji dostane k posouzení Senát. Výjimku dostaly cestovní kanceláře pouze u leteckých zájezdů, neboť palivové příplatky či letištní taxy se mohou měnit i těsně před odletem. Zákon se ale netýká jen zájezdů a cestovních kanceláří. Nově řeší porušování cenových předpisů a definuje celou škálu případů, kdy se prodávající nebo kupující může dopustit deliktu proti cenovým předpisům. Zvyšuje také horní limity trestů, které tak podle vlády lépe odpovídají obratům kontrolovaných společností, v poslední době často významných nadnárodních podniků. Za porušení cenových předpisů bude hrozit místo jednoho milionu až desetimilionová pokuta. U nadnárodních firem už podle vlády milionová pokuta ztrácí význam. Novela například zakazuje zneužití významnějšího hospodářského postavení k neoprávněnému majetkovému prospěchu. Takovýmto postavením je podle důvodové zprávy situace, kdy se některá ze stran nemusí ohlížet na ceny u ostatních firem.

Odškodnění za zpoždění vlaků bude platit zřejmě až za pět let

Cestující na české železnici získají nárok na odškodnění za zpoždění vlaků zřejmě až za pět let. Vyplývá to z novely zákona o drahách, kterou ve zrychleném režimu schválila Poslanecká sněmovna. Návrh odškodnění je obsažen v nařízení EU, ale ministerstvo dopravy navrhlo odložit jeho platnost o pět let. Novela nyní zamíří do Senátu. Důvodem odkladu je údajně rozsáhlá stavební činnost na tuzemské železniční síti, kvůli které se vlaky zpožďují. Zejména České dráhy by tak prý doplácely na činnost stavebníků. Podle ministerstva dopravy podobný odklad umožňuje legislativa EU a využila ho řada států. Odložení platnosti evropského nařízení, které začne platit v roce 2010, však musí mít formu zákona. Ministr dopravy Gustáv Slamečka upozornil, že pokud by parlament nestačil schválit zákon do prosince, kdy má nabýt účinnosti evropské nařízení, muselo by Česko přejmout všechny povinnosti pro železniční dopravce. To by se podle něj nedalo technicky uskutečnit. Cestující by měl mít nárok na vrácení čtvrtiny až poloviny jízdného při zpoždění nad jednu hodinu. To by neplatilo, pokud by ho dráhy na zpoždění upozornily ještě předtím, než si koupí jízdenku.

Exšéfové služeb odsoudili Hučína za uvedení adresy důstojníka BIS

Významní příslušníci české zpravodajské komunity, bývalí šéfové českých tajných služeb, v prohlášení pro ČTK ostře zkritizovali postup bývalého pracovníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíra Hučína, který zveřejnil adresu svého někdejšího nadřízeného Jana Prince. Ten se podílel na vyšetřování žhářské kauzy ve Vítkově. Adresa Jana Prince je tak nyní dostupná například na internetových stránkách pravicových extremistů. Jedenáct zpravodajců v prohlášení zdůrazňuje, že "jsou věci, které se prostě nedělají". Prostředí zpravodajských služeb je v tomto ohledu podle nich zvlášť citlivé. Hučín jejich stanovisko nepovažuje za věrohodné, neboť mnozí se podle něj podíleli na jeho zatčení a pronásledování. Podle prohlášení zpravodajců to Hučín učinil s úmyslem vyprovokovat Prince k tomu, aby se jejich spor dostal před soud, a naznačil prý svoji snahu "rozkrýt činnost BIS".

Dalajlama vyzval Západ k podpoře rozvoje demokracie v Asii

Tibetský duchovní a politický vůdce dalajlama v Praze vyzval k aktivnější roli Západu při rozvoji demokracie v Číně i jinde v Asii. Dalajlama se v Česku účastní konference o lidských právech, kterou organizuje nadace Forum 2000. Zdůraznil, že Tibet neusiluje nezávislost na Číně. Chce podle něj jen získat skutečnou autonomii a zajistit dodržování lidských práv. Podle dalajlamy by měly západní země podporovat demokratizační proces v Asii, protože demokracie patří společně se svobodou vyjadřování a svobodou náboženského projevu mezi univerzální hodnoty. Dalajlama také uvítal přítomnost ujgurské aktivistky Rebiji Kadírové na konferenci. Kadírová patří vedle tibetského duchovního vůdce mezi nejvýraznější exilové bojovníky za lidská práva v Číně. Dalajlamova vystoupení ve světě často kritizuje Čína. Peking ho považuje za separatistu, který podněcuje nepokoje v Tibetu a usiluje o jeho odtržení od Číny.

Struny podzimu uvedou jazz, klasiku, experiment i jódlování

Ve světové premiéře uvede festival Struny podzimu vystoupení trojice umělců, která se věnuje novému podání známého jódlování. Trio Erica Stuckyová, Noldi Alder a Christian Zehnde kombinuje tradiční alpské vokální techniky s experimentálním hudebním projevem. Hlavní hvězdou přehlídky, která se v Praze uskuteční od 22. září do 20. listopadu, pak bude americká jazzová zpěvačka Cassandra Wilsonová. Festival zavítá kromě Stavovského divadla, Rudolfina a Pražské křižovatky i do Veletržního paláce. Přehlídku zahájí premiérový projekt Ivy Bittové a Pražské komorní filharmonie. Z dalších hostů pořadatelé vyzdvihují izraelského houslového virtuosa Gila Shahama či italského skladatele a pianistu Ludovika Einaudiho, který je srovnáván s minimalisty Philipem Glassem a Michaelem Nymanem.

Výzkum odhalil na Hradčanském náměstí torzo románského domu

Archeologové objevili na Hradčanském náměstí torzo románského domu. Je to druhý nález takové stavby v západním předpolí Pražského hradu, ze kterého později vzniklo město Hradčany. ČTK to oznámila mluvčí Archeologického ústavu Akademie věd Jana Maříková-Kubková. Archeologové zahájili výzkum letos v lednu v souvislosti s generální rekonstrukcí Salmovského paláce. Fragment románského zdiva objevili při severní zdi paláce pod úrovní současného chodníku. Zaujal svou ojedinělostí a také dobrým stavem díky tomu, že se nacházel až v dvoumetrové hloubce. Z domu se dochovalo torzo nároží se šesti řádky zdiva. V místech pod odkrytým nárožím byl o dvě století dříve menší příkop. Po jeho zaplnění ve 12. století byl dům založen do již urovnaného terénu. Díky měkké výplni příkopu se však jeho jedna zeď částečně propadala. Archeologům se podařilo zachytit i středověký zánik domu, velmi pravděpodobně v souvislosti s parcelací nově založeného města Hradčany v polovině 14. století. První takový objev na Hradčanském náměstí archeologové učinili v roce 1944 v dnešním parku. Tehdy stěny, dochované do maximální výšky tří až čtyř řádků kvádříků, rozebrali a přenesli do prostoru archeologických vykopávek, kde jsou k vidění dodnes.

Nohavicova píseň Ostravo je novou "hymnou" města

Písnička Jaromíra Nohavici "Ostravo" bude hudebním symbolem kandidatury moravskoslezské metropole na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Píseň či její úryvky jsou novým zvukovým logem projektu a stanou se součástí akcí, jimiž chce město svou kandidaturu propagovat, řekla ČTK jedna z manažerek projektu Ostrava 2015 Kateřina Ondřejková. "To, že mám Ostravu rád a že jí fandím, není nic nového," uvedl Nohavica. "Vždyť jsem se tady narodil. Jsem písničkář, co tedy mohu pro někoho udělat více než mu napsat nebo věnovat píseň? Tak jsem to udělal. Jsem pyšný na to, že se bude objevovat v souvislosti s kandidaturou Ostravy na tak prestižní titul, jakým je Evropské hlavní město kultury." Motiv Nohavicovy písně se brzy objeví i ve spojitosti s další kulturní událostí, jež Ostrava 2015 chystá na tento podzim. Jde o Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera Oko, který začne už koncem září.

Sport

Čeští fotbalisté v osmém utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa porazili San Marino po vytrvalé převaze 7:0. Vysoké vítězství znamená vyrovnaný rekord v rozdílu skóre a uchování naděje na konečné druhé místo ve třetí skupině, které by přineslo postup do baráže. Večerní vítězství Slovenska 2:0 v Severním Irsku už ale sebralo národnímu týmu teoretickou naději na přímý postup z prvního místa. Čtyři branky dnes vstřelil Milan Baroš, v nastaveném čase navíc neproměnil Svěrkoš penaltu. Událostí dne byl i návrat Tomáš Rosického. V Uherském Hradišti odehrál první soutěžní zápas po 592 dnech. V reprezentačním dresu se objevil dokonce po dlouhých 22 měsících.

Počasí v České republice

Bude skoro jasno až polojasno, ojediněle s přeháňkami nebo s deštěm. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.