Zprávy

Podle Factum Invenio by volby vyhrála ČSSD

Podle průzkumu agentury Factum Invenio by volby vyhrála ČSSD se ziskem 72 mandátů, druhá ODS by jich měla o šest méně. Komunisté by získali zřejmě 29 poslaneckých křesel. Na čtvrté místo by se dostala nová strana TOP 09 s 22 poslaneckými křesly, lidovci by jich získali 11. Voleb by se nyní podle průzkumu zúčastnilo 62,4 procenta voličů. V úvahu je ale nutné brát statistickou odchylku, která může u kterékoli strany představovat až dva mandáty, uvedla agentura. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ze začátku srpna ukazuje podobné výsledky - první by ve volbách skončila ČSSD s dvou-procentním náskokem na druhou ODS. Následovali by komunisté, TOP 09 a lidovci.

ODS chce, aby platy vlády a poslanců souvisely s HDP a schodkem

ODS má připravený návrh ústavního zákona, který výši platu členů vlády spojuje s vývojem hrubého domácího produktu (HDP) a výší rozpočtových schodků. Stejným způsobem by byly ovlivňovány i příjmy těch poslanců, kteří by pro příslušný státní rozpočet v Poslanecké sněmovně hlasovali, řekl ekonomický expert občanských demokratů Martin Kocourek. Při překročení schváleného schodku rozpočtu o pětinu bude muset vláda sama požádat sněmovnu o vyslovení důvěry. Z návrhu plyne, že ODS je ochotna se smířit se tříprocentními schodky rozpočtu, tedy v rámci takzvaného maastrichtského kriteria. Jeho splnění je podmínkou pro přijetí eura v členské zemi Evropské unie. ČSSD označila návrhy občanských demokratů za populistické. Sama přitom nedávno kvůli nynější ekonomické krizi navrhla snížení platů ústavních činitelů.

ČSSD chce zvýšit některé podpory a zkrátit pracovní týden

ČSSD chce zvýšit podpory v nezaměstnanosti pro lidi, kteří z posledních tří let před tím, než se dostali do evidence úřadu práce, odpracovali alespoň dva. Strana také usiluje o zvýšení důchodů a takzvaný kurzarbeit. Novinářům to sdělili předseda strany Jiří Paroubek a místopředseda Zdeněk Škromach. "Kurzarbeit je zkrácení pracovního týdne na čtyři nebo tři dny, jakožto opatření proti dopadům hospodářské krize. Zaměstnanci pak mohou volný čas využít k dalšímu vzdělávání, čímž budou mít nárok na 100 procent mzdy a zvýší tak svoji kvalifikaci. Opatření by bylo plně hrazeno z Evropského sociálního fondu (ESF)," řekl Škromach. Návrh na zvýšení důchodů v příštím roce průměrně o 2,1 procenta, tedy 208 korun, jak to navrhuje ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, hodlá ČSSD podle Paroubka podpořit.

Greenpeace využili křest Klausovy knihy k apelu na politiky

Transparent s upozorněním, že do kodaňské konference o změnách klimatu zbývá přesně sto dní a je třeba konat, vyvěsili v pátek dopoledne aktivisté mezinárodní ekologické organizace Greenpeace na Staroměstskou věž. Učinili tak právě v okamžiku, kdy v kavárně proti orloji křtil svou novou knihu Modrá planeta v ohrožení prezident Václav Klaus. Uvedl v ní, že globální teplota je zneužívána k dalšímu radikálnímu vstupu státu a politiky do lidské společnosti. Prezident dlouhodobě hovoří v souvislosti s globálním oteplováním o hysterii, která je podle něj daleko větší hrozbou než samotná klimatická změna. V ohrožení je podle něj svoboda a prosperita, nikoli podnebí. Prezident chystá i další knihu, ve které k 20. výročí sametové revoluce shrne svůj pohled na celý polistopadový vývoj.

Dle polského listu Obama nechce štít v ČR a Polsku

Polský list Gazeta Wyborcza s odvoláním na různé zdroje ve Washingtonu napsal, že vláda prezidenta Baracka Obamy se už prakticky vzdala plánů na rozmístění prvků protiraketového štítu v Polsku a v České republice. Podle listu si Obamova vláda nyní přeje spíš instalovat protirakety na lodích a na základnách v Izraeli a v Turecku stejně jako na Balkáně. "Už několik týdnů vláda testuje reakci Kongresu na odstoupení od plánů na instalaci protiraketového štítu v Polsku a v České republice," cituje Gazeta Wyborcza nejmenované zdroje v Kongresu USA. Agentura DPA ale ve své zprávě citovala mluvčího amerického ministerstva zahraničí Philipa Crowleyho, který tyto informace popřel. Podle něj zpráva polských novin není správná.

MfD: Vysoce postavený úředník MF je odsouzen za krácení daně

Ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnábl, který za stát řeší miliardová arbitrážní řízení, podle Mladé fronty Dnes sám podváděl stát na daních a připravil ho tak o miliony korun. Letos v dubnu byl Šnábl pravomocně odsouzen za daňový podvod. Dostal dvouletý podmíněný trest a vysokou pokutu, píše deník. Šnábl byl v roce 1999 jako podnikatel členem skupiny, jež si nechala neoprávněně vrátit DPH. Podnikatelé vykázali fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Pak požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 milionu korun. Druhý pokus, kdy chtěli přes sedm milionů, jim už nevyšel. Šnábl na ministerstvu pracoval jako poradce Vlastimila Tlustého a pak Miroslava Kalouska. Od května 2007 řídí mezinárodněprávní odbor. O svém odsouzení řekl ministru Kalouskovi, ten ho však z funkce neodvolal. Podle něj pro Česko v arbitrážích zachránil desítky miliard korun. "Já jsem ho tam prostě potřeboval," řekl MfD Kalousek, podle kterého je Šnábl nejlepší a nejtvrdší spolupracovník, s jakým u řešení arbitráží pracoval. Současný ministr financí Eduard Janota o Šnáblově odsouzení neví. Případ chce prověřit až po svém návratu ze zahraničí.

Týden.cz: Čunek podal stížnost proti zastavení stíhání Urbanové

Bývalý vicepremiér a expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek podal stížnost proti zastavení trestního stíhání Marcely Urbanové, klíčové svědkyně ve své kauze. Informoval o tom server Týden.cz, podle kterého Čunek trvá na potrestání své někdejší sekretářky. Urbanová podle státní zástupkyně proti Čunkovi křivě vypovídala, nebylo to však úmyslně. Urbanová, která se podle svých slov chce zcela očistit, již stížnost proti rozhodnutí státní zástupkyně podala. Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Státní zástupce Arif Salichov však stíhání Čunka znovu zastavil s odůvodněním, že se trestný čin nestal. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod.

NSS přeruší projednávání kárných žalob

Nejvyšší správní soud (NSS) patrně přeruší projednávání všech kárných žalob na soudce a státní zástupce. Chce, aby Ústavní soud přezkoumal novou podobu zákona o řízení ve věcech soudců a státních zástupců. Soudci NSS považují za sporné především to, že kárná řízení jsou nyní jednostupňová. Potrestaní soudci nemají možnost se odvolat, mohou jen podat ústavní stížnost.Oznámil to mluvčí soudu František Emmert. Před novelou zákona bylo kárné řízení dvoustupňové a prohřešky justičních činitelů řešily vrchní soudy a poté Nejvyšší soud. Nová pravidla kárných řízení jsou přísnější. Nově mohou senáty soudcům strhnout až 30 procent platu na dva roky, nadále také mají možnost odvolat soudce či státního zástupce z funkce.

Ministr vnitra zrušil mandát dvou zastupitelů Karlovarského kraje

Ministr vnitra Martin Pecina zrušil kvůli střetu zájmů mandáty zastupitelů Karlovarského kraje Janu Hadravovi (Doktoři za uzdravení společnosti) a Jaroslavu Kočvarovi (ODS). Ve střetu zájmů jsou zastupitelé proto, že Hadrava pracuje jako vedoucí městského odboru správy majetku města v Jáchymově a Kočvara je ředitelem chebského gymnázia, jehož zřizovatelem je kraj. To je ale podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů neslučitelné s funkcí zastupitele. Rozhodnutí ministra zveřejnil na svých stránkách krajský úřad. Oba bývalí zastupitelé se zřejmě obrátí na soud. Jde o vůbec o první případ od doby platnosti zákona, kdy ministr o zrušení mandátu rozhodl.

V Chomutově pokračovaly exekuce

V Chomutově pokračovaly v noci na pátek exekuce majetku lidí, kteří dluží městu peníze na neuhrazených pokutách či poplatcích za služby. Pracovníci radnice za asistence strážníků zahájili exekuce v šesti bytech sídliště Zahradní v úterý. Tentokrát se zaměřili na vymáhání pohledávek od prostitutek s neuhrazenými pokutami za nedovolené provozování živnosti, dlužníky hledali i v hernách a restauracích. Městské exekutory v jednom případě předběhl exekutor okresního soudu, který už dříve oblepil majetek dlužníka. "Je vidět, že se jedná o notorické neplatiče, kteří mají řadu dluhů," uvedla primátorka Ivana Řápková (ODS). Exekuce označila za účinný nástroj, už den po zahájení zabavování movitých věcí dlužníků podepsalo 20 obyvatel města splátkové kalendáře k postupné úhradě dlužné částky.

Banky vydělaly za pololetí 26,6 mld. Kč

Banky na tuzemském trhu v pololetí vydělaly celkem 26,6 miliardy korun, což bylo stejně jako na konci června loni. Většinu zisků vytvořily čtyři velké peněžní ústavy Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank. Celkem v tuzemsku působilo 37 bank, z toho 30 ovládaných zahraničním kapitálem. Statistiku sektoru zveřejnila Česká národní banka. Zisk z finanční a provozní činnosti bankám stoupl o více než desetinu na 78,3 miliardy korun. Objem úrokových výnosů, hlavní zdroj příjmů, mírně klesl na 89,1 miliardy korun a vybrané poplatky a provize stagnovaly na hodnotě 22,7 miliardy korun.

E.ON zlevní plyn pro domácnosti od října o 4,07 procenta

Společnost E.ON od 1. října zlevní plyn pro domácnosti a maloodběratele v průměru o 4,07 procenta. ČTK to řekl mluvčí firmy Vladimír Vácha. E.ON má přibližně 110.000 zákazníků především na jihu Čech. Letos E.ON snížil ceny plynu pro domácnosti v dubnu o dvě procenta a v červenci o devět procent. Důvodem slevy pro 4. čtvrtletí je především klesající kurz amerického dolaru, uvedl mluvčí. Konkurenční RWE oznámila ve čtvrtek zlevnění zemního plynu pro domácnosti v průměru o 2,5 procenta. Průměrná cena od začátku roku tak klesne o více než 11 procent. Další zlevňování v příštím roce firma neočekává. RWE dodává v ČR plyn více než 2,3 milionu konečných zákazníků.

Na údržbu krajských silni může být příští rok až o polovinu méně

Na údržbu silnic v krajích nejspíš bude kvůli daňovým výpadkům příští rok o 30 až 50 procent méně peněz. Silničáři budou možná muset propouštět. Nižší rozpočty se také mohou projevit na rychlosti či kvalitě údržby. Novinářům to po jednání Sdružení organizací správa a údržby silnic ČR řekl ředitel pardubických silničářů Miroslav Němec. Výpadky peněz mohou být v různých krajích různé. Šéf silničářů v Jihomoravském kraji Jan Zouhar prozatím odhaduje propad zhruba o 15 procent. Letos kraj vydává na silnice 700 milionů korun, příští rok by mohl být rozpočet o 100 milionů korun nižší. "V současné době se ta krize promítá dost drasticky, musí se celá řada akcí odsouvat, to se promítá do povrchu vozovek. Bezpečnost to neohrožuje, ale snižuje to komfort," řekl Zouhar.

Spolchemie nestihne do roku 2012 odstranit z výroby rtuť

Ústecká Spolchemie nestihne do konce roku 2012 postavit membránovou elektrolýzu na výrobu chloru, jak jí to ukládá platné povolení. Současná výroba využívá jedovatou rtuť, za to ji opakovaně kritizují ekologické organizace. Odstupující předseda představenstva Spolchemie Martin Procházka na páteční valné hromadě akcionáře informoval, že kvůli dopadům ekonomické krize na výstavbu nemá podnik peníze. Chemička v současné době zastavila veškeré investice a soustředí se na konsolidaci svého hospodaření. Odhaduje, že membránovou elektrolýzu bude Spolchemie schopná postavit kolem roku 2015.

Požár výrobny v Jičíně způsobil škodu za 2,2 milionu

V Jičíně v pátek odpoledne začal hořet prázdný objekt výrobny oken. Požár způsobil podle předběžných odhadů škodu za 2,2 milionu korun. Při požáru ani jeho likvidaci nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek, požár se již podařilo dostat pod kontrolu. Policisté museli odklonili dopravu z okolních ulic. "Továrna byla před požárem vyklizená a nikdo v ní nebyl, požár již neohrožuje ani okolní budovy," řekla mluvčí jičínské policie.

O prázdninách na silnicích zatím 138 mrtvých

O letošních prázdninách zemřelo zatím na silnicích 138 lidí, méně než v roce 2006, kdy začal platit bodový systém a policie evidovala 152 mrtvých. V loňském roce doplatilo životem na kolize za dva prázdninové měsíce 204 lidí a předloni jejich počet vystoupal na 222. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Nejvíce mrtvých o prázdninách za pět let pak eviduje policie v roce 2005, tehdy doplatilo životem na dopravní nehody 223 lidí.

Fakultní nemocnici Olomouc ozdobí sochy

Dřevěné sochy ozdobí v příštích dnech parkový areál Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL). Zhruba od poloviny srpna je tam vytvářejí studenti českých výtvarných škol v rámci nového projektu Sochy léčí. Jeho cílem je oživit areál nemocnice a zpříjemnit prostředí pro pacienty i návštěvníky, řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Studentům českých výtvarných škol, které nemocnice oslovila, umožňuje projekt tvořit v plenéru. Přímo v praxi si mohou vyzkoušet své znalosti práce se sochařským materiálem a mají možnost vzájemné konfrontace. Organizátoři projektu Sochy léčí spolupracovali s Katedrou výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Projekt by měl pokračovat i v příštích letech.

Výbor UNESCO údajně požaduje odstranění točny v Krumlově do konce roku

Výbor UNESCO požaduje po České republice, aby otáčivé hlediště v zahradě českokrumlovského zámku bylo odstraněno do konce letošního roku a místo bylo uvedeno do původního stavu do dubna 2010. Původní informace hovořily o roce 2016. Nový údaj vyplývá z dopisu, jenž z ministerstva kultury v těchto dnech obdržela českokrumlovská radnice. Novináře o tom informoval starosta Krumlova Luboš Jedlička. Mluvčí ministerstva kultury Viktorie Plívová však v pátek uvedla, že točna v Českém Krumlově zůstane na svém místě do roku 2016. S tímto termínem, který navrhla v roce 2007 tehdejší ministryně kultury Helena Třeštíková, Výbor pro světové dědictví UNESCO souhlasí. O dalším osudu otáčivého hlediště v zahradě českokrumlovského zámku budou zástupci ministerstva kultury, představitelé měst a kraje, divadla a památkáři jednat 16. září.

Picassovy grafiky a další díla dorazí do Jihlavy příští týden

Jihlava připravuje expozici přibližně šesti desítek originálních grafik, kreseb a plakátů inspirovaných býčí arénou od španělského malíře a sochaře Pabla Picassa. Díla zapůjčená Muzeem umění z německého partnerského města Heidenheim budou vystavena od 9. září do 7. listopadu v Domě Gustava Mahlera. Výstava si vyžádala rozsáhlá bezpečnostní opatření, obrazy budou v Jihlavě od příštího týdne. Podle náměstkyně primátora Ireny Wagnerové bude výstava Picassových prací republikovým unikátem a jedním z velkých mezníků kultury v Jihlavě. Součástí expozice bude rozsáhlý doprovodný program. V Horáckém divadle například lidé uvidí představení Divadla Ungelt Picasso v hlavních rolích s Vilmou Cibulkovou a Milanem Kňažkem.

Leonard Cohen znovu zaplní pražskou O2 arenu

Koncert kanadského písničkáře Leonarda Cohena, který se uskuteční v sobotu v pražské O2 areně, nepřinese oproti jeho loňskému vystoupení v Tesla Aréně v Holešovicích žádné velké změny. Zazní zhruba 25 největších Cohenových hitů z jeho více než čtyřicetileté hudební kariéry. Čtyřiasedmdesátiletý hudebník opět vystoupí bez předkapely. Pořadatelé očekávají návštěvu přibližně 14.000 diváků. V prodeji jsou poslední vstupenky. Rodák z Montrealu, který jen sporadicky vydává nová alba a na světové turné se vydal loni po 15 letech, je v Česku velmi populární. První Cohenův koncert v Česku loni v září byl dlouho dopředu beznadějně vyprodán.

Na vizovické Trnkobraní o víkendu přijede asi 22.000 lidí

Tradiční multižánrový festival Trnkobraní by o víkendu mohlo ve Vizovicích na Zlínsku navštívit kolem 22.000 lidí. Letošní 42. ročník by se tak z pohledu návštěvnosti zařadil k těm nejúspěšnějším. Trnkobraní odstartuje v areálu místní likérky v pátek večer a potrvá do neděle. Letos nabídne desítky zahraničních i tuzemských kapel. Hlavní událostí zahajovacího dne je společný koncert skupin Čechomor a Divokej Bill nebo sobotní vystoupení maďarské legendy Omega. V neděli proběhne oslava 60. narozenin vizovického rodáka herce Bolka Polívky. Tradičním vrcholem Trnkobraní bude nedělní soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Ve městě proběhne jarmark řemesel, vizovický zámek nabídne návštěvníkům Trnkobraní zlevněné prohlídky. Na milovníky pravé valašské slivovice čeká Jelínkův vizovický košt.

Violoncellista Josef Chuchro měl v Praze pohřeb

V úzkém rodinném kruhu se v pátek dopoledne konalo na pražských Olšanech poslední rozloučení s violoncellistou Josefem Chuchrem, někdejším děkanem Hudební fakulty AMU, členem Sukova tria a laureátem řady mezinárodních soutěží. Chuchro zemřel 19. srpna ve věku 78 let. Soustavnou veřejnou koncertní činnost zahájil Chuchro v roce 1950. Od roku 1952 byl členem Sukova tria. Jako sólista a komorní hráč koncertoval ve 33 státech pěti světadílů pod taktovkou 112 dirigentů s pětasedmdesáti orchestry. V roce 1961 byl jmenován sólistou České filharmonie. Roku 1979 založil se svým synem Janem Pražské violoncellové duo. Od roku 1965 působil Josef Chuchro jako pedagog pražské konzervatoře, od roku 1973 předával své zkušenosti i posluchačům Akademie múzických umění v Praze a vychoval řadu vynikajících violoncellistů. Po listopadu 1989 byl akademickým senátem třikrát zvolen zvolen děkanem Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze.

Ze sportu

Dva z pěti českých klubů postoupily do základních skupin fotbalové Evropské ligy. Zatímco Slavia Praha i její městský rival Sparta potvrdily výbornou výchozí pozici z úvodních duelů, pro Liberec, Teplice a Olomouc letošní pohárová Evropa končí. výsledky: * Crvena Zvezda - Slavia 2:1 (2:0), Sparta - Maribor 1:0 (1:0), Olomouc - Everton 1:1 (0:1), Slovan Liberec - Dinamo Bukurešť 0:3 (0:3,0:1), na pen. 8:9, Hapoel Tel Aviv - FK Teplice 1:1 (0:0).

Fotbalisty pražské Slavie čekají v Evropské lize Valencia, Lille a Janov. Sparta se ve čtyřčlenné skupině Evropské ligy utká s Eindhovenem, FC Kodaň a Kluží. Rozhodlo o tom páteční losování v Monte Carlu. Po šesti kolech postoupí do vyřazovací fáze z každé skupiny dva nejlepší kluby.

Čtyři čeští tenisté budou ve finálovém dnu kvalifikace bojovat o postup do hlavního pavouka dvouhry na grandslamovém US Open. Po Evě Hrdinové a Barboře Záhlavové-Strýcové prošli do třetího kola ve čtvrtek také Klára Zakopalová a Lukáš Rosol. Zakopalová sice ztratila s Francouzkou Stephanií Cohenovou-Alorovou hladce první set v poměru 1:6, další dva ale získala 6:1 a 6:3. O start v hlavní soutěži si zahraje s Ukrajinkou Marijí Korytcevovou. Rosol bude mít jako jediný český reprezentant možnost doplnit trio Radek Štěpánek, Tomáš Berdych a Jan Hernych. Se Slovincem Lukou Gregorcem vyhrál 4:6, 6:3 a 6:4. Rosolovu poslední překážku představuje domácí Donald Young.

Česká atletická elita přijede v sobotu do Jablonce nad Nisou, aby pomohla mateřským klubům v mistrovství České republiky družstev. Na startu bude i oštěpařka pražské Dukly Barbora Špotáková, která pro tento závod hostuje v USK Praha. Sama se však nechala slyšet, že nejspíš bude šetřit bolavý loket z mistrovství světa v Berlíně, kde získala stříbrnou medaili.

Čeští veslaři na mistrovství světa v Poznani nerozšířili počet svých finálových účastí. V semifinálových jízdách se mezi postupující trojici nedostala skifařka lehkých vah Klára Janáková, párová čtyřka ani čtyřka bez kormidelníka lehkých vah. O víkendu budou o medaile bojovat dvojka s kormidelníkem Václav Chalupa, Jakub Makovička a Oldřich Hejdušek, kteří do finále postoupili přímo z nedělní rozjížďky, a úspěšní semifinalisté ze čtvrtka - skifaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek, dvojskif Jitka Antošová, Lenka Antošová a čtyřka bez kormidelníka Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček a Jan Gruber.

Judista Jaromír Ježek vypadl na mistrovství světa v Rotterdamu ve druhém kole, kde byl nad jeho síly olympijský vítěz a mistr Evropy Ole Bischof z Německa. Český reprezentant, který po loňské olympiádě přešel z kategorie do 73 kilogramů do jedenaosmdesátky, si v Nizozemsku připsal jediné vítězství proti Kubánci Asleii Gonzálezovi na ipon.

Počasí v ČR

Bude zataženo s deštěm a teploty 18 až 22 st.