Zprávy

Policie připouští, že útok na Mirka Topolánka si mohl někdo objednat

Policisté již nevylučují, že si páteční útok na předsedu ODS a expremiéra Mirka Topolánka někdo objednal. Dlouho přitom tvrdili, že pro to neexistují žádné indicie. Televizi Nova se ale už v sobotu přihlásil muž, který se označil za jednoho z útočníků. Nyní po něm pátrá policie. Muž uvedl, že měli za úkol udělat na předvolební akci "rozruch". Jméno zadavatele však nezveřejnil. Policisté znají jména dvou mužů, kteří se na útoku pravděpodobně podíleli. Je mezi nimi majitel auta, jehož registrační značku policii oznámili svědkové incidentu. Čtveřice mužů zaútočila na Topolánka v Hustopečích u Brna a trefili jej údajně kamenem do hlavy. Právníci občanských demokratů už v pátek podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Policisté případ vyšetřuji jako výtržnictví a útok na veřejného činitele. V případě odsouzení útočníkům hrozí až tři roky vězení.

Česko prý mohlo vyloučit až pět ruských agentů

Česká republika měla prý důkazy, které by ji opravňovaly k vyhoštění nejen dvou, ale čtyř až pěti ruských diplomatů. Ve svém nejnovějším vydání to uvedl týdeník Respekt. Jejich vyhoštění by však byl podle týdeníku problém, protože i z Ruska by byl vyhoštěn stejný počet osob. České tajné služby mají přitom na české ambasádě v Moskvě dohromady zhruba pět lidí, zatímco ruských agentů v tuzemsku působí minimálně 100. Vyhoštěním dvou údajných ruských špionů prý vyvrcholil 11 měsíců trvající souboj Severoatlantické aliance s Ruskem o to, zda se podaří "rozbít jeho mezinárodní a dobře organizovanou síť agentů, kteří v členských zemích NATO sbírali informace klíčové pro udržení bezpečnosti a svobody Západu". O vypovězení dvou ruských diplomatů bylo rozhodnuto už letos na jaře, řekl tento týden deníku Právo bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Se samotným vyhoštěním však Česká republika z taktických důvodů počkala až na konec českého předsednictví EU a summitu EU-Rusko.

Kocáb chce zmírnit náhubkový zákon

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb ve středu vládě předloží novelu, která má zmírnit dopady takzvaného náhubkového zákona. Zákon zakazuje od 1. dubna zveřejnit identitu podezřelých a obětí některých trestných činů a citovat z policejních odposlechů. Podle zástupců médií ale počítá s příliš tvrdými sankcemi - pětiletým vězením či pětimilionovou pokutu. Zákon si vysloužil kritiku i ze zahraničí. Bývá vnímán jako zásah do svobody projevu. Pokud novelu zákonodárci přijmou, měla by začít platit od 1. ledna 2010. Návrh počítá se snížením pokuty u fyzických osob, a to na maximálně 200.000 korun, respektive milion korun, pokud je skutek spáchán tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem. Tato změna má být zakotvena v zákoně o ochraně osobních údajů.

Kocáb: Agentura pro začleňování by měla stát ročně 400 milionů Kč

Agentura pro sociální začleňování by měla ročně stát 400 milionů korun. V nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT to řekl ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Agentura, která má regionům pomoci integrovat nepřizpůsobivé komunity do společnosti, by měla mít od roku 2011 celostátní působnost. Na projekty by mělo jít podle Kocába zhruba 280 milionů ročně, agentura by zaměstnávala asi 120 lidí. Agenturu zřídila loni bývalá vláda, zatím její zaměstnanci pilotně pracují ve 12 českých městech a regionech. Podle původních plánů měly na integraci Romů směřovat až miliardy korun, zejména z prostředků EU. Zatím státní rozpočet pro letošní rok na provoz agentury pamatoval částkou 13,5 milionu korun. Zaměstnává patnáct stálých zaměstnanců.

Shromáždění v Hodoníně připomnělo romské oběti holokaustu

Romské oběti holokaustu si připomněli účastníci pietního shromáždění v Kunštátu u Hodonína. Zde podobně jako v Letech na Písecku sídlil za protektorátu sběrný a internační tábor. Mnoho vězňů zemřelo v důsledku špatných podmínek přímo v táboře, zbylé transport v r. 1943 odvezl do vyhlazovacích táborů u Osvětimi, kde většina z nich zahynula. Vzpomínkovou akci každoročně pořádá Muzeum romské kultury v Brně. Letos poprvé se akce konala přímo v areálu bývalého tábora, který je v současnosti rekreačním střediskem. Stát jedná se soukromou majitelkou o jeho odkupu. Muzeum romské kultury tam chtělo zřídit vzdělávací centrum a památník. Podle ředitelky Jany Horváthové ale ministerstvo jako zřizovatel muzea z jednání vypadlo kvůli nedostatku peněz. Hodonínský tábor byl v provozu od srpna 1942 do prosince 1943. Nacisté tam věznili celkem 1396 lidí, z nichž 207 na místě zahynulo, nejčastěji na zápal plic, tuberkulózu, skvrnitý a břišní tyfus. Holokaust přežila v českých zemích jen asi desetina z původního romského obyvatelstva.

Zemědělcům letos výrazně klesnou zisky

Čeští zemědělci letos i po započtení dotací vydělají jen kolem dvou miliard korun. Odhaduje to Agrární komora (AK). Loni podle ČSÚ dosáhli zisku 9,7 miliardy Kč. V příštím roce by se pak české zemědělství poprvé od vstupu země do EU mohlo propadnout do čtyřmiliardové ztráty, a to v případě, že nedostane žádné dotace od státu. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl prezident AK ČR Jan Veleba. Ministr zemědělství Jakub Šebesta uvedl, že v letošním roce nebude resort dotace zemědělcům omezovat. Zemědělci se letos potýkají s poklesem výkupních cen. Zatímco farmářské ceny byly v prvním pololetí o 29 procent nižší, ceny v obchodech klesly jen o čtyři procenta. Nejhorší je podle Veleby situace u mléka a u obilí. Výkupní cena litru mléka je pod šesti korunami na litr a náklady se pohybují mezi 7,90 a 8,20 Kč. Výkupní cena potravinářské pšenice je pod 3000 Kč, pohybuje se kolem 2700 Kč za tunu, což je úroveň před rokem 1989.

ČSA jsou za 1. pololetí ve ztrátě téměř dvě miliardy Kč

České aerolinie jsou za 1. pololetí ve ztrátě 1,83 miliardy korun. Uvedl to server iDnes.cz s tím, že zprávu firma zveřejní na středeční tiskové konferenci. Ztráta je o více než půl miliardy vyšší, nežli společnost očekávala. Tržby klesly meziročně o 1,5 miliardy na 9,5 miliardy korun. Aerolinky se do větší ztráty dostaly především kvůli desetinovému úbytku cestujících i celkovému poklesu cen letenek vyvolaným vysokou konkurencí. "Ta čísla jsou katastrofická," uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Hospodaření ČSA má vylepšit hlavně plánovaný prodej dalších letadel i lepší provozní výsledky v druhé polovině roku. Podle výsledků hospodaření navíc firmu drží nad vodou půjčka od státního podniku v likvidaci Osinek, který aerolinkám slíbil úvěr až 2,5 miliardy korun. Miliardu už firma vyčerpala.

Podniky nesouhlasí se zvyšováním daní kvůli rozpočtu

České podniky nesouhlasí se zvyšováním daní kvůli tomu, aby se snížil schodek státního rozpočtu. Za špatný krok to označilo více než 78 procent podnikatelů. Pouze 16 procent firem s tímto návrhem souhlasí. Vyplývá to z průzkumu Institutu rozvoje podnikání při VŠE v Praze, kterého se v minulých dnech zúčastnilo 736 firem. Ministr financí Eduard Janota navrhuje kvůli propadům státních příjmů snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 70 miliard Kč. Chce zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun. Odborníci tyto návrhy vítají. Firmy však za adekvátní řešení současné situace považují v prvé řadě snížení mandatorních výdajů státního rozpočtu včetně zeštíhlení přebujelé státní administrativy a snížení platů státním úředníkům.

Aktivisté vyzvali kancléře, aby zatlačil na ČR kvůli Temelínu

Odpůrci jaderné elektrárny Temelín z hornorakouského sdružení Atomstopp vyzvali rakouského kancléře, aby při své pondělní schůzce s českým premiérem mluvil i o dostavbě temelínské elektrárny. Měl by po svém českém kolegovi prý požadovat změnu českého zákona, který upravuje posuzování dopadů na životní prostředí. Norma podle mluvčích Atomstopp odporuje právu EU. Mluvčí Atomstopp uvedli, že by kancléř měl při pondělním jednání najít "jasná slova", aby české straně připomněl "práva rakouských účastníků a účastnic" při posuzování dopadů na životní prostředí. Rakousko už dříve uvedlo, že se chce do posuzovacího procesu zapojit. Rakušané proti elektrárně dlouhodobě protestují. Podle nich není bezpečná.

Kraj chce na Šumavě vyhlásit stav nebezpečí kvůli kůrovci

Jihočeský kraj zvažuje, že na Šumavě vyhlásí kvůli kůrovci stav nebezpečí. Na nedělní mimořádné tiskové konferenci to oznámil hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Dosavadní bezzásahový režim v parku, tedy ponechání přírody svému přirozenému vývoji, podle Zimoly již způsobil kůrovcovou pandemii. Kraj chce především přimět ministerstvo životního prostředí, aby souhlasilo se vznikem expertní skupiny, která by měla vypracovat krizový plán péče v šumavském národním parku. Ministr životního prostředí Ladislav Miko označil vyhlášení stavu nebezpečí za politické tvrzení, které jej má přitlačit k tomu, aby se vznikem krizové pracovní skupiny souhlasil. Kůrovcová kalamita podle Mika na Šumavě je, park však proti kůrovci tam, kde zasahovat má, intenzivně zasahuje. Na úterý svolal Miko v Praze tiskovou konferenci právě k aktuální situaci na Šumavě.

Česko chce spolupracovat s Argentinou při výzkumu Antarktidy

Česko a Argentina chtějí zlepšit spolupráci při výzkumu Antarktidy. Ministerstvo školství chystá v tomto smyslu mezinárodní dohodu. Už v květnu uzavřela vláda obdobnou smlouvu s Chile. Argentinské úřady stejně jako chilské Čechy ve výzkumu Antarktidy už delší dobu podporujíl kvůli tomu, že česká stanice se v Antarktidě nachází v relativní blízkosti stanic těchto latinskoamerických zemí. Vědecká polární stanice Johanna Gregora Mendela v Antarktidě začala fungovat počátkem roku 2007. Vybudována byla na Ostrově Jamese Rosse za 60 milionů korun. Její životnost je asi 30 let a je určena k sezonnímu pobytu přibližně dvacítky vědců, kteří v této oblasti zkoumají změnu klimatu. Stanice je tvořena hlavní budovou a několika kontejnery. Pracuje tam 15 badatelů. V lednu například český biolog Jiří Komárek nalezl zvláštní typ sinic, které vytvářejí uskupení připomínající malé černé hlávky salátu.

Letní shakespearovské slavnosti navštívil herec Ben Kingsley

Letní shakespearovské slavnosti v Praze navštívil v sobotu divadelní a filmový herec Ben Kingsley. Oscarový představitel Gándhího zde doprovází svou manželku, herečku Danielu Lavenderovou, která od pátku do neděle účinkovala se souborem British Shakespeare Company na Letních shakespearovských slavnostech. Členové shakespearovské společnosti v Nejvyšším purkrabství Pražského Hradu v sobotu uvedli v angličtině komedii Sen noci svatojánské. Kingsley představení pod širým nebem ocenil. Pochválil také výkon herců. Britská shakespearovská společnost je po Royal Shakespeare Company největší a neznámější shakespearovská společnost v Británii. V Praze hostuje poprvé.

Eva Pilarová se stala "královnou" festivalu v Trutnově

Jako "královna" přehlídky s korunou věnovanou pořadateli v sobotu odjížděla zpěvačka Eva Pilarová z rockového festivalu v Trutnově. Její vystoupení, kterým organizátoři připomněli nedávné 70. narozeniny "první dámy českého swingu", bylo vrcholem hlavního festivalového programu. Slova dávných hitů zněla rovněž z úst celého mnohatisícového "kotle" pod scénou. Zpěvačka si během vystoupení zazpívala také tři duety s Matějem Ruppertem z Monkey Business. Písničkami jako Láska nebeská a Tereza vzpomněli na zesnulého Waldemara Matušku, který rovněž v Trutnově kdysi slavil obrovský úspěch. Nečekanou hvězdou vystoupení příležitostného "souboru dělnických písní a tanců" Hever and Vazelína na undergroundové scéně byl bývalý prezident Václav Havel, jehož dávní souputníci z disentu 70. let přiměli k neplánovanému hostování na barely. Havel si s chutí zabubnoval do rytmu komunistické Internacionály.

Na pražském Výstavišti poprvé v Česku zahráli Radiohead

V areálu pražského Výstaviště v Praze-Holešovicích v neděli poprvé v České republice vystoupila britská skupina Radiohead. V roli předkapely se představil berlínský elektronický projekt Moderat. Pětičlenná formace v čele s Thomem Yorkem za svou poslední studiovou nahrávku In Rainbows letos získala cenu Grammy pro nejlepší alternativní album. Kapela je známá svým ekologickým smýšlením a aktivním vystupováním ohledně globálních změn klimatu. Z toho vyplývá i mnoho opatření pro pražský koncert. Odpoledne v den koncertu se uskutečnila speciální cyklojízda na koncert s místem srazu U Sovových mlýnů a cílem na Výstavišti, kde byla připravena hlídaná úschovna kol. Radiohead prodali přes 30 milionů alb, získali mnoho prestižních cen a nominací od Grammy přes Brit Awards až po ceny MTV.

Festivalu Stodola hrozil anonym bombami

Festival Stodola Michala Tučného muselo v sobotu před půlnocí opustit na 4500 lidí. Anonym nahlásil na linku 158 do Plzně, že na akci vybuchne o půlnoci pět bomb. Informovala o tom jihočeská policejní mluvčí Anna Drdová. Areál policie vyklidila, nálože ale nenašla. Do akce bylo nasazeno několik desítek policistů včetně speciálně cvičeného psa. Půlhodinu po půlnoci se diváci mohli do areálu vrátit a program pokračoval. Anonym hrozil v sobotu bombou i dalšímu festivalu. Na městskou policii v Hradci Králové zavolal před polednem anonym z ciziny, že na tamním Hip Hop Kempu exploduje nálož. Policisté areál v prostoru letiště prohledali, žádnou trhavinu ale neobjevili. Na akci dorazilo asi 15.000 lidí, v době oznámení byli v areálu ale jen pořadatelé a produkce.

Českokrumlovský festival zahájí v r. 2010 tenorista José Cura

Vystoupení slavného argentinského tenoristy Josého Cury na zahajovacím koncertu nebo Mozartova opera Don Giovanni v podání Jihočeského divadla jsou jedny z taháků příštího 19. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. Ten se uskuteční od 16. července do 21. srpna 2010. Informovala o tom mluvčí festivalu Veronika Dušková. Letošní ročník skončil o tomto víkendu. Sobotní závěrečný koncert v Zámecké jízdárně patřil ruskému violoncellistovi Kyrillu Rodinovi a Pražské komorní filharmonii s dirigentem Jakubem Hrůšou. Pětitýdenní přehlídku s 21 koncerty různých žánrů, od vážné hudby přes folklor, pop a muzikál navštívilo 15.200 lidí. Loni festival nabídl 26 koncertů, které si nenechalo ujít téměř 13.000 posluchačů. Hvězdou letošního ročníku byla americká sopranistka, členka newyorské Metropolitní opery a dvojnásobná držitelka Grammy Renée Flemingová.

Červená Řečice má vlastní Sochu Svobody, je však slaměná

Červená Řečice na Pelhřimovsku ožila o víkendu již třináctým ročníkem festivalu Slámování. Pod rukama více než stovky nadšenců vznikaly nevšední výtvory ze slámy, které budou asi tři týdny k vidění v tamním parku. Lidé zde mohou obdivovat třeba slaměnou Sochu Svobody, sněhuláka nebo figurky ze hry Člověče, nezlob se. Uvedl to Jiří Jedlička z pořádajícího Spolku na záchranu památek červenořečických. Cílem výtvarně recesistické akce, jejíž součástí jsou tradičně koncerty, divadelní představení, filmové projekce či řemeslné dílny, není ale jen zábava. Organizátoři se už od začátku snaží poukázat i na zoufalý stav červenořečického zámku.

Ze sportu

Český oštěpař Petr Frydrych obsadil na mistrovství světa v Berlíně desátou pozici. Jednadvacetiletý svěřenec světového rekordmana Jana Železného hodil nejdál ve třetím pokusu, a to 79,29 metru.

Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče v sobotu v Praze získal útočník Patrik Eliáš. Hráč New Jersey byl v minulém ročníku nejproduktivnějším Čechem v NHL a solidně se po vyřazení Devils ve Stanleyově poháru předvedl i na mistrovství světa. I díky tomu Eliáš sesadil z trůnu krále předchozích čtyř ročníků ankety Jaromíra Jágra.

Hokejisté Liberce prohráli souboj o třetí příčku na turnaji Summer Ice Hockey v Basileji s Dynamem Minsk 1:2. Účastník KHL vedl po druhé třetině dvoubrankovým rozdílem, jediný gól Bílých Tygrů zaznamenal Jan Víšek.

Trenér atletické reprezentace Václav Fišer u českého týmu končí. Rozhodl se, že po mistrovství světa v Berlíně na svou funkci rezignuje. Dvaašedesátiletý kouč působil ve své roli od roku 1992 a odchází do důchodu.

Jan Kopecký se v neděli stal devátým českým závodníkem v historii, který vyhrál zlínskou Barum rallye. Člen továrního týmu Škoda Motorsport suverénně ovládl náročnou soutěž, zařazenou hned do tří šampionátů, a poprvé v kariéře si připsal triumf v seriálu Intercontinental rallye challenge.

Týden po překonání kanálu La Manche zvítězil dálkový plavec Rostislav Vítek na mistrovství republiky v závodě na pět kilometrů. Na Lipně v sobotu obhájil titul s náskokem 2,3 sekundy před Jakubem Fichtlem, který této disciplíně vládl pět let před ním. Také mezi ženami triumfovala zástupkyně Komety Brno. Silvie Rybářová zvítězila o více než čtyři minuty před teprve patnáctiletou Lenkou Štěrbovou, už jistou vítězkou Českého poháru. Obhájkyně titulu a dlouholetá česká jednička Jana Pechanová do závodu na poslední chvíli ze zdravotních důvodů nenastoupila. Dnes se na Lipně poplave o medaile na trati 20 km.

Český pohár v cross country na horských kolech vyhráli Jiří Friedl a Pavla Havlíková, která obhájila celkové prvenství v seriálu z loňského roku. Závěrečný pátý závod v dešti v Kutné Hoře vyhrál Filip Eberl, který si připsal první vítězství v poháru. Friedl dojel se ztrátou 19 sekund druhý. Mezi ženami triumfovala s téměř tříminutovým náskokem Polka Anna Szafraniecová před Slovenkou Jankou Števkovou. Nejlepší domácí závodnicí v cíli byla na třetí příčce Havlíková, která ovládla seriálové pořadí, přestože nevyhrála ani jeden závod. Nejlepší česká bikerka Tereza Huříková vytěžila ze svých startů dvě prvenství a jedno druhé místo, což znamenalo konečné šesté místo.

Skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil v závodě letní Grand Prix v polském Zakopaném pátou příčku. V průběžném pořadí poháru se posunul o jedno místo a je šestý. Do druhého kola z českých skokanů prošel ještě Jakub Janda, který skončil šestnáctý. Závod vyhrál s náskokem sedmi bodů Rakušan Gregor Schlierenzauer.

Počasí

Bude slunečno, teploty 23 až 27 stupňů.