Zprávy

Senátoři kvůli Lisabonské smlouvě napadnou u soudu novelu o vázaném mandátu

Skupina senátorů hlavně z ODS napadne u Ústavního soudu novely parlamentních jednacích řádů, takzvaný zákon o vázaném mandátu. Ten někteří zákonodárci požadovali jako podmínku pro svůj souhlas s lisabonskou reformní smlouvou. Senátoři se domnívají, že novely jsou nedostatečné. Podle nich je neústavní, aby parlament souhlasil s dalším přenosem pravomocí na EU jinou než ústavní většinou. Teprve po této stížnosti chtějí senátoři podat žádost o přezkum smlouvy. Oznámil to senátor Jiří Oberfalzer (ODS) s tím, že stížnost bude odeslána příští týden. Zástupci ČSSD a KDU-ČSL označili celou akci za zdržovací taktiku, která má umožnit prezidentovi Václavu Klausovi odložit rozhodnutí o podpisu Lisabonské smlouvy, a tím i dokončení její ratifikace. Předseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se domnívá, že Ústavní soud stížnost odmítne jako neopodstatněnou. Smlouvu už schválily obě komory českého parlamentu.

CVVM: Volby by teď vyhrála ČSSD

Sněmovní volby by podle aktuálního šetření vyhrála ČSSD s 33 procenty před ODS. Ta by získala 31 procent. Výsledy předvolebního průzkumu uvedlo ve středu Centrum pro výzkum veřejného mínění. Na třetím místě pomyslného žebříčku skončili podle průzkumu komunisté, kteří by v srpnu získali 13,5 procent, za nimi TOP 09 se ziskem 9,5 procent. Na hranici volitelnosti se ocitla KDU-ČSL, kterou by volilo pět procent lidí. Zelení se propadli na tři procenta, do sněmovny by se nejspíš nedostali. Sociální demokraté se tak po krátkém období na začátku léta vracejí podle CVVM znovu na první místo. V červnu vedla ODS před ČSSD s náskokem pěti procentních bodů.

Do sněmovních voleb se zatím přihlásilo devět stran

Přihlášky pro předčasné sněmovní volby odevzdalo týden před uzávěrkou alespoň v jednom kraji devět politických uskupení. Spolu s ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a TOP 09 se přihlásily ještě Strana důstojného života, Suverenita - Strana zdravého rozumu, strana republikánů a Volte Pravý Blok www.cibulka.net. Na předložení kandidátních listin je ještě čas do příští středy. Před třemi lety o vstup do sněmovny usilovalo 26 volebních seskupení.

Skokan vyzval bývalé spolustraníky z ODS k přestupu do Věcí veřejných

Někdejší liberecký hejtman Petr Skokan, který se rozešel z ODS a nyní kandiduje za stranu Věci veřejné, vyzval k podobnému kroku další nespokojené občanské demokraty. "Věci veřejné, prosazující zásady přímé demokracie, mi znovu připomněly všechny ideály a naděje, se kterými jsem před lety vstupoval do ODS," uvedl ve výzvě. Předseda strany Věci veřejné Radek John nicméně uvedl, že přestup nebude znamenat umístění na kandidátkách jeho strany, ty jsou již uzavřeny. Podle Johna voličská podpora jeho strany už v tuto chvíli převyšuje pět procent nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny. Poslední zveřejněné průzkumy volebních preferencí ovšem nic takového nenaznačují.

Soud obdržel stížnost ministryně Kovářové v kauze Čunek

Nejvyšší soud (NS) ve středu obdržel stížnost pro porušení zákona, kterou v kauze bývalého vicepremiéra a někdejšího předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka podala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Potvrdil to mluvčí soudu Petr Knötig. Soud se podle něj bude stížností intenzivně zabývat, nelze však předjímat, kdy rozhodne. Kovářová chce, aby Nejvyšší soud znovu přezkoumal okolnosti sledovaného případu. Ministryně si materiály o Čunkově kauze vyžádala na konci května od nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. K případu si nechala zpracovat expertizy, odborníci se však podle ní ve svých závěrech úplně neshodovali. Kovářová také oznámila, že bude usilovat o zveřejnění celého Čunkova spisu. Vyzvala k tomu Renatu Veseckou, ta však odmítla s tím, že to není v její kompetenci. Stejně reagoval jihlavský státní zástupce Arif Salichov, který Čunkovo stíhání zastavil.

Školské odbory: Chystané úspory sníží plat učitelů o 1500 Kč

Pokud budou škrty v rozpočtu ministerstva školství tak velké, jak se čeká, mohl by učitelům klesnout plat až o 1500 korun. Řekl to předseda školských odborů František Dobšík. Odboráři to vypočítali z údajů, které jim na začátku prázdnin dalo ministerstvo školství. Nyní plánují petici a chtějí apelovat na ministryni školství, aby vyjednala pro svůj úřad více peněz. Ministr financí Eduard Janota chce výraznými škrty či zvýšením daní ušetřit přes 70 miliard. Navrhované snížení pro ministerstvo školství by činilo asi 3,2 miliardy. Šéfka resortu školství Miroslava Kopicová ale považuje plánované škrty za příliš vysoké. Chce, aby byly o dvě miliardy menší, jinak by se podle mluvčí MŠMT Kateřiny Böhmové muselo sáhnout i na platy. Podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání byl v regionálním školství průměrný plat učitele 23.968 korun. Průměrný Čech si přitom ve stejném období vydělával asi o 1000 korun měsíčně méně.

Kultura dostane na rok 2010 o půl miliardy méně

Ministerstvo kultury by mělo mít v příštím roce o půl miliardy korun nižší rozpočet než letos. Bude tak muset kvůli hospodářské krizi krátit výdaje zhruba o sedm procent. Výsledný návrh rozpočtu činí 7,9 miliardy korun, ministerstvo původně požadovalo o dvě miliardy víc. Informovala o tom mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Rozpočtové škrty se podle resortu dotknou prakticky všech oblastí, šetřit bude muset jak samotný úřad, tak příspěvkové organizace, které resort spravuje. Krácení prostředků se pravděpodobně nevyhne ani dotacím a programům. Právě v této oblasti by se ale podle ministra kultury Václava Riedlbaucha mělo šetřit co nejméně. "Každé snižování peněz na kulturu vnímáme jako negativní, obzvlášť v době, kdy by se kreativní oblasti měly podporovat při nacházení cest z ekonomické krize," řekl zástupce iniciativy Za Česko kulturní Jan Vávra. "V Evropě existují studie, podle kterých kreativní odvětví generují více peněz než třeba automobilový průmysl," doplnil Vávra.

Během návštěvy papeže se nebude jednat o smlouvě s Vatikánem

Jednání o smlouvě mezi Českou republikou a Vatikánem při návštěvě papeže Benedikta XVI. připraveno není. Na tiskové konferenci o organizaci návštěvy papeže to řekl arcibiskup Jan Graubner. Není ale vyloučeno, že se jí dotknou při svém setkání vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone a premiér Jan Fischer. Česko patří mezi několik evropských zemí, které zatím smlouvu s Vatikánem neuzavřely. Znění dokumentu, který upravuje působení římskokatolické a řeckokatolické církve v ČR, bylo podepsáno už v roce 2002, smlouvu ale zatím ratifikoval pouze Vatikán. V Česku odmítla smlouvu ratifikovat sněmovna. Poslanci v roce 2003 dospěli k názoru, že navržená dohoda je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. Hlava katolické církve do Česka přicestuje 26. září a zdrží se celkem tři dny. Jeho návštěva bude rozdělena na část státní a církevní. Budou ji provázet velká bezpečnostní opatření.

Do Prahy přijede dalajlama, setká se s Havlem

Nejvyšší tibetský duchovní vůdce dalajlama přicestuje v září do Prahy. Na konferenci nazvané Mír, demokracie a lidská práva v Asii se setká s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Konference se koná 10. a 11. září a organizuje ji nadace Forum 2000, jejímž je Havel spoluzakladatelem. Dalajlama, nositel Nobelovy ceny za mír, se do Česka vrací po necelém roce. Byl tu již několikrát, poprvé v roce 1990 na Havlovo pozvání. Tentokrát má dalajlama podle informací médií přijet v rámci svého turné, které zahájí 7. září na Slovensku.

V ČR je více než půl milionu neobývaných bytů

V Česku je pravděpodobně více než půl milionu neobývaných bytů. To je více než deset procent z celkového počtu, řekl vrchní ředitel sekce produkčních statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) Josef Vlášek. Ročně se v Česku zruší 2000 až 3000 bytů, nepoužívaných jich je ale podle Vláška výrazně víc. Za zrušený považují statistici především takový byt, který zanikl úředním rozhodnutím, jako je například demoliční výměr. Určité množství prázdných bytů existuje podle Vláška na trhu vždy. "Byty se rekonstruují, prodávají a tak dále," poznamenal. Ve srovnání se západními zeměmi je ale toto číslo v Česku vyšší. Na západ od českých hranic prý počet neobydlených bytů nepřesahuje desetinu. Přesná čísla o tuzemských prázdných bytech ale budou k dispozici až po sčítání lidu, domů a bytů, které se uskuteční v roce 2011.

Výstavba nových bytů ve druhém čtvrtletí klesla o pětinu

Ve druhém čtvrtletí byla v Česku zahájena výstavba 9736 bytů, což bylo meziročně o 21,2 procenta méně. Nejvíce zahájených staveb se týká bytů v rodinných domech, ve druhém čtvrtletí byla zahájena výstavba 5055 bytů v rodinných domech. Jejich počet však meziročně klesl o 20 procent. Počet zahájených bytů v bytových domech se snížil o 27,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek meziročně klesla o téměř pětinu na 49,6 miliardy Kč. Ve druhém čtvrtletí bylo dokončeno 7770 bytů, meziročně o 5,6 procenta více. Nejvíce bylo dokončeno bytů v rodinných domech, a to 3603. V meziročním srovnání to znamená pokles o sedm procent. Bytových domů bylo dokončeno 2986, meziročně o 39,9 procenta více.

Objem hypoték občanům v červenci spadl o více než polovinu

Celkový objem hypoték poskytnutých občanům v červenci klesl meziročně o více než 50 procent, tedy na šest miliard korun. Loni ve stejném měsíci banky prodaly hypotéky za 12,2 miliardy korun. Češi během letošního července získali 3639 hypoték proti 6725 před rokem. Vyplývá to z výsledků ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje devíti tuzemských bank. Na obchodních výsledcích hypotečních bank se podle Fincentra podepisují nezájem klientů o hypoteční financování a výrazný pokles průměrné částky poskytnutého úvěru. Přes klesající zájem klientů o hypoteční úvěry průměrné úrokové sazby rostou. V červenci podle Fincentrum hypoindex vzrostly proti předchozímu měsíci sazby hypoték v průměru o 0,11 procentního bodu na 5,66 procenta.

Společnost Air France-KLM odstoupila ze soutěže o České aerolinie

Společnost Air France-KLM se stáhla ze soutěže o České aerolinie. Svůj krok zdůvodnila nepříznivými dopady ekonomické situace na leteckou přepravu. Ve druhém kole privatizace nyní zůstává pouze konsorcium Unimex a Travel Service. Ministerstvo financí uvedlo, že bude v privatizaci pokračovat, a prodloužilo do 30. září lhůtu pro podání cenové nabídky. Premiér Jan Fischer vzal podle svého mluvčího Romana Proroka informaci na vědomí a požádá ministra financí o návrh dalšího postupu. Podle dřívějších odhadů prodej ČSA mohl přinést zhruba pět miliard korun. Odstoupení Air France-KLM vnímají analytikové jako velkou komplikaci. Podle Jana Procházky ze společnosti Cyrrus se už vlastně nejedná o regulérní soutěž. Stát sice podle něj nemá důvod privatizaci zastavovat, měl by ale jasně a veřejně deklarovat cenu, pod kterou České aerolinie neprodá. Nemusí se zbavovat ČSA za každou cenu.

Piloti si stěžují premiérovi na vedení ČSA

Piloti Českých aerolinií si v otevřeném dopise stěžují premiérovi Janu Fischerovi na vedení firmy. Vadí jim především rozprodej majetku. V dopise vyjádřili obavu, že jde o úmyslnou likvidaci firmy, a žádají premiéra o schůzku. Obávají se také propouštění, na kterém by podle nich prodělal především stát. ČSA se potýkají podobně jako ostatní dopravci s krizí a odlivem pasažérů, vedení již oznámilo propuštění až 860 lidí, z velké části právě pilotů a letušek. Omezí se také řada spojů.

Hyundai zahájí v Nošovicích dvousměnný provoz

Nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech zahájí v pondělí 7. září dvousměnný provoz. Výrobu rozšíří kvůli trvalé poptávce po vozech Hyundai i30 a plánovanému zahájení sériové výroby modelu Kia Venga. Ten automobilka začne vyrábět na konci roku. Informoval o tom mluvčí firmy Petr Vaněk. Během náboru pracovníků pro druhou směnu přijala firma v červnu a červenci zhruba 300 lidí, v současné době jich zaměstnává bezmála 2000.

Air Liguide otevřela svou první plnírnu plynů v ČR

Francouzská nadnárodní společnost Air Liquide, která je největším světovým dodavatelem technických plynů, otevřela ve středu v Čáslavi svou první plnírnu v Česku. Provozovna stála téměř 60 milionů korun. V současnosti v ní pracuje sedm lidí, do dvou let by mohla mít až 20 zaměstnanců, řekl jednatel dceřiné Air Liguide CZ Jaroslav Holeček. Kapacita nové plnírny je 1500 tlakových lahví denně. V současnosti ji firma využívá zhruba ze třetiny. Air Liquide je předním světovým dodavatelem plynů pro průmysl, zdravotnictví a životní prostředí. Ve více než 75 zemích zásobuje milion zákazníků a zaměstnává 43.000 lidí.

Bývalé vedení středočeské záchranky porušovalo zákon

Bývalé vedení středočeské záchranné služby podle jejího současného ředitele Martina Houdka porušovalo zákon o veřejných zakázkách. Kontrola podle něj odhalila závažné nedostatky při uzavírání smluv v okresních střediscích v Rakovníku, Berouně a Kolíně. Současné vedení kvůli tomu zvažuje podání trestního oznámení. Podezření se týká zejména desetimilionové investice do stanoviště v Rakovníku, které potom jako součást privatizované nemocnice přešlo do soukromých rukou. Záchranka nyní za využívání tohoto stanoviště musí platit 30.000 korun měsíčně. Bývalý ředitel záchranné služby Robert Zelenák nebyl po nástupu hejtmana Davida Ratha (ČSSD) odvolán, ale bylo vypsáno nové výběrové řízení na obsazení této pozice, do kterého se Zelenák nepřihlásil. Rath tehdy řekl, že důvodem pro vypsání soutěže byla série drobných problémů, které vzbuzovaly pochybnosti o způsobu řízení celé organizace. Hejtman nebyl spokojen například s tím, jak byly využívány služební vozy.

Cvičení záchranářů zpomalí dálnici do Brna

Kvůli velkému cvičení jihomoravských záchranářů Trauma 2009 se ve čtvrtek zpomalí doprava na dálnici D1 u Brna. Řidiči také musejí počítat s uzavřením exitu 190 ve směru od Prahy. Cvičení, které patří k největším v Česku, prověří připravenost Integrovaného záchranného systému na hromadnou havárii srovnatelnou s tragédií u jihočeských Nažidel. Záchranáři také zjistí, zda pro Jihomoravský kraj stačí jediné traumacentrum ve Fakultní nemocnici Brno. Na dálnici se v místě cvičení ve čtvrtek sníží povolená rychlost na 80 kilometrů v hodině, a to v obou směrech. Frekventovaný exit u Brna zůstane uzavřený od 07:00 do 15:00. Do cvičení, které bude simulovat hromadnou nehodu autobusu a několika osobních aut, se zapojí 72 figurantů. Zraněné budou zachraňovat stovky hasičů, policistů a zdravotníků, včetně personálu několika nemocnic v Brně a okolí. Cvičení nařídil na základě doporučení bezpečnostní rady kraje hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Operní tenorista dostal za pokus vraždy kolegy 10 let

Český operní tenorista Robert Šícho půjde na deset let do vězení za pokus o vraždu svého kolegy. Rozhodl o tom Krajský soud v Plzni. Dvaačtyřicetiletý muž podle soudu vylákal svého kolegu na koncert a ve voze se ho pokusil uškrtit. Obžalovaný soudu přiznal, že měl v minulosti s kolegou několik konfliktů, jeden z nich přímo na jevišti libereckého divadla. Obhajoval se ale tím, že jednal v sebeobraně. Měl to být právě kolega, kdo ho první ve voze napadl. Šicho se bránil i tím, že po zranění ruky by nebyl schopen kolegu škrtit. Soudní znalkyně z oboru zdravotnictví ale uvedla, že dle rentgenového snímku z října 2007 žádné komplikace během hojení po úraze nevznikly. Verdikt zatím není pravomocný.

Zemřel hudební skladatel a pedagog Milan Slavický

V Praze v úterý zemřel skladatel, pedagog a hudební režisér Milan Slavický. Bylo mu 62 let. Milan Slavický v 1947 v hudební rodině. Studoval skladbu v letech 1968 až 1973 u Jana Kapra na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Dále studoval v Praze v letech 1965 až 1972 hudební vědu na Karlově univerzitě a v letech 1970 až 1972 hudební teorii na pražské Akademii múzických umění. Působil jako hudební režisér v gramofonové firmě Supraphon a jako rozhlasový dramaturg elektroakustické hudby (1981-82). Natočil přes 550 LP, CD a videopořadů pro různé vydavatelské společnosti. V osmdesátých letech se živil jako skladatel, režisér a publicista ve svobodném povolání. Jako muzikolog se zabýval hudbou 2. poloviny 20. století, je autorem řady studií a referoval na mnoha mezinárodních konferencích. Od roku 1990 se věnoval pedagogické činnosti na pražských vysokých školách FFUK a FAMU. V roce 1994 se stal učitelem skladby na Akademii múzických umění, kde byl postupně jmenován docentem a profesorem.

Klauni z Divadélka U Panáků zahájili program akce Letní Letná

Dvě představení pro děti Divadélka U Panáků zahájila v Praze 6. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná 2009. Několik desítek diváků sledovalo chodské pohádky O ptáku štěstí a O spravedlivém Bohumilovi. Dětem jsou určeny čtyři pohádky denně a dětské dílny. Třináctidenní maraton téměř 90 dětských a večerních představení skončí 31. srpna. Odehrávat se bude jako vždy mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou. Na festival letos přijedou tři francouzské takzvané nové cirkusy kombinující divadlo a klasické artistické cirkusové dovednosti.

Sport

Překážkář Petr Svoboda si ve středečním dopoledním rozběhu na mistrovství světa v Berlíně bez potíží zajistil postup do semifinále na 110 metrů. Svůj běh společně s Francouzem Garfieldem Darienem vyhrál v čase 13,56 sekundy.

Výškař Jaroslav Bába bude dalším českým účastníkem ve finále mistrovství světa v Berlíně. Svou účast však potvrdil až v samém závěru kvalifikace, neboť třikrát shodil stanovený limit 230 cm. Bába nakonec obsadil výkonem 227 cm společně s Polákem Sylwestrem Bednarkem dvanácté místo, poslední postupové.

Roman Šebrle nepotvrdil ve třetí disciplíně desetiboje na mistrovství světa v Berlíně pozici jednoho z nejlepších vrhačů koulí a nepovedeným výkonem 14,98 metru obsadil deváté místo. V průběžném pořadí je světový rekordman nadále pátý, na vedoucího Američana Treye Hardeeho ale ztrácí součtem 2623 již 191 bodů.

Pro diskařku Věru Cechlovou skončilo mistrovství světa v Berlíně už středeční kvalifikací. Ze tří pokusů ani jednou nepřelétlo její náčiní šedesátimetrovou hranici. Závodnice se musela spokojit s celkovým 18. místem.

Orientační běžkyně Dana Brožková se stala v maďarském Miskolci mistryní světa na krátké trati. Česká reprezentantka si zde na konto připsala druhý světový titul v kariéře, poprvé zvítězila loni na Prostějovsku. Osmadvacetiletá Brožková porazila o deset vteřin Norku Marianne Andresenovou, bronz získala Švýcarka Simone Niggliová. Sestra vítězky Radka Brožková obsadila 12. příčku a Vendula Klechová sedmnáctou.

Fotbalisty Bohemians Praha zřejmě čekají v příštích týdnech velké změny. Jedním z kandidátů na uvolněný trenérský post je totiž ghanský kouč Kim Grant, který v minulosti trénoval klub páté anglické ligy Woking. Navíc Střížkovští zvažují, že vymění azyl na Strahově za jiný stadion. Rozhodnout by o tom měl právě nový kouč.

Čtyřiadvacet českých veslařů v jedenácti disciplínách se od neděle představí na mistrovství světa v Poznani. Hlavními hvězdami výpravy budou skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, kteří patří mezi medailové aspiranty. Knapková letos vyhrála Světový pohár a poprvé v životě porazila i běloruskou rivalku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou.

Golfový turnaj evropského okruhu PGA v Čeladné se do Česka vrátí a podle pořadatelů v lepším termínu, než se konal při letošní premiéře. Pod názvem Czech Open se roce 2010 bude hrát od 19. do 22. srpna, což znamená, že půjde o předposlední akci, na které se mohou hráči kvalifikovat na prestižní Ryder Cup.

Počasí v České republice

Bude jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 stupňů.