Zprávy

Median pro MfD: Nejvíc Čechů chce za premiéra Topolánka

Nejvíc Čechů si přeje, aby se premiérem stal opět předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. Jeho návrat do čela vlády by uvítalo 19,2 procent lidí. Na druhém místě pomyslného žebříčku se umístil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zjistil to průzkum agentury Median pro Mladou frontu Dnes (MfD). Paroubek skončil za Topolánkem se ztrátou necelých dvou procentních bodů, na postu předsedy vlády ho chce 17,4 procent Čechů. Šéfa komunistů Vojtěcha Filipa podporuje 7,1 procent lidí, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga 5,7 procent respondentů. Více než tři procenta Čechů by si za premiéra přála šéfa zelených Ondřeje Lišku. Průzkumu agentury Median se zúčastnilo 538 lidí.

ČSSD chce vyplatit důchodcům mimořádný příspěvek

Sociální demokraté chtějí důchodcům na konci března vyplatit mimořádný příspěvek ve výši 2400 korun. Takzvané 13. důchody chce ČSSD financovat z výnosů společnosti ČEZ. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Na 13. důchody by bylo potřeba pět až sedm miliard korun. Pokud ČSSD po volbách bude u moci, nebude problém celou věc legislativně vyřešit tak, aby mohly být vyplacené k 31. březnu 2010, dodal šéf ČSSD. ČSSD přišla také s návrhem zavést příspěvek až 3500 Kč měsíčně na dopravu pro zaměstnance, kteří ztratili práci a získají místo mimo své trvalé bydliště. ČSSD by také chtěla půjčkami podpořit lidi, kteří kvůli ztrátě práce nejsou schopni splácet hypotéku. Občanští demokraté tyto návrhy ČSSD označili za neodpovědný předvolební populismus.

Míra nezaměstnanosti v červenci stoupla na 8,5 procenta

Míra nezaměstnanosti v Česku letos v červenci stoupla na 8,5 procenta z červnových osmi procent; před rokem v červenci činila 5,3 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se za červenec zvýšil o 22.761 osob na celkově 475.560 uchazečů. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Údaje jsou v souladu s očekáváním analytiků. Počet nezaměstnaných v následujících měsících podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské překročí půlmilionovou hranici, protože recese, která nejprve zasáhla průmysl, se začne přelévat do oblasti služeb. Nejhorší situace na trhu práce by měla nastat až v úvodu příštího roku. "Počet nezaměstnaných dosáhne vrcholu pravděpodobně až počátkem roku 2010, kdy se míra nezaměstnanosti může pohybovat přes deset procent a počet nezaměstnaných si připíše smutný historický rekord. Teprve trvalé a hmatatelné oživení ekonomiky přinese pokles nezaměstnaných," uvedla.

Inflace je nejnižší od září 2003

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 0,3 procenta z červnových 1,2 procenta. Inflace tak byla nejnižší od září 2003. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti červnu klesla hladina spotřebitelských cen o 0,4 procenta. Tento vývoj ovlivnilo podobně jako minulý měsíc hlavně další snížení cen potravin a také zlevnění plynu. "Inflace je už nyní zanedbatelná a bude ještě nižší. V blízkých měsících se dokonce můžeme dočkat, že bude záporná," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Také podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky by pokles cenové hladiny mohl pokračovat i v příštích měsících. Jiří Škop z Komerční banky naproti tomu předpokládá, že inflace v červenci dosáhla svého dna. Podle Dufka je inflace také výsledkem světové hospodářské recese, protože v jejím důsledku splaskla cenová bublina na trzích surovin. Svou daň si vybírá i samotná recese v ČR, neboť lidé více šetří na zbytných věcech a službách, a nepřímo tak tlačí obchodníky ke zlevňování zboží a služeb.

Majetek Čechů ve fondech za čtvrtletí vzrostl o 3,6 mld. Kč

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, za druhé čtvrtletí vzrostl o více než 3,6 miliardy korun na 216,6 miliardy korun. Na konci prvního čtvrtletí ve fondech bylo 213 miliard korun. Majetek ve fondech tak zastavil mezičtvrtletní úbytek, který trval pět čtvrtletí za sebou. V tiskové zprávě to oznámila Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Největší podíl na růstu měly akciové fondy, v nichž objem majetku stoupl o 3,9 miliardy korun. Rostly i fondy smíšené, zajištěné a skupina fondy fondů. Naproti tomu nejhorší byly fondy peněžního trhu, jež přišly o 1,4 miliardy korun, a pohoršily si i realitní a dluhopisové fondy. Hodnota majetku v zahraničních fondech se zvýšila o 1,36 miliardy korun a domácí fondy si polepšily o 2,26 miliardy korun.

Program Zelená úsporám bude od srpna přístupnější

Program Zelená úsporám určený ke snížení energetické náročností bydlení bude od 17. srpna pro žadatele přístupnější. Nově budou dotace poskytovány i na pouze jedno zateplovací opatření. Z programu bude navíc nově hrazena i projektová dokumentace. Na pondělní tiskové konferenci to sdělil ministr životního prostředí Ladislav Miko. Program byl od svého spuštění předmětem kritiky kvůli nízkému počtu podaných žádostí. MŽP podle Mika reaguje na současnou hospodářskou recesi a na skutečnost, že se brzy uskuteční další prodej emisních kreditů v hodnotě 20 miliard korun. V současné době je ve fondu 25 miliard korun. Pokud Češi do tří let nerozeberou všechny miliardy, které nyní stát v programu nabízí, vrátí se nevyčerpané peníze Japonsku, od nějž Česko prostředky za emisní kredity získalo. Program Zelená úsporám poskytuje dotace zaměřené na zateplování domácností, výstavbu takzvaných pasivních domů a instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vytápění.

Kárné řízení s Dohnalem by mělo začít v polovině září

Kárné řízení s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františkem Dohnalem by mělo začít zhruba v polovině září. Sdělil to viceprezident úřadu Miloslav Kala. Kárná komora rozhodla, že se žalobou na prezidenta bude zabývat. Žalobu podal předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) jako reakci na informace o údajném nehospodárném chování prezidenta NKÚ. Úřad vedený Dohnalem údajně opakovaně upravoval rozsah zakázek tak, aby jejich hodnota klesla pod dva miliony korun. Dohnal si nechal také od úřadu platit nájem dvou bytů, ačkoliv nárok má jenom na jeden. Šéf NKÚ také čelil trestnímu oznámení pro údajné porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie ovšem minulý týden oznámila, že se jím nebude zabývat. Dohnal vznesená obvinění odmítá a chce se proti nim bránit všemi prostředky.

Česko má dalších 20 případů prasečí chřipky

Česko má dalších 20 případů prasečí chřipky, celkem už 182. Průběh všech onemocnění je lehký, nikdo nezemřel. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Případy onemocnění se vyskytly zejména v hlavním městě a krajích Středočeském, Jihočeském, Moravskoslezském a Jihomoravském. Infekci si dovezli pacienti ze zemí s vyšším výskytem onemocnění, tedy z Velké Británie, Španělska, Řecka, Malty a Francie. Naprostá většina nemocných je podle mluvčího v domácí izolaci a zotavuje se bez antivirotické léčby.

Fejk vyhrál konkurz MZV na ředitele České národní budovy

Ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk vyhrál výběrové řízení na nově vytvořené místo ředitele České národní budovy v New Yorku. Informoval o tom server Euro.cz, kterému to potvrdilo více zdrojů. Kromě Fejka se tendru zúčastnili další dva zájemci. Česká národní budova spadá pod Česká centra a sídlí tam například generální konzulát a České centrum New York. Secesní budova na Manhattanu prošla v uplynulých letech kompletní rekonstrukcí, znovu byla otevřena loni v říjnu. Fejk o práci v diplomacii uvažoval už dříve. Před dvěma lety dostal nabídku stát se ředitelem Českých center v zahraničí, ale odmítl ji. V rozhovoru pro Víkend Hospodářských novin tehdy své rozhodnutí vysvětlil tím, že tato práce obnáší moc "úředničiny". Veřejně známým se Fejk stal především jako ředitel pražské zoo, kterou vede už 12 let. Pod jeho vedením byla přestavěna většina areálu. Přibyla řada nových pavilonů, lidé v zoo mohou vidět pravidelné atrakce. Proměna zoo pokračovala i po ničivé povodni v roce 2002. K popularitě zahrady i jejího ředitele přispěla i úspěšná propagace zoo.

Laterna magika bude od příštího roku spojená s Národním divadlem

Laterna magika bude od příštího roku pod Národním divadlem (ND), rozhodl tak ministr kultury Václav Riedlbauch. Scéna, která používala ve své době přelomové scénické postupy a excelovala na světových výstavách v 50. a 60. letech, dnes hledá novou tvář. O spojení s Národním divadlem rozhodl již bývalý ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL), jeho nástupce se pokoušel hledat i jinou cestu. Nakonec ale rozhodl stejně. Příspěvková organizace ministerstva kultury končí po 50 letech jako samostatný subjekt. Její představení však budou moci diváci nadále vídat pod hlavičkou Národního divadla. Laterna magika již dříve pod ND spadala, v roce 1992 se osamostatnila a byla v pronájmu v Nové scéně.

Na Sněžce se konala tradiční Svatovavřinecká pouť

Na Sněžce, nejvyšší české hoře, se v pondělí konala tradiční Svatovavřinecká pouť. Mši na vrcholu sloužil kolínský arcibiskup Joachim Meisner. Mezi poutníky byl už poněkolikáté prezident Václav Klaus. Svatovavřinecké pouti na vrchol Sněžky se každoročně účastní stovky lidí. Na Sněžku kromě věřících míří také členové české a polské horské služby, protože svatý Vavřinec je patronem nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese také kaple, která je umístěna na vrcholu Sněžky.

Letošní Chodské slavnosti navštíví po 50 letech prezident

Na letošní 55. ročník domažlických Chodských slavností, které patří k největším národopisným akcím v Česku, přijede o nadcházejícím víkendu po padesátileté přestávce prezident Václav Klaus. Potvrdil to ředitel Městského kulturního střediska Kamil Jindřich. Chodské slavnosti se poprvé konaly v roce 1955 a jsou druhou nejstarší národopisnou slavností v Čechách. Ještě dříve se konala církevní Vavřinecká pouť u kostelíka na návrší nad městem, zasvěceného svatému Vavřincovi. V roce 1939 se tam sešlo více než 100.000 poutníků demonstrujících proti nacistické okupaci Československa. Církevní oslavy byly po komunistickém puči v roce 1948 zakázány, roku 1990 se církevní pouť spojila s národopisnou akcí. Chodské slavnosti nabízejí od 14. do 16. srpna na pěti scénách přes 30 folklorních souborů z Chodska, ale také folklorní skupiny z celých Čech, Moravy a z Turecka, USA, Velké Británie a Estonska. Společně se sólisty vystoupí přes 600 účinkujících. Na velký staročeský jarmark přijede bezmála 250 řemeslníků a výrobců tradičních produktů. Loni se do Domažlic přijelo podívat podle odhadů organizátorů 80.000 návštěvníků

Na bezpečí Madonniných fanoušků dohlédne přes 1000 lidí

V Praze na Chodově vrcholí přípravy na čtvrteční koncert americké zpěvačky Madonny. Dělníci stavějí pódium a tribuny, připravuje se také přes 1000 lidí, kteří dohlédnou na bezpečí Madonniných fanoušků. Podle zástupců pořádající agentury Live Nation jsou již vyprodány nejdražší lístky do sektoru pro sedící diváky. Pořadatelé očekávají, že na koncert dorazí asi 40.000 diváků. Většina z nich se bude muset k lokalitě Na Jelenách dopravit metrem, protože v okolí není dostatek parkovacích míst. Dopravní podnik (DPP) proto připravuje mimořádný provoz. V době největšího návalu lidí pojedou soupravy metra každých 120 až 150 vteřin. Majitelé vstupenek je mohou po celý den využít jako jízdenky do všech veřejných dopravních prostředků v Praze. Proti koncertu americké zpěvačky protestují někteří obyvatelé z okolí, obávají se dopravních komplikací, nepořádku a hluku. Sepsali proto petici, pod niž se podle jednoho z organizátorů Jiřího Štylera podepsalo přes 2000 lidí. Madonna do české metropole dorazí v rámci obnoveného turné Sticky & Sweet, s nímž loni vystupovala v Evropě a v Severní i Jižní Americe. Koncertní šňůru zahájila padesátiletá zpěvačka 4. července v Londýně.

Mikulovský festival nabídne koncert v hrobce a divadlo v sudu

Koncert v hrobce a divadelní vystoupení v obřím sudu patří k zajímavostem 11. ročníku hudebního festivalu Eurotrialog v Mikulově na Břeclavsku. Drtivá většina hudebních vystoupení a doprovodného programu se opět odehraje pod širým nebem v mikulovském amfiteátru. Festival cílí na alternativně smýšlející publikum. Letošním překvapením se podle organizátora Romka Hanzlíka může stát například rusko-maďarsko-arménská skupina Deti Picasso. Jednou ze specialit mikulovského festivalu jsou neobvyklá spojení muzikantů, kteří jinak společně nekoncertují. Tentokrát vystoupí herec a osobitý písničkář Jiří Schmitzer s rockovou kapelou ETC..., která obvykle doprovází Vladimíra Mišíka. Překvapení prý pro diváky chystá také Vlasta Redl..

Sport

Fotbalové reprezentanty na srazu v Praze poprvé přivítal nový trenér národního mužstva Ivan Hašek, který je zároveň předsedou svazu. Jeho svěřence ve středu v Teplicích čeká přípravný zápas s Belgií, který bude generálkou na podzimní klíčové duely kvalifikace mistrovství světa. V té zatím Češi za postupovými příčkami zaostávají. V nominaci se po delší době objevili hannoverský útočník Jiří Štajner a obránce Tomáš Sivok z Besiktase Istanbul. Hašek na zápas s Belgičany pozval i útočníky Milana Baroše a Václava Svěrkoše. Ty bývalé svazové vedení vyřadilo z reprezentace za účast na večírku po jarní domácí kvalifikaci se Slovenskem. Chybějí naopak zraněný Tomáš Rosický nebo útočník Jan Koller, kterého ale Hašek hodlá 5. září v Bratislavě nasadit do utkání se Slovenskem. Koller v reprezentaci skončil po loňském mistrovství Evropy, avšak nyní chce národnímu týmu znovu pomoci.

Dobrý start do nadcházející sezony zažil český fotbalový brankář Petr Čech. Londýnské Chelsea pomohl výborným výkonem k výhře nad Manchesterem United a zisku anglického Superpoháru. Reprezentační gólman zvládl rozhodující penaltový rozstřel a deníkem The Sun byl vyhlášen hvězdou utkání. Na desetibodové stupnici dostal známku osm.

Český fotbalista Radoslav Kováč přestoupil ze Spartaku Moskva do West Hamu. S anglickým klubem, kde devětadvacetiletý záložník na jaře hostoval, podepsal tříletou smlouvu. Transfer potvrdil Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která hráče zastupuje.

Poprvé v kariéře bude Barbora Špotáková na světové scéně v roli obhájkyně titulu. Na nadcházejícím mistrovství světa v Berlíně bude hájit roli nejlepší oštěpařky světa, kterou získala před dvěma lety v Ósace. V přípravě nejlepší české atletce vyšlo všechno podle plánu, i proto si věří na hranici extratřídy 70 metrů.

Tenistka Lucie Šafářová vyšla vítězně z českého souboje na turnaji v americkém Cincinnati. V utkání prvního kola porazila aktuální českou jedničku Ivetu Benešovou po setech 6:3 a 7:6. V dalším utkání se Šafářová střetne s pátou nasazenou a letošní vítězkou Roland Garros Světlanou Kuzněcovovou z Ruska.

Počasí

Bude oblačno až zataženo s občasným deštěm, na východě ojediněle i bouřkami. Teploty vystoupí na 20 až 24, na horách bude kolem 15 stupňů.