Zprávy

O kanadské vízum už požádaly stovky Čechů, velká většina ve Vídni

Více než tři stovky Čechů již požádaly od úterka o kanadské vízum, které nově pro cestu do této severoamerické země potřebují. Ve čtvrtek ráno přestala platit dvoudenní přechodná lhůta, kdy bylo možné vyřídit si víza až po příletu za oceán. Kanada i přes žádost české strany trvá na tom, že víza bude vyřizovat Vídeň. Na zastupitelském úřadu v Praze lze sice podat žádost, pak je ale třeba čekat na víza několik dnů, protože tato žádost stejně putuje do Vídně. Kanaďané dosud odmítli jen asi jedno procento žádostí.

Vízovou povinnost Kanada obnovila v úterý po necelých dvou letech. Důvodem je vzrůstající počet žadatelů o azyl původem z České republiky, zejména Romů. Česká vláda postup Ottawy odsoudila, zavedla vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů, odvolala vlastního velvyslance a s žádostí o podporu se obrátila na Evropskou unii. Švédsko, které nyní EU předsedá, případné zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí unie neodmítlo. Upozornilo ale na to, že návrh musí podat Evropská komise (EK). A ta vydá zprávu s reakcí na kanadská víza zřejmě až v září. Člen EK Jacques Barrot prohlásil, že než se komise vysloví ke kanadskému rozhodnutí zavést víza pro Čechy, bude chtít pochopit, proč lidé z Evropské unie žádají v Kanadě o azyl.

Převážná většina romských aktivistů je přesvědčena o tom, že do Kanady z Česka odcházejí zejména vzdělaní a do společnosti dobře integrovaní Romové z obav o svou bezpečnost. Zaznívají ale i jiné názory. Někteří odborníci na romskou otázku totiž míní, že odcházejí zejména nejchudší Romové.

Češi, kteří letěli z Prahy do Toronta, zažili kvůli nově zavedeným vízům velký stres. Na letišti si stěžovali na krátkou přechodnou lhůtu, zbytečné náklady a vynaložený čas na cestu do Vídně. Všichni cestující, kteří se dnes dostavili k odbavení letu, měli ale nakonec dokumenty v pořádku a odletěli. K odletu se nedostavilo pět lidí.

Hejtman Hašek: Lichtenštejnové nejspíš nebudou po ČR vymáhat své majetky

Lichtenštejnové podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) nejspíš nebudou po České republice vymáhat rozsáhlé majetky, o které přišli po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. Hašek to usuzuje z jednání, které tento týden s představiteli knížecího rodu vedl. Podle něj ani jednou během dvoudenního setkání nikdo z lichtenštejnské strany otázku majetku nezmínil. Schůzka začala v den, kdy česká vláda schválila navázání standardních diplomatických vztahů s Lichtenštejnskem.

Lichtenštejnská vláda dosud jako jediná neuznala samostatnou Českou republiku. Schůzka, která se uskutečnila ve Vídni, zahájila novou etapu vztahů. Představitelé knížectví v minulých letech region několikrát navštívili, vztah mají především k Vranovu u Brna, kde je jejich rodová hrobka. Lichtenštejnové by ji chtěli opravit, rekonstrukci budou financovat. Hejtman se s nimi také dohodl na uspořádání společného workshopu historiků, podnikatelské misi z knížectví i výměnách studentů.

Havel a další osobnosti střední Evropy varují Obamu před Ruskem

Přední osobnosti politického a intelektuálního života ze střední a východní Evropy napsaly otevřený dopis americkému prezidentovi Baracku Obamovi, v němž vyjádřily obavy z vlivu Ruska a z opomíjení svého regionu ze strany Washingtonu. "Naše naděje, že se vztahy s Ruskem zlepší a že Moskva konečně uzná naši suverenitu a nezávislost poté, co jsme se stali členy NATO a EU, se nenaplnily," píše se v otevřeném dopisu. Jeho signatáři sice vítají Obamovu snahu o nový začátek ve vztazích s Ruskem, ale upozorňují na to, že se Moskva stále chová tak, jako by měla v této části Evropy poslední slovo.

Silně kritizují také "realisty" v americké zahraniční politice, kteří mají podle nich silný vliv na prezidenta Obamu. Kdyby názory realistů "zvítězily v 90. letech, nebyli bychom dnes v NATO a idea Evropy jednotné, svobodné a žijící v míru by byla vzdáleným snem," uvádějí politici a intelektuálové. Obviňují také Rusko, že jeho investice ve středovýchodní Evropě jsou politicky motivované a že má na svědomí korupci a mediální manipulace, jejichž cílem je prosadit v zemích tohoto regionu své zájmy a zkomplikovat jejich transatlantickou orientaci. Za Česko kromě Havla podepsali otevřený dopis také bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg či bývalý místopředseda vlády Alexandr Vondra. Ten pětistránkový dokument ve středu dovezl do Washingtonu, kde má v plánu seznámit s jeho obsahem Bílý dům, ministerstvo zahraničí a americké kongresmany.

V Egyptě zahynulo v autobusu 14 cestujících, žádní Češi

Při nehodě autobusu zahynulo v Egyptě 14 lidí, hlavně občanů Srbska. Žádní Češi v havarovaném autobuse nebyli, řekl ČTK český konzul v Káhiře Aleš Ždimera s odvoláním na několik nezávislých zdrojů. Vyvrátil tak původní informace některých médií, že v autobuse cestovali také čeští turisté. Podle srbského velvyslanectví v Káhiře šlo o srbský zájezd.

V předsednictvu výborů v Evropském parlamentu je zatím jeden Čech - Tošenovský

Dvanáct důležitých výborů Evropského parlamentu si ve Štrasburku zvolilo své předsedy a místopředsedy. Je mezi nimi jeden Čech - Evžen Tošenovský (ODS), který bude jedním z místopředsedů výborů pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). Zbylé výbory budou volit své šéfy v pondělí. Tošenovský je v EP členem nové frakce - Evropské konzervativní a reformní skupiny, kterou v EP založilo několik politických uskupení včetně ODS. Nejvýše postaveným Čechem v EP je sociálnědemokratický europoslanec Libor Rouček, který se stal jedním ze 14 místopředsedů europarlamentu.

Prezident Basescu: Češi by v Rumunsku měli investovat i do zemědělství

České firmy by v Rumunsku neměly investovat pouze do tradičních odvětví, jako je energetika, životní prostředí či infrastruktura, ale svoji pozornost mohou zaměřit také na zemědělství a potravinářský průmysl. Na jednání se zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR to řekl rumunský prezident Traian Basescu. Mezi největší české investory v Rumunsku patří elektrárenská skupina ČEZ. Postupně se přidávají další tuzemské firmy. Například společnost Best Rybnice podnikatele Tomáše Březiny, která je největším výrobcem betonové dlažby v Česku, letos na jaře oznámila, že v Rumunsku postaví dlouho připravovanou továrnu na produkci zámkové dlažby.

ČNB odmítá návrhy Evropské komise na reformu dohledu nad finančním trhem

Česká národní banka odmítá návrhy reforem dohledu nad finančním trhem v rámci celé EU, na kterých se dohodli počátkem června lídři členských států EU. Centrální bance se především nelíbí například snaha oslabit pravomoci národních dohledů. Zároveň upozorňuje, že návrh neřeší problémy způsobené roztříštěností dohledových orgánů v jednotlivých zemích a již vůbec neřeší příčiny vzniku současné finanční krize.

Jih Moravy a Vysočinu zasáhly bouřky, vodní záchranáři hledali šestnáctiletého chlapce

Jihomoravský kraj zasáhly intenzivní bouřky. Bouřková fronta postihla nejprve Znojemsko, pak pršelo ve velké části kraje. Na novomlýnských nádražích hledali vodní záchranáři šestnáctiletého chlapce. Nakonec ho zachránil kapitán výletní lodi. Bouře s přívalovým deštěm zaplavila na Žďársku domy a silnice, hasiči museli evakuovat dva letní tábory a deset lidí v obcích. Policie na dvou místech uzavřela silnice, které zaplavila voda. Následky bouře, jež se ve středu večer přehnala východním cípem Vysočiny, pomáhali obyvatelům a obcím odstraňovat po celou noc dobrovolní i profesionální hasiči, vyjížděli k více než 50 událostem.

Hrad Veveří je kvůli středeční silné bouři uzavřený pro veřejnost. Proudy vody poškodily elektrické vedení a poničily cestu. Elektrické vedení v okolí hradu poničily padající stromy. Opraváři se ale zatím nemohou dostat k poškozeným rozvodům. Rozvodněná říčka Veverka totiž strhla všechny lávky na nejvíce postižená místa. Poškozený je také nedávno postavený most pro pěší.

Ministerstvo zemědělství připravuje zpřísnění pravidel hospodaření na svazích

Ministerstvo zemědělství připravuje zpřísnění pravidel pro hospodaření na svažitých pozemcích. Standardy vycházející z evropské legislativy mají chránit půdu, vodu a rozmanitost krajiny. V případě svého schválení by platily pro všechny zemědělce čerpající dotace od 1. ledna 2010. Půdní eroze je v Česku velkým problémem, odborníci mluví o škodách ve výši desítek miliard korun ročně, které tento jev způsobí. Hovoří také o tom, že způsob hospodaření, při kterém bylo v uplynulých desítkách let rozorány meze, odstraněna zeleň v krajině či volen nevhodný způsob orby, výrazně snížily přirozenou schopnost krajiny zadržovat vodu. Tím tyto zásahy napomohly výskytu půdní eroze a zvýšily riziko vzniku povodní. Nový předpis stanovuje také pravidla pro použití vody pro zavlažování, chrání travní porosty, krajinné prvky a bojuje proti invazním rostlinám.

Ekologická sdružení: Vláda chce schválit kontroverzní stavby

Politiku územního rozvoje, která je základním klíčem pro územní plánování v Česku a příští týden ji má v plánu schvalovat vláda, kritizují některá ekologická sdružení a obce. Její schválení by podle nich dalo zelenou výstavbě dálnic, vybudování paralelní dráhy na ruzyňském letišti nebo jaderných úložišť bez možnosti pozdějších změn. Novinářům to řekl Martin Fadrný z Ekologického právního servisu. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) považuje argumenty sdružení za účelové. Podle ministerstva jsou například lokality pro uložení jaderného odpadu už dávno známé, a materiál tedy v tomto nepřináší nic nového. Kvůli úložištím jaderného odpadu se navíc uskutečnilo jednání zástupců čtyř ministerstev, po kterém byl seznam lokalit z materiálu vyškrtnut.

Pokud bude dokument schválen v navržené verzi, zablokuje podle Fadrného jakoukoli debatu o variantách, o posuzování vlivu na životní prostředí a také o financích na jednotlivé projekty. Podle něj totiž materiál v mnohých případech velmi konkrétně definuje umístění staveb nebo trasu komunikace, a tím neumožňuje jinou variantu. "Navíc si myslíme, že úřednická vláda vůbec nemá mandát na to, aby projednávala a schvalovala dokument, který bude mít takovéto dopady," dodal. S tím ale nesouhlasí MMR. Přípravy začaly již v roce 2006 a současný předkládaný návrh je tak výsledkem této dlouhodobé práce jednotlivých meziresortních týmů. Ministerstvo ho považuje za koncepční, propracovaný s řádně vypořádanými připomínkami veřejnosti.

Webové stránky se svazky StB fungují ode dneška v plném rozsahu

Po devíti dnech od prvního spuštění, kdy pro velký nápor zájemců systém zkolaboval, fungují ode dneška v plném rozsahu na webu www.svazky.cz unikátní elektronické databáze někdejší Státní bezpečnosti (StB) - počítačové registry EZO a SEZO. Obsahují jména statisíců lidí, kteří údajně měli co do činění s StB. Na web je 7. července vyvěsil bývalý disident Stanislav Penc. Ke zveřejnění seznamů ho prý přimělo chování Ústavu pro studium totalitních režimů a jemu podřízeného Archivu bezpečnostních složek. Podle Pence si monopolizují pohled na historii, zatajují informace a ke zveřejnění vybírají mediálně vděčné kauzy. Ředitel ústavu Pavel Žáček kritiku odmítl, Penc se podle něj navíc vlamuje do otevřených dveří. Oba elektronické registry jsou zatíženy chybami, varoval Žáček.

V databázi jmen lidí, o které se před rokem 1989 zajímala Státní bezpečnost (StB), figuruje i současný premiér Jan Fischer. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Fischerovo jméno zanesla StB do své databáze v roce 1985. Ze seznamu však není zřejmé, z jakého důvodu se tajná policie o budoucího premiéra zajímala. Fischer serveru řekl, že byl prověřen StB pro styk se státním tajemstvím. "Ano, byl jsem v té době prověřovanou osobou, protože jsem pracoval ve funkci ředitele odboru metodiky statistického úřadu," uvedl. "A za státní tajemství se tehdy pokládalo snad téměř vše," dodal.

Taxikáři se na Staroměstském náměstí poprali se strážníky

Taxikáři se na pražském Staroměstském náměstí poprali se strážníky. Stalo se to, když taxikáři se svými vozy blokovali bývalé stanoviště firmy Sedop, které před dvěma dny zrušil pražský magistrát. Zástupci strážníků a policie hovoří o zraněných strážnících, podle reprezentanta taxikářů utrpěli zranění protestující řidiči. Zástupce odborového svazu Taxi Praha Pavel Jelínek později potvrdil, že policie předvedla čtyři osoby a všechny po výslechu propustila.

Hlavní město dalo firmě výpověď už v srpnu 2005, důvodem bylo opakované porušování stanovených podmínek, mimo jiné předražování regulovaných cen jízdného. Jízdné bylo podle magistrátu předraženo až trojnásobně, protože firma účtovala cestujícím 99 korun za kilometr. Od té doby vedli taxikáři a magistrát tři soudní spory. Magistrát nechal v úterý na základě rozhodnutí městského soudu o platnosti výpovědi označení stanoviště taxi přemalovat parkovacími místy pro invalidy. "Ten krok je protizákonný, protože není respektováno pravomocné rozhodnutí soudu," uvedla právní zástupkyně taxikářů Klára Slámová s tím, že i když soud již ve dvou sporech rozhodl, běží třetí soudní spor a platí předběžné opatření, které umožňuje taxislužbě místo využívat.

Policisté našli v Brně údajně unesené čtrnáctidenní dítě z Dánska

Čeští policisté ve středu večer zadrželi v Brně rodiče, kteří údajně unesli své čtrnáctidenní dítě, jež mělo zůstat v ústavní péči. Všichni tři pocházejí z Dánska. Chlapeček je v pořádku a jeho rodiče jsou zadrženi policií, řekla ČTK mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. "Rodiče policisté zadrželi na jednom z brněnských sídlišť, když se vraceli z nákupu společně s dítětem," dodala Kopecká. "Měli jsme informaci z Dánska, že dítě je ohroženo na životě," řekla mluvčí. Podle internetové verze dánského listu The Copenhagen Post matka dítěte v době těhotenství užívala drogy a dítě se jí narodilo se závislostí na heroinu. Proto bylo rozhodnuto, že zůstane v ústavu. Jeho rodiče se prý rozhodli jej proto unést.

O bezplatný návrat domů si za pět měsíců požádalo 1819 cizinců

O bezplatný návrat do vlasti si za pět měsíců požádalo 1819 zájemců, kteří v tuzemsku vinou ekonomické krize přišli o práci. Projekt dobrovolných návratů funguje od 16. února a má snížit riziko kriminality, které souvisí s nelegálním pobytem nezaměstnaných cizinců. Stále největší zájem o bezplatnou letenku a příspěvek 500 eur (asi 12.950 korun) mají Mongolové. K 16. červenci si jich podalo žádost 1186. Za nimi pak následují Uzbeci a Vietnamci.

Nejdražší zemí EU bylo loni Dánsko, nejlevnější Bulharsko

Nejdražší zemí v rámci Evropské unie bylo v loňském roce Dánsko, kde ceny přesahovaly průměrnou úroveň ve všech členských státech o 41 procent. Nejlevnější zemí bylo naopak Bulharsko, kde byly ceny oproti průměru zhruba poloviční. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. V České republice dosahovaly ceny 72 procent průměru. V České republice byly ceny potravin, alkoholických i nealkoholických nápojů a tabáku pod průměrem celé EU. Ceny oblečení a elektroniky v tuzemsku naopak tento průměr přesahovaly.

Proti maturitám demonstrovalo přes sto studentů, čekaly se tisíce

Jen zlomek lidí oproti očekávání se zúčastnil demonstrace za odklad státních maturit, kterou organizovali studenti a aktivisté z hnutí Green Revolution. Podle policie se na protest sjelo asi 200 lidí, podle odhadů zpravodajky ČTK jich byla zhruba stovka. Pořadatelé z GR přitom očekávali až 2000 účastníků. Někteří studenti ale už před několika dny dali najevo také nelibost nad tím, že hnutí GR je napojeno na Demokratickou stranu zelených (DSZ), a že akce je tudíž zpolitizovaná. Studenti nejvíc kritizují údajnou nepřipravenost nových zkoušek, vadí jim také to, že o nich zatím nemají příliš informací.

Ekologické houpací křeslo českých designérů bodovalo v USA

Pražské designérské studio Novague vytvořilo originální houpací křeslo se zabudovanou LED lampou, která je napájena energií získanou houpáním. To zaujalo i účastníky nedávné newyorské konference Green Gadgets, zaměřené na objevování nových technologií pro výrobu elektřiny a další objevy, a udělili mu ve své soutěži osmé místo mezi 50 semifinalisty. "Houpete se, čtete si a sami si při tom vyrábíte elektřinu potřebnou ke svícení. Energii můžete využít třeba i k nabíjení laptopu nebo mobilu," popsala princip křesla Martina Pařízková ze společnosti Bison & Rose.

Text písně Aleše Brichty Deratizer vyvolal obvinění z rasismu

Kontroverzní text titulní písně nového alba Aleše Brichty Deratizer vyvolává kritiku pro svůj údajně rasistický nádech. Skladbu s refrénem "Politici dělaj z každýho vola/ na ulici kradou cikáni kola/ už by to vyřešit měl/ nějakej deratizer" označil například recenzent serveru www.musicserver.cz Petr Bláha za volání po deratizaci určitého etnika. Brichta to označuje za nesmysl. "Text skladby je namířen proti politikům, kteří neřeší narůstající problémy v naší společnosti. Nechápu, proč se někdo točí na jednom čtyřverší z celého alba," řekl ČTK Brichta. Hudební publicista František Kováč naopak skladbu chválí. "Co se jednotlivých skladeb týče, mezi mé jasné favority patří titulní otvírák Deratizer, hudebně velmi zahuštěná, a přece našlápnutá skladba s nekompromisním textem, jehož určitá záměrná naivita přesně koresponduje s aktuální politicko-sociální bezmocí většiny společnosti," píše v recenzi alba Kováč.

Hvězdárna vystaví horninu dovezenou z Měsíce Apollem 11

Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně vystaví vzorek horniny dovezený z Měsíce kosmickou lodí Apollo 11. Bude to hlavní exponát výstavy Návrat na Měsíc, kterou astronomové slavnostně zahájí v úterý 21. července, tedy přesně v den, kdy Neil Armstrong a Edwin Aldrin vystoupili z měsíčního modulu Eagle na povrch Měsíce. ČTK to řekl vedoucí hvězdárny a autor výstavy Jakub Rozehnal. Vzorek měsíční horniny daroval tehdejší Československé socialistické republice podle Rozehnala americký prezident Richard Nixon. Uložen je v sejfu Vojenského historického ústavu.

Turnovské muzeum získalo z pozůstalosti výjimečnou sbírku

Muzeum Českého ráje získalo z pozůstalosti manželů Scheybalových výjimečnou kulturněhistorickou sbírku, jejíž hodnotu znalci odhadli na 28 milionů korun. Její součástí jsou knihy, staré tisky, kresby či plakáty, celkem 70.000 až 80.000 exponátů, řekla ČTK ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Pozůstalost tvoří 35.000 knih, Scheybalovy kresby zachycující lidové památky, grafiky z 18. století, staré tisky kramářských písní, výrobky lidových řemesel, plakáty z 19. století, štočky na vytištění svatých obrázků nebo hrací karty. Sbírku začal vytvářet již Scheybalův otec, turnovský starožitník.

V klášteře v Rajhradě vystavili vzácné středověké rukopisy

Památník písemnictví na Moravě vystavuje v prostorách starobylého benediktinského opatství v Rajhradě soubor středověkých rukopisů z 10. až 12. století. Některé z nich kdysi vznikly právě v místní písařské dílně. Originály doplňují na výstavě faksimile dvou bohatě iluminovaných středověkých spisů, jimiž mohou návštěvníci listovat, řekla ČTK kurátorka Jindra Pavelková. K zajímavým originálům patří například žaltář z druhé poloviny 12. století. Obsahuje 150 žalmů určených pro sborový zpěv v konventu nebo kostele.

Do muzea v Harrachově se vrátil nejcennější exponát

Do Sklářského muzea v Harrachově se vrátil nejcennější exponát - malovaná opálová váza z první poloviny 19. století. Unikát, jehož hodnotu znalec odhadl na 1,5 milionu korun, se do expozice vrátil po osmi letech. V roce 2001 totiž jedinečnou skleněnou vázu rozbil při exkurzi žák základní školy z Mladé Boleslavi. Váza z opálového skla, zdobená vysokým smaltem a zlacením, měří 165 centimetrů. Harrachovští skláři ji kolem roku 1840 vyrobili pro slavnou petrohradskou Ermitáž.

V nezkrácené verzi v Česku vychází kontroverzní kniha Markýze de Sade

Nejskandálnějším dílem světové literatury je nazýván román markýze de Sade nazvaný 120 dnů Sodomy aneb Škola libertinství. V těchto dnech ho poprvé v ČR vydalo v nezkrácené verzi a v novém překladu Jiřího Žáka nakladatelství XYZ. Ačkoliv tento spis vznikl už na konci 18. století, na první vydání musel čekat skoro 150 let. Ale i pak ho provázely nejrůznější skandály. Příběh čtyř volnomyšlenkářů, kteří shromáždí v nepřístupných Alpách skupinu mladých lidí z dobrých rodin, s nimiž se dopouštějí nejrůznějších sexuálních zvráceností, vyvolával a stále vyvolává řadu emocí.

V Krkonoších roztálo sněhové pole zvané Mapa republiky

V Krkonoších v minulých dnech roztálo známé sněhové pole zvané Mapa republiky. Zbytky sněhu tam už vůbec nepřipomínají obrys bývalého Československa, který se na úbočí Studniční hory vždy na jaře tvoří. Nyní v lokalitě leží posledních několik čtverečních metrů sněhu o síle do jednoho metru, řekl mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. "Ještě asi před dvěma týdny byla vrstva sněhu asi tři metry silná. Při deštích pak sníh rychle mizel a zůstal jen poslední flek," řekl Drahný. V lokalitě Studniční hory sníh každoročně vydrží nejdéle na české straně hor. Když je zima bohatá na sníh, mocnost sněhových vrstev tam dosahuje až 17 metrů.

Českým obcím dominuje Lhota, nejčastějším přívlastkem je horní

České místopisné názvosloví skýtá mnoho zajímavostí, které inspirují například k pořádání společenských akcí. Mezi nejčastější aktivity spojené s názvy obcí patří setkání občanů dle názvu jejich bydliště. Například letos 18. července se v obci Vísky na Blanensku bude konat první setkání obcí, které mají v názvu slovo "víska". Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je nejčastějším názvem pro obec nebo část obce Nová Ves, která se v současnosti vyskytuje dvaašedesátkrát. Následují Lhota (31), Lhotka (28), Chlum a Petrovice (obě 25). Pokud se však započítají všechny výskyty, tedy i s přívlastky, vede jednoznačně Lhota, kterých je v Česku 234. Název Lhota údajně pochází ze slova "lhůta".

Rekordman Vít Ryšánek navštívil 148 soutoků řek

Tak jako jiní dobývají nejvyšší vrcholy hor, strojní inženýr Vít Ryšánek dobývá soutoky řek. Od roku 1986 jich navštívil 129 na území Česka a dalších 19 v deseti státech Evropy. Za svůj počin byl zapsán do České knihy rekordů. "Za posledních 220 let se podle Ryšánka v Česku zkrátil tok řek o 4700 kilometrů, což je mimochodem více než dvojnásobná vzdálenost od nás na francouzsko-španělské hranice a zpět," poznamenal prezident Agentury Dobrý den a správce české databanky rekordů Miroslav Marek. Jeden z nejkrásnějších soutoků je podle Ryšánka v Hradci Králové. Soutoku Orlice a Labe v Jiráskových sadech říká urbanizovaný - k němu se lidé mohou vydat třeba ve smokingu.

Sport

Řím čeká svátek plaveckých sportů. Mistrovství světa se v italské metropoli koná od pátku 17. července až do neděle 2. srpna. Přihlášeno je 2556 sportovců ze 185 zemí, do Říma odjelo také dvaadvacet českých reprezentantů. Jestli má někdo z Čechů šance probojovat se do špičky, tak jsou to dálkoví plavci. Jana Pechanová už má doma stříbrné medaile z mistrovství světa na 5 km i olympijských 10 km, navíc tři bronzy z ME a aktuálně vede Evropský pohár. Výbornou formu má v této sezoně zkušený třiatřicetiletý plavec Rostislav Vítek, který letos způsobem start - cíl vyhrál podnik světové série Grand Prix, plavecký maraton z Capri do Neapole na 36 km. V Římě ho čeká závod na 25 kilometrů.

Tenistka z Kazachstánu Zarina Dijasová se postarala na ECM Prague Open o velké překvapení. Až 295. hráčka světa ve druhém kole porazila na Štvanici turnajovou osmičku Petru Kvitovou 6:4 a 6:2 a poprvé si zahraje čtvrtfinále turnaje WTA. Dijasová, která oslaví šestnácté narozeniny až v říjnu, žije deset let v Praze a trénuje na Štvanici pod vedením Jaroslava Janduse. Do turnaje dostala divokou kartu.

Počasí

Bude většinou slunečno, později se ale v Čechách začne od západu zatahovat a můžou přijít přeháňky, bouřky, přívalové lijáky, silný vítr a krupobití. Teploty vystoupí na 28 až 32 stupňů Celsia.