Zprávy

Fischer: Vláda v pondělí schválí programové prohlášení

Úřednický kabinet premiéra Jana Fischera v pondělí schválí definitivní verzi svého programového prohlášení. Fischer to řekl novinářům po čtvrtečním neformálním jednání vlády. Podle členů vlády je potřeba POUZE dopracovat či zpřesnit určité formulace v textu. Vláda bude na svém pondělním jednání také schvalovat výdajové rámce státu do roku 2012. Na příští rok ministerstvo financí počítá se schodkem státního rozpočtu ve výši 150 miliard korun. O rozpočtu by měla ještě v neděli diskutovat i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Výdaje státního rozpočtu příští rok by měly podle návrhu činit 1,057 bilionu korun. Plány počítají s růstem ekonomiky příští rok o 0,8 procenta. Celkové výdaje rozpočtu i státních fondů pro rok 2010 by měly činit 1,127 bilionu Kč, což znamená deficit veřejných financí 4,6 procenta HDP.

Summit v Chabarovsku podle Václava Klause posílil důvěru

V ruském Chabarovsku se v pátek sešli zástupci Evropské unie a Ruska na summitu, který se zabýval otázkami energetiky i bezpečnosti. Summit odhalil spory, které přetrvávají v dodávkách ruského plynu i v přístupu Kremlu k postsovětským republikám. Podle českého prezidenta Václava Klause, který vedl delegaci EU, ale otevřená debata "zvýšila vzájemné pochopení a důvěru". Během summitu však nebyly podepsány žádné dokumenty. Po summitu v Chabarovsku se český prezident sešel i se svým ruským protějškem Medveděvem. Podle Klause se mezi oběma státy nevyskytují dramatické problémy a na pořadu dne už není ani spor o zamýšlený americký radar na českém území, proti kterému Rusko od počátku vehementně protestuje. S protiraketovým štítem nyní spojilo i osud odzbrojovacích jednání s USA.

Klausovo vyjádření o Rusku pobouřilo litevského prezidenta

Výroky prezidenta Václava Klause v rozhovoru pro Lidové noviny, v němž mluvil o Rusku, pobouřily litevského prezidenta Valdase Adamkuse, napsala agentura APA. "Já Rusko jako hrozbu nevidím, já vidím Rusko jako velký, silný, ambiciózní stát a určitě je třeba být více na pozoru vůči takovému velkému, silnému, ambicióznímu státu než vůči - abych plácnul - malému Estonsku nebo Litvě," řekl Klaus v Lidových novinách. Litevský prezident Valdas Adamkus označil Klausův výrok za "neuvěřitelný". Každá země Evropské unie musí mít podle něho stejnou váhu. A doposud to tak bylo, podotkl Adamkus podle tiskové agentury BNS. Baltské státy patří spolu s Polskem k největším kritikům Moskvy z řad Evropské unie.

Generální tajemník RE pobouřen spotem Národní strany

Pobouření nad televizním spotem nacionalistické Národní strany (NS), která v něm v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu nabídla "konečné řešení otázky cikánské", vyjádřil generální tajemník Rady Evropy Terry Davis. "Sdílím znepokojení velkého počtu televizních diváků v České republice," uvedl Davis. "Chápu českou vládu, že je odhodlána podniknout opatření proti politické straně, která vyrobila toto video pro účely své volební kampaně před volbami do europarlamentu," konstatoval. "Nacisté měli pod termínem konečné řešení ve skutečnosti na mysli promyšlené vyvraždění milionů Židů, Romů, homosexuálů a postižených osob. Soudy by při posuzování významu tohoto incidentu měly vzít v úvahu to, co se dělo v historii. Evropská konvence o lidských právech zaručuje právo na svobodu vyjadřování, zároveň však vymezuje určitý rámec. Jsem osobně přesvědčen, že slova o konečném řešení cikánské otázky tento rámec jasně překračují," uvedl Davis.

CVVM: Důvěra občanů v prezidenta republiky klesla

Počet lidí, kteří důvěřují prezidentovi republiky Václavu Klausovi, se od minulého měsíce snížil. Podle květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mu nyní důvěřuje 61 procent občanů, v dubnu to bylo o čtyři procentní body více. Z vybraných ústavních institucí lidé nejvíce projevují důvěru obecním zastupitelstvům. Naopak nejmenší důvěru si získaly Poslanecká sněmovna a Senát. Kolik lidí věří vládě, analytici tentokrát nezjišťovali, protože v době provádění průzkumu nahradila kabinet Mirka Topolánka přechodná vláda Jana Fischera. Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo deset procent občanů, což oproti dubnu je o dva procentní body více. Nespokojenost s politickou situací vyjádřilo 63 procent dotázaných. Minulý měsíc jich bylo o tři procentní body více.

Také v Příbrami a Berouně čekala na Paroubka vajíčka

Série "vajíčkových incidentů" namířených proti předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, pokračovala také v pátek na předvolebních mítincích v Příbrami a Berouně. V Příbrami sice skupina mladých lidí v vajíčka na mítink přinesla, ale neházela je. V Berouně již podle serveru Týden.cz kdosi po sociálních demokratech vejce hodil a údajně zasáhl volebního manažera Karla Březinu. Terčem dvojice vrhačů vajec a rajčat se stal Paroubek poprvé minulou středu v Kolíně. Stejný incident se pak opakoval o víkendu v Plzni. ODS později informovala, že útok měl údajně na svědomí syn funkcionáře ČSSD. Občanští demokraté se tak ohradili proti Paroubkovu tvrzení, že za "vajíčkovými útoky" stojí oni. Ve čtvrtek na mítinku v Písku položil někdo plato vajec na pódium. Deník.cz uvedl, že ho Paroubek nohou shodil z pódia a rozbitá vajíčka údajně znečistila oděv přihlížejících lidí.

Rádio Česko: Kalouskova strana se má jmenovat TOP 09

Strana, o jejímž založení uvažuje exministr financí a bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, má nést značku TOP 09. Informaci získal Český rozhlas - Rádio Česko. Pod zkratkou se prý skrývá název Tradice Odpovědnost Prosperita 09. Pro registraci nové strany potřebuje Kalousek tisíc podpisů, podle rádia už jich má trojnásobek.

Čunek: Kdo uvažuje o odchodu ze strany, ať nejezdí na sjezd

Členové KDU-ČSL, kteří uvažují o odchodu ze strany, by neměli jezdit na květnový sjezd strany ve Vsetíně. Vzkázal jim to předseda Jiří Čunek, který chce na sjezdu obhajovat svou funkci. Podle Čunka je nefér, když lidé nominovaní za stranu na nejvyšší politické funkce zneužívají své postavení k zakládání nového subjektu. "Je to parazitování na KDU-ČSL," řekl Čunek. Jmenovitě zmínil bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který údajně připravuje stranu s názvem TOP 09. Na tiskové konferenci se Čunek zároveň silně ohradil proti informacím, že by strana měla finanční potíže. Páteční Hospodářské noviny napsaly, že lidovcům docházejí peníze a straně hrozí, že bude muset zavřít své pobočky v Čechách, kde má malou podporu voličů. Podle Čunka je ale hospodaření strany dlouhodobě stabilizované. To, že ve volební rok náklady stoupají, je prý normální. Strana si sice bere půjčky, například na opravu domu Charitas, kde sídlí, pravidelně je prý ale splácí.

Ministr Slamečka chce urychlit vyvlastnění pozemků pro dálnice

Nový ministr dopravy Gustáv Slamečka chce urychlit vyvlastnění pozemků pro dálnice a omezit dosavadní dlouholeté spory mezi státem a majiteli pozemků. Ministr předloží poslancům novelu zákona o vyvlastnění, která má mimo jiné zrušit odkladný účinek soudu na začátek stavby. "Měla by se oddělit možnost stavby od finančního vyrovnání," uvedl ministr. Podle dosavadní praxe stát nabízí majitelům vyvlastňovaných pozemků takzvanou úřední cenu. Ta se vlastníkům často nelíbí a pokud se spor dostane až k soudu, stát musí s vyvlastněním čekat na definitivní verdikt a výstavba nových úseků silnic se opožďuje a prodražuje. Sám Slamečka považuje celou záležitost za citlivou; chystá proto na nejbližší dobu podrobné konzultace s poslanci.

Kraje chtějí, aby vláda zvážila zmrazení dopravních staveb

Vláda by měla podle jihomoravského hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD) přehodnotit záměr ministra dopravy Gustáva Slamečky, který chce kvůli nedostatku peněz pozastavit zhruba 300 dopravních staveb. Hašek to řekl po pátečním jednání s ostatními hejtmany v Českém Krumlově. Státnímu fondu dopravní infrastruktury může totiž příští rok chybět na stavbu dálnic, rychlostních silnic, ale i železnic více než 50 miliard korun. Hejtmani jsou přesvědčeni, že rozvoj dopravní infrastruktury může být jedno z klíčových protikrizových opatření, zejména v období, kdy hospodářská krize zasahuje Českou republiku, jednotlivé regiony i veřejné finance. Na seznamu ohrožených staveb jsou například úseky budoucí dálnice D1 (nyní D47) na severní Moravě nebo spojení Brna s Vídní přes Mikulov. Na železnici se to týká třeba modernizace kolejišť v Břeclavi nebo tratě Praha Libeň - Praha Běchovice.

Čáslavští piloti v Litvě mají za sebou první ostrý start

Piloti českých stíhaček Jas-39 Gripen, kteří jsou od začátku května odpovědní v rámci Severoatlantické aliance za ochranu vzdušného prostoru tří pobaltských republik Litvy, Lotyšska a Estonska, mají za sebou první ostrý start. Ve čtvrtek zasahovali proti civilnímu letounu, který narušil bezletové příhraniční pásmo na jižní hranici Litvy s Ruskou federací. Monitorovali ho až do jeho přistání na letišti poblíž přímořského města Klajpeda. ČTK do sdělil David Schreier z litevského štábu mise Air Policing. Narušení bezletové zóny civilním letounem bude podle Schreiera vyšetřovat litevský Úřad pro civilní letectví. Piloti českých stíhaček Jas-39 Gripen převzali na čtyři měsíce odpovědnost za klid na nebi tří pobaltských republik od dánských kolegů. Litvu a dva další pobaltské státy chrání aliance vlastními silami už od roku 2004. Češi jsou dvacátým kontingentem v této misi naplánované nejméně do roku 2011.

Dráhy kvůli bouřce uzavřely 16 tratí

České dráhy v pátek večer registrovaly po větrné smršti 16 zablokovaných tratí. Důvodem byly většinou padlé kmeny. U Josefova Dolu v Jizerských horách se sesula opěrná zeď pod tratí. Čtyři vlaky narazily do stromu. Největší problémy způsobil vítr na trati Praha - Beroun. Krátce po 14:00 zde do padlého stromu narazil rychlík Praha - Písek - České Budějovice. Lokomotiva začala po nárazu hořet. Oheň způsobil na lokomotivě škody za 800.000 korun. Nehody se obešly bez zranění. V 18:45 provoz stál na sedmi tratích, ostatní již byly uvolněné, řekl mluvčí drah Ondřej Kubala. Větrná smršť doprovázená prudkým deštěm se přes republiku přehnala v pátek odpoledne.

EuWe otevřel v Rokycanech výrobní halu

Německá skupina EuWe Eugen Wexler, výrobce plastových interiérových dílů automobilů, otevřela tento pátek v Rokycanech novou výrobní halu za 100 milionů korun. Díky zavedení šrotovného v Německu a na Slovensku má nyní firma zhruba 470 lidí, tedy než před krizí. Samotná hala si vyžádala přes 70 milionů korun, zbytek stály první stroje. Podle vývoje automobilového trhu by měla firma nakoupit do roku 2010 zařízení za dalších 100 milionů Kč. Z počátku bude EuWe vyrábět v hale díly pro nový vůz Opel Astra. Zkušební dodávky zahájí o prázdninách. Postupně přibudou součásti pro další značky vozidel odebírané šesti evropskými automobilkami. Necelou polovinu výroby odebírá Škoda Auto.

České a slovenské podnikatelky si zajely pro podněty do New Yorku

České slovenské podnikatelky se sešly v New Yorku na 6. mezinárodní konferenci s názvem Žena - tvůrčí osobnost třetího tisíciletí. Jejím cílem je získání zkušeností z amerického hospodářského prostředí, výměna zkušeností a vytvoření kontaktů ke spolupráci. Konference navazuje na odborná setkání, která v letech 2000 až 2004 pořádala Moravská asociace podnikatelek a manažerek (MAPM) v Praze, Brně a Bratislavě. Po pětileté přestávce pokračuje poprvé mimo Evropu. Spolu s moravskou asociací ji pořádá Fórum žen se sídlem v Praze a Top centrum podnikatelek Slovenské republiky. "Naší snahou je propojit podnikatelky a manažerky malých a středních podniků s americkým prostředím a pochopit úspěchy, které Američanky dosáhly v podnikání," řekla ČTK předsedkyně MAPM Olga Girstlová, první Češka, která je držitelkou mezinárodního ocenění Vedoucí podnikatelka světa.

Učená společnost ČR protestuje proti způsobu financování vědy

Učená společnost České republiky, která sdružuje přední české vědce, protestuje proti způsobu financování výzkumu a vývoje, který navrhla vládní Rada pro výzkum a vývoj. Rozpočet je neprůhledný, snižuje dramaticky institucionální financování Akademie věd a mohl by vést k jejímu zániku, uvádí se ve stanovisku podepsaném předsedkyní společnosti Helenou Illnerovou. Šéf Akademie věd Jiří Drahoš hovoří v souvislosti s krácením dotací této největší výzkumné instituce v zemi o likvidačním rozpočtu. Institucionální výdaje akademie mají podle Drahoše z nynějších zhruba pěti miliard korun v příštím roce klesnout téměř o tři čtvrtě miliardy. Akademie tak bude muset omezit vědecké aktivity a zřejmě i propouštět.

Zemědělci chtějí podpořit spotřebu mléka pochodem na Sněžku

Zhruba 50 až 70 zemědělců se v sobotu vydá na Sněžku. Farmáři chtějí akcí, v jejímž závěru si na vrcholu nejvyšší české hory připijí mlékem, povzbudit veřejnost k větší konzumaci tuzemských mléčných výrobků. ČTK to řekl jeden z pořadatelů pochodu Jiří Burdych. Zvýšení nízkých výkupních cen mléka podle Burdycha nejlépe pomůže jeho větší spotřeba. Propad výkupních cen mléka trvá již více než půl roku a chovatelé za jeho litr od mlékáren dnes dostávají v průměru kolem šesti korun. Náklady na výrobu litru mléka však přesahují osm korun. Farmáři uvádějí, že tak ve srovnání s loňskem měsíčně tratí zhruba půl miliardy korun. Mléčný trh stagnuje také v ostatních evropských zemích. Řada zemědělských podniků již kvůli tomu začala nuceně porážet krávy. Agrární komora odhaduje, že do konce pololetí by jich mohlo být vybito 7000. Zemědělci se na své problémy snaží upozornit formou různých manifestací.

Mariánskolázeňské oplatky definitivně získaly ochrannou známku EU

Mariánskolázeňské oplatky definitivně získaly ochrannou známku Evropské unie. Jejich zápis na seznam "chráněných" výrobků, o kterém informovalo ČTK ministerstvo zemědělství, v minulosti provázely komplikace. Proti registraci se totiž stavělo Německo. Od západních sousedů ČR se ozývaly hlasy, že oplatky se nevyrábějí jen v daném českém regionu, tedy na území obcí Mariánské Lázně a Velká Hleďsebe. Německo ale nakonec před časem své námitky stáhlo a procedura tak mohla být ukončena. Zápis do rejstříku je pak definitivní tečkou za tímto mnohaletým procesem. "Zapsání oplatek do rejstříku znamená informaci pro zákazníky, že výrobek pochází se schváleného území, že byl vyroben tradiční technologií a že k výrobě byly použity tradiční suroviny," podotkl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Český studentský film Bába vyhrál na festivalu v Cannes

Studentský snímek Bába režisérky Zuzany Špidlové vyhrál tento pátek na filmovém festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation. Tato kategorie je určena filmovým školám a mladým filmařům. Výsledky byly zveřejněny v Cannes. Společně se snímkem Bába bylo do užšího výběru přehlídky nominováno 17 finalistů. Pořadatelé vybírali ze 1443 studentských snímků z celého světa. Součástí první ceny je vedle finanční odměny i příslib uvedení prvního hraného filmu vítězky na canneském festivalu. Režisérka Špidlová v telefonickém rozhovoru pro ČTK přiznala, že "je v lehkém šoku" a má obrovskou radost. Doufá také, že jí tento úspěch pomůže sehnat další finance pro její další práci.

Bulharsko věnovalo pro hradiště Valy sousoší Cyrila a Metoděje

Novou chloubou někdejšího velkomoravského hradiště Valy v Mikulčicích na Hodonínsku se ve čtvrtek stalo mohutné sousoší věrozvěstů Cyrila a Metoděje. České republice skulpturu se slovanskými věrozvěsty, kteří vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk, věnovalo Bulharsko. Sousoší měří i s podstavcem 3,5 metru a bude odhaleno v sobotu, řekl ve čtvrtek ČTK vedoucí expozice Slovanské hradiště Mikulčice František Synek. Sousoší stojí před torzem velkomoravského kostela na Valech. Je dílem bulharského sochaře Emila Venkova. Má připomínat rok 868, kdy museli svoji práci na Velké Moravě obhajovat před papežem v Římě. Sedící Cyril drží v ruce popsaný list. Metoděj za ním stojí s knihou a byzantským křížem. "Je více než pravděpodobné, že v Mikulčicích působili. Valy byly jedním z největších center Velké Moravy. Svědčí o tom velikost zdejší aglomerace i velký počet kostelů," uvedl Synek.

Ze sportu:

Česká tenistka Klára Zakopalová si v prvním kole turnaje Roland Garros v Paříži zahraje se světovou dvojkou Američankou Serenou Williamsovou. Sedmadvacetiletá Zakopalová si s mladší ze sester Williamsových zopakuje duel z prvního kola letošního turnaje v Marbelle, kde Serenu senzačně vyřadila. Na pařížské antuce se také představí Nicole Vaidišová, která nastoupí proti Španělce Virginii Ruanové. Jedinou nasazenou českou tenistkou je v pavouku Roland Garros Iveta Benešová. Turnajová dvaatřicítka se v prvním kole utká s Němkou Julií Görgesovou.

Tenisté Jiří Vaněk a Zuzana Ondrášková prošli kvalifikací do hlavní soutěže grandslamového Roland Garros. Naopak poslední krok neudělal Lukáš Rosol, který v pátečním duelu třetího kola nestačil ve dvou setech na čtvrtého nasazeného Rumuna Victora Crivoie.

Tenistka Lucie Hradecká si podruhé v kariéře zahraje o titul na turnaji WTA. V semifinále ve Štrasburku postoupila přes Japonku Ajumi Moritaovou, která zápas za stavu 6:0 a 1:0 pro českou hráčku skrečovala. Loni v Bad Gasteinu Hradecká při své premiéře ve finále neuspěla.

Sparta Praha se podle ředitele reprezentačního úseku fotbalového svazu Jiřího Nevrlého vystavuje hrozbě disciplinárního řízení, pokud v sobotním ligovém duelu s Jabloncem nasadí do hry útočníka Václava Kadlece. Toho Sparta kvůli zranění omluvila z kvalifikačního turnaje reprezentace do 19 let v Estonsku. Pokud Kadlec o víkendu nastoupí ve chvíli, kdy devatenáctka bude hrát s Německem, hodlá Nevrlý kauzu předat disciplinární komisi.

Čeští fotbalisté do 19 let vstoupili do kvalifikačního turnaje o postup na mistrovství Evropy v Tallinnu vysokou porážkou 1:5 se Španělskem. Svěřence trenéra Aleše Křečka čekají ještě zápasy s Německem a domácím týmem, v boji o jediné postupové místo na červencový šampionát na Ukrajině však jejich šance rapidně klesly.

Český žokej Filip Minařík vyhrál v Dortmundu hlavní dostih čtvrtečního programu, Grosser Preis der Sparkasse Dortmund na 2000 metrů o 20.000 eur. V dostihu, který je jednou z předzkoušek Německého derby, vedl koně Daring Tigera a pozici favorita s ním také proměnil ve vítězství. Minařík vyhrál v Dortmundu ještě jeden dostih a aktuálně mu v pořadí německého šampionátu patří druhé místo za vedoucím Andraschem Starkem. Oba zatím získali po 25 vítězstvích.

Do Špindlerova Mlýna se potřetí vrátí závody Světového poháru v alpském lyžování žen. Kalendářní zasedání mezinárodní federace FIS potvrdilo, že v roce 2011 bude krkonošské středisko hostit slalom a obří slalom žen. Šárka Záhrobská a její soupeřky tu budou závodit v pátek 11. března a o den později.

Počasí

V sobotu by mělo být slunečno, odpolední teploty 18 až 22 st.