Zprávy

Po útoku žhářů na romskou rodinu je dvouleté dítě v kritickém stavu

Neznámý pachatel v noci na neděli vhodil zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku. Dům obývá romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi dvouleté dítě. To utrpělo popáleniny na více než 80 procentech těla. Podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice, kam bylo děvčátko letecky převezeno, je jeho zdravotní stav kritický. Podle mluvčího hasičů Petra Fastera šlo o rozsáhlý požár. Dodal, že obyvatelé domku se v prvních chvílích pokusili oheň likvidovat sami. Severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská uvedla, že policisté případ začali vyšetřovat jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Jednou z možných vyšetřovacích verzí je podle ní rasový útok. Vítkovský starosta Pavel Smolka řekl, že ve městě dosud nezaznamenal žádné extremistické výpady vůči Romům. Z 6000 obyvatel Vítkova tvoří Romové zhruba desetinu. Velmi zneklidněni jsou útokem romští aktivisté. Hnutí romského odporu vyzvalo k vytvoření romských hlídek a znovu také vybídlo k emigraci do Kanady a k větší jednotě v zájmu vlastní bezpečnosti.

Topolánek: vláda v pondělí mimořádně projedná postup proti extremismu

Odstupující premiér Mirek Topolánek chce na pondělní jednání vlády zařadit jako mimořádný bod postup proti extremismu. Předseda vlády v demisi je znepokojen nárůstem extremismu v Česku. Ve svém prohlášení se zmínil o útoku na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově, po němž je dvouleté dítě v kritickém stavu. Topolánek požaduje důkladné vyšetření této události. Policisté a žalobci mají objasnit, zda má případ rasový podtext. Podle premiéra je ale také třeba bojovat s ideologickým extremistickým podhoubím, z něhož se podobné útoky rodí. Prezident Václav Klaus tento útok označil za "surový, odporný zločin" a "zrůdný čin". Událost odsoudili i šéf ČSSD Jiří Paroubek a ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který ji přirovnal k teroristickému útoku. Podle Paroubka může za rozbujení pravicového extremismu mimo jiné působení ministra vnitra Ivana Langra (ODS). "Morálně má na tom vinu zejména ministr vnitra," řekl Paroubek novinářům.

Prahou prošel pochod proti antisemitismu a neonacismu

Asi dvě stovky lidí se v neděli odpoledne zúčastnily Pochodu dobré vůle. Jeho účastníci happeningem v ulicích bývalého židovského města dali najevo nesouhlas s rasismem, antisemitismem a neonacismem. Tanečníci a bubeníci v jednotlivých zastaveních symbolicky ukázali cestu z poroby ke svobodě. Došli až do Valdštejnské zahrady, kde pokračovalo setkání s názvem Všichni jsme lidi. Zazněla na něm mimo jiné zpráva o antisemitismu v ČR v loňském roce a výzva Stop antisemitismu a neonacismu, kterou přijala v pátek v Praze mezinárodní konference Antisemitismus a současnost. Setkání se zúčastnili předseda Senátu Přemysl Sobotka, zástupci židovských obcí, izraelský velvyslanec v Praze, europoslankyně Jana Hybášková a další. Ve svých vystoupeních upozorňovali na nebezpečí xenofobie i prorůstání neonacismu do společnosti prostřednictvím politických stran. Pochod i setkání v Praze byly součástí akce Evropa proti antisemitismu a neonacismu. Konaly se u příležitosti Jom ha šoa, dne vzpomínání na oběti holokaustu, který letos podle židovského kalendáře připadá na 21. duben. V roce 1943 začalo 19. dubna povstání ve varšavském ghettu, při kterém zahynulo na 56.000 lidí.

V Ústí nad Labem v sobotu pochodovaly stovky radikálů

V sobotu večer došlo v Ústí nad Labem k ohlášenému pochodu několika set pravicových extremistů. Kromě českých radikálů se pochodu zúčastnili i Němci, Slováci nebo Maďaři. Autonomní nacionalisté na sobotu původně ohlásili hned tři akce, během dne však byl ve městě klid. Policie kontrolovala vjezdy do města i nádraží. Nasazeno bylo více než 1400 policistů, z toho zhruba 900 těžkooděnců a příslušníků zásahových jednotek. Stovky radikálů se vydaly na pochod po deváté hodině večer. Došlo přitom ke střetům s anarchisty, policie ale oba tábory oddělila. Shromáždění bylo rozpuštěno před sobotní půlnocí. Pochod nacionalistů se obešel bez zranění, policisté podle mluvčí severočeské policie Jarmily Hrubešové předvedli 15 lidí. Noc po pochodu byla klidná, život ve městě se pomalu vrací do normálních kolejí. Jezdí MHD, majitelé obchodů odstraňují bednění na výlohách. Ve městě byla po celou sobotu mimořádná bezpečnostní opatření, Ústí bylo vylidněné, obchody i restaurace zůstaly většinou zavřené.

Miroslav Kalousek je pro vznik nové konzervativní strany

Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek uvažuje o založení nové středopravé konzervativní strany. Rozhodne se podle toho, zda bude v KDU-ČSL pokračovat současný vývoj, kdy má podle Kalouska navrch socialistické rovnostářství. Zda nová strana vznikne, se rozhodne do konce května. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Odmítl říci, zda by se nová strana zúčastnila už předčasných voleb letos v říjnu. V té době se bude konat sjezd KDU-ČSL, který zvolí nové vedení strany. Sám Kalousek na předsedu nekandiduje. Při vyjednávání o přechodné úřednické vládě designovaného premiéra Jana Fischera se dostal do ostrého sporu s vedením KDU-ČSL, protože se rozhodl Fischerův kabinet podpořit. Kalouskův dlouhodobý rival, předseda lidovců Jiří Čunek se původně připojil k dohodě s ODS, ČSSD a zelenými o překlenovací vládě, která by měla zemi řídit do předčasných parlamentních voleb. Vedení lidovců ale vzápětí od dohody ustoupilo a ve straně kvůli tomu vznikl ostrý spor.

Kalousek: Schodek rozpočtu se dá udržet pod 150 miliardami

Schodek rozpočtu za letošní rok se dá udržet pod 150 miliardami korun. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Stejný deficit lze podle něj dodržet i v roce 2010. Při sestavování rozpočtu na příští rok bude však nezbytné zredukovat celou řadu výdajů na státní správu a řadu programů, "o jejichž prorůstovosti lze pochybovat". Naopak bude nutné zachovat výdaje na prorůstové priority, jako jsou věda, výzkum, investice a dopravní infrastruktura. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka bude nutné jednat o aktualizaci rozpočtu pro rok 2009, protože rozpočet na rok 2010 musí vycházet z "reálných čísel letošního roku". Paroubek odhadl, že letošní rozpočet může skončit schodkem 150 až 200 miliard korun. Letošní schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy Kč, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Od té doby se prognózy kvůli krizi rapidně zhoršily.

Poslanci by měli v dubnu projednat protikrizové návrhy

Poslanci by na své nadcházející dubnové schůzi měli v závěrečném čtení schvalovat například vládní protikrizový návrh na zrychlení odpisů a na zavedení slev na sociálním pojištění. Schvalovat by měli i obdobný sociálnědemokratický protikrizový balíček, který obsahuje například takzvané šrotovné. Schůze začne v úterý 28. dubna a na návrhu programu je zatím 214 bodů. Vláda se na protikrizovém balíku již dříve dohodla s opoziční ČSSD. Sociální demokraté podpoří zrychlení odpisů, novelu insolvenčního zákona a slevu na sociálním pojištění, kterou původně odmítali. Vláda naopak údajně zváží podporu mírnému zvýšením podpor v nezaměstnanosti, zvýší slevy na dítě a připraví rámec pro případné zavedení šrotovného. Šrotovné by se mělo vyplácet ve výši 30.000 korun na pořízení automobilu do hodnoty 500.000 korun.

Zemědělci chtějí rovné podmínky v rámci EU

České zemědělství je od vstupu země do EU v r. 2004 díky dotacím ziskové. Přitom v letech před vstupem do unie bylo vesměs ztrátové. Zástupci agrárních organizací však dlouhodobě poukazují na nestejné dotační podmínky pro jednotlivé státy EU. Farmáři ze starých členských zemí pobírají více peněz než jejich kolegové v nových členských státech, trhy v nových zemích jsou pro ně přitom volné. Čeští zemědělci začínali v roce 2004 na 25 procentech úrovně přímých plateb starých členských zemí. Takové postavení pro zemědělce z ČR a dalších devíti nově vstupujících zemí si v roce 2002 vymohla Francie a vlády vstupujících států podmínky stvrdily v přístupových smlouvách. Letos, pět let po vstupu, mají tuzemští farmáři nárok na 60 procent výše plateb z unijních prostředků, dalších 30 procent jim může dorovnat stát ze svého rozpočtu. Nestejné dotační podmínky by se měly srovnat až v roce 2013. Na společnou zemědělskou politiku jde ročně kolem 40 procent unijního rozpočtu, do budoucna by se měla tato částka snižovat a po roce 2013 dosahovat zhruba třetiny rozpočtu EU.

Firmy získají téměř 8 miliard z programu EU

Do konce letošního března bylo v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) vydáno více než 1500 rozhodnutí o dotacích za celkem 7,8 miliardy korun. Podpora nejčastěji míří do zpracovatelského průmyslu. Vyplývá to z údajů ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest. České firmy mohou z programu od roku 2007 do roku 2013 získat celkově 3,6 miliardy eur (95 miliard Kč). Nejvíce dotací získali podnikatelé z Moravskoslezského kraje v celkové výši 1,1 miliardy korun. Více než miliardu dále získal už jen Jihomoravský kraj.

ČEZ: Nabídka bílého šrotovného by mohla skončit během 3 týdnů

Energetická společnost ČEZ by mohla během tří týdnů kvůli vyčerpání příspěvků přestat nabízet takzvané bílé šrotovné. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ředitel pro podporu prodeje ČEZ Vladimír Vokroj. Nabídka společnosti měla původně trvat do 15. června. ČEZ nabízí příspěvek 1000 korun na nákup nových, energeticky úsporných elektrospotřebičů, jako jsou lednice, mrazáky nebo pračky. Na akci vyčlenil okolo deseti milionů korun. O bílé šrotovné byl od počátku mezi zákazníky velký zájem. Nabídku využily stovky kupujících, přesná čísla bude společnost znát příští úterý. Zákazníci ČEZ mohou slevu uplatnit ve 29 prodejnách Datart a 190 obchodech sítě Euronics. Podmínkou je vrácení starého spotřebiče stejného druhu nebo potvrzení o jeho ekologické likvidaci.

Voják, jehož těžce zranil výbuch v Afghánistánu, se již léčí v ČR

Armádní letecký speciál přepravil z Afghánistánu do Prahy těžce poraněného českého vojáka. Zranění utrpěl poté, co armádní vozidlo v pátek najelo na výbušné zařízení. Pacienta do Česka přepravil airbus. Z vojenského letiště ve Kbelích ho vrtulník transportoval do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Podle mluvčí generálního štábu armády Jany Růžičkové je český voják mimo ohrožení života a jeho stav je stabilizovaný. Dva další vojáci, kteří byli při výbuchu poraněni lehce, jsou po ošetření pohmožděnin a oděrek už zpátky u své jednotky. Vojenské terénní vozidlo, v němž trojice jela, najelo na výbušné zařízení. Nehoda se stala asi tři kilometry od základny Shank, kde je umístěn český Provinční rekonstrukční tým (PRT), v němž působí i civilní pracovníci. V Afghánistánu potkávají české vojáky incidenty stále častěji. Podle Růžičkové jich tam bylo loni zraněno 20. O život přišli v loňském roce v Afghánistánu dva čeští vojáci, o rok dříve zahynul jeden.

MZV chce dát příští rok na civilní mise EU 130 milionů

Česká diplomacie navrhuje zvýšit český příspěvek na civilní mise Evropské unie. Pro letošek na ně vláda vyčlenila 115 milionů korun, pro příští rok je v návrhu 130 milionů. Ministerstvo zahraničí to uvádí v materiálu, který v pondělí dostanou na stůl odstupující ministři. Částka 130 miliónů korun na rok 2010 pokrývá náklady na vyslání přibližně 210 expertů do civilních misí mezinárodních vládních organizací. Do zahraničí, třeba do Palestiny či Bosny a Hercegoviny, vyjíždějí čeští policisté. Vlastní rekonstrukční tým s civilními experty na stavebnictví, zemědělství nebo hydrologii má Česko v Afghánistánu. V Libérii pomáhají čeští policisté a vojenští pozorovatelé v rámci mírové mise OSN. Mise v Kosovu zase pomáhá s rozvojem a demokratizací úřadů. Pokud vláda peníze schválí, budou moci vycestovat čeští odborníci do misí v Kosovu, Gruzii, Afghánistánu, Moldavsku, Iráku, Bosně a Hercegovině, Libérii nebo v Palestině.

Magistrát vrátil na pomník v Králově Poli srp a kladivo

Symboly srpu a kladiva na pozadí v podobě rudé hvězdy se tento víkend znovu objevily na památníku v Brně-Králově poli. Magistrát je tam umístil při rekonstrukci pomníku jako připomínku vojáků Rudé armády, kteří v roce 1945 osvobodili Brno. Odpůrci tohoto záměru ale považují srp a kladivo za symboly komunismu, které by se neměly používat. Sepsali kvůli tomu petici, kterou podepsalo přes 800 lidí. V pátek ji předali magistrátu. Peticí se patrně v příštím týdnu budou zabývat brněnští radní. Pomník se dostal do centra pozornosti předloni, když z něj místostarosta Brna-Králova Pole René Pelán (ODS) nechal srp a kladivo zbrousit. Od té doby se plánovala oprava památníku. Obnovu za 700.000 korun zadal magistrát letos. Opravený pomník má být odhalen koncem dubna. Při plánování rekonstrukce vznikly vášnivé spory o to, zda by se na něm opět měly objevit srp s kladivem. Magistrát argumentuje oficiálními vyjádřeními, podle nichž je srp s kladivem nedílnou součástí symbolů Rudé armády.

Knihou roku se stala básnická sbírka Bohumily Grögerové

Knihou roku 2008 se v sobotu stala básnická skladba Rukopis Bohumily Grögerové. V soutěži Magnesia Litera získala hlavní cenu spojenou s odměnou 200.000 korun a vyhrála i kategorii poezie. Ve Stavovském divadle pořadatelé výročních cen předali i dalších devět ocenění. Objevem roku 2008 se stal Pavel Göbl s knihou Tichý společník vydanou v Dauphinu. Literu za knihu pro děti dostal Pavel Šrut za dílo Lichožrouti vydané v Pasece, Literu za prózu Martin Ryšavý a jeho Cesty na Sibiř, které vydala Revolver Revue. Za publicistiku byla oceněna Radka Denemarková za knihu Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla vydanou v Hostu. Cenu za přínos české literatuře dostal Lexikon české literatury autorů Vladimíra Forsta, Jiřího Opelíka a Luboše Merhauta. Literu za nakladatelský čin si odnášejí nakladatelství Akropolis a Kvarta a Divadelní ústav za Spisy Františka Langera. Literu za překlad dostaly dvoudílné Deníky maďarského spisovatele Sándora Máraie, které v překladu Estery Sládkové a Dany Gálové vydala Academia. Cenu v oblasti naučné literatury dostala publikace Josefa Vojvodíka Povrch, skrytost, ambivalence vydaná v Argu. Kniha zkoumá vztah avantgardního umění první poloviny 20. století k umění baroka a manýrismu. Čtenáři udělili svou cenu vzpomínkám Jiřího Šimona Ukradený domov, které vydal Knižní klub.

Výstava připomíná židovský odboj za druhé světové války

V Jeruzalémské synagoze v Praze začala výstava, která připomíná odboj československých Židů za druhé světové války. Pořádá ji Židovská obec v Praze ve spolupráci s Historickým ústavem Akademie věd. Měla by ukázat, že se českoslovenští Židé nepoddali údělu pronásledované komunity a přes stupňovaný teror se zapojili do odboje v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Expozice dokazuje, že Židé se zúčastnili bojů proti nacismu a fašismu se zbraní v ruce v překvapivě vysokém počtu. Výstava Židé v boji a v odboji byla poprvé prezentována v českém parlamentu v roce 2005. Nyní bude rozšířena o samostatný celek pojednávající o odboji na Židovské obci v Praze. Potrvá až do 28. října.

V Plzni startuje 22. ročník filmového Finále

V Plzni v neděli začíná 22. ročník filmového festivalu Finále. První projekcí byla pohádka Peklo s princeznou, kromě toho první den přinesl i Hru o jablko neboli první film ze sekce Pocty Věře Chytilové. Během zahajovacího ceremoniálu byl v české předpremiéře uveden tuzemský snímek Proměny a světovou premiéru měl zahraniční krátký film Déšť. Festival Finále potrvá do 25. dubna a téměř 150 filmových projekcí doprovodí besedy, talkshow, výstavy, koncerty i open-air projekce. O hlavní cenu Zlatého ledňáčka se utká 12 z 23 českých snímků, soutěžit má 24 dokumentů. Součástí budou i zajímavé archivní sekce, které se letos vracejí k pohnutému roku 1969, k zapomenutým snímkům let 90. a také k jubilantům z řad osobností filmového světa. Finále připravilo retrospektivní poctu režisérce Věře Chytilové a připomene i jednoho z nejosobitějších českých režisérů Františka Vláčila.

V anketě TýTý letos zvítězil moderátor Novy Karel Voříšek

Absolutním vítězem 18. ročníku televizní ankety popularity TýTý za rok 2008 se s největším počtem hlasů stal moderátor televizního zpravodajství Novy Karel Voříšek. Navíc obhájil i loňské prvenství v kategorii osobnost televizního zpravodajství. Nejoblíbenějším seriálem se stala Ordinace v růžové zahradě, kterou vysílá rovněž Nova. Kategorii zpěváků vyhrál čtyřiatřicetinásobný Zlatý či Český slavík Karel Gott, který v této kategorii vítězí pravidelně od vzniku ankety v roce 1991. Překvapením naopak skončila kategorie zpěvaček - vyhrála ji Iveta Bartošová. V mužské a ženské herecké kategorii zvítězili Hana Maciuchová a Rudolf Hrušínský, kteří spolu hrají v seriálu Novy Ulice. V kategorii pořad roku zvítězila stejně jako loni zábavná soutěž televize Prima Hádej, kdo jsem. Vítězství v kategorii televizní publicistiky obhájil novinář a moderátor Václav Moravec z Česká televize. Osobností televizní zábavy se stal herec Martin Dejdar. Diváci večer svými hlasy rozhodli i o titulu Objev roku. Stala se jím herečka Dana Batulková, kterou nominovala Česká televize. Do Dvorany slávy byla letos uvedena herečka Jiřina Jirásková. Anketu TýTý vyhlašuje tradičně časopis Týdeník Televize.

Pohádkové prohlídky přivedly na Sychrov stovky lidí

Více než 500 lidí přivedly o víkendu na sychrovský zámek netradiční prohlídky na motivy pohádky Boženy Němcové Rozum a štěstí. Nadprůměrný zájem byl také o klasické prohlídky a o sobotní koncert s Vivaldiho hudbou, řekl ředitel zámku Miloš Kadlec. První pohádkovou prohlídku uspřádal zámek v prosinci 2002 a od té doby ožily historické komnaty pohádkovým příběhem 17krát. Průvodci zpracovali již devět pohádek, sami si napsali podle známé předlohy scénář a ušili kostýmy. Sychrov patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v České republice. V roce 1995 byl zařazen mezi národní kulturní památky. Na zámek zavítá ročně zhruba 125.000 turistů, památka je tak třetím nejvyhledávanějším turistickým cílem v Libereckém kraji - před ní je zoo Liberec a Centrum Babylon.

Ve Šlapanicích proběhly Medové dny

Včelí produkty v nejrůznějších podobách mohli v neděli koupit či ochutnat návštěvníci druhého ročníku Medových dnů ve Šlapanicích na Brněnsku. Ve stáncích na ně čekal klasický med, svíčky ze včelího vosku, kosmetika, tradiční medovina i méně obvyklé medové pivo. Součástí programu byla i přednáška lékaře-včelaře Jiřího Brožka s názvem Med sladidlem i lékem. Brožek je ve svém oboru kapacitou, přednáší běžně v Izraeli, Francii nebo Japonsku. Loni na první ročník akce přišlo zhruba sedm stovek lidí. Letos i díky vydařenému počasí podle prvních odhadů byl zájem přinejmenším srovnatelný. Lidé se tak podle pořadatelů budou moci na Medové dny vypravit i příští rok, neboť z akce se pomalu stává tradice.

Ze sportu

Čeští reprezentanti porazili v závěrečném utkání Českých hokejových her v Liberci Finsko 4:3 v prodloužení a v konečném pořadí turnaje obsadili druhé místo za Ruskem. To vyhrálo i celou Euro Hockey Tour, Češi v ní skončili poslední.

Sparťanští fotbalisté ve 24. kole první ligy vyhráli doma 2:0 nad Plzní a uhájili druhé místo v tabulce před Slovanem Liberec. Severočeši nadále ztrácejí dva body poté, co zvítězili v derby s Jabloncem 1:0. Zlín se po výhře nad Příbrami posunul na předposlední místo před Žižkov, na nesestupovou pozici Kladna však stále ztrácí sedm bodů.

Florbalisté Vítkovic porazili v rozhodujícím utkání finále extraligy Střešovice 5:4 a ukončili osmiletou vládu Tatranu v nejvyšší soutěži. Domácí vybojovali svůj čtvrtý titul v historii a zajistili si účast v závěrečném turnaji Evropského poháru, zatímco Střešovice čeká kvalifikace této soutěže.

Moderní pětibojař Ondřej Polívka vyhrál nedělní závod Světového poháru v Káhiře. Po loňském prvenství v britském Millfieldu si tak připsal druhý pohárový triumf.

Až závěrečná rychlostní zkouška rozhodla o tom, že vítězem Šumava rallye Klatovy se stal Václav Pech. Pilot mitsubishi po ní předstihl úřadujícího českého šampiona Romana Krestu o 1,4 vteřiny a ovládl druhý podnik Mediasport mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Třetí skončil Pavel Valoušek.

Start tenistky Petry Kvitové v semifinále Fed Cupu proti americkému týmu v Brně je vážně ohrožen. Dvojka českého výběru si ve čtvrtek při kondičním tréninku podvrtla kotník a na nedělní sraz reprezentace v hale Rondo přišla o berlích. Kvitová bude v péči lékaře výpravy Vlastimila Voráčka, který rozhodne, zda devatenáctiletá hráčka bude schopna nastoupit. Semifinále s USA se uskuteční o příštím víkendu.

A jaké nás čeká počasí:

V pondělí čekáme slunečný den, teploty 16 až 20, na horách kolem 13ti stupňů.