Zprávy

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Poslanecká sněmovna i přes odpor opozice schválila státní rozpočet na příští rok. Stát by tak měl hospodařit se schodkem 38,1 miliardy korun. Plánované výdaje i příjmy státu přesahují jeden bilion korun. Rozpočet podpořilo 101 poslanců včetně rebelujícího poslance ODS Vlastimila Tlustého. Opozice rozpočtu celou dobu vytýká, že je postaven na nereálných číslech a počítá s růstem HDP o 4,8 procenta. Vlivem současné ekonomické krize však růst ekonomiky zpomalí. Šéf ČSSD Jiří Paroubek o rozpočtu prohlásil, že je naprosto nevěrohodný a že vláda lže občanům, když ho předkládá v navrhované podobě. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ujistil, že vláda bude na vývoj ekonomiky reagovat. Ministr také opakovaně zdůraznil, že ještě nikdy nebylo tak obtížné předpovídat vývoj ekonomiky. Souhlasil proto s návrhem stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky, aby vláda do konce ledna informovala sněmovnu o dopadech krize na příjmy, výdaje i deficit rozpočtu. Chce vidět varianty pro případ růstu ekonomiky o tři, dvě a jedno procento. Sněmovna s tímto požadavkem posléze souhlasila.

Poslanecká sněmovna také určila horní hranici objemu peněz, které bude moci vláda utratit v letech 2010 a 2011. Takzvaný střednědobý výdajový rámec tvoří celkové výdaje státního rozpočtu a státních fondů. Stát bude moci v roce 2010 ze svého rozpočtu i státních fondů utratit jeden bilion a 126,5 miliardy korun. O rok později to bude 1,171 bilionu korun. Návrh výdajového rámce na rok 2011 je sestaven tak, aby mohl schodek veřejných rozpočtů činil 1,2 procenta hrubého domácího produktu. Ministr financí připustil, že vláda není schopna kvůli ekonomickým turbulencím na tyto dva roky určit velikost hrubého domácího produktu, a tedy ani podíl schodku veřejných rozpočtu na HDP. Ujistil však, že vláda tyto rámce nepřekročí.

Podle analytiků je schválený státní rozpočet na příští rok dobrou zprávou, i když zřejmě nakonec bude kvůli ekonomickému ochlazení jeho schodek vyšší. Problémem ovšem zůstává fakt, že je postaven na dnes již nerealistickém hospodářském růstu v příštím roce. Ministerstvo financí sestavilo rozpočet s očekávaným 4,8procentním růstem HDP. Dnes již prognózy analytiků očekávají růst HDP pod třemi procenty, což by mohlo deficit rozpočtu prohloubit až o 30 miliard korun.

Sněmovna schválila ponechání daně z příjmů na 15 procent

Poslanecká sněmovna ve středu v závěrečném čtení schválila návrh, aby daň z příjmů fyzických osob od příštího roku zůstala na 15 procentech. Podle dosud platného zákona měla naopak klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za vyšší daň se mají snížit odvody na sociálním pojištění o 1,5 procenta. Novela nyní zamíří do Senátu, a pokud ji senátoři schválí, dostane ji k podpisu prezident.

Státní zaměstnanci dostanou o 2,7 miliardy víc

Sněmovna souhlasila s tím, aby v příštím roce plynulo na zvýšení platů ve veřejném sektoru o 2,7 miliardy korun víc, než se původně plánovalo. Ruku pro vyšší platy zvedlo 148 ze 192 poslanců. Místo plánovaných pěti procent si tak zaměstnanci veřejného sektoru mohou nominálně polepšit o 6,6 procenta. Záměr sněmovně minulý týden předložil ministr práce Petr Nečas (ODS). Podle něj by vyšší platy měly lidem zmírnit dopady hospodářské krize. Proti návrhu se postavilo devět zákonodárců - sedm lidovců, jeden sociální demokrat a jeden nezařazený. Mezi ty, kdo byli proti, patřil i ministr financí Miroslav Kalousek.

Sněmovna se mimořádně sejde kvůli rušení zdravotnických poplatků

Sněmovna se ještě letos mimořádně sejde kvůli rušení poplatků ve zdravotnictví, a to ve středu 17. prosince. Schůzi na žádost ČSSD svolal šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). K osvobození vybraných skupin od placení se kloní i lidovci a zelení. Koalice se již před pár měsíci na úpravě poplatků dohodla. Sociální demokraté navrhují, aby poplatky ve zdravotnictví přestali platit děti do 18 let, starobní důchodci a lidé s příjmem pod dvojnásobkem životního minima. Svůj záměr se snažili prosadit už při listopadovém jednání sněmovny, to ale zkrachovalo a schůze se nekonala. Za prvních šest letošních měsíců se na poplatcích vybralo 2,6 miliardy. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) uvedl, že se podařilo peníze přesměrovat do nákladné a náročné léčby. Za návštěvu u lékaře a položku na receptu se od letoška platí 30 korun, 60 korun za den v nemocnici či 90 korun za pohotovost. Pokud lidé na poplatcích a doplatcích za léky vydají v roce přes 5000 korun, částku nad tento limit jim zdravotní pojišťovna vrátí.

Senát o měsíc odložil schvalování lisabonské smlouvy

Senát o měsíc odložil schvalování lisabonské smlouvy, která dává pravidla budoucímu fungování EU. Smlouvu nechal na návrh ODS znovu projednat svými výbory. V době zahájení českého předsednictví EU tak smlouva nebude schválena ani v jedné z komor českého parlamentu. Sněmovna v úterý rozhodla, rovněž na návrh ODS, že se ke schvalování smlouvy vrátí až 3. února, po projednání dokumentu ve výborech dolní komory. Hlasy alespoň části občanských demokratů jsou pro schválení smlouvy v obou komorách nezbytné. V Senátu pro odklad hlasovalo 73 ze 77 přítomných senátorů, zdrželi se jen dva komunisté a dva sociální demokraté včetně místopředsedkyně horní komory Aleny Gajdůškové.

Senát schválil začlenění Albánie a Chorvatska do NATO

Senát schválil rozšíření NATO o Albánii a Chorvatsko. Bude-li stejně postupovat příští týden i Poslanecká sněmovna, pod dokumenty bude chybět už jen podpis prezidenta. Oba balkánské státy by se měly jako řádní členové zúčastnit už dubnového summitu aliance ve Štrasburku a Kehlu, pokud do té doby ratifikační proces dokončí všech 26 členských států NATO. Albánie a Chorvatsko byly do Severoatlantické aliance pozvány na jejím dubnovém summitu v Bukurešti. Přístupové protokoly podepsaly všechny zúčastněné strany letos 9. července v Bruselu. Dokumenty už ratifikovaly například USA, Slovensko a Maďarsko.

Opozice nechce podpořit zahraniční mise českých vojáků

Vládě Mirka Topolánka se zatím nepodařilo získat podporu poslanců pro schválení zahraničních misí české armády v příštím roce. Kabinet počítá s tím, že počet našich vojáků v Afghánistánu se zvýší, proti tomu je ale opoziční ČSSD. Její šéf Jiří Paroubek v úterý řekl, že ze strany premiéra Mirka Topolánka očekává jednání. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených) doufá, že se dohody podaří dosáhnout, a poslanci tak prokážou svou zodpovědnost. Branný výbor sněmovny v úterý večer ale nedokázal přijmout usnesení, kterým by sněmovně doporučil mise podpořit. Pro armádu je to podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka velký problém. Vláda v říjnu odsouhlasila plán misí pro příští rok, který počítá s pokračováním mise KFOR v Kosovu, kde by působilo až 550 vojáků. V Afghánistánu by se měl navýšit počet personálu v misi ISAF v provinčním rekonstrukčním týmu v provincii Lógar z nynějších 415 na 645 osob a sto příslušníků speciálních sil by v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda bojovalo s příslušníky hnutí Taliban. Obrana připouští i možnost, že by se počet vojáků v misi ISAF zvýšil jen na 480 lidí.

Liška chce navrhnout ukončení české účasti v misi Trvalá svoboda

Ministr školství a místopředseda Strany zelených Ondřej Liška chce navrhnout, aby česká účast v protiteroristické misi Trvalá svoboda v Afghánistánu skončila na konci příštího roku. Ministr současně pokládá za nezodpovědné to, že opoziční ČSSD nechce podpořit prodloužení mandátu všech českých vojáků působících v misích v zahraničí v r. 2009. Liška navrhuje, aby byly v příštím roce staženy desítky příslušníků 601. skupiny speciálních sil válčících na jihu Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda pod vedením USA s příslušníky hnutí Taliban. Příslušníků Provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar se Liškův návrh netýká.

Severa byl opět zvolen šéfem sněmovního klubu KDU-ČSL

Předsedou třináctičlenného poslaneckého klubu KDU-ČSL byl ve středu znovu zvolen Pavel Severa. Nový mandát získal na rok v poměru hlasů sedm ku šesti. Funkce se vzdal neočekávaně v úterý. Odchod vysvětlil tím, že únorové výjezdní zasedání klubu by mělo připravovat nové vedení s pevným mandátem. Místopředsedové frakce funkci nesložili, proto zůstávají na svých místech. Jejich volba se uskuteční v řádném termínu.

HDP ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,2 procenta

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Proti předběžnému odhadu z poloviny listopadu byl meziroční růst hrubého domácího produktu snížen 0,5 procentního bodu a mezičtvrtletní o desetinu procenta. Celková zaměstnanost ve třetím čtvrtletí po vyloučení vlivu sezónnosti vzrostla meziročně o 1,9 procenta a oproti druhému čtvrtletí o 0,4 procenta. Nové údaje o růstu hrubého domácího produktu přepsaly podle analytiků obrázek české ekonomiky. Ta tak měla svůj vrchol již v roce 2006 a od té doby její výkon plynule oslabuje. Samotné revidované údaje za třetí čtvrtletí jsou ovšem ve srovnání se západní Evropou stále velmi slušný výsledek, který bude v posledním čtvrtletí nahrazen výrazným propadem, upozorňují ekonomové.

Vláda přidala na lyžařské mistrovství v Liberci 189 milionů

Vláda rozhodla, že z rozpočtové rezervy uvolní dalších 189 milionů korun na financování mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v únoru a v březnu r. 2009 uskuteční v Liberci. Náměstek ministra školství Jan Kocourek řekl, že peníze se použijí na výstavbu sociálního zázemí pro diváky, ubytování a řešení dopravní situace v místě mistrovství. Mluvčí mistrovství světa Zdeněk Soudný prohlásil, že 189 milionů korun jsou peníze, s nimiž pořadatelé v rozpočtu počítali. Vláda je podle něj jen formálně potvrdila. Zatím posledních 70 milionů korun uvolnila vláda v říjnu. Ze státních peněz se postavil areál ve Vesci, rekonstruovaly se skokanské můstky na Ještědu a koleje Technické univerzity jako ubytování pro závodníky. Dále se postavily přístupové komunikace a vystavěly byty v Zeleném údolí, kde mají rovněž bydlet účastníci šampionátu. Šampionát podle dostupných informací bude stát asi dvě miliardy, z toho více než polovina plynula ze státního rozpočtu na výstavbu areálů, ubytování závodníků a rozvoj infrastruktury. Využití státních peněz bude prověřovat Nejvyšší kontrolní úřad a závěrečná zpráva by měla být předložena v srpnu příštího roku.

Automobilky kvůli krizi propustí víc než 13,5 tisíce lidí

Tuzemské automobilky a jejich dodavatelé do poloviny příštího roku kvůli globální finanční krizi propustí více než 13.500 lidí, z toho 6400 kmenových zaměstnanců. Na středeční tiskové konferenci to uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

"Neziskovky" protestovaly proti způsobu svého financování

Desítky organizací, které poskytují sociální služby, se během středy po celé republice připojily k takzvané generální stávce sociálních služeb. Chtěly tak upozornit na situaci ve financování sítě sociálních služeb. Úřady podle nich přidělují dotace nesystémově a ministerstvo s nimi nedostatečně komunikuje. Největším problémem je prý nejistota v prvních třech měsících roku, kdy zaměstnanci často chodí domů bez výplaty. Symbolické protestní akce s názvem "Stávka v postelích" se mnozí zúčastnili v pyžamech. Akce měla ukázat, co by se stalo, kdyby pracovníci sociálních služeb jednoho dne rezignovali na své poslání a nevstali z postele. Už ráno se sešly asi čtyři desítky demonstrujících před budovou ministerstva sociálních věcí v Praze. Mluvčí ministerstva Jiří Sezemský protestujícím nabídl možnost o jejich požadavcích jednat. Podle něj se neustále zvyšuje množství peněz, které stát posílá do sociální oblasti, a ministr se zástupci sociálních pracovníků pravidelně jedná. Podle lidí z neziskovek jsou však peníze rozdělovány netransparentně a z roku na rok, takže není možné nic naplánovat dlouhodobě. Velkou roli hraje i protekce a klientelismus. Zákon o sociálních službách také zvýhodňuje větší ústavy na úkor neziskových organizací. Řada neziskovek se však k protestu nepřipojila, protože jej považují za nevhodný nátlak na vládu.

Lomnický stacionář Rváček zanikne kvůli nedostatku peněz

Stacionář Rváček pro tělesně a duševně postižené v Lomnici nad Popelkou je před uzavřením. S celodenní péčí o klienty skončil kvůli nedostatku peněz a zůstává tam pouze odlehčovací služba pro tři handicapované lidi. Na konci března však Rváček zanikne úplně. Ředitelka Jana Tunysová předala klíč od stacionáře lomnickému starostovi Vladimíru Mastníkovi symbolicky už při stávce sociálních pracovníků. Podle Tunysové přestal Rváček před rokem s každodenním provozem hlavně proto, že v Česku chybí průhledný systém financování sociálních služeb. "Při poskytování peněz nerozhoduje vždy pouze kvalita předložených projektů. O přidělování dotací spolurozhodují politici bez hlubších znalostí situace v zařízeních, kde se s handicapovanými klienty pracuje. A občanská sdružení nebo církve většinou nedokážou konkurovat zařízením, která patří státu nebo krajům," uvedla Tunysová. Rváček slouží handicapovaným lidem od roku 1997. Během uplynulých 11 let jím prošlo na 70 lidí. Ve Rváčku žili klienti ve věku od 15 do 30 let, řada z nich měla po dětské mozkové obrně problémy s pohybem.

Čeští učitelé jsou prý nejnespokojenější na světě

Čeští učitelé jsou nejnespokojenější na světě, vadí jim zejména vysoké nároky na jejich práci spojené s nízkým platem a společenskou prestiží. Za problém považují i slabé zapojení rodičů a nízkou snahu žáků ve vyučování. Ukázalo to mezinárodní srovnávání TIMSS, v němž se porovnávaly znalosti žáků v matematice a přírodních vědách v šesti desítkách zemí. Čeští žáci se ve srovnávání nejvíce zhoršili. Úroveň jejich znalostí je prý zhruba stejná jako při měření v roce 1999, podprůměrná je ale jejich schopnost nabyté znalosti použít v praxi. Výsledky výzkumu ve středu představili zástupci ministerstva školství. Náměstek ministra Jindřich Kitzberger uvedl, že výsledky naznačují dlouhodobé podfinancování českého školství. Situace by se prý zlepšila, pokud by učitelům pomáhali i pedagogičtí asistenti, speciální pedagogové a školní psychologové. Ti by se mohli více věnovat dětem, které jsou nějak znevýhodněné, a mají proto s učením problémy.

Systém registru vozidel na několika místech ČR zkolaboval

Systém registru vozidel ve středu zřejmě kvůli technické poruše zkolaboval. Mimo provoz byla pracoviště na několika místech ČR, mimo jiné v Praze a v Brně. Dopravní úřady, které vyřizují registrace motorových vozidel, jsou koncem letošního roku v celé republice přetížené. Důvodem dlouhých front je chystaný ekologický poplatek za staré vozy i zpřísněné podmínky pro povinné ručení od příštího roku.

ÚS vyhověl Schwarzenbergovi ve sporu s Lesy ČR

Ústavní soud vyhověl Karlu Schwarzenbergovi ve sporu se státním podnikem Lesy České republiky o náhrady ve výši více než 13 milionů korun. Kauzou se teď musí znovu zabývat Okresní soud v Hradci Králové. Nárok vznikl postupně při vracení lesů v restitucích, a to na základě zákona o půdě. Jde o náhrady za živý a mrtvý inventář, znehodnocené nemovitosti a trvalé porosty. Forma náhrady byla pro Schwarzenberga nevýhodná, což je podle soudců proti smyslu restitučních zákonů. Potomek české šlechty a nynější ministr zahraničí získal v restitucích zpět rozsáhlý majetek.

V České Lípě někdo znovu poškodil památník pochodu smrti

Neznámý pachatel poničil památník obětem pochodu smrti z koncentračního tábora Schwarzheide v České Lípě. Vytrhal z něj plastové odlitky židovských hvězd, škoda se pohybuje kolem 20.000 korun. Podle policejní mluvčí Ivany Balákové není zatím jasné, jestli šlo o krádež nebo o protižidovsky zaměřenou akci. Památník připomíná 17 Židů, kteří zahynuli v České Lípě při pochodu smrti v roce 1945. Původně měli hroby v lese u Sosnové a v říjnu 1945 byly jejich ostatky přemístěny na malý židovský hřbitov. Komunisté ho však nechali v roce 1978 zbourat. Památník se stal terčem útoku již potřetí. Na začátku loňského roku ho poničili zloději, když z něj odstranili 17 bronzových odlitků židovských hvězd, jeden svícen a několik desek se jmény obětí. Všechno odnesli do sběrny. Policisté pachatele vypátrali, nic z ukradených pietních prvků se jim ale nepodařilo najít. Škoda na památníků tehdy přesáhla 300.000 korun.

Kriminalistický ústav pomáhá rozplétat složité kauzy

Před padesáti lety, 12. prosince 1958, vznikl Kriminalistický ústav Praha (KÚP) jako odborné policejní pracoviště, jež vyšetřovatelům pomáhá rozplétat složité kauzy a usvědčovat pachatele trestných činů. Během své existence KÚP přispěl k vyřešení mnoha závažných případů. Ke známým kauzám, na jejichž objasnění se odborníci ústavu podíleli, patří třeba případ takzvaného spartakiádního vraha Jiřího Straky z roku 1985. V posledních letech zase balistici z KÚP přispěli k usvědčení takzvaného lesního vraha Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi. Ústav se také zabýval kauzou orlických vražd z let 1991 až 1993. Odborníci KÚP se však uplatňují i mimo policejní kauzy, spolupracují třeba s vědci při zkoumání různých historických nálezů. Kriminalistický ústav vypracovává expertizy v oblasti biologie, genetiky, fyziky, chemie a antropologie. Mezi jeho nejmladší znalecké činnosti patří počítačová kriminalita a genetika, tedy zkoumání DNA. Pracovníci KÚP zkoumají daktyloskopické stopy a dělají daktyloskopickou identifikaci osob. Před třemi lety byl ústav oceněn vedením policie za identifikaci českých obětí cunami v Thajsku z roku 2004. S historiky zase odborníci ústavu spolupracovali například při zkoumání cenné umělecké památky, relikviáře svatého Maura, objevené v roce 1985 na Karlovarsku, nebo při identifikaci kosterních pozůstatků historicky významných osobností.

Podle ÚOOÚ kriminalistický ústav nezákonně uchovává vzorky DNA

Pražský kriminalistický ústav v souvislosti s vedením Národní databáze vzorků DNA podle ochránců osobních údajů porušil zákon. Uchovává totiž genetické profily lidí, kteří se nedopustili závažných zločinů. Vyplynulo to z kontroly Úřadu na ochranu osobních údajů. ÚOOÚ se nelíbí, že kriminalisté v rámci odebírání vzorků DNA vězňů shromažďovali a dále zpracovávali také genetické profily lidí, které soud osvobodil, nebo kteří se dopustili jen drobných trestných činů. Tyto osoby by k tomu musely dát souhlas. Úřad nyní požaduje, aby ústav citlivé vzorky zlikvidoval, řekl předseda úřadu Igor Němec. Vstupem České republiky do schengenského prostoru se navíc databáze stala součástí informačních systémů, které využívají příslušné orgány všech členských států. Na základě dohod ohledně boje proti terorismu mají do banky DNA podle Němce přístup i Spojené státy. Úřad zatím neuložil kriminalistickému ústavu žádnou pokutu a v současné době s ním jedná o tom, jak a kdy budou citlivé údaje zlikvidovány.

Správa letišť dostala pokutu za únik telefonního hovoru

Ochránci soukromí udělili pokutu 100.000 korun pražské správě letišť za to, že z jejich databáze unikl telefonní rozhovor později zveřejněný na internetu. Celý rozhovor, který mohl návštěvníka letiště značně zesměšnit, se objevil na serveru www.youtube.com. Ze zvukového záznamu, ve kterém si návštěvník stěžuje na nefunkční toalety, ho bylo možné identifikovat. Cestující totiž při hovoru s technickým dispečerem uvedl své jméno a podrobnosti cesty. Uvedl to předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igor Němec. Podle něj se jednalo o klasický únik z databáze. Společnost tím porušila zákon na ochranu osobních údajů. Mluvčí letiště Eva Krejčí uvedla, že šlo o selhání lidského faktoru. "Pokutu úřadu akceptujeme," sdělila mluvčí.

Transplantace kostní dřeně v Plzni má nejvyšší akreditaci kvality

Hematologicko-onkologické oddělení plzeňské fakultní nemocnice získalo jako jediné pracoviště v Česku a ve východní Evropě nejvyšší možnou evropskou akreditaci kvality a bezpečnosti péče pro transplantace kostní dřeně (JACIE). Certifikát dostalo oddělení v maximálním rozsahu. Vztahuje se na transplantace dřeně, na odběry krvetvorných buněk a na jejich zpracování, potvrdil primář Vladimír Koza. "Prestižní akreditaci má zatím v západní Evropě 59 transplantačních center v deseti zemích, dalších 156 se na získání připravuje," poznamenal. Kromě této certifikace má oddělení ještě evropskou akreditaci laboratoří pro vyšetřování shody transplantačních znaků dárce a příjemce. V Evropě má tuto akreditaci na 200 laboratoří, z toho deset v ČR. V Plzni zároveň funguje Český národní registr dárců dřeně. Tento registr má jako jediný ve východní Evropě akreditaci Světové asociace dárců dřeně. Získal ji jako čtvrtý na světě, dosud má akreditaci 14 registrů.

Pražské jaro nabídne vstupenky na r. 2009

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro začne v pátek 12. prosince prodávat v předprodeji vstupenky na příští, již 64. ročník. Třítýdenní přehlídka nabídne více než pět desítek koncertů, osm divadelních představení a interpretační soutěž. Podle ředitele Pražského jara Romana Bělora zůstane cenová úroveň vstupného stejná jako v uplynulých letech. Vstupenky na nejdražší symfonické orchestry stojí až 1900 korun, komorní programy řádově kolem 150 až 1200 korun. Nejdražší bude koncert peruánského tenoristy Juana Diega Floréze, na jehož vystoupení se cena vstupenek vyšplhá až na 3500 korun. Příjmy ze vstupného tvoří asi dvacet procent z přibližně pětasedmdesátimilionového rozpočtu. Letos prodalo Pražské jaro o deset procent vstupenek více než v roce 2007. Lidé nakoupili 36.438 vstupenek, což je 87 procent ze 44.150 nabízených lístků. Zcela vyprodáno bylo 30 koncertů.

Na Staroměstském náměstí se našly neznámé gotické sklepy

Provozovatel restaurace na Staroměstském náměstí v Praze našel pod svým podnikem dosud nezmapované gotické sklepy. Podzemní prostory byly zasypané již ve 13. století, dříve než byl postaven Týnský chrám. Odkryté jsou tedy po 800 letech. Na odkrývání prostor v domě na rohu Staroměstského náměstí a Týnské ulice před průčelím Týnského chrámu pracují archeologové z Národního památkového ústavu. Našli zde i keramické střepy a kosti. Až po celkovém odkrytí sklepa bude možné zjišťovat, proč byly sklepy zasypány, jakou měly funkci či vztah k okolní zástavbě. Provozovatelé restaurace možnou existenci sklepení tušili a už dva roky prováděli sondy. Počítají s tím, že sklepní prostory se stanou součástí restaurace, lidé si je tedy budou moci prohlédnout. Na práce dostali i peníze z Evropské unie a strukturálních fondů. Historické centrum města není stoprocentně archeologicky zmapované, mnozí soukromí investoři se ale do průzkumu nepouštějí, protože mají obavy ze zvýšených nákladů na stavbu. Ze zákona je však povinností provádět takzvaný záchranný archeologický průzkum při každé rekonstrukci či stavbě v místě, kde se archeologické nálezy předpokládají.

Brněnský památník Rudoarmějců zůstane kulturní památkou

Památník vojáků Rudé armády v brněnské Božetěchově ulici zůstane kulturní památkou. Ministerstvo kultury zamítlo návrh na jeho vymazání ze seznamu památek, což navrhla městská část Královo Pole. Její místostarosta René Pelán (ODS) nechal loni z pomníku odstranit srp a kladivo. Odpůrci památníku argumentovali hlavně tím, že hrob byl památkou hlavně z ideologických důvodů. Těla padlých vojáků byla navíc podle radnice po válce exhumována. Brněnští komunisté toto tvrzení odmítli jako nepravdivou informaci. Ministerstvo "odpamátnění" zamítlo, protože památník je stále "nositelem významných architektonických, urbanistických a historických hodnot". "Jedná se o mimořádně hodnotný doklad naší nedávné historie," napsala do rozhodnutí Petra Ulbrichová z odboru památkové péče.

Sport

Obhájkyně loňského vítězství rychlobruslařka Martina Sáblíková i všichni olympijští medailisté z Pekingu jsou v desítce nominovaných sportovců v anketě Klubu sportovních novinářů - Sportovec roku 2008. Mezi kolektivy se do tříčlenného finále dostali fotbalisté i hokejisté Slavie Praha a fotbalisté České republiky do 19 let. Výsledky prvního kola hlasování byly zveřejněny na středeční tiskové konferenci, vítěz bude zveřejněn 10. ledna.

Novým trenérem fotbalistů FC Brno bude Miroslav Beránek. Jednapadesátiletý kouč nahradí Petra Uličného, který byl koncem října kvůli špatným výsledkům propuštěn. Beránek by měl ve čtvrtek podepsat smlouvu do konce června 2010. Informoval o tom sportovní ředitel FC Brno Radek Bělák.

Švédští florbalisté splnili roli favorita a po vítězství 12:4 nad Lotyšskem vyhráli základní skupinu A na mistrovství světa v Ostravě. Výsledek zároveň definitivně posunul do semifinále z druhého místa český národní tým. Češi budou hrát v sobotu v pražské O2 Areně s Finskem a Švédové se Švýcarskem.

Volejbalisté Českých Budějovic neuspěli ani ve třetím utkání základní skupiny Ligy mistrů a ve středu na palubovce Dynama Moskva prohráli hladce 0:3 na sety. Ruský celek vede tabulku bez ztráty bodu.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v předposledním utkání základní skupiny Evropské ligy prohrály na půdě ruského Jekatěrinburgu vysoko 57:103, což byl málem jejich největší debakl v prestižní soutěži. Vysokoškolačky však stále mohou postoupit do play off, pokud příští středu porazí na domácí palubovce Gdyni.

Počasí

Bude převážně zataženo, místy déšť, zpočátku ojediněle mrznoucí. Nejvyšší teploty 1 až 7 st.