Zprávy

Předseda sněmovny Vlček svolal mimořádnou schůzi poslanců kvůli lisabonské smlouvě

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal na 9. prosince mimořádnou schůzi dolní komory kvůli lisabonské smlouvě, která má reformovat rozšířenou EU. O jednání požádali poslanci ČSSD. Lisabonskou smlouvou se na žádost senátorů ODS zabýval Ústavní soud. Minulý týden uvedl, že sledované části dokumentu nejsou v rozporu s českým ústavním pořádkem.

Řada občanských demokratů se staví ke smlouvě odmítavě. Podle prezidenta Václava Klause, který je čestným předsedou ODS, by dokument připravil Česko o část suverenity. Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) několikrát zopakoval, že vláda nebude ratifikaci brzdit. Vládní lidovci a zelení stojí naopak o to, aby byla smlouva přijata ještě letos. Podobně se vyjádřilo i vedení opoziční ČSSD. Česko je jediná země sedmadvacítky, která o lisabonské smlouvě zatím nehlasovala. Podle některých politiků tím ČR vysílá špatný signál pro své evropské předsednictví.

Klaus míní, že Topolánek se bojí jeho vystoupení na kongresu ODS

Prezident Václav Klaus si myslí, že předseda ODS Mirek Topolánek se obává jeho přítomnosti a případného vystoupení na víkendovém volebním kongresu občanských demokratů. Klaus, který je čestným předsedou ODS, tak necelý týden před zahájením napjatě očekávaného kongresu nejsilnější vládní strany opět zdůraznil názorové rozpory, které panují mezi ním a nynějším předsedou občanských demokratů. Dodal, že zatím není definitivně rozhodnut, zda přijme pozvání na kongres strany, u jejíhož zrodu stál.

Klaus Topolánka ostře kritizuje mimo jiné za podle něj příliš vstřícný postoj kabinetu k lisabonské smlouvě reformující Evropskou unii. Klade mu také za vinu neúspěch ODS v krajských a senátních volbách. V boji o vedení strany prezident nepříliš skrytě podporuje Topolánkova protikandidáta, pražského primátora a prvního místopředsedu ODS Pavla Béma. Ten však má u straníků zřejmě menší podporu než současný předseda. Topolánek o víkendu v televizním diskusním pořadu Partie prohlásil, že Klaus podle něj svým přístupem nedokáže způsobit rozklad ODS.

Brdští starostové podají v Evropském parlamentu kvůli radaru stížnost na vládu

Až čtyři desítky brdských starostů, kteří jsou v únoru pozváni do Evropského parlamentu kvůli americkému radaru v Česku, tam kromě vysvětlování svého postoje také podají stížnost na českou vládu. ČTK to řekl člen Ligy starostů proti radaru a starosta Trokavce Jan Neoral. "My jedeme podat stížnost na naši vládu, že to (radar) sem chce strčit doprostřed Evropy, což se týká i ostatních evropských států. Chceme požádat Evropský parlament, protože to je parlament i českých občanů, aby s tím něco dělal, aby zaujal stanovisko proti radaru," řekl Neoral. Pozvání do evropského parlamentu dostali starostové od italského europoslance Giulietta Chiesy při jeho návštěvě v Brdech. Do Bruselu pojedou 24. února.

Kanadská guvernérka: Migrace Romů není problém, je ale nutné ji sledovat

České žadatele o azyl z řad Romů nevnímá Kanada jako problém, ale této otázce je nutné věnovat pozornost, zdůraznila kanadská generální guvernérka Michaelle Jeanová v Praze. Prezident Václav Klaus po jednání s guvernérkou uvedl, že z romské migrace není nutné dělat velké téma. Jeanová také řekla, že zrušení víz pro Čechy bylo dobrým krokem pro vztahy obou zemí a osvědčilo se. Kanada se po zrušení vízové povinnosti pro české občany stala znovu cílovou zemí pro některé Romy, kteří tam žádají o azyl. Před lety se právě toto stalo důvodem, proč Kanada víza pro Čechy zavedla.

Dalajlamu zklamalo rozhodnutí Číny zrušit summit s EU

Tibetský duchovní vůdce dalajlama si myslí, že odložení summitu Číny s EU nebylo správným rozhodnutím. Vyplývá to z jeho vyjádření na tiskové konferenci v Praze. Summit se měl uskutečnit v Lyonu, ale kvůli plánovanému setkání dalajlamy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym byl na čínskou žádost odložen na neurčito. "Myslím si, že navzdory nesouhlasu a rozdílným názorům je vždy lepší se setkat a diskutovat," komentoval dalajlama rozhodnutí Číny, které podle něho dokazuje odlišné pohledy na věc. Dalajlama hovořil také o přibývajících restrikcích v Tibetu. Peking se podle něho pokouší zabránit tomu, aby měl politický vliv.

O současné situaci v Tibetu a jednáních s Čínou s tibetským duchovním vůdcem debatoval bývalý český prezident Václav Havel. Promýšleli jsme možnosti, jak mezinárodní společenství, speciálně Evropská unie a laureáti Nobelových cen, by mohli dál podporovat tibetskou věc, řekl Havel novinářům.

Prostějovští vojáci se poprvé sešli na novém pietním místě

Zástupci armády a veřejného života položili věnce a kytice k novému pietnímu místu 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka v Prostějově. Kromě zakladatele parašutistického praporu uctili prostějovští průzkumníci také památku svého spolubojovníka Radima Vaculíka, jenž zahynul letos na jaře v afghánském Lógaru. Kytici k pomníku nesl i voják, jenž s ním jel ve voze, a také Vaculíkova matka. "Středový kámen s bustou zakladatele výsadkářských vojsk Karla Palečka, legionáře z roku 1919 a organizátora parašutistického odboje za druhé světové války, symbolizuje naše spojení s minulostí. Levý kámen se znakem našeho praporu je znakem naší sounáležitosti kdykoliv a kdekoliv a pravý kámen je připomínkou Radima Vaculíka, jenž zahynul 30. dubna při misi v Afghánistánu," řekl nastoupenému vojsku velitel praporu Vlastimil Duchoň.

Polní nemocnice v Kábulu končí, tento měsíc se vrací do Česka

Do 19. prosince se do České republiky vrátí vojáci a lékaři vojenské polní nemocnice, která od loňska působila v afghánském hlavním městě Kábulu. Personál domů dopraví tři lety armádního airbusu, řekla Jana Růžičková z generálního štábu. Nyní se vracející vojáci jsou už pátou skupinou, která se na letišti v Kábulu vystřídala. Když se v srpnu vraceli jejich předchůdci, poukázal končící velitel Mojmír Mrva na množící se počty válečných zranění, které museli jeho lidé ošetřovat. Polní nemocnice působila v Kábulu od dubna 2007 v mírové operaci ISAF na základě požadavku vrchního velitele NATO v Evropě.

Policisté a celníci na dálnice D1 hledali zbraně

Čeští policisté a celníci kontrolovali od nedělního do pondělního odpoledne nákladní i osobní auta a vybrané mezinárodní vlakové spoje. V rámci operace řízené Europolem hledali zbraně a střelivo pašované z jihovýchodního Balkánu do západní Evropy. ČTK to sdělila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Rozsáhlá akce zkomplikovala provoz na dálnici D1, kde se ve směru na Prahu tvořily několikakilometrové kolony. Na operaci se podílelo přes 250 českých policistů, kteří zkontrolovali zhruba 300 vozidel. Doplnili je celníci, jimž se při prohledávání mezinárodního rychlíku z Rumunska podařilo objevit několik desítek gramů metamfetaminu.

Výsledky operace nazvané Diligence, do níž se kromě ČR připojilo dalších 22 států Evropské unie s podporou Chorvatska a Švýcarska, vyhodnotí a zveřejní centrála Europolu v Haagu.

Stát hospodařil ke konci listopadu s deficitem 6,5 miliardy korun

Stát hospodařil ke konci listopadu se schodkem 6,5 miliardy korun. Loni za stejné období státní rozpočet vykázal přebytek 12,8 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí /MF/. Ministerstvo očekává za celý letošní rok schodek ve výši 60 miliard korun. S koncem roku se hospodaření státu přitom tradičně kvůli vyšším výdajům zhoršuje. Původně MF počítalo letos se schodkem 70,8 miliardy korun, který v létě navýšilo na 71,3 miliardy korun.

Horší listopadový výsledek hospodaření podle ministerstva způsobily letošní převody peněz do Státního fondu dopravní infrastruktury, které již dosáhly 28 miliardy korun. Dalším důvodem je rovněž květnový přesun 12 miliard korun na Správu železniční dopravní cesty.

CzechInvest: Japonské firmy již v ČR investovaly přes 102 mld. Kč

Japonské firmy od roku 1993 investovaly v České republice již více než 102 miliard korun. Japonsko tak je druhým nejaktivnějším investorem v Česku hned za Německem. Agentura CzechInvest přilákala do Česka 95 investic z Japonska a další investiční projekty japonské podniky nyní připravují, sdělila mluvčí CzechInvestu Lucie Králová. "Celkem v Česku v současné době působí 239 japonských firem. Devadesát z nich se věnuje výrobě, další se zabývají obchodem, nemovitostmi, logistikou nebo výzkumem a vývojem. Ve svých pobočkách u nás zaměstnávají 45.000 lidí," uvedla Králová. Nejrozsáhlejší japonskou investicí je kolínská automobilka TPCA.

Analytici: Krize se ve mzdách projeví až v příštím roce

Vývoj mezd reaguje na stav ekonomiky se zpožděním, takže důsledky světové hospodářské krize pocítí Češi ve svých peněženkách až v příštím roce. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Ve třetím čtvrtletí se nominálně zvýšila průměrná mzda o 7,9 procenta na 23.144 korun, avšak reálně v důsledku vysoké inflace rostla jen o 1,2 procenta. Vzhledem k nižší inflaci by ale podle ekonomů mohly reálné mzdy v roce 2009 růst rychleji než letos.

Nejvyšší růst mezd registrují sektory jako rybolov, těžba nerostů nebo činnosti v oblasti nemovitostí, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Nejméně mzdy naopak podle něj rostly ve školství, veřejné správě a zdravotnictví, kde si zaměstnanci reálně pohoršili. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová odhadla, že průměrná mzda v letošním roce bude činit necelých 23.580 Kč. Koncem roku bude ale díky jednorázovým prémiím již na více než 25.000 Kč. To znamená, že koncem roku se již mzda dostane téměř na 1000 euro. Ačkoli mzdy rostou svižným tempem, bude mzdové dotahování západní Evropy během na velmi dlouhou trať, připomněla Šichtařová. Ty nejoptimističtější výpočty prý ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037.

Pražané ve třetím čtvrtletí vydělávali průměrně 28.868 korun. To je o 9,1 procenta více než ve stejném období loňského roku. Mzdy v metropoli jsou tradičně nejvyšší v Česku. Metropole je považována za tahouna české ekonomiky a tomu odpovídají i platy. Vysoké mzdy v Praze jsou podle odborníků dány kromě jiného tím, že zde sídlí centrály velkých firem, které zaměstnávají vrcholové manažery.

Podle poraden pro cizince stát neřeší problém nelegální migrace

Lidé z poraden pro migranty upozorňují na to, že se zvýší počet cizinců s nelegálním pobytem v Česku. Kvůli finanční krizi už některé české podniky propouštějí zaměstnance, jako první na řadu přicházejí právě cizinci. Podle nevládních organizací stát nemá připravenou koncepci řešení problematiky nelegální migrace. Na Poradnu pro uprchlíky už se obracejí například Mongolové, kteří v ČR přišli o práci, kvůli nedostatku peněz se nemohou vrátit domů a ocitají se v pozici nelegálních migrantů. Mongolské a vietnamské dělníky přivážejí do Česka agentury, které jim zprostředkovávají práci v některém z velkých podniků v průmyslových zónách. Cizinci nejsou zaměstnáni u firmy, kde pracují, ale u agentury. Magda Faltová z Poradny pro uprchlíky dnes ČTK řekla, že cizinci dostávají minimální plat a bydlí v nevyhovujících podmínkách v drahých ubytovnách.

Peníze z prodeje emisních kreditů půjdou na úspory energie

Výnosy z prodeje emisních kreditů budou financovat úspory energie v bytových a rodinných domech, administrativních a veřejných budovách. Vyplývá z aktualizované koncepce prodeje emisního přebytku takzvaného Kjótského protokolu, kterou schválila vláda. Podle odhadů ministerstva životního prostředí (MŽP) by stát mohl prodejem kreditů získat deset až 25 miliard korun. První prodej chce ministerstvo provést do konce února 2009, o obchodech hodlá ministr životního prostředí Martin Bursík jednat příští týden na klimatické konferenci v Poznani.

Česko se zavázalo, že v rámci mezinárodní dohody o snížení emisí skleníkových plynů omezí do roku 2012 své emise oxidu uhličitého o osm procent oproti roku 1990. Díky změnám v hospodářství a ekonomice se však podařilo snížit emise až o 24 procent, řekl Bursík. Tento rozdíl pak může Česko prodat jiným státům, kterým se jejich závazek z takzvaného Kjótského protokolu nedaří splnit. Státní fond životního prostředí bude finance za emisní jednotky směrovat do ekologického vytápění domácností a zlepšování izolačních vlastností budov. První podpory by měl vyplácet už v příštím roce. Podle Bursíka stát podpoří také výstavbu takzvaných pasivních domů.

Kontroverzní podnikatel Mrázek byl podle Kubiceho zavražděn kvůli tahanicím o ústeckou firmu Setuza

Kontroverzní podnikatel František Mrázek byl podle bývalého ředitele Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) Jana Kubiceho zavražděn kvůli zákulisním tahanicím o ústeckou potravinářskou firmu Setuza. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Státní zástupce však rozhodl o odložení případu, přestože podle Kubiceho měli detektivové pro svoji teorii dostatek důkazů. Okolnosti Mrázkovy smrti nechtěli podle Kubiceho nechat důkladně prověřit zejména politici z řad ODS a ČSSD. Vyšetřování by totiž mohlo odhalit jejich vazby na kontroverzního podnikatele. "Od nás se očekávalo, že budeme vyšetřovat způsobem zbraň, kulka, tělo. Bez souvislostí. Bez těch to ale nikdo nikdy nevyšetří," řekl serveru Kubice.

Policisté na Kutnohorsku postřelili řidiče kradeného auta

Policisté na Kutnohorsku pronásledovali kradené auto. Zastavili ho až s pomocí služební zbraně. Podle zasahujícího lékaře muž utrpěl střelné poranění hrudníku a bylo zde také podezření na poranění míchy. Podle kutnohorského policejního mluvčího Daniela Votroubka mladík ukradl automobil Volkswagen Golf ve Zruči nad Sázavou. Majitelé vozu si toho ale všimli a zalarmovali policii. Hlídka se ho snažila zastavit všemi zákonnými možnostmi. Když se to nepodařilo, použili policisté služební zbraň. Okolnosti případu policie stále vyšetřuje, na místě byla i inspekce ministra vnitra.

V českých věznicích přibývá lidí pozitivně testovaných na drogy

V českých věznicích přibývá lidí pozitivně testovaných na drogy. Loni vězeňská služba nechala udělat 15.505 testů u 7600 osob ve vazbě nebo vězení, pozitivních bylo 1709 testů. Za tři čtvrtě letošního roku se uskutečnilo 9627 testů, z toho pozitivních už bylo 1770. "Podle kvalifikovaného odhadu má minimálně třetina z 20.500 současných vězňů zkušenost s drogou," dodal ředitel odboru zdravotnické služby generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petr Havlásek. Při nástupu do vazby nebo vězení se požití drogy prokáže u zhruba 35 procent lidí, ve výkonu trestu se pohybuje kolem 19 procent. Vězeňská služba testuje zhruba čtyřikrát ročně deset procent z celkového počtu vězňů.

Problematikou drogové závislosti ve věznicích se zabývá třídenní konference, která začala v Měříně. Pořádá ji obecně prospěšná společnost Magdaléna zabývající se léčbou drogových závislostí. Konference se účastní téměř 100 lidí.

Vjezdy do tržnic v Hatích kontrolují po víkendovém zátahu celníci

Celníci kontrolují vjezdy do dvou tržnic v Hatích na Znojemsku. Nepřetržitý celní dohled byl v těchto místech stanoven poté, co v tržnicích byly o víkendu zabaveny padělky za 33 milionů korun. Cílem kontrol je zabránit tomu, aby byly do tržnic navezeny nové padělky, řekl mluvčí brněnského celního ředitelství Oto Ploch. Celníci se shodují, že pokud by dohled nebyl stanoven, tržnice by byly v nejbližších hodinách zaplaveny dalšími hromadami padělků. Obě patří k největším zařízením svého druhu na Moravě. Za levnými nákupy do nich míří hlavně Rakušané.

Svět se snaží pružně reagovat na thajskou "turistickou krizi"

se snaží reagovat na důsledky vnitropolitické krize v Thajsku, která se již týden trvající blokádou letišť v hlavním městě Bangkoku stává krizí thajského turistického průmyslu. Vedle snahy dostat uvízlé rekreanty zpět domů cestovní kanceláře některé zájezdy ruší a jiné přesměrovávají na menší regionální letiště v Thajsku.

Čechů je v Thajsku nyní přibližně 500, z toho asi 200 s cestovními kancelářemi. V pondělí nemohlo z Thajska odletět domů asi 50 českých turistů, z toho osm přes cestovní kanceláře, a všichni si musí pobyt prodloužit. Od úterý se očekávají ale již pravidelné odlety podle plánu, informoval ČTK mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Individuální turisté však podle něj mohou mít problémy, protože letecké společnosti preferují k odletům klienty cestovních kanceláří jako své dlouhodobé partnery.

Vláda: Otisky prstů v pasech mají mít děti od šesti let

Vláda rozhodla, že biometrické pasy s otisky prstů se budou moci vydávat dětem ve věku od šesti let. Podle ministra vnitra Ivana Langra (ODS) se kabinet snaží o zajištění co největšího komfortu pro rodiče. Některé státy totiž povinnost zavádějí už pro tříleté děti. Stanovení věkové hranice pro snímání otisků obsahuje návrh zákona o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji. Protože cestovní pasy s otisky prstů se mají vydávat od 1. dubna, vláda požádala sněmovnu o zrychlené projednání normy. Věková hranice by měla platit v případě, že evropský předpis ji do té doby nestanoví odlišně..

Vzájemná rodičovská výpomoc podle učitelek znevažuje jejich práci

Vzájemná rodičovská výpomoc, kdy by mohl rodič na rodičovské dovolené hlídat za úplatu až tři další děti, znevažuje práci kvalifikovaných učitelek a udělá z dětí předmět výdělku. Shodly se na tom účastnice semináře o potřebách současné mateřské školy. Možnost vzájemné rodičovské výpomoci navrhuje ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) v rámci takzvaného prorodinného balíčku, který schválila v listopadu vláda.

Podle Marty Jurkové z ministerstva školství bere vystudovaná učitelka ve školce 11.500 korun hrubého, ve třídě se stará o zhruba 28 dětí. Při vzájemné rodičovské výpomoci by mohl nekvalifikovaný rodič hlídat spolu s vlastním dítětem ještě tři další, za každé by přitom od jeho rodičů mohl brát až 5000 korun, které by nemusel danit. Nekrátil by se mu ani rodičovský přípěvek. Hana Nádvorníková z pražské vyšší odborné školy pedagogické a sociální to vnímá jako velkou nespravedlnost, prý není divu, že studentky odcházejí po absolvování pedagogické školy pracovat v jiném, lépe zaplaceném oboru.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Jiří Sezemský řekl, že tímto systémem chtějí jen rozšířit nabídku alternativní péče o děti. "Požadavky na hlídání nejsou totožné s tradiční předškolní výchovou proto, jelikož se jedná o individuální rodinnou péči. Předškolní vzdělávání u nás není povinné, řada dětí proto mateřské školky nenavštěvuje. Rodič, který pečuje o několik dětí, také nemusí prokazovat příslušné speciální vzdělání," řekl ČTK Sezemský.

Horská služba ošetřila minulý týden desítky lyžařů

Několik desítek klasických lyžařských úrazů zaznamenala v Česku minulý týden horská služba. Vyjela k 57 případům a turisty ošetřovala zejména na sjezdovkách. Předminulý týden si připsala 18 zásahů. Většina turistů se v zimních střediscích zranila o víkendu. Šlo hlavně o zlomeniny nohou a rukou, řekl republikový náčelník horské služby Jiří Brožek. "Ošetřovali jsme i úrazy páteře," dodal. V hlavní zimní sezoně je bilance horské služby až 600 případů za týden. V loňské zimní sezoně zemřeli v Česku po úrazech na sjezdovkách nebo v běžecké stopě tři lidé.

Na Labi u Ústí nad Labem ztroskotala loď, nikdo se nezranil

Loď mapující koryto řeky Labe ztroskotala poblíž ústecké čtvrti Krásné Březno. ČTK to řekl ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek. Při nehodě se nikomu nic nestalo, loď se nepotopila. Proraženým trupem do lodní strojovny natekla voda. Plavidlo Valentýna II patří Povodí Vltavy. Používá se ke kontrolám koryta řek po povodních a k vyhledávání plavebních překážek na vodních cestách. Podle Zídka loď během měření nečekaně narazila do překážky na dně. Domnívá se, že jde o nějaký předmět, který někomu do řekl spadl nebo ho sem někdo vhodil, protože místo před nedávnem kontrolovalo jiné plavidlo a žádné naplaveniny se zde nenacházely.

Letecký provoz nad českým územím v létě zhoustl o 6,3 pct

Tranzitní letecký provoz nad českým územím zhoustl během letní letové sezony od května do října o 6,3 procenta ve srovnání s letní sezonou 2007. Jak vyplývá ze statistik Řízení letového provozu, celkem české území přelétlo téměř 397.000 letadel. ŘLP zároveň oznámilo od Nového roku zvýšení poplatků za přelety, naopak zlevní starty a přistání na českých letištích. Provoz byl tradičně nejsilnější v červenci, kdy dispečeři převedli přes ČR skoro 70.000 letadel. Vedle přeletů se v létě zvýšil také počet startů a přistání na letištích v Praze a Brně.

Staré Vítkovice budou mezi památkami evropského dědictví

Bývalý průmyslový areál dolních Vítkovic, přezdívaný jako ostravské Hradčany, se dostal jako první ze čtyř českých památek na vznikající seznam Evropského kulturního dědictví. Strojírenská společnost Vítkovice převzala prestižní známku Evropské dědictví od ministra kultury Václava Jehličky. Na 253 hektarech nedaleko středu Ostravy by mělo vzniknout kulturně-společenské centrum s vědeckými pracovišti, vysokoškolským areálem nebo veřejným sportovištěm. Projekt s názvem Nové Vítkovice by měl stát až 60 miliard korun. Mezi další vybrané památky v Česku patří centrum Zlína, zámek Kynžvart a Vysoká u Příbrami. Připravovaný projekt evropského dědictví by měla schválit Evropská unie během příštího roku.

Filmový zázrak 60. let přiblíží od ledna televizní cyklus

Ohlédnutím za vrcholnou etapou v dějinách české a slovenské kinematografie je projekt Zlatá šedesátá s podtitulem Československý filmový zázrak. Na obrazovce České televize se od 3. ledna každý sobotní večer objeví postupně 26 televizních portrétů, po nichž bude vždy následovat film ilustrující tvorbu zpovídané osobnosti. "Dalším počinem bude minimálně šest dílů dějin československé kinematografie z let 1945 až 1972. Vznikne i celovečerní distribuční film Československá filmová vlna, jehož premiéra by měla být v září, uskuteční se festivalové přehlídky filmů ze 60. let, vyjdou publikace a DVD," řekl producent Čestmír Kopecký.

První portrét bude 3. ledna patřit Miloši Formanovi, doprovodí ho jeho snímek Černý Petr z roku 1963. Dalšími budou Otakar Vávra (Kladivo na čarodějnice), Juraj Herz (Sběrné surovosti a Sladké hry minulého léta) a Miroslav Ondříček. Po jeho projekci bude uveden snímek Jana Němce z roku 1966 Mučedníci lásky, na kterém se Ondříček podílel jako kameraman.

Městečko Valeč je pro Herzův horor Tma ideální místo k natáčení

Městečko Valeč na samých hranicích Karlovarského kraje momentálně žije natáčením nového hororu Tma režiséra Juraje Herze. Tísnivá až depresivní atmosféra na přelomu podzimu a zimy, mlha a ošumělé historické stavby, to všechno z Valče dělá naprosto ideální místo pro tento filmový žánr. Pro autora slavného Spalovače mrtvol tentokrát napsal scénář Martin Němec. Námět k filmu Tma vznikl už téměř před deseti lety. Přestože byl před časem oceněn i Nadací Miloše Havla, na zfilmování čekal dlouho. Snímek vypráví příběh umělce Marka, který po letech objevuje tajemství domu, v němž prožil dětství.

Archeologové objevili v keltském hrobě meč, kopí a puklici štítu

Archeologové objevili při záchranném výzkumu v Praze 6 - Ruzyni hrob keltského bojovníka z doby mezi 4. a 2. stoletím před našim letopočtem. Pohřební výbava se skládala z puklice štítu, železného jezdeckého kopí a železného meče. ČTK to řekl archeolog Milan Kuchařík. Výzkum prováděný na ploše budoucího obytného komplexu odkryl také část sídliště z doby laténské.

V Praze se uskuteční výstava diamantů v hodnotě 152 milionů korun

Do třpytu a lesku se zahalí výstava diamantů a diamantových šperků, která začne ve středu v Praze. Přehlídka nabídne sedmdesát diamantů v hodnotě 152 milionů korun. Největší a nejdražší diamant o váze 11,83 karátu stojí přes 1,3 milionu eur (téměř 33 milionů korun). Dámy jistě potěší pohled na briliantové šperky, kterým vévodí prsten v hodnotě 4,2 milionu korun.

Babiččino údolí oživí od čtvrtka do neděle adventní program

Zámek v Ratibořicích a stavení v Babiččině údolí na Náchodsku od čtvrtka do neděle oživí tradiční adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně vyzdobených zámeckých interiérů a Starého Bělidla, v budově vodního mandlu bude malý vánoční trh. "Připraveno bude na čtyřicet vystupujících, například v zámku přijmou hosty zámečtí úředníci a služebnictvo, kteří je seznámí s adventními a vánočními zvyky na panských sídlech v první polovině 19. století," řekl l správce ratibořického zámku Ivan Češka.

Na Božím Daru začalo razítkování pošty pro Ježíška

Pošta v krušnohorském Božím Daru začala razítkovat zásilky určené Ježíškovi. Hned v první den jich museli vyřídit přes 14 kilogramů. Zásilky letos razítkuje pošta v Božím Daru popatnácté. Nejmenší a jejich blízcí mohou na božídarskou poštu napsat své tužby, přání a očekávání toho, co by se letos mělo objevit pod stromečkem. Ježíškova adresa zůstává stejná: Vánoční pošta, 362 62 Boží Dar. Vánoční přání nechodí na Boží Dar pouze z České republiky, ale z celé Evropy, výjimkou není ani Amerika nebo Austrálie. Česká pošta na letošní Vánoce připravila také speciální vánoční balíček s obálkami, které doplňují známky s motivem od Josefa Lady.

V Třešti začala vánoční výstava betlémů

V Třešti na Jihlavsku začala vánoční výstava betlémů. Lidé v Schumpeterově domě mohou obdivovat několik set postaviček, zvířátek a stavení, které po desetiletí vyrábějí z dřevěných špalíků místní řezbáři. "Do společného betléma, který vzniká sedm let při letním Dřevořezání, vyrobili letos účastníci z různých koutů republiky dalších 35 figurek a exponátů z celkem asi čtyř set," řekl předseda Spolku přátel betlémů Pavel Brychta. Nově jsou v betlému třeba kluci ležící u ohýnku, krávy, koně, ale také boží muka a skupinka židů, kteří k městu před válkou neodmyslitelně patřili. Nadšení je tak velké, že expozice betlémů v Schumpeterově domě je už těsná.

Tradice betlemářství v Třešti je stará asi 200 let. Druhým rokem na ni upozorňuje vyřezávaná svatá rodina v životní velikosti pod kostelem svatého Martina. Nejvíce turistů do města ale lákají v předvánočním čase betlémy v rodinách, které jsou od 25. prosince do 2. února přístupné návštěvníkům asi v 15 domácnostech na takzvané Betlémské cestě. Někdy za den přijede i šest autobusů.

Sport

Někdejší první hráč světového žebříčku Pete Sampras věnoval tenisovou raketu českému prezidentovi Václavu Klausovi. Při půlhodinovém setkání na Pražském hradě mu ji pak podepsal. Klaus, který se tenisu sám aktivně věnuje, dárek uvítal. "Tenis hraji pořád," poznamenal. Vítěz rekordních 14 grandslamových turnajů přijetí u hlavy státu absolvoval před exhibicí s Radkem Štěpánkem.

Český automobilový jezdec Martin Semerád se po nabitém závěru roku těší na start v příští sezoně mistrovství světa. Koncem října si v rakouském Freistadtu nečekaně vybojoval účast v šesti rallye světového šampionátu 2009, když uspěl v programu Pirelli Stars Drivers Shoot Out. Následně jej navíc zástupci Mezinárodní automobilové federace (FIA) vyhlásili Talentem roku. Jeho jméno přitom v Česku znají jen motorističtí odborníci. Žádné velké cíle v mistrovství světa si ale syn úspěšného rallyeového jezdce Josefa Semeráda neklade. Chce hlavně sbírat zkušenosti.

Český fotbalista Milan Baroš už se ve svém tureckém angažmá zabydlel, a tak dostal od fanoušků i přezdívku. Říkají mu totiž stále častěji Barbie, ale ne kvůli podobě jeho příjmení se slavnou panenkou. Baroš je totiž pobavil i svými růžovými kopačkami, které fanoušci přijali s pobavením, a tak mu podle nich vymysleli přiléhavé jméno. Baroš je jediným hráčem, jehož si v Turecku pro barevný výstřelek firma Nike vybrala. Když český fotbalista kopačky představoval, přál si v nich být "Růžovým panterem", osud a fanouškovská jízlivost tomu ale chtěly jinak. Barošovo nové přízvisko si dokonce vypůjčil do titulku i nejsledovanější turecký sportovní deník Fanatik.

Počasí

Bude většinou oblačno, místy přeháňky, na horách i sněhové. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů Celsia. Meteorologové zároveň upozorňují na silný vítr.