Zprávy

Vicepremiér Vondra neočekává nástupu Obamy dramatické kroky kolem americké protiraketové obrany

Český vicepremiér Alexandr Vondra neočekává, že by po nástupu nové americké administrativy nastala v příštích měsících "nějaká dramatická rozhodnutí" týkající se americké protiraketové obrany. Předpokládá, že vláda příštího prezidenta Baracka Obamy, který se ujme úřadu 20. ledna, posoudí situaci v klíčových oblastech, včetně protiraketového štítu. "Vycházím z toho, co řekl Barack Obama ještě v prezidentské kampani několikrát, že ten systém svůj smysl má. Pokud se budou chtít na něj nějakým způsobem podívat, je to svaté právo vlády Spojených států," řekl ve středu Vondra ve Washingtonu českým novinářům.

Češi do Kanady mohou nadále bez víz

Bezvízový režim do Kanady zůstane pro české občany zachován. Při jednání v Ottawě to společně konstatovali kanadský ministr pro občanství a přistěhovalectví Jason Kenney a česká ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková. Úvahy o možném obnovení víz se objevily poté, kdy čeští Romové začali opět ve zvýšené míře žádat v Kanadě o azyl. Za příčinu svého odchodu označují projevy rasismu a porušování lidských práv v České republice. Představitelé vlády ale poukazují spíše na jejich ekonomické motivy i na velkorysé podmínky, které Kanada žadatelům o azyl poskytuje.

Jiří Čunek: Problémy Romů musí řešit města, ovšem z dotací od státu

Problémy s bydlením, vzděláním a zaměstnaností Romů jsou řešitelné, ale vyžadují jednotný postup v celé zemi - měla by se jimi zabývat především města, která ale na řešení musí dostat peníze od státu. Na konferenci o regionální politice v Brně to řekl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle něj by měla vzniknout koncepce, která zajistí, aby města postupovala v klíčových bodech stejně. "To znamená, že chtějí-li například získat peníze na rekonstrukci domu, který je zdevastován jeho obyvateli, musí předvést, že mají určitý program," uvedl Čunek. Města by musela například mít k dispozici školitele, který bude nastávající maminky z problémových lokalit učit hygienická pravidla a ekonomiku domácnosti. Město by také jako příjemce státních peněz muselo mít program pro předškoláky, aby - až půjdou do školy - uměli dobře česky.

Čunkovo ministerstvo vypracovalo letos na podzim materiál, jak situaci Romů řešit. Romští aktivisté dokument kritizovali. Například podle předsedy sdružení Dženo a místopředsedy vládní rady pro záležitosti romské komunity Ivana Veselého připomíná návrh praxi bolševiků a válečného tzv. slovenského státu.

Odboráři odmítli jednat s vládou o zdravotnických zákonech

Odboráři a zaměstnavatelé asi po půl hodině opustili jednání tripartity, na němž se měly projednávat návrhy reformních zdravotnických zákonů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Vadí jim, že vláda schválila návrhy tři zásadních zákonů již ve středu, tedy ještě před projednáním s odbory a zaměstnavateli. Podle odborářů tak ministři porušili standardní postupy tripartity. Odboráři přijali prohlášení, ve kterém po vládě požadují odvolání jejího usnesení ke zdravotnickým zákonům.

Ministr Julínek uvedl, že se sociálními partnery by se mělo probírat spíš strategické směřování zdravotnictví. "Nikoliv že já jsem se šel poradit s odbory, jak to mám dělat. To rozhodně ne! Já vím, jak to mám dělat," dodal Julínek. Podle něj o normách jednala zdravotnická tripartita a některé připomínky odborů se do nich promítly. Odboráři i zaměstnavatelé si stěžují na to, že konečnou podobu zákonů nedostali.

Přebytek zdravotních pojišťoven dosáhl pěti miliard

Zdravotní pojišťovny mají nyní na účtech celkem 28 miliard korun. Jejich závazky činí 23 miliard. Přebytek tedy dosáhl pěti miliard. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Podle něj pětimiliardová rezerva vznikla i díky vybírání zdravotnických poplatků a v příštím roce umožní, aby zdravotníci dostali za péči od pojišťoven víc peněz než letos. Vedení ministerstva však očekává, že se příští rok situace kvůli nastupující ekonomické krizi zhorší. Lidí bez práce by totiž mohlo přibýt. Všeobecná zdravotní pojišťovna byla ještě před pár lety ve výrazné ztrátě, která překročila deset miliard. Julínkův předchůdce ve funkci David Rath (ČSSD) na ni dokonce uvalil nucenou správu. Instituci z nesnází významně pomohl stát, když začal platit vyšší pojistné za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané.

Maďarsko podpoří předsednictví ČR, jde i o nás, tvrdí

Maďaři plně podpoří ČR v příštím půl roce, kdy budou Češi jako první ze zemí visegrádské čtyřky řídit EU. V Praze to uvedl maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Připomenul, že Maďarsko bude Radě EU předsedat o rok později a následovat ho bude Polsko. Středoevropské země sdružené do V4 tak dostanou výraznou šanci ovlivňovat v průběhu jednoho roku rozhodování EU a promítnout do dění v Evropě specifika regionu, soudí. "Maďarsko nám vyjadřuje významnou podporu a má zájem, aby české předsednictví dopadlo dobře, protože spekulace o tom, že malé země ho nezvládnou, ohrožují nejen ČR ale i Maďarsko," uvedl na tiskové konferenci po hodinovém setkání se svým maďarským protějškem předseda vlády Mirek Topolánek.

EU se dohodla na největších změnách v zemědělství za několik let

Ministři zemědělství Evropské unie se dohodli na největších změnách ve společné zemědělské politice za posledních pět let. Patří mezi ně i krácení dotací pro velké farmy. Češi i některé další členské státy včetně Slovenska ale závěrečnou podobu návrhu nepodpořili. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale připustil, že výsledek je výrazným posunem proti původním návrhům. Podle konečného kompromisu jsou zemědělcům, kteří získají přes 5000 eur (asi 125.000 Kč) na přímých podporách, tyto platby sníženy o pět procent a peníze se přesouvají do rozpočtu státu na rozvoj venkova. Do roku 2012 by se přitom měl tento podíl postupně zvýšit až na deset procent. O další peníze ovšem mají přijít také farmy, které dostávají dotace vyšší než 300.000 eur ročně (asi 7,5 milionu korun). Těm by unie měla zkrátit přímé platby o čtyři procenta. Podle ČR se to týká zhruba 850 farem, na Slovensku podle ministra Stanislava Becíka necelých 300 farem.

Premiér Topolánek: Do klimatického balíčku patří úspory a jádro, plyn ne

V době globální finanční krize nemůže Česko podle premiéra Mirka Topolánka bojovat za klima na úkor své konkurenceschopnosti. V evropské debatě o klimaticko-energetickém balíčku opatření proto chce podporovat úspory a rozvoj jaderné energetiky. Nepřijatelná jsou pro něj opatření, která umožní snížit emise za cenu skokového zvýšení cen elektřiny, případně posílení závislosti na importu energetických surovin. "Mám na mysli závislost na plynu, na obnovitelných zdrojích či sázku na technologii ukládání uhlíku. Uvědomuji si, že všechna tato řešení jsou brána velice vážně. Přesto, či spíše právě proto před nimi velice vážně varuji," uvedl při zahájení Fóra udržitelného rozvoje. Snižování emisí za cenu zvýšení závislosti na dovozech plynu zejména z Ruska ohrozí svobodu a bezpečnost Evropy, soudí Topolánek.

Uprchlíky, kteří byli odsouzeni k smrti, mohla StB zavraždit

Uprchlíci, které komunistické soudy odsoudily k trestu smrti, mohli být zavražděni. Takový byl jeden z úkolů speciální jednotky takzvané služby zvláštního určení, elitního odboru československé rozvědky. Cílem služby byly s požehnáním sovětské tajné služby také diverzní akce na území Rakouska, Německa, Francie a Beneluxu. Uvedl to na konferenci o aktivitách KGB ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. Služba zvláštního určení měla být primárně využita v době války, v mírové době měla věnovat pozornost speciálním bezpečnostním objektům západních tajných služeb, akcím k prohlubování německo-francouzských rozporů, organizaci odporu proti USA a pomoci severnímu Vietnamu.

Zabíjení nebo únosy zrádců, tedy bývalých příslušníků státní bezpečnosti, pohraniční stráže a tajných spolupracovníků, měl podle Žáčka na starosti referát s názvem Vlast. Nejprve se měl ale pokusit tyto zrádce přesvědčit k opětovné spolupráci, v případě nezdaru je alespoň diskreditovat. Likvidaci měla povolit buď generální prokuratura, ministr vnitra, nebo náčelník rozvědky, rozhodnutí ale nakonec nepadlo, uvedl Žáček.

Biskup Malý: Kosovo je příkladem soužití muslimů a křesťanů

Na náboženské scéně současného Kosova panuje podle biskupa Václava Malého vzájemná shoda, především mezi muslimy a katolíky. Spojuje je především to, že jsou Albánci, řekl Malý na setkání s novináři po návratu z duchovní cesty po Kosovu. Za největší problém Kosova považuje nedostatečný soudní systém, nejednotnost policie a vysokou nezaměstnanost. Biskup se zabýval především sociální a náboženskou situací kosovských Albánců, kteří se z 90 procent hlásí k islámu. K římským katolíkům se hlásí asi tři procenta obyvatelstva. Zhruba sedm procent, většinou Srbů, se v nově vzniklém balkánském státě hlásí k pravoslavné církvi, která s ostatními církvemi spolupracuje nejméně, míní Malý.

Modernizace jaderné elektrárny Dukovany vyjde až na 40 miliard Kč

Modernizace Jaderné elektrárny Dukovany kvůli prodloužení jejího provozu bude stát 20 až 40 miliard korun. Vyplývá to z analýz společnosti ČEZ. ČTK to na semináři o dukovanské elektrárně řekl její ředitel Zdeněk Linhart. Modernizace by prodloužila fungování elektrárny nejméně do roku 2035, tedy ještě 20 let po skončení její současné provozní životnosti.

Rumunsko podepsalo s ČEZ a dalšími investory dohodu o reaktorech

Rumunsko podepsalo s českou energetickou společností ČEZ a dalšími pěti investory dohodu o výstavbě dvou reaktorů v jaderné elektrárně Černavoda. Informovala o tom agentura Reuters. Výstavba třetího a čtvrtého bloku elektrárny, jež si vyžádá investici kolem čtyř miliard eur (zhruba 100 miliard korun), by měla být dokončena kolem roku 2015.

Spolana kvůli malému odbytu uvažuje o omezení výroby

Neratovická chemička Spolana uvažuje o tom, že v prosinci omezí výrobu. Důvodem je špatná situace na trhu s hlavními produkty a s tím související jejich malý odbyt. Některé z variant řešení situace počítají i se snížením platů, případně dokonce s propouštěním. ČTK to řekl mluvčí Spolany Jan Martínek. Odmítl přesně vyčíslit ztráty, které chemička zaznamenala. "Za tři čtvrtě roku jsme měli zisk 75 milionů korun, ale to už dávno neplatí," řekl pouze.

Češi se neobávají výrazných dopadů krize

Češi jsou mírně optimističtí, pokud jde o hodnocení jejich finanční situace v příštím roce. Navzdory globální finanční krizi většina z nich (66 procent) předpokládá, že si jejich domácnost po ekonomické stránce povede v roce 2009 stejně nebo dokonce lépe než letos. Vyplývá to z listopadového průzkumu společnosti STEM/MARK. Průzkum ukázal, že o dopady globální finanční krize se zajímají tři čtvrtiny české populace, většina z nich ale soudí, že se jich krize výrazně nedotkne. Na druhou stranu je krize považována za nepříjemnost, které bude nutné čelit více let.

Nejpravděpodobnější dopady krize vidí většina dotázaných v růstu cen a zvyšování inflace (shodně přes 80 procent). Naopak nejméně jsou očekávány krachy velkých podniků a bank. Obává se jich necelá třetina lidí. Přes určitý optimismus ohledně finanční situace domácností v příštím roce připouští většina dotázaných kroky vedoucí k úsporám rodinných rozpočtů. Domácnosti zamýšlejí šetřit na energiích, nejspíše odloží zahraniční dovolenou, nákup zboží dlouhodobé spotřeby a rekonstrukce nemovitostí.

iHNed.cz: Střety extremistů s policií se podle BIS budou opakovat

Ostré střety extremistů s policií se podle Bezpečnostní informační služby (BIS) budou opakovat. Uvedl to server iHNed.cz v souvislosti s pondělními událostmi v Litvínově, kde se střetly stovky policistů a pravicových radikálů. Člen vládní rady pro záležitosti romské komunity Cyril Koky po nepokojích v Litvínově uvedl, že Česku hrozí největší možné občanské nepokoje. Mluvčí BIS Jan Šubrt serveru zároveň řekl, že pravicoví extremisté nejsou schopni ohrozit demokratické zřízení.

Lidovky.cz: Topolánkův přítel Dalík chce po státu pět milionů

Agentura, v jejímž čele stojí blízký přítel premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, žaluje stát o pět milionů korun. Dalík totiž tvrdí, že policie poškodila podnikání jeho firmy New Deal Communications, když ho v roce 2004 obvinila z údajného uplácení poslance Unie svobody Zdeňka Kořistky. Uvedl to server Lidovky.cz. Dalíkova firma se proto obrátila na soud a vzniklou škodu chce uhradit po dvou ministerstvech - vnitra a spravedlnosti.

Starosta Nové Role byl napaden, teď se bojí o svou bezpečnost

Starostu Nové Role Václava Heřmana napadli v úterý večer po jednání městské rady dva neznámí muži a uštědřili mu několik úderů pěstí a kopanců. Na starostu si počkali nedaleko radnice u fotbalového hřiště. Heřman ČTK řekl, že útok určitě souvisí s výkonem jeho funkce a teď se obává o svou bezpečnost. Protože nemá důkazy, nechtěl Heřman konkretizovat, proč by měl být napaden. Jediné sporné body, kterými se letos město zabývalo a mohly souviset s útokem, bylo vydání vyhlášky o zákazu provozování výherních automatů v části města a vstřícný postoj radnice vůči plánům na těžbu kaolinu v okolí Nové Role.

Akademici navrhují univerzitní nemocnice jako veřejnoprávní

Univerzity Karlovy v Praze Václav Hampl představil návrh zákona o univerzitních nemocnicích, který vypracovali zástupci českých lékařských fakult. Univerzity nesouhlasí s převedením nemocnic na akciové společnosti, prosazují formu veřejnoprávních zařízení s rovnováhou vlivu státu jako zřizovatele a univerzity jako odborného garanta výuky mediků. Návrh je alternativou k textu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Vědci ze zlínské univerzity hledají novou cestu v léčbě rakoviny

Novou cestu v léčbě nádorových onemocnění hledají vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se svými kolegy z ruského Petrohradu. Společně hledají způsob, jak zhoubný nádor odstranit pomocí hypertermie, tedy zahřátím postižené tkáně na teplotu 42 až 45 stupňů Celsia, přitom však co nejméně poškodit zdravou tkáň v okolí nádoru. ČTK o tom informovala mluvčí Baťovy univerzity Andrea Kadlčíková. Hypertermie je jedna z moderních metod léčby nádorových onemocnění. Zdánlivě jednoduché řešení má však celou řadu problémů. Tím nejzásadnějším je zahřívání i zdravé tkáně v okolí nádoru. Nyní je výzkum před začátkem testování na tkáňových kulturách.

Mýtného v Praze se řidiči dočkají nejdříve za dva roky

Zavedení mýtného v Praze se oddaluje. Ještě letos na jaře tvrdilo vedení města, že pilotní provoz spustí v prosinci 2009. Podle aktuální studie společnosti Deloitte, kterou má ČTK k dispozici, mohou být řidiči v metropoli ještě zhruba dva roky klidní. Pro zavedení mýtného budou totiž podle studie nutné legislativní změny. Ty by mohly podle odhadu Deloitte společně s výběrovým řízením na dodavatele trvat asi 20 až 24 měsíců.

Studie doporučuje zpoplatnit oblast, která odpovídá přibližně hranici Pražské památkové rezervace a zahrnuje území o rozloze asi 8,5 kilometru čtverečních. Do zpoplatněné oblasti návrh zahrnul 69 komunikací, na kterých počítá s umístěním 125 detekčních míst s kamerovým dohledem. Podle společnosti Deloitte se v této oblasti v pracovní dny od 07:00 do 19:00, kdy se předpokládá výběr mýtného, uskuteční přes 290.000 cest vozidel. Tento objem cest by se mohl po zavedení mýtného snížit o 20 procent na zhruba 223.000. To je ale podle některých zastupitelů málo. "Na to, jaké jsou náklady, je 20 procent chabý výsledek," řekl zastupitel a člen dopravního výboru Jiří Witzany (SNK-ED). Podle něj se dá podobného snížení docílit například jednosměrným provozem v některých ulicích a zklidněním nebo odkloněním magistrály.

Dopravcům vadí, že neexistuje seznam silnic se zimní výbavou

Tuzemským silničním dopravcům vadí, že neexistuje kompletní seznam silničních úseků, kde nová dopravní značka ukládá povinné použití zimní výbavy. ČTK to řekl mluvčí sdružení Česmad Martin Felix. Ministerstvo dopravy se odvolává na to, že značky může osazovat velké množství subjektů, a proto o jejich umístění není přehled. Podle Felixe je umisťování značek velmi chaotické. "Navíc značky jsou v Evropě unikát a je otázka, zda to cizinci pochopí," dodal.

Značka "zimní výbava" platí od počátku listopadu do konce dubna na jednom úseku dálnice, sedmi úsecích silnic první třídy a podle zjištění krajských zpravodajů ČTK na velké části příjezdových cest do českých hor. Ministerstvo dopravy /MD/ chce novou značkou zlepšit průjezdnost některých silnic. Felix připomněl, že zimní pneumatiky pro nákladní auta se s výjimkou severských zemí nepoužívají. Těžké soupravy by totiž jejich měkkou směs okamžitě zničily.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si chce nechat postavit novou administrativní budovu

Ministerstvo průmyslu a obchodu /MPO/ si chce nechat v Praze postavit nový administrativní komplex, který vymění za 13 svých budov stojících na území hlavního města. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, podle kterého by projekt měla do konce května příštího roku projednat vláda a pokud jej schválí, tak by zhruba 1100 úředníků MPO mohlo být přestěhováno do nového sídla v roce 2011. Součástí zakázky má být podle Římana nejen stavba nové budovy, ale také její provoz. Do nové budovy mají být nastěhováni například pracovníci České obchodní inspekce, CzechInvestu, Úřadu průmyslového vlastnictví či Puncovního úřadu.

Ostrava bude mít u Evropské investiční banky rezervu tři mld. Kč

Ostrava bude mít u Evropské investiční banky finanční rezervu ve výši tři miliardy korun. Z tohoto úvěrového rámce bude moci postupně čerpat peníze, které chce použít na dofinancování projektů podpořených z evropských fondů nebo na další plánované investice, řeklnáměstek primátora Lukáš Ženatý. Město peníze může čerpat v letech 2009 až 2013 a v maximálně deseti platbách.

Častá konzumace ryb snižuje riziko srdečního selhání o 50 procent

Konzumace alespoň jednoho pokrmu z mořských ryb týdně snižuje riziko náhlého selhání srdce a následného úmrtí o více než 50 procent. Na tiskové konferenci to uvedl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Doporučená denní dávka důležitých omega 3 mastných kyselin, které obsahují především mořské ryby, je v EU 1,2 gramu na den. V České republice je však průměrná denní spotřeba jen asi deset procent této dávky. Odborníci proto doporučují zařazovat ryby do jídelníčku nejen v době Vánoc.

Sběratel: Postoj státu k obchodu s uměním postrádá systém

Kulturní politika státu v oblasti movitých uměleckých děl je podle některých sběratelů a obchodníků s uměním nesystémová. Prohlašování děl za památky je nahodilé, často se děje účelově. Má sice bránit odlivu děl do zahraničí, brání ale volnému pohybu uměleckých děl a omezuje práva jejich vlastníků. ČTK to řekl sběratel Patrik Šimon, který vede o několik uměleckých děl spory s ministerstvem kultury. Pravidla stanovuje zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty z roku 1994. Podle mnoha odborníků přišel pozdě. "Největší boom na trhu s uměním přišel po roce 1990 s restitucemi a čtyři roky tu bylo právní vakuum, kdy se mohlo beztrestně vyvézt téměř cokoli," řekl Šimon. Zákon měl bránit hlavně odlivu sakrálních památek, ale nejvíce jich zmizelo právě na počátku 90. let.

EU má vlastní digitální knihovnu, Češi přispěli i starými tisky

Evropská unie otevřela vlastní digitální knihovnu. Přístupná je lidem zdarma, a to pomocí internetu na adrese www.europeana.eu. Mezi dvěma miliony objektů, které jsou zatím dostupné, budou v digitální podobě kromě knih i obrazy, hudební díla, filmy či rozhlasové materiály. Do konce roku 2010 by Brusel chtěl, aby portál obsahoval už přes deset milionů objektů. Zastoupena bude i Česká republika. "Máme co do evropské knihovny vložit. Například to jsou staré tisky, staré rukopisy," prohlásil v Bruselu ministr kultury Václav Jehlička. Konkrétně uvedl Dalimilovu kroniku, staré tisky či známou Ďáblovu bibli, kterou ale v Čechách na konci třicetileté války ukradli švédští vojáci. Bude tam také třeba digitální podoba Kodexu vyšehradského, který si břevnovští benediktini objednali v německém Řezně u příležitosti korunovace Vratislava II. v roce 1085, a stovky dalších českých památek.

Evropské knihovny čítají kolem 2,5 miliardy knih, z nichž v digitální podobě je ale zatím jen minimum, podle odhadů jedno procento.

Vídeň pořádá první knižní veletrh, vystavuje i Česko

V rakouské metropoli se otevřel návštěvníkům první vídeňský mezinárodní knižní veletrh, kterého se na ploše 7000 metrů čtverečních účastní 251 vystavovatelů, z toho 103 zahraničních. Mezi nimi je i devět českých nakladatelství. Veletrh provází už od pondělí i týden literárního čtení, při němž se na výstavišti, ale i na řadě dalších míst ve Vídni uskuteční 341 setkání autorů se čtenáři.

Česká republika se prezentuje v národní expozici na ploše 44 metrů čtverečních. Kromě toho se česká literatura představuje i formou několika výstav, například nejkrásnějších českých knih roku 2007 nebo oceněných knih za léta 2006, 2007 a 2008. Při celkem osmi čteních pak vystoupí pět českých spisovatelů - Iva Procházková, Radka Denemarková, Stanislav Komárek, Petr Halmay a Vít Janota.

Knížka přináší divadelní hry vzniklé a hrané v Terezíně

Divadelní texty napsané a inscenované během druhé světové války v terezínském ghettu vycházejí knižně. Dvojjazyčnou antologii připravila americká badatelka Lisa Peschelová. Autory veršem i prózou psaných her, kabaretních výstupů a tragických i komediálních písní byli renomovaní i začínající autoři, z nichž někteří po válce pokračovali ve své umělecké dráze, jiní ale zahynuli v koncentračních táborech. Badatelku zaujalo, že se v koncentračním táboře v těžkých podmínkách nesvobody hrálo divadlo či pořádaly koncerty. V nyní vydávaném reprezentativním výběru jde především o texty dosud nepublikované, které badatelka dohledala v soukromých i státních archivech.

Ve Veletržním paláci vystavují Picassovy artisty a harlekýny

Soubor 15 grafických listů Pabla Picassa Les Saltimbanques z let 1904-1905 vystavuje Národní galerie (NG) do 1. března příštího roku ve Veletržním paláci. Náměty grafik vypracovaných technikami leptu a suché jehly jsou klauni, harlekýni a kolombíny z prostředí cirkusu Médrano, který významný malíř navštěvoval v Paříži. Soubor grafických listů Les Saltimbanques vytvořil Picasso především v takzvaném modrém a růžovém období, kdy náměty opuštěnosti a lidí na okraji společnosti vystřídala o něco optimističtější témata z cirkusového prostředí.

V nové knize je 11.000 rostlin a živočichů zavlečených do Evropy

První kompletní přehled rostlin a živočichů zavlečených v minulosti na starý kontinent přináší kniha, která vychází v těchto dnech. Je v ní popsáno na 11.000 rostlinných a živočišných druhů, které se dostaly do Evropy z jiných světadílů. Sloužit má jako pomůcka k odstraňování negativních dopadů těchto druhů na životní prostředí i ekonomiku a k prevenci. Podíleli se na ní také čeští vědci z Botanického ústavu Akademie věd. Publikace se jmenuje Handbook of Alien Species in Europe a v těchto dnech ji vydává německé nakladatelství Springer.

Přehled je výsledkem společného úsilí více než stovky evropských vědců na unikátním tříletém projektu, který podpořila Evropská unie. Je průlomem v evropském výzkumu biologických invazí. Kniha ukazuje, že většina z těchto zavlečených druhů nepůsobí významné škody. Zhruba 15 procent z jejich celkového počtu má ale značné ekonomické důsledky a ohrožuje původní druhy rostlin, živočichů a mikroorganismů a jejich prostředí.

Slavkovský zámek vystavuje unikátní sbírku napoleonských známek

Zámek ve Slavkově u Brna vystavuje ojedinělou kolekci poštovních známek s napoleonskou tematikou. Tvoří ji tisíc exponátů, na nichž není pouze vítěz slavné bitvy tří císařů Napoleon Bonaparte, ale také jeho rodina, generálové, ale i známá místa, na nichž jeho šiky sváděly boje. ČTK to řekl spolutvůrce výstavy Aleš Šilhánek. Sbírku dával celý život dohromady soukromý sběratel z jižní Moravy, který ale zemřel. Počátkem roku ji zakoupil slavkovský zámek. Unikátní kolekce bude vystavena do poloviny roku 2009.

Příběh Hradu doplní šperky z doby vzniku hradního areálu

Soubor 30 historických stříbrných, zlatých a zlacených šperků doplní stálou expozici Příběh Pražského hradu, která návštěvníky provází tisíciletou historií sídla českých králů. Šperky pocházejí z 9. a 10. století, tedy z doby, kdy začal areál Pražského hradu vznikat. Šperky jsou součástí nálezu z pohřebiště za Jízdárnou Pražského hradu a jsou vystaveny vůbec poprvé. Téměř celé pohřebiště prozkoumali archeologové v letech 1972 až 1987. Zahrnuje 141 hrobů, v nichž bylo pohřbeno 148 nebožtíků. Významnou skupinu hrobů tvoří ty s dětskými a ženskými ostatky vybavené zlatými, zlacenými a stříbrnými šperky. Mezi nimi jsou zlaté šperky, které byly ve stejné podobě nalezeny přímo ve velkomoravských centrech.

Legendární cukrárna Myšák nabídne prvorepublikový styl i chutě

Prvorepublikový styl, atmosféru i chutě nabídne legendární pražská cukrárna Myšák, která představila novinářům zrekonstruované prostory. Slavný gastronomický podnik ve Vodičkově ulici bude po zhruba dvacetileté přestávce znovu otevřen v sobotu. Jeho nový provozovatel si chce zákazníky získat kvalitní nabídkou, která vychází z původních receptů i moderních trendů.

Neorenesanční dům postavený v 80. letech 19. století koupil v roce 1910 proslulý cukrář František Myšák. V roce 1922 jej nechal přestavět světoznámým stavitelem a inženýrem Josefem Čapkem. Honosná cukrárna byla velmi oblíbená mezi honorací minulé doby. "Chodívali sem Oldřich Nový, Ema Destinová, nebo Tomáš G. Masaryk. Dorty si tady ale prý nechával dělat i Klement Gottwald. Podle šéfcukráře Pavla Jurašky je sortiment cukrárny výrazně ovlivněn tradicí. Třetina dortů se bude vyrábět podle prvorepublikových receptů. Chloubou je i 20 smetanových druhů zmrzliny, jejichž receptura byla vyvinuta speciálně pro cukrárnu.

Počasí

Bue zataženo, občas déšť, postupně sněžení a ojediněle bouřky. Teploty 2 až 6 stupňů Celsia, na horách kolem nuly.