Zprávy

EU se shodla na společném postoji k reformě finančního systému

V Bruselu proběhl v pátek neformální summit Evropské unie. Lídři sedmadvacítky na něm hledali společný názor na řešení současné hospodářské krize. O ní má jednat další globální summit, který na 15. listopadu svolal do Washingtonu americký prezident George Bush. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho lídři unijních zemí jednali o změnách ve fungování finančních institucí a trhů. Šéfové vlád EU podle Sarkozyho debatovali například o nutnosti boje proti daňovým rájům. Francouzi, kteří EU předsedají, nakonec prosadili všechny své návrhy, museli však ustoupit ve svém požadavku, aby byl zaveden dohled nad všemi finančními institucemi, nad všemi segmenty trhu a dokonce nad všemi teritorii. To se nelíbilo především Švédům, kteří proti návrhu ostře vystoupili. I český premiér Mirek Topolánek je proti nadnárodní regulaci finančních institucí. Řekl to po mimořádném summitu Evropské unie. "Myslím, že právě český dohled zabezpečil mimo jiné to, že dopady finanční krize na český finanční sektor jsou v dané v chvíli menší než jinde," řekl Topolánek. Dodal, že se na tom při své bruselské schůzce shodli s lucemburským premiérem a šéfem euroskupiny Jeanem-Claudem Junckerem. Ten podle Topolánka v lednu nebo v únoru navštíví Prahu.

Senát má smlouvy o radaru schvalovat už koncem listopadu

Smlouvy o radarové základně USA na českém území má Senát schvalovat už koncem listopadu, tedy na své první schůzi v novém funkčním období. ČTK to v pátek potvrdil předseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS). Minulý týden se ještě uvažovalo o tom, že Senát smlouvy projedná buď v předvolebním složení, nebo až na prosincové schůzi. ČSSD listopadové schvalování smluv v Senátu nepodpoří. Sněmovna o smlouvách k radaru začala jednat minulý týden na své říjnové schůzi, avšak jejich první čtení nedokončila. Proti umístění americké radarové základny na českém území jako součásti systému protiraketové obrany bylo podle říjnového průzkumu CVVM dvě třetiny lidí. Pro vybudování základny se vyslovilo 27 procent obyvatel. Oproti zářijovému průzkumu se výsledek významným způsobem nezměnil.

KSČM oficiálně potvrdila podporu středočeské menšinové vládě ČSSD

Zástupci středočeské KSČM oficiálně potvrdili, že jsou ochotni podpořit menšinovou krajskou vládu ČSSD. Oznámili to po pátečním jednání se sociálními demokraty v Poslanecké sněmovně. ČSSD vedená volebním lídrem Davidem Rathem tak může sestavit jednobarevnou krajskou radu, která v čele hejtmanství vystřídá dosavadní koalici ODS, KDU-ČSL a SNK ED. ČSSD ze své představy menšinové krajské vlády nechtěla slevit a Rath již dříve avizoval, že by o ní nechal hlasovat i bez předem dojednané podpory komunistů. Varoval také, že pokud by jednání s KSČM zkrachovala, vládl by kraji dál dosavadní hejtman Petr Bendl (ODS). ČSSD původně vyjednávala i s představiteli ODS. Občanští demokraté ale nakonec oznámili, že menšinovou krajskou vládu ČSSD nebudou podporovat a přecházejí do opozice.

V Plzeňském kraji povládne menšinová rada ČSSD s podporou KSČM

Vítězní sociální demokraté sestaví v Plzeňském kraji menšinovou vládu. ČSSD získala příslib podpory KSČM. Oznámil to krajský šéf ČSSD Václav Votava. Ustavující zasedání zastupitelstva se koná 14. listopadu. V čele kraje bude stát první hejtmanka v historii krajů Milada Emmerová. Funkce hejtmanky znamená pro čtyřiašedesátiletou Emmerovou návrat do vysoké politiky. V roce 2005 ji premiér Jiří Paroubek odvolal z funkce ministryně spravedlnosti. Emmerové se totiž nepodařilo stabilizovat situaci v resortu, stála proti ní i lékařská veřejnost a nakonec ji v říjnu 2005 nahradil David Rath. Po odvolání z ministerské funkce byla Emmerová náměstkyní ředitelky Fakultní nemocnice v Plzni.

Paroubek láká do krajských koalic lidovce

Šéf ČSSD Jiří Paroubek láká lidovce do koalic v krajích, kde by tak mohli vyvážit vliv komunistů. Krajské koalice ČSSD a KSČM podle něj vyplývají z výsledků voleb, ale také z neschopnosti vládních stran, především lidovců, kteří se nechtějí na krajských vládách podílet s komunisty. Paroubek to řekl na čtvrteční tiskové konferenci v Lidovém domě. Koalici s KSČM socialisté zatím uzavřeli ve dvou krajích. Předseda ČSSD rozhodně odmítl, že by byly něčím špatným. Podle Paroubka ČSSD dává přednost "levostředovým řešením". A tam, kde se koalice se středovými politickými subjekty nepodaří dohodnout z důvodů programových či jiných, bude uzavírat koalice s komunisty. "Pro veřejnost to nemůže být překvapením," uvedl.

Úrokové sazby v Česku jsou dnes nejnižší v EU

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek snížila úrokové sazby překvapivě o tři čtvrtě procentního bodu. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 2,75 procenta. Česká republika tak má nejnižší úrokové sazby v celé Evropské unii. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. Nižší úroky také vyhovují státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky. ČNB snižuje sazby podle analytiků kvůli odeznívající inflaci a očekávanému ochlazení ekonomiky v důsledku finanční krize. Někteří ekonomové nevylučují jejich další snížení.

Kalousek: IBM zvítězila v tendru na Státní pokladnu

Vítězem soutěže na projekt digitální státní pokladny se stala společnost IBM. Ministr financí Miroslav Kalousek tak potvrdil rozhodnutí vládní komise z konce letošního září. IBM se do soutěže přihlásila dohromady s firmami Hewlett-Packard, Logica a SAP ČR s cenou 2,19 miliardy korun. Druhý přihlášený v soutěži, INDRA Czech Republic, byl z tendru kvůli nesplnění kvalifikačních požadavků vyřazen. Ve veřejném výběrovém řízení si zadávací dokumentaci vyzvedlo 41 zájemců, nabídku nakonec podali pouze dva. Cílem projektu je vybudování počítačového systému, který by měl zrychlit a zprůhlednit hospodaření státu a zajistit dostatek informací pro nakládání s penězi. Projekt chce propojit všechny státní organizace, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat. Celý systém by měl být spuštěn v optimálním případě na přelomu let 2009 a 2010.

ČSSD považuje za reálné datum přijetí eura rok 2012

Politické špičky sociální demokracie považují 1. leden 2012 za reálné datum přijetí eura Českou republikou. ČTK to řekl místopředseda strany a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Stranický ústřední výkonný výbor by měl v sobotu tento názor potvrdit jako oficiální. ČSSD pak bude chtít přijetí tohoto termínu prosadit do konce roku. Vláda termín eura odmítá zatím určit s tím, že je nejdříve nutné provést nutné ekonomické reformy a stabilizovat veřejné finance. ČSSD už v minulých dnech vyzvala vládu, aby započala co nejdříve seriózní diskusi o přijetí eura se všemi parlamentními stranami, s odborníky a podnikatelskými kruhy. Česko podle Urbana produkuje mnohem více HDP na hlavu než Slovensko, má proto mnohem blíže k vyspělým zemím. Přitom Slovensko přijímá euro od 1. ledna 2009. Euro je podle Urbana důležité pro zachování exportní schopnosti České republiky. Zahraniční investoři se obávají nestability koruny, protože její pohyb nikdo neumí přesně odhadnout.

Wiener Börse koupila pražskou burzu

Vídeňská burza cenných papírů Wiener Börse získala 92,4procentní podíl v Burze cenných papírů Praha (BCPP). Pokud koupi podílů schválí příslušné úřady, stane se vídeňská burza novým většinovým akcionářem českého trhu cenných papírů. Kupní cena nebyla oznámena, podle odhadů by ale mohla činit zhruba 4,1 miliardy korun. Pražská burza je jednou z největších burz ve střední a východní Evropě. Ke konci letošního září se na ní obchodovaly akcie 29 společností a celková tržní kapitalizace činila téměř 40 miliard eur, zhruba bilion korun. Průměrný objem měsíčního obchodování činí 2,77 miliardy eur, takřka 70 miliard korun.

Armáda převezme všech 15 vozů Dingo 2

Do konce tohoto měsíce převezme česká armáda od německého výrobce a českého dodavatele celkem 15 lehkých obrněných vozidel Dingo 2. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka za ně zaplatila 449 milionů korun. Do aut bude do příštího února vmontováno doplňkové vybavení a pak by všechna vozidla měla začít sloužit českým vojákům v Afghánistánu. Český provinční rekonstrukční tým (PRT) v afghánském Lógaru je v současnosti vybaven už třemi těmito opancéřovanými automobily, další slouží u české speciální jednotky v okolí Kandaháru. Vojáci si v minulosti v médiích stěžovali například na nízký výkon motoru. Podle Karla Jordáka z firmy MPI Group, která německá dinga českému státu prodává, to však bylo způsobeno zřejmě nekvalitní tankovanou naftou. Armáda dříve podobné vysvětlení odmítla. Kromě ding pořizují vojáci za stejnou cenu, tedy za dalších 499 milionů, i 15 automobilů Iveco MLV.

ČLK: Přebytky na účtech zdravotních pojišťoven jsou protiprávní

Přebytky na účtech zdravotních pojišťoven dosáhnou na konci roku 40 miliard korun. Je to zhruba pětina peněz, které zdravotnictví za rok spotřebuje. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka hromadí pojišťovny přebytky na svých účtech protiprávně. Měly by je dát zdravotnickým zařízením na léčení pacientů. Hospodaření pojišťoven vymezují zákony, které říkají, že zůstatek na rezervním fondu by měl být v současnosti maximálně dvě až tři čtvrtě miliardy korun. Pokud tam leží 35 miliard, děje se tak protiprávně," řekl ve čtvrtek novinářům Kubek. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek Kubkovy údaje zpochybnil, jeho požadavky označil za hazard s finančními prostředky pojišťoven.

Vrchlabí hrozí při zastavení investic Škody milionové ztráty

Městu Vrchlabí hrozí, že v případě zastavení investic do tamního závodu Škody Auto přijdou vniveč jeho milionové výdaje, které souvisejí s projektem velké modernizace závodu. Uvedl to vrchlabský starosta Jan Sobotka. Region by se podle něj nemusel dočkat ani stomilionových investic státu a kraje do oprav silnic, které jsou na investici Škody navázány. Koncern Volkswagen, kterému Škoda patří, totiž rozhodl, že původně plánovaná výroba vozu Up! ve Vrchlabí nebude. Výroba malého a levného vozu měla závodu zajistit práci na řadu let dopředu. Důvodem zamítnutí výroby vozu Up! jsou podle mluvčího koncernu Volkswagen Christopha Adomata především měnová rizika spojená s českou korunou. Odboráři s rozhodnutím koncernu nesouhlasí a budou požadovat vytížení Vrchlabí navrácením produkce nové octavie z Bratislavy.

V ArcelorMittal Ostrava přerušili jednání o mzdách

Kvůli zhoršené ekonomické situaci a nižší poptávce po hutních výrobcích se v největším domácím výrobci oceli ArcelorMittal Ostrava přestali dohadovat o mzdách pro příští rok. Vedení podniku a zástupci odborových organizací se v pátek dohodli, že platnost stávající kolektivní smlouvy bude prodloužena do konce března 2009. Uvedl to personální ředitel společnosti Ctirad Lolek. ArcelorMittal Ostrava (někdejší Nová huť) má 7450 zaměstnanců, kteří si letos vydělají v průměru více než 28.000 korun měsíčně. Čeští zaměstnanci ArcelorMittalu se podle Hospodářských novin zatím nemusejí bát odstávek či dokonce propouštění. "Zatím je tu snaha řešit to radikálním omezováním nákladů tak, abychom uchránili před nepříznivými dopady zaměstnance," řekla tento týden listu mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová.

Trestní kauza europoslance Železného se vrací k soudu

Pražský městský soud se bude muset znovu zabývat jednou z kauz europoslance a bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného. V pátek o tom rozhodl pražský vrchní soud. V odvolacím jednání totiž zrušil červnový verdikt pražského městského soudu, který zprostil Železného a dalších pět mužů obžaloby z mnohamilionového krácení daní při převodu obchodních podílů v CET 21. Případ vrátil k novému projednání. Žalobci šestici viní z toho, že ošidila stát o více než 38 milionů korun.

V České Lípě se zřítila část Penny Marketu

V České Lípě se v pátek ráno zřítila část prodejny Penny Market. Propadla se asi třetina střechy. Objekt byl podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Ivy Michalíčkové prázdný, nebyli hlášeni žádní zranění. Výše škod zatím stanovena nebyla, vyšetřování případu převzala policie. Šlo o prodejnu, která byla od 1. listopadu uzavřená a v rekonstrukci. Naposledy se podobná nehoda stala v lednu 2006, kdy se pod náporem sněhu zřítila střecha supermarketu Lidl v Ostravě. Spadla krátce před koncem provozní doby, kdy v prodejně bylo jen několik posledních zákazníků. Lehce zraněna byla pouze jedna prodavačka. Pozdější vyšetřování prokázalo, že střecha nevydržela kvůli chybě v projektu.

Ostravský babybox je určen i polským matkám

Ostravský babybox pro odložené novorozence, který byl v pátek v poledne otevřen v areálu městské nemocnice, je určen i polským matkám. Předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess očekává, že kvůli negativnímu postoji polského státu k potratům budou toto zařízení využívat i ženy z Polska. "Proto jsme v Ostravě kromě návodu v češtině a angličtině zveřejnili návod k obsluze i v polštině," řekl Hess. Během pátku otevřel Statim v Moravskoslezském kraji hned tři babyboxy, kromě Ostravy fungují nové schránky ve Frýdku-Místku a v Opavě. V současné době tak v Česku funguje celkem 16 těchto zařízení a matky v nich zatím odložily 14 dětí. Hessovým cílem je, aby babybox byl otevřen v každém okresním městě. Podobná zařízení fungují podle něj i na Slovensku, v Maďasku, Rakousku a Švýcarsku.

Rakouská ORF odvysílala film o fiktivní havárii v Dukovanech

Rakouská veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice ORF odvysílala ve čtvrtek večer televizní film o fiktivní velké havárii české jaderné elektrárny Dukovany a důsledcích této katastrofy pro rakouské příhraniční oblasti. Snímek nazvaný První den byl součástí čtyřhodinového bloku pořadů ke 30. výročí referenda o jaderné energetice, jehož výsledkem je dodnes vyhraněně protijaderný postoj Rakouska. Pořad inzerovaný původně jen jako čistá fikce o havárii "nedaleko rakouských hranic" nakonec situoval katastrofu do konkrétní a existující jaderné elektrárny v České republice. Navíc vyznění snímku, v němž je česká strana představována jako partner, který není schopen poskytovat včasné a správné informace, rozhodně není neutrální. Ve zřejmém pokusu předem otupit případnou kritiku oznámilo vedení ORF, že film byl předem promítnut i nejmenovanému "zástupci České republiky". Velvyslanectví ČR ve Vídni na dotaz ČTK rozhodně odmítlo, že by mohlo jít o jeho pracovníka. Po konzultaci s ministerstvem zahraničí bude zváženo vydání oficiálního stanoviska k tomuto pořadu, sdělil zastupitelský úřad.

V české metropoli se příští týden sejdou dvě stovky rabínů

Na dvě stovky rabínů ze všech evropských států se sejdou v české metropoli na třídenní konferenci, která se uskuteční od 11. do 13. listopadu v Parkhotelu v Praze 7. Setkání pořádá Konference evropských rabínů. Naváže tak na Světové fórum o holokaustu, jež se uskuteční o den dříve v Bruselu jako připomínka 70. výročí Křišťálové noci. „Shromáždění má podtitul Z temnoty do světla, to znamená z temna dvou totalit k návratu do Evropy, jehož je právě Praha dokladem," řekl ČTK tajemník Federace židovských obcí v ČR Tomáš Kraus. Konferenci bude předcházet shromáždění poblíž Parkhotelu, na místě, odkud za druhé světové války odjížděly transporty s Židy do nacistických táborů. Ve čtvrtek 13. listopadu se s rabíny setká prezident republiky Václav Klaus, uvedl Kraus.

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr se zřejmě skrývá asi ve Švýcarsku

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, který byl v Česku odsouzen za daňové delikty, se skrývá asi ve Švýcarsku. Podle informací serveru Novinky.cz to nepřímo vyplývá ze zprávy tamní centrály Interpolu v Bernu, která požádala české soudy o zodpovězení některých otázek týkajících se Pitrovy kauzy. Otázkou zůstává, zda je Pitrův čin ve Švýcarsku trestný a jestli není případně již promlčený. O tom budou rozhodovat švýcarské orgány na základě informací z Česka. Švýcarsko se spolu s Rakouskem při spekulacích o Pitrově pobytu objevuje často. Důvěryhodný zdroj do policie ČTK sdělil, že Pitrovu přítomnost ve Švýcarsku v současné době s jistotou potvrdit nelze. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká se ke kauze vyjádřit nechtěla s tím, že jde o justiční problém. Pitr utekl do zahraničí loni v červnu v době, kdy měl nastoupit do pankrácké věznice svůj pětiletý trest. Ve Švýcarsku ho údajně viděli také čeští fotbaloví fanoušci, kteří tam v létě sledovali mistrovství Evropy ve fotbale. Pitr je považován za jednoho z nejbohatších Čechů.

Sport

Vstup do bojů základní skupiny F Poháru UEFA fotbalistům Slavie nevyšel. Na domácím trávníku v Edenu ve čtvrtek večer Pražané podlehli pátému celku anglické ligy Aston Ville 0:1. O výhře hostů rozhodl v 26. minutě Carew. Slavia měla především v druhém poločase převahu, ale nedokázala využít ani jednu z mnoha šancí.

Obhájce trofeje pražská Sparta se ve čtvrtfinále fotbalového Poháru ČMFS utká s Plzní, ligový lídr Slavia změří síly s Tescomou Zlín. Rozhodlo o tom pátečníí losování na pražském Strahově, o které se postaral Antonín Panenka. První zápasy jsou na programu 8. dubna, odvety se odehrají o čtrnáct dní později.

Bez nejproduktivnějšího hráče Kontinentální ligy Jana Marka nastoupí čeští hokejisté v sobotu od 12:00 v Helsinkách ke svému druhému utkají na turnaji Karjala. Místo Marka se v sestavě objeví debutující David Květoň. V brance bude Miroslav Kopřiva. Čeští hokejisté ve čtvrtek prohráli ve finské metropoli s domácí reprezentací po samostatných nájezdech. Pokud chtějí pomýšlet na vítězství v úvodním turnaji seriálu Euro Hockey Tour, musí Švédy porazit.

České hokejistky si na olympijských hrách ve Vancouveru nezahrají. Rozhodla o tom jejich druhá porážka na kvalifikačním turnaji v Šanghaji. České hokejistky podlehly domácí reprezentaci 3:4. Kvalifikační turnaj zakončí v neděli duelem proti Norsku.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupila do Světového poháru pátým místem v závodě na 1500 metrů. Tato disciplína nepatří k jejím hlavním tratím. Nejlepší česká sportovkyně loňského roku v pátek na dráze v Berlíně zajela čas 1:59,28. Sáblíková je specialistkou na delší vzdálenosti 3000 a 5000 metrů, v nichž vyhrála v minulých dvou sezonách celkového hodnocení SP. Tříkilometrová trať je v Berlíně na programu v sobotu.

Český krasobruslař Tomáš Verner zatím na svém úvodním závodě Grand Prix nepotvrzuje roli favorita, před sobotními volnými jízdami mu patří čtvrtá pozice. Úřadující mistr Evropy v pátek v Pekingu v krátkém programu získal 65,55 bodu a zaostal o čtrnáct bodů za svým osobním maximem. Na vedoucího Američana Jeremyho Abbotta ztrácí Verner jedenáct a půl bodu.

Oštěpařka Barbora Špotáková s největší pravděpodobností vyhraje v sobotu 8. listopadu anketu Atlet roku, jejíž vyhlášení se uskuteční v pražském hotelu Ambassador. Špotáková obhajuje loňské prvenství a její pozice je neotřesitelná - v uplynulé sezoně se stala olympijskou vítězkou a navíc vytvořila světový rekord. Vedle Špotákové jsou v desítce nominovaných v abecedním pořadí také výškař Jaroslav Bába, diskařka Věra Cechlová, překážkářka Zuzana Hejnová, výškař Tomáš Janků, tyčkař Jan Kudlička, dálkař Roman Novotný, výškařka Iva Straková, překážkář Petr Svoboda a desetibojař Roman Šebrle. Při slavnostním ceremoniálu bude vyhlášen také nejlepší trenér, kterým se zřejmě stane kouč Špotákové Rudolf Černý, junior a objev roku.

Čeští skokané na lyžích vynechají první dva závody Světového poháru v Kuusamu o posledním listopadovém víkendu, do sezony vstoupí až o týden později v norském Trondheimu. Důvodem je podle sportovního ředitele úseku Leoše Škody skutečnost, že ve Finsku velmi často fouká vítr a jsou tam nepříznivé podmínky pro skákání.

Počasí

Bude zataženo až oblačno a mlhavo, občas déšť nebo mrholení. Teploty přes den vystoupí na 10 až 14, na horách bude okolo 8 stupňů.