Zprávy

Spisovatel Milan Kundera popřel informaci, že v 50. letech udal policii člověka

Spisovatel Milan Kundera důrazně popřel tvrzení historiků, že v 50. letech udal někdejšího letce a později západního agenta Miroslava Dvořáčka. Informace, které zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů, v telefonickém rozhovoru s ČTK označil za lež. "Jsem úplně zaskočen něčím, co jsem nečekal, o čem jsem ještě včera nevěděl a co se nestalo. Toho člověka jsem vůbec neznal," řekl Kundera poté, co se dozvěděl z médií informace, které byly v ČR zveřejněny. To, co ústav a spolu s ním média učinila, označil za "atentát na autora" - ten se podle něj stal ještě účelově v době, kdy ve Frankfurtu začíná knižní veletrh. To, že historikové našli jakýsi dokument, na kterém je jeho jméno, je podle něj záhadou. Na základě informací zveřejněných ústavem se podle Kundery v tisku objevilo i to, že byl ve službách státní bezpečnosti. "To je totální lež, přeci mě paměť nemůže klamat, nebyl jsem ve službách tajné policie," rozčiluje se spisovatel. Vyšetřován státní bezpečností byl prý často - později, až v 60. letech. "Ne ale v raných 50. letech, nebyl jsem ani z ničeho podezřelý, byl jsem neznámý student fakulty. Jestli se někdo za moje jméno schoval, to nevím," uvedl.

Ústav na svém zjištění trvá, byť připouští, že důkazy proti Kunderovi nejsou absolutní. V případě, že se zachovaly originální dokumenty, jsou údaje policie podle ústavu velmi důvěryhodné. Jsou dvě indicie, ale stoprocentní jistota samozřejmě není, dokud se nepodaří získat všechny pamětníky, a to se bohužel podařit už nemůže, řekl v Rádiu Impuls pracovník ústavu Vojtěch Ripka. Podle něj také chybí například policejní protokol podepsaný Kunderou, i když to tehdy nebylo prý vždy potřeba.

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na svých internetových stránkách zveřejnil podrobnosti z příběhu Miroslava Dvořáčka, kterého v roce 1950 podle ústavu Kundera udal komunistické bezpečnosti. Muži hrozil trest smrti, nakonec byl odsouzen na 22 let odnětí svobody, z nichž si v komunistických věznicích odseděl 14 let. Dvořáček podle ÚSTR uprchl v roce 1949 během vojenské služby spolu s přítelem do tehdejšího západního Německa. Do vlasti se vrátil o rok později jako takzvaný agent chodec s úkolem získat pro spolupráci se Západem vysoce postaveného pracovníka československého chemického průmyslu. V Praze ale náhodou potkal bývalou dívku svého přítele Ivu Militkou, k níž na kolej si uložil kufr. Když se pro něj později dostavil, čekala na něj policie a zatkla ho. Na to, že Dvořáček 14. března 1950 odpoledne přijde na koleje Kolonka na Letné, bezpečnost údajně upozornil právě Kundera, který tehdy studoval na FAMU a s Militkou se znal prostřednictvím jejího přítele. Dokládá to záznam policejního oddělení v Praze 6 z téhož dne, který na webu ÚSTR zveřejnil. Na případ narazil historik Adam Hradilek, který se na ÚSTR věnuje výzkumu agentů chodců. Co budoucího autora proslulého románu Žert k udání člověka, kterého vůbec neznal, vedlo, ale není podle ÚSTR zřejmé. Žádné dochované dokumenty tuto záhadu prý neobjasňují.

Stát musí vrátit zámek v Kolodějích restituentovi Vítězslavu Kumperovi

Stát musí vrátit barokní zámek v Kolodějích, přilehlé budovy a zámeckou oboru restituentovi Vítězslavu Kumperovi. S konečnou platností o tom rozhodl odvolací pražský městský soud. Podle odvolacího senátu byly při zabavování zámku zneužity dekrety prezidenta republiky. "Dekret byl použit za situace, kdy Kumperovi prokázali, že v době okupace nepostupovali nepřátelsky vůči Československu," uvedly soudy.

Stát zabavil zámek a další budovy v roce 1948 Antonínu Kumperovi podle takzvaných Benešových dekretů. Ty však měly podle soudu sloužit k potrestání lidí, kteří kolaborovali s nacistickým režimem. Kumpera ale již v roce 1945 dostal osvědčení o národní spolehlivosti. "To znamená víc než pozdější tendenční prohlášení v době nesvobody po roce 1948," uvedl odvolací senát. Konfiskací kolodějského zámku stát Kumperu politicky persekvoval. "Po 17 letech je to pro nás otázka spravedlnosti a nezávislosti justice," reagoval na rozhodnutí soudu Kumperův právník Tomáš Chlost. Jeho klient podle něj zvažuje různé varianty, jak s památkou nyní naložit. V úvahu prý připadá prodej, pronájem, nebo zřízení muzea. Chlost nevyloučil ani možnost dohodnout se s vládou na tom, že by zámek nadále využívala. "Úřad vlády respektuje rozhodnutí soudu," uvedla mluvčí úřadu Jana Bartošová. Stát podle ní vyčerpal řádné opravné prostředky tak, jak mu ukládá zákon. Podle mluvčí úřad o pronájmu zámku neuvažuje.

Poslední majitel zámku ležícího při východním okraji Prahy Antonín Kumpera působil za První republiky jako ředitel Waltrovky. Koloděje koupil před válkou. V roce 1947 objekt převzalo ministerstvo vnitra a zřídilo tu školu Sboru národní bezpečnosti. Od roku 1955 využívala zámek vláda ke slavnostním účelům či k jednáním. Průmyslník opustil Československo a až do své smrti žil v Brazílii. Po listopadu 1989 nárok na budovy vznesl jeho vnuk, který podle svého advokáta žije nyní v Praze.

Vláda bude jednat o zvýšení garancí za vklady v bankách

Vláda bude na úterním mimořádném zasedání jednat o zvýšení garancí za vklady klientů v bankách. Podle návrhu ministerstva financí by klienti měly mít pojištěno 100 procent vkladů do maximálního limitu 50.000 eur, v přepočtu zhruba 1,24 milionu korun, sdělila mluvčí vlády Jana Bartošová. Nyní jsou bankovní úložky kryty z 90 procent do 25.000 eur, zhruba 620.000 korun. Navrhovaná norma je reakcí na aktuální situaci na finančních trzích a jejím cílem je posílit důvěru vkladatelů ke zdraví bank v Česku. Neomezené záruky naopak navrhuje opoziční ČSSD. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý navrhne ve sněmovně zvýšení garancí za bankovní vklady na čtyři miliony korun.

Česká ekonomika a tuzemský finanční sektor mají zdravý základ a současná světová krize se ČR dotkne jen zprostředkovaně. Shodl se na tom premiér Mirek Topolánek (ODS) na schůzce s analytiky finančních institucí. Porušování finanční disciplíny ohrožuje prý dlouhodobou stabilitu a důvěryhodnost finančního sektoru a projektu společné měny. Podle Topolánka také vyvolává nové otázky nad časovým horizontem nahrazení české koruny eurem.

Evropská komise: Státní závazky kvůli finanční krizi musí být po čase zrušeny

Státní závazky kvůli finanční krizi, například garance všech bankovních vkladů, musí být jen časově omezené a musí být zrušeny, jakmile se situace na trhu zlepší. Vyplývá to z pravidel, které v reakci na turbulence na světových trzích schválila Evropská komise. Podle Bruselu navíc žádná opatření nesmí narušovat hospodářskou soutěž a nesmí diskriminovat finanční instituce sídlící v jiném členském státě. V uplynulých dnech si například český premiér Mirek Topolánek (ODS) stěžoval, že vyhlašováním stoprocentních garancí vkladů některé členské státy ubližují svým sousedům. Zavedení plných státních garancí za vklady střadatelů dosud oznámily Dánsko, Irsko, Island, Německo, Portugalsko, Rakousko a Slovensko.

Vlády evropských zemí společně vynaloží v přepočtu téměř dva biliony dolarů (přes 36 bilionů Kč), které použijí jako garance a záložní úvěry na podporu bank. Zavázali se k tomu činitelé v Británii, Španělsku, Francii, Rakousku a Portugalsku. Předpokládá se, že je to maximum, které možná ani nebude nutné čerpat celé. Záležet bude na tom, kdy se fungování finančních trhů vrátí k normálu. Záchranný plán pomohl zlepšit náladu na akciových trzích po celém světě. Růst na některých burzách přesahoval i deset procent, prudce vzhůru se vydala i pražská burza.

Téměř dvě třetiny Čechů považují úspory v bance za bezpečné

Téměř dvě třetiny Čechů považují své úspory v bance za bezpečné a 40 procent lidí věří tomu, že finanční krize postupující z USA do Evropy jejich peníze neohrožuje vůbec. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury SC&C pro deník Mladá fronta Dnes (MfD). Průzkumu se zúčastnilo 318 respondentů a z jeho výsledků vyplývá, že 81 procent dotázaných Čechů má úspory na účtu v bance a 27 procent je ukládá do stavebního spoření. Obě tyto varianty pokládají podle MfD ekonomové za nejméně rizikové. "Naproti tomu Američané investují do akcií výrazně více než my," připomněl finanční analytik Aleš Michl. Právě akcie jsou obecně považované za riskantní investici, píše deník. Češi si myslí, že nejbezpečnější je investovat do nemovitostí. Vložit peníze do nového bydlení považuje za rozumné 83 procent lidí.

Z průzkumu dále vyplývá, že si více než polovina obyvatel České republiky myslí, že na krizi není třeba reagovat. Stačí počkat, až nepříjemné období přejde. Další téměř čtvrtina přiznala, že vůbec neví, co by měla dělat. "Potvrzuje se, že jako investoři jsou Češi víc konzervativní než lidé v jiných zemích," míní Michl. Klid Čechů v době finanční krize ovšem může souviset i s tím, že nemají na účtech mnoho peněz.

Hospodářská komora nesouhlasí s odkladem přijetí eura v ČR

Hospodářská komora ČR (HK ČR) nesouhlasí s odkladem termínu zavedení eura v České republice, jak o víkendu oznámil ministr financí Miroslav Kalousek. Hospodářská komora zopakovala svůj požadavek, aby vláda stanovila co možná nejbližší termín přijetí eura, a zdůraznila, že brzké zavedení eura považuje za jednu z hlavních priorit a podmínku dalšího úspěšného rozvoje ekonomiky a konkurenceschopnosti země.

Silná koruna nepůsobí problémy jen sklářům, doplácejí na ni všichni exportéři včetně výrobců v automobilovém průmyslu, který jen nosným českým odvětvím. Zhruba 90 největších výrobců automobilů připravila podle něho silná koruna v prvním pololetí na tržbách o více než deset miliard korun a celkový propad tržeb byl ve stejném období dvojnásobný. "Koruna za poslední tři roky posílila o 42 procent, o tolik žádný manažer na světě náklady snížit nedokáže," dodal Pavel Juříček ze Sdružení automobilového průmyslu. Jak řekl, český průmysl je schopen světovému průmyslu konkurovat, právě kurz ho ale o konkurenceschopnost připravuje. Skláři jsou na tom podobně, jen v Libereckém kraji zaměstnávají sklářské a bižuterní podniky na 10.000 lidí a ročně uskuteční zakázky za deset miliard korun, většinu produkce vyvážejí. Celkový propad tržeb zaviněný nejen kurzem, ale třeba i úbytkem zakázek se odhaduje na tři miliardy korun.

Vicepremiér Vondra: Doba pro jednání s Ruskem o partnerství ještě neuzrála

Obnovení rozhovorů o nové dohodě o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Ruskem, které Brusel v září pozastavil kvůli ruskému zásahu v Gruzii, zatím není na pořadu dne. Vyplynulo to z prohlášení českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry na zasedání ministrů zahraničí států EU v Lucemburku. Právě otázkou situace v Gruzii a skutečností, že Rusko stáhlo své vojáky z nárazníkových pásem kolem separatistických gruzínských oblastí Jižní Osetie a Abcházie, se šéfové diplomacií zabývali. O situaci v Gruzii bude mezinárodní společenství jednat ve středu v Ženevě. Právě tato jednání podle mnoha diplomatů naznačí, kdy by mohla být jednání o nové strategické dohodě obnovena.

CVVM: Jen čtvrtina občanů se zajímá o předsednictví ČR v Radě EU

O předsednictví České republiky v EU se zajímá pouze čtvrtina občanů. Ukázaly to výsledky průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Většina dotázaných se shodla, že má málo informací o tom, co předsednictví vlastně obnáší. Zájem o předsednictví u účastníků průzkumu roste s dosaženým stupněm vzdělání. Nejméně se o dané téma zajímají lidé se základním vzděláním, z nichž 46 procent zvolilo odpověď "vůbec se nezajímám", naopak mezi vysokoškoláky se o předsednictví zajímá 45 procent. K tomu, jestli země předsedající Radě EU může významně ovlivnit politiku Unie, jsou občané skeptičtí. Celkem 52 procent si myslí, že předsedající země unijní politiku ovlivnit nemůže, kladně odpověděla jen necelá třetina dotázaných.

Brožová-Polednová požádala o šestiměsíční odklad trestu

Ludmila Brožová-Polednová, bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou, podala k Městskému soudu v Praze žádost o šestiměsíční odklad svého šestiletého trestu za účast na justiční vraždě. ČTK to sdělil mluvčí soudu Petr Kulawiak. Šestaosmdesátiletá žena žádost zdůvodnila svým zdravotním stavem. Nástup do věznice s dozorem v Plzni-Borech určil Brožové-Polednové soud do konce října. Podle dřívějšího vyjádření jejího právníka se bývalá prokurátorka zároveň dovolala k Nejvyššímu soudu.

Ve prospěch Brožové-Polednové nedávno podala žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že Polednovou, odsouzenou za podíl na justiční vraždě čtyř lidí včetně Milady Horákové, neomilostní.

Fond RP Capital vstupuje do dřevařského holdingu CE WOOD

Do jedné z největších tuzemských dřevařských firem, společnosti CE WOOD, vstupuje fond RP Capital. Fond je do podnikání v lesnictví, těžbě a zpracování dřeva připraven investovat více než miliardu korun. Podle informací internetového serveru iHNED.cz se transakce pohybuje v řádu miliard korun a fond získá v CE Wood podíl 66 procent. Server uvádí, že zakladatelem fondu je nejbohatší Čech Petr Kellner. "Společnost CE WOOD je nyní stejně jako ostatní dřevařské společnosti zasažena současnou světovou krizí. Má však vynikající růstový potenciál, který dokáže díky vstupu kapitálově silného partnera plně využít," uvedl předseda představenstva CE WOOD Ivan Doubrava.

Metrostav je přesvědčen, že při ražbě ve Stromovce nepochybil

Společnost Metrostav je přesvědčena, že při ražbě tunelu Blanka, kvůli níž se v neděli propadla půda v pražské Stromovce, nepochybila. S tím souhlasí také odborník na stavbu tunelů Jiří Barták ze stavební fakulty ČVUT a člen komise, která zjišťuje příčiny sesuvu. Sdružení Arnika si však myslí, že by někdo odpovědnost nést měl. Nelíbí se jí zejména to, že oblast nad raženým tunelem není zajištěna a snadno by se mohlo stát neštěstí. Podala proto trestní oznámení na neznámého pachatele. Půda se ve Stromovce propadla v neděli dopoledne nedaleko bývalé Šlechtovy restaurace. Na místě vznikl kráter o průměru zhruba 30 metrů, nikdo nebyl zraněn.

Barták zdůraznil, že podloží je v místech nehody velmi nestabilní, navíc ho narušuje spodní voda. Podle některých odborníků ale existují metody, jak podobným haváriím zabránit. S tím souhlasí i Barták. Metrostav například již speciální technikou zpevnil podloží u Šlechtovy restaurace, tedy jen kousek od místa, kde se půda propadla. Taková opatření jsou ale velmi drahá, a zajistit celou Stromovku tak podle Bartáka není možné.

Premiér Topolánek zdůraznil spolupráci Evropy s USA při výzkumu vesmíru

Spolupráci evropských zemí se Spojenými státy na výzkumu vesmíru stejně jako na společné obraně vyzvedl premiér Mirek Topolánek (ODS) na Evropské meziparlamentní vesmírné konferenci (EISC). Uvedl to v zahajovacím projevu ve Valdštejnském paláci, kde se její účastníci sešli k dvoudennímu jednání. Příkladem transatlantické spolupráce je podle něj protiraketový deštník, který budují USA a jehož součástí má být i americký radar v Brdech. Spolupráci s USA při výzkumu vesmíru a obraně a bezpečnosti nemá EU čím nahradit. Mělo by proto jít o partnerství, ne o konkurenci, zdůraznil. Generální ředitel ESA Jean-Jacques Dordain upozornil na ekologickou stránku výzkumu vesmíru. "Když pochopíme, proč kdysi došlo ke změně klimatu na Marsu, možná lépe porozumíme klimatickým změnám nyní na Zemi," uvedl. ESA také vypouští na oběžnou dráhu kolem Země družice, jejichž úkolem je sledovat životní prostředí na Modré planetě. Premiér ocenil vstup Česka do Evropské vesmírné agentury (ESA), mezivládní organizace sdružující potenciál zemí Evropské unie ke kosmickému výzkumu, který by samostatně nebyly s to rozvíjet. Pro ČR to podle něho znamená jedinečný přístup k poznatkům a zařízením typu Evropské jižní observatoře (ESO).

Klaus věří, že prioritou summitu EU bude finanční krize, ne klima

Václav Klaus, který ve Varšavě představuje svou knihu Modrá, nikoliv zelená planeta, věří, že na nadcházejícím summitu Evropské unie bude hlavním tématem finanční krize a nikoli klimatický balíček. Český prezident to řekl novinářům po setkání se svým polským protějškem Lechem Kaczynským. Klaus ve své publikaci mimo jiné zpochybňuje výrazný podíl lidské činnosti na globální oteplování a vyslovuje obavy z vyvolávání paniky a zneužívání strachu ze změn klimatu k politickým cílům.

Fanatici jsou ve filozofickém smyslu zbabělí lidé, míní Havel na konferenci Forum 2000

Fanatici a fundamentalisté jsou lidé, za jejichž zpupností, agresivitou a sebevědomím se často skrývá strach a zbabělost v hlubším filozofickém smyslu. Při zahájení hlavního dne jednání už 12. ročníku konference Forum 2000 to prohlásil bývalý český prezident Václav Havel. S jeho slovy souhlasila také francouzská státní tajemnice pro lidská práva Rama Yadeová, podle níž je fanatismus často silnou odpovědí na strach a je známkou netolerance. Hlavním tématem letošní konference je otevřenost a fundamentalismus v současném století.

Podporu disidentům z různých zemí světa vyjádřili exprezident Václav Havel a francouzská státní tajemnice pro lidská práva Rama Yadeová. Učinili tak na 12. konferenci Forum 2000, když si připomněli 20. výročí legendární snídaně československých disidentů a tehdejšího francouzského prezidenta Francoise Mitterranda, která se uskutečnila na francouzském velvyslanectví v Praze. Památná snídaně osmi aktivistů protikomunistického režimu s Mitterrandem se konala 9. prosince 1988, tedy rok před pádem komunistického režimu. Francouzský prezident si ji prosadil navzdory postojům oficiálních československých představitelů. Na vzpomínkovou akci byli pozvaní například aktivistka Zoya Pchan z Barmy, předák běloruské opozice Aljaksander Milinkevič, kubánský disident Carlos Alberto Montaner a další osobnosti. Nechyběli ani účastníci pražské snídaně Jiří Dienstbier a Miloš Hájek.

Ve Žďáru nad Sázavou zemřel v neděli Radslav Kinský

Ve Žďáru nad Sázavou zemřel ve věku 80 let potomek šlechtického rodu Radslav Kinský. Závažné nemoci podlehl v noci ze soboty na neděli na svém zámku. Kinský strávil přes 30 let v emigraci, kde se stal uznávaným imunologem. Od roku 1992 se staral o rodový majetek, včetně zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Radslav Kinský se narodil na zámečku v Oboře u Chlumce nad Cidlinou 14. června 1928. Jeho otec Zdenko Radslav podepsal v roce 1938 známou deklaraci české šlechty proti nacistické okupaci. V roce 1948, kdy si odbýval vojenskou službu v Pardubicích, byl rodu zabaven veškerý majetek. Ve stejném roce odešli do exilu jeho rodiče, bratr Norbert i sestra Genilda. Radslav se stal zaměstnancem státního hřebčína v Chlumci nad Cidlinou. V druhé polovině 50. let se mu - poté, co dvakrát pracoval na stavbách mládeže na Ostravsku - podařilo vystudovat veterinární medicínu v Brně a pracoval v pražském Ústavu experimentální biologie a genetiky. V roce 1958 dostal povolení k návštěvě kongresu ve Francii a do republiky se již nevrátil, československé občanství ale neztratil. V listopadu 1958 se v Paříži oženil s původem gruzínskou princeznou Tamarou Amilakvariovou, mají dva syny, bankéře Konstantina a Karla. Na Sorbonně získal Radslav Kinský doktorát přírodních věd a doplnil si vzdělání specializací v oboru imunologie a genetiky. Absolvoval mnoho stáží a přednášel po celém světě. Převážně žil ve Francii.

Lékařské odbory pohrozily stávkou, když nestoupnou platy

Lékařský odborový klub (LOK) pohrozil stávkou, pokud v nemocnicích nebudou zvýšeny platy. Zejména v menších zařízeních chybějí lékaři a zajistit kvalitní péči je podle LOK problém. Jediným řešením personální krize je zvýšení příjmů zdravotníků, řekl předseda LOK Martin Engel. Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčího Tomáše Cikrta nehodlá přidat plošně všem, chce lepší peníze pro kvalitní lékaře a sestry. S výroky o personální krizi Cikrt nesouhlasí.

Místopředsedkyně LOK Jana Vedralová řekla, že lékaři v nemocnicích mají 40.000 až 45.000 korun hrubého měsíčně, tarif tvoří polovinu. Ostatní jsou peníze za služby a přesčasy. Dlouhodobým požadavkem LOK je zvýšit platy lékařů až na trojnásobek průměru v zemi. Nyní mají zhruba dvojnásobek. V Evropě se plat lékaře pohybuje mezi troj až pětinásobkem průměru, nesouvisí to s ekonomickou silou země, ale jejími prioritami, uvedla.

Hlavní hygienik Vít doufá, že počet nakažených žloutenkou bude brzy klesat

Za minulý týden přibylo 152 nových nákaz hepatitidou typu A, tedy zhruba stejně jako týden předtím, kdy se statistiky zvýšily o 141 nových případů. Hlavní hygienik ČR Michael Vít řekl, že čísla ukazují, že se situace stabilizuje a v příštích týdnech by mohl přijít zlom, kdy počet onemocnění začne klesat. Nárůst je nejrychlejší stále v Praze a nově v Olomouckém kraji. Celkový počet nakažených od počátku roku dosáhl 894. Přitom za celý loňský rok onemocnělo 128 lidí.

Stát odkoupí a sanuje skládku v Pozďátkách na Třebíčsku

Stát odkoupí od italsko-lucemburské firmy Logika skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku a zajistí její sanaci prostřednictvím státního podniku Diamo. Při návštěvě Vysočiny to oznámil ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman. Společnost Diamo skládku odkoupí za 23 milionů korun, sanace bude stát 380 milionů korun. Skládka by měla za optimálních podmínek zmizet do tří let. Odkoupení skládky vláda projedná do 14 dnů. Současně začne příprava žádosti o evropskou dotaci, která by měla pokrýt 85 procent nákladů, zbytek uhradí stát.

Skládka u Pozďátek byla zprovozněna v roce 1994. Uloženo na ni bylo kolem 30.000 tun odpadů a v roce 1996 zhruba 10.000 tun zelené skalice. Pravděpodobně narušenou fólií či netěsností hráze začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy.

MERO dokončilo stavbu přečerpávací stanice ropy u Stříbra

Společnost MERO ČR dokončila stavbu přečerpávací stanice ropy v Benešovicích u Stříbra za více než 260 milionů korun. Pomůže tak zvýšit kapacitu ropovodu IKL z bavorského Ingolstadtu, který už 12 let dopravuje ropu z přístavu Terst. ČR se snaží snížit svou závislost na dodávkách ruské ropy. Zvyšuje proto kapacitu IKL. Díky nové čerpací stanici vzroste z deseti na 11,5 milionu tun ropy ročně. IKL se dosud podílí na zásobování ČR zhruba třetinou, zbytek teče do Česka ropovodem Družba z Uralu.

Výrobci: Evropská ochrana pro valašský frgál zlepší i jeho prodej

Chráněné zeměpisné označení EU přinese výrobcům tradičního valašského frgálu lepší odbyt na českém i evropském trhu. Mělo by také zamezit konkurenci producentů podobných výrobků z jiných regionů. Tvrdí to zástupci sdružení výrobců tohoto tradičního pečiva, kteří se o získání evropské ochrany zasazují. Valašský frgál se v regionu peče už několik staletí a první písemné známky o jeho recepturách pocházejí z roku 1826. Koláče podobné frgálům se však vyrábějí i na řadě dalších míst republiky, což jeho producenti z Valašska odmítají. Krajský radní Jindřich Ondruš, který má na starosti turistiku, se domnívá, že by ochranné označení mohlo přispět i k jejímu rozvoji v regionu. "Gastroturistika je zatím segmentem cestovního ruchu, který je nevyužitý. Sdružení by mohlo spolupracovat i s naší centrálou cestovního ruchu," vysvětlil.

Celníci našli při razii ve Strážném padělky asi za 120 milionů Kč

Desítky tisíc kusů padělků textilu, CD s hudbou i filmových DVD a dalšího zboží odhadem za 100 až 120 milionů korun našli v neděli celníci při rozsáhlé razii na tržnicích ve Strážném při hranicích s Německem. Svým rozsahem šlo na jihu Čech o ojedinělou akci. Zapojilo se do ní přes 100 celníků, kteří bleskově tržnice uzavřeli a nevpustili dovnitř žádné nakupující. Počínaje dneškem drží celníci nad oblastí nepřetržitý dohled.

Na Šumavě se letos rozšířila hnízdiště vzácných sokolů

Nejvyšší počet hnízdišť kriticky ohroženého dravce sokola stěhovavého za posledních více než deset let zjistili letos ochránci přírody na Šumavě. Zatímco zhruba od roku 1996 až do loňska monitorovali pouze dvě hnízdiště, letos jich zaznamenali pět. V celém Česku hnízdí pouze kolem 20 až 25 párů sokolů. Šumava se nyní stala vedle Českého Švýcarska a Jeseníků další významnou lokalitou pro tento druh, řekl Jaroslav Hruška z Českého svazu ochránců přírody, který ve spolupráci se správci šumavského parku sokoly monitoruje. Pro přírodovědce je velmi cenné zjištění, že dospělí ptáci nejsou kroužkovaní. Dokazuje to totiž, že populace tohoto nejrychleji útočícího dravce světa se dokázala v chráněné krajině sama uchovat.

Sport

Jaroslav Poříz obhájil titul vicemistra světa v sumó. Na víkendovém šampionátu v estonském Rakvere se probojoval do finále kategorie bez rozdílu vah, kde prohrál s mongolským reprezentantem Naranbatem Gankhuyagem. V semifinále Poříz nastoupil proti několikanásobnému mistru světa Alanu Karajevovi z Ruska, v Evropě dlouho neporaženému 240 kilogramů vážícímu gigantovi. I nad tím dokázal přes metrákovou nevýhodu zvítězit, Karajev mu však při pádu zlomil kůstky v chodidle. O zlato tak Poříz mohl usilovat jen na jedné noze a dvousetkilový Gankhuyag, který před šampionátem opustil řady profesionálů, ho po urputném boji přemohl. Zápasník pražské Dukly po finálovém duelu zkolaboval a musel být převezen do nemocnice, nemohl se tak zúčastnit ani vyhlášení vítězů. Poříz má jako jediný amatérský sumista na světě právo užívat "válečnické jméno": vystupuje jako ShiroiKuma (Bílý medvěd). Jeho výkony v Rakvere navíc nadchly i radu japonských staršinů v rámci mezinárodní federace sumó, která Pořízovi udělila cenu pro nejsilnějšího bojovníka šampionátu a jmenovala ho amatérským jokozunou. Poprvé tento titul udělila někomu mimo Japonsko.

Počasí

Bude oblačno, zpočátku ještě mlhavo a ojediněle mrholení, od západu déšť. Teploty 15 až 19, na horách kolem 14 stupňů Celsia.