Zprávy

Zemědělci odvolali pondělní blokády, odbory ale váhají

Pondělní protestní akce zemědělců se zřejmě konat nebude, nebo nebude mít tak velký rozsah. Zemědělci přijali příslib premiéra Mirka Topolánka, že jim vláda dorovná přímé platby. Potvrdil to prezident Agrární komory Jan Veleba. Komora o protestech jednala v sobotu ve Velké Bíteši. Další vývoj podle Veleby závisí na parlamentu. Pokud se jednání o rozpočtu v parlamentu nebudou pro farmáře vyvíjet příznivě, jsou připraveni stanovit nové datum. Podle Veleby by se tak mohlo stát v listopadu. Od pondělního celorepublikového protestu ale zatím nechce upustit odborový svaz pracovníků v zemědělství. Po bítešském jednání to řekl odborový předák Bohumír Dufek. Odborový svaz podle něj zastupuje asi 30.000 pracovníků v zemědělství. Nespokojení rolníci chtěli kvůli krácení rozpočtu v pondělí vyjet se zemědělskou technikou na silnice po celé zemi a na dvě hodiny zablokovat dopravu. Na příští rok požadují na dorovnání plateb 2,6 miliardy korun.

ČSSD chce hlasovat o nedůvěře vládě před 2. kolem voleb do Senátu

ČSSD chce hlasovat o nedůvěře vládě premiéra Mirka Topolánka už před druhým kolem senátních voleb. Rádiu Impuls to řekl předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Původně vedení ČSSD v září rozhodlo, že hlasování o nedůvěře vyvolá až po podzimních volbách do Senátu a krajských zastupitelstev. Krajské volby a první kolo voleb do Senátu se konají 17. a 18. října, druhé kolo voleb do Senátu 24. a 25. října. Poslanecká sněmovna zahájí říjnovou schůzi v úterý 21. října. Sociální demokraté již dříve uvedli, že považují nadcházející volby za referendum o Topolánkově vládě. Komunistům hlasování o nedůvěře kabinetu mezi prvním a druhým kolem senátních voleb vůbec nevadí. "Já jsem byl naopak pro to, aby se o nedůvěře hlasovalo už na zářijové schůzi," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Dodal, že komunisté důvěru v koaliční kabinet nemají, proto sociální demokraty podpoří.

Soud o vazbě pro Ďurička rozhodne v neděli

V neděli dopoledne soud rozhodne, zda bude uvalena vazba na pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička. Uvedl to Libor Vávra, předseda obvodního soudu pro Prahu 1, kde se bude o vazbě rozhodovat. Ďurička policie obvinila ze čtvrteční vraždy Václava Kočky ml. K vraždě došlo v pražském baru Monarch, po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Podle mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana výslechy svědků probíhaly i v sobotu dopoledne. Na policii vypovídali členové rodiny provozovatele pražské Matějské pouti Václava Kočky staršího. Pětapadesátiletému Bohumíru Ďuričkovi hrozí za vraždu deset až 15 let vězení. S mužem, kterého podle policie zastřelil z legálně držené zbraně, nejprve několik hodin popíjel. Podle dostupných informací se oba muži sázeli o vysoké finanční částky a dostali se do "opilecké hádky".

Kalousek vyhlášen ministrem roku evropských rozvíjejících se trhů

Český ministr financí Miroslav Kalousek převzal v noci na sobotu ve Washingtonu cenu pro nejlepšího šéfa resortu financí z 31 evropských zemí, označovaných za rozvíjející se ekonomiky. Jde vesměs o státy bývalého komunistického bloku a někdejšího Sovětského svazu. Cenu uděluje na základě hlasování osmi desítek bankéřů, finančních analytiků a investorů mezinárodní odborný časopis Emerging Markets. Český ministr byl oceněn především za úsilí o reformu veřejných financí. Ve Washingtonu předpověděl, že český hospodářský růst se letos bude pohybovat mezi zhruba čtyřmi až třemi procenty. Proti loňsku, kdy růst dosáhl 6,6 procenta, jde o výrazné zpomalení vyvolané světovou finanční a úvěrovou krizí. Rovněž uvedl, že přehodnocuje názor na rychlé zavedení eura. Vede ho k tomu porušování společných principů v zemích eurozóny v souvislosti s jejich reakcí na současnou světovou finanční krizi.

Odboráři Teska vyhlásili stávkovou pohotovost

Někteří odboráři obchodního řetězce Tesco Stores ČR vyhlásili v pátek stávkovou pohotovost. Odborům se nelíbí, že v obchodech Tesco nyní pracuje málo lidí, a zaměstnanci prodejen tak nestíhají zvládat nápor zákazníků. Těch přitom bude před blížícími se vánočními svátky ještě přibývat. Pokud Tesco nezvýší počty pracovníků, tak odboráři chtějí uspořádat protestní akce. Vedení společnosti Tesco Stores ČR má naplánováno jednání s odborovými organizacemi na 20. října. Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová ale řekla, že odborová organizace, která vyhlásila stávkovou pohotovost, je jednou z 27, jež zastupují zaměstnance společnosti Tesco Stores ČR. Další odborové organizace podle ní nemají s protestní akcí nic společného. Uvedla také, že v předvánočním období se počty zaměstnanců Tesco Stores zvýší, přímo v prodejnách budou pracovat i zaměstnanci z ústředí společnosti. Tesco Stores ČR zaměstnává 13.700 pracovníků a provozuje stovku obchodů. Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků se Tesco dělilo o druhé a třetí místo se společností Ahold.

Odpůrci nesouhlasí s výstavbou větrných elektráren na hranicích s Polskem

Přibližně 150 odpůrců výstavby větrných elektráren z Česka a Polska se tuto sobotu sešlo na turistickém hraničním přechodu do Polska u Českých Petrovic na Orlickoústecku. Nelíbí se jim plánovaná výstavba větrníků v této lokalitě. Na české a polské straně Orlických hor by podle plánů různých investorů mohlo vyrůst až 400 větrníků. Budování až 200 metrů vysokých vrtulových elektráren je ale podle odpůrců v rozporu s charakterem krajiny. Investoři podle nich už zničili krajinu v západní Evropě a nyní směřují do Česka. Uvedla to předsedkyně východočeského občanského sdružení Naše Výprachtice Jarmila Schlegelová. Pořadateli akce byli Poláci z oblasti Miedzylesie a na české straně občanská sdružení, která jsou členy Unie pro krajinu. Ta nyní spojuje 17 občanských sdružení z míst nejvíce zasažených budováním větrníků, například Krušných hor, Vysočiny a jižní Moravy. Energie z větru pokrývá jen zlomek spotřeby elektřiny v České republice ve srovnání s její klasickou výrobou v uhelných a jaderných elektrárnách. Minulý rok se větrníky podílely na dodávkách elektrické energie 0,14 procenty.

Prahou prošel protestní karnevalový průvod

Freedom not fear, tedy Svoboda místo strachu je název akce, kterou v sobotu odpoledne v Praze uspořádali mladí lidé na protest proti omezování občanských svobod. Akce byla zahájena na Štvanici a po 16.00 hod. vyšel průvod několika set účastníků v maskách a s alegorickými vozy po trase nábřeží Kapitána Jaroše - náměstí Curieových - Pařížská - Dlouhá - Revoluční - Na Poříčí - Petrské náměstí. Na pořádek dohlíželo několik desítek policistů. Organizátoři chtěli upozornit na trend stále většího monitorování občanů i na četné zákazy, které státní správa i samospráva uplatňuje - zakazuje se pít alkohol na veřejnosti i mít psa bez vodítka či odhodit žvýkačku na zem. Karneval je součástí mezinárodní iniciativy, během soboty se měl konat ve více než 20 městech různých zemí.

Václav Havel získal Cenu Jaroslava Seiferta

Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2008 převzal v pátek v pražském kostele svaté Anny bývalý český prezident a dramatik Václav Havel. Ocenění udílené Nadací Charty 77 získal za osmý svazek Spisů. Více než osmisetstránková Havlova kniha vydaná loni nakladatelstvím Torst obsahuje projevy a jiné texty z let 1999 až 2006, literární koláž Prosím stručně a text divadelní hry Odcházení. Ceremonie se konala v prostorách, kde Havel jako spoluzakladatel Nadace Vize 97 vytvořil kulturní centrum Pražská křižovatka. Cenu převzal z rukou zakladatele Charty 77 Františka Janoucha. Seifertova cena se uděluje za vynikající básnické či beletristické dílo vydané v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Je s ní spojena finanční odměna 300.000 korun. Cena Jaroslava Seiferta vznikla v exilu, aby připomínala jméno jednoho z největších českých moderních básníků a aby podporovala nezávislou českou a slovenskou literaturu v letech normalizace.

Ceny Divadelních novin získali Němec, Sokol i Prachař

Herci František Němec, David Prachař a režisér Ondřej Sokol byli mezi těmi, kdo v pátek večer převzali v Praze za tvůrčí počiny v uplynulé sezoně Ceny Sazky a Divadelních novin. Udělovaly se už poosmé na základě hlasování kritiků a divadelních publicistů. S cenami Thálie a Alfréda Radoka patří k nejvýznamnějším domácím divadelním oceněním. Cenu za herecký výkon bez ohledu na žánr získal František Němec za roli Cecila v inscenaci hry Ledňáček v pražském Divadle Ungelt. Činoherní cenu převzal Ondřej Sokol za režii Syngovy hry Hrdina západu, která měla před rokem premiéru v pražském Činoherním klubu. V kategorii Hudební divadlo byli oceněni Aleš Březina a Jiří Nekvasil za autorství opery Zítra se bude... o soudu s Miladou Horákovou, která měla na jaře premiéru v pražském Divadle Kolowrat, scéně Národního divadla. Nejlepším počinem sezony v oboru tance a baletu byla vyhlášena choreografie Václava Kuneše nazvaná Small Hour, realizovaná souborem 420 People v pražském Divadle Archa. Vítěze má i kategorie Alternativní divadlo. Stal se jím David Prachař, který kritiky oslovil kreativním hereckým přístupem v inscenaci Neúplný sen v produkci Studia Damúza v NoD/Roxy v Praze.

Na veletrhu v Havlíčkově Brodě se představilo 170 nakladatelů

Letošní 18. ročník Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě představil novinky více než 170 nakladatelů. Autorských čtení a autogramiád v kulturním domě Ostrov se během dvou dnů zúčastnila řada známých spisovatelů, rozdány byly ceny za nejkrásnější knihy i za popularizaci astronomie. Mezi letošní hosty patřili spisovatelé Ludvík Vaculík, Zdeněk Svěrák, Michal Viewegh, Ivan Klíma či Tereza Brdečková. Do projektu PEN klub čte o lásce se zapojilo přes 20 autorů. Irena Obermannová navíc vyhodnotila soutěž pro veřejnost Dopište Obermannovou, v níž její povídku dokončilo 129 lidí z celé republiky. Jiří Grygar za Českou astronomickou společnost předal cenu Littera Astronomica popularizátorovi astronomie Zdeňku Mikuláškovi. Program dvoudenního veletrhu podle předběžného odhadu přilákal více než 13.000 návštěvníků. Brodský veletrh je po Praze druhým největším v Česku.

Prodaná nevěsta se po 80 letech vrací do Paříže

Po 80 letech má tuto sobotu v Paříži opět premiéru opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Vůbec poprvé je uvedena ve starobylém paláci Garnier Pařížské národní opery a poprvé také zní v češtině. Dirigentem nového nastudování je Jiří Bělohlávek, režie se chopil Gilbert Deflo. Český pěvec Aleš Briscein se ujal role Jeníka, Mařenku zpívá Christiane Oelzeová a Kecala Franz Hawlata. Paříž byla v roce 1928 poslední významnou evropskou metropolí, ve které měla Prodaná nevěsta premiéru. Ve francouzském nastudování slavila úspěch a s četnými reprízami se udržela na repertoáru do roku 1932. Prodaná nevěsta se hrála také v dalších francouzských městech, zejména ve Štrasburku v roce 1929 nebo v Cannes v roce 1932. O jejím uvedení ve francouzské metropoli se vyjednávalo i v roce 1868.

V Praze se představuje Chava Albersteinová

Světově známá izraelská písničkářka a skladatelka Chava Albersteinová zpívá v sobotu večer ve Dvořákově síni Rudolfina. Na festivalu Struny podzimu se v premiéře představuje s českými hudebníky - houslistou Karlem Holasem, akordeonistou Radkem Pobořilem a kontrabasistou Františkem Rabou. Albersteinová se ve své tvorbě inspiruje východoevropskou lidovou hudbou a tradicí amerických protestsongů 60. let i šansonem. Zpívá v hebrejštině, angličtině a je propagátorkou jazyka jidiš i židovské historie. Na svém kontě má šest desítek alb, získala i několik zlatých desek a je šestinásobnou držitelkou ceny Kinor David (Davidova lyra), což je izraelská obdoba cen Grammy.

Jubilejní memoriál Matěje Kuděje prošel pražskými hospodami

Na pražském Pohořelci odstartoval v sobotu odpoledne už 15. ročník Memoriálu Matěje Kuděje. Happening na oslavu spisovatele Jaroslava Haška a jeho kamaráda Matěje Kuděje už tradičně uspořádali recesisté v dobových uniformách. Připomněli přitom slavnou epizodu z Haškoda románu, v níž Švejk vedený eskortou zastavuje v několika pražských lokálech. "Je to připomínka kamarádství Kuděje a Haška, jejich společné lásky k bohémskému životu, literatuře a pivu," řekl za pořadatele Miloslav Kilián. Mezi účastníky se objevil i vnuk Jaroslava Haška Richard. "Dědeček by měl radost. On by to nejen podpořil, ale byl by i součástí. Když se klade otázka, které hospody v Praze navštívil, tak by bylo lepší říct, které nenavštívil," řekl. Součástí memoriálu je také závod, který vyhrává hlídka, jež cestou po lokálech dorazí k cíli jako první. Spisovatel a dobrodruh Zdeněk Matěj Kuděj byl jedním z blízkých bohémských přátel Jaroslava Haška. Nejprve procestoval USA a Kanadu, živil se jako plavčík, farmář, kovboj a zlatokop. Neméně dobrodružný byl jeho život i po návratu do vlasti.

Čeští stolní tenisté budou hrát s evropskou elitou

Čeští stolní tenisté se v Evropské lize družstev v příštím roce utkají v elitní výkonnostní kategorii ve skupině B s Rakouskem, Rumunskem a Dánskem. České reprezentantky poslal sobotní los v Petrohradu v druhé výkonnostní kategorii do skupiny A společně s Ruskem, Srbskem a Švédskem. Nová Evropská liga se bude hrát ve tříletém rytmu za účasti 25 mužských i ženských týmů. Celková dotace soutěže činí 174.000 eur (asi 4,3 milionu korun). Úvodní kolo premiérového ročníku je naplánováno na 25. února.

Cyklokrosař Bína vede Český pohár

Martin Bína vyhrál v Lounech třetí závod Českého poháru v cyklokrosu a osamostatnil se v čele průběžného pořadí. Jezdec týmu Budvar Tábor zatím v elitním domácím seriálu neskončil hůře než druhý. V sobotu jej na stupně vítězů doprovodili Martin Zlámalík a Petr Dlask, který se s Bínou dělil po dvou závodech o celkové vedení. Reprezentační trenér Petr Klouček označil závod v Lounech za nejlepší v dosavadním průběhu sezony. "Ukázalo se, že domácí špička je nyní poměrně vyrovnaná," pochvaloval si trenér.

Při automobilovém závodě v Ostravě byli zraněni diváci

Dva diváci byli v sobotu odpoledne těžce zraněni při závodu sportovních vozů v Ostravě. Narazil do nich jeden ze závodníků Memoriálu Miroslava Fajkuse poté, co dostal na uzavřeném okruhu smyk a nezvládl řízení. Třiapadesátiletý divák byl s těžkým poraněním mozku převezen do ostravské fakultní nemocnice. O 12 let mladší muž utrpěl těžká zranění hlavy a páteře, záchranáři ho odvezli do městské nemocnice. Potvrdil to mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové řidič sportovního vozu po nehodě uvedl, že měl závadu na nápravě.

Počasí

K ránu místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Přes den bude skoro jasno, nejvyšší teploty 17 až 21 st.