Zprávy

Ministr Schwarzenberg přijme v Praze šéfa kosovské diplomacie

Prahu v pátek navštíví ministr zahraničí Kosova Skender Hyseni, jednat zde bude s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Jde o první oficiální návštěvu politika samostatného Kosova v Česku. Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila jednostranně nezávislost v únoru, srbský parlament ale tento krok označil za neplatný. Kosovo zatím uznalo přes 40 zemí včetně Česka. Většina států mezinárodního společenství ale vyjadřuje pochybnosti nad tím, zda bylo vyhlášení nezávislosti v souladu s mezinárodním právem. Česko bylo v polovině července 14. zemí, která svou styčnou kancelář v kosovské Prištině povýšila na zastupitelský úřad.

Novináři po návratu do ČR: Přepadení v Gori nás od další práce neodradí

Dva čeští novináři z týdeníku Reflex, kteří byli nedávno v gruzínském městě Gori přepadeni a okradeni, tuto událost sice považují za nepříjemnou, od další práce ve válečných oblastech je však údajně neodradí. Marek Hudema a Tomáš Tesař to řekli po přistání na pražském Ruzyni, kam přiletěli pravidelnou linkou z arménského Jerevanu. Pro oba novináře byl pobyt na Kavkaze první významnější zkušeností s prací ve válečné oblasti. I přes materiální škody jsou však především rádi, že zůstali živí a zdraví.

Hudema s Tesařem do oblasti odjeli kvůli tomu, aby sbírali zpravodajské informace o konfliktu mezi Gruzií a Ruskem. Samotné přepadení se podle nich stalo asi 300 metrů od hlavního náměstí v Gori. "Jeli jsme a najednou nás začalo předjíždět auto. Seděli tam ozbrojenci se samopaly, zablokovali nám cestu a vyskákali," řekl Hudema. Čtyři ozbrojení muži na Hudemu s Tesařem, s kterými byli také dva kolegové z televize Z1, namířili samopaly a okradli je mimo jiné o fotoaparáty a kameru. Tesař přišel také o pas. Událost je šokovala a připomínala jim kriminální film, ve kterém sami vystupovali. "Bylo to hrozně rychlé, byla to otázka deseti a až patnácti vteřin," konstatovali. Domnívají, že muži byli Osetinci. Jejich cílem bylo hlavně loupit. Z oblasti se dokázali bezpečně dostat díky pomoci jedné z ruských jednotek. Do Česka přicestovali z Jerevanu, kam přijeli autem z Tbilisi.

Z Vietnamu zamíří do Česka přes agentury první stavební dělníci

Do České republiky mohou zamířit první stovky stavebních dělníků z Vietnamu a dalších zemí. Stavebnictví mají pomoci vyřešit tíživý nedostatek pracovních sil. ČTK to řekli zástupci pracovních agentur, které minulý týden podepsaly smlouvu se Svazem podnikatelů ve stavebnictví. Společnost Longa Praha může dodat pro domácí stavbaře okamžitě 100 pracovníků, kteří mají pro práci v oboru kvalifikaci, řekl projektový ředitel firmy Pavel Hovorka. Ve skupině pěti zaměstnanců by se údajně alespoň jeden měl domluvit česky, cílem ale je, aby češtinu ovládali všichni. Nedostatek pracovní síly je označován za hlavní brzdu dalšího růstu nejen stavebního průmyslu, ale také dalších odvětví.

Češi osm měsíců zažívají na vlastní kůži dopad sociální reformy

Češi a Češky už téměř osm měsíců zažívají na vlastní kůži dopady sociální části vládní reformy, kterou před rokem schválila sněmovna. Opozice a odbory reformní záměry kritizovaly. Předpovídaly, že snížení dávek a zostření pravidel pro jejich získání uvrhne mnohé rodiny a důchodce do chudoby. Zatím se nezdá, že by se jejich varování naplnila. Ministr práce Petr Nečas (ODS) může být s výsledkem první etapy sociálních změn víc než spokojen. Bující sociální výdaje se mu totiž podařilo přiškrtit.

Sociální část reformy nepřinesla ani tak zásadní změny jako spíš právě škrty. Vláda tak zarazila štědré předvolební politické dárky. Zatímco v roce 2006 činily sociální výdaje 34,05 miliardy korun, loni to podle schváleného rozpočtu bylo už 54,44 miliardy. Kdyby se situace nezměnila, vydal by letos stát kolem 56,26 miliardy. Po reformě to má být podle ministerstva práce o osm miliard méně. Reforma zrušila automatické valorizace. Pravidelně se od letoška zvyšují jen penze. Snížilo se porodné ze 17.760 na 13.000 korun. Omezilo se pohřebné. Na dávky od ledna dosáhnou lidé a rodiny s nižším příjmem než dosud.

Zásadnější reformní kroky Nečas prosazuje ale až letos. Se zpožděním byla přijata první etapa důchodové reformy s prodlužováním penzijního věku na 65 let a povinného pojištění z 25 na 35 let. I když to podle odborníků a Nečasových kritiků vlastně žádná reforma není a upravují se jen parametry nynějšího systému, někteří experti to považují přece jen za úspěch a nakročení k dalším změnám. Na podzim chce ministr přijít s novým zákoníkem práce.

Přínos reformy je podle ministerstva financí i analytiků v přesunu k nepřímým daním

Za největší přínos daňových změn zavedených reformou veřejných financí považují analytici oslovení ČTK i ministerstvo financí přesun od přímých k nepřímým daním a snížení celkového daňového zatížení firem i lidí. Poslanecká sněmovna reformu schválila loni 21. srpna. "Reformní úsilí vlády začalo slibně. Snížení daní z mezd a firemních zisků kompenzované spotřebními daněmi a posunem snížené sazby DPH lze hodnotit jednoznačně pozitivně. České ekonomice to umožnilo využít více ze svého potenciálu," uvedl hlavní analytik Patria Finance David Marek. Negativní dopad reformy vidí především v nešťastné shodě změny daní a rostoucích cen potravin a ropy, což způsobilo zvýšení inflace na desetileté maximum 7,5 procenta.

ČEZ nakoupí emisní povolenky od čínské elektrárny na biomasu

Elektrárenská společnost ČEZ nakoupí emisní povolenky od chystané čínské elektrárny na biomasu ve středočínské provincii Hunan. Generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Martin Roman o tom v českém olympijském domě v Pekingu podepsal smlouvu. Plánovaný projekt čínské elektrárny na biomasu s výkonem 15 megawattů ušetří do roku 2012 nejméně 300.000 tun CO2. ČEZ už v Číně uzavřel pět kontraktů a další připravuje.

Povolenky jednotlivým státům určují, kolik mohou do ovzduší vypustit oxidu uhličitého (CO2), přičemž je dělí mezi jednotlivé průmyslové podniky. Závody, které své limity překračují, si musejí koupit povolenky od podniků, jež se drží pod svým limitem. Trhem s povolenkami se unie snaží omezit emise oxidu uhličitého, které podle současných teorií přispívají ke globálnímu oteplování.

Ceny benzinu v Česku mírně převyšují evropský průměr

Cena benzinu v Česku se blíží evropskému průměru, je ale stále o 24 haléřů dražší. Český řidič za litr benzinu zaplatí 32,14 koruny. Nafta je dražší téměř o dvě koruny než evropský průměr a stojí 34,09 koruny za litr. Vyplývá to z údajů německých webových stránek clever tanken a německého ústředního automotoklubu. Pokud by chtěl český řidič ušetřit na litru benzinu, měl by se ze sousedních zemí vydat do Rakouska, kde ušetří téměř korunu. Nafta je v Česku osmá nejdražší ze sledovaných zemí. Nejdražší benzin v Evropě tankují řidiči v Norsku, kde litr v přepočtu stojí 39,20 koruny, naopak nejlevněji natankují řidiči v Rusku, kde litr vyjde na 17,29 Kč.

Hádka cizinců na ubytovně v Ostravě skončila vraždou

Násilnou smrtí skončila hádka dvou Slováků ubytovaných v hotelovém domě v Ostravě-Zábřehu. Spor jeden z nich vyřešil nožem. Napadený na místě zemřel. ČTK o případu informoval mluvčí severomoravské policie Jiří Klein. Sedmatřicetiletého cizince kriminalisté nyní podezřívají z vraždy.

Rychlost českých vlaků se za 15 let zvýšila o 30 km/h

Průměrná rychlost nejrychlejších českých vlaků se za posledních 15 let zvýšila o 30 kilometrů v hodině. Nejrychlejším spojem je pendolino z Prahy do Ostravy, jehož průměrná rychlost činí 111 km/h, před počátkem výstavby koridorů v roce 1993 přitom nejrychlejší expresy jezdily v průměru 80 km/h. Vyplývá to z aktuálních údajů Českých drah. Nejrychleji jezdí vlaky na českých kolejích 160 kilometrů za hodinu. Je to maximální povolená rychlost na zmodernizovaných tratích.

Přes mnohá zlepšení ale česká železnice stále zaostává za vlakovými velmocemi západní Evropy. Patří mezi ně především Německo, Francie a Španělsko. Vysokorychlostní vlaky zde jezdí až 300 kilometrů v hodině přičemž průměrná rychlost se pohybuje nad hranicí 200 km/h. Příčinu zaostávání je podle Petra Šťáhlavského z Českých drah potřeba hledat v dobách socialismu. "Na tehdejší československé železnici se upřednostňovaly rekordní výkony nákladní dopravy a rychlost osobních souprav stagnovala," řekl Šťáhlavský. Přitom před válkou patřily české vlaky k průkopníkům rychlé jízdy. Největší legendou je expres Slovenská strela, který dráhy zavedly už v roce 1936 jako rychlé spojení Bratislavy, Brna a Prahy. Do budoucna by se ale mělo zaostávání za světem zmenšovat. Ministerstvo dopravy plánuje výstavbu vysokorychlostních tratí, na kterých by mohly vlaky jezdit rychlostí vyšší než 250 kilometrů v hodině.

Češi přicházejí na chuť e-cigaretám, jejich prodej výrazně roste

Čeští kuřáci přicházejí na chuť elektronickým cigaretám, díky kterým mohou svému tělu dodat nikotin, aniž by plíce a okolí zamořovali nepříjemným tabákovým dýmem. Prodej e-cigaret v Česku v posledních měsících prudce roste a obchodníci zvyšující se poptávku přisuzují nejen tomu, že provoz těchto cigaret vyjde levněji než kouření klasických, ale také snaze kuřáků snížit dopady svého zlozvyku na zdraví. Mnoho lidí si elektronikou cigaretu pořizuje i kvůli tomu, že si ji mohou "zapálit" prakticky kdekoliv.

E-cigareta se od klasické liší tím, že nevytváří tabákový dým, který obsahuje mnoho škodlivin, ale funguje na principu inhalátoru. Kuřákovi se do plic dostává jen pára vytvořená ze speciální náplně, ve které je nikotin.

Zemřel nestor české gastronomie Ladislav Nodl

Nestor české gastronomie Ladislav Nodl zemřel 6. srpna ve věku 79 let. O náhlém úmrtí mistra kuchařského řemesla, který mimo jiné dlouhá léta vařil při návštěvách zahraničních státníků, v neděli informovala manažerka Asociace kuchařů a cukrářů ČR Zuzana Albrechtová.

Ladislav Nodl patřil od 70. let minulého století k elitě českého kulinářství. Byl vášnivým obhájcem tradiční české kuchyně. Napsal množství kuchařských knih, publikoval v odborném tisku a školil nastupující kuchařské generace. Kuchařskou kariéru zahájil Nodl v roce 1943, kdy vstoupil do učení v pražském restaurantu Krupička. Po válce přestoupil do restaurace Metro Vagón a roli šéfkuchaře si poprvé vyzkoušel v Děčíně v hotelu Palace. Zahraniční zkušenosti získal mimo jiné jakožto osobní kuchař na československém velvyslanectví v Berlíně, působil také v Japonsku. Nodl poté pracoval i v pražském hotelu InterContinental či v hotelu Praha. Vrcholem jeho kariéry bylo působení na Pražském hradě, kde se s jeho gastronomickou tvorbou setkali například američtí prezidenti George Bush starší a Bill Clinton či španělský král Juan Carlos.

K desátému jubileu festivalu Petra Dvorského si Jaroměřicích připilo rekordních 1534 lidí

V Jaroměřicích nad Rokytnou slavili desáté jubileum Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. K závěrečným tónům galakoncertu se v noci přidaly výstřely špuntů od stovek lahví sektu, následně si ve francouzské zahradě v kulisách zámku šampaňským při ohňostroji připilo rekordních 1534 lidí.

Na prvním ročníku festivalu se prodalo asi 1700 vstupenek, letošní navštívilo na 7000 posluchačů, což je dvojnásobek obyvatel Jaroměřic i s okolními vesnicemi. Přehlídka tak navázala na hudební tradice z dob hraběte Jana Adama z Questenberku, který z Jaroměřic před téměř 300 lety vybudoval centrum barokního stylu života a kultury. Jeho zásluhou zde zazněla i vůbec první česky zpívaná opera.

První koncert Dvořákovy Prahy patřil České filharmonii

První koncert nového festivalu klasické hudby Dvořákova Praha patřil České filharmonii. V beznadějně vyprodané Dvořákově síni Rudolfina ji poprvé řídil rakouský dirigent Ion Marin. Na přehlídce, která se zaměřuje na propagaci tvorby skladatele Antonína Dvořáka, zazněly dvě z jeho skladeb - předehra Karneval a známá Novosvětská symfonie. Koncert sledoval z hlediště mimo jiné i skladatelův vnuk Antonín Dvořák. Sólistou večera byl britský pianista Peter Donohoe, jenž za doprovodu orchestru přednesl Klavírní koncert a moll od Roberta Schumanna.

Kalendárium

Ve věku 84 let zemřel 18. srpna 1998 jeden z nejvýznamnějších a světově nejproslulejších českých chemiků 20. století, profesor Otto Wichterle. Patřil mezi nemnoho českých vědců, jejichž objevy našly uplatnění v každodenním životě obyvatel celé planety. Je znám především jako objevitel "měkkých" kontaktních čoček z hydrogelů a autor prvního českého umělého vlákna - silonu. Celkem byl autorem nebo spoluautorem nejméně 150 patentů a více než 200 odborných publikací. Od roku 1993 nese jeho jméno i jedna z planetek naší sluneční soustavy.

Jako prvního zahraničního hindského básníka, jehož jazyk "opravdu voní indickou zemi" a který nepůsobí dojmem cizince, hodnotí indická literární kritika českého indologa, básníka a překladatele Odolena Smékala, který by se 18. srpna dožil 80 let. Dlouhá léta přednášel indologii na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v letech 1994 až 1996 působil jako velvyslanec v Indii. Rovněž překládal, psal díla odborná i popularizační a také básně, a to přímo v hindštině. Kmotrou několika sbírek jeho veršů byla sama bývalá indická premiérka Indira Gándhíová. Zemřel náhle 13. června 1998 v Praze.

Osudy dobrého vojáka Švejka vyjdou na CD

Pozoruhodným projektem na domácím trhu audioknih budou Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka, které vyjdou v průběhu příštího roku jako četba na pokračování v interpretaci desítky předních herců na 20 kompaktních deskách. Podle Evy Laštovičkové z firmy Popron Music tak bude zvukově zaznamenána podstatná část tohoto světoznámého románu v tvůrčím pojetí současné české herecké špičky. Celou sérii na jaře 2009 odstartuje Josef Somr, který se se Švejkem setkal v dramatizacích na jevišti i v rozhlase.

Satirický a protiválečný román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, který Hašek nestačil dokončit, mu posmrtně přinesl celosvětovou slávu. Románový útvar s postavou literárního hrdiny, jenž se po svém vyrovnává s chaosem a necitelností válečné doby, byl přeložen do téměř 60 jazyků a patří k nejčtenějším dílům české literatury. První díl vyšel v roce 1921, postava jeho hlavního hrdiny se však objevila už v Haškově povídkové tvorbě z doby před první světovou válkou.

Jindřich Štreit představí v Rožnově výstavu na téma lidské stáří

Vsetínský rodák, proslulý fotograf Jindřich Štreit, bude od 20. srpna znovu vystavovat na Valašsku. Ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm bude až do 14. září k vidění série jednatřiceti velkoformátových černobílých fotografií, která poutavým způsobem přibližuje všední okamžiky lidského stáří. Štreit svá díla představil například i v Tokiu, Chicagu, New Yorku nebo v Londýně. Zaměřuje se na sociální témata.

Hrad Sovinec navštívil jeho bývalý vlastník - rytíř Kobylka

Na hrad Sovinec na Bruntálsku zavítal o víkendu po staletích jeho bývalý vlastník - rytíř Kobylka z Kobylího. Při příležitosti vzácné návštěvy hrad ožil tradičním hodokvasem, během něhož se nádvoří proměnila v dějiště historického jarmarku lidových řemesel. Rytíř Kobylka byl posledním českým majitelem hradu, dnes státem chráněnou památku vyženil v 16. století. Rytíř Kobylka přijel na Sovinec vybrat mimořádné daně. "Myšlenka akce vychází z historické události. V roce 1618 se na hradě objevil list rytíře Kobylky, který nabádal místního purkmistra, aby vybral mimořádné daně na vojáky. Vědělo se už, že se Morava zapojí do stavovského povstání," řekl organizátor akce Zdeněk Zedek. Zda tehdy pro daně přijel sám Kobylka, se ale podle pořadatele neví.

Snem vsetínského řezbáře je, aby se mu záliba stala zaměstnáním

Romanu Mikušovi ze Vsetína je pouhých 21 let, přesto jej už zvou na prestižní setkání a přehlídky řezbářských mistrů. Mladý truhlář, který se řezbařině věnuje teprve šest let, má na svém kontě už více než stovku soch, figurek, obrazů či reliéfů. Jeho zatím nejnáročnějším dílem je obraz svatého Huberta, který bude umístěn na kopci Dušná u Vsetína. "Mým snem je jednou se řezbařinou živit," řekl Mikuš. Práce se dřevem prý talentovaného umělce bavila již od útlého dětství. Záliba dostala jakousi formu zhruba v jeho 15 letech, kdy začal navštěvovat řezbářský kroužek ve Vsetíně. Ve své dílně ve Lhotě u Vsetína momentálně vyřezává asi metrovou sochu orla z lipového dřeva, na níž začal pracovat při nedávném Putování po Valašsku v rožnovském skanzenu.

Mohelnice bude patřit koncem srpna příznivcům trampské hudby

Milovníkům folku, country a trampské muziky budou patřit koncem prázdnin městské sady v Mohelnici na Šumpersku. V jejich areálu se uskuteční tradiční festival Mohelnický dostavník. Na 34. ročníku přehlídky vystoupí bezmála 40 skupin a písničkářů z celého Česka, Slovenska a Polska, řekl hlavní organizátor akce Pavel Nenkovský. Pořadatelé odstartují festival 28. srpna na nedalekém hradu Bouzov, kde vystoupí skupina Celtic Cross Ostrava a Pavlína Jíšová s přáteli. Mohelnickým dostavníkem každoročně vrcholí letní folková a country sezona v Česku.

V Českém ráji se bojovalo; netekla krev, ale rajský protlak

Ve Šťastné zemi v Českém ráji se bojovalo. Místo krve tekl rajčatový protlak, kulky nahradila rajčata. Těch organizátoři objednali deset tun. Jednu z nejoblíbenějších akcí, které se v přírodním parku v létě konají, poznamenala letos nepřízeň počasí. Bitva, která se měla odehrát už v sobotu, byla kvůli dešti odsunuta až na neděli. Návštěvnost byla nižší než v jiných letech, přesto byli organizátoři vcelku spokojeni.

Soutěž v pojídání knedlíků ovládl v novém rekordu Američan Bertoletti

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků, která se koná jako součást multikulturního festivalu Trnkobraní ve Vizovicích na Zlínsku, má nového krále. Třiadvacetiletý Patrick Bertoletti z Chicaga totiž dokázal překonat rekord nyní druhého Čecha Kamila Hamerského, který v roce 2003 spořádal 191 knedlíků. Američan v hodinovém limitu pozřel 233 kusů této pochutiny ze švestek. "Knedlíky jsou velmi chutné. Soutěž pro mě byla prvních třicet minut velmi jednoduchá, potom to však už byl horor. Cítím se, jako bych měl v žaludku celý meloun. Jsem trochu unavený, ale šťastný, že jsem to dokázal. Teď bych si dal kofolu," řekl novinářům krátce po skončení klání Bertoletti. Američan za vítězství obdržel 10.000 korun, stejnou částkou ho organizátoři festivalu odměnili za překonaný rekord. Šestatřicetiletý Hamerský, který si jich připsal 162, a třetí Američan Hall Hunt se 134 knedlíky, od počátku výrazně zaostávali. Soutěž v pojídání švestkových knedlíků se ve Vizovicích konala poprvé v roce 1972.

Motocyklová Grand Prix - Lukáš Pešek dojel čtrnáctý

Motocyklový jezdec Lukáš Pešek vybojoval v Grand Prix České republiky v Brně dva body za čtrnácté místo. Druhý domácí reprezentant ve třídě do 250 ccm Karel Abraham upadl už ve třetím kole a závod nedokončil. Zvítězil Španěl Alex Debon na aprilii. V nejslabší třídě do 125 ccm se z prvního triumfu v životě nečekaně radoval osmnáctiletý Němec Stefan Bradl rovněž s aprilií. Královskou kubaturu MotoGP suverénně opanoval Ital Valentino Rossi na yamaze a v Brně triumfoval už pošesté, zatímco jeho největšího soupeře Australana Caseyho Stonera zastavil pád. Rossi zůstal v čele s velkým náskokem a nikdo ze soupeřů jej neohrozil. Cílem projel vítězoslavně po zadním kole patnáct sekund před Španělem Tonim Eliasem, třetí skončil Ital Loris Capirossi.

Lukáš Pešek se po startu ze třetí řady dostal na sedmé místo, jeho naděje na umístění v desítce nejlepších ale brzy vyprchala. Po třetině závodu se propadl na 12. místo a v závěru ještě klesl. "Pomýšlel jsem po kvalifikaci na víc. Ale s výkonem jsem spokojený, neboť pro mě bylo nevýhodou, že jsem si okruh nevyzkoušel na suché trati," řekl Pešek. Start si pochvaloval, úvod závodu také. "Cítil jsem ale, že jedu na hranici rizika. Začalo mi podkluzovat přední kolo. Mým cílem bylo v Brně dojet, proto jsem už raději neriskoval a jel opatrně."

O motocyklovou Velkou cenu České republiky byl letos nečekaný zájem. I když pátek a sobota propršely, přišlo na brněnský Masarykův okruh za tři dny 239.000 lidí. Loňský ročník s nejvyšší návštěvností v historii byl o 6000 fanoušků bohatší. Pořadatelé jsou zájmem diváků nadšeni. Kvůli počasí a olympijským hrám čekali kolem 200.000 lidí, řekla mluvčí Automotodormu Brno Lenka Nestrojilová. Nájezd fanoušků na okruh se podle policie obešel bez problémů, i když na silnicích byl hustý provoz. Zatímco příjezd fanoušků na okruh byl klidný, měli policisté rušnou noc. V kempu v Říčanech si všimli dvou mužů, kteří tam stříleli z asi metrového děla, které se smí používat na veřejnosti jen při historických ukázkách. Na silnicích zastihli policisté 18 podnapilých řidičů.

Česko na olympiádě v neděli medaili nezískalo, oba čeští výškaři postoupili do finále

Oba čeští výškaři Tomáš Janků a Jaroslav Bába zvládli nástrahy kvalifikace a postoupili do olympijského finále. Postup do úterního závodu si vybojovali skokem přes 229 centimetrů, což pro obhájce bronzové medaile Bábu znamenalo vylepšení letošního maxima pod otevřeným nebem o jeden centimetr. Oba čeští reprezentanti v celé soutěži ani jednou nezaváhali a společně s dalšími dvěma soupeři se podělili o kvalifikační prvenství.

České basketbalistky prohrály na olympijských hrách svůj závěrečný duel ve skupině B s domácí Čínou 63:79 a do čtvrtfinále postoupily ze čtvrtého místa. Jejich úterním soupeřem v prvním kole play off proto bude nejlepší tým z áčka, kterým jsou zatím neporažené mistryně světa z Austrálie.

Česká republika v neděli na olympijských hrách další medaili nepřidala a s bilancí dvou zlatých a tří stříbrných jí patří sedmnáctá příčka. V čele pořadí se suverénně drží Čína, s velkým odstupem patří druhá příčka Američanům, třetí jsou Britové.

Smířená s rolí favoritky a odhodlaná vylepšit si osobní rekord je oštěpařka Barbora Špotáková. Na olympijských hrách se úřadující mistryně světa poprvé představí v úterní kvalifikaci, finále je na programu o dva dny později. Barbora Špotáková je přibližně v polovině svého olympijského pobytu v Pekingu, ale jedno už ví jistě. Tentokrát se nevrátí z dějiště velkého závodu bohatší o znalosti několika slovíček místního jazyka. Před rokem v Japonsku se jí to při mistrovství světa v Ósace podařilo. Dokonce vymyslela novou přezdívku pro svého trenéra Rudu Černého. Zjistila, že plešatý se řekne "Órudó", takže přezdívka pro prostovlasého kouče byla na světě. V Pekingu ale narazila na složitost tónů, které mění význam slov i celých vět.

Skokan na lyžích Jan Mazoch definitivně uzavřel aktivní kariéru

Skokan na lyžích Jan Mazoch definitivně uzavřel aktivní kariéru. Dvaadvacetiletý vnuk legendárního Jiřího Rašky se po loňském vážném úrazu a pádu v Zakopaném nezbavil psychických obtíží a na můstku v rodném Frenštátu pod Radhoštěm v rámci Velké ceny absolvoval svůj poslední závod. Skončil čtrnáctý. "O výsledek nešlo, chtěl jsem si to užít," řekl novinářům Mazoch, kterému dole pod můstkem poděkovali za dlouholetou reprezentaci představitelé národního svazu.

Zlom v kariéře nastal loni v lednu na závodech Kontinentálního poháru v polském Zakopaném. Skokana ve vzduchu srazil prudký poryv větru a po krkolomném pádu na hlavu strávil několik dnů v umělém spánku. Mazoch se přesto poměrně rychle zotavil a už na podzim se ke sportu vrátil. V posledních měsících však na můstku stále více bojoval s problémy psychického rázu. "Sledoval jsem sílu větru a soustředil jsem se na všechno kolem, jenom ne na vlastní skok. Podle psychologů to mohlo trvat týdny, měsíce nebo i roky. Za takových okolností nemá smysl pokračovat dále," řekl Mazoch, podle nějž jde o nezvratné rozhodnutí.

Čeští letečtí akrobaté na kluzácích vyhráli soutěž družstev na ME

Čeští letečtí akrobaté na kluzácích vyhráli soutěž družstev na mistrovství Evropy v polské Radomi. V konkurenci osmi družstev porazili stříbrné Rusko, bronz získalo Německo. Další zlato vybojoval ve volné sestavě Přemysl Vávra, ve stejné disciplíně bral Jan Rozlivka bronz. Soutěží, které se konaly od 7. srpna, se účastnila čtyřicítka pilotů. Mezi jednotlivci kraloval Maďar Ferenc Tóth, Vávra byl pátý.

Počasí

Po chladném víkendu se oteplí, bude skoro jasno. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 22 až 26 stupňů Celsia.