Zprávy

Klaus je připraven podepsat "bez váhání" smlouvu o radaru USA

Prezident Václav Klaus je připraven "bez jakéhokoliv váhání" podepsat smlouvu o americkém protiraketovém radaru, kterou v úterý v Praze stvrdili ministryně zahraničí USA a její český protějšek. "Považuji radar za další tmelící prvek našeho partnerství se Spojenými státy," řekl prezident. Podle něj je podpis smlouvy důležitý i vzhledem k českému členství v EU. Klaus to řekl novinářům při svém propuštění z nemocnice do domácího léčení po operaci kyčelního kloubu. Smlouvu musí ještě schválit parlament. Tam ovšem nemá radar podporu jistou. Zelení již několikrát zopakovali, že by dokument Česko mělo podepsat až poté, co bude znám nový americký prezident. Proti radaru vystupuje i ČSSD a KSČM. Parlament bude smlouvy o umístění amerického radaru na českém území a o pobytu amerických vojáků definitivně schvalovat zřejmě koncem letošního a možná až počátkem příštího roku. Vyplývá to z vyjádření politiků i příslušných legislativních lhůt.

Václav Klaus svolává na příští úterý do Lán schůzku k české zahraniční politice. Pozval na ni premiéra Mirka Topolánka (ODS), vicepremiéra Alexandra Vondru (ODS) a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za Stranu zelených). Hovořit by měli o českém předsednictví EU, lisabonské smlouvě a výměnách velvyslanců. Podle Klause by v červenci měl do Lán přijet i polský prezident Lech Kaczynski. Ten minulý týden zmírnil své odmítavé stanovisko k lisabonské smlouvě a prohlásil, že Polsko nebude překážkou pro její ratifikaci. Jeho výroky nechtěl Klaus komentovat. Podle něj je ale na polského prezidenta vyvíjen velký tlak ze strany vlády Donalda Tuska i z velkých zemí EU, jako je Francie.

Medveděv: Rusko "krajně znepokojeno" dohodou o radaru USA v ČR

Rusko zváží odvetná opatření po podpisu americko-české dohody o vybudování radaru protiraketové obrany, zůstává ale otevřeno dalším jednáním. Prohlásil to ruský prezident Dmitrij Medveděv, který se v Japonsku účastní summitu osmi nejvyspělejších států světa sdružených ve skupině G8. Rusko již po úterním podpisu americko-české dohody o zřízení radaru v ČR dalo bez dalšího upřesnění najevo, že odpoví i vojensky. Americký protiraketový deštník podle Moskvy je s to narušit bezpečnost a stabilitu nejen v Evropě, ale i v globálním měřítku. Pentagon vzápětí ujistil, že protiraketový štít je zaměřen proti hrozbám z Blízkého východu, a ne proti Rusku.

STEM: Polovina Čechů si nepřeje schválení smlouvy o radaru

Téměř polovina občanů Česka - konkrétně 48 procent lidí - si podle průzkumu agentury STEM pro Českou televizi (ČT) myslí, že parlament a prezident by neměl schválit dohodu o výstavbě radarové základny USA v Česku. Opačný názor zastává 34 procent lidí, 18 procent neví. Průzkum se uskutečnil 4. a 7. července a bylo při něm dotázáno 646 lidí. Ukázal také, že 47 procent lidí si myslí, že parlament by měl s jednáním o radaru počkat až do zvolení nového prezident USA. Jeho volba se uskuteční v listopadu. Naopak podle 26 procent lidí by parlament na tuto volbu čekat neměl, 27 procent respondentů neví.

Při výstavbě radarové základny USA budou preferovány české firmy

České firmy budou mít přednostní možnost podílet se na případné výstavbě amerického protiraketového radaru v českých Brdech. Uvedl to první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, který vyjednával o smlouvě mezi ČR a USA. České bezpečnostní firmy by měly mít na starosti například i ostrahu komplexu. Pojar připomněl, že na základně bude podle smlouvy z americké strany maximálně 250 osob. Vnitřní bezpečnost si Američané budou zajišťovat sami, i když zřejmě s pomocí českých bezpečnostních firem, vnější bezpečnost zůstává starostí České republiky. Na základně bude podle smlouvy český velitel se svým týmem, který bude s americkou stranou úzce spolupracovat. Podle Pojara smlouva s USA obsahuje výraznou část týkající se ekologie, kterou Spojené státy obvykle do podobných dohod nevčleňují.

Náskok ČSSD před ODS se výrazně snížil

ČSSD by nadále volilo nejvíce voličů, avšak její náskok před ODS se výrazně snížil. Uvedla to společnost Median. Podle jejího průzkumu by v červnu volilo ČSSD 35,5 procenta voličů, ODS 32,5 procenta, KSČM 15,1 procenta, KDU-ČSL 5,8 procenta a Stranu zelených 4,5 procenta. Ještě v dubnu by přitom ČSSD volilo o deset procent voličů více než ODS, nyní je to jen o tři procenta více. ODS tak dosáhla nejlepšího výsledku od konce loňského roku. Průzkum se konal od 2. června do 1. července 2008 a bylo při něm dotázáno 1072 respondentů starších 18 let.

Bursík chce mimořádný sjezd, Kuchtová je proti

Předseda zelených Martin Bursík chce navrhnout svolání mimořádného sjezdu. Podle jednacího řádu Strany zelených by se mohl sejít v září. S návrhem nesouhlasí první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Podle ní by stranické frakce začaly už před sjezdem "prát prádlo na veřejnosti", což uškodí zeleným v krajských a senátních volbách v polovině října. Kuchtová ale potvrdila, že Bursík má v předsednictvu sílu svůj návrh prosadit. Pro jsou čtyři členové předsednictva, proti tři. O záměru vyvolat sjezd už Bursík několikrát mluvil, chce tak utvrdit svůj mandát. Na odpor se mu ale postavilo šest šéfů krajských organizací. Domnívají se, že by se strana měla na podzim soustředit na krajské a senátní volby. V řádném termínu by zelení měli sjezd uspořádat počátkem roku 2009.

Paroubek podal trestní oznámení na poslance Wolfa

Předseda ČSSD Jiří Paroubek podal trestní oznámení na poslance Petra Wolfa. Poslanec, který už před dvěma týdny vystoupil z ČSSD, Paroubka obvinil z pokusu o vydírání při prezidentské volbě. Paroubek vzápětí Wolfa vyzval, aby své tvrzení doložil, nebo aby ho odvolal a omluvil se. Protože se tak nestalo, podal na Wolfa trestní oznámení pro pomluvu a poškozování dobrého jména. Oznámil to Ondřej Macura z tiskového oddělení Lidového domu. Wolf tvrdí, že mu při prezidentské volbě Paroubek hrozil tím, že zveřejní údajné nesrovnalosti s čerpáním státní dotace, kterou Wolf získal pro svou firmu UT 2002, pokud nezvedne ruku pro kandidáta ČSSD Jana Švejnara. Paroubek připustil, že o Wolfových potížích věděl už od loňského prosince, popírá ale, že by je využil pro Wolfovo vydírání.

Schwarzenberg dosud neprostudoval audit Čunkových financí

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) se zatím nedostal k prostudování auditu rodinných financí vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka. S výsledky šetření americké detektivní kanceláře Kroll se podle mluvčí Zuzany Opletalové seznámí v několika příštích dnech. "O výsledcích bude nejdřív informovat premiéra Mirka Topolánka," uvedla. Schwarzenbergovi se nelíbí, že se Čunek po loňské podzimní rezignaci vrátil do vlády, i když se podle jeho názoru nedostatečně očistil z podezření z korupce. S premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) se nakonec v dubnu dohodl na tom, že se Čunek do kabinetu vrátí pod podmínkou, že finance staronového místopředsedy vlády do července prověří auditorská firma, kterou vybere a zaplatí Schwarzenberg. Šéf lidovců opustil loni v listopadu vládní funkce kvůli obvinění z korupce. Když jej žalobci očistili, křesťanští demokraté svého lídra znovu do koaličního kabinetu nominovali. Čunek nevidí důvod, proč by měl z vlády odstoupit. Tvrdí, že ani auditu se obávat nemusí, "protože není proč".

Území senátních volebních obvodů se změní

Území třetiny senátních volebních obvodů se zanedlouho změní tak, aby každý senátor zastupoval přibližně stejný počet obyvatel. Počítá s tím novela volebního zákona, kterou ve středu schválil Senát. Úprava hranic se týká i devíti ze 27 obvodů, kde si budou svého zástupce v horní komoře vybírat voliči už letos v říjnu. Ministr vnitra Ivan Langer senátorům slíbil, že novela nabude účinnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů co nejdříve, "aby nebyl v žádném případě ohrožen termín konání voleb". Senátní volby musejí podle zákonných lhůt letos začít nejpozději 24. a 25. října.

Stipendium pro cizince na vysokých školách se zvýší o 2000 korun

Ministerstvo školství zvýší od 1. října měsíční stipendia určená cizincům na veřejných vysokých školách o 2000 korun. Zahraniční studenti, kteří ještě nemají magisterský titul, tak budou dostávat měsíčně 9000 korun, cizinci s magisterským titulem pak 9500. Informoval o tom tiskový odbor ministerstva. Současné příspěvky podle něj neodpovídají stoupajícím životním nákladům. Stipendia jsou přiznávána zahraničním studentům, kteří spadají do jedné ze tří kategorií. První z nich jsou vládní stipendisté, tedy cizinci, kteří jsou ke studiu přijímáni v rámci projektů rozvojové pomoci. V ČR jich studuje asi 760, nově bude přijímáno 130 těchto studentů ročně. Druhou skupinu tvoří takzvaní reciproční stipendisté, mezi které jsou řazeni cizinci ze zemí, se kterými má Česko sjednány bilaterální smlouvy o spolupráci v oblasti školství. V průběhu akademického roku studuje v ČR ve tří až devítiměsíčních cyklech asi 300 těchto cizinců. Poslední kategorii tvoří asi dvacítka příslušníků krajanských komunit, kteří do Česka jezdí na jeden až dva semestry.

Urbanová v Čunkově kauze popřela výpověď místostarosty Vsetína

Korunní svědkyně v údajné korupční kauze šéfa lidovců Jiřího Čunka Marcela Urbanová ve středu u olomouckého okresního soudu popřela výpověď vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka. Ten při výslechu poskytl Čunkovi falešné alibi na dobu, kdy měl převzít půlmilionový úplatek. Kudlík uvedl, že s vicepremiérem v této době byl. Podle Urbanové se však ten den spolu nesešli. Kudlíka státní zástupce obžaloval z křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o nadržování. Místostarosta obvinění odmítá. Kvůli křivému svědectví byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a současný náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček, jeho trestní stíhání žalobce loni zastavil.

Vnitro se musí omluvit dvěma účastníkům technoparty CzechTek

Ministerstvo vnitra se podle středečního rozhodnutí pražského městského soudu musí omluvit dvěma účastníkům technoparty CzechTek, která se konala v roce 2005 u Mlýnce na Tachovsku. Jednomu z nich musí ministerstvo zaplatit 10.000 a druhému 20.000 korun za tehdejší neadekvátní zásah policistů. Účastníci technoparty Ondřej Holous a Pavel Kuchař žalovali ministerstvo ve sporu na ochranu osobnosti. Tvrdili, že je policisté zasahující na akci napadli. Tisícovka policistů, převážně těžkooděnců, při zásahu proti technařům použila slzný plyn, pendreky, výbušky a vodní děla. Několik desítek účastníků technoparty i policistů bylo zraněno.Tvrdý policejní zásah vyvolal v roce 2005 ostré protesty veřejnosti i debatu mezi politiky.

Skácel a Kopal se dostali do sporu o Národní domobranu

Představitelé krajní pravice Jan Skácel a Jan Kopal, dosud blízcí spolupracovníci, se dostali do sporu o občanské sdružení Národní domobrana, které minulý pátek Kopal spolu s Josefem Paličkou zaregistrovali na ministerstvu vnitra. Skácel se od něj jako zmocněnec a předseda přípravného výboru strany Národní demokracie distancoval. Národní demokracii Skácelovi pomáhal zakládat i Kopal. Po podání žádosti o registraci Národní domobrany prohlásil, že je toto sdružení předstupněm k politické straně Národní demokracie. To ale Skácel rozhodně odmítl. "Toto sdružení nemá s Národní demokracií nic společného," uvedl v tiskovém prohlášení, které poskytl ČTK. Vytvoření Národní domobrany je podle Skácela samostatným aktem zakladatelů Kopala a Paličky, kteří registraci jakéhokoli občanského sdružení, jež by bylo předstupněm Národní demokracie s přípravným výborem této strany nikdy neprojednali, zdůraznil. Palička navíc popudil Skácela svými výroky pro internetový server Týden.cz. "My půjdeme proti všem, zbraně si vynutíme. Obklíčíme domy a rodiny vojáků a policistů," řekl serveru. Národní domobrana je už třetí militantní skupinou na české ultrapravicové scéně. Národní strana před časem založila Národní gardy a Dělnická strana Ochranné sbory.

Soud v Táboře potrestal ženu, která pěstovala konopí jako lék

Dvouměsíční trest s podmíněným odkladem na jeden rok uložil tuto středu táborský okresní soud jednapadesátileté Libuši Bryndové za to, že pěstovala konopí jako lék. Tvrdila, že jí pomáhá při jejích artritických a astmatických potížích. Soud ji přitom neodsoudil za výrobu konopných mastí, ale za to, že konopnou drť inhalovala. Podle soudu ji tak zneužila k toxikomanii. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů by jí hrozilo až pět let vězení. Podle obhajoby je však hodnota psychotropních látek v rostlinách příliš nízká, aby se dalo mluvit o toxikomanii. Obhájkyně se proti rozsudku na místě odvolala. Za pěstitele konopí pro léčebné účely se začátkem roku postavil Nejvyšší soud. Soudci vrátili k novému projednání případ ženy z Nymburska, na jejíž zahradě policisté při dvou raziích našli nejdříve 58 a poté 12 rostlin konopí. Tvrdila, že výtažky z rostliny užívá k léčení chodidel a žaludečního vředu.

Z tuzemských potrubí loni unikla bezmála pětina pitné vody

Z tuzemských potrubí v loňském roce uniklo 126 milionů metrů krychlových pitné vody, což je takřka pětina její roční produkce. Loňské ztráty pitné vody byly ale díky investicím do vodohospodářské infrastruktury nižší než v předchozích letech. Vyplývá to ze zprávy ministerstva zemědělství, kterou projednala vláda. V zemích západní Evropy jsou ztráty pitné vody podle odborníků stále nižší než v Česku a pohybují se mezi deseti až 20 procenty. V ČR bylo loni vyrobeno 679,2 milionu kubíků pitné vody, přičemž ztráty podle údajů Českého statistického úřadu činily 125,991 milionu metrů krychlových a na loňské produkci pitné vody se podílely 18,6 procenta. Před 20 lety činil podíl ztrát 30 procent. "Ztráty ve vodovodní síti se daří soustavně snižovat. Oproti roku 2005 se je podařilo snížit o 2,3 procenta, což představuje úsporu zhruba 2000 litrů na obyvatele a rok," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

V ČR dlouhodobě klesá počet onemocnění TBC

V České republice klesl počet onemocnění TBC, loni bylo hlášeno nejméně případů v historii. Už několik let ale přibývá cizinců s touto infekcí. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo loni hlášeno 871 případů TBC u občanů ČR, to je 8,4 na 100.000 obyvatel. U cizinců bylo hlášeno 153 onemocnění. Na TBC zemřelo 56 lidí. Nejvíce případů na 100.000 obyvatel bylo v Praze, - 12,3 - a v Jihomoravském kraji - 10,8. Nad republikový průměr se dostaly také kraje Moravskoslezský s 9,5 případy, Královéhradecký s 9,4, Ústecký s 9,3 a Olomoucký s 8,7 případy TBC na 100.000 obyvatel. Nejnižší nemocnost hlásila Vysočina. Světová zdravotnická organizace a EU považují za nízký výskyt 20 onemocnění na 100.000 obyvatel, tuto hranici nepřesáhl už šestým rokem za sebou žádný kraj v ČR.

Luhačovice se zatím nedostaly na seznam památek UNESCO

Celkem 27 přírodních a kulturních objektů zařadila letos Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na prestižní seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Mezi 47 objekty, jejichž kandidaturu posuzoval v těchto dnech příslušný výbor světové organizace v kanadském Québeku, byly i Luhačovice se svým souborem staveb architekta Dušana Jurkoviče. Lázeňské město se na seznam sice nedostalo, nebylo ale ani vyřazeno, takže má šanci uspět v budoucnu. Výbor UNESCO navíc doporučil zpracovat srovnávací studii o evropských lázeňských městech. Luhačovice byly jedinou památkou z Česka, o níž výbor letos rozhodoval. Další památky, které by Česká republika chtěla v budoucnu dostat na seznam, jsou Žatec s jeho chmelařskou tradicí, vysílač na Ještědu či hřebčín Kladruby nad Labem.

Češi na aukci lichtenštejnských sbírek koupili osm obrazů

Na středeční dražbě uměleckých předmětů lichtenštejnských sbírek, kterou pořádá londýnská aukční síň Christie´s, koupili Češi osm obrazů. Tři obrazy vydražila společnost Vinné sklepy Valtice a podle kastelánky zámku Lednice Ivany Holáskové se jistému milovníkovi umění z Břeclavska podařilo zakoupit pět obrazů holandských mistrů. Všichni dosud známí čeští kupci dražili na dálku telefonem. Dražba je třetím pokračováním celkového rozprodeje části uměleckých sbírek, kterou lichtenštejnská panovnická rodina považuje za přebytečné. Prodávaná část sbírky jednoho z nejstarších dosud vládnoucích evropských panovnických domů představuje jako celek pět století evropského umění a řemesla. Řadu dražených děl Lichtenštejnové odvezli koncem války ze svých někdejších zámků v Lednici a Valticích.

Americký herec Danny Glover přijel na karlovarský festival

Na karlovarský festival přijel ve středu jeden z nejuznávanějších černošských herců současnosti Američan Danny Glover. Stejně jako britský herec Christopher Lee, který by se měl před Grandhotelem Pupp objevit večer, převezme Glover Cenu prezidenta MFF Jiřího Bartošky. Je udělována osobnostem, které v oblasti hereckého umění, filmové režie či producentské činnosti zásadním způsobem přispívají k rozvoji filmové tvorby. K nejslavnějším rolím rodáka ze San Franciska, který se k herectví dostal až kolem třicítky, patří postava Rogera Murtaugha ve čtyřech pokračováních akčního hitu Smrtonosná zbraň. V posledním desetiletí se Danny Glover věnuje vedle herectví rovněž filmové produkci a režii. V současnosti pracuje na filmu o Toussaintu Louverturovi, vůdci povstání otroků proti francouzským kolonizátorům na Haiti. Na festivalu se objeví i na plátně, a to ve dvou snímcích v sekci Horizonty - Honeydripper a Prosíme přetočte.

Na Colours of Ostrava vystoupí Sinéad O'Connorová a Happy Mondays

Britská zpěvačka Sinéad O'Connorová, její krajané z kapely Happy Mondays a americká skupina Gogol Bordello budou hlavními hvězdami čtyřdenního mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava. Ten začne ve čtvrtek a potrvá do neděle. Přehlídka zaměřená na rock, world music a etnickou hudbu se letos bude v centru Ostravy konat již posedmé. Na festivalových scénách se dále představí například britská hvězda současné elektronické hudby Goldfrapp či kanadská inuitská zpěvačka Tanya Tagaq. Východní mantry bude zpívat německá zpěvačka Deva Premalová, ze Slovenska přijede šansoniérka Szidi Tobiasová. Dalšími zahraničními lákadly budou norský saxofonista Jan Garbarek a indický perkusista Trilok Gurtu; zástupcem africké hudby bude malijský písničkář Habib Koité. Ze zahraničí přijede více než 40 kapel z celého světa, celkem na festivalových pódiích vystoupí přes 100 zpěváků, kapel a dýdžejů. Domácí barvy budou hájit například Lucie Bílá, Bára Basiková a Iva Bittová, Dan Bárta s Illustratosphere, J.A.R. a Xavier Baumaxa. Součástí festivalového programu budou projekce hudebních filmů, workshopy salsy, hip hopu a afrických tanců.

V ostravské zoo se narodili kriticky ohrožení tygři ussurijští

V ostravské zoologické zahradě se narodila dvě mláďata tygrů ussurijských, kteří jsou ve volné přírodě zejména kvůli pytláctví na pokryji vyhubení. Tygři obývají už jen zlomek své původní domoviny na Dálném východě. V přírodě jich nyní žije podle odhadů asi 350, což je méně než množství těchto tygrů chovaných v zoologických zahradách. Samičky se narodily desetileté tygřici Maji dovezené do Ostravy z petrohradské zoo a stejně starému samci Xeronovi původem z pražské zoo. Oba tygry získala zahrada v roce 1999. První mláďata páru se nepodařilo odchovat. Poprvé se tak zoo z přírůstku radovala v roce 2002. Odrostlá mláďata darovala zahradám v Portugalsku a Švédsku, kde však později samička uhynula po napadení samcem. Další mláďata měl pár v roce 2006 a získala je německá zoo.

Ze sportu:

Návrat hokejového útočníka Martina Straky do Plzně je podle všeho již definitivně domluven. Olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z Vídně 2005 ukončil angažmá v zámořské NHL, kde naposledy oblékal dres New York Rangers, a vrací se do mateřského klubu. Vedení Západočechů plánuje vše oficiálně potvrdit na čtvrteční tiskové konferenci, na které bude oznámena i funkce, kterou bude Straka vykonávat v managementu klubu.

Česká tenistka Lucie Šafářová vypadla už ve druhém kole turnaje v Budapešti, kde byla nasazenou pětkou. Nestačila na Němku Annu-Lenu Grönefeldovou, jíž podlehla 1:6 a 4:6.

Krátce o počasí

Bude oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty vystoupí na 18 až 22 st., na horách bude kolem 14.