Zprávy

USA a Česko podepíšou smlouvu o americkém radaru

Základní smlouvu umožňující, aby na českém území vznikl radar amerického systému protiraketové obrany, v úterý v Praze podepíšou ministři zahraničí USA a ČR Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg. Několik let domlouvaný projekt, který podle průzkumů odmítá většina české veřejnosti, tak získá oficiální podklad. Smlouvu ovšem musí schválit český parlament, kde pro ni koaliční vláda Mirka Topolánka vůbec nemá jistou podporu. S předsedou české vlády bude Riceová v Praze jednat ještě před odpoledním podpisem smlouvy a setkají se i na slavnostní večeři organizované úřadem vlády. Riceová dostane od premiéra dárek - český granát a českou klasickou hudbu.

Condoleezza Riceová nenavštíví Polsko. Nezměnilo se na tom nic ani poté, co se s ní nečekaně ve Washingtonu sešel polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Po jednání řekl, že si s americkou kolegyní vyjasnili stanoviska. Polský premiér Donald Tusk v pátek oznámil, že Polsko zatím nepřijímá současnou nabídku Spojených států na pomoc s modernizací polské armády, která je podmínkou pro souhlas Varšavy s výstavbou amerického protiraketového systému.

Prezidenti Spojených států a Ruska George Bush a Dmitrij Medveděv nepokročili ve sporech kolem protiraketové základny, kterou chtějí Američané postavit ve střední Evropě a proti které jsou stále Rusové. Zatímco americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se chystá v úterý v Praze podepsat smlouvu o zřízení její radarové části v Česku, k podobnému kroku ohledně umístění protiraketových střel s Polskem se zatím nechystá. Varšava se s Washingtonem stále nedohodla. Před odletem do Česka má nicméně odpoledne v USA jednat s polským ministrem zahraničí Radoslawem Sikorským. Medveděv vyjádřil znepokojení nad tím, že vázne vyjednávání mimo jiné o ruských kontrolách na zařízeních základny, které USA nabídly, aby otupily ruský odpor k základně. Jak Česko, tak Polsko se ovšem k tomu staví rezervovaně.

Stavba radaru v Brdech by významně neměla ovlivnit životní prostředí v této oblasti. Kvůli základně by mělo být například vykáceno asi 20 hektarů lesa, na 85 hektarech by měly stromy "prořídnout". Vyplývá to ze čtyřstránkové informační zprávy, kterou zveřejnil vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených). Podle něj je to první zveřejněná informace, která se dopadem na životní prostředí zabývá. Riziko usmrcení chráněných živočichů nelze podle zprávy vyloučit. Nemělo by ale být vyšší než u jiných staveb v lesích. Stavba by se neměla dotknout ani vod.

Na demonstraci proti radaru čeká iniciativa několik tisíc lidí

Zástupci Iniciativy Ne základnám očekávají, že na jejich úterní demonstraci proti podpisu smlouvy o radaru přijde několik tisíc lidí. Novinářům to řekli aktivisté Jan Tamáš a Jan Májíček. Uvedli, že úterním podpisem protestní činnost iniciativy nekončí a tlak na politiky bude pokračovat. Nyní jsou "terčem" především poslanci a senátoři, kteří budou o osudu smlouvy přímo rozhodovat. "S tím jak se budou blížit krajské volby tak ten tlak budeme přesunovat víc a víc na regionální úroveň, protože to budou kandidáti do krajských voleb, kteří se budou ucházet o naše hlasy a my budeme mít větší možnost našeho hlasu využít pro to, aby tady základna USA nestála," vysvětlil Tamáš. Podle průzkumů s umístěním radaru systému v České republice nesouhlasí okolo 70 procent českých občanů.

Hulinský (ČSSD) pozval ruského experta na protiraketovou obranu

Stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský pozval do Lidového domu, pražského sídla ČSSD, ruského experta na protiraketovou obranu a náčelníka sekce mezinárodních dohod ruského ministerstva obrany Jevgenije Bužinského. V úterý odpoledne bude ruský odborník přednášet ve Steinerově sále o ruském pohledu na protiraketovou obranu. Akce se koná v týdnu, kdy je Hulinského dlouholetý rival, šéf strany Jiří Paroubek se sociálnědemokratickou delegací v Izraeli.

Bursík nechce koaliční schůzku nad výsledky Pačesovy komise

Ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík nepokládá ze vhodné svolat nyní k dílčím výsledkům energetické komise koaliční schůzku, jak v neděli navrhla místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Ministr rovněž řekl, že má výhrady ke složení týmu, který bude zprávu oponovat. "Kdybychom teď svolávali nad dílčími výsledky koaliční schůzku, byla by to politizace práce komise," řekl dnes Bursík. Ministr navíc upozornil, že jde stále o dílčí výsledky komise pro posouzení energetických potřeb Česka, kterou vede předseda Akademie věd Václav Pačes. Závěry by se tedy měly hodnotit až po zveřejnění závěrečné zprávy v září.

V Ostravě začala zkušební likvidace kalů z ropných lagun

Sdružení Čistá Ostrava zahájilo s více než ročním zpožděním zkušební odtěžování ropných kalů z lagun bývalé chemičky Ostramo. Během šesti měsíců chtějí firmy provápnit 16.000 tun odpadů a vyrobit z nich speciální palivovou směs pro společnost ČEZ, řekla Alena Orlíková z Čisté Ostravy. Podle regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanové ale společnost žádnou smlouvu o odběru směsi a jejím spalování se sdružením doposud neuzavřela. Sdružení Čistá Ostrava, které zakázku získalo od státu za tři miliardy korun v roce 2004, začalo na břehu lagun odklízet nezpracovatelnou suť a haldovinu - příměsi, které by mohly poškodit stroje na zavápnění lagun. Do konce roku chce Čistá Ostrava vyrobit z ropných kalů až 40.000 tun alternativní palivové směsi.

EK chce možnost snížit DPH u jídel v restauracích, plen i bydlení

Evropská komise navrhla, aby země Evropské unie mohly uplatňovat sníženou sazbu DPH na víc věcí a služeb než v současnosti. Týkat by se to mohlo třeba jídel v restauracích, kadeřnických služeb, dětských plen či bydlení. O návrzích informoval eurokomisař pro daňové otázky László Kovács. Otázkou však je, jak se na návrhy budou dívat členské země, které by je pro vstup v platnost musely jednomyslně schválit. Odpor k podobným myšlenkám zazníval v minulosti hlavně od Německa či Dánska, které sníženou sazbu daně vůbec nemá. Naopak podporu komise asi najde u Francie, která nyní "sedmadvacítce" předsedá.

ČR podepíše s Evropskou vesmírnou agenturou přístupovou smlouvu

Premiér Mirek Topolánek a ředitel Evropské vesmírné agentury (ESA) Jean-Jacques Dordain podepíšou v úterý smlouvu o přistoupení České republiky k této mezivládní výzkumné a vývojové organizaci. Plnoprávným členem ESA se Česko stane po schválení smlouvy parlamentem. ESA se zabývá výzkumem vesmíru a vesmírných technologií. Byla založena v roce 1975 a nyní v ní je 17 členských zemí Evropské unie. Je uznávaným a rovnocenným partnerem americké NASA, Ruské kosmické agentury či japonské NASDA. Česká republika je první z postkomunistických zemí, která se členem ESA stává.

Český vesmírný výzkum má dlouhou tradici. Už bývalé Československo spolupracovalo s někdejším Sovětským svazem na programu Interkosmos, jehož součástí byl v roce 1978 let Vladimíra Remka do vesmíru. Následovala série českých družic Magion. Čeští vědci se podílejí na vybavení mnoha družic speciálními měřicími přístroji.

Za dva roky platnosti bodového systému přišlo o řidičský průkaz téměř 10 tisíc řidičů

Za dva roky fungování bodového systému postihu neukázněných motoristů v ČR se přestupků či trestných činů, za něž jsou udělovány body, dopustilo již 930 131 řidičů. Po dosažení dvanáctibodové hranice přišlo za dva roky o řidičský průkaz 9 938 lidí, to je zhruba stejný počet jako má obyvatel Čáslav. Sdělilo to ministerstvo dopravy. Řidičské oprávnění má v ČR 6,327 miliónu lidí. To znamená, že postiženo body bylo téměř patnáct procent z nich. Například ve srovnání s Německem, kde bodový systém existuje mnohem déle, je to ale stále ještě nízké číslo. V Německu dostalo nějaký ten bod osmdesát procent motoristů," uvedl Lukáš Kadula, který má na MD bodovou statistiku na starosti. Problémem ovšem je, že 46,6 procenta všech udělených bodů dostali řidiči za překročení povolené rychlosti. Bodový systém ovšem neplní svůj hlavní cíl, jímž bylo snížit o polovinu počet mrtvých na silnicích. Za letošní první pololetí při nehodách v ČR zahynulo 445 lidí, pouze o 49 méně než ve stejném loňském období.

CzechTourism: ČR je sedmnáctou nejbezpečnější zemí světa

Česká republika je v letošním roce sedmnáctou nejbezpečnější zemí světa. V rámci regionu střední a východní Evropy se umístila dokonce na druhé pozici za Slovinskem. Podle státní agentury CzechTourism (CzT) to vyplývá z hodnocení 140 zemí podle takzvaného Global Peace Indexu (GPI). Hodnotí se například výdaje na zbrojení, vztahy se sousedními zeměmi, míra respektování lidských práv, ekonomická a vzdělanostní situace, riziko teroristických útoků a kriminalita. Ze šetření podle mluvčí agentury Karin Šeligové plyne, že nejpokojnější jsou spíše malé země se stabilním demokratickým režimem podpořeným dobrými ekonomickými výsledky.

Největší cestovní kanceláře jsou na trhu stále silnější

Sedmička největších cestovních kanceláří zaujímá na trhu stále větší podíl. Zatímco před pěti lety na ně připadalo 15 procent celkových tržeb cestovních kanceláří, loni to bylo již 35 procent. Naopak význam malých firem klesá. Vyplývá to z analýzy společnosti Mag Consulting a údajů ČSÚ. V České republice působí sedm CK, které mají 100 a více zaměstnanců. "Jsme tak svědky postupné koncentrace tržeb u největších cestovních kanceláří," uvedl šéf Mag Consulting Jaromír Beránek. Jako důvod uvedl především známost značek velkých CK a také možné nižší ceny zájezdů. Češi samotní utratí každoročně za zájezdy zhruba 14 miliard korun, větší část celkových tržeb cestovních kanceláří připadá na příjezdy zahraničních turistů do České republiky.

Průzkum: Výskyt střelných zbraní ve školách je zatím ojedinělý

Výskyt střelných zbraní v českých školách je zatím ojedinělý, vyplývá ze šetření Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), jehož výsledky má ČTK k dispozici. Zkušenost se střelnou zbraní mělo v posledních třech letech přes jedno procento škol, zbylé zatím tento problém neřešily. Podle průzkumu se v posledních třech letech téměř čtyři pětiny škol nesetkaly u svých žáků ani s bodnými a sečnými zbraněmi. Situace je podobná jako v roce 2004, uvádí se v materiálu, který ústav zveřejnil.

Desetina škol v průzkumu uvedla, že se za poslední tři roky setkala u školáků se sečnou či bodnou zbraní jednou, asi pět procent škol zaznamenalo tři i více případů. Častější výskyt je podle ÚIV ve větších školách a v ústavech ve větších městech. V některých školách učitelé u svých svěřenců nacházejí také například boxery a řetězy. Z průzkumu také vyplývá, že deset procent škol řeší nejméně jednou měsíčně slovní útok žáka na učitele. Přibližně stejné procento škol se s podobnými případy setkává několikrát za pololetí, asi 13 procent škol maximálně několikrát za školní rok, jinde ještě méně častěji.

Policie řeší případ údajného týrání dětí v Berouně

Policisté se zabývají případem týrání dvou malých dětí z Berouna, kterým jejich trýznitelé při ponižování údajně nasazovali obojky a nahrávali je na kameru. Podle Berounského deníku jde o dvouletého chlapce a zhruba šestiletou dívku, oba skončili v péči dětského domova v Kladně. Jeho ředitelka Hana Gabrielová řekla, že děti mají po těle modřiny, ale jejich psychický stav je zatím v pořádku. Jak se bude psychika dětí vyvíjet v budoucnu, je ale podle ní otázkou.

Podle Berounského deníku měly děti na krku obojky a podstupovaly tělesné i psychické tresty. Zda měly nahrávky sloužit pro uspokojení pedofilů či sadomasochisticky zaměřených lidí, není podle listu zatím známo. Matka dětí je nyní v psychiatrické léčebně a vlastní otcové se k dětem nechtějí znát, napsal list. Na podezření z týraní dětí upozornila odbor sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu dětská lékařka.

S údajným gangem vyděračů prý spolupracoval policista

Policisté minulý týden zadrželi a obvinili sedm lidí, které podezírají z vydírání podnikatele z Pardubicka. Údajně po něm požadovali tři miliony korun. Se skupinou prý spolupracoval i policista z Obvodního ředitelství Prahy I. Podle serveru tn.cz nabídli údajní vyděrači policistovi 5000 korun za to, že zastaví auto podnikatele při silniční kontrole. Při té příležitosti mu pak prý do vozu vhodili papír s e-mailovou adresou. Prostřednictvím elektronické pošty podnikatele vydírali - chtěli po něm tři miliony korun, jinak mu hrozili pobytem ve vězení kvůli drogám, uvedl server.

Komunitu narkomanů v Praze postihla epidemie hepatitidy typu A

Komunitu uživatelů drog v Praze postihla epidemie hepatitidy typu A. Za první pololetí letošního roku se výskyt tohoto onemocnění oproti stejnému období roku loňského zvýšil téměř desetkrát; za červen to ve srovnání se stejným měsícem v loňském roce bylo dokonce osmnáctkrát. ČTK to řekla Zdeňka Jágrová z hygienické stanice hlavního města Prahy. Epidemie se zatím týká pouze uživatelů drog a lidí žijících v jejich blízkosti; počet nakažených však může v příštích týdnech výrazně vzrůst.

Europoslanec Ransdorf autem zranil ženu na přechodu v Praze 6

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) srazil na přechodu pro chodce v Praze 6 mladou ženu. Dívka utrpěla zranění hlavy a byla převezena do nemocnice, není v ohrožení života. Policejní mluvčí Iva Knolová pro ČTK uvedla, že zatím není jasné, kdo nehodu zavinil. Policie případ vyšetřuje. O nehodě informoval server tn.cz. Mluvčí KSČM Monika Hoření uvedla, že Miloslav Ransdorf srazil dívku patrně kvůli špatné viditelnosti. "Dívku srazil pan europoslanec v hustém dešti. Kvůli snížené viditelnosti a nepřehlednosti místa ji asi neviděl," řekla mluvčí. Ransdorf nehodu potvrdil.

Chlapce na táboře těžce zranil strom, který padl na stan

Strom spadl vna stan v dětském táboře v Rejštejně na Šumavě. Ve stanu byly dvě děti, asi třináctiletého chlapce převezl vrtulník do nemocnice s podezřením na vnitřní zranění hrudníku, řekla mluvčí hasičů a záchranné služby. Strom podle hasičů nepadl zřejmě bezprostředně při silném větru, ale byl pravděpodobně ve špatném stavu. Jestli ale k jeho pádu přispěl silný vítr z minulých dnů, není jisté. Hasiči na místě zkontrolovali i ostatní stromy a některé další hrozící pádem pokáceli.

Češi zadržení v Indii zůstávají ve vazbě, soud se nekonal

Soudní stání se dvěma Čechy, kteří byli v Indii zadrženi kvůli nepovolenému sběru hmyzích larev, se kvůli stávce indických justičních pracovníků nekonalo. ČTK to telefonicky sdělil zastupující konzul ČR v Dillí Jan Kreuter, podle kterého se bude stávkovat ještě nejméně celý měsíc. Oba muži zůstávají i nadále ve vazbě. České zastupitelské úřady se prý nyní budou snažit o to, aby projednávání případu bylo přesunuto z Dárdžilingu v severovýchodní Indii do Kalkaty a budou též usilovat o výměnu právníka zadržených. Zadrženými jsou dvaapadesátiletý Emil Kučera a jednapadesátiletý Petr Švácha z Entomologického ústavu Akademie věd.

Případ vzbudil mimo jiné ohlas ve vědecké obci a pod petici žádající propuštění obou Čechů se už podepsaly stovky lidí, většinou odborníků z oboru. Češi trvají na tom, že hmyz sbírali výhradně za vědeckými účely a do osobních sbírek.

Pití alkoholu na veřejnosti se může v Praze prodražit

Pokuta hrozí tomu, kdo si otevře například plechovku s pivem na Václavském náměstí a dalších místech v Praze. Začíná totiž platit magistrátní vyhláška, která omezí počet míst v metropoli, kde je možné konzumovat alkohol. Na předzahrádkách nebo v okolí stánků s párky si ale lidé budou moci pěnivý mok vychutnat beztrestně. Strážníci by ale měli vždy na místě posoudit, zda je popíjení společensky nebezpečné. Lidé mohou dostat až tisícikorunovou pokutu na místě nebo až 30.000 korun ve správním řízení za popíjení v okolí škol, zdravotnických zařízení, stanic metra, dětských hřišť, na zastávkách a některých vyjmenovaných ulicích a parcích.

V Londýně se draží obrazy z Lednice a Valtic

Na 30 obrazů starých mistrů z lichtenštejnských sbírek, z nichž některé do druhé světové války zdobily stěny zámků Lednice a Valtice, se ve středu dostane pod kladívko dražitele na aukci síně Christie's. Obrazy, které by podle odhadu aukční síně mohly být vydraženy dohromady za milion liber (30 milionů korun), jsou třetím pokračováním celkového rozprodeje části uměleckých sbírek, kterou lichtenštejnská panovnická rodina považuje za přebytečné. Velká aukce zařízení z obou zámků se konala v dubnu v Amsterodamu a moravští kasteláni si z ní přivezli poklady za více než 11 milionů korun, které už jsou vystaveny. I když i nyní mají zájem alespoň o některé z lednických či valtických obrazů, odpovědní činitelé nebyli na konci minulého týdne ČTK s to říci, zda se stát pokusí některé koupit.

Soutěžní snímek MFF Děti noci Michaely Pavlátové není holčičím filmem

Soutěžní snímek Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech Děti noci režisérky Michaely Pavlátové není navzdory tomu, že se na jeho tvorbě podílelo hodně žen, "holčičím filmem". Pavlátová na tiskové konferenci k festivalovému uvedení filmu toto označení odmítla s tím, že je to syrový příběh odehrávající se v noční Praze. Děti noci vznikly podle scénáře Ireny Hejdové. Hlavní postavy ztvárnili Martha Issová a Jiří Mádl, který se v Dětech noci vymanil z dosavadního zařazení hlavně jako představitele teenagerů. O tom, že by měl hrát podivínského Ubra pátrajícího v popelnicích po odložených věcech, nebyl zpočátku zcela přesvědčen. Nakonec byl rád, že se na spolupráci s Pavlátovou dohodli.

Film Děti noci vypráví o Ofce, která propadla zvláštní letargii a odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu, intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí, vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína.

Dušan Hanák převzal za svou tvorbu Křišťálový glóbus

Režisér a scenárista Dušan Hanák, patřící k nejvýznamnějším osobnostem slovenské kinematografie, převzal na podvečerní slavnostní projekci svého filmu Ružové sny v karlovarském divadle Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Ocenění mu předal prezident MFF v Karlových Varech Jiří Bartoška. Před projekcí zahájil Hanák v hotelu Thermal výstavu svých fotografií. Na vernisáži bylo pokřtěno DVD s jeho snímkem Papierove hlavy. Výjimečný dokument o vztahu občana a moci v letech 1945 až 1995 natočil v koprodukci Slovenska, Francie, Švýcarska, Německa a Česka.

Ve věku 74 let zemřela legenda českého swingu Karel Hála

Ve věku 74 let zemřel zpěvák Karel Hála, který byl považován za jednoho z nejlepších českých interpretů swingové hudby. S odvoláním na manželku Irenu o tom informoval na svých internetových stránkách deník Aha!. Kolegové z branže se shodují na tom, že Hála patřil mezi legendy české populární hudby. Hála se těšil velké úctě kolegů i hudebních kritiků. Zpěvák Milan Drobný ho označil za svého swingového učitele. "Když jsem působil s Karlem Gottem v kavárně Vltava, on už měl hit Ona je krásná. Později jsme spolu vystupovali na mnoha koncertech a loni moje produkční společnost zajišťovala poslední Karlovo vystoupení. Pak už vystupovat nechtěl, plánoval si užívat života penzisty," uvedl Drobný. Zpěvák Karel Gott uvedl, že jej s Hálou pojilo velké přátelství a vzájemná úcta. "Odešla velká legenda, vážený člověk nejen mezi publikem, ale i v muzikantském světě," řekl Gott, který mimo jiné na začátku své kariéry spolupracoval s Hálou v divadle Apollo.

Karel Hála se narodil 2. října 1933 v Hradci Králové. Na české hudební scéně působil od 50. let 20. století. Podle odborníků zpěvákovi přezdívanému Mr. Swing značný hlasový rozsah umožnil překračovat obvyklý repertoár a hranice žánru. Mezi jeho hity patří skladby Ona je krásná, Dívka toulavá, Lodí bílou, Šeříky až bílé, Vrať se do Sorenta, Síť houpací, Chci zapomenout, Dej mi pár okovů nebo Hádej Matyldo.

Archeologové objevili v Pohansku torzo kostela z Velké Moravy

Archeologové v těchto dnech objevili v hradišti Pohansko u Břeclavi pozůstatky kostela z dob Velké Moravy. Jde o druhý kostel v oblasti, která byla v devátém století významným společenským centrem. Rozkládala se na 65 hektarech a až dosud se předpokládalo, že měla kostel pouze jeden. Poslední pozůstatky chrámu z období Velké Moravy se podařilo archeologům objevit přes 30 lety. Lze předpokládat, že kolem kostela jsou rozmístěny hroby, které budou kromě ostatků ukrývat i zajímavé předměty.

Výměna věží chebského kostela bude k vidění na internetu

V Chebu začali práce na výměně věží kostela sv. Mikuláše. Během tohoto týdne budou z kostela odstraněny provizorní malé kopule z poloviny minulého století a výšková technika místo nich umístí nové, přes 20 metrů vysoké. Celou operaci budou moci zájemci sledovat také on-line na internetu, řekl novinářům místostarosta Chebu Miroslav Plevný. Zřejmě už od úterý tak bude možné na webových stránkách města Cheb najít odkaz na kameru sledující práce. Každá z věží váží asi 23,5 tuny. Až budou stát na kostele, jeřáb k nim vyzdvihne i boční věže o váze asi 2,5 tuny. Pokud nenastanou technické problémy, měla by výměna věží být dokončena do pátku.

Nové muzeum kávy nabízí historické informace i zábavu

Pohled do historie oblíbeného horkého nápoje nabízí Muzeum kávy v Praze, které bylo otevřeno na Malé Straně. Součástí expozice jsou historické kávové přístroje, servisy i informace o zemích, kde se káva pěstuje. "Muzeum ukazuje především cestu kávy, co se s ní postupně děje od zrníčka až k šálku. Návštěvníci se mohou dozvědět, jak se káva praží nebo správně mele, nebo si třeba přečíst legendy o kávě. Dozví se spoustu věcí, které o kávě neví," řekla Malgorzata Ebelová, která je majitelkou všech exponátů. Předměty kupovala v obchodech se starožitnostmi po celém světě. Lidé na výstavě uvidí například turecký servis z ryté mosazi nebo italský přístroj na přípravu domácího espressa.

Za vstupenky na olympiádu zaplatili Češi 13,5 milionu korun

Za vstupenky na olympijské soutěže zaplatili Češi 13,5 milionu korun. ČTK to řekl Tomáš Brejcha, marketingový ředitel CK Čedok, která je výhradním distributorem vstupenek. Suma přitom mohla být ještě vyšší, příděl 6000 lístků uspokojil pouze necelé dvě třetiny zájemců. Nejvíce, 16.300 Kč, zaplatili příznivci sportu za úvodní a závěrečný ceremoniál, naopak nejlevnější vstupné na málo atraktivní soutěže činí 100 Kč. Obdobná situace jako u vstupenek je i u letenek do Číny. Kdo si je nezajistil včas alespoň s půlročním předstihem, zaplatí za ně nyní i několikanásobek. Navíc většina letů z Evropy je na olympijské termíny již vyprodána.

Hokejový brankář Hašek už je v Česku a hned se vrhnul do práce

Pro hokejového brankáře Dominika Haška definitivně začal nový život. Třiačtyřicetiletý hrdina olympijských her v Naganu, který v uplynulé sezoně podruhé v kariéře vyhrál s Detroitem Stanleyův pohár v kanadsko-americké NHL, před necelým měsícem definitivně ukončil hráčskou kariéru a nyní se oficiálně ujal vedení ve své firmě v Praze. Ještě předtím ale absolvoval s největší pravděpodobností svou poslední tiskovou konferenci, na které vystupoval jako sportovec.

Bardin ocenil, že Jágr jde do Omsku hlavně hrát hokej a vyhrávat

Jaromír Jágr přišel do Avangardu Omsk kvůli sportovním cílům a nikoliv za vidinou snadno vydělaných peněz. Právě tohoto faktu si velmi cení generální manažer ruského klubu Anatolij Bardin, jež postoj české hokejové hvězdy ocenil na tiskové konferenci. Zároveň věří, že Jágr ve staronovém působišti hokejově pookřeje a opětovně tak potvrdí své postavení nejlepšími hokejisty světa. Veřejným tajemstvím stále zůstávají především finanční podmínky celého kontraktu mezi bohatým ruským klubem a nejproduktivnějším Evropanem, který kdy hrál NHL.

Sport

Česká reprezentantka Aneta Hladíková vyhrála závod letního poháru v bikrosu v nizozemském Haaksbergenu. Dařilo se i Lukáši Tammemu, který v silné konkurenci rovněž postoupil do osmičlenného finále, v němž obsadil šesté místo. Před ním skončilo pět domácích jezdců, vyhrál Roy van den Berg.

Česká tenistka Lucie Šafářová se ve druhém kole turnaje v Budapešti utká s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou. Ta byla v roce 2006 čtrnáctá na světě, ale pak se propadla až do páté světové stovky. Letos začala v květnu na turnajích nižší kategorie, kde do startu v Budapešti vyhrála osmnáct z devatenácti zápasů a vylétla na 211. místo pořadí WTA.

Počasí

Bude oblačno, místy přeháňky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia.